Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

Ένας  ωκεανός φυσικού αερίου κρύβεται κάτω από τα κύματα της Ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών πετρελαϊκών εταιρειών που έχουν ανακαλύψει μεγάλα κοιτάσματα πολύ κοντά στις ακτές της Αιγύπτου, του Ισραήλ, αλλά και της Γάζας.Κι ενώ η Αίγυπτος και το Ισραήλ άρχισαν να τα εκμεταλλεύονται, το κομμάτι που ανήκει στους Παλαιστίνιους παραμένει ερμητικά κλειστό.
Το Ισραήλ δεν επιτρέπει στους Παλαιστίνιους να εκμεταλλευτούν ένα φυσικό τους πόρο, που θα αρκούσε να καλύψει τις ενεργειακές τους ανάγκες, να κάνουν μεγάλες εξαγωγές  και από τα κέρδη να ανοικοδομήσουν την ριμαγμένη Γάζα και να θέσουν τις βάσεις για ένα οικονομικά βιώσιμο και ανεξάρτητο παλαιστινικό κράτος.
Όλα άρχισαν το 1999, όταν η Παλαιστινιακή Αρχή με πρωτοβουλία του Γιάσερ Αραφάτ υπέγραψε συμβόλαιο 25 ετών με την βρετανική εταιρεία British Gas Group, για έρευνεσ στα παλαιστινιακά χωρικά ύδατα.
Το 2000, τα γεωτρύπανα διάνοιξαν 2 υποθαλάσσια πηγάδια και ανακάλυψαν κοίτασμα φυσικού αερίου περίπου 1,4 τρις κυβικών μέτρων αερίου, ισοδύναμου με 150 εκατ. βαρέλια πετρελαίου. Η έρευνα έδειξε ότι πιθανότατα στην ίδια περιοχή και εντός της παλαιστινιακής ζώνης κρύβονται πολύ μεγαλύτερα αποθέματα.Όμως ο θάνατος του Αραφάτ και η εκλογική νίκη της Χαμάς στη Γάζα ανέτρεψαν τα δεδομένα.
Το 2006, το κονσόρτσιουμ έψαξε εναλλακτική λύση και συμφώνησε με την Αίγυπτο να συνδεθεί το παλαιστινιακό κοίτασμα με το σύστημα αγωγών της Αιγύπτου και να γίνει το Κάϊρο ο αποκλειστικός αγοραστής. Όμως οι ισραηλινοί δεν ήθελαν να επιτρέψουν μια συμφωνία που θα έδινε οικονομικούς πόρους στους πάμφτωχους Παλαιστινίους. Την συμφωνία χάλασε ο Τόνι Μπλερ, ενάντια στα συμφέροντα τηε βρετανικής εταιρείας και υπέρ του Ισραήλ. Ο Μπλέρ πίεσε τον Μπουμπάρακ και η συμφωνία ναυάγησε.
Πρωθυπουργός ανέλαβε ο Γιεχούν Ολμέρτ, που δέχτηκε μεν να αγοράσει το Ισραήλ το παλαιστινιακό φυσικό αέριο, με τον όρο να διοχετεύει όλη η ποσότητα με αγωγό σε έδαφος, να περάσει εμπορικά το αέριο σε ισραηλινά χέρια και να πληρωθεί το ποσοστό κερδών.
Με αγαθά και υπηρεσίες μετά από δική τους έγκριση. Οι όροι αυτοί θεωρήθηκαν απαράδεκτοι και τελικά τον Δεκέμβριο του 2007 η βρετανική εταιρεία που έχει τα δικαιώματα για το φυσικό αέριο της Γάζας, αποσύρθηκε από τις διαπραγματεύσεις και το 2008 έκλεισε τα γραφεία της στο Ισραήλ.
Η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να μαζέψει χρήματα από δωρεές για να ξαναχτίσει τις υποδομές που ισοπέδωσαν πο ισραηλινοί βομβαρδισμοί. Κι όμως, πολύ περισσότερα χρήματα

Δεν υπάρχουν σχόλια: