Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Επιδαύρια 2010




Ο Σταμάτης Κραουνάκης ως Δικαιόπολις, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ως Λυσιστράτη και η Μάνια Παπαδημητρίου ως Καρίωνας είναι οι ερμηνευτικές "εκπλήξεις" των φετινών Επιδαυρίων.

Επτά παραγωγές (έξι ελληνικές και μία ξένη) περιλαμβάνει το Φεστιβάλ Επιδαύρου για φέτος, μία λιγότερη από τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο υπάρχει η εκτίμηση ότι έως την ανακοίνωση του προγράμματος (τη Δευτέρα) ίσως έχει συμπληρωθεί η καθιερωμένη οκτάδα.

Τα Επιδαύρια θα ανοίξουν οι "Ιππής", συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου με τη "Θεατρική Διαδρομή" του Κώστα Μπάλλα, σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη. Ο Γιώργος Αρμένης θα είναι ο Παφλαγόνας κι ο Παύλος Χαϊκάλης ο Αλλαντοπώλης Αγοράκριτος της παράστασης. Τα σκηνικά και τα κοστούμια θα φιλοτεχνήσει ο Γιάννης Μετζικώφ, η μουσική είναι της Αντιγόνης Τσολάκη και η χορογραφία του Χρήστου Παπαδόπουλου (2, 3/7).

Ο Σπύρος Ευαγγελάτος με το "Αμφι-Θέατρό" του θα παρουσιάσουν τον "Οιδίποδα Τύραννο" του Σοφοκλή με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη στον επώνυμο ρόλο. Ιοκάστη θα είναι η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (9, 10/7).

Ακολουθούν οι παραγωγές των κρατικών σκηνών. Η αριστοφανική "Λυσιστράτη" από το Εθνικό Θέατρο, με την υπογραφή του Γιάννη Κακλέα, μπλέκει αντρικούς και γυναικείους ρόλους και ντύνει τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο με το κοστούμι της δημοφιλούς ηρωίδας. Πρόβουλος θα είναι ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Μυρίνη η Ελένη Κοκκίδου, Κινησίας ο Μάκης Παπαδημητρίου, Κλεονίκη ο Γιώργος Χρυσοστόμου και Λαμπιτώ ο Λαέρτης Μαλκότσης. Στο πλευρό τους οι: Αθ. Αϊδίνη, Ιφ. Αστεριάδη, Ν. Καρδώνης, Φ. Κοκκινοπούλου, Κ. Λυπηρίδου, Γ. Παπαγεωργίου, Μ. Τσιμά κ.ά. Τα σκηνικά είναι του Μανόλη Παντελιδάκη, τα κοστούμια της Ελένης Μανωλοπούλου και η μουσική του Σπύρου Γασπαράτου (16, 17/7).

Ο Σταμάτης Κραουνάκης θα είναι ο Δικαιόπολις αλλά και υπεύθυνος για τη μουσική της κωμωδίας "Αχαρνής" του Αριστοφάνη που σκηνοθετεί ο Σωτήρης Χατζάκης για το "Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος". Στον θίασο συμμετέχουν ο Κώστας Βουτσάς και ο Γρηγόρης Βαλτινός ως Λάμαχος (23, 24/7). Ο Γιάννης Χουβαρδάς στην πρώτη σκηνοθεσία του στην Επίδαυρο ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου θα παρουσιάσει τον "Ορέστη" του Ευριπίδη, με τους Νίκο Κουρή (Ορέστης), Στεφανία Γουλιώτη (Ηλέκτρα), Δ. Ημελλο και Χρ. Στέργιογλου (30, 31/7).

Τον αριστοφανικό "Πλούτο" σκηνοθετεί ο Διαγόρας Χρονόπουλος για το "Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν", με τους Αλέξανδρο Μυλωνά (Χρεμύλος), Μάνια Παπαδημητρίου (Καρίωνας), Δημήτρη Λιγνάδη (Πλούτος) και Κάτια Γέρου (Πενία) (6, 7/8).

Ο σαιξπηρικός "Οθέλλος" σε σκηνοθεσία του Τόμας Οστερμάιερ για τη βερολινέζικη "Σάουμπινε" θα είναι μάλλον η μόνη, τελικά, ξένη παράσταση του Φεστιβάλ Επιδαύρου. Η "Τρικυμία" του Σαίξπηρ, που είχε αρχικά προγραμματιστεί σε σκηνοθεσία Σαμ Μέντες, ματαιώθηκε λόγω οικονομικής στενότητας. Το ιδιαίτερο για τον "Οθέλλο" είναι πως θα κάνει την πρεμιέρα του στο θέατρο της Επιδαύρου, για το οποίο και ειδικά σχεδιάζεται (13, 14/8).

· Τέσσερις κωμωδίες
Ο Αριστοφάνης έχει την τιμητική του στα φετινά Επιδαύρια, αφού παρουσιάζονται τέσσερις από τις κωμωδίες του ("Ιππής", "Αχαρνής", "Λυσιστράτη", "Πλούτος").

Πηγή : Ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: