Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Φάμπρικα εξόδου από το Χ.Α


Η αρνητική οικονομική συγκυρία, οι χαμηλές αποτιμήσεις και τα λιγοστά πια πλεονεκτήματα από την παραμονή μια εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών οδηγούν όλο και περισσότερους βασικούς μετόχους σε ενέργειες εξόδου. 
      Παράγοντες του Χ.Α σημειώνουν πως το άμεσο κόστος για την παραμονή μιας εταιρείας στο Χ.Α έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ωστόσο το έμμεσο είναι δυσβάστακτο, δεδομένης της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης. Στην περίπτωση δε που ο μέτοχος ελέγχει το 90% και πλέον έχει την ευχέρεια της υποβολής πρότασης για την ολοκληρωτική απόκτηση του ελέγχου για να ολοκληρωθεί η έξοδος από το Χ.Α. Απ΄ αυτή την άποψη πολύ κοντά στο να μπορούν να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση είναι και η Credit Agricole που ελέγχει άμεσα το 86,5% και μέσο της Scam το 5% της Εμπορικής, η Lafarge που έχει το 89% των τσιμέντων Ηρακλή ο όμιλος Grimaldi που έχει φτάσει στο 85% των Μινωικών γραμμών. 
  Οι βασικοί μέτοχοι μετέρχονται κάθε τρόπο προκειμένου να βγουν εκτός χρηματιστηρίου, όπου θα φτιάχνουν όποιους ισολογισμούς θέλουν με λιγότερη διαφάνεια. Ποιες από τις εποπτικές αρχές δύνανται να σταματήσουν τη νέα «φάμπρικα» εξόδου; Γιατί δεν γίνεται οι εταιρείες να έχουν εισαχθεί σε υψηλές τιμές (1999) και αργότερα να βγαίνουν με ψίχουλα, όπως συνέβη με τη Γρηγόρης, την ΙΜΑΚΟ, την Λαμπερή… 

Παρ΄ολίγον διπλωματικό επεισόδιο με την Κίνα

Λές και δεν έφταναν τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, λίγο έλειψε να προστεθεί ένα διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ της Ελλάδας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας την περασμένη εβδομάδα. Το επεισόδιο, που θα είχε σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις των δύο χωρών, αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή ύστερα από παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Δ. Δρούσα.
Όλα άρχισαν με μία πρόσκληση που απηύθυνε το Γραφείο Εμπορικής Εκπροσώπησης της Ταϊβάν σε μία ομάδα 4-5 βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ να επισκεφτούν το νησί. Όλα τα έξοδα μετάβασης και διαμονής θα καλύπτονταν από την κυβέρνηση της Ταϊβάν. Ορισμένα στελέχη του ΥΠΕΞ όταν πληροφορήθηκαν το επικείμενο ταξίδι, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους, όμως τελικά οι αντιρρήσεις και οι ανησυχίες κάμφθηκαν.
Έτσι λοιπόν οι βουλευτές μαζεύτηκαν την καθορισμένη μέρα στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έτοιμοι να επιβιβαστούν στο αεροσκάφος. Την ίδια ώρα ο πρεσβευτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, ο οποίος πληροφορηθείς τα γεγονότα ανησύχησε βαθύτατα, έσπευσε να επικοινωνήσει με την ηγεσία του ΥΠΕΞ για να ζητήσει πληροφορίες για αυτή την επικείμενη επίσκεψη των βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ στην Ταϊβάν. Η ηγεσία του ΥΠΕΞ έπεσε από τα σύννεφα. Ο συνήθως ήρεμος Δ Δρούτσας έγινε έξαλλος και έσπευσε να επικοινωνήσει με το αεροδρόμιο και να απαιτήσει από τους επίδοξους ταξιδευτές να ματαιώσουν πάραυτα το ταξίδι τους. Όπως και έγινε.
Φαντάζεστε να είχε γίνει το ταξίδι;Μετά θα βλέπαμε επίσημες επισκέψεις κινέζων αξιωματούχων στα κατεχόμενα και θα τρέχαμε και δεν θα φτάναμε...

Έμεινε από καύσιμα η αυτοκινητοβιομηχανία

Κρατήθηκαν ζωντανές χάρη στα δεκάδες δισεκατομμυρίων δολαρίων που ξόδεψαν γι’αυτές οι κυβερνήσεις. Τα επόμενα χρόνια όμως θα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Ο λόγος για τις αυτοκινητοβιομηχανίες που σώθηκαν πέρυσι από το χείλος της καταστροφής χάρη στα πακέτα διάσωσης, τα επιδοτούμενα προγράμματα αντικατάστασης παλαιών αυτοκινήτων και τα κρατικά δάνεια.
Τα μέτρα αυτά όμως κατάφεραν να θεραπεύσουν μόνο τα συμπτώματα της οικονομικής κρίσης και όχι τη ρίζα του προβλήματος: την υπερβάλλουσα παραγωγική ικανότητα. Τα πράγματα δείχνουν πιο δύσκολα για την Ευρώπη, όπου οι κυβερνήσεις σταματούν η μία μετά την άλλη τα επιδοτημένα προγράμματα αντικατάστασης των παλαιών οχημάτων.
Οι αναλυτές θεωρούν ότι το μεγάλο ζητούμενο για τους ευρωπαίους κατασκευαστές είναι η τεράστια υπερβάλλουσα παραγωγική ικανότητα. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συνέδεσαν τα προγράμματα στήριξης του κλάδου με τη διατήρηση θέσεων εργασίας. Αποτέλεσμα ήταν να κλείσουν μόνο δύο εργοστάσια στη γηραιά ήπειρο και η περικοπή της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στη διετία 2007-2009 να προσεγγίζει τα 1,2 εκατ. οχήματα. Αντίθετα στις ΗΠΑ στο ίδιο διάστημα οι αντίστοιχες περικοπές ήταν 3,5 εκατ. οχήματα, αφού η αμερικανική κυβέρνηση υποχρέωσε τις ντόπιες αυτοκινητοβιομηχανίες να κλείσουν μονάδες προκειμένου να τις σώσει.

Ελληνικά Πανεπιστήμια Παγκόσμιας Εμβέλειας

Το πλέον άγνωστο στο πλατύ κοινό έργο είναι η έρευνα που συντελείται σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας. Σύμφωνα με στοιχεία των πανεπιστημίων, τουλάχιστον 30.000 νέοι ερευνητές δραστηριοποιούνται σε ερευνητικά προγράμματα, υλοποιώντας το 80% της συνολικής έρευνας στην χώρα μας.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι πέντε ελληνικά πανεπιστήμια Αθήνας, Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Πάτρας και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο συμμετέχουν στο πείραμα του αιώνα που έχει ξεκινήσει στο γνωστό ευρωπαϊκό κέντρο πυρηνικής  Έρευνας CERN στη Γενεύη της Ελβετίας.
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών συγκαταλέγεται μεταξύ των 300 καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο, ενώ στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στα εργαστήριά του βρίσκονται σε εξέλιξη πάνω από 706 νέα ερευνητικά προγράμματα που αφορούν μεγάλα τεχνικά έργα.
Στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης λειτουργούν 250 εργαστήρια. Τα ανασκαφικά ευρήματα της Βεργίνας και του Δίου είναι αποτέλεσμα της έρευνας μελών του συγκεκριμένου πανεπιστημίου.
Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατατάσσεται μεταξύ των 15 καλύτερων πανεπιστημίων διεθνώς, όσον αφορά το συνολικό ερευνητικό έργο των μελών του. Το Πάντειο  Πανεπιστήμιο έχει 23 ερευνητικά κέντρα 8 εργαστήρια, ενώ το πανεπιστήμιο Πειραιώς έχει σε εξέλιξη 150 ερευνητικά προγράμματα γύρω από τις νέες τεχνολογίες, τη διοίκηση, την επιχειρηματικότητα. Το Πανεπιστήμιο Πατρών θεωρείται από τα πιο ενεργά στη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα γύρω από φαρμακευτικά προϊόντα και πρωτοποριακές κατασκευές.
Εντυπωσιακό είναι το έργο που παράγεται από την έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης, ιδιαίτερα στην υγεία, τη βιοϊατρική, τη βιοτεχνολογία. Το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει ειδικευθεί στο πρόβλημα του ελέγχου κυκλοφορίας στα αστικά οδικά δίκτυα, ενώ έχει κερδίσει βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό σχεδίασης ηλιακών συστημάτων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στα εργαστήριά του κατασκευάστηκε το  πρωτότυπο τετράτροχο, μονοθέσιο όχημα πόλης που συνδυάζει τη χαμηλή κατανάλωση, την οδική ασφάλεια και την αυτόματη πλοήγηση.   

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

H Ελλάδα κατέφυγε στον Μηχανισμό Στήριξης Αισιοδοξία και ικανοποίηση από αξιωματούχους του ΔΝΤ και της Κομισιόν

Ανγκελα Μέρκελ: «Πρώτα οι συνομιλίες Ελλάδας-ΔΝΤ και μετά η βοήθεια»

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις της με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πριν οριστεί το ποσό της βοήθειας που θα λάβει η Αθήνα ή πριν ληφθούν άλλες αποφάσεις.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, μετά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, η Ανγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι δεν θα οριστεί το ποσό της βοήθειας και δεν θα ληφθούν άλλες αποφάσεις πριν την ολοκλήρωση των συνομιλιών.
Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι «θα χρειαστεί κάποιο διάστημα» πριν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ .
Επανέλαβε, πάντως, τη σημασία της βοήθειας προς την Ελλάδα για τη σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ.


Ντομινίκ Στρος-Καν: «Είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε γοργά στο αίτημα της Ελλάδας»

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ  Ντομινίκ Στρος-Καν έκανε την ακόλουθη δήλωση αμέσως μετά την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης : «Λάβαμε το αίτημα της Ελλάδας για μία συμφωνία Stand-By. Eχουμε δουλέψει πολύ στενά με τις ελληνικές αρχές αρκετές εβδομάδες για τεχνική βοήθεια, και είχαμε στείλει αποστολή στην Αθήνα για μερικές ημέρες, όπου συνεργάστηκαε με τις αρχές και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε γοργά στο αίτημα της».

Κομισιόν: «Ολα θα γίνουν με γοργό και αποτελεσματικό τρόπο»
        
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιληφθεί «με γοργό και αποτελεσματικό τρόπο» στο ελληνικό αίτημα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης και του ΔΝΤ .
«Ολα θα γίνουν με γοργό και αποτελεσματικό τρόπο», δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Ολι Ρεν. «Δεν προβλέπουμε το παραμικρό εμπόδιο», πρόσθεσε.
«Αυτό έχει ήδη σηματοδοτηθεί από την Ευρωομάδα, εμείς θα ενεργοποιήσουμε την προβλεπόμενη συνέχεια», διευκρίνισε.
Ο εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η Επιτροπή πρέπει αρχικά, σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, «να διατυπώσει μία άποψη για την αναγκαιότητα ενεργοποίησης» του μηχανισμού στήριξης και στη συνέχεια ότι «η Ευρωομάδα θα αποφασίσει επίσημα για την ενεργοποίηση».
Ο Αλταφάζ είπε ακόμα ότι δεν είναι σε θέση να πει πόσες ημέρες θα χρειαστεί να παραμείνουν οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής και του ΔΝΤ στην Ελλάδα.
Πρόσθεσε επίσης ότι μηχανισμός αυτός είναι ενιαίος, ότι σε αυτόν συμπράττουν η ΕΕ και το ΔΝΤ, αλλά και ότι η διαδικασία για την ενεργοποίησή του θα είναι μία, συμπληρώνοντας ότι «ναι μεν η ΕΕ, τα κράτη-μέλη της και το ΔΝΤ έχουν τις δικές τους διαδικασίες, ωστόσο ότι εδώ και καιρό οι πάντες εργάζονται μαζί και μεθοδικά ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα, το οποίο θα μπορούσε να καθυστερήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού».
Ερωτηθείς πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για την ενεργοποίηση του μηχανισμού, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχουν ημερομηνίες, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «δεν είναι θέμα ωρών, ούτε εβδομάδων, αλλά ημερών».
Ως προς τα διαδικαστικά ζητήματα, ο κ. Αλφατάζ υπενθύμισε ότι όπως έχει ήδη συμφωνηθεί, από τη στιγμή που η Ελλάδα ζήτησε την ενεργοποίηση του μηχανισμού θα υπάρξουν οι σχετικές γνωμοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στη συνέχεια, αυτές οι γνωμοδοτήσεις, που επί της ουσίας θα αφορούν το βάσιμο της ελληνικής προσφυγής, θα τεθούν υπό την κρίση του Eurogroup, το οποίο θα αποφασίσει με ομοφωνία.
Ο κ. Αλφατάζ ανέφερε επίσης ότι οι κοινοτικές υπηρεσίες βρίσκονται σε διαρκή επαφή και συνεργασία με τις ελληνικές αρχές και υπενθύμισε ότι η ΕΕ θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη δραστική μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εδώ και καιρό «τα πάντα είναι γνωστά» και ότι όλες οι χώρες της ευρωζώνης έχουν δεσμευτεί να συμμετάσχουν στην επιχείρηση αρωγής προς την Ελλάδα.
Σχετικά με το ύψος των επιτοκίων με τα οποία τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ θα δανείσουν την Ελλάδα, ο Αμαντέου Αλφατάζ σημείωσε ότι «συναρτώνται με τις συνθήκες της αγοράς, υπενθυμίζοντας, ωστόσο, τη δέσμευση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ της 11ης Απριλίου, όπου υπήρχε αναφορά σε επιτόκιο της ύψους 5%».

Γαλλία. Κριστίν Λαγκάρντ: «Την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης ανέμενε η αγορά εν μέσω αβεβαιότητας»
Η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή της από την Ουάσινγκτον για το γεγονός ότι η Ελλάδα με το αίτημά της «ξεκίνησε» τον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι αυτό ανέμεναν οι αγορές.

«Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης δείχνει ότι η διαδικασία ξεκίνησε, το οποίο προφανώς ανέμενε η αγορά εν μέσω ανησυχίας και αβεβαιότητας»", δήλωσε η Λαγκάρντ μερικά λεπτά πριν από την έναρξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20 στην Ουάσινγκτον.

Iσπανία. Ελενα Σαλγκάντο: «Προφανώς και θα προσφέρουμε βοήθεια»

Η Ισπανία, η οποία ασκεί την εξαμηνιαία προεδρία της Ε.Ε., υποστηρίζει το σχέδιο βοήθειας της ζώνης του ευρώ και του ΔΝΤ προς στην Ελλάδα, μια «ειδική περίπτωση» στη ζώνη του ευρώ, υπογράμμισε σήμερα από την Ουάσινγκτον η ισπανίδα Υπουργός Οικονομίας Ελενα Σαλγκάντο.

«Η αντίδραση της ισπανικής κυβέρνησης είναι προφανώς να προσφέρει βοήθεια και προς την κατεύθυνση αυτή θα επιταχύνουμε επίσης τις διαδικασίες», δήλωσε η κα. Σαλγκάντο, πριν συμμετάσχει στη σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών των χωρών της G20.

Η Ισπανία θα πρέπει να συμβάλει με ποσό μέχρι 3,67 δισεκατομμύρια ευρώ στο σχέδιο βοήθειας ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ που προβλέπονται για την Ελλάδα από το πρώτο έτος. Το σχέδιο που αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι εκτείνεται σε περίοδο τριών ετών.

Η κα. Σαλγκάντο, δήλωσε ότι η Μαδρίτη θα μπορούσε να κινητοποιήσει αμέσως το ποσό που αντιστοιχεί στην Ισπανία με τη χρήση ενός ειδικού διατάγματος. Αυτό θα πρέπει να συζητηθεί την Παρασκευή από το Υπουργικό Συμβούλιο προτού επικυρωθεί στη συνέχεια από το ισπανικό κοινοβούλιο.

Ερωτηθείσα σχετικά με τη μετακύλιση του κινδύνου της ελληνικής κρίσης και σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, η κα. Σαλγκάντο δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι μια «ειδική περίπτωση».

«Πρέπει να μιλήσουμε για την Ισπανία και σε ότι αφορά τις άλλες χώρες, επαναλαμβάνω τις δηλώσεις του διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου: η περίπτωση της Ελλάδας είναι μια ειδική περίπτωση την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε με συντονισμένο τρόπο μεταξύ μας», υπογράμμισε η υπουργός.


Ικανοποίηση για την ελληνική απόφαση εκφράζει και ο Λευκός Οίκος
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης περί ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Ρόμπερτ Γκιμπς, το υπουργείο των Οικονομικών των ΗΠΑ παρακολουθεί «εκ του σύνεγγυς» την κατάσταση με το ελληνικό εξωτερικό χρέος.

Επίσης, γνωστοποίησε την πρόθεση των ΗΠΑ, που είναι ο σημαντικότερος μέτοχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στο Ταμείο, να ψηφίσουν υπέρ της παροχής δανείου από το ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artId=327596&dt=23/04/2010#ixzz0lxCwiZDv

Tι είναι Αυτοεκτίμηση και πως να την αποκτήσετε!

Ποιες είναι οι ενδείξεις μιας υγιούς αυτοεκτίμησης; Να κάποιες από αυτές:

§ Να είσαι ευχαριστημένος για το ποιος είσαι

Άνθρωποι με υγιή αυτοεκτίμηση είναι οι άνθρωποι που βλέπουν τον εαυτό τους σαν μοναδικό και όμως όμορφο. Έχοντας υγιή αυτοεκτίμηση θα βλέπεις τον κόσμο με καλή ματιά. Ένας άνθρωπος μπορεί να μην είναι τόσο όμορφος ή τόσο ταλαντούχος όσο κάποιοι άλλοι άλλα μπορεί να είναι το ίδιο ευτυχισμένος όσο και αυτοί.

§ Να μη φοβάσαι τις προκλήσεις

Η υγιής αυτοεκτίμηση θα οδηγήσεις στην αυτοπεποίθηση. Οι άνθρωποι με υγιή αυτοεκτίμηση είναι άνετοι στο να δοκιμάζουν νέα πράγματα γιατί δεν φοβούνται να κάνουν λάθη και να γελοιοποιηθούν από καμία φορά.

Το να μη φοβάσαι να διαπράξεις σφάλματα είναι ένα σημάδι ότι αποδέχεσαι τον εαυτό σου.

§ Να αποδέχεσαι τα λάθη σου και να μαθαίνεις από αυτά

Άλλη ένδειξη μιας υγιούς αυτοεκτίμησης είναι η αποδοχή των σφαλμάτων μας και η ικανότητα να μαθαίνουμε από αυτά. Ένα άτομο με χαμηλή αυτοεκτίμηση θα ρίχνει το φταίξιμο και θα κατηγορεί πάντα τον εαυτό του για τα λάθη που διαπράττει.

Το να μάθεις να αποδέχεσαι τα λάθη σου και να μαθαίνεις από αυτά είναι το πρώτο βήμα προς το να αγαπήσεις τον εαυτό σου.

§ Να μη νιώθεις την ανάγκη να αποδείξεις τον εαυτό σου στους άλλους

Άνθρωποι με υγιή αυτοεκτίμηση δεν χρειάζεται να αποδεικνύουν τους εαυτούς τους σε άλλους. Άνθρωποι, όμως, με χαμηλή αυτοεκτίμηση έχουν την τάση να κάνουν πράγματα σε μια ακούραστη προσπάθεια να εντυπωσιάσουν τους άλλους. Εξισώνουν την επιτυχία με την πίστη στην αξία τους και με την εύρεση της αληθινής ευτυχίας.

Το να έχεις υγιή αυτοεκτίμηση δεν είναι απαραίτητο να σημαίνει ότι είσαι ευτυχισμένος. Είναι πιθανό κάποιος άνθρωπος με υγιή αυτοεκτίμηση να είναι ανικανοποίητος με κάποιες περιστάσεις στη ζωή του και αυτό να τον κάνει δυστυχισμένο με την συνολική εικόνα της ζωής του.

Ωστόσο, το να έχεις μια υγιή αυτοεκτίμηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να έχεις αληθινή ευτυχία.

Πώς λοιπόν κάποιος αναπτύσσει υγιή αυτοεκτίμηση; Παρακάτω απαριθμούνται κάποιες χρήσιμες συμβουλές για να έχεις αυτοεκτίμηση.

§ Να βλέπεις την ομορφιά μέσα σου

Η αυτοεκτίμηση αρχίζει από την αποδοχή του εαυτού μας και κάτι τέτοιο χτίζεται βλέποντας τις δυνάμεις και τις αδυναμίες μας. Αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο στο να γίνεις ένας καλύτερος άνθρωπος και να νιώθεις καλά για τον εαυτό σου.

§ Μάθε να αφήνεις πράγματα πίσω σου

Προσπέρασε τα λάθη σου και προχώρα. Άφησε πίσω τα αρνητικά πράγματα και πάρε μαζί σου για το ταξίδι αυτά που έμαθες. Αν επιμένεις σε ένα σφάλμα πάρα πολύ, τελικά αυτό θα κάψει όποια αυτοεκτίμηση σου έχει μείνει.

§ Μάθε να σταματήσεις τις συγκρίσεις

Σταμάτα να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους. Είσαι αυτός που είσαι και άσε τους άλλους να είναι οι εαυτοί τους.

§ Εκπαίδευσε την εσωτερική φωνή σου

Η εσωτερική φωνή είναι η μικρή φωνή μέσα στο κεφάλι σου η οποία συνήθως σου ρίχνει την αυτοεκτίμηση με το να επιμένει σε λάθη και αδυναμίες. Μίλα στον εαυτό σου με ένα θετικό τόνο. Χρησιμοποίησε πάντα θετικά σχόλια και προσπάθησε να αφήσεις κατά μέρος την καταστρεπτική κριτική.

Το να βρεις την αυτοεκτίμηση δεν είναι κάτι εύκολο. Είναι ένα έργο που δε μπορεί να γίνει παρά μόνο από εσένα. Κανένα ποσό εξωτερικής παρέμβασης δεν μπορεί να επηρεάσει που δεν θέλει να έχει αυτοεκτίμηση. Το να έχεις αυτοεκτίμηση είναι μια συνειδητή απόφαση.

coachforenergy

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΕΙΣΠΝΟΗ ΗΛΙΟΥ!!!!!!!

Νέα στοιχεία για την Αντιτρομοκρατική από τη γιάφκα της Κυψέλης


Η ανακάλυψη της γιάφκας στην Κυψέλη, άνοιξε για την Αντιτρομοκρατική νέο κύκλο υπόπτων αφού ήρθαν στο φως και  νέα αποτυπώματα.  Άλλο ένα άτομο τουλάχιστον μπαίνει στη λίστα του επιτελείου της ΕΥΠ, καθώς βρέθηκαν αποτυπώματά του στα σπίτια των έξι συλληφθέντων για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα».
Στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ συνεχίζεται η έρευνα για την ταυτοποίηση στων αποτυπωμάτων, αφού έχει εξεταστεί ένα πολύ μικρό ποσοστό από το υλικό που έχει συλλεχθεί και συνεχώς νέο υλικό προστίθεται στο ήδη υπάρχον.
Στόχος της Αντιτρομοκρατικής για της επόμενες μέρες είναι η προσαγωγή όσων έχει εκδοθεί εναντίον τους ένταλμα σύλληψης για να ανοίξει στη συνέχεια ο κύκλος ερευνών για τον εντοπισμό και άλλων υπόπτων, τα στοιχεία ων οποίων θα προκύψουν από τη διερεύνηση της κεντρικής γιάφκας του «Ε.Α».
Στην Αντιτρομοκρατική και την ΕΥΠ ερευνούν ληστείες που έχουν γίνει την περίοδο 2004-2007 στην Θεσσαλονίκη και στις οποίες συμμετείχε γνωστός αντιεξουσιαστής που δρα στην συμπρωτεύουσα και ήδη κρατείται από τις αρχές για ποινικό αδίκημα αλλά και άλλος ένα δραπέτης, ο οποίος διαφεύγει τη σύλληψη. Οι Υπηρεσίες συνεχίζουν να παρακολουθούν τα τηλέφωνα των ανθρώπων που θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Εξετάζουν επίσης με ιδιαίτερη προσοχή τις διαδρομές που έχουν ακολουθήσει τα όπλα των τρομοκρατών, καθώς θεωρούν δεδομένο πλέον ότι το αντάρτικο πόλης προμηθεύτηκε μέρος του οπλισμού του από ποινικούς κρατουμένους.    

By Elf    

Πόσο κοστίζει το gaming του αύριο;

ProjectNatal.jpg
Πριν από λίγους μήνες, η Microsoft άφησε τον κόσμο των video games με το στόμα ανοικτό, ανακοινώνοντας το Project Natal. Αν σας διαφεύγει ο όρος, να θυμίσουμε ότι πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σύστημα χειρισμού των παιχνιδιών, όπου δεν υπάρχει καν controller. Ο παίκτης απλά κάνει κινήσεις μπροστά στην κάμερα, και το Project Natal μεταφράζει την κίνηση σε ενέργειες μέσα στο παιχνίδι. Και μη νομίζετε ότι μιλάμε για το μακρινό μέλλον. Η εντυπωσιακή αυτή τεχνολογία θα είναι διαθέσιμη σε λιγότερο από 10 μήνες.
Όπως είναι λογικό, μετά τον πρώτο ενθουσιασμό μπαίνουν κάποια πρακτικά ερωτήματα, όπως το "πώς" και το "πόσο". Το πρώτο έχει ήδη απαντηθεί. Το σχετικό add-on θα συνδέεται με το Xbox 360 και θα προσφέρει στον ευτυχή κάτοχο όλα τα πλεονεκτήματα του Project Natal. Βέβαια, το πόσο θα στοιχίζει ο νέος χειρισμός είναι μια μεγάλη συζήτηση.
Δεν αποκλείεται η Microsoft να ακολουθήσει μια επιθετική τιμολογιακή πολιτική προκειμένου να πετύχει γρήγορη διείσδυση του Natal. Μια τέτοια επιλογή σημαίνει πρακτικά ότι πουλάς το προϊόν σου στο κόστος ή ακόμα και με μικρή ζημιά για να ενθαρρύνεις τον κόσμο να το αγοράσει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μια τιμή γύρω στα 50-80 δολάρια ακούγεται πολύ δελεαστική. Αν, μάλιστα, η Microsoft καταφέρει να εξασφαλίσει αρκετούς τίτλους παιχνιδιών που θα υποστηρίζουν το Natal, η επιτυχία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη σε αυτή την τιμή.
Βέβαια, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να ξέρουμε πόσο θα κάνει το Natal. Σε περίπτωση, πάντως, που η τιμή του ξεφύγει πάνω από τα 80 δολάρια, δύσκολα θα πειστούν οι ήδη κάτοχοι του Xbox 360 να επενδύσουν στη νέα τεχνολογία. Έτσι λένε αυτοί που παρακολουθούν την αγορά, τουλάχιστον.
Το Project Natal αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του στην αγορά πριν από τα Χριστούγεννα του 2010. Η εορταστική σεζόν θα έχει πολύ ενδιαφέρον...

rc-cafe

Μεταδοτικό το γέλιο




Το γέλιο είναι όντως μεταδοτικό, σύμφωνα με νέα έρευνα. Επιστήμονες έδειξαν ότι ο ήχος και μόνο του γέλιου διεγείρει την ίδια περιοχή του εγκεφάλου του ακροατή που ενεργοποιείται όταν χαμογελά.
«Φαίνεται ότι είναι αλήθεια: Γέλα και όλος ο κόσμος θα γελάσει μαζί σου», λέει μία από τους συντάκτες της μελέτης, η Sophie Scott από το University College του Λονδίνου. Η έρευνα δημοσιεύεται στο τρέχον τεύχος του Journal of Neuroscience.
Στο σχετικό πείραμα που διεξήχθη, οι συμμετέχοντες άκουσαν ευχάριστους ήχους, όπως γέλιο ή επευφημίες, και δυσάρεστους ήχους, όπως ουρλιαχτά ή κραυγές αηδίας. Όλοι οι ήχοι προκάλεσαν την αντίδραση των νεύρων στον προκινητικό φλοιό του εγκεφάλου – μία περιοχή που συμμετέχει στην προετοιμασία των μυών του προσώπου για να ανταποκριθούν ανάλογα. Όταν ένα άτομο χαμογελούσε ή γελούσε, η νευρική δραστηριότητα μετακινούνταν σε ένα τμήμα του πρωτοταγούς κινητικού φλοιού.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η ανταπόκριση των νεύρων στον προκινητικό φλοιό ήταν, κατά μέσο όρο, διπλάσια στους ευχάριστους ήχους απ’ ό,τι στους δυσάρεστους. Γι’ αυτό και συμπεραίνουν ότι από τη στιγμή που οι ευχάριστοι ήχοι έχουν μεγαλύτερη επίδραση στο τμήμα του εγκεφάλου που ενεργοποιεί τους αντίστοιχους μυς, οι ευχάριστοι ήχοι είναι πιο «μεταδοτικοί» απ’ ό,τι οι δυσάρεστοι.
Η Scott τονίζει ότι αυτά τα αποτελέσματα είναι σημαντικά επειδή φανερώνουν ότι ο μηχανισμός που προκαλεί το γέλιο στον ανθρώπινο εγκέφαλο είναι «πολύ βασικός ή αυτόματος»: οι άνθρωποι είναι στην πραγματικότητα ανίκανοι να ελέγξουν την παρόρμησή τους να χαμογελάσουν ή να γελάσουν όταν ακούνε ευχάριστους ήχους.
Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι μιμούνται τις συνήθειες ή τα συναισθήματα αυτών που βρίσκονται γύρω τους, εξηγεί η Scott. Οι φίλοι συχνά χρησιμοποιούν τις ίδιες λέξεις, παίρνουν παρόμοιες πόζες και κάνουν τις ίδιες χειρονομίες. Επίσης γνωστή είναι η μεταδοτικότητα τόσο του γέλιου όσο και της κακοδιαθεσίας. Η Scott ισχυρίζεται ότι η νευρική αντίδραση στον εγκέφαλο που προκαλείται αυτόματα στα άτομα που ακούνε ευχάριστους ήχους, είναι μία ακόμη μορφή μιμητικής συμπεριφοράς που βοηθά τους ανθρώπους να αλληλοεπιδρούν κοινωνικά και να δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τους. «Συνήθως συναντάμε θετικά συναισθήματα, όπως γέλιο ή επευφημίες, σε ομαδικές καταστάσεις».
Η έρευνα επιβεβαιώνει προηγούμενες μελέτες που είχαν καταδείξει τη σύνδεση μεταξύ απλών ερεθισμάτων και πιο σύνθετων συναισθημάτων.

rc-cafe

ΑΓΓΛΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ......

Στις 24 Φεβρουαρίου 2010, ο Βρετανός ευρωβουλευτής Νάιτζελ Φάρατζ, πρόεδρος του μικρού κόμματος της Ανεξαρτησίας, σε ομιλία του στην Ευρωβουλή, έκανε κυριολεκτικά, <<ρόμπα>> τον διορισμένο Βέλγο Πρόεδρο της Ε.Ε Χέρμαν Βαν Ρομπόι.
Τον είπε <<σφουγγαρόπανο>>, τον είπε <<εν δυνάμει σιωπηλο δολοφόνο της Δημοκρατίας στην Ευρώπη>> και του πέταξε ξατάμουτρα τον χαρακτηρισμό ότι η εμφάνισή του μοιάζει με εκείνη ενός τραπεζικού κλητήρα.
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ε.Ε τον άκουσε άφωνος και αμήχανος και προσπαθούσε, μάταια, να ξεσφίξει το κολάρο στο πουκάμισό του.Ο Φάρατζ δεν σταμάτησε το σφυροκόπημα του Ροπμόι, παρά τις εκκλήσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γερζί Μπούζεκ και του Προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.
δεν πήρε ποτέ πίσω τους χαρακτηρισμούς που έριξε στον άχρωμο, άοσμο και άγευστο  πρόεδρο του Συμβουλίου της Ε.Ε και πριν από 2 εβδομάδες ο Μπούζεκ ενημέρωσε το Ευρωκοινοβούλιο ότι επέβαλε στον Βρετανό ευρωβουλευτή χρηματικό πρόστιμο ίσο με το ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής, μηνιαίας του αποζημίωσης.
Μετά την επιβολή της ποινής προβλέπεται ότι το παράδειγμα του Φάρατζ θα ακολουθήσουν και άλλοι ευρωβουλευτές, που έχουν στην μπούκα του κανονιού τον Ρομπόι, την Άστον και τον Μπαρόζο, αφού τα έξοδα για το βρισίδι είναι μηδαμινα!!!!!!!

Στην Βαρκελώνη η πρώτη ολική μεταμόσχευση προσώπου

Ο ασθενής αναμένεται ότι θα μπορέσει να ζήσει «μια ουσιαστικά» φυσιολογική ζωή μετά την πλήρη ανάρρωση του.
Ισπανοί γιατροί πραγματοποίησαν την πρώτη παγκοσμίως ολική μεταμόσχευση προσώπου, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας Πέρε Μπαρέτ.
Μια επιστημονική ομάδα 30 ειδικευμένων ιατρών πραγματοποίησαν την επέμβαση στο νοσοκομείο της Βαρκελώνης Βαλ ντε Χεμπρόν, σε ένα νεαρό που είχε τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαίο πριν από πέντε χρόνια.
Ο ασθενής αντιμετώπιζε τεράστια προβλήματα στην αναπνοή, την κατάποση και την ομιλία, εξήγησε ο δόκτωρ Μπαρέτ.
Στον ασθενή τοποθετήθηκαν νέοι μύες προσώπου, δέρμα, μύτη, χείλια, σιαγώνες, δόντια, στοματική κοιλότητα και ζυγωματικά οστά σε μια επέμβαση που διήρκεσε 22 ώρες και πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαρτίου.
Το νέο πρόσωπο του ασθενούς δεν μοιάζει με αυτό του ανώνυμου δότη αλλά πλάστηκε έτσι ώστε να θυμίζει έντονα το πρόσωπο του λήπτη πριν από τον τραυματισμό. Ο ασθενής αναρρώνει καλά, πρόσθεσε ο Μπαρέτ.
Αναμένεται ότι ο ασθενής θα αρχίσει «να μιλά, να τρώει, να χαμογελά ακόμα και να γελά», μέσα σε λίγες εβδομάδες, εξήγησε ο γιατρός.
Περίπου 10 μεταμοσχεύσεις προσώπου έχουν πραγματοποιηθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά όλες ήταν σε τμήματα του προσώπου και όχι στο σύνολο του υπογραμμίζουν οι Ισπανοί επιστήμονες.
www.kathimerini.gr

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

ΝΕΟΣ ΛΑΦΚΑ

Επανέρχεται ο ΛΑΦΚΑ  και μπαίνει αυστηρή οροφή στις <<μεγάλες>> συντάξεις. Είναι από τις βασικότερες εισηγήσεις της επιτροπής για το ασφαλιστικό.
Το προσχέδιο αποτελείται από 12+2 σημεία. Ουσιαστικά, πρόκειται για λογαριασμό τύπου ΛΑΦΚΑ, ο οποίος καθιερώθηκε το 1992 με το νόμο 2084/92(Σιούφας).
Για να χρηματοδοτείται ο λογαριασμός, προτείνεται να επιβληθεί από το 2011 εισφορά στις συντάξεις 1.200-1.300 ευρώ και άνω, ύψους 1-2%.τα χρήματα θα κατευθύνονται σε <<κοινό>> κουμπαρά, ώστε να χρηματοδοτούνται τα ελλείμματα των προβληματικών ταμείων.Αυτή η εισφορά, θα επιχειρηθεί να θωρακιστεί νομικά, ώστε να μην καταπέσει στα δικαστήρια.
Ψαλίδι μπαίνει και στο ανώτατο πλαφόν των συντάξεων από το 2018. Από την επιτροπή προτείνεται να ισχύει το πλαφόν του ΙΚΑ στην 22α ασφαλιστική κλάση και όχι η πρόβλεψη του νόμου 2084(άρθρο 14), το οποίο παραπέμπει σε υψηλότερο πλαφον.

ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΜΑΚΟΥΣ

Την ίδρυση ελληνόφωνων δημοτικών σχολείων στην ορεινή Θράκη, ώστε τα παιδιά τους να διδάσκονται μόνο την ελληνική γλώσσα, ζητούν μέσω του Πολιτιστικού Συλλόγου Ξάνθης οι Πομάκοι. Σε επιστολή-υπόμνημα προς την πολιτική ηγεσία αναφέρουν ότι το ελληνικό κράτος υποχρεώνει τους μικρούς μαθητές να διδάσκονται τούρκικα, μια γλώσσα που όπως λένε δεν θα την χρησιμοποιήσουν ποτέ στο σπίτι και στο Πανεπιστήμιο.
Οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως Έλληνες Πομάκοι, μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, καταγγέλουν ότι αναγκάζονται να στέλνουν τους μαθητές της πρωτοβάθμιας στα μειονοτικά σχολεία, όπου είναι υποχρεωτική η διδασκαλία της τούρκικης γλώσσας. <<Η πολιτεία μας στερεί ακόμα και το πλέον στοιχειώδες δικαίωμα της αποκλειστικής εκπαίδευσης στην επίσημη γλώσσα της, την ελληνική>>, τονίζουν.
Επί υπουργίας Στυλιανίδη αποφασίστηκε η ίδρυση 4 αμιγώς ελληνόφωνων σχολείων στην ορεινή Ξάνθη, τα οποία, έμειναν στα χαρτιά, ενώ εκκρεμεί η ίδρυση ακόμα ενός στον οικισμό Μάνταινας.Προσθέτει ότι οι Πομάκοι ζητούν να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους τουρκόφωνους μουσουλμάνους της Ελλάδας. Εκφράζει επίσης το παράπονο ότι τις προηγούμενες μέρες επισκέφτηκε την περιοχή παράγοντας του Υπουργείου Παιδείας, ο οποίος συναντήθηκε με την <<Τουρκική Ένωση Ξάνθης>> και επιστημονικές ενώσεις, αλλά δεν επιδίωξε συνάντηση μαζί τους.
Το θέμα της <<τριγλωσσίας>> και τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί στους ίδιους έφτασε πέρσι τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και στον ΟΑΣΕ.
Τα εκπαιδευτικά ζητήματα της μειονότητας στην Θράκη, που χαρακτηρίζονται από την κυβέρνηση <<λεπτά και ευαίσθητα>>, περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που σύνφωνα με πληροφορίες, χειρίζεται προσωπικά ο αντιπρόεδρος Κος Θ. Πάγκαλος.

22 Απριλίου : Ημέρα της Γης

Η Διεθνής Ημέρα της Γης εορτάστηκε για πρώτη φορά στην Αμερική πριν από 40 χρόνια, ήταν και είναι μια συλλογική έκφραση της επιθυμίας του κόσμου για τη δημιουργία μιας πιο βιώσιμης και ανθρώπινης κοινωνίας. Εμπνευστής της ιδέας ήταν ο Αμερικάνος γερουσιαστής Γκάιλορντ Νέλσον, ο οποίος αποσκοπούσε με τον τρόπο αυτό στην προώθηση των περιβαλλοντικών ζητημάτων.
Το 1990 σε ανάμνηση εκείνης της πρώτης κινητοποίησης, η 22α Απριλίου καθιερώθηκε ως παγκόσμια Ημέρα της Γης. Τη χρονιά εκείνη κινητοποιούντο 200 εκατομμύρια άνθρωποι σε 141 χώρες, θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία αφού στόχος της πρωτοβουλίας, ήταν η συνειδητοποίηση από πολίτες και πολιτικούς του «βάρους» των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Γη. Βασικό σύνθημα της Ημέρας της Γης του 1990 ήταν η Ανακύκλωση ενώ η κινητοποίησης αυτή έστρωσε το δρόμο για την Διάσκεψη για τη Γη των Ηνωμένων Εθνών στο Ρίο ντε Τζανέϊρο το 1992.
Το 2000 η Ημέρα της Γης πέρασε στην ψηφιακή εποχή, προωθώντας τη δικτύωση και το συντονισμό ακτιβιστών και οικολογικών ομάδων από όλο τον κόσμο. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν 5.000 οικολογικές οργανώσεις κινητοποιώντας εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε 184 χώρες του κόσμου.
Το 2009 όλοι οι πολίτες στης Γης καλούνται να συμμετέχουν στην Green Generation Campaign ή «Καμπάνια της Πράσινης Γενιάς» Πρόκειται για μια καμπάνια που θα εκτυλιχθεί σε βάθος δύο χρόνων και οι στόχοι της είναι: ένα μέλλον με όσο λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα είναι δυνατόν, με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διαμόρφωση υπεύθυνης καταναλωτικής συνείδησης, εγκαθίδρυση ενός πράσινου οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης, που θα μειώσει τη φτώχεια και θα αλλάξει την αγορά εργασίας.

Ο πλανήτης σήμερα αιμορραγεί

   Ο πλανήτης μας σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπος  με τεράστια προβλήματα, όπως λιμοί, κατάρρευση οικοσυστημάτων, μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών και λειψυδρία. Η υπερθέρμανση, η ξηρασία, η ρύπανση των υδάτων και των εδαφών, η κλιματική αποσταθεροποίηση, είναι η καινούργια πραγματικότητα που βιώνει η Γη.
Τους τελευταίους δυο αιώνες, από τις ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν προστεθεί στην ατμόσφαιρα 2,3 τρισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα και έχουν ενταθεί οι κλιματικές αλλαγές.
Σαράντα χρόνια μετά τις πρώτες οικολογικές κινητοποιήσεις η UNICEF δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία που δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο το περιβάλλον επηρεάζει την επιβίωση και την υγεία. Πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο ζουν σε παραγκουπόλεις, σχεδόν ένα δισεκατομμύριο παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε μια απλή τουαλέτα, 425 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές καθαρό νερό και 600 εκατομμύρια παιδιά ζουν με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα.
Χωρίς την περιβαλλοντική αειφορία, δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες για την επίτευξη των στόχων της μείωσης της φτώχειας και της πείνας, τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των ανθρώπων, επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν, σε μήνυμά του για την Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης, καλώντας όλες τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες του κόσμου "να δείξουν στη Μητέρα Γη μας το σεβασμό και τη φροντίδα που της αξίζει". Το Σεπτέμβριο, θα συγκληθεί σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για την αξιολόγηση της προόδου των Στόχων της Χιλιετίας και την ανάπτυξη ενός προγράμματος δράσης, ενός πρακτικού και αποτελεσματικού σχεδίου, με συγκεκριμένα βήματα και χρονοδιαγράμματα, αναφέρει ο ΓΓ του ΟΗΕ.


By Elf

11 κλικ για τον πλανήτη Γη που καταστρέφουμε αδιάκοπα...

«Η περίοδος χάριτος τελείωσε. Πρέπει να λάβουμε δραστικά μέτρα τώρα, αν θέλουμε να αντιστρέψουμε την πορεία προς την καταστροφή», προειδοποιεί η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα 


Η επέλαση της φωτιάς
Ηλεία/ Ελλάδα: Το καλοκαίρι του 2007 συνέβη μία από τις μεγαλύτερες και πιο συγκλονιστικές καταστροφές στην Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Εκτεταμένες πυρκαγιές σε πολλά μέρη της χώρας, κυρίως τον μήνα Αύγουστο, έκαψαν τεράστιες εκτάσεις, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 60 άνθρωποι να βρουν τραγικό θάνατο στις φλόγες. Πάνω από 1.500 σπίτια κάηκαν, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι. Το ύψος των καταστροφών φθάνει τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.

Τελειώνει το πόσιμο νερό
Καταλονία/Νοτιοανατολική Ισπανία: Η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 100 ετών χτύπησε τον περασμένο Μάρτιο την Καταλονία. Η τοπική κυβέρνηση αναγκάστηκε να ανακοινώσει τη μεταφορά νερού με πλοιάρια, να εγκαταστήσει αφαλατώσεις, ενώ εξέταζε ακόμη και το ενδεχόμενο να μεταφέρει νερό στη Βαρκελώνη με τρένο.

Νεκρά σπάνια πτηνά
Λίμνη Κορώνεια/ Θεσσαλονίκη - Σεπτέμβριος 2007: Η τρίτη οικολογική καταστροφή χτυπά τη λίμνη Κορώνεια, αφήνοντας πίσω της περισσότερα από 200 νεκρά πουλιά, μόλις μέσα σε τρεις ημέρες, μεταξύ των οποίων και είδη που προστατεύονται ή απειλούνται.

Υποχωρούν οι παγετώνες
Παγετώνας Περίτο Μορένο/ Αργεντινή: Ο παγετώνας Περίτο Μορένο στην Αργεντινή, με έκταση 250 στρεμμάτων και μήκος 30 χλμ., είναι ένας από τους 48 παγετώνες της Παταγονίας, που τρέφονται από τις Ανδεις. Από αυτούς μόνο οι τρεις αντιστέκονται ακόμη στην κλιματική αλλαγή και δεν υποχωρούν, ένας εκ των οποίων είναι και ο Περίτο Μορένο, η τρίτη μεγαλύτερη «δεξαμενή» πόσιμου νερού στον κόσμο.

Πιο σφοδρό από ποτέ το φαινόμενο «Ελ Νίνιο»
Αμαζόνιος/ Βολιβία, Ελ Μπένι: Αλύπητα χτυπήθηκε στις αρχές του 2007 από το φαινόμενο «Ελ Νίνιο» η Βολιβία. Περισσότεροι από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 80.000 οικογένειες επηρεάστηκαν με διάφορους τρόπους από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, ενώ βαρύ ήταν το πλήγμα και για την κτηνοτροφία, αφού 22.000 ζώα πνίγηκαν. Οι αρχές της χώρας μίλησαν για το πιο ισχυρό «Ελ Νίνιο» από το 1998, ενώ προειδοποίησαν πως τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη.

Πετρελαιοκηλίδα θανάτου
Λιμάνι Καβκάζ/ Ρωσία: Τεράστια οικολογική καταστροφή προκλήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στις ρωσικές ακτές της Βόρειας Θάλασσας, όταν μια πολύ ισχυρή καταιγίδα βύθισε 11 πλοία κι έκοψε στα δύο ένα τάνκερ. Σχεδόν 2.000.000 λίτρα πετρελαίου διέρρευσαν στη θάλασσα και 30.000 πουλιά πέθαναν από τη ρύπανση. Ρώσοι περιβαλλοντολόγοι μίλησαν για... προαναγγελθέν έγκλημα και αδιαφορία της πολιτείας, που δεν επιβάλλει αυστηρούς όρους στη θαλάσσια μεταφορά πετρελαίου.

Χιλιάδες νεκρά ψάρια λόγω ρύπανσης
Λίμνη Γουανκιάο/ Κίνα: Νέκρωσε τον Ιούλιο του 2007 η λίμνη Γουανκιάο, στην πόλη Γουάν της Κίνας, λόγω της υπερβολικής ρύπανσης και της ανυπόφορης ζέστης. Εκατοντάδες χιλιάδες νεκρά ψάρια, που ζύγιζαν περισσότερο από 100.000 κιλά, βρέθηκαν να επιπλέουν στην επιφάνεια της λίμνης. Αν και απαγορεύεται, οι ντόπιοι συνεχίζουν να ψαρεύουν στα νερά της λίμνης, ενώ καταγγέλλουν πως η ρύπανση από το αποχετευτικό σύστημα καταστρέφει την περιοχή τους.

Φονική η παρατεταμένη ξηρασία
Μάλι - Μάιος 2007: Στις στέπες του κεντρικού Μάλι η ζωή δεν αντέχει πια την παρατεταμένη ξηρασία. Κάποτε, η κτηνοτροφική παραγωγή της χώρας ήταν η μεγαλύτερη μεταξύ των γαλλόφωνων κρατών της Αφρικής. Τα τελευταία, όμως, χρόνια η χώρα έχει αναγκαστεί να εισαγάγει μεγάλες ποσότητες τροφίμων από το εξωτερικό, ενώ η συνεχιζόμενη αύξηση του πληθυσμού κάνει επιτακτική την ανάγκη χορήγησης επισιτιστικής βοήθειας από τους διεθνείς οργανισμούς.

Τα νερά «καταπίνουν» τις ακτές
Κίγκντουιν/ Ολλανδία - Μάρτιος 2007: Ενώ ετοιμάζονται για τη θερινή τουριστική σεζόν, οι ιδιοκτήτες των παραλιακών κέντρων στο ολλανδικό θέρετρο Κίγκντουιν στη Χάγη, κοιτούν με απόγνωση τα νερά της Βόρειας Θάλασσας να ανεβαίνουν χρόνο με τον χρόνο, «καταπίνοντας» την παραλία και καταστρέφοντας τις εγκαταστάσεις τους. Λίγο βορειότερα, τα παγόβουνα «ραγίζουν» ολοένα και περισσότερο.

Ανεμοστρόβιλος έσπειρε τον θάνατο
Κάνσας/ ΗΠΑ: Μια κουρελιασμένη αμερικανική σημαία, μπλεγμένη σε ό,τι απέμεινε από το πληγωμένο δέντρο. Τον Μάιο του 2007 ένας καταστροφικός κυκλώνας χτύπησε το Κάνσας των ΗΠΑ, καταστρέφοντας το 75% της πόλης Γκρίνσμπουργκ, στην κομητεία της Καϊόβα. Εξι άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο από τον αναπάντεχο ανεμοστρόβιλο που... έτρεχε με πολλά χιλιόμετρα σπέρνοντας θάνατο και πανικό.

Ένας ύφαλος με σκουπίδια
Σαρμ Ελ Σέιχ/ Αίγυπτος: Αν και πολυδιαφημισμένος προορισμός της Ερυθράς Θάλασσας, «η πιο πολυτελής resort area της Αιγύπτου» -όπως έχει χαρακτηριστεί-, η διάσημη παραλία Ναάμα Μπέι, με τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία και τους διάσημους επισκέπτες δεν γλιτώνει από την... πλαστική κουλτούρα του σύγχρονου πολιτισμού. Αύγουστος 2007 και στον υπέροχο -κατά τα άλλα- κοραλλιογενή ύφαλο τα ψαριά κολυμπούν γύρω από σκουπίδια.

 

prasino-hamomilaki

Νέο είδος προστίθεται στα πτηνά


Φωτό: Ramana Athreya
Ένα εντυπωσιακό πολύχρωμο πουλί ανακαλύφθηκε στην απόμερη βορειοανατολική Ινδία, αποτελώντας την πρώτη ορνιθολογική ανακάλυψη στη χώρα μετά από 50 χρόνια.
Πρόκειται για το Bugun Liocichla –η επιστημονική ονομασία του είναι Liocichla bugunorum-, ένα είδος τσίχλας που ανακαλύφθηκε τον Μάιο στα σύνορα της Ινδίας με την Κίνα.
Το πουλί, με πράσινο και χρυσοκίτρινο φτέρωμα, μαύρο λοφίο και κόκκινες άκρες στα φτερά, έχει μήκος 20 εκατοστά και πήρε το όνομά του από τη φυλή Bugun που ζει στην περιοχή.
Ο επαγγελματίας αστρονόμος και ερασιτέχνης παρατηρητής πουλιών, Ramana Athreya, που έκανε την ανακάλυψη, δήλωσε ότι ενώ εγκλώβισαν δύο πουλιά του είδους, και τα δύο απελευθερώθηκαν μετά τη μελέτη τους. «Θεωρήσαμε ότι το είδος είναι πολύ σπάνιο για να σκοτώσουμε κάποιο (για επιστημονική έρευνα). Με τη σύγχρονη τεχνολογία μπορούμε να συγκεντρώσουμε τις απαιτούμενες πληροφορίες για να επιβεβαιώσουμε ότι πρόκειται για νέο είδος. Συλλέξαμε φτερά και φωτογραφίες και ηχογραφήσαμε το κελάηδημα του πουλιού».
Ο Athreya συνέγραψε μια εργασία που διανεμήθηκε μεταξύ ξένων και Ινδών ειδικών, οι οποίοι απεφάνθησαν ότι πρόκειται για καινούργιο είδος, ενώ η Διεθνής Επιτροπή Ζωολογικής Ονοματολογίας επικύρωσε την ονομασία.
«Η ανακάλυψη ενός νέου είδους είναι πραγματικά ξεχωριστή», επισημαίνει ο Aasheesh Pittie, συντάκτης του διμηνιαίου επιστημονικού εντύπου Πουλιά της Ινδίας, όπου δημοσιεύτηκε η περιγραφή του είδους. «Αλλά όταν πρόκειται για ένα εκπληκτικό είδος χωρίς γεωγραφικά στενούς συγγενείς, και σε ένα μέρος του κόσμου όπου οι συλλέκτες πουλιών έχουν συγκεντρώσει δείγματα για παραπάνω από έναν αιώνα, αγγίζει το θαύμα». Το τελευταίο πουλί που είχε ανακαλυφθεί στην Ινδία ήταν το 1948.
Ο γνωστός πληθυσμός του Bugun Liocichla αποτελείται από μόλις 14 μέλη. Ο Athreya πρωτοείδε το πουλί το 1995 αλλά χρειάστηκε να περάσει παραπάνω από μία δεκαετία για να το ξαναβρεί. «Ακόμα και τότε ήξερα ότι επρόκειτο για κάτι πολύ ξεχωριστό», είπε. Ο Athreya απέτυχε να το εντοπίσει μέχρι τον Μάιο του 2006, όταν τελικά κατόρθωσε να παγιδεύσει δύο πουλιά του είδους με δίχτυα.
«Προτεραιότητα τώρα είναι να βρούμε αν υπάρχουν και άλλοι πληθυσμοί αυτού του αξιοσημείωτου είδους σε άλλα μέρη και ποιες είναι οι ανάγκες του φυσικού περιβάλλοντός του έτσι ώστε να ληφθούν τα σωστά μέτρα προστασίας», δήλωσε ο Nigel Collar από την οικολογική οργάνωση Birdlife International.

Διαβάστε περισσότερα: http://rc-cafe.blogspot.com/2010/04/blog-post_5262.html#ixzz0lojyVvGW

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Οι...κρυμμένοι θησαυροί της άσκησης

Είναι γενικά αποδεκτό ότι η άσκηση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την εμφάνισή σας, αλλά έχετε ποτέ σκεφτεί πόσο θετικές αλλαγές επιφέρει στον εσωτερικό σας κόσμο;
Ίσως βέβαια ξεχνάτε αυτά τα οφέλη, επειδή δεν μπορείτε να τα δείτε ή να τα αγγίξετε.
Αν γυμνάζεστε τακτικά και κάνετε υγιεινή διατροφή αλλά η εμφάνισή σας δεν έχει αλλάξει όσο θα θέλατε, μην απογοητεύεστε! Ο καθρέφτης δεν αντανακλά πάντα τη σκληρή δουλειά σας.
Ανάλογα με το πρόγραμμα γυμναστικής που ακολουθείτε, η άσκηση μπορεί να σας εξασφαλίσει τα εξής ‘κρυμμένα’ κέρδη:

* Βελτίωση του Καρδιοαναπνευστικού Συστήματος. Η άσκηση βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς και μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών.
* Αύξηση Ευλυγισίας. Μπορείτε να κινηθείτε με περισσότερη άνεση και μικρότερο κίνδυνο τραυματισμού αν είστε εύκαμπτος.
* Βελτίωση Μυϊκής Δύναμης. Η τακτική άσκηση θα κάνει πιο εύκολες ακόμα και τις καθημερινές σας ασχολίες, όπως π.χ. οικιακά, δουλειά στο γραφείο, οδήγηση.
* Βελτίωση της Ψυχολογικής Κατάστασης. Η ζωή σίγουρα φαίνεται καλύτερη μετά την γυμναστική. Αισθάνεστε χαλαρωμένοι και ικανοί να αντιμετωπίσετε τα ανεβοκατεβάσματα της ζωής.
* Αύξηση Ενέργειας. Η άσκηση εξασφαλίζει πλεόνασμα ενέργειας, βοηθώντας σας να αντιμετωπίσετε φυσιολογικές και ψυχολογικές δυσκολίες, όπως π.χ. προβλήματα ύπνου ή προβλήματα στη δουλειά ή την οικογένειά σας.
* Μείωση της Πίεσης Αίματος και Χοληστερίνης.Η συχνή άσκηση θα σας βοηθήσει να ελέγξετε την υπέρταση......και την κακή χοληστερίνη.
* Μείωση της Ανάγκης Λήψης Φαρμάκων. Ανάλογα με την προσωπική κατάσταση του καθενός, θα μπορέσετε να περιορίσετε τη λήψη ορισμένων φαρμάκων, αν όχι όλων.
* Ισχυροποίηση του Μυϊκού και Σκελετικού συστήματος. Η τακτική άσκηση όχι μόνο τα ισχυροποιεί αλλά επίσης αυξάνει την αιμάτωσή τους.
* Μείωση Πόνων. Η άσκηση θα βοηθήσει στη μείωση πόνων από χρόνια προβλήματα, όπως αρθρίτιδα ή προβλήματα μέσης.
* Μείωση Άγχους. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε πιο αποτελεσματικά το άγχος της καθημερινής ζωής αν ασκείστε συχνά.
* Βελτίωση Αυτοπεποίθησης. Η άσκηση σας βοηθά να αισθάνεστε καλύτερα για τον εαυτό σας.
* Αύξηση Αντοχής. Αν ασκείστε, δεν κουράζεστε τόσο εύκολα στις καθημερινές σας ασχολίες και μπορείτε να χαρείτε τη ζωή σας σ΄ όλο της το μεγαλείο.
* Βελτίωση στάσης του Σώματος. Μπορείτε να στέκεστε αλλά και να περπατάτε πιο σωστά, γιατί είναι πιο δυνατοί οι μύες του κορμού.
* Ισχυροποίηση του Ανοσοποιητικού Συστήματος. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί καλύτερα αν ασκείστε τακτικά.

Μείωση Σωματικού Λίπους
Τακτική αερόβια άσκηση μειώνει το ποσοστό σωματικού λίπους. Ακόμα και αν έχετε τα γνωστά ψωμάκια είναι σίγουρο ότι έχει μειωθεί το λίπος σας. Μία λιπομέτρηση από ειδικούς θα σας πείσει.
Αύξηση του μεταβολισμού
Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός (ΒΜΡ) είναι ένας τρόπος μέτρησης της ενέργειας που χρειάζεστε για βασικές λειτουργίες, όπως η αναπνοή και η λειτουργία της καρδιάς. Κατόπιν υπολογίζουμε τις καθημερινές σας δραστηριότητες, πόσες θερμίδες χρειάζονται και βγάζουμε, πόσες συνολικά θερμίδες πρέπει να προσλαμβάνετε ώστε να υπάρχει τουλάχιστον ισορροπία. Όσο περισσότερο δραστήριοι είστε τόσο περισσότερες θερμίδες καταναλώνετε. Νέες τεχνολογικά μέθοδοι μπορούν με απλές μετρήσεις να μας δώσουν ακριβή αποτελέσματα για τον ΒΜΡ και για το σύνολο των θερμίδων.
Σε όποια ηλικιακή κατηγορία και αν ανήκετε, η γυμναστική μπορεί να σας προσφέρει πολλά οφέλη, με την προϋπόθεση όμως ότι τον έλεγχο τον έχουν οι ειδικοί επιστήμονες γυμναστές. Εάν ταυτόχρονα φροντίζετε να διατρέφεστε σωστά, τότε οι ωφέλειες που λαμβάνετε είναι στο maximum.


Γράφει: Σταυρόπουλος Λεωνίδας, Σύμβουλος Υγείας και Ευεξίας, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

DRAMINANEA-DRAMINOS
Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ σε ηλικία 89 ετών, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Μόλις χθες ο Σάμαρανκ εισήχθη σε κλινική της Βαρκελώνης σε σοβαρή κατάσταση. Ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ έχει νοσηλευτεί για διάφορους λόγους πολλές φορές τα τελευταία χρόνια.

Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ

Γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1920 στη Βαρκελώνη. Σπούδασε οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων στην πατρίδα του και ακολούθως έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο και τις ΗΠΑ. Το 1965 έγινε μέλος της ισπανικής Ολυμπιακής επιτροπής και το 1967 ανέλαβε την προεδρία της.

Ένα χρόνο νωρίτερα είχε γίνει μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και η άνοδός του στα αξιώματα ήταν ραγδαία. Το 1968 ορίστηκε διευθυντής Πρωτοκόλλου και στη συνέχεια έγινε μέλος της εκτελεστικής επιτροπής.

Από το 1974 έως το 1978 διετέλεσε αντιπρόεδρος της Επιτροπής. Το 1977 η ισπανική κυβέρνηση τον διόρισε πρέσβη της χώρας στη Μόσχα. Η πρωτεύουσα της τότε Σοβιετικής Ένωσης έμελλε να αποτελέσει το σημαντικότερο σταθμό στην πορεία του Σάμαρανκ στο ολυμπιακό κίνημα. Το 1980, με την ευκαιρία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στη Μόσχα, ο Σάμαρανκ εκλέχθηκε πρόεδρος της ΔΟΕ, στις 16 Ιουλίου, αντικαθιστώντας το λόρδο Κιλάνιν.

Αναμορφωτής του σύγχρονου ολυμπιακού κινήματος, ο Σάμαρανκ αποχώρησε από την προεδρία στη Σύνοδο της ΔΟΕ που έγινε στη Μόσχα το 2001, ενώ στη θέση του εκλέχθηκε ο Βέλγος Ζακ Ρογκ. Ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ υπήρξε επίτιμος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και επικεφαλής του Ολυμπιακού Μουσείου της Λοζάνης.


madata.gr

Νέο στήθος με βλαστοκύτταρα


Μια νέα μέθοδο για την αποκατάσταση του μαστού γυναικών που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή φαίνεται να έχουν ανακαλύψει  επιστήμονες του Ινστιτούτου μικρoχειρουργικής Bernard OBrien στη Μελβούρνη, μέσα στους επόμενους μήνες μάλιστα θα ξεκινήσουν οι δοκιμές της νέας αυτής τεχνικής.
Κάθε γυναίκα έχει την δυνατότητα να παράγει νέο λιπώδη ιστό στην περιοχή του μαστού, εκεί ακριβός στηρίχθηκαν και οι επιστήμονες, η πρώτη δοκιμή θα εφαρμοστεί σε πέντε γυναίκες στις οποίες ο ιστός αφαιρέθηκε κατά τη διάρκεια επέμβασης για αφαίρεση καρκινικών όγκων. Τα αποτελέσματα της μεθόδου θα είναι γνωστά ως το τέλος του χρόνου.
Η τεχνική προβλέπει την εμφύτευση ενός βιοδιασπώμενου «καλουπιού» μαστού επάνω στο στέρνο, το οποίο στη συνέχεια συνδέεται με αιμοφόρα αγγεία τα οποία τροφοδοτούν τα λιποκύτταρα της ίδιας της ασθενούς. Επιπλέον θα εγχέεται ένα τζελ για να βοηθήσει τα κύτταρα να πολλαπλασιαστούν σε διάστημα τεσσάρων έως έξι μηνών, το καλούπι διαλύεται με τον πλήρη σχηματισμό του νέου μαστού.
Ο επικεφαλής της ομάδας δηλώνει ότι η επιτυχία της μεθόδου είναι σίγουρη κατά 50% κατά την εφαρμογή της σε ανθρώπους, ενώ δοκιμάστηκε με πλήρη επιτυχία σε χοίρους.
Αν η διαδικασία είναι επιτυχής και στους ανθρώπους, μέχρι το 2013 θα αρχίσει η εφαρμογή της σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μερική μαστεκτομή ή παρουσιάζουν δυσμορφίες στους μαστούς. Μέχρι το 2015 θα μπορεί να προσφέρει πλήρη αναδόμησης μαστού και μέχρι το 2020 θα μπορέσει να αποτελέσει λύση και στον τομέα της προσθετικής στήθους για λόγους αισθητικής. Όταν η μέθοδος τελειοποιηθεί θα γίνεται μόνο με μια επέμβαση, η παραμονή στο νοσοκομείο θα είναι  μικρότερη και το αποτέλεσμα απολύτως φυσικό..   


By Elf

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

Ένας  ωκεανός φυσικού αερίου κρύβεται κάτω από τα κύματα της Ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών πετρελαϊκών εταιρειών που έχουν ανακαλύψει μεγάλα κοιτάσματα πολύ κοντά στις ακτές της Αιγύπτου, του Ισραήλ, αλλά και της Γάζας.Κι ενώ η Αίγυπτος και το Ισραήλ άρχισαν να τα εκμεταλλεύονται, το κομμάτι που ανήκει στους Παλαιστίνιους παραμένει ερμητικά κλειστό.
Το Ισραήλ δεν επιτρέπει στους Παλαιστίνιους να εκμεταλλευτούν ένα φυσικό τους πόρο, που θα αρκούσε να καλύψει τις ενεργειακές τους ανάγκες, να κάνουν μεγάλες εξαγωγές  και από τα κέρδη να ανοικοδομήσουν την ριμαγμένη Γάζα και να θέσουν τις βάσεις για ένα οικονομικά βιώσιμο και ανεξάρτητο παλαιστινικό κράτος.
Όλα άρχισαν το 1999, όταν η Παλαιστινιακή Αρχή με πρωτοβουλία του Γιάσερ Αραφάτ υπέγραψε συμβόλαιο 25 ετών με την βρετανική εταιρεία British Gas Group, για έρευνεσ στα παλαιστινιακά χωρικά ύδατα.
Το 2000, τα γεωτρύπανα διάνοιξαν 2 υποθαλάσσια πηγάδια και ανακάλυψαν κοίτασμα φυσικού αερίου περίπου 1,4 τρις κυβικών μέτρων αερίου, ισοδύναμου με 150 εκατ. βαρέλια πετρελαίου. Η έρευνα έδειξε ότι πιθανότατα στην ίδια περιοχή και εντός της παλαιστινιακής ζώνης κρύβονται πολύ μεγαλύτερα αποθέματα.Όμως ο θάνατος του Αραφάτ και η εκλογική νίκη της Χαμάς στη Γάζα ανέτρεψαν τα δεδομένα.
Το 2006, το κονσόρτσιουμ έψαξε εναλλακτική λύση και συμφώνησε με την Αίγυπτο να συνδεθεί το παλαιστινιακό κοίτασμα με το σύστημα αγωγών της Αιγύπτου και να γίνει το Κάϊρο ο αποκλειστικός αγοραστής. Όμως οι ισραηλινοί δεν ήθελαν να επιτρέψουν μια συμφωνία που θα έδινε οικονομικούς πόρους στους πάμφτωχους Παλαιστινίους. Την συμφωνία χάλασε ο Τόνι Μπλερ, ενάντια στα συμφέροντα τηε βρετανικής εταιρείας και υπέρ του Ισραήλ. Ο Μπλέρ πίεσε τον Μπουμπάρακ και η συμφωνία ναυάγησε.
Πρωθυπουργός ανέλαβε ο Γιεχούν Ολμέρτ, που δέχτηκε μεν να αγοράσει το Ισραήλ το παλαιστινιακό φυσικό αέριο, με τον όρο να διοχετεύει όλη η ποσότητα με αγωγό σε έδαφος, να περάσει εμπορικά το αέριο σε ισραηλινά χέρια και να πληρωθεί το ποσοστό κερδών.
Με αγαθά και υπηρεσίες μετά από δική τους έγκριση. Οι όροι αυτοί θεωρήθηκαν απαράδεκτοι και τελικά τον Δεκέμβριο του 2007 η βρετανική εταιρεία που έχει τα δικαιώματα για το φυσικό αέριο της Γάζας, αποσύρθηκε από τις διαπραγματεύσεις και το 2008 έκλεισε τα γραφεία της στο Ισραήλ.
Η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να μαζέψει χρήματα από δωρεές για να ξαναχτίσει τις υποδομές που ισοπέδωσαν πο ισραηλινοί βομβαρδισμοί. Κι όμως, πολύ περισσότερα χρήματα

Άνθρωποι αντί για... πιπέρι!

Μία λάθος διατύπωση σε ένα βιβλίο μαγειρικής αποδείχθηκε εξαιρετικά επιζήμια για την εκδοτική εταιρεία Penguin Group Australia, αφού χρειάστηκε να το ξανατυπώσει!

Το λάθος ήταν στην έκφραση «ρίχνετε αλάτι και φρέσκους μαύρους ανθρώπους (black people)» αντί για «φρέσκο μαύρο πιπέρι (black pepper)».

Αυτή η μοναδική λάθος λέξη κόστισε στον εκδοτικό οίκο 20.000 δολάρια. Δηλαδή περίπου 3.200 δολάρια το γράμμα, όπως παρατήρησε η εφημερίδα «The Age». Η συνταγή όπου έγινε το λάθος ήταν για ένα πιάτο με ταλιατέλες, σαρδέλες και προσούτο.

zougla.gr

21η Απριλίου 1967 - 21η Απριλίου 2010 από τη Σκύλα στη Χάρυβδη

Μετά το τέλος της κατοχής ήρθε η πολυπόθητη λευτεριά μα η πατρίδα  μας δεν κατάφερε ποτέ να ορθοποδήσει.


Πρώτα ο εμφύλιος,τα ξερονήσια,ο ξεριζωμός.
Μετά η βία,η νοθεία,το παρακράτος κι η μετανάστευση.
Στη συνέχεια αποστασία,Ιουλιανά και καλλιέργεια κλίματος για τον ερχομό του Λοχία - Μεσσία!
Τελικά έγινε το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών (Παπαδόπουλος,Μακαρέζος,Λαδάς και CIA) με την ευγενική  συμμετοχή και του Ταξίαρχου με το μυστρί (Παττακός) στις 21 Απριλίου 1967.
Θεωρήθηκε από τους προστάτες μας ως η καλύτερη λύση μπροστά στον "επερχόμενο από το βορά Κομμουνιστικό κίνδυνο"(!) και την ανυποληψία των Ελλήνων πολιτικών.
Εφτά χρόνια,τρεις μήνες και τρεις μέρες η Ελλάδα έζησε,υπό την σκιά του Φοίνικα που αναγεννάτε εκ της τέφρας του,Στρατιωτική Δικτατορία.
Ο Αστυφύλαξ,ο Χωροφύλαξ κι οι στρατόκαυλοι της εξουσίας γνώρισαν ημέρες δόξας λαμπρές!
Στα ξερονήσια,στις φυλακές,στα κρατητήρια και στους τόπους βασανιστηρίων του ΕΑΤ-ΕΣΑ οι αγωνιστές της Δημοκρατίας υπέφεραν,έχυναν το αίμα τους και θυσίαζαν τη ζωή τους.
Οι "φιλήσυχοι" και "νομοταγείς" πολίτες περνάνε καλά,μέχρι και δάνεια τους χαρίζονται.
Το ίδιο και οι Συνταγματάρχες.Ο πρόεδρος,αντιπρόεδρος,αντιβασιλεύς κλπ βγάζει εν μια νυκτί αυτόματο διαζύγιο και παντρεύεται το αίσθημα(κάτι συμπτώσεις ε;)!
Ο αδελφός Στέλιος από χωρίου εις χωρίον θεμελιώνει στάδια και γυμναστήρια και καθ' οδόν μαζεύει γόπες!
Κάποιοι άλλοι έκαναν κάτι κομπίνες με κρέατα,έτσι για να μην ξεχνάμε το δαιμόνιο της φυλής μας.!

Ωσπου φτάσαμε στο 1973,Νομική-Κίνημα Ναυτικού-Πολυτεχνείο,και η σκυτάλη της Δικτατορίας αλλάζει χέρια(Ιωαννίδης,Γκιζίκης και στο βάθος CIA).
Αυτοί κατάφεραν την τραγωδία και τη διχοτόμηση της Κύπρου και φυσικά κατέρρευσαν με πάταγο μέσα στα Εθνικά συντρίμμια.
Η παράδοση - παραλαβή με πρόεδρο (Φαίδωνα Γκιζίκη) κι αρχιεπίσκοπο (Σεραφείμ) παντός καιρού έγινε με χαρές,πανηγύρια,φανφάρες κι υποδοχές των "αυτοεξόριστων" γνωστών από τα παλιά σωτήρων μας.

Ποιος να το φαντάζονταν τότε (24 Ιουλίου 1974) τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης,με "Εθνάρχη" στο πηδάλιο,"Σοσιαλιστή" ηγέτη στην αντιπολίτευση και εντός νόμου το ΚΚΕ,ότι θα φτάναμε προϊόντος του χρόνου σε μια μεταμοντέρνα δικτατορία οικονομικού τύπου.
Τώρα πια οι σκλάβοι είναι λεύτεροι κι οι αλυσίδες τους φτιαγμένες από οπτικές ίνες και πλαστικά τσιπάκια!

Ζούμε σε μια χώρα που ο Θεός την προόριζε για εξοχικό Του,μια χώρα που οι μαρίνες της είναι γεμάτες κότερα και πολυτελέστατα σκάφη,μια χώρα που στα βουνά της φυτρώνουν βιλάρες κι όμως φτάσαμε στο κατώφλι της χρεοκοπίας κάτω από τη μπότα του ΔΝΤ.
Και το οξύμωρο της υπόθεσης είναι πως φτάσαμε ως εδώ με την πολιτική καθοδήγηση ανθρώπων που αγωνίστηκαν κατά της Δικτατορίας των Απριλιανών.

Ευτυχώς που δεν ζουν πια οι Ηρωες της Αντίστασης στο χουντικό καθεστώς Αλέκος Παναγούλης,Σπύρος Μουστακλής,Αντρέας Λεντάκης κι άλλοι πολλοί.
Ποιος ξέρει τι θα έπρεπε να κάνουν μπροστά στην άθλια κατάσταση της χώρας,τη νέα μορφή δικτατορίας κι αναλογιζόμενοι τους αγώνες τους,τα βασανιστήρια που υπέστησαν,τις φυλακές και τα ξερονήσια!
 

Δύο γραμμές για το ΔΝΤ

Το πολιτικό σίριαλ «δύο ξένοι στο ίδιο κόμμα» με πρωταγωνιστές την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Αντώνη Σαμαρά συνεχίζεται.
Α. 
Σαμαράς, Ντ. Μπακογιάννη Α. Σαμαράς, Ντ. Μπακογιάννη Την ώρα που η Ρηγίλλης ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους κατά της κυβέρνησης Παπανδρέου με αιχμή του δόρατος την πιθανή προσφυγή στο ΔΝΤ, η πρώην υπουργός καταδικάζει τις «κοκορομαχίες». Την ώρα που η γραμμή Σαμαρά είναι ότι δεν πρέπει να δοθεί «άλλοθι» στην κυβέρνηση και χαρακτηρίζει «εκτός πραγματικότητας» εκείνους «που βλέπουν το ΔΝΤ ως εναλλακτικό μηχανισμό άντλησης φτηνού δανεισμού», η Ντόρα Μπακογιάννη υποστηρίζει ότι «δεν είναι η ώρα να κάνουμε σκληρή κριτική, είναι η ώρα να δούμε από κοινού όλοι, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, τι έχει γίνει και πού θα πάμε» ενώ περίπου περιγράφει ως μονόδρομο την προσφυγή στο ΔΝΤ.
Το άτυπο ντιμπέιτ που ανέδειξε για μια ακόμη φορά τις διαφορετικές γραμμές που υιοθετούν οι δύο τους σε θέματα μείζονος πολιτικής που δίνουν και το στίγμα της Ν.Δ., έγινε ανάμεσα στον εκπρόσωπο του κόμματος Πάνο Παναγιωτόπουλο, που έκανε δηλώσεις στη Ρηγίλλης, και της Ντόρας Μπακογιάννη που έδωσε συνέντευξη στο πρωϊνό του «Μέγκα».
«Ουδέτερες» χαρακτήρισε τις σχέσεις τους με τον πρόεδρο της Ν.Δ. η πρώην υπουργός. Απάντησε εμμέσως και στον Δ. Αβραμόπουλο, που πρόσφατα δήλωσε ότι «σε κανέναν δεν επιβάλλεται με το πιστόλι στον κρόταφο να είναι στο κόμμα»: «Στην παράταξη για την οποία έδωσα αγώνες 30 χρόνια, δεν νομίζω ότι κανένας έχει τη δυνατότητα να σκεφτεί ότι μπορεί να αποφασίσει και να πει άμα θες να φύγεις φύγε, άμα θες να κάτσεις, κάτσε» δήλωσε. «Στην πολιτική υπάρχουν πάντοτε και μικροπρέπειες και άνθρωποι οι οποίοι θεωρούν ότι έχουν τη δυνατότητα να δράσουν ή να αποδείξουν κάτι ετεροπροσδιοριζόμενοι από άλλους» τόνισε.
Η Ρηγίλλης εκτιμά ότι τα στελέχη της Ν.Δ. στη συντριπτική πλειονότητά τους ακολουθούν τη γραμμή που χαράσσει ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς. «Σε ό,τι αφορά στο ΔΝΤ μόνο η Ντόρα Μπακογιάννη έχει διαφορετική γνώμη, δεν έχει βγει άλλο στέλεχος που να διαφωνεί με τον Αντώνη Σαμαρά», τόνισε κομματική πηγή προσκείμενη στη νέα ηγεσία. Η ίδια υποστήριξε ότι η σκληρή πραγματικότητα που θα βιώσουν οι Ελληνες πολίτες όταν το ΔΝΤ θα επιβάλει τους σκληρούς όρους του «θα κρίνει τους πάντες». Η ουσία είναι ότι:
1 Πίσω από την αντίθεση Σαμαρά - Ντόρας βρίσκεται η διαπάλη της λαϊκής δεξιάς, που εκπροσωπείται από τον νέο πρόεδρο του κόμματος, και του νεοφιλελευθερισμού που χρεώνεται στην Ντόρα Μπακογιάννη. Είναι μία μάχη με τον χρόνο. Θα δείξει αν θα αναζητηθεί κάποια στιγμή η μέση του δρόμου ή αν η Ν.Δ. θα οδηγηθεί στη διάσπαση.
2 Σε ό,τι αφορά στο ΔΝΤ και η μία και η άλλη άποψη παρουσιάζουν κενά στην πολιτική ανάλυσή τους. Οντως σε όποια χώρα μπήκε το ΔΝΤ έφερε τα δεινά όπως υποστηρίζει ο Α. Σαμαράς. Από την άλλη όμως δεν απαντά και στο ερώτημα για πόσο μπορεί η χώρα να δανείζεται με πανάκριβα επιτόκια (άνω των 7 μονάδων). Από την άλλη όμως δεν μπορεί το ΔΝΤ να εξωραΐζεται επειδή συμμετέχει σε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, όπως επιχειρεί να κάνει η κ. Μπακογιάννη. Το ίδιο ΔΝΤ ορίζει τους επαχθείς όρους δανεισμού και η στρατηγική του δεν επηρεάζεται ούτε από το γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος των δισεκατομμυρίων που έχει στο ταμείο προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες.


enet.gr