Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

22 Απριλίου : Ημέρα της Γης

Η Διεθνής Ημέρα της Γης εορτάστηκε για πρώτη φορά στην Αμερική πριν από 40 χρόνια, ήταν και είναι μια συλλογική έκφραση της επιθυμίας του κόσμου για τη δημιουργία μιας πιο βιώσιμης και ανθρώπινης κοινωνίας. Εμπνευστής της ιδέας ήταν ο Αμερικάνος γερουσιαστής Γκάιλορντ Νέλσον, ο οποίος αποσκοπούσε με τον τρόπο αυτό στην προώθηση των περιβαλλοντικών ζητημάτων.
Το 1990 σε ανάμνηση εκείνης της πρώτης κινητοποίησης, η 22α Απριλίου καθιερώθηκε ως παγκόσμια Ημέρα της Γης. Τη χρονιά εκείνη κινητοποιούντο 200 εκατομμύρια άνθρωποι σε 141 χώρες, θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία αφού στόχος της πρωτοβουλίας, ήταν η συνειδητοποίηση από πολίτες και πολιτικούς του «βάρους» των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Γη. Βασικό σύνθημα της Ημέρας της Γης του 1990 ήταν η Ανακύκλωση ενώ η κινητοποίησης αυτή έστρωσε το δρόμο για την Διάσκεψη για τη Γη των Ηνωμένων Εθνών στο Ρίο ντε Τζανέϊρο το 1992.
Το 2000 η Ημέρα της Γης πέρασε στην ψηφιακή εποχή, προωθώντας τη δικτύωση και το συντονισμό ακτιβιστών και οικολογικών ομάδων από όλο τον κόσμο. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν 5.000 οικολογικές οργανώσεις κινητοποιώντας εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε 184 χώρες του κόσμου.
Το 2009 όλοι οι πολίτες στης Γης καλούνται να συμμετέχουν στην Green Generation Campaign ή «Καμπάνια της Πράσινης Γενιάς» Πρόκειται για μια καμπάνια που θα εκτυλιχθεί σε βάθος δύο χρόνων και οι στόχοι της είναι: ένα μέλλον με όσο λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα είναι δυνατόν, με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διαμόρφωση υπεύθυνης καταναλωτικής συνείδησης, εγκαθίδρυση ενός πράσινου οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης, που θα μειώσει τη φτώχεια και θα αλλάξει την αγορά εργασίας.

Ο πλανήτης σήμερα αιμορραγεί

   Ο πλανήτης μας σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπος  με τεράστια προβλήματα, όπως λιμοί, κατάρρευση οικοσυστημάτων, μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών και λειψυδρία. Η υπερθέρμανση, η ξηρασία, η ρύπανση των υδάτων και των εδαφών, η κλιματική αποσταθεροποίηση, είναι η καινούργια πραγματικότητα που βιώνει η Γη.
Τους τελευταίους δυο αιώνες, από τις ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν προστεθεί στην ατμόσφαιρα 2,3 τρισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα και έχουν ενταθεί οι κλιματικές αλλαγές.
Σαράντα χρόνια μετά τις πρώτες οικολογικές κινητοποιήσεις η UNICEF δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία που δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο το περιβάλλον επηρεάζει την επιβίωση και την υγεία. Πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο ζουν σε παραγκουπόλεις, σχεδόν ένα δισεκατομμύριο παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε μια απλή τουαλέτα, 425 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές καθαρό νερό και 600 εκατομμύρια παιδιά ζουν με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα.
Χωρίς την περιβαλλοντική αειφορία, δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες για την επίτευξη των στόχων της μείωσης της φτώχειας και της πείνας, τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των ανθρώπων, επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν, σε μήνυμά του για την Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης, καλώντας όλες τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες του κόσμου "να δείξουν στη Μητέρα Γη μας το σεβασμό και τη φροντίδα που της αξίζει". Το Σεπτέμβριο, θα συγκληθεί σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για την αξιολόγηση της προόδου των Στόχων της Χιλιετίας και την ανάπτυξη ενός προγράμματος δράσης, ενός πρακτικού και αποτελεσματικού σχεδίου, με συγκεκριμένα βήματα και χρονοδιαγράμματα, αναφέρει ο ΓΓ του ΟΗΕ.


By Elf

Δεν υπάρχουν σχόλια: