Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Έμεινε από καύσιμα η αυτοκινητοβιομηχανία

Κρατήθηκαν ζωντανές χάρη στα δεκάδες δισεκατομμυρίων δολαρίων που ξόδεψαν γι’αυτές οι κυβερνήσεις. Τα επόμενα χρόνια όμως θα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Ο λόγος για τις αυτοκινητοβιομηχανίες που σώθηκαν πέρυσι από το χείλος της καταστροφής χάρη στα πακέτα διάσωσης, τα επιδοτούμενα προγράμματα αντικατάστασης παλαιών αυτοκινήτων και τα κρατικά δάνεια.
Τα μέτρα αυτά όμως κατάφεραν να θεραπεύσουν μόνο τα συμπτώματα της οικονομικής κρίσης και όχι τη ρίζα του προβλήματος: την υπερβάλλουσα παραγωγική ικανότητα. Τα πράγματα δείχνουν πιο δύσκολα για την Ευρώπη, όπου οι κυβερνήσεις σταματούν η μία μετά την άλλη τα επιδοτημένα προγράμματα αντικατάστασης των παλαιών οχημάτων.
Οι αναλυτές θεωρούν ότι το μεγάλο ζητούμενο για τους ευρωπαίους κατασκευαστές είναι η τεράστια υπερβάλλουσα παραγωγική ικανότητα. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συνέδεσαν τα προγράμματα στήριξης του κλάδου με τη διατήρηση θέσεων εργασίας. Αποτέλεσμα ήταν να κλείσουν μόνο δύο εργοστάσια στη γηραιά ήπειρο και η περικοπή της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στη διετία 2007-2009 να προσεγγίζει τα 1,2 εκατ. οχήματα. Αντίθετα στις ΗΠΑ στο ίδιο διάστημα οι αντίστοιχες περικοπές ήταν 3,5 εκατ. οχήματα, αφού η αμερικανική κυβέρνηση υποχρέωσε τις ντόπιες αυτοκινητοβιομηχανίες να κλείσουν μονάδες προκειμένου να τις σώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: