Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Η Ντόρα και η νέα Ένωση Κέντρου


Ξεκίνησε η διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας και η δημιουργία του νέου κεντρώου νεοφιλελεύθερου κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη, το οποίο στο μέλλον θα συγκεντρώσει στις τάξεις του Νεοφιλελεύθερους από τη Νέα Δημοκρατία και Εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ, για να αναλάβει ως μια νέα Ένωση Κέντρου τη διακυβέρνηση της χώρας, απέναντι στο «λαϊκισμό» και την «ανευθυνότητα» -όπως καταγγέλλουν οι εμπνευστές του- της Αριστεράς και της Λαϊκής Δεξιάς.
Με τον ασκό του Αιόλου, δηλαδή την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της Siemens, να έχει ανοίξει, η Ντόρα Μπακογιάννη παίζει το τελευταίο της χαρτί για την πολιτική επιβίωση, τόσο της ίδιας, όσο και της δυναστείας Μητσοτάκη.

Η διεγραμμένη από τη Νέα Δημοκρατία παραλίγο αρχηγός της, έχει ξεκινήσει να στήνει το δικό της πολιτικό χώρο, επιδιώκοντας: α)να διαπραγματευτεί όσο το δυνατόν καλύτερα σε αυτή τη φάση τον εαυτό της, ώστε να μην την ακουμπήσουν όσα πιθανώς προκύψουν για την όποια σχέση της με πρόσωπα και καταστάσεις που σχετίζονται με τη Siemens και β) να μετατρέψει στο αμέσως επόμενο μέλλον το κεντρώο - νεοφιλελεύθερο κόμμα της σε «ρυθμιστή» της πολιτικής ζωής του τόπου ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία. Αυτό είναι το «παιχνίδι» της Ντόρας και το αποκαλύπτουμε όπως είναι, αλλά όπως και το «πουλά» στις διαβουλεύσεις της.
Νεοφιλελεύθερη Συμμαχία
Οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα, δηλαδή οι σοσιαλφιλελεύθεροι Εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ, οι φιλελεύθεροι Μητσοτακικοί της Νέας Δημοκρατίας και η απολίτικη σπόντα που λέγεται Καρατζαφέρης, έχουν έρθει σε συνεννόηση να «συμπλεύσουν» πολιτικά και να ανασυστήσουν τον πάλαι ποτέ Κεντρώο χώρο.
Όλοι αυτοί πιέζουν για τη δημιουργία μιας οικουμενικής Κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας», όπου θέλουν να έχουν τον πρώτο λόγο στα πράγματα ως «ειδικοί», όπως νομίζουν ότι είναι, στα δημοσιονομικά. Το γεγονός ότι η χώρα έχει περιέλθει σε αυτή την κατάσταση εξαιτίας αυτών των ίδιων, δε φαίνεται να τους απασχολεί ιδιαίτερα, αφού νομίζουν ότι μπορούν με κοινωνικό σοκ και δέος να χειραγωγήσουν τον ελληνικό λαό.
Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι η πρώτη πολιτική νεοφιλελεύθερη «δύναμη» που «απελευθερώθηκε» από το δικομματισμό για να μπει ανάμεσά του. Η ίδια προκάλεσε τη διπλή διαγραφή της από τη Νέα Δημοκρατία (κοινοβουλευτική ομάδα και κόμμα) με τρόπο τέτοιον, ώστε αφενός μεν να κλείσει το μάτι στο ΠΑΣΟΚ, αφετέρου για να αποτελέσει το κεντρώο νεοφιλελεύθερο σημείο αναφοράς μέσα στη Βουλή, που θα συσπειρώσει στο μέλλον τους νεοφιλελεύθερους ομοϊδεάτες, τόσο εκ δεξιών, όσο και εξ… αριστερών.
Προς το παρόν ασχολείται με την πρώτη φάση των σχεδιασμών της, που είναι η διάσπαση της Ν.Δ. Και είναι μια πολύ προσεχτικά καταστρωμένη διάσπαση, που έχει ήδη ξεκινήσει με μεσαία και ανώτερα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα οποία εδώ και μερικές ημέρες έχουν αρχίσει και αποστέλλουν στη Ρηγίλλης (αλλά και στο διαδίκτυο) τις παραιτήσεις τους.
Για παράδειγμα, από το διαδίκτυο μάθαμε την παραίτηση της υποψήφιας βουλευτή της Ν.Δ. στη Λάρισα Θέκλας - Ευαγγελίας Παρασκευούδη, η οποία έφυγε από τη Ν.Δ., καταγγέλλουσα ότι «κατά την άποψή μου ο παρωχημένος πολιτικός λόγος της ηγεσίας της ΝΔ το τελευταίο εξάμηνο μετατρέπει τη ΝΔ σε λαϊκίζουσα Δεξιά ή σε έντεχνη φιλοαριστερά. Η καταψήφιση της οικονομικής στήριξης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Δ.Ν.Τ. χωρίς διαπραγματεύσεις και ουσιαστική αντιπολίτευση, η διαγραφή της κας Ντόρας Μπακογιάννη, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην περιχαράκωση, στην απομόνωση, στο λαϊκισμό, στη συρρίκνωση».
Στο ίδιο πνεύμα και η παραίτηση του Λευτέρη Μωυσιάδη από την Πιερία: «Τα αληθινά συμφέροντα του έθνους βρίσκονται πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς. (…)Δυστυχώς σήμερα η νέα ηγεσία του κόμματος περιχαρακώνει και συρρικνώνει το κόμμα, λαϊκίζει επικίνδυνα και αποδομεί τη μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη. Σήμερα η νέα ηγεσία δυστυχώς αλλοιώνει τον πυρήνα της ιδεολογικής και πολιτικής φυσιογνωμίας της Νέας Δημοκρατίας, με την πρόσφατη άστοχη στάση της στη Βουλή, που ουσιαστικά ήταν ένα αίτημα εκχώρησης συνείδησης στο όνομα της κομματικής γραμμής».
Και για να «τριτώσει» το παράδειγμα, παραθέτουμε και ένα απόσπασμα από την παραίτηση της Ελένης Πυλαρινού από τη Ζάκυνθο: «Δεν αλλάζω τις ιδεολογικές αρχές και τα πιστεύω μου, δεν θα συμβάλω όμως στη διαστρέβλωση των ιδεολογικών αρχών της Παράταξής μας. Δεν αισθάνομαι ότι εγκαταλείπω τη Νέα Δημοκρατία, γιατί απλά με τη σημερινή της μορφή δεν είναι αυτή για την οποία πάλεψα καθημερινά».
Και οι τρεις μιλάνε για «ιδεολογική αλλοίωση» της Νέας Δημοκρατίας, αλλά τι ακριβώς εννοούν; Μα το απλό: η Ντόρα, ψηφίζοντας «ναι» στα μέτρα που έφερε η Κυβέρνηση στη Βουλή, ήταν μια συνεπής κεντρώα νεοφιλελεύθερη, ο Σαμαράς με το «όχι» είναι ένας λαϊκιστής, φιλοαριστερός ή λαϊκοδεξιός! Δεν ξέρουμε κατά πόσο είναι τιμητικό για το ΠΑΣΟΚ, οι νεοφιλελεύθεροι της Νέας Δημοκρατίας να τάσσονται -φαινομενικά- υπέρ της παρούσας δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά σίγουρα μας δείχνει ξεκάθαρα τι ετοιμάζει η Ντόρα: ένα νέο κεντρώο νεοφιλελεύθερο κόμμα, έτοιμο να υπηρετήσει με αφοσίωση τις προσταγές του Δ.Ν.Τ.
Προς το παρόν βρισκόμαστε στη φάση αποχώρησης κομματικών στελεχών από τη Νέα Δημοκρατία. Όταν αυτή ολοκληρωθεί, θα ακολουθήσουν και οι βουλευτές που πρόσκεινται στη Ντόρα Μπακογιάννη.

Το παραμύθι της Ντόρας στο ΠΑΣΟΚ

Βεβαίως, η Ντόρα έχει ένα μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή να ξεπεράσει, μεγαλύτερο από τη διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτό είναι η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της Siemens. Οι φιλικές σχέσεις της με τη γερμανική εταιρεία είναι γνωστές στο πανελλήνιο από τα κατά καιρούς αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου. Δημοσιεύματα που βγάζουν πολύ καπνό, άρα κάπου πρέπει να υπάρχει και φωτιά.
Γι’ αυτό η Ντόρα «φλερτάρει» με την Κυβέρνηση να την αφήσει ήσυχη. Πώς; Σα να τους λέει, εγώ θα εκμηδενίσω τη Νέα Δημοκρατία (τον αιώνιο αντίπαλό σας) και με το Κεντρώο κόμμα μου θα σταθώ κοντά σας στα δύσκολα, όπως το έχω κάνει ήδη μια φορά, όταν 3 βουλευτές σας ψήφισαν «παρών». Με ένα σμπάρο, δύο τρυγόνια δηλαδή. Επίσης, συναίνεση θέλετε, εδώ είμαι! Κι αν Οικουμενική κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας χρειαστείτε, στην περίπτωση που οι βουλευτές που πρόσκεινται στο «Κοινωνικό - Αριστερό ΠΑΣΟΚ» κάνουν πίσω, εγώ θα βάλω πλάτη. Δέκα βουλευτές βάζω εγώ που θα πάρω από τον Σαμαρά, άλλους τόσους που έχει ο Καρατζαφέρης, ακόμα και 20 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να διαφωνήσουν (λέμε εάν), εμείς εδώ θα είμαστε.
Τα κοινοβουλευτικά «κουκιά» βγαίνουν κι έτσι εμείς και εσείς, όλοι μαζί, θα σώσουμε την Ελλάδα από τον αριστερό και δεξιό λαϊκισμό που δεν αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα των μέτρων και το σωτήριο Δ.Ν.Τ.! Ζήτω η νέα Ένωση Κέντρου, θα μπορούσε να αναφωνήσει κανείς! Αλλά όλο αυτό το παραμύθι της Ντόρας δεν είναι δίχως αντίκρισμα. Η Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens πρέπει να φανεί καλή μαζί της. Δεν είναι δα και έγκλημα να λες ένα «γεια» στον Χριστοφοράκο, ακόμα και εάν είναι του αποχαιρετισμού…
Κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ το βλέπουν αυτό με καλό μάτι. Λένε, στην καλύτερη περίπτωση, η Ντόρα θα διαλύσει τη Νέα Δημοκρατία και αυτό από μόνο του είναι αρκετό. Στη χειρότερη, αχρείαστη να είναι, θα βάλει πλάτη στη Βουλή και μάλιστα, όχι ως δεξιά, αλλά ως «κεντρώα». Εξάλλου, δεν θα κυβερνάμε για πάντα, σκέφτονται, κάποτε θα ξαναγίνουμε αντιπολίτευση.
Τα πράγματα, όμως, δεν είναι, ούτε τόσο απλά, ούτε η πολιτική πρέπει να είναι στίβος ευκαιριακών συμμαχιών.

Η φημολογούμενη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ
Προς το παρόν, το ΠΑΣΟΚ είναι ενωμένο. Το κατά πόσο είναι και δυνατό, είναι άγνωστο, αλλά ενωμένο παραμένει, παρά την εσωτερική αντιπολίτευση των αριστερών του δυνάμεων που συνθέτουν το λεγόμενο Κοινωνικό ΠΑΣΟΚ. Θα συνεχίσει, όμως, να παραμένει ενιαίο εάν επιβληθούν και νέα αντιλαϊκά μέτρα; Αυτό είναι άγνωστο και για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, κανείς δεν ξέρει τι θα ξημερώσει την ημέρα που οι ΠΑΣΟΚ οι κατέβουν στους δρόμους αποφασισμένοι για ρήξη (η μεγαλειώδης διαδήλωση της 5ης Μαΐου δεν ήταν κινητοποίηση της κομμουνιστικής Αριστεράς, αλλά της βάσης του ΠΑΣΟΚ, που στάθηκε απέναντι στην Κυβέρνησή της).
Δεν αποκλείεται, λοιπόν, εάν τα πράγματα δεν καλυτερέψουν, να έχουμε προς το Φθινόπωρο ραγδαίες εξελίξεις εντός του κυβερνώντος κόμματος, που θα επηρεάσουν και την κοινοβουλευτική συνοχή του ΠΑΣΟΚ. Η Ντόρα ξέρει πολύ καλά, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι δύο κομμάτια: ένα αριστερό σοσιαλιστικό Τριτοσεπτεμβριανό και ένα άλλο που προέρχεται από την Ένωση Κέντρου, οι λεγόμενοι Εκσυγχρονιστές. Η Ντόρα ξέρει, ότι οι Εκσυγχρονιστές (του Σημίτη δηλαδή) είναι δικοί της άνθρωποι, ομοϊδεάτες της, ανήκουν στον ίδιο χώρο. Η Ντόρα ξέρει, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα είναι για πάντα Πρωθυπουργός της χώρας και επίσης γνωρίζει, ότι το αριστερό ΠΑΣΟΚ που στηρίζει τον Γιώργο είναι μπερδεμένο και αγανακτισμένο. Η Ντόρα θα σταθεί δίπλα στον Γιώργο, προς το παρόν, γιατί αυτό τη βολεύει και θα προσεύχεται κάθε βράδυ να διασπαστεί πρώτα το αριστερό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, για να τα βρει εκείνη μετά με τους Εκσυγχρονιστές και όλοι μαζί, αφού την ανακηρύξουν αρχηγό τους, να ξεφορτωθούν και τον Παπανδρέου για να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας ως «υπεύθυνη πολιτική δύναμη».
Βεβαίως, σε όλα αυτά, η Ντόρα και οι λοιποί σοσιαλ-νεοφιλελεύθεροι λογαριάζουν δίχως το λαό και δίχως τον Παπανδρέου (που κάνουν το λάθος να τον υποτιμούν) και τον Σαμαρά (που κάνουν το λάθος να τον απαξιώνουν).Αλλά, σε κάθε περίπτωση, όλο αυτό το σενάριο είναι το τελευταίο χαρτί της Ντόρας! Ή θα το παίξει τώρα για να βάλει τις βάσεις και να γίνει κάποια μέρα Πρωθυπουργός ή θα πάει σπίτι της.


Δεν υπάρχουν σχόλια: