Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Δύο γραμμές για το ΔΝΤ

Το πολιτικό σίριαλ «δύο ξένοι στο ίδιο κόμμα» με πρωταγωνιστές την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Αντώνη Σαμαρά συνεχίζεται.
Α. 
Σαμαράς, Ντ. Μπακογιάννη Α. Σαμαράς, Ντ. Μπακογιάννη Την ώρα που η Ρηγίλλης ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους κατά της κυβέρνησης Παπανδρέου με αιχμή του δόρατος την πιθανή προσφυγή στο ΔΝΤ, η πρώην υπουργός καταδικάζει τις «κοκορομαχίες». Την ώρα που η γραμμή Σαμαρά είναι ότι δεν πρέπει να δοθεί «άλλοθι» στην κυβέρνηση και χαρακτηρίζει «εκτός πραγματικότητας» εκείνους «που βλέπουν το ΔΝΤ ως εναλλακτικό μηχανισμό άντλησης φτηνού δανεισμού», η Ντόρα Μπακογιάννη υποστηρίζει ότι «δεν είναι η ώρα να κάνουμε σκληρή κριτική, είναι η ώρα να δούμε από κοινού όλοι, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, τι έχει γίνει και πού θα πάμε» ενώ περίπου περιγράφει ως μονόδρομο την προσφυγή στο ΔΝΤ.
Το άτυπο ντιμπέιτ που ανέδειξε για μια ακόμη φορά τις διαφορετικές γραμμές που υιοθετούν οι δύο τους σε θέματα μείζονος πολιτικής που δίνουν και το στίγμα της Ν.Δ., έγινε ανάμεσα στον εκπρόσωπο του κόμματος Πάνο Παναγιωτόπουλο, που έκανε δηλώσεις στη Ρηγίλλης, και της Ντόρας Μπακογιάννη που έδωσε συνέντευξη στο πρωϊνό του «Μέγκα».
«Ουδέτερες» χαρακτήρισε τις σχέσεις τους με τον πρόεδρο της Ν.Δ. η πρώην υπουργός. Απάντησε εμμέσως και στον Δ. Αβραμόπουλο, που πρόσφατα δήλωσε ότι «σε κανέναν δεν επιβάλλεται με το πιστόλι στον κρόταφο να είναι στο κόμμα»: «Στην παράταξη για την οποία έδωσα αγώνες 30 χρόνια, δεν νομίζω ότι κανένας έχει τη δυνατότητα να σκεφτεί ότι μπορεί να αποφασίσει και να πει άμα θες να φύγεις φύγε, άμα θες να κάτσεις, κάτσε» δήλωσε. «Στην πολιτική υπάρχουν πάντοτε και μικροπρέπειες και άνθρωποι οι οποίοι θεωρούν ότι έχουν τη δυνατότητα να δράσουν ή να αποδείξουν κάτι ετεροπροσδιοριζόμενοι από άλλους» τόνισε.
Η Ρηγίλλης εκτιμά ότι τα στελέχη της Ν.Δ. στη συντριπτική πλειονότητά τους ακολουθούν τη γραμμή που χαράσσει ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς. «Σε ό,τι αφορά στο ΔΝΤ μόνο η Ντόρα Μπακογιάννη έχει διαφορετική γνώμη, δεν έχει βγει άλλο στέλεχος που να διαφωνεί με τον Αντώνη Σαμαρά», τόνισε κομματική πηγή προσκείμενη στη νέα ηγεσία. Η ίδια υποστήριξε ότι η σκληρή πραγματικότητα που θα βιώσουν οι Ελληνες πολίτες όταν το ΔΝΤ θα επιβάλει τους σκληρούς όρους του «θα κρίνει τους πάντες». Η ουσία είναι ότι:
1 Πίσω από την αντίθεση Σαμαρά - Ντόρας βρίσκεται η διαπάλη της λαϊκής δεξιάς, που εκπροσωπείται από τον νέο πρόεδρο του κόμματος, και του νεοφιλελευθερισμού που χρεώνεται στην Ντόρα Μπακογιάννη. Είναι μία μάχη με τον χρόνο. Θα δείξει αν θα αναζητηθεί κάποια στιγμή η μέση του δρόμου ή αν η Ν.Δ. θα οδηγηθεί στη διάσπαση.
2 Σε ό,τι αφορά στο ΔΝΤ και η μία και η άλλη άποψη παρουσιάζουν κενά στην πολιτική ανάλυσή τους. Οντως σε όποια χώρα μπήκε το ΔΝΤ έφερε τα δεινά όπως υποστηρίζει ο Α. Σαμαράς. Από την άλλη όμως δεν απαντά και στο ερώτημα για πόσο μπορεί η χώρα να δανείζεται με πανάκριβα επιτόκια (άνω των 7 μονάδων). Από την άλλη όμως δεν μπορεί το ΔΝΤ να εξωραΐζεται επειδή συμμετέχει σε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, όπως επιχειρεί να κάνει η κ. Μπακογιάννη. Το ίδιο ΔΝΤ ορίζει τους επαχθείς όρους δανεισμού και η στρατηγική του δεν επηρεάζεται ούτε από το γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος των δισεκατομμυρίων που έχει στο ταμείο προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες.


enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: