Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Φάμπρικα εξόδου από το Χ.Α


Η αρνητική οικονομική συγκυρία, οι χαμηλές αποτιμήσεις και τα λιγοστά πια πλεονεκτήματα από την παραμονή μια εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών οδηγούν όλο και περισσότερους βασικούς μετόχους σε ενέργειες εξόδου. 
      Παράγοντες του Χ.Α σημειώνουν πως το άμεσο κόστος για την παραμονή μιας εταιρείας στο Χ.Α έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ωστόσο το έμμεσο είναι δυσβάστακτο, δεδομένης της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης. Στην περίπτωση δε που ο μέτοχος ελέγχει το 90% και πλέον έχει την ευχέρεια της υποβολής πρότασης για την ολοκληρωτική απόκτηση του ελέγχου για να ολοκληρωθεί η έξοδος από το Χ.Α. Απ΄ αυτή την άποψη πολύ κοντά στο να μπορούν να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση είναι και η Credit Agricole που ελέγχει άμεσα το 86,5% και μέσο της Scam το 5% της Εμπορικής, η Lafarge που έχει το 89% των τσιμέντων Ηρακλή ο όμιλος Grimaldi που έχει φτάσει στο 85% των Μινωικών γραμμών. 
  Οι βασικοί μέτοχοι μετέρχονται κάθε τρόπο προκειμένου να βγουν εκτός χρηματιστηρίου, όπου θα φτιάχνουν όποιους ισολογισμούς θέλουν με λιγότερη διαφάνεια. Ποιες από τις εποπτικές αρχές δύνανται να σταματήσουν τη νέα «φάμπρικα» εξόδου; Γιατί δεν γίνεται οι εταιρείες να έχουν εισαχθεί σε υψηλές τιμές (1999) και αργότερα να βγαίνουν με ψίχουλα, όπως συνέβη με τη Γρηγόρης, την ΙΜΑΚΟ, την Λαμπερή… 

Δεν υπάρχουν σχόλια: