Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Νέο είδος προστίθεται στα πτηνά


Φωτό: Ramana Athreya
Ένα εντυπωσιακό πολύχρωμο πουλί ανακαλύφθηκε στην απόμερη βορειοανατολική Ινδία, αποτελώντας την πρώτη ορνιθολογική ανακάλυψη στη χώρα μετά από 50 χρόνια.
Πρόκειται για το Bugun Liocichla –η επιστημονική ονομασία του είναι Liocichla bugunorum-, ένα είδος τσίχλας που ανακαλύφθηκε τον Μάιο στα σύνορα της Ινδίας με την Κίνα.
Το πουλί, με πράσινο και χρυσοκίτρινο φτέρωμα, μαύρο λοφίο και κόκκινες άκρες στα φτερά, έχει μήκος 20 εκατοστά και πήρε το όνομά του από τη φυλή Bugun που ζει στην περιοχή.
Ο επαγγελματίας αστρονόμος και ερασιτέχνης παρατηρητής πουλιών, Ramana Athreya, που έκανε την ανακάλυψη, δήλωσε ότι ενώ εγκλώβισαν δύο πουλιά του είδους, και τα δύο απελευθερώθηκαν μετά τη μελέτη τους. «Θεωρήσαμε ότι το είδος είναι πολύ σπάνιο για να σκοτώσουμε κάποιο (για επιστημονική έρευνα). Με τη σύγχρονη τεχνολογία μπορούμε να συγκεντρώσουμε τις απαιτούμενες πληροφορίες για να επιβεβαιώσουμε ότι πρόκειται για νέο είδος. Συλλέξαμε φτερά και φωτογραφίες και ηχογραφήσαμε το κελάηδημα του πουλιού».
Ο Athreya συνέγραψε μια εργασία που διανεμήθηκε μεταξύ ξένων και Ινδών ειδικών, οι οποίοι απεφάνθησαν ότι πρόκειται για καινούργιο είδος, ενώ η Διεθνής Επιτροπή Ζωολογικής Ονοματολογίας επικύρωσε την ονομασία.
«Η ανακάλυψη ενός νέου είδους είναι πραγματικά ξεχωριστή», επισημαίνει ο Aasheesh Pittie, συντάκτης του διμηνιαίου επιστημονικού εντύπου Πουλιά της Ινδίας, όπου δημοσιεύτηκε η περιγραφή του είδους. «Αλλά όταν πρόκειται για ένα εκπληκτικό είδος χωρίς γεωγραφικά στενούς συγγενείς, και σε ένα μέρος του κόσμου όπου οι συλλέκτες πουλιών έχουν συγκεντρώσει δείγματα για παραπάνω από έναν αιώνα, αγγίζει το θαύμα». Το τελευταίο πουλί που είχε ανακαλυφθεί στην Ινδία ήταν το 1948.
Ο γνωστός πληθυσμός του Bugun Liocichla αποτελείται από μόλις 14 μέλη. Ο Athreya πρωτοείδε το πουλί το 1995 αλλά χρειάστηκε να περάσει παραπάνω από μία δεκαετία για να το ξαναβρεί. «Ακόμα και τότε ήξερα ότι επρόκειτο για κάτι πολύ ξεχωριστό», είπε. Ο Athreya απέτυχε να το εντοπίσει μέχρι τον Μάιο του 2006, όταν τελικά κατόρθωσε να παγιδεύσει δύο πουλιά του είδους με δίχτυα.
«Προτεραιότητα τώρα είναι να βρούμε αν υπάρχουν και άλλοι πληθυσμοί αυτού του αξιοσημείωτου είδους σε άλλα μέρη και ποιες είναι οι ανάγκες του φυσικού περιβάλλοντός του έτσι ώστε να ληφθούν τα σωστά μέτρα προστασίας», δήλωσε ο Nigel Collar από την οικολογική οργάνωση Birdlife International.

Διαβάστε περισσότερα: http://rc-cafe.blogspot.com/2010/04/blog-post_5262.html#ixzz0lojyVvGW

Δεν υπάρχουν σχόλια: