Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 29 Μαΐου 2010

ΠΑΛΙΟ..........ΑΛΛΑ ΚΑΛΟ!!!!!!


   «Η ζωή αντιγράφει την τέχνη ή το αντίστροφο?» Αρκετές φορές εμφανίζονται περιπτώσεις που βαρύνουν την πλάστιγγα προς τη μιά ή την άλλη πλευρά.Μία από αυτές θα διαβάσετε σήμερα. Πρόκειται για μιά δήλωση ατυχήματος που υπεβλήθη από τον τραυματισθέντα στο Τζάννειο Νοσοκομείο Πειραιώς. Τηρούνται επακριβώς η σύνταξη και η ορθογραφία του πρωτοτύπου.
ΔΗΛΩΣΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ
Είμαι ένας επαγγελματίας οικοδώμος. Τη μέρα του ατυχήματος δούλευα στη σκεπή μιας εξαόροφης οικοδομής.
Οταν τέλεψα τη δουλειά μου, είδα ότι μου περσέψανε κοντά στα 250 κιλά τούβλα, πάνω-κάτω. Αντί όμως να τα κατεβάσω από τη σκεπή με τα χέρια και από τη σκάλα και να με σαπίσει το ανεβοκατέβασμα, είπα να τα βάλω  σένα βαρέλι και να τα κατεβάσω με την τροχαλία που είχε πει ο μάστορας να βάλουμε από τα πριν στη σκεπή.
Σπρώχνω λοιπόν το βαρέλι στο κενό και το γεμάω με τα 250 κιλά τούβλα πάνω –κάτω και κατεβαίνω στο δρόμο.Λύνω το σκοινί που κράταγε το βαρέλι και το κρατάω γερά για να κατεβάσω τα τούβλα σιγά-σιγά μη σπάσουνε και τα πληρώσω από την τσέπη μου.
Οπως έγραψα και πιο πριν στο χαρτί που μου δώκατε ζυγίζω 55 κιλά αλλά είμαι γερός και τα χέρια μου σφίγγουνε σα τανάλιες, τόσα χρόνια στις οικοδομές. Αλλά παρόλαφτά μόλις έλυσα το σκοινί ξαφνιάστηκα απόνα δυνατό τράνταγμα, τάχασα και κόλησε το μυαλό μου και ξέχασα να αμολύσω το σκοινί. Οπως καταλαβαίνετε ακόμα και άμα δεν έχετε δουλέψει σε οικοδομές απογιώθηκα προς τα πάνω και άρχισα να ανεβαίνω γρήγορα, παράλληλα με την οικοδομή.
Στο τρίτο πάτωμα πάνω-κάτω τρακάρησα με το βαρέλι με τα τούβλα που κατέβαινε πιο γρήγορα απόσο εγώ ανέβαινα. Αυτός ο τράκος  εξηγάει τα κατάγματα του κρανίου μου και στην ομοπλάτη μου.
Αφού τράκαρα με το βαρέλι που κατέβαινε συνέχιζα να ανεβαίνω αλλά πιο σιγά και έφτασα μέχρι πάνω στην κορφή της οικοδομής και τα δάκτυλα του δεξιού μου του χεριού που είχα πιάσει το σκοινί χωθήκανε μέσα στην τροχαλία.
Δεν λέω μουρλάθηκα από τον πόνο αλλά είχα καταλάβει τι είχε γίνει και παρά που πόναγα δεν άφησα το σκοινί μη τυχόν και γκρεμιστώ από εκεί ψηλά.
Εκείνη όμως τη στιγμή που κατάλαβα τι είχε γίνει ,το βαρέλι συγκρούστηκε με το πεζοδρόμιο κάτω στο δρόμο που είχε φτάσει και του φεύγει ο πάτος. Χύνονται στο δρόμο τα τούβλα και το βαρέλι που άδειασε δεν ζύγιζε πάνω από 25 κιλά με τίποτα.
Οπως καταλαβαίνετε ακόμα και άμα δεν έχετε δουλέψει σε οικοδομές , εγώ που δεν είχα αφήσει ακόμη καθόλου το σκοινί άρχισα να κατεβαίνω τώρα γρήγορα προς τα κάτω αλλά παράλληλα με την οικοδομή.
Στο τρίτο πάτωμα πάνω-κάτω ξανατρακέρνω με το βαρέλι που ανέβαινε γρήγορα. Αυτός ο δεύτερος τράκος εξηγάει τα κατάγματα στους αστραγάλους και όλα τα χτυπήματα που έχω στα πόδια.
Βέβαια ο δεύτερος τράκος είχε και ένα καλό αφού με φρενάρησε λίγο και έτσι δεν έπεσα με φόρα πάνω στο σωρό με τα τούβλα που είχανε χυθεί στο πεζοδρόμιο και να πάθαινα καμμιά ζημιά.
Με λύπη μου σας πληροφορώ ότι μετά ξαπλωμένος κατάχαμα πάνω στα τούβλα και ακουνητοποιημένος από τον πόνο κοιτώντας το άδειο βαρέλι έξι πατώματα πάνω από το κεφάλι μου λιποθυμάω και αμολάω το σκοινί.
Μετά δεν θυμάμαι τίποτα μέχρι που είδα τον κύριο γιατρό!

Ειρηνικές Γεύσεις








Το καλύτερο μεζεδοπολείο της Πόλης των Μεγάρων!!!!
Όσοι επισκεφτούν την πόλη μας, αξίζει να δοκιμάσουν τους υπέροχους μεζέδες
της ακόμα πιο γλυκκιάς chef και ιδοκτήτριας του μαγαζιού "ΕΙΡΗΝΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ!!!

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ




Υλικά:

•4 σνίτσελ από κοτόπουλο στήθος
•1 φλιτζάνι γαλέτα
•1 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
•1 κουταλιά της σούπας ξερό βασιλικό
•1 αυγό
•1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο
•2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Οδηγίες συνταγής:

Σ' ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε τη γαλέτα, την παρμεζάνα και τον βασιλικό.
Σ' ένα άλλο μπολ χτυπάμε το αυγό.
Βουτάμε τα φιλέτα στο αυγό και εν συνεχεία τα καλύπτουμε με το μείγμα γαλέτας, βασιλικού, παρμεζάνας.
Σ' ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο με το λάδι. Τηγανίζουμε τα σνίτσελ για 5 λεπτά περίπου από την κάθε πλευρά, μέχρι να κάνουν μια τραγανή κρούστα.
Τα αφήνουμε να στραγγίξουν για 5 λεπτά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε.

•Διάρκεια: 25 λεπτά

ΠΗΓΗ: www.lovecooking.gr

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Το πρόβλημα της μετανάστευσης

Στην εποχή της ευκολίας και της ταχύτητας όταν αρχίζει κουβέντα για τους μετανάστες ,το πιο
εύκολο είναι να είναι κανείς ακροδεξιός! Το μόνο που έχει να κάνει, είναι να αραδιάσει μερικά τσουβάλια "επιχειρήματα" περί ανωτερότητας της ελληνικής φυλής που οφείλει να διατηρήσει την καθαρότητα της, η περί του "κινδύνου διάρρηξης του κοινωνικού ιστού" η περί του αδιάσπαστου συνδέσμου ελληνισμού και ορθοδοξίας κλπ. και θεωρώντας τα ως αξιώματα που δεν χωρούν αμφιβολία, να καθαρίσει με τη μία! Και να τα χειροκροτήματα...

Αν πάλι δεν είναι τόσο ακραίος είναι το ίδιο εύκολο να μιλήσει κανείς "απλά" σαν σωστός Έλληνας "νοικοκύρης" που "καταλαβαίνει" μεν το πρόβλημα αυτών των ανθρώπων αλλά πάνω από όλα βάζει την πατρίδα του και την οικογένειά του όσο ανθρωπιστής κι αν είναι (και μαμώ τους ανθρωπισμούς!). Αμέσως θα έχει μαζί του τη μεγάλη "πλειοψηφία του λαού" που -γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε- δυστυχώς θα ευχόταν να ψεκάσουν τους μετανάστες σαν κατσαρίδες (φυσικά κάποιοι άγνωστοι) και να απαλλαγούμε από δαύτους μια και καλή!

Αν όμως θέλει να λέγεται προοδευτικός η απλά άνθρωπος που βαδίζει με νέους όρους προς το αύριο, και δεν τσαλαβουτάει στα λασπόνερα μιας μίζερης επιβίωσης χωρίς όνειρο, τότε το πράγμα δυσκολεύει πολύ. Κι αυτό γιατί τότε θα πρέπει να σκεφτεί τον εαυτό του σαν μέλος και δημιουργό μιας κοινωνίας που σκέφτεται αρκετά διαφορετικά από ότι η σημερινή απαράδεκτη δική μας. Μιας κοινωνίας πολύχρωμης που το κάθε χρωματάκι της διατηρεί την ιδιαιτερότητά του και είναι το ίδιο απαραίτητο με κάθε άλλο και που αν λείψει, απλά κάτι πολύτιμο θα έχει χαθεί. Μιας κοινωνίας που λειτουργεί σαν κοινωνία, σαν σώμα δηλαδή που όταν ένα κύτταρό του "πονάει", πονάει ολόκληρο και ψάχνει τρόπο για να απαλύνει τον πόνο. Μιας κοινωνίας άλλης δηλαδή, καλύτερης, αυριανής!

Το δύσκολο με το σωστό και το λάθος δεν είναι το να βρεις τι είναι το σωστό. ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ! Είναι το να βρεις μέσα σου εκείνη την ποιότητα που σε κάνει κάτι παραπάνω, από αυτό που σήμερα δεν σου επιτρέπει να κάνεις το μετέωρο βήμα που σε πάει στη λύση του προβλήματος.

Η λογική που λέει καταλαβαίνω αλλά δεν μπορώ, όσο κι αν φαίνεται σωστή αν την "πας" λίγο πιο πέρα, καταλήγει σε δρόμους περίεργους. "Ήξερα ότι ήταν έγκλημα αλλά το κορμί ήταν τόσο όμορφο και τόσο γυμνό, που δεν γινόταν να μην το κάνω" η "τον έσπρωξα στο γκρεμό αλλά αν δεν το έκανα θα κινδυνεύαμε να πεθάνουμε κι οι δύο" η σε άλλες λογικές του στυλ "αμάρτησα για το παιδί μου". Μπορεί για όλα τα εγκλήματα να υπάρχουν πάντα καλές δικαιολογίες, όμως δεν νομιμοποιούν το έγκλημα, τι να κάνουμε;



Πάντως όλες αυτές οι λογικές δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα, αλλά μόνο να το κάνουν χειρότερο και για μας και για κείνους. Με τσαμπουκάδες, ουρλιαχτά, μαχαιρώματα και μπουνιές δε λύθηκε ποτέ τίποτα. Είναι οι λύσεις της πιο χαμηλής ποιότητας που τις "έχουν" όλοι. Όλοι ξέρουν να βρίζουν και να κλωτσάνε κι εμείς κι αυτοί και τα ζώα... αλλά εδώ μιλάμε για ανθρώπινες λύσεις σε προβλήματα δύσκολα, ανώτερης ποιότητας, που έχουν να κάνουν με ανθρώπους, με ζωές, με το αύριο.

Ότι και να λέμε ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΣΎΝΟΡΑ εκτός αν τους πυροβολούμε σαν ζώα ή τους αφήνουμε να πνιγούν όταν πηδάνε στη θάλασσα, πράγμα που δεν μπορώ ούτε να το φανταστώ ότι θα το έκαναν άνθρωποι σε ανθρώπους (ή μήπως δεν είναι άνθρωποι;). Ότι και να λέμε, όλοι μας έχουμε ένα ποσοστό ευθύνης για τους πολέμους και την εξαθλίωση που τους σπρώχνουν στην πόρτα μας! Και όσο το κακό δεν σταματά τόσο αυτοί θα φεύγουν από τις χώρες τους όπως θα κάναμε κι εμείς στη θέση τους.

Το πρόβλημα των μεταναστών είναι ένα από τα δυσκολότερα που θα χρειαστεί να λύσουμε και δεν θα λυθεί μέσα σε λίγο καιρό, με κάποια μέτρα μια κι έξω. Θα λυθεί αργά, κουραστικά με απογοητεύσεις, συγκρούσεις, πισωγυρίσματα κλπ μέσα στα χρόνια. Όμως όταν τελειώσουμε με αυτό, όλοι θα είμαστε κερδισμένοι και καλύτεροι. Ονειρεύομαι λοιπόν έναν κόσμο άλλο, πολύχρωμο, που άνθρωποι από όλα τα σημεία του ορίζοντα δίνουν τα χέρια και σκύβουν με προσοχή, αγάπη κι αφοσίωση πάνω από τα ίδια προβλήματα. Που ανταλλάζουν γνώσεις, εμπειρίες , μύθους, μουσικές κι αγώνες, πλούτο πραγματικό δηλαδή και μαζί προχωράνε κρατώντας ο καθένας τη διαφορετικότητα του. Έναν ΚΟΣΜΟ ΚΟΣΜΗΜΑ αληθινό που αρνείται να θαμπώσει βουλιάζοντας σε μικρότητες κραυγές και ουρλιαχτά εθνικισμού!

ΥΓ. Επειδή πολλοί θα πουν "και στην πράξη τι;" έχω να πω το εξής .Θεωρώ ότι το κυρίαρχο αυτή τη στιγμή είναι να ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί , ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΥΣΤΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΧΘΡΟΤΗΤΕΣ και ΜΕ ΤΡΟΠΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΜΕΤΑΞΥ ΑΝΘΡΩΠΩΝ...
source: zortal

Ταλιατέλες με αγκιναράκια λαδιού




Προετοιμασία: 10΄, Μαγείρεμα: 10΄- 20΄

Υλικά (για 4 άτομα):

500 γρ. ταλιατέλες
10 αγκιναράκια λαδιού, στραγγισμένα και κομμένα στη μέση (τα βρίσκουμε σε παντοπωλεία και μεγάλα σούπερ μάρκετ, χύμα ή συσκευασμένα σε βαζάκι)
ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι (ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό)
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
10 ελιές μαύρες, κομμένες στη μέση (χωρίς το κουκούτσι)
2 κουτ. γλυκού κουκουνάρι
6 - 7 κουτ. σούπας παρμεζάνα, τριμμένη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τις ταλιατέλες σε μπόλικο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και τις σουρώνουμε. Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι ή στην κατσαρόλα που βράσαμε τις ταλιατέλες ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τα αγκιναράκια, τις ελιές, το ξύσμα λεμονιού και το κουκουνάρι και σοτάρουμε ανακατεύοντας για 4 - 6 λεπτά, μέχρι να ζεσταθούν τα αγκιναράκια. Προσθέτουμε τις ταλιατέλες, πασπαλίζουμε με πιπέρι και την παρμεζάνα, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε αμέσως.
Τι πίνουμε
Oι «δύσκολες» αγκινάρες προτιμούν τα λευκά κρασιά της Νέας Ζηλανδίας. Διαλέξτε λοιπόν ένα Sauvignon blanc ή ένα Chardonnay.

ΠΗΓΗ: γαστρονόμος

Μπράουνις με ελαιόλαδο και παγωτό βανίλια




Προετοιμασία: 20΄, Ψήσιμο: 25 - 30΄

Υλικά (για 8 άτομα):

300 γρ. κουβερτούρα
160 γρ. ελαιόλαδο
200 γρ. ζάχαρη
4 αυγά, βιολογικά
120 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
8 μπάλες παγωτό βανίλια

Διαδικασία:

Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί (τη βάζουμε σε κατσαρολάκι που στερεώνουμε πάνω σε μεγαλύτερη κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει). Αποσύρουμε, προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε καλά.
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ ή με το μίξερ χειρός τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να έχουμε αφράτο και ανοιχτόχρωμο μείγμα. Προσθέτουμε και το μείγμα με τη σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά. Τελος, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σπάτουλα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C.
Βάζουμε 1 τσέρκι (στεφάνι ζαχ/κής) διαμέτρου 18 εκ. μέσα σ' ένα ταψί, πάνω σε αλουμινόχαρτο. Τυλίγουμε τις άκρες του αλουμινόχαρτου γύρω από το τσέρκι. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε 1 φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα. Αδειάζουμε μέσα στο σκεύος το μείγμα και ψήνουμε για 25 - 30 λεπτά, ώσπου να σχηματιστεί λεία και γυαλιστερή κρούστα, αλλά το μπράουνις να παραμείνει ρευστό στο εσωτερικό του. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς, κόβουμε σε κομμάτια και συνοδεύουμε με το παγωτό.

ΠΗΓΗ: γαστρονόμος

Έδεσε το παιδί του σε κολόνα για να το πουλήσει!


Το γύρο του κόσμου κάνει η εικόνα ενός 8χρονου αγοριού από την Κίνα, το οποίο ο πατέρας του έδεσε σε κολόνα, προσπαθώντας και ευελπιστώντας να το πουλήσει ως σκλάβο, ώστε ο ίδιος να απαλλαγεί από το βάρος της ύπαρξής του.
Ο πατέρας του μικρού, Yong Tsui, έδεσε το τρομαγμένο παιδάκι στο στύλο, και έβαλε μπροστά του ένα τραπεζάκι, πάνω στο οποίο τοποθέτησε μία πινακίδα, με τα “προσόντα” του υποψήφιου σκλάβου.
Αφού έγραψε το όνομα και την ηλικία του γιου του, προσέγγιζε τους περαστικούς, προτείνοντάς τους να τον αγοράσουν, μιας και φαίνεται να ενδείκνυται για “σκληρή δουλειά”! Ορισμένοι ωστόσο από τους διερχόμενους, άρχισαν να του κάνουν ερωτήσεις όσον αφορά το κάθε πότε και κατά πόσο έτρωγε ο μικρός, μέχρι που εξοργίστηκαν και του επιτέθηκαν.
O Yong δήλωσε στην Αστυνομία, που πήρε υπό την επίβλεψή της το αγοράκι, ότι η μητέρα του πέθανε πριν από 3 χρόνια και έκτοτε, μόνος του, δεν μπορούσε να το μεγαλώσει.
“Δεν έχει δουλειά. Δεν έχει σπίτι. Δεν έχει χρήματα. Μας είπε ότι δεν ενδιαφερόταν για τα χρήματα, αλλά για το καλό του γιου του”, δήλωσε ένας εκ των αστυνομικών, που επιλήφθηκαν της υπόθεσης.





cosmo.gr

Η Ντόρα και η νέα Ένωση Κέντρου


Ξεκίνησε η διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας και η δημιουργία του νέου κεντρώου νεοφιλελεύθερου κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη, το οποίο στο μέλλον θα συγκεντρώσει στις τάξεις του Νεοφιλελεύθερους από τη Νέα Δημοκρατία και Εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ, για να αναλάβει ως μια νέα Ένωση Κέντρου τη διακυβέρνηση της χώρας, απέναντι στο «λαϊκισμό» και την «ανευθυνότητα» -όπως καταγγέλλουν οι εμπνευστές του- της Αριστεράς και της Λαϊκής Δεξιάς.
Με τον ασκό του Αιόλου, δηλαδή την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της Siemens, να έχει ανοίξει, η Ντόρα Μπακογιάννη παίζει το τελευταίο της χαρτί για την πολιτική επιβίωση, τόσο της ίδιας, όσο και της δυναστείας Μητσοτάκη.

Η διεγραμμένη από τη Νέα Δημοκρατία παραλίγο αρχηγός της, έχει ξεκινήσει να στήνει το δικό της πολιτικό χώρο, επιδιώκοντας: α)να διαπραγματευτεί όσο το δυνατόν καλύτερα σε αυτή τη φάση τον εαυτό της, ώστε να μην την ακουμπήσουν όσα πιθανώς προκύψουν για την όποια σχέση της με πρόσωπα και καταστάσεις που σχετίζονται με τη Siemens και β) να μετατρέψει στο αμέσως επόμενο μέλλον το κεντρώο - νεοφιλελεύθερο κόμμα της σε «ρυθμιστή» της πολιτικής ζωής του τόπου ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία. Αυτό είναι το «παιχνίδι» της Ντόρας και το αποκαλύπτουμε όπως είναι, αλλά όπως και το «πουλά» στις διαβουλεύσεις της.
Νεοφιλελεύθερη Συμμαχία
Οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα, δηλαδή οι σοσιαλφιλελεύθεροι Εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ, οι φιλελεύθεροι Μητσοτακικοί της Νέας Δημοκρατίας και η απολίτικη σπόντα που λέγεται Καρατζαφέρης, έχουν έρθει σε συνεννόηση να «συμπλεύσουν» πολιτικά και να ανασυστήσουν τον πάλαι ποτέ Κεντρώο χώρο.
Όλοι αυτοί πιέζουν για τη δημιουργία μιας οικουμενικής Κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας», όπου θέλουν να έχουν τον πρώτο λόγο στα πράγματα ως «ειδικοί», όπως νομίζουν ότι είναι, στα δημοσιονομικά. Το γεγονός ότι η χώρα έχει περιέλθει σε αυτή την κατάσταση εξαιτίας αυτών των ίδιων, δε φαίνεται να τους απασχολεί ιδιαίτερα, αφού νομίζουν ότι μπορούν με κοινωνικό σοκ και δέος να χειραγωγήσουν τον ελληνικό λαό.
Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι η πρώτη πολιτική νεοφιλελεύθερη «δύναμη» που «απελευθερώθηκε» από το δικομματισμό για να μπει ανάμεσά του. Η ίδια προκάλεσε τη διπλή διαγραφή της από τη Νέα Δημοκρατία (κοινοβουλευτική ομάδα και κόμμα) με τρόπο τέτοιον, ώστε αφενός μεν να κλείσει το μάτι στο ΠΑΣΟΚ, αφετέρου για να αποτελέσει το κεντρώο νεοφιλελεύθερο σημείο αναφοράς μέσα στη Βουλή, που θα συσπειρώσει στο μέλλον τους νεοφιλελεύθερους ομοϊδεάτες, τόσο εκ δεξιών, όσο και εξ… αριστερών.
Προς το παρόν ασχολείται με την πρώτη φάση των σχεδιασμών της, που είναι η διάσπαση της Ν.Δ. Και είναι μια πολύ προσεχτικά καταστρωμένη διάσπαση, που έχει ήδη ξεκινήσει με μεσαία και ανώτερα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα οποία εδώ και μερικές ημέρες έχουν αρχίσει και αποστέλλουν στη Ρηγίλλης (αλλά και στο διαδίκτυο) τις παραιτήσεις τους.
Για παράδειγμα, από το διαδίκτυο μάθαμε την παραίτηση της υποψήφιας βουλευτή της Ν.Δ. στη Λάρισα Θέκλας - Ευαγγελίας Παρασκευούδη, η οποία έφυγε από τη Ν.Δ., καταγγέλλουσα ότι «κατά την άποψή μου ο παρωχημένος πολιτικός λόγος της ηγεσίας της ΝΔ το τελευταίο εξάμηνο μετατρέπει τη ΝΔ σε λαϊκίζουσα Δεξιά ή σε έντεχνη φιλοαριστερά. Η καταψήφιση της οικονομικής στήριξης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Δ.Ν.Τ. χωρίς διαπραγματεύσεις και ουσιαστική αντιπολίτευση, η διαγραφή της κας Ντόρας Μπακογιάννη, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην περιχαράκωση, στην απομόνωση, στο λαϊκισμό, στη συρρίκνωση».
Στο ίδιο πνεύμα και η παραίτηση του Λευτέρη Μωυσιάδη από την Πιερία: «Τα αληθινά συμφέροντα του έθνους βρίσκονται πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς. (…)Δυστυχώς σήμερα η νέα ηγεσία του κόμματος περιχαρακώνει και συρρικνώνει το κόμμα, λαϊκίζει επικίνδυνα και αποδομεί τη μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη. Σήμερα η νέα ηγεσία δυστυχώς αλλοιώνει τον πυρήνα της ιδεολογικής και πολιτικής φυσιογνωμίας της Νέας Δημοκρατίας, με την πρόσφατη άστοχη στάση της στη Βουλή, που ουσιαστικά ήταν ένα αίτημα εκχώρησης συνείδησης στο όνομα της κομματικής γραμμής».
Και για να «τριτώσει» το παράδειγμα, παραθέτουμε και ένα απόσπασμα από την παραίτηση της Ελένης Πυλαρινού από τη Ζάκυνθο: «Δεν αλλάζω τις ιδεολογικές αρχές και τα πιστεύω μου, δεν θα συμβάλω όμως στη διαστρέβλωση των ιδεολογικών αρχών της Παράταξής μας. Δεν αισθάνομαι ότι εγκαταλείπω τη Νέα Δημοκρατία, γιατί απλά με τη σημερινή της μορφή δεν είναι αυτή για την οποία πάλεψα καθημερινά».
Και οι τρεις μιλάνε για «ιδεολογική αλλοίωση» της Νέας Δημοκρατίας, αλλά τι ακριβώς εννοούν; Μα το απλό: η Ντόρα, ψηφίζοντας «ναι» στα μέτρα που έφερε η Κυβέρνηση στη Βουλή, ήταν μια συνεπής κεντρώα νεοφιλελεύθερη, ο Σαμαράς με το «όχι» είναι ένας λαϊκιστής, φιλοαριστερός ή λαϊκοδεξιός! Δεν ξέρουμε κατά πόσο είναι τιμητικό για το ΠΑΣΟΚ, οι νεοφιλελεύθεροι της Νέας Δημοκρατίας να τάσσονται -φαινομενικά- υπέρ της παρούσας δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά σίγουρα μας δείχνει ξεκάθαρα τι ετοιμάζει η Ντόρα: ένα νέο κεντρώο νεοφιλελεύθερο κόμμα, έτοιμο να υπηρετήσει με αφοσίωση τις προσταγές του Δ.Ν.Τ.
Προς το παρόν βρισκόμαστε στη φάση αποχώρησης κομματικών στελεχών από τη Νέα Δημοκρατία. Όταν αυτή ολοκληρωθεί, θα ακολουθήσουν και οι βουλευτές που πρόσκεινται στη Ντόρα Μπακογιάννη.

Το παραμύθι της Ντόρας στο ΠΑΣΟΚ

Βεβαίως, η Ντόρα έχει ένα μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή να ξεπεράσει, μεγαλύτερο από τη διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτό είναι η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της Siemens. Οι φιλικές σχέσεις της με τη γερμανική εταιρεία είναι γνωστές στο πανελλήνιο από τα κατά καιρούς αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου. Δημοσιεύματα που βγάζουν πολύ καπνό, άρα κάπου πρέπει να υπάρχει και φωτιά.
Γι’ αυτό η Ντόρα «φλερτάρει» με την Κυβέρνηση να την αφήσει ήσυχη. Πώς; Σα να τους λέει, εγώ θα εκμηδενίσω τη Νέα Δημοκρατία (τον αιώνιο αντίπαλό σας) και με το Κεντρώο κόμμα μου θα σταθώ κοντά σας στα δύσκολα, όπως το έχω κάνει ήδη μια φορά, όταν 3 βουλευτές σας ψήφισαν «παρών». Με ένα σμπάρο, δύο τρυγόνια δηλαδή. Επίσης, συναίνεση θέλετε, εδώ είμαι! Κι αν Οικουμενική κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας χρειαστείτε, στην περίπτωση που οι βουλευτές που πρόσκεινται στο «Κοινωνικό - Αριστερό ΠΑΣΟΚ» κάνουν πίσω, εγώ θα βάλω πλάτη. Δέκα βουλευτές βάζω εγώ που θα πάρω από τον Σαμαρά, άλλους τόσους που έχει ο Καρατζαφέρης, ακόμα και 20 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να διαφωνήσουν (λέμε εάν), εμείς εδώ θα είμαστε.
Τα κοινοβουλευτικά «κουκιά» βγαίνουν κι έτσι εμείς και εσείς, όλοι μαζί, θα σώσουμε την Ελλάδα από τον αριστερό και δεξιό λαϊκισμό που δεν αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα των μέτρων και το σωτήριο Δ.Ν.Τ.! Ζήτω η νέα Ένωση Κέντρου, θα μπορούσε να αναφωνήσει κανείς! Αλλά όλο αυτό το παραμύθι της Ντόρας δεν είναι δίχως αντίκρισμα. Η Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens πρέπει να φανεί καλή μαζί της. Δεν είναι δα και έγκλημα να λες ένα «γεια» στον Χριστοφοράκο, ακόμα και εάν είναι του αποχαιρετισμού…
Κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ το βλέπουν αυτό με καλό μάτι. Λένε, στην καλύτερη περίπτωση, η Ντόρα θα διαλύσει τη Νέα Δημοκρατία και αυτό από μόνο του είναι αρκετό. Στη χειρότερη, αχρείαστη να είναι, θα βάλει πλάτη στη Βουλή και μάλιστα, όχι ως δεξιά, αλλά ως «κεντρώα». Εξάλλου, δεν θα κυβερνάμε για πάντα, σκέφτονται, κάποτε θα ξαναγίνουμε αντιπολίτευση.
Τα πράγματα, όμως, δεν είναι, ούτε τόσο απλά, ούτε η πολιτική πρέπει να είναι στίβος ευκαιριακών συμμαχιών.

Η φημολογούμενη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ
Προς το παρόν, το ΠΑΣΟΚ είναι ενωμένο. Το κατά πόσο είναι και δυνατό, είναι άγνωστο, αλλά ενωμένο παραμένει, παρά την εσωτερική αντιπολίτευση των αριστερών του δυνάμεων που συνθέτουν το λεγόμενο Κοινωνικό ΠΑΣΟΚ. Θα συνεχίσει, όμως, να παραμένει ενιαίο εάν επιβληθούν και νέα αντιλαϊκά μέτρα; Αυτό είναι άγνωστο και για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, κανείς δεν ξέρει τι θα ξημερώσει την ημέρα που οι ΠΑΣΟΚ οι κατέβουν στους δρόμους αποφασισμένοι για ρήξη (η μεγαλειώδης διαδήλωση της 5ης Μαΐου δεν ήταν κινητοποίηση της κομμουνιστικής Αριστεράς, αλλά της βάσης του ΠΑΣΟΚ, που στάθηκε απέναντι στην Κυβέρνησή της).
Δεν αποκλείεται, λοιπόν, εάν τα πράγματα δεν καλυτερέψουν, να έχουμε προς το Φθινόπωρο ραγδαίες εξελίξεις εντός του κυβερνώντος κόμματος, που θα επηρεάσουν και την κοινοβουλευτική συνοχή του ΠΑΣΟΚ. Η Ντόρα ξέρει πολύ καλά, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι δύο κομμάτια: ένα αριστερό σοσιαλιστικό Τριτοσεπτεμβριανό και ένα άλλο που προέρχεται από την Ένωση Κέντρου, οι λεγόμενοι Εκσυγχρονιστές. Η Ντόρα ξέρει, ότι οι Εκσυγχρονιστές (του Σημίτη δηλαδή) είναι δικοί της άνθρωποι, ομοϊδεάτες της, ανήκουν στον ίδιο χώρο. Η Ντόρα ξέρει, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα είναι για πάντα Πρωθυπουργός της χώρας και επίσης γνωρίζει, ότι το αριστερό ΠΑΣΟΚ που στηρίζει τον Γιώργο είναι μπερδεμένο και αγανακτισμένο. Η Ντόρα θα σταθεί δίπλα στον Γιώργο, προς το παρόν, γιατί αυτό τη βολεύει και θα προσεύχεται κάθε βράδυ να διασπαστεί πρώτα το αριστερό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, για να τα βρει εκείνη μετά με τους Εκσυγχρονιστές και όλοι μαζί, αφού την ανακηρύξουν αρχηγό τους, να ξεφορτωθούν και τον Παπανδρέου για να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας ως «υπεύθυνη πολιτική δύναμη».
Βεβαίως, σε όλα αυτά, η Ντόρα και οι λοιποί σοσιαλ-νεοφιλελεύθεροι λογαριάζουν δίχως το λαό και δίχως τον Παπανδρέου (που κάνουν το λάθος να τον υποτιμούν) και τον Σαμαρά (που κάνουν το λάθος να τον απαξιώνουν).Αλλά, σε κάθε περίπτωση, όλο αυτό το σενάριο είναι το τελευταίο χαρτί της Ντόρας! Ή θα το παίξει τώρα για να βάλει τις βάσεις και να γίνει κάποια μέρα Πρωθυπουργός ή θα πάει σπίτι της.


SOS και για τη μεσογειακή διατροφή



Η μεσογειακή διατροφή φαίνεται να μην κάνει καλό σε όλους. Ενώ μέχρι τώρα οι επιστήμονες θεωρούσαν τη διατροφή αυτή φάρμακο διά πάσα νόσο αφού μπορεί να μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης, νέα έρευνα δείχνει ότι κάποιοι καρδιοπαθείς μπορεί να έχουν γενετικές αλλοιώσεις που σε συνδυασμό με το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς και τα λιπαρά ψάρια, μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο για επιπλέον καρδιακά προβλήματα.
Οπως διαπιστώθηκε, οι ασθενείς με περισσότερες πιθανότητες καρδιακών επιπλοκών είναι αυτοί που έχουν μεγάλες ποσότητες της καλής χοληστερίνης στο αίμα τους. Επίσης, όσοι έχουν σε υψηλότερα επίπεδα την πρωτεΐνη CRP που είναι δείκτης φλεγμονής. Τα ευρήματα αυτά που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology» μπορεί επίσης να εξηγούν τα απογοητευτικά αποτελέσματα από την πειραματική εφαρμογή της torcetrapib, μιας δραστικής ουσίας που παρασκευάστηκε για την αύξηση της καλής χοληστερίνης.
Η καλή χοληστερίνη μέχρι τώρα ξέραμε ότι καταστρέφει τα ανθυγιεινά τρανς λιπαρά που παίρνουμε από τρόφιμα όπως τα μπισκότα. Η καλή χοληστερίνη όμως όταν αυξάνεται μπορεί να σκοτώσει μερικούς ανθρώπους. «Φαίνεται ότι αυξάνοντας την καλή χοληστερίνη, που θεωρούσαμε ως προστατευτική, έχουμε αρνητικές συνέπειες σε κάποιους ανθρώπους» δήλωσε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, Τζέιμς Κορσέτι. Ο καθηγητής και η ομάδα του παρακολούθησαν 767 ασθενείς για δύο χρόνια και το 20% αυτών είχε υψηλότερο κίνδυνο νέας καρδιακής προσβολής. Σε αυτούς παρατηρήθηκαν υψηλά επίπεδα καλής χοληστερίνης και του δείκτη CRP. «Η δυνατότητα να εντοπίζουμε ασθενείς που δεν θα επωφεληθούν από την αύξηση της καλής χοληστερίνης είναι σημαντικό τόσο για την υγεία τους όσο και για την αποφυγή παραπλανητικών στοιχείων σε έρευνες στις οποίες συμμετέχουν, χωρίς να συνεκτιμάται η ιδιαιτερότητά τους» δήλωσε ο καθηγητής Τσαρλς Σπαρκς που συμμετείχε επίσης στην έρευνα.
Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι επιστήμονες είναι ότι τα γονίδια και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η φλεγμονή, είναι αυτά που κρίνουν την επίδραση που θα έχει η καλή χοληστερίνη στους ασθενείς.


Επιδαύρια 2010




Ο Σταμάτης Κραουνάκης ως Δικαιόπολις, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ως Λυσιστράτη και η Μάνια Παπαδημητρίου ως Καρίωνας είναι οι ερμηνευτικές "εκπλήξεις" των φετινών Επιδαυρίων.

Επτά παραγωγές (έξι ελληνικές και μία ξένη) περιλαμβάνει το Φεστιβάλ Επιδαύρου για φέτος, μία λιγότερη από τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο υπάρχει η εκτίμηση ότι έως την ανακοίνωση του προγράμματος (τη Δευτέρα) ίσως έχει συμπληρωθεί η καθιερωμένη οκτάδα.

Τα Επιδαύρια θα ανοίξουν οι "Ιππής", συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου με τη "Θεατρική Διαδρομή" του Κώστα Μπάλλα, σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη. Ο Γιώργος Αρμένης θα είναι ο Παφλαγόνας κι ο Παύλος Χαϊκάλης ο Αλλαντοπώλης Αγοράκριτος της παράστασης. Τα σκηνικά και τα κοστούμια θα φιλοτεχνήσει ο Γιάννης Μετζικώφ, η μουσική είναι της Αντιγόνης Τσολάκη και η χορογραφία του Χρήστου Παπαδόπουλου (2, 3/7).

Ο Σπύρος Ευαγγελάτος με το "Αμφι-Θέατρό" του θα παρουσιάσουν τον "Οιδίποδα Τύραννο" του Σοφοκλή με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη στον επώνυμο ρόλο. Ιοκάστη θα είναι η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (9, 10/7).

Ακολουθούν οι παραγωγές των κρατικών σκηνών. Η αριστοφανική "Λυσιστράτη" από το Εθνικό Θέατρο, με την υπογραφή του Γιάννη Κακλέα, μπλέκει αντρικούς και γυναικείους ρόλους και ντύνει τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο με το κοστούμι της δημοφιλούς ηρωίδας. Πρόβουλος θα είναι ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Μυρίνη η Ελένη Κοκκίδου, Κινησίας ο Μάκης Παπαδημητρίου, Κλεονίκη ο Γιώργος Χρυσοστόμου και Λαμπιτώ ο Λαέρτης Μαλκότσης. Στο πλευρό τους οι: Αθ. Αϊδίνη, Ιφ. Αστεριάδη, Ν. Καρδώνης, Φ. Κοκκινοπούλου, Κ. Λυπηρίδου, Γ. Παπαγεωργίου, Μ. Τσιμά κ.ά. Τα σκηνικά είναι του Μανόλη Παντελιδάκη, τα κοστούμια της Ελένης Μανωλοπούλου και η μουσική του Σπύρου Γασπαράτου (16, 17/7).

Ο Σταμάτης Κραουνάκης θα είναι ο Δικαιόπολις αλλά και υπεύθυνος για τη μουσική της κωμωδίας "Αχαρνής" του Αριστοφάνη που σκηνοθετεί ο Σωτήρης Χατζάκης για το "Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος". Στον θίασο συμμετέχουν ο Κώστας Βουτσάς και ο Γρηγόρης Βαλτινός ως Λάμαχος (23, 24/7). Ο Γιάννης Χουβαρδάς στην πρώτη σκηνοθεσία του στην Επίδαυρο ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου θα παρουσιάσει τον "Ορέστη" του Ευριπίδη, με τους Νίκο Κουρή (Ορέστης), Στεφανία Γουλιώτη (Ηλέκτρα), Δ. Ημελλο και Χρ. Στέργιογλου (30, 31/7).

Τον αριστοφανικό "Πλούτο" σκηνοθετεί ο Διαγόρας Χρονόπουλος για το "Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν", με τους Αλέξανδρο Μυλωνά (Χρεμύλος), Μάνια Παπαδημητρίου (Καρίωνας), Δημήτρη Λιγνάδη (Πλούτος) και Κάτια Γέρου (Πενία) (6, 7/8).

Ο σαιξπηρικός "Οθέλλος" σε σκηνοθεσία του Τόμας Οστερμάιερ για τη βερολινέζικη "Σάουμπινε" θα είναι μάλλον η μόνη, τελικά, ξένη παράσταση του Φεστιβάλ Επιδαύρου. Η "Τρικυμία" του Σαίξπηρ, που είχε αρχικά προγραμματιστεί σε σκηνοθεσία Σαμ Μέντες, ματαιώθηκε λόγω οικονομικής στενότητας. Το ιδιαίτερο για τον "Οθέλλο" είναι πως θα κάνει την πρεμιέρα του στο θέατρο της Επιδαύρου, για το οποίο και ειδικά σχεδιάζεται (13, 14/8).

· Τέσσερις κωμωδίες
Ο Αριστοφάνης έχει την τιμητική του στα φετινά Επιδαύρια, αφού παρουσιάζονται τέσσερις από τις κωμωδίες του ("Ιππής", "Αχαρνής", "Λυσιστράτη", "Πλούτος").

Πηγή : Ethnos.gr

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Κατά τα άλλα φταίνε οι υπόλοιποι

Υπάρχουν φορές που αναρωτιόμαστε γιατί δεν έρχονται τα πράγματα όπως επιθυμούμε και όπως τα σχεδιάζουμε. Αρκετά συχνά, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση του ηθικού και της καλής διάθεσης. Αναρωτιόμαστε λοιπόν γιατί συμβαίνει πάντα σε μας και τι είναι αυτό που κάνουμε λάθος. Ανακαλούμε τα πράξεις μας βήμα προς βήμα και συχνά εξακολουθούμε να μην είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε την πηγή τους σφάλματος.

Λοιπόν είναι γεγονός πως δεν ευθυνόμαστε πάντα οι ίδιοι. Έτσι, έφτασε πια η ώρα να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους. Δε φταίμε εμείς, αλλά οι άλλοι. Ποιοι είναι αυτοί οι άλλοι; Αυτό θα το αναλύσω παρακάτω.

Στην απόπειρα μου αυτή, αποφάσισα να χωρίσω τους υπαίτιους στις παρακάτω έξι κατηγορίες.

ΟΙ ΒΑΡΙΕΣΤΗΜΕΝΟΙ
Είναι η κατηγορία των ανθρώπων που στην αδιάκοπη προσπάθεια να διασκεδάσουν την ανία τους αναφέρουν τη λέξη «βαριέμαι» με την παραμικρή ευκαιρία που θα τους παρουσιαστεί, χωρίς φυσικά να αναλογίζονται την αδιαφορία των τριγύρω και την ενόχληση που προκαλούν.

Η έλλειψη μερικής ή ολικής ενασχόλησης είναι ο κοινός λόγος που προκαλεί την αρκετά ενοχλητική αυτή συνηθεία. Είναι συχνά άνθρωποι νεαρής ηλικίας οι όποιοι κατατάσσονται είτε στις κατηγορίες των αργόσχολων, είτε των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Φυσικά, κάτι προφανώς άγνωστο σε εκείνους είναι το γεγονός πως αν είχαν την παραμικρή διάθεση να εξαλείψουν την νόσο της φυγοπονίας θα μπορούσαν κάλλιστα να διαλέξουν το μονοπάτι της άθλησης ή κάποιας προσφιλούς ενασχόλησης προκειμένου η... βαριεστιμάρα να αποτελεί πλέον είδος πολυτελείας .

Αγαπημένη ατάκα «Βαριέμαι»

ΟΙ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ
Δεν είναι άλλοι από εκείνους που σε κάθε ευκαιρία θα προσβάλουν το συνομιλητή τους διακόπτοντας τον, προκειμένου να διατυπώσουν την ανωτερότητα τους σε θέματα γενικής γνώσης (και όχι μόνο).

Η παντελής έλλειψη καλών τρόπων και τακτ δυστυχώς δεν τους προσφέρει τη δυνατότητα να βρίσκονται σε θέση να αναγνωρίσουν τη διάφορα μεταξύ των φράσεων «Συγγνώμη αλλά θα διαφωνήσω» και «Δε ξέρεις τι λες».

Επίσης η δυσανάλογη λεκτική επιθετικότητα είναι ένας ακόμα παράγοντας που δυστυχώς ενισχύει την αρνητική τους στάση.

Αγαπημένη ατάκα «Δε ξέρεις εσύ, εμένα να ακούς που τα ξέρω καλυτέρα»

ΟΙ ΔΙΚΤΥΩΜΕΝΟΙ
Μακρινοί εξάδελφοι των Εμπειρογνωμόνων. Είναι εκείνοι που πάντοτε γνωρίζουν προσωπικά κάποιον που ξέρει από πρώτο χέρι τη διαφορετική πλευρά των γεγονότων / περιστάσεων.

Συνήθως θα προσπαθήσουν να παρουσιάσουν το άσπρο ως μαύρο χωρίς βάσιμες εξηγήσεις και θα επιχειρήσουν να περάσουν τις απόψεις τους εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη διάθεσης διαπληκτισμού στις τάξεις των υπολοίπων.
Σε περίπτωση δε που κάποιος διαφωνήσει, το μη αληθές παράδειγμα κάποιου κοντινού συγγενή που κατόρθωσε το ακατόρθωτο δεν αφήνει πλέον περιθώρια πολιτισμένης διαφωνίας.

Αγαπημένη ατάκα «Έχω άνθρωπο μέσα στο Πεντάγωνο και την Άνοιξη πάμε για πόλεμο»

ΟΙ ΑΓΑΘΟΙ
Αναμφίβολα οι αθλιότεροι όλων. Συχνά ανήκουν και στην κατηγορία των βαριεστημένων χωρίς φυσικά να παύουν να είναι εξίσου ενοχλητικοί. Αγνοώντας πλήρως της παγκόσμιες κοινωνικό-οικονομικες συγκυρίες είναι ικανοί να εκνευρίσουν και τους ψυχραιμότερους με τους ανούσιους προβληματισμούς που διατυπώνουν.

Μερικές από τις απορίες τους είναι «Γιατί υπάρχουν πόλεμοι», «Γιατί υπάρχει δυστυχία», και «Γιατί δε δίνουν οι πλούσιοι στους φτωχούς». Συνήθως ευθύνεται για αυτό η υπέρμετρη γονική παροχή και προστασία, ενώ η παραμικρή προσπάθεια ανάλυσης του οικονομικού μοντέλου είναι καταδικασμένη να παραμείνει άκαρπη.

Τέλος, οι Αγαθοί αποτελούν και το target group των πολιτικών που ανήκουν σε μικρούς κομματικούς συνδυασμούς, για ευνόητους λογούς.

Αγαπημένη ατάκα «Γιατί δε φτιάχνει το κράτος περισσότερα νοσοκομεία;»

ΟΙ ΑΣΕΒΕΙΣ
Ίσως η χειρότερη κατηγορία. Άνθρωποι που από κάποια χρονική στιγμή και μετά, έχασαν την παραμικρή διάθεση να είναι ευγενικοί προς τους τριγύρω. Παραμένουν αδιάφοροι για τα συναισθήματα των συνάνθρωπων τους και η παραμικρή προσπάθεια εκλογίκευσης τους οδηγεί σε αψιμαχίες.

Είναι συνήθως εκείνοι που θα παρκάρουν στην είσοδο ενός γκαράζ, εκείνοι που θα συζητούν φωναχτά κατά τη διάρκεια μιας κινηματογραφικής παράστασης, εκείνοι που δεν περιμένουν στη σειρά τους, εκείνοι που φύσουν τη μύτη τους δυνατά στο τραπέζι. Η λίστα δεν έχει τέλος...

Αγαπημένη ατάκα «Αν σε ενοχλεί ο καπνός μου να πας άλλου»

ΟΙ ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ
Η τελευταία κατηγορία έχει να κάνει με την έλλειψη θετικού τρόπου σκέψης. Αρκετά συχνά είναι άνθρωποι που γνώρισαν οι ίδιοι την απόρριψη και που προσπαθούν να μειώσουν τους υπόλοιπους προκειμένου να νιώσουν κάπως καλυτέρα.

Δε θα κάνουν ποτέ κάποιο θετικό σχόλιο για μια ευπαρουσίαστη κοπέλα, κάποιον ταλαντούχο ποδοσφαιριστή, κάποιον εργατικό συνάδελφο. Είτε στην προσωπική τους ζωή, είτε στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο θα παραμείνουν αρνητικοί σε όλα. Καταδικασμένοι οι ίδιοι, καταδικασμένοι και εκείνοι που ανήκουν στο κλειστό τους κύκλο.

Αγαπημένη ατάκα «Εντάξει, καλή είναι αλλά δε λέει και τίποτα σπουδαίο»

zortal

Oργή Σημίτη για τον πρώην υπουργό

Εντολή στους επιτελείς του να κρατήσουν τις δέουσες αποστάσεις από τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, έδωσε ο Κώστας Σημίτης, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε την αθλιότητα που αποκλύφθηκε. 13:04
 
Mόλις ο πρώην πρωθυπουργός K. Σημίτης ενημερώθηκε από συνεργάτες του και μέσα ενημέρωσης για την κατάθεση του πρώην υπουργού Mεταφορών T. Mαντέλη εκδήλωσε την οργή του για την αθλιότητα που αποκαλύφθηκε και έδωσε εντολή στους επιτελείς του να κρατήσουν τις δέουσες αποστάσεις.


Oργή Σημίτη για τον πρώην υπουργό
O K. Σημίτης ανησυχεί για το ενδεχόμενο οι «ομολογίες» Tσουκάτου και Mαντέλη να λειτουργήσουν δυσφημιστικά για την οκταετία της διακυβέρνησής του. Γι’ αυτό το λόγο μελετά τον τρόπο αντίδρασης και τις εισηγήσεις συνεργατών του να προβεί σε δημόσια παρέμβαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξει και επικοινωνία με την ηγεσία του ΠAΣOK, καθώς η Aκαδημίας θεωρεί πως η Iπποκράτους και το Mέγαρο Mαξίμου θα πρέπει να αντιταχθούν στην προσπάθεια συμψηφισμού που επιχειρεί η N.Δ.

ethnos

Το πρώτο "πράσινο" μονοθέσιο


Είναι οικολογικό, είναι φθηνό, είναι και ελληνικό! Δύο ξαδέλφια από την Κεφαλλονιά κατασκεύασαν το πρώτο αγωνιστικό μονοθέσιο στον κόσμο που κινείται με τη χρήση βιοκαυσίμων, χαρίζοντας στην Ελλάδα μια σπάνια πρωτιά στον κλάδο της αυτοκίνησης.
Είμαστε περήφανοι ως Κεφαλλονίτες και ως Ελληνες που κατασκευάσαμε το πρώτο οικολογικό μονοθέσιο, δηλώνει στην «Espresso» ο 37χρονος πολιτικός μηχανικός Σταύρος Τραυλός που μαζί με τον ξάδερφό του Παναγή Στρατιώτη συνέλαβαν και υλοποίησαν την ιδέα ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου που θα συνδυάζει την οικολογία και την οικονομία. Τα δύο ξαδέρφια δημιούργησαν της εταιρεία Peterson’s Racing Cars και σε συνεργασία με Βρετανούς αεροδυναμιστές σχεδίασαν και κατασκεύασαν στην Αγγλία το πρότυπο μονοθέσιο που κινείται με οικολογικά καύσιμα. Μέχρι στιγμής, έχουν κατασκευαστεί δύο μονοθέσια, ένα που καίει βιοντίζελ και ένα δεύτερο που καίει βιοαιθανόλη.

Οπως εξηγεί ο Σταύρος Τραυλός, για την κατασκευή τους χρησιμοποιήθηκαν μηχανικά μέρη ευρείας παραγωγής ώστε το κόστος του κάθε μονοθεσίου να μην ξεπερνά τα 50.000 ευρώ, ποσό χαμηλό για τα αγωνιστικά δεδομένα. Η ιδέα γεννήθηκε πριν από μερικά χρόνια, όταν ο ξάδερφός του αναζητούσε ένα μονοθέσιο για τον γιο του. Μόλις διαπίστωσε ότι χρειαζόταν 150.000 ευρώ για να ενοικιάσει μια Formula 3, ο Παναγής Στρατιώτης πήγε στην Αγγλία ψάχνοντας μια εταιρεία που θα του έφτιαχνε ένα φθηνό μονοθέσιο. Στη συνέχεια μπήκε στο παιχνίδι και ο 37χρονος μηχανικός και μέσα σε τρία χρόνια τα δύο ξαδέρφια προχώρησαν στον σχεδιασμό και την παραγωγή του δικού τους «πράσινου» μονοθεσίου.

Το επόμενο όραμα είναι να δούμε στην Ελλάδα το πρώτο οικολογικό πρωτάθλημα μονοθεσίων στο κόσμο. Για να συμβεί αυτό, πρέπει κάποια στιγμή να βοηθήσει και η πατρίδα» δηλώνει ο κ. Τραυλός που ευελπιστεί ότι κάπποια στιγμή θα κατασκευάσουν δεκατρία μονοθέσια που θα συμμετάσχουν σε έναν νέο τύπο αγώνων, την Ecoformula. Η ιδέα είναι καθένα από τα μονοθέσια να φέρει τα ονόματα μιας από τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας και ενός χορηγού και να χρησιμοποιείται όχι μόνο για αγώνες, αλλά και για περιβαλλοντική διαπαιδαγώγηση. Στα πλάνα είναι επίσης η εκπαίδευση των νέων οδηγών με τη βοήθεια του επίσημου οδηγού της εταιρείας, του Ιαβέρη junior (Κωνσταντίνου Μαρκουίζου), γιου του ομώνυμου θρυλικού Ελληνα πρωταθλητή των αγώνων αυτοκινήτου.

Η Peterson’s Racing Cars έχει υποβάλει πρόταση για χρηματοδότηση του μονοθεσίου από το ΕΣΠΑ σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Πάτρας. «Μελλοντικός στόχος είναι η κατασκευή ενός φθηνού, οικολογικού αυτοκινήτου, που μάλλον θα είναι υβριδικό και βιοντίζελ» αναφέρει ο κ. Τραυλός.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - "ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ


Ο Εθελοντικός Οργανισμός για τα παιδιά
« Το Χαμόγελο του παιδιού»
διοργανώνει την δράση
« Καθαρίστε την Μεσόγειο»
την Παρασκευή 28 Μαΐου 2010, 9-13:30 μμ
στη παραλία Λευκαντί Ευβοίας
με τη συμμετοχή μαθητών, χορηγών, εθελοντών και τη πολύτιμη υποστήριξη του Δήμου Ληλαντίων και του γραφείου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Ευβοίας.
Περισσότερα από 200 παιδιά από δημοτικά σχολεία του δήμου Ληλαντίων, θα δώσουν το δικό τους
μήνυμα στους μεγάλους, συμμετέχοντας στον καθαρισμό του χώρου. Η συγκεκριμένη παραλία
επιλέχθηκε καθώς κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα η περιοχή είχε πληγεί από την έντονη
βροχόπτωση και την πλημμύρα του Λήλαντα ποταμού.
Ο Οργανισμός μας συμμετέχει για 9η συνεχή χρονιά στη δράση « Καθαρίστε τη Μεσόγειο» η οποία
διοργανώνεται από την Ιταλική Περιβαλλοντική Οργάνωση Legambiente και στην οποία λαμβάνουν μέρος
κάθε χρόνο διάφοροι φορείς από ολόκληρη τη Μεσόγειο (σχολεία, μη κυβερνητικές οργανώσεις, Φορείς
Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ξενοδοχεία κ.ά.) αναλαμβάνοντας να καθαρίσουν κάποια ακτή, πάρκο, άλσος
ενώ ταυτόχρονα γίνεται μάθημα περιβαλλοντικής αγωγής στα παιδιά. Φέτος θα πραγματοποιηθεί για
πρώτη φορά ταυτόχρονος καθαρισμός σε τρεις διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας από « Το Χαμόγελο
του παιδιού» της Κέρκυρας, της Τρίπολης και της Χαλκίδας. Μαθητές, φορείς, εταιρείες και εθελοντές θα
ενώσουν τις δυνάμεις τους στην Βόρεια Κυνουρία, στην Κέρκυρα και στην Εύβοια.
Η δράση στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και κυρίως των παιδιών στο θέμα της προστασίας
του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τις δράσεις
του Συλλόγου «Το χαμόγελο του Παιδιού» και να συμμετάσχουν σε διάφορες εκπαιδευτικές
δραστηριότητες με θέμα το περιβάλλον.
Στο Λευκαντί Ευβοίας θα παραβρίσκεται εκπρόσωπος του ΕΚΘΕ (Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Μελετών) ο
οποίος θα μιλήσει στα παιδιά για το πως δημιουργείται η άμμος, από τι αποτελείται το θαλασσινό νερό
και τι πρέπει να κάνουμε για να έχουμε καθαρές παραλίες .
Στη συνέχεια τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια επίδειξη παροχής πρώτων
βοηθειών από τη σχολή κατάδυσης “Thalassa”, ενώ η εταιρεία Danone θα συμμετάσχει με ομάδα
εθελοντών στις δραστηριότητες .Η όλη δράση θα κλείσει με τρόπο μοναδικό μια και όλα τα παιδιά θα
έχουν την ευκαιρία να ζωγραφίσουν «Μια όμορφη & καθαρή παραλία σ’ένα τεράστιο μουσαμά 7
μέτρων!

Πρόγραμμα δραστικών περικοπών στην Ιταλία

Πρόγραμμα δραστικών περικοπών με στόχο την εξυγίανση των δημοσιονομικών αποφάσισε η ιταλική κυβέρνηση - για εξισορροπημένα και αναπόφευκτα μέτρα τα οποία ζητά η Ευρώπη έκανε λόγο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

 Όπως ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προβλέπονται περικοπές ύψους 24 δισεκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό για τα έτη 2011 και 2012, και αφορούν κυρίως τον δημόσιο τομέα. Μεταξύ άλλων θα υπάρξει πάγωμα των μισθών στο δημόσιο για την επόμενη τριετία, μείωση των μισθών για υπουργούς αλλά και υιοθέτηση ενός αυστηρότερου νομικού πλαισίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. «Δεν αυξήσαμε τους φόρους και οι συντάξεις είναι εγγυημένες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιταλός πρωθυπουργός.


Ήταν εναντίον ο Μπερλουσκόνι;

Για "εξισορροπημένα και αναπόφευκτα μέτρα τα οποία ζητά η Ευρώπη" έκανε λόγο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ενώ ο υπουργός του επί των Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι χαρακτήρισε τις θυσίες "αναγκαίες για τη διάσωση του ευρώ".

Σε περικοπές
 ύψους 24 δισεκατομμυρίων ευρώ προχωρά η ΙταλίααΣύμφωνα με ιταλικά δημοσιεύματα ο υπουργός Οικονομικών "επέβαλε" το πακέτο στον πρωθυπουργό καθώς ο Σ. Μπερλουσκόνι θεωρεί τα μέτρα υπερβολικά και θα ήθελε να τα επιβάλει σταδιακά σε διάστημα τριών ετών. "Εντέλει αναγκάστηκε να υποκύψει στις πιέσεις του υπουργού του", σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι χαρακτήρισε αναληθή τα σχετικά δημοσιεύματα.

Το νέο πακέτο μέτρων θα πρέπει να εγκριθεί τώρα από το κοινοβούλιο. 

dw-world

«Πράσινα» λάστιχα αυτοκινήτων

Μια νέα μέθοδο κατασκευής «πράσινων» ελαστικών για αυτοκίνητα αναπτύσσει η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Genencor σε συνεργασία με την Goodyear, μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής ελαστικών στον κόσμο. Η νέα τεχνολογία χρησιμοποιεί γενετικά τροποποιημένους μικροοργανισμούς για την παραγωγή ισοπρενίου με βιολογικό τρόπο.

Το ισοπρένιο αποτελεί υποπροϊόν του πετρελαίου και χρησιμοποιείται για την κατασκευή συνθετικών ελαστικών. Περίπου ένα δισεκατομμύριο ελαστικά οχημάτων παράγονται κάθε χρόνο διεθνώς και κάθε ένα από αυτά απαιτεί γύρω στα 26 λίτρα πετρελαίου, προκειμένου να εξαχθεί το αναγκαίο ισοπρένιο.

Με δεδομένη την εξάντληση των κοιτασμάτων πετρελαίου και, παράλληλα, την επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής από την καύση ορυκτών καυσίμων, δεν είναι παράξενο που αναζητούνται εναλλακτικοί τρόποι παραγωγής των ελαστικών, οι οποίοι να είναι πιο φιλικοί προς το περιβάλλον και λιγότερο ενεργοβόροι σε πετρέλαιο.

Ήδη στο εργαστήριό της η Genencor έχει παράγει μια σημαντική ποσότητα βιο-ισοπρενίου για λογαριασμό της Goodyear, ώστε η τελευταία να έχει δημιουργήσει και να έχει αρχίσει τις πρώτες δοκιμές με πρωτότυπα βιο-ελαστικά.

Η Genencor, σύμφωνα με τον «Εκόνομιστ», κατασκευάζει ένα πιλοτικό εργοστάσιο για την μαζική παραγωγή βιο-ισοπρενίου, το οποίο αναμένεται να βγει στην αγορά γύρω στο 2015.

Το ισοπρένιο είναι ένα μονομερές, τα μόρια του οποίου μπορούν να συνδεθούν με χημικό τρόπο για να σχηματίσουν ένα πολυμερές. Το «λατέξ», ένα υλικό που αποκτάται από τα καουτσουκόδεντρα, είναι ένα φυσικό πολυμερές του ισοπρενίου.

Το ισοπρένιο μπορεί επίσης να πολυμεριστεί με τεχνητό τρόπο για τη δημιουργία συνθετικού ελαστικού. Τα κοινά λάστιχα των αυτοκινήτων είναι κατασκευασμένα από ένα συνδυασμό φυσικού και συνθετικού ελαστικού, ώστε να είναι πιο ανθεκτικά και να «κρατάνε» καλύτερα στην άσφαλτο. Συνήθως το ένα τέταρτο ενός κοινού λάστιχου αποτελείται από ισοπρένιο, το οποίο έχει ληφθεί ως πετροχημικό παράγωγο και το 60% της παγκόσμιας παραγωγής ισοπρενίου κατευθύνεται στην αυτοκινητοβιομηχανία. Το υπόλοιπο 40% χρησιμοποιείται σε άλλα προϊόντα, όπως κόλλες, πάνες, χειρουργικά γάντια κ.α.

Για την παραγωγή βιολογικού ισοπρενίου, η Genencor χρησιμοποιεί μια γενετικά τροποποιημένη μορφή του γνωστού και ευρέως χρησιμοποιούμενου από τους επιστήμονες βακτηρίου E.coli. Η εταιρεία έχει καταφέρει να «καθοδηγεί» τον συγκεκριμένο μικροοργανισμό να παράγει ισοπρένιο από σάκχαρα που υπάρχουν σε φυτικά υλικά (βιομάζα από καλαμπόκι, ζαχαροκάλαμο, χόρτα κ.α.).

Το μεταλλαγμένο βακτήριο προκαλεί μια ζύμωση στα σάκχαρα της βιομάζας, μια διαδικασία που έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται βιολογικής προέλευσης ισοπρένιο σε αέρια μορφή. Το αέριο αυτό, στη συνέχεια, είναι εύκολο να συλλεχθεί και να καθαριστεί (το ισοπρένιο πρέπει να είναι πολύ καθαρό για να παράγει συνθετικό ελαστικό).

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας, που εδρεύει στην Καλιφόρνια, φρόντισε να χρησιμοποιεί ως βιομάζα αγροτικά υποπροϊόντα, ώστε να αποφύγει τις κατηγορίες ότι «δεσμεύει» γεωργικές καλλιέργειες που είναι πολύτιμες ως πηγή τροφής. Παράλληλα, συνεχίζει τις έρευνες για να χρησιμοποιήσει μελλοντικά, εκτός από το βακτήριο E.coli, εναλλακτικούς μικροοοργανισμούς, όπως την μαγιά.

Αν η παραγωγή βιο-ισοπρενίου αποδειχτεί αποδοτική και φθηνή, τότε το προϊόν μπορεί να βρει και άλλες πρακτικές χρήσεις (ακόμα και στην παραγωγή συνθετικών καυσίμων – βενζίνης και πετρελαίου), με αποτέλεσμα να εξαπλωθεί ευρέως στο μέλλον.

clopypaste

Ντοματoκεφτέδες




ΥΛΙΚΑ:

500 γρ. ώριμες ντομάτες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες
4-5 φέτες ξερό ψωμί χωρίς κόρα
2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουταλιές αποξηραμένο δυόσμο
αλάτι - πιπέρι
αλεύρι για το τηγάνισμα
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βάζουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες σε σουρωτήρι να φύγουν τα υγρά τους. Μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό και το στίβουμε καλά. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τις ντομάτες, το ψωμί, το κρεμμύδι το μαϊντανό, το δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και ζυμώνουμε. Αν είναι αραιό, ρίχνουμε λίγο αλεύρι να σφίξει. Πλάθουμε κεφτέδες πλακουτσερούς, τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν κι από τις δύο πλευρές. Τους αφήνουμε να στραγγίσουν σε χαρτί κουζίνας.

ΠΗΓΗ: www.In-Gourmet.gr

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

ΤΟ ΓΕΜΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΤΑΜΝΑΣ

Τι  ήξερε για την αγάπη? Σχεδόν τίποτα. Τέταρτο παιδί της οικογένειάς του, κι ακολουθούσαν άλλα τέσσερα. Χάδι δεν χόρτασε, μήτε  φιλί. Το ζωνάρι του πατέρα του στο πετσί του και η βέργα της μάνας του ήταν η μόνη με τους δυό γονιούς του επαφή. Στα χωράφια ξυπόλητο τον έστειλαν να δουλέψει, δεν θυμάται πόσος ήταν-ίσως έξι...επτά?Δούλευε? Θα είχε το βράδυ  στην γαβάθα του φαί. Δεν δούλευε? Θα είχε σκέτο ψωμί.
Πριν να κλείσει τα δεκαεφτά, του ήρθε σπίτι η προξενήτρα να του κάνει προξενιό μιά από τις κόρες ενός τσοπάνη, από μια στάνη πάνς από το βουνό.  Του δίνανε το Μαρουλιώ, το κοκαλιάρικο, που είχε μείνει από μάνα ορφανό. Τι να τους πει και αυτός? Όχι να πει? Ποιός τον ρωτούσε? Ο πατέρας του με τον τσοπάνη γίδια μέτραγε  και συμφωνούσε. <<Τι σε μέλει μωρέ κι αν είναι και αν δεν είναι όμορφο το Μαρουλιώ? Δούλα σου θα την έχεις και θα είσαι εσύ το αφεντικό>>.
Μα εκείνος δεν αισθάνθηκε ποτέ αφεντικό. Παραπεταμένος ήταν και την φτώχεια ορφανή λυπήθηκε σαν είδε 2 μέρες μετά το γάμο να την φορτώνει η μάνα του στην πλάτη με ένα ασήκωτο δεμάτι ξύλα.Πήγε και της το πήρε και το φορτώθηκε αυτός, κρυφά μόνο, μην τύχει και τον δουν.
Τον κοίταξε άφωνο, σαστισμένο, το Μαρουλιώ. Με χέρια τρεμάμενα, τον ιδρώτα του σκούπησε. Τις χούφτες του ύστερα με ευγνωμοσύνη φίλησε.
Τόση λατρεία μονάχα στα μάτια του σκύλου του θυμόταν πως είχε ξαναδει, παιδί, παλιά, κάθε φορά που στο σπίτι επέστρεφε, μα τώρα με πιότερη λατρεία ακόμη τον κοίταζε το Μαρουλιώ και άρχισε η ψυχή και το κορμί του να ζεσταίνει, λες και ήταν η ύπαρξή της πυροστιά. Άπλωσε και αυτός το χέρι και της χάϊδεψε απαλά το πρόσωπο. Με αυτό το άγγιγμα ένοιωσε πως κάτι μέσα του, που χρόνια δίψαγε όπως η πήλινη άδεια στάμνα, τώρα στάλα στάλα γέμιζε.
Έγινε η καθημερινή μικροζωή τους έννοια κρυφή φροντίδα, γλυκιά προσφορά. Βλάστησε μέσα τους η αγάπη, όπως η πρασινάδα βλασταίνει στο υγρό χώμα.
Κράτησαν μακριά από τα μάτια όλων την αγάπη τους, κρυφή, μην τους περιγελάσουν, μη χιμήξουν ύπουλα, μην τους δηλητηριάσουν με κείνο το πικρό φαρμάκι που γεννάει η στείρα από αγάπη ζωή και έρπει σαν φίδι πάνω στων άλλων την αγάπη και στεγνώνει σαν πηλό την ψυχή.
 By Infeno

Μαριέλλη Σφακιανάκη-Μανωλίδου
Από την Εφημερίδα <<Συνταξιουχικός Αγών>>

Κυβέλη Ανδριανού 1887 – 1978




Ηθοποιός και θιασάρχης, που έγινε γνωστή κυρίως με το μικρό της όνομα και κυριάρχησε στο ελληνικό θέατρο κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Καρπός παράνομου έρωτα, η Κυβέλη ήρθε στον κόσμο το 1887. Καταγόταν από τη Σμύρνη, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν γεννήθηκε εκεί ή στην Αθήνα.

Σε ηλικία 2,5 ετών τη συνάντησαν στο βρεφοκομείο Αθηνών ο Αναστάσης και η Μαρία Αδριανού. Παρότι ήταν φτωχοί βιοπαλαιστές, οι θετοί γονείς της φρόντισαν να την αναθρέψουν με τον καλύτερο τρόπο. Σε αυτό συνέδραμε και η οικογένεια γνωστού αθηναίου δικηγόρου, που αφότου έχασε το μονάκριβο παιδί της, έβρισκε τη χαρά στην τρισχαριτωμένη «Κυβελίτσα». Έτσι, η Κυβέλη παρακολούθησε μαθήματα στο παρθεναγωγείο Χιλ, όπου διακρίθηκε για την εξυπνάδα της. Παρακολούθησε, επίσης, μαθήματα απαγγελίας και μάλιστα το 1901 βραβεύτηκε για την επίδοσή της.
Εκείνη την εποχή την ανακάλυψε ο Χρηστομάνος και αρχικά της έδωσε την ευκαιρία να παίξει το ρόλο της Ιουλιέττας, στη σκηνή του μπαλκονιού, σε μια έκτακτη εμφάνιση της Νέας Σκηνής. Η Κυβέλη Αδριανού έγινε η αγαπημένη του πρωταγωνίστρια και μέσα σε ελάχιστο διάστημα κατέκτησε μια από τις πρώτες θέσεις μεταξύ των ελληνίδων ηθοποιών.
Η Νέα Σκηνή (1901-1906) της έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχει στις μοναδικές παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας της καριέρας της. Ξεχώρισε, ως κορυφαία, στην «Άλκηστη» του Ευριπίδη και αργότερα στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Παράλληλα, διακρίθηκε σε ρόλους δραματικούς και κωμικούς, όπως στο ρόλο της Ανιούτσκα στο «Κράτος του Ζόφου» του Τολστόι ή στο ρόλο της θεατρίνας στη «Λοκαντιέρα» του Γκολντόνι.

Μετά τη διάλυση της Νέας Σκηνής, η Κυβέλη έπαιξε πρώτα μερικές κωμωδίες με τον κωμικό Σαγιώρ και στη συνέχεια, το καλοκαίρι του 1907, πρωτοεμφανίσθηκε ως θιασάρχης με τη «Νόρα» του Ίψεν, ένα έργο που πήρε σταθερή θέση στο ρεπερτόριο του θιάσου της. Μεσουράνησε μέχρι και το 1934, με σταθερή θιασαρχική παρουσία, στην Αθήνα και σε περιοδείες.

Το 1908 συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον Γρηγόριο Ξενόπουλο. Η ίδια είχε ζητήσει από το συγγραφέα να διασκευάσει για χάρη της σε θεατρικό έργο το διήγημα «Κόκκινος Βράχος», επειδή της άρεσε πολύ ο χαρακτήρας της ηρωίδας. Έτσι, δημιουργήθηκε η Φωτεινή Σάντρη που είχε τεράστια επιτυχία και έμεινε στο ρεπερτόριο του θιάσου Κυβέλης για πολλά χρόνια, γνωρίζοντας άπειρες επαναλήψεις.
Ο Ξενόπουλος συνέχισε να την τροφοδοτεί με ένα έργο κάθε χρόνο έως το 1925 (Ραχήλ, Πειρασμός, Ψυχοσάββατο, Χερουβείμ, κ.ά). Συνεργάστηκε, επίσης, με τον Παντελή Χορν από το 1910 μέχρι το 1934 (Ο Άνθρωπός μας, Κερένια κούκλα, Φιντανάκι, Νταλμανοπούλα κ.ά), όπως και με τον Σπύρο Μελά (Κόκκινο πουκάμισο, Χαλασμένο σπίτι, Το άσπρο και το μαύρο, Μια νύχτα μια ζωή). Ακόμη, παρουσίασε έργα του Θ. Συναδινού και του Αλ. Λιδωρίκη.
Την περίοδο 1932-1934 αποφάσισε να «συμμαχήσει» με το αντίπαλο δέος της, τη Μαρίκα Κοτοπούλη, προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού το νεοϊδρυθέν Εθνικό Θέατρο. Μαζί ανέβασαν πιο σοβαρά έργα, όπως: «Ο Γυρισμός» του Ο' Νηλ, «Το επάγγελμα της κυρίας Γουόρεν» του Σω, «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας» του Κορομηλά, «Μαρία Στιούαρτ» του Σίλερ, «Ο Αννίβας προ των πυλών» του Σέργουντ κ.ά.

Μετά το 1934 σταμάτησε τις εμφανίσεις της στο θέατρο, ακολουθώντας το σύζυγό της, Γεώργιο Παπανδρέου, στη Μέση Ανατολή. Ως μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός έγινε δεκτή η επανεμφάνισή της, το 1950, με έργο του βουλεβάρτου και ακολούθησαν σποραδικές συνεργασίες της με το Εθνικό Θέατρο [Δάφνη Λορεόλα (1951), Το μυστικό της Κοντέσας Βαλέραινας (1953), Ο Γλάρος (1957), Διάλογοι Καρμηλιτισσών (1962)].
Κατά τη δεκαετία του 1950 συνέπραξε σε έκτακτες εμφανίσεις με τους θιάσους της Κατερίνας, των Λαμπέτη - Παππά - Χορν, της κόρης της Αλίκης, του γαμπρού της Ιορδάνη Μαρίνου κ.ά. Το καλοκαίρι του 1951 έκανε τη μοναδική της εμφάνιση σε αρχαία κωμωδία, στη Λυσιστράτη, με τον Θυμελικό Θίασος του Λίνου Καρζή και μεταξύ 1962-1965 συνεργάστηκε τακτικά με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας, Το νησί της Αφροδίτης του Πάρνη, ο Ματωμένος γάμος του Λόρκα, Αναστασία των Μωρέτ-Μπόλτον, το Ηλιόλουστο πρωινό των Κιντέρο).
Στη μεγάλη οθόνη πήρε μέρος σε δύο ταινίες, στην κινηματογραφική μεταφορά της νουβέλας του Ξενόπουλου «Ο κακός δρόμος» (1933) και στην ταινία «Άγνωστο» (1956).
Όταν πέθανε, στις 26 Μαΐου 1978, η Κυβέλη είχε τέσσερα παιδιά, τρία εγγόνια, έξι δισέγγονα και πέντε τρισέγγονα. Από τον πρώτο της γάμο (1903-1906) με το Μήτσο Μυράτ απέκτησε τον Αλέξανδρο και τη γνωστή ηθοποιό Μιράντα. Ο επιχειρηματίας Κώστας Θεοδωρίδης ήταν ο δεύτερος σύζυγός της, αλλά και ο θεατρώνης της, για πάρα πολλά χρόνια. Κόρη τους, η πρωταγωνίστρια Αλίκη Θεοδωρίδη - Νορ. Τρίτος σύζυγός της ήταν ο Γεώργιος Παπανδρέου, από τον οποίο απέκτησε το Γιώργο, ετεροθαλή αδελφό του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο σκύλος χορεύει ποντιακά

Απαγορεύεται το ξύλο στα παιδιά

Τέλος στο ξύλο στα παιδιά της Ευρώπης!

Σύντομα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες θα απαγορευτούν οι ξυλιές και κάθε είδους σωματικές τιμωρίες, με απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης.
 Όπως δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων η δεύτερη τη τάξει γενική γραμματέας του Συμβουλίου, Μοντ ντε Μποέρ Μπουκίτσο, "ελπίζουμε να αποκτήσουμε μια ζώνη απαλλαγμένη από τις σωματικές τιμωρίες και να την ονομάσουμε Ευρώπη"
Οι δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια συνόδου με θέμα τη βία κατά των παιδιών, που διεξήχθη στη Βιέννη.
Είκοσι μία ευρωπαϊκές χώρες τηρούν τις ισχύουσες απαγορεύσεις, ωστόσο τόσο στη Γαλλία όσο και στη Βρετανία υπήρξε απροθυμία για την εφαρμογή σχετικών διατάξεων.

networkedblogs

Μουσείο Κατασκόπων!

Επισκεπτόμενος κανείς τη Φινλανδία δύσκολα επιλέγει ως προορισμό του κάποια πόλη πέρα από την πρωτεύουσα της χώρας, το Ελσίνκι, έδρα αρκετών «απαγορευμένων μουσείων» (Μουσείο Ιατρικής Ιστορίας, κ.α.). Στην παρούσα όμως στήλη, θα χρειαστεί να ταξιδέψουμε στη σκανδιναβική επαρχία ώστε να δούμε το πλέον «απαγορευμένο μουσείο» της χώρας –κατά την ταπεινή μου άποψη-, το Μουσείο Κατασκοπίας στην πόλη Τάμπερε (Tampere), το πρώτο του είδους του παγκοσμίως...

Αν και ιδρύθηκε σχεδόν μια δεκαετία πριν, εντούτοις ανάμεσα στα εκθέματα του

συγκαταλέγονται συσκευές, μηχανισμοί και οπτικοακουστικά αρχεία από το Ψυχρό Πόλεμο και ακόμα παλαιότερα, μαζί με στοιχεία και αποδείξεις από το διεθνές κατασκοπευτικό παρασκήνιο όπως διαμορφώνεται σήμερα.
Οργανωμένο από μία ομάδα σοβαρών ερευνητών –οι οποίοι χαίρουν της βοήθειας βετεράνων πρακτόρων διάφορων σχετικών οργανώσεων διεθνώς (όπως π.χ. KGB, CIA, κ.α.)- ιδρύθηκε τον Μάιο του 1998 και δύο χρόνια αργότερα (2000) συμμετείχε στην οργάνωση του «αδελφού» μουσείου Inter-national Spy Museum στην Washington των ΗΠΑ.

«Ανακαλύψτε οτιδήποτε οι μυστικοί πράκτορες δεν επιθυμούν να γνωρίζετε!», αναφέρουν με περισσό ενθουσιασμό οι σύγχρονοι εναλλακτικοί ταξιδιωτικοί συγγραφείς Κρίστιαν Λόουσον και Ανιέλι Ρούφους, για να συνεχίσουν: «το Μουσείο Κατασκοπίας του Τάμπερε ρίχνει φως στην ιστορία μερικών από τους πιο διάσημους κατασκόπους, καθώς και στην πορεία μερικών εκ των πιο ισχυρών διεθνών κατασκοπευτικών οργανισμών παγκοσμίως!»
Ας τα πάρουμε όμως όλα από την αρχή..

Ένα Μουσείο Μίας Παράλληλης Ιστορίας
Η ιστορία της κατασκοπίας –εξαιρετικά πλούσια και πολύπλοκη- έχει τις ρίζες της στα πρώτα ακόμα βήματα του ανθρώπινου πολιτισμού, μιας και πάντοτε υπήρχαν πληροφοριοδότες και πληροφοριοδέκτες πολιτικών, οικονομικών ή στρατιωτικών απόρρητων δεδομένων. Ανατρέχοντας στη δική μας ιστορία, ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελεί η περίπτωση του Σπαρτιάτη Εφιάλτη, ο οποίος υπό την πίεση και τη διπλωματική προσέγγιση των Περσών αποκάλυψε το ορεινό πέρασμα Ανόπαια που οδηγούσε πίσω από τις γραμμές των Ελλήνων και στην ουσία έκρινε τη μάχη των Θερμοπύλων.
Όμως δεν είναι μόνο αυτό.. Σε κάθε μεγάλη ιστορική μάχη, σε κάθε σημαντικό διπλωματικό επεισόδιο, σε κάθε ιστορική διακρατική διαπραγμάτευση πέρα από τα γνωστά γεγονότα που έχουν καταγραφεί και πλέον διδάσκονται στις σχολικές αίθουσες, υπάρχει και μία παράλληλη αθέατη μάχη σε κατασκοπευτικό επίπεδο.
«Μία απλή κατασκοπευτική μηχανή ή κάποιο σχετικό κρυπτογραφικό σύστημα δύναται να έχει επηρεάσει την τωρινή μορφή του κόσμου πολύ περισσότερο ακόμα και από τις γνωστότερες σήμερα πολιτικές προσωπικότητες ή κυβερνήσεις παγκοσμίως!», μας ανέφερε με ενθουσιασμό ο ιδρυτής του μουσείου, Teppo Turja. Και πράγματι, δεν έχει άδικο αν αναλογιστεί κανείς περιπτώσεις όπως αυτή του Richard Sorge ή του κρυπτογραφικού συστήματος Enigma που έπαιξαν σημαντικότατο ρόλο στην ήττα του Α. Χίτλερ κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Και όμως, όσο σημαντική και αν είναι αυτή η «παράλληλη» πλευρά της ιστορίας, σχεδόν κανένα μουσείο παγκοσμίως δεν την παρουσιάζει. Αλλά ακόμα και αν κάποιο φέρει σχετικό χώρο αφιερωμένο στην κατασκοπία, όπως π.χ. μία ολόκληρη πτέρυγα στο Imperial War Museum του Λονδίνου, δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο απλό κοινό!
Με λίγα λόγια, δίνεται η εντύπωση ότι η διεθνής ιστοριογραφία αγνοεί εσκεμμένα τη σημαντικότητα της κατασκοπίας ανά τους αιώνες και κυρίως αρνείται να την παρουσιάσει στο ευρύ κοινό!

Γνωρίζοντας τα παραπάνω, μπορείτε πλέον να κατανοήσετε την αίσθηση που προκάλεσε το Μουσείο Κατασκοπίας –Vakoilumuseo για τους ντόπιους- όταν άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του στο Τάμπερε της Φινλανδίας, μιας και αποτελούσε το πρώτο «ανοικτό για όλους» μουσείο κατασκοπίας, το οποίο μάλιστα δεν παρουσίαζε απλά την ιστορία ενός κατασκοπευτικού οργανισμού μίας χώρας, αλλά την κατασκοπία σε παγκόσμιο επίπεδο προσπαθώντας να συνδέσει μεταξύ τους μεγάλους και διαφορετικούς κατασκοπευτικούς οργανισμούς!
Κάπως έτσι, αποτέλεσε το πρώτο μουσείο αφιερωμένο σε μία -ας μου επιτραπεί η έκφραση- «απαγορευμένη» παράλληλη ιστορία της ανθρωπότητας.. την ιστορία της κατασκοπίας.

Επίσκεψη στο Μουσείο
Το Μουσείο Κατασκοπίας του Τάμπερε βρίσκεται στην περιοχή Finlayson στο κέντρο της πόλης και στεγάζεται στο δεύτερο όροφο του Tullintori Shopping Center. Με λίγα λόγια, είναι εύκολα προσβάσιμο με ποικίλους τρόπους, όπως π.χ. μέσω tunnel από την κεντρική πλατεία Keskustori της πόλης, από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα καθημερινά.
Όποιο τρόπο και αν επιλέξετε να το επισκεφτείτε, αν για κάποιο λόγο χαθείτε στο δρόμο, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μέσω τηλεφώνου στο +358 3 2123 007 ή απλά να ρωτήσετε κάποιο ντόπιο για την οδό Satakunnankatu (και πιο συγκεκριμένα τον αριθμό 18).
Αν και το αντίτιμο εισόδου, το οποίο πληρώνετε στα γκισέ αμέσως μετά την πύλη του μουσείου, ανέρχεται μόλις στα 7 € (5,5 € για παιδιά), εντούτοις δεν περιλαμβάνει σχεδόν κανένα από τα πολλά διαδραστικά εκθέματα του μουσείου, όπως π.χ. το test κατασκόπων, τον ανιχνευτή ψεύδους, κλπ. Κάπως έτσι, αν επιθυμείτε –όπως είναι φυσικό- να πειραματιστείτε με τα εκθέματα, τότε πρέπει να βάλετε βαθειά το χέρι στην τσέπη, μιας και π.χ. για τον ανιχνευτή ψεύδους πρέπει να πληρώσετε επιπλέον 50 €!

Περιήγηση στα Παρασκήνια της Ιστορίας
Αφού πληρώσετε το αντίτιμο εισόδου, μπορείτε πλέον να περιηγηθείτε στα εκθέματα του Μουσείου Κατασκοπίας, τα οποία και είναι οργανωμένα ανά κατηγορίες σε πτέρυγες με ξεκάθαρες ονομασίες που υποδηλώνουν το είδος των εκθεμάτων τους.
Κάπως έτσι, στην πτέρυγα Κρυμμένα Ξίφη θα δείτε πως ένα μπαστούνι μπορεί να μετατραπεί σε ξίφος, ενώ στην πτέρυγα Όπλα Πρακτόρων πως μία ομπρέλα μπορεί να μετατραπεί σε όπλο εκτόξευσης δηλητηρίου ή ένα ρολό μέτρησης σε ένα θανατηφόρο revolver.
Στην πτέρυγα Ρώσοι Commandos μπορείτε να δείτε στοιχεία που το μουσείο εξασφάλισε μέσω ενός διπλού πράκτορα της KGB και της CIA, όπως απόρρητοι χάρτες της KGB, συσκευές μικροφίλμ από τη Σοβιετική Ένωση του 1980’, κ.α.
Στην πτέρυγα Κατασκοπία Σημάτων μπορείτε να δείτε πως ο γερμανικός κρυπτογραφικός κώδικας Enigma «έσπασε» από Βρετανούς κατασκόπους, αλλά και πως η εξέλιξη αυτή απέτρεψε τους Γερμανούς από το να βυθίσουν σημαντική στρατιωτική δύναμη που κατέφθανε στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ.
Στην πτέρυγα Απόρρητοι Χάρτες μπορείτε να ενημερωθείτε για την κατασκοπία της Ιαπωνικής πολεμικής στρατηγικής από τον πράκτορα Richard Sorge, η οποία ευθύνεται έως ένα μεγάλο βαθμό για τη σημερινή μορφή που έχει ο κόσμος μας, μιας και βοήθησε τους συμμάχους να σταματήσουν τον Α. Χίτλερ κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στην πτέρυγα Κάμερες Κατασκοπίας και Νυχτερινή Όραση μπορείτε να δείτε μία σπανιότατη μηχανή κατασκοπίας, την επονομαζόμενη και «Carl Zeiss air reconnaissance camera», η οποία σύμφωνα με τη Συνθήκη της Μόσχας (1945) δεν θα έπρεπε να υπάρχει σήμερα, μιας και ανάμεσα στους όρους ανακωχής ήταν η καταστροφή όλων των κατασκοπευτικών μηχανών.
Από την άλλη, στην πτέρυγα Γυναίκες Πράκτορες θα δείτε ένα δακτυλίδι με χαραγμένα πάνω του τα αρχικά “MZ”, το οποίο και κατά πάσα πιθανότητα ανήκε στη γνωστότερη σήμερα παγκοσμίως γυναίκα πράκτορα, την Margaretha Gertrud Zelle ή αλλιώς.. Mata Hari. Βέβαια, δεν αποτελεί ένα απλό δακτυλίδι, αλλά αποθηκευτικό χώρο μικροσκοπικών δηλητηριώδη χαπιών, το οποίο και έφτασε στο Μουσείο Κατασκοπίας χάρη σε ένα Γερμανό πρώην στρατιώτη των SS.
Επιπλέον, στην πτέρυγα Μυστικοί Πράκτορες και Γραφείο Παραχάραξης μεταξύ άλλων θα συναντήσετε πληροφορίες για τον Algot Niska, ο οποίος καταδικάστηκε σε πολυετή φυλάκιση για την παραχάραξη 150 διαβατηρίων, ενώ κατάφερε να επιβιώσει των βασανιστηρίων και τελικά να διαφύγει από τις φυλακές της Gestapo..

Τα παραπάνω, εντυπωσιακά ομολογουμένως, εκθέματα δεν είναι παρά μόνο ένα μικρό μέρος του πλήθους των σχετικών που εκτίθενται στο Μουσείο Κατασκοπίας του Τάμπερε, το οποίο πέρα των παραπάνω φέρει πτέρυγες με ονόματα όπως Αόρατοι Πράκτορες, Πράκτορες Αλεξιπτωτιστές, Κατασκοπευτικοί Οργανισμοί, Μετάλλια και Διακρίσεις, Κατασκοπευτική Στοά, κλπ.

Ομιλίες/ Διαλέξεις Κατασκόπων
Αν και το μουσείο, όντας φυσικά ιδιωτικό (ποια κρατική υπηρεσία θα πρόβαινε σε μία τέτοια πρωτοβουλία;), έφτασε αρκετές φορές σε σημείο πτώχευσης, εντούτοις μετά από 3 ανεπιτυχείς μετακομίσεις κατάφερε το Φθινόπωρο του 2003 να βρει τους σημερινούς χώρους που στεγάζεται. Έκτοτε, η ανάπτυξη ήταν εντυπωσιακή, όντας πλέον στο κέντρο της πόλης.
«Απλά θα σας αναφέρω το εξής: το επόμενο κιόλας έτος [σ.σ.: εννοεί της 4ης μετακόμισης], το 2004, οι επισκέπτες μας υπερδιπλασιάστηκαν φτάνοντας τους 20.000!», ανέφερε ο Teppo Turja χαρακτηριστικά.
Πέρα όμως των σπάνιων εκθεμάτων του μουσείου που συνεχώς εμπλουτίζονται –π.χ. το 2005 το μουσείο δημιούργησε από δωρεές συλλεκτών μία ολόκληρη πτέρυγα αφιερωμένη στο Ψυχρό Πόλεμο, το 2006 παρουσίασε ένα όπλο berretta που χρησιμοποίησε η Mossad ενάντια στον Μαύρο Σεπτέμβρη και μία σπανιότατη φωτογραφική μηχανή Photo-sniper της KGB για παρακολούθηση πολιτών, κλπ.- το Vakoilumuseo έχει να επιδείξει μία πληθώρα παράλληλων εκδηλώσεων.
Για παράδειγμα, κάθε χρόνο δίνονται διαλέξεις ανάλογα με τα στοιχεία που η διοίκηση του μουσείου εξασφαλίζει, όπως π.χ. το 2003 για την ιστορία του Sidney Reilly που ενέπνευσε την δημιουργία του κινηματογραφικού ήρωα James Bond, το 2004 για την επιχείρηση Stella Polaris, κλπ.
Επίσης, κάθε χρόνο στις 17 Ιουνίου (διεθνής ημέρα κατασκοπίας) δίνονται ομιλίες από πρώην πράκτορες κατασκοπευτικών οργανισμών, όπως το 1999 ο Ülo Jogi της Erna που μίλησε για την Εσθονική ομάδα κατασκοπίας που κινήθηκε πίσω από τις γραμμές του Φινλανδικού στρατού, το 2004 η Pekka Sartola που μίλησε για τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες στη Μέση Ανατολή και το Ισραήλ, κλπ.

Οπότε, αν κάποτε αποφασίσετε να επισκεφτείτε το πρώτο Μουσείο Κατασκοπίας της υφηλίου, ενημερωθείτε για τις εκδηλώσεις και τους καλεσμένους ομιλητές- πράκτορες, μιας και κάτι αντίστοιχο δύσκολα θα έχετε τη δυνατότητα να ζήσετε κάπου αλλού..
 

Στα 1,8 τρισ. ευρώ έχει ανέλθει το κρατικό χρέος στη Γερμανία


Ακόμα και η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα με την αύξηση του κρατικού χρέους, όπως δείχνουν τα στοιχεία από τη Γερμανία και οι κινήσεις της κυβέρνησης Μέρκελ στον τομέα των κοινωνικών και αμυντικών δαπανών.
Σύμφωνα με όσα αναφλερει η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, αν προστεθούν και οι απαιτήσεις έναντι του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στο ήδη υπάρχον δημόσιο χρέος τότε το συνολικό χρέος της Γερμανίας φθάνει τα 8 τρισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 314% του ΑΕΠ.
Όπως επισημαίνει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιου του Φράιμπουργκ, Μπερντ Ράφελισεν, «τα χρέη του δημοσίου είναι στην ουσία απαιτήσεις από έναν μελλοντικό κρατικό προϋπολογισμό. Με τον τρόπο αυτό λειτουργεί για παράδειγμα και το σύστημα συνταξιοδότησης. Οι συνταξιούχοι έχουν απαιτήσεις έναντι ενός μελλοντικού προϋπολογισμού καταβολής συντάξεων. Θα πρέπει επομένως να συνυπολογίσουμε στο δημόσιο χρέος και τις μελλοντικές οικονομικές απαιτήσεις στα συστήματα ασφάλισης, οι οποίες είναι χρέη τα οποία αναλαμβάνουμε σήμερα όμως δεν καταγράφονται πουθενά».
Σημειώνεται ότι η Γερμανία είναι η μόνη χώρα στην οποία ειδικός νόμος προβλέπει ανώτατο όριο στα δημόσια χρέη. Δηλαδή, απαγορεύεται στο γερμανικό δημόσιο να προχωρήσει σε νέο δανεισμό από το 2016 και στα ομόσπονδα κρατίδια από το 2020.
Έτσι, η κυβέρνηση Μέρκελ προχωρά σε περικοπές στον προϋπολογισμό της, με επίκεντρο τις κοινωνικές και αμυντικές δαπάνες.
Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, o υφυπουργός Οικονομικών, Στέφεν Κάμπετερ, απάντησε στο ερώτημα αν μπορεί να φανταστεί να πηγαίνει κάθε μέρα στο γραφείο χωρίς υπηρεσιακό αυτοκίνητο και οδηγό:
«Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να μειωθούν οι δαπάνες στις δημόσιες υπηρεσίες και τα υπουργεία. Ως πρώτο βήμα θα τεθούν ανώτατα όρια στις δαπάνες της δημόσιας διοίκησης. Κάθε υπουργείο θα αποφασίσει αυτόνομα πώς θα ανταπεξέλθει στα νέα οικονομικά δεδομένα. Σας διαβεβαιώνω ωστόσο ότι τα όποια μέτρα εξοικονόμησης πόρων δεν θα σταματήσουν στις εισόδους των υπουργείων».
Ο υφυπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι στο μικροσκόπιο βρίσκεται και οι κοινωνικές δαπάνες, οι οποίες ανέρχονται στο 50% του κρατικού προϋπολογισμού.
«Την ίδια στιγμή, όμως», επισημαίνει, «υπογραμμίζουμε ότι αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην κοινωνική δικαιοσύνη. Εξετάζουμε επίσης και τις αμυντικές δαπάνες. Για την κυβέρνηση είναι σαφές ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα πρέπει να σέβονται την κοινωνία, αλλά και τη δυνατότητα λήψης πολιτικών αποφάσεων. Στο τραπέζι βρίσκονται προτάσεις για περικοπές δαπανών από πολλά υπουργεία. Το σίγουρο πάντως είναι ότι δεν υπάρχουν ταμπού. Με δύο εξαιρέσεις: την παιδεία και την έρευνα. Σε όλους τους υπόλοιπους τομείς εξετάζουμε από που μπορούμε να εξοικονομήσουμε».

tanea

Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά


Με σύνθημα “Βοηθήστε τα παιδιά να επιστρέψουν σπίτι τους” την Τρίτη (25/05), Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, 8 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ένωσαν τις δυνάμεις τους για τον εντοπισμό των παιδιών και την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Η αύξηση του αριθμού εξαφανίσεων παιδιών - θυμάτων γονικής αρπαγής σε όλο τον κόσμο αποτελεί το κεντρικό θέμα της φετινής διεθνούς καμπάνιας.

Η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ρουμανία, η Ολλανδία και η Μεγάλη Βρετανία αποτελούν μέλη του “Παγκοσμίου δικτύου για τα Εξαφανισμένα Παιδιά”, ενός προγράμματος του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα Παιδιά (ICMEC), αναγνωρίζοντας την ανάγκη για συνεργασία ως προς το θλιβερό αυτό φαινόμενο.

Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, τα συμμετέχοντα κράτη απελευθερώσαν στον ουρανό μπαλόνια με φωτογραφίες εξαφανισμένων παιδιών από όλο τον κόσμο, με την ελπίδα ότι κάποιος, κάπου θα τα αναγνωρίσει.
Στη χώρα μας, δώθηκαν στο κοινό βραχιολάκια, αυτοκόλλητα και μαγνητάκια με τον αριθμό 116000 (Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά), ενώ λευκά και γαλάζια μπαλόνια με τις φωτογραφίες εξαφανισμένων παιδιών από όλο τον κόσμο απελευθερωθηκαν στην Πλατεία Συντάγματος.
Επιπλέον, ανακοινωθηκαν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Εθνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056 καθώς και της Ελληνικής Αστυνομίας.
Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης αλλά και όλος ο κόσμος φόρεσε το «forget-me-not flower» pin («μη με λησμόνει» καρφίτσα) ώστε να υπενθυμίσουν σε όλους ότι κανένας δεν έχει ξεχάσει τα εξαφανισμένα παιδιά, δίνοντας συγχρόνως ελπίδα στις οικογένειές τους.

Κεντρικό Θέμα της φετινής καμπάνιας ήταν η γονική αρπαγή αφου σύμφωνα με το Σύλλογο “Το χαμόγελο του παιδιού”, πολύ έντονα απασχολεί το φαινόμενο της γονικής αρπαγής και της επίδρασης που ασκεί στα παιδιά που έχουν απομακρυνθεί από οτιδήποτε οικείο σε αυτά, από κάποιον άνθρωπο που εμπιστεύονται.
Παιδιά - θύματα γονικής αρπαγής αποξενώνονται από το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον, χάνουν τη σταθερότητα σε θέματα εκπαίδευσης και σε ακραίες περιπτώσεις ακούνε ψέματα από τον γονέα που τα έχει απομακρύνει, όπως πχ. ότι δεν είναι αγαπητά πλέον στην οικογένεια ή ότι κάποιο μέλος της οικογένειας ή συγγενικό πρόσωπο έχει αποβιώσει.

To AMBER Alert Hellas αποτελεί Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης / απαγωγής ανηλίκων.Από τη στιγμή που η Ελληνική Αστυνομία διαπιστώσει ότι ένα εξαφανισμένο παιδί βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο δίνει εντολή για την ενεργοποίηση του προγράμματος AMBER Alert Hellas ενώ το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα, Κακοποιημένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά είναι αρμόδιο για την ενεργοποίηση του συστήματος στην Ελλάδα.

Πρωθυπουργός: Η κλήση σας Προωθείται....


Φραγή εισερχόμενων κλήσεων φαίνεται να είχε το σταθερό τηλέφωνο του Πρωθυπουργού στο σπίτι του στο Καστρί. Η φραγή κράτησε επτά ολόκληρες ημέρες. Το θέμα έγινε γνωστό στο περιθώριο της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens όταν βουλευτές που συμμετείχαν στην εξεταστική ανέφεραν στον διευθύνον σύμβουλο του ΟΤΕ κ Βουρλούμη το περιστατικό.
Ο κ Βουρλούμης αρχικά δήλωσε άγνοια, έσπευσε όμως να επικοινωνήσει με τον γενικό διευθυντή περιφερειών του ΟΤΕ για να μάθει από πρώτο χέρι τι ακριβώς συνέβη με το τηλέφωνο του κ Παπανδρέου.
Σύμφωνα με τον κ Βουρλούμη η τηλεφωνική γραμμή του πρωθυπουργού είχε φραγή εισερχομένων κλήσεων λόγω τεχνικού προβλήματος και λανθασμένης πληκτρολόγησης, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχει δόλος.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Βασιλική Τσόνογλου και ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος δήλωσαν πως δεν πείστηκαν από τις εξηγήσεις του κ. Βουρλούμη καθώς και ότι δεν ήταν ενήμερος για το θέμα, επισήμαναν μάλιστα ότι μέχρι σήμερα ποτέ δεν έχει διακοπεί τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού εξαιτίας της διακοπής της βουλευτικής του ατέλειας. Το λογικό είπαν, θα ήταν να διακοπούν οι εξερχόμενες και όχι οι εισερχόμενες κλήσεις.
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο το πρόβλημα, να έχει δημιουργηθεί από κάποιους που ήθελαν να μπλοκάρουν το τηλέφωνο του πρωθυπουργού.
Ο κ. Βουρλούμης εξετάστηκε κατ' αντιπαράθεση και με το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Πραις Γουότερ Χάουζ κ. Ψάλτη σχετικά με τον κοστολογικό έλεγχο που διενέργησε η εταιρεία το 2005 για αν ζημιώθηκε ο ΟΤΕ με τις συμβάσεις που είχε με τη Siemens.

Παγωτό Γιαούρτι




Υλικά:

3 φλιτζάνια γιαούρτι
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
Ξύσμα από ένα λεμόνι

Εκτέλεση:

Χτυπάτε στο μίξερ το γιαούρτι, την κρέμα, τη ζάχαρη και το λεμόνι. Τοποθετείτε το μίγμα στην παγωτομηχανή και ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσης της. Εάν δεν διαθέτετε παγωτομηχανή, το τοποθετείτε σε ένα μεταλλικό σκεύος στην κατάψυξη και το ανακατεύετε με ένα κουτάλι ανά μισή ώρα μέχρι να παγώσει. Πριν σερβίρετε αφήνετε για 10 λεπτά έξω από την κατάψυξη. Συνοδεύεται με γλυκό του κουταλιού βύσσινο και καβουρδισμένα αμύγδαλα.

ΠΗΓΗ: www.dietup.gr

Μελιτζάνες ιμάμ




ΥΛΙΚΑ:

8 μέτριες μελιτζάνες (1 1/2 κιλό)
4 μεγάλα κρεμμύδια σε λεπτά φετάκια
8 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
2/3 κούπας λάδι
1 3/4 κούπας ντοματάκια κονσέρβας ή ώριμες ντομάτες σε κομματάκια
1/2 κούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις μελιτζάνες αφαιρώντας μερικές λωρίδες από τη φλούδα. Μπήγοντας ένα μαχαίρι σχίζουμε τις μελιτζάνες σταυρωτά κατά μήκος προσέχοντας να μη φθάσουμε ως τις άκρες. Πασπαλίζουμε με αλάτι και τις αφήνουμε να σταθούν 1-2 ώρες. Ξεπλένουμε και τις στίβουμε με τις παλάμες να στραγγίσουν όλο το νερό. Τις ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τις αραδιάζουμε σε πυρέξ σκεύος, που να τις χωράει άνετα. Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το λάδι και το σκόρδο έως ότου μαραθούν καλά και γίνουν διαφανή. Ρίχνουμε την ντομάτα, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε για 10'. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού δημιουργούμε στις μελιτζάνες ένα βαθούλωμα σε όλο το μήκος και γεμίζουμε με το μείγμα των κρεμμυδιών. Περιχύνουμε με τη σάλτσα που έμεινε στην κατσαρόλα. Πασπαλίζουμε με φρεσκοκομμένο πιπέρι και ψήνουμε τις μελιτζάνες στον φούρνο στους 180 C 1 ώρα περίπου. Πρέπει να μείνουν με το λάδι τους.

ΠΗΓΗ: www.In-Gourmet.gr

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Συμβουλές ομορφιάς με τη χρήση αρωματικών φυτών και βοτάνων

Τα βότανα και τα αρωματικά φυτά κατέχουν μια ιδιαίτερη θέση όχι μόνο για την ανακούφιση από πόνους, τραύματα και ασθένειες αλλά σε κάθε πολιτισμό χρησιμοποιούνται απαραίτητα και στην φροντίδα για την ομορφιά ιδίως του γυναικείου φύλου.
Οι φυσικές αυτές μέθοδοι ομορφιάς είναι όχι μόνο εύκολες, αλλά ανέξοδες και κυρίως αβλαβείς και για το λόγο αυτό παρατηρείται μια μεταστροφή προς αυτές.
Τα αρωματικά φυτά και τα βότανα χρησιμοποιούνται κατά κόρον στον καλλωπισμό της κόμμωσης, στην λεύκανση των δοντιών, στην καθαριότητα της επιδερμίδας αλλά και στην εξάλειψη των φακίδων και των ρυτίδων.

Some of the common herbs and their use in skin care

Μερικές συμβουλές για κάποιες περιστάσεις

Αν τα χέρια σας αφυδατώνονται και σκάνε, δεν έχετε παρά να στύψετε ένα λεμόνι και αφού ρίξετε μέσα στο χυμό λίγη ποσότητα ζάχαρης, να τρίψετε με το μείγμα τα χέρια σας για λίγη ώρα. Η ζάχαρη θα κάνει την απολέπιση των νεκρών κυττάρων και το λεμόνι θα δώσει λάμψη και αντισηψία.  Στη συνέχεια αφού ξεπλύνετε τα χέρια σας με νερό, απλώστε μια ποσότητα καθαρού ελαιόλαδου και αφήστε το για όση περισσότερη ώρα μπορείτε. Θα διαπιστώσετε σύντομα ότι τα χέρια σας θα γίνουν πολύ απαλά και λαμπερά.
Για να ξεκουράσετε τα κουρασμένα πόδια σας, τρίψτε με σκελίδες σκόρδου τις φτέρνες και τις πατούσες σας.  Μείνετε για λίγη ώρα με τα πόδια ψηλά και μετά ξεπλύνετε με κρύο νερό. Θα νιώσετε σίγουρα πολύ μεγάλη ανακούφιση.
Αν έχετε πιτυρίδα μπορείτε να  ξεβγάζετε τα μαλλιά σας κάνοντας συγχρόνως ένα καλό μασάζ με εκχύλισμα από φύλλα τσουκνίδας ή από εκχύλισμα μαϊντανού στο τελευταίο ξέβγαλμα.
Αν είστε ξανθιά, το εκχύλισμα χαμομηλιού στο τελευταίο ξέβγαλμα θα ενισχύσει το φυσικό χρώμα σας.  Αν είστε καστανή χρησιμοποιήστε το εκχύλισμα από δεντρολίβανο, ενώ αν είστε μελαχρινή χρησιμοποιήστε εκχύλισμα από φασκόμηλο.  Τα μαλλιά σας μετά από αρκετές χρήσεις όχι μόνο θα μυρίζουν όμορφα, αλλά θα είναι λαμπερά και υγιή.
Για τα ξερά μαλλιά που έχουν ταλαιπωρηθεί από τον καλοκαιρινό ήλιο, το λάδι από δεντρολίβανο θα τα επαναφέρει στην αρχική τους κατάσταση.  Από το προηγούμενο βράδυ απλώστε το λάδι στις ρίζες των μαλλιών και λούστε τα την επόμενη μέρα φροντίζοντας να κοιμηθείτε με μια πετσέτα στο μαξιλάρι για να μην λαδωθεί.
Για καθαρή και λαμπερή επιδερμίδα να πίνετε καθημερινά ένα ποτήρι από τσάι μαϊντανού.
Για την εξάλειψη των φακίδων αρκεί να βράσετε σε ένα φλιτζάνι γάλα μια κουταλιά τριμμένης ρίζας χρένου. Αφού τα σουρώσετε και κρυώσουν, απλώστε το μείγμα στο πρόσωπό σας με ένα κομμάτι βαμβάκι.  Αφήστε το να στεγνώσει για 10 λεπτά και ξεβγάλετε με κρύο νερό.  Επαναλάβετε τακτικά ανανεώνοντας την λοσιόν σας.
Τα κουρασμένα και άτονα μάτια αναζωογονούνται αν απλώσετε εκχύλισμα λουΐζας. Το εκχύλισμα αφού το βράσετε, το σουρώσετε και το αφήσετε να κρυώσει, το απλώνετε στην περιοχή γύρω από τα μάτια.
Το κριθαράκι στα μάτια καταπολεμείται αμέσως αν τρίψετε πάνω σε αυτό την άκρη από μια σκελίδα σκόρδο.  Προσοχή να μην πέσει το λιγοστό υγρό του σκόρδου μέσα το μάτι γιατί προκαλεί έντονο τσούξιμο.  Το κριθαράκι θα μαραθεί σε λίγη ώρα.
Για να αναζωογονηθείτε  και να ηρεμήσετε μετά από μια κουραστική μέρα μπορείτε να ρίξετε στο νερό της μπανιέρας σας κλωνάρια λεβάντας, δεντρολίβανου ή χαμομηλιού.
Αν θέλετε να έχετε δυνατά και γερά ούλα αλλά και λαμπερά δόντια, τρίψτε τα δόντια και τα ούλα σας με φύλλα φασκόμηλου.
Μια παλιά μέθοδος αδυνατίσματος είναι η εντριβή με εκχύλισμα ή λάδι από μάραθο στα επίμαχα σημεία που συγκεντρώνεται το λίπος.
Το ασπράδι του αυγού, ανακατεμένο με μερικές σταγόνες λεμονιού και ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα μάραθου, συνιστούν μια εξαιρετική μάσκα ομορφιάς.  Την απλώνετε σε όλο το πρόσωπο, εκτός από την περιοχή γύρω από τα μάτια και μετά από 15 λεπτά ξεβγάζετε με χλιαρό νερό.