Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΜΑΚΟΥΣ

Την ίδρυση ελληνόφωνων δημοτικών σχολείων στην ορεινή Θράκη, ώστε τα παιδιά τους να διδάσκονται μόνο την ελληνική γλώσσα, ζητούν μέσω του Πολιτιστικού Συλλόγου Ξάνθης οι Πομάκοι. Σε επιστολή-υπόμνημα προς την πολιτική ηγεσία αναφέρουν ότι το ελληνικό κράτος υποχρεώνει τους μικρούς μαθητές να διδάσκονται τούρκικα, μια γλώσσα που όπως λένε δεν θα την χρησιμοποιήσουν ποτέ στο σπίτι και στο Πανεπιστήμιο.
Οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως Έλληνες Πομάκοι, μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, καταγγέλουν ότι αναγκάζονται να στέλνουν τους μαθητές της πρωτοβάθμιας στα μειονοτικά σχολεία, όπου είναι υποχρεωτική η διδασκαλία της τούρκικης γλώσσας. <<Η πολιτεία μας στερεί ακόμα και το πλέον στοιχειώδες δικαίωμα της αποκλειστικής εκπαίδευσης στην επίσημη γλώσσα της, την ελληνική>>, τονίζουν.
Επί υπουργίας Στυλιανίδη αποφασίστηκε η ίδρυση 4 αμιγώς ελληνόφωνων σχολείων στην ορεινή Ξάνθη, τα οποία, έμειναν στα χαρτιά, ενώ εκκρεμεί η ίδρυση ακόμα ενός στον οικισμό Μάνταινας.Προσθέτει ότι οι Πομάκοι ζητούν να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους τουρκόφωνους μουσουλμάνους της Ελλάδας. Εκφράζει επίσης το παράπονο ότι τις προηγούμενες μέρες επισκέφτηκε την περιοχή παράγοντας του Υπουργείου Παιδείας, ο οποίος συναντήθηκε με την <<Τουρκική Ένωση Ξάνθης>> και επιστημονικές ενώσεις, αλλά δεν επιδίωξε συνάντηση μαζί τους.
Το θέμα της <<τριγλωσσίας>> και τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί στους ίδιους έφτασε πέρσι τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και στον ΟΑΣΕ.
Τα εκπαιδευτικά ζητήματα της μειονότητας στην Θράκη, που χαρακτηρίζονται από την κυβέρνηση <<λεπτά και ευαίσθητα>>, περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που σύνφωνα με πληροφορίες, χειρίζεται προσωπικά ο αντιπρόεδρος Κος Θ. Πάγκαλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: