Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

H Ελλάδα κατέφυγε στον Μηχανισμό Στήριξης Αισιοδοξία και ικανοποίηση από αξιωματούχους του ΔΝΤ και της Κομισιόν

Ανγκελα Μέρκελ: «Πρώτα οι συνομιλίες Ελλάδας-ΔΝΤ και μετά η βοήθεια»

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις της με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πριν οριστεί το ποσό της βοήθειας που θα λάβει η Αθήνα ή πριν ληφθούν άλλες αποφάσεις.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, μετά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, η Ανγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι δεν θα οριστεί το ποσό της βοήθειας και δεν θα ληφθούν άλλες αποφάσεις πριν την ολοκλήρωση των συνομιλιών.
Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι «θα χρειαστεί κάποιο διάστημα» πριν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ .
Επανέλαβε, πάντως, τη σημασία της βοήθειας προς την Ελλάδα για τη σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ.


Ντομινίκ Στρος-Καν: «Είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε γοργά στο αίτημα της Ελλάδας»

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ  Ντομινίκ Στρος-Καν έκανε την ακόλουθη δήλωση αμέσως μετά την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης : «Λάβαμε το αίτημα της Ελλάδας για μία συμφωνία Stand-By. Eχουμε δουλέψει πολύ στενά με τις ελληνικές αρχές αρκετές εβδομάδες για τεχνική βοήθεια, και είχαμε στείλει αποστολή στην Αθήνα για μερικές ημέρες, όπου συνεργάστηκαε με τις αρχές και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε γοργά στο αίτημα της».

Κομισιόν: «Ολα θα γίνουν με γοργό και αποτελεσματικό τρόπο»
        
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιληφθεί «με γοργό και αποτελεσματικό τρόπο» στο ελληνικό αίτημα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης και του ΔΝΤ .
«Ολα θα γίνουν με γοργό και αποτελεσματικό τρόπο», δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Ολι Ρεν. «Δεν προβλέπουμε το παραμικρό εμπόδιο», πρόσθεσε.
«Αυτό έχει ήδη σηματοδοτηθεί από την Ευρωομάδα, εμείς θα ενεργοποιήσουμε την προβλεπόμενη συνέχεια», διευκρίνισε.
Ο εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η Επιτροπή πρέπει αρχικά, σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, «να διατυπώσει μία άποψη για την αναγκαιότητα ενεργοποίησης» του μηχανισμού στήριξης και στη συνέχεια ότι «η Ευρωομάδα θα αποφασίσει επίσημα για την ενεργοποίηση».
Ο Αλταφάζ είπε ακόμα ότι δεν είναι σε θέση να πει πόσες ημέρες θα χρειαστεί να παραμείνουν οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής και του ΔΝΤ στην Ελλάδα.
Πρόσθεσε επίσης ότι μηχανισμός αυτός είναι ενιαίος, ότι σε αυτόν συμπράττουν η ΕΕ και το ΔΝΤ, αλλά και ότι η διαδικασία για την ενεργοποίησή του θα είναι μία, συμπληρώνοντας ότι «ναι μεν η ΕΕ, τα κράτη-μέλη της και το ΔΝΤ έχουν τις δικές τους διαδικασίες, ωστόσο ότι εδώ και καιρό οι πάντες εργάζονται μαζί και μεθοδικά ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα, το οποίο θα μπορούσε να καθυστερήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού».
Ερωτηθείς πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για την ενεργοποίηση του μηχανισμού, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχουν ημερομηνίες, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «δεν είναι θέμα ωρών, ούτε εβδομάδων, αλλά ημερών».
Ως προς τα διαδικαστικά ζητήματα, ο κ. Αλφατάζ υπενθύμισε ότι όπως έχει ήδη συμφωνηθεί, από τη στιγμή που η Ελλάδα ζήτησε την ενεργοποίηση του μηχανισμού θα υπάρξουν οι σχετικές γνωμοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στη συνέχεια, αυτές οι γνωμοδοτήσεις, που επί της ουσίας θα αφορούν το βάσιμο της ελληνικής προσφυγής, θα τεθούν υπό την κρίση του Eurogroup, το οποίο θα αποφασίσει με ομοφωνία.
Ο κ. Αλφατάζ ανέφερε επίσης ότι οι κοινοτικές υπηρεσίες βρίσκονται σε διαρκή επαφή και συνεργασία με τις ελληνικές αρχές και υπενθύμισε ότι η ΕΕ θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη δραστική μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εδώ και καιρό «τα πάντα είναι γνωστά» και ότι όλες οι χώρες της ευρωζώνης έχουν δεσμευτεί να συμμετάσχουν στην επιχείρηση αρωγής προς την Ελλάδα.
Σχετικά με το ύψος των επιτοκίων με τα οποία τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ θα δανείσουν την Ελλάδα, ο Αμαντέου Αλφατάζ σημείωσε ότι «συναρτώνται με τις συνθήκες της αγοράς, υπενθυμίζοντας, ωστόσο, τη δέσμευση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ της 11ης Απριλίου, όπου υπήρχε αναφορά σε επιτόκιο της ύψους 5%».

Γαλλία. Κριστίν Λαγκάρντ: «Την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης ανέμενε η αγορά εν μέσω αβεβαιότητας»
Η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή της από την Ουάσινγκτον για το γεγονός ότι η Ελλάδα με το αίτημά της «ξεκίνησε» τον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι αυτό ανέμεναν οι αγορές.

«Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης δείχνει ότι η διαδικασία ξεκίνησε, το οποίο προφανώς ανέμενε η αγορά εν μέσω ανησυχίας και αβεβαιότητας»", δήλωσε η Λαγκάρντ μερικά λεπτά πριν από την έναρξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20 στην Ουάσινγκτον.

Iσπανία. Ελενα Σαλγκάντο: «Προφανώς και θα προσφέρουμε βοήθεια»

Η Ισπανία, η οποία ασκεί την εξαμηνιαία προεδρία της Ε.Ε., υποστηρίζει το σχέδιο βοήθειας της ζώνης του ευρώ και του ΔΝΤ προς στην Ελλάδα, μια «ειδική περίπτωση» στη ζώνη του ευρώ, υπογράμμισε σήμερα από την Ουάσινγκτον η ισπανίδα Υπουργός Οικονομίας Ελενα Σαλγκάντο.

«Η αντίδραση της ισπανικής κυβέρνησης είναι προφανώς να προσφέρει βοήθεια και προς την κατεύθυνση αυτή θα επιταχύνουμε επίσης τις διαδικασίες», δήλωσε η κα. Σαλγκάντο, πριν συμμετάσχει στη σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών των χωρών της G20.

Η Ισπανία θα πρέπει να συμβάλει με ποσό μέχρι 3,67 δισεκατομμύρια ευρώ στο σχέδιο βοήθειας ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ που προβλέπονται για την Ελλάδα από το πρώτο έτος. Το σχέδιο που αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι εκτείνεται σε περίοδο τριών ετών.

Η κα. Σαλγκάντο, δήλωσε ότι η Μαδρίτη θα μπορούσε να κινητοποιήσει αμέσως το ποσό που αντιστοιχεί στην Ισπανία με τη χρήση ενός ειδικού διατάγματος. Αυτό θα πρέπει να συζητηθεί την Παρασκευή από το Υπουργικό Συμβούλιο προτού επικυρωθεί στη συνέχεια από το ισπανικό κοινοβούλιο.

Ερωτηθείσα σχετικά με τη μετακύλιση του κινδύνου της ελληνικής κρίσης και σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, η κα. Σαλγκάντο δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι μια «ειδική περίπτωση».

«Πρέπει να μιλήσουμε για την Ισπανία και σε ότι αφορά τις άλλες χώρες, επαναλαμβάνω τις δηλώσεις του διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου: η περίπτωση της Ελλάδας είναι μια ειδική περίπτωση την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε με συντονισμένο τρόπο μεταξύ μας», υπογράμμισε η υπουργός.


Ικανοποίηση για την ελληνική απόφαση εκφράζει και ο Λευκός Οίκος
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης περί ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Ρόμπερτ Γκιμπς, το υπουργείο των Οικονομικών των ΗΠΑ παρακολουθεί «εκ του σύνεγγυς» την κατάσταση με το ελληνικό εξωτερικό χρέος.

Επίσης, γνωστοποίησε την πρόθεση των ΗΠΑ, που είναι ο σημαντικότερος μέτοχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στο Ταμείο, να ψηφίσουν υπέρ της παροχής δανείου από το ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artId=327596&dt=23/04/2010#ixzz0lxCwiZDv

Δεν υπάρχουν σχόλια: