Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Στα 1,8 τρισ. ευρώ έχει ανέλθει το κρατικό χρέος στη Γερμανία


Ακόμα και η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα με την αύξηση του κρατικού χρέους, όπως δείχνουν τα στοιχεία από τη Γερμανία και οι κινήσεις της κυβέρνησης Μέρκελ στον τομέα των κοινωνικών και αμυντικών δαπανών.
Σύμφωνα με όσα αναφλερει η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, αν προστεθούν και οι απαιτήσεις έναντι του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στο ήδη υπάρχον δημόσιο χρέος τότε το συνολικό χρέος της Γερμανίας φθάνει τα 8 τρισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 314% του ΑΕΠ.
Όπως επισημαίνει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιου του Φράιμπουργκ, Μπερντ Ράφελισεν, «τα χρέη του δημοσίου είναι στην ουσία απαιτήσεις από έναν μελλοντικό κρατικό προϋπολογισμό. Με τον τρόπο αυτό λειτουργεί για παράδειγμα και το σύστημα συνταξιοδότησης. Οι συνταξιούχοι έχουν απαιτήσεις έναντι ενός μελλοντικού προϋπολογισμού καταβολής συντάξεων. Θα πρέπει επομένως να συνυπολογίσουμε στο δημόσιο χρέος και τις μελλοντικές οικονομικές απαιτήσεις στα συστήματα ασφάλισης, οι οποίες είναι χρέη τα οποία αναλαμβάνουμε σήμερα όμως δεν καταγράφονται πουθενά».
Σημειώνεται ότι η Γερμανία είναι η μόνη χώρα στην οποία ειδικός νόμος προβλέπει ανώτατο όριο στα δημόσια χρέη. Δηλαδή, απαγορεύεται στο γερμανικό δημόσιο να προχωρήσει σε νέο δανεισμό από το 2016 και στα ομόσπονδα κρατίδια από το 2020.
Έτσι, η κυβέρνηση Μέρκελ προχωρά σε περικοπές στον προϋπολογισμό της, με επίκεντρο τις κοινωνικές και αμυντικές δαπάνες.
Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, o υφυπουργός Οικονομικών, Στέφεν Κάμπετερ, απάντησε στο ερώτημα αν μπορεί να φανταστεί να πηγαίνει κάθε μέρα στο γραφείο χωρίς υπηρεσιακό αυτοκίνητο και οδηγό:
«Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να μειωθούν οι δαπάνες στις δημόσιες υπηρεσίες και τα υπουργεία. Ως πρώτο βήμα θα τεθούν ανώτατα όρια στις δαπάνες της δημόσιας διοίκησης. Κάθε υπουργείο θα αποφασίσει αυτόνομα πώς θα ανταπεξέλθει στα νέα οικονομικά δεδομένα. Σας διαβεβαιώνω ωστόσο ότι τα όποια μέτρα εξοικονόμησης πόρων δεν θα σταματήσουν στις εισόδους των υπουργείων».
Ο υφυπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι στο μικροσκόπιο βρίσκεται και οι κοινωνικές δαπάνες, οι οποίες ανέρχονται στο 50% του κρατικού προϋπολογισμού.
«Την ίδια στιγμή, όμως», επισημαίνει, «υπογραμμίζουμε ότι αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην κοινωνική δικαιοσύνη. Εξετάζουμε επίσης και τις αμυντικές δαπάνες. Για την κυβέρνηση είναι σαφές ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα πρέπει να σέβονται την κοινωνία, αλλά και τη δυνατότητα λήψης πολιτικών αποφάσεων. Στο τραπέζι βρίσκονται προτάσεις για περικοπές δαπανών από πολλά υπουργεία. Το σίγουρο πάντως είναι ότι δεν υπάρχουν ταμπού. Με δύο εξαιρέσεις: την παιδεία και την έρευνα. Σε όλους τους υπόλοιπους τομείς εξετάζουμε από που μπορούμε να εξοικονομήσουμε».

tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: