Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Ελληνικά Πανεπιστήμια Παγκόσμιας Εμβέλειας

Το πλέον άγνωστο στο πλατύ κοινό έργο είναι η έρευνα που συντελείται σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας. Σύμφωνα με στοιχεία των πανεπιστημίων, τουλάχιστον 30.000 νέοι ερευνητές δραστηριοποιούνται σε ερευνητικά προγράμματα, υλοποιώντας το 80% της συνολικής έρευνας στην χώρα μας.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι πέντε ελληνικά πανεπιστήμια Αθήνας, Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Πάτρας και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο συμμετέχουν στο πείραμα του αιώνα που έχει ξεκινήσει στο γνωστό ευρωπαϊκό κέντρο πυρηνικής  Έρευνας CERN στη Γενεύη της Ελβετίας.
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών συγκαταλέγεται μεταξύ των 300 καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο, ενώ στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στα εργαστήριά του βρίσκονται σε εξέλιξη πάνω από 706 νέα ερευνητικά προγράμματα που αφορούν μεγάλα τεχνικά έργα.
Στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης λειτουργούν 250 εργαστήρια. Τα ανασκαφικά ευρήματα της Βεργίνας και του Δίου είναι αποτέλεσμα της έρευνας μελών του συγκεκριμένου πανεπιστημίου.
Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατατάσσεται μεταξύ των 15 καλύτερων πανεπιστημίων διεθνώς, όσον αφορά το συνολικό ερευνητικό έργο των μελών του. Το Πάντειο  Πανεπιστήμιο έχει 23 ερευνητικά κέντρα 8 εργαστήρια, ενώ το πανεπιστήμιο Πειραιώς έχει σε εξέλιξη 150 ερευνητικά προγράμματα γύρω από τις νέες τεχνολογίες, τη διοίκηση, την επιχειρηματικότητα. Το Πανεπιστήμιο Πατρών θεωρείται από τα πιο ενεργά στη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα γύρω από φαρμακευτικά προϊόντα και πρωτοποριακές κατασκευές.
Εντυπωσιακό είναι το έργο που παράγεται από την έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης, ιδιαίτερα στην υγεία, τη βιοϊατρική, τη βιοτεχνολογία. Το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει ειδικευθεί στο πρόβλημα του ελέγχου κυκλοφορίας στα αστικά οδικά δίκτυα, ενώ έχει κερδίσει βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό σχεδίασης ηλιακών συστημάτων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στα εργαστήριά του κατασκευάστηκε το  πρωτότυπο τετράτροχο, μονοθέσιο όχημα πόλης που συνδυάζει τη χαμηλή κατανάλωση, την οδική ασφάλεια και την αυτόματη πλοήγηση.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: