Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά


Με σύνθημα “Βοηθήστε τα παιδιά να επιστρέψουν σπίτι τους” την Τρίτη (25/05), Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, 8 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ένωσαν τις δυνάμεις τους για τον εντοπισμό των παιδιών και την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Η αύξηση του αριθμού εξαφανίσεων παιδιών - θυμάτων γονικής αρπαγής σε όλο τον κόσμο αποτελεί το κεντρικό θέμα της φετινής διεθνούς καμπάνιας.

Η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ρουμανία, η Ολλανδία και η Μεγάλη Βρετανία αποτελούν μέλη του “Παγκοσμίου δικτύου για τα Εξαφανισμένα Παιδιά”, ενός προγράμματος του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα Παιδιά (ICMEC), αναγνωρίζοντας την ανάγκη για συνεργασία ως προς το θλιβερό αυτό φαινόμενο.

Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, τα συμμετέχοντα κράτη απελευθερώσαν στον ουρανό μπαλόνια με φωτογραφίες εξαφανισμένων παιδιών από όλο τον κόσμο, με την ελπίδα ότι κάποιος, κάπου θα τα αναγνωρίσει.
Στη χώρα μας, δώθηκαν στο κοινό βραχιολάκια, αυτοκόλλητα και μαγνητάκια με τον αριθμό 116000 (Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά), ενώ λευκά και γαλάζια μπαλόνια με τις φωτογραφίες εξαφανισμένων παιδιών από όλο τον κόσμο απελευθερωθηκαν στην Πλατεία Συντάγματος.
Επιπλέον, ανακοινωθηκαν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Εθνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056 καθώς και της Ελληνικής Αστυνομίας.
Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης αλλά και όλος ο κόσμος φόρεσε το «forget-me-not flower» pin («μη με λησμόνει» καρφίτσα) ώστε να υπενθυμίσουν σε όλους ότι κανένας δεν έχει ξεχάσει τα εξαφανισμένα παιδιά, δίνοντας συγχρόνως ελπίδα στις οικογένειές τους.

Κεντρικό Θέμα της φετινής καμπάνιας ήταν η γονική αρπαγή αφου σύμφωνα με το Σύλλογο “Το χαμόγελο του παιδιού”, πολύ έντονα απασχολεί το φαινόμενο της γονικής αρπαγής και της επίδρασης που ασκεί στα παιδιά που έχουν απομακρυνθεί από οτιδήποτε οικείο σε αυτά, από κάποιον άνθρωπο που εμπιστεύονται.
Παιδιά - θύματα γονικής αρπαγής αποξενώνονται από το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον, χάνουν τη σταθερότητα σε θέματα εκπαίδευσης και σε ακραίες περιπτώσεις ακούνε ψέματα από τον γονέα που τα έχει απομακρύνει, όπως πχ. ότι δεν είναι αγαπητά πλέον στην οικογένεια ή ότι κάποιο μέλος της οικογένειας ή συγγενικό πρόσωπο έχει αποβιώσει.

To AMBER Alert Hellas αποτελεί Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης / απαγωγής ανηλίκων.Από τη στιγμή που η Ελληνική Αστυνομία διαπιστώσει ότι ένα εξαφανισμένο παιδί βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο δίνει εντολή για την ενεργοποίηση του προγράμματος AMBER Alert Hellas ενώ το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα, Κακοποιημένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά είναι αρμόδιο για την ενεργοποίηση του συστήματος στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: