Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

SOS και για τη μεσογειακή διατροφή



Η μεσογειακή διατροφή φαίνεται να μην κάνει καλό σε όλους. Ενώ μέχρι τώρα οι επιστήμονες θεωρούσαν τη διατροφή αυτή φάρμακο διά πάσα νόσο αφού μπορεί να μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης, νέα έρευνα δείχνει ότι κάποιοι καρδιοπαθείς μπορεί να έχουν γενετικές αλλοιώσεις που σε συνδυασμό με το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς και τα λιπαρά ψάρια, μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο για επιπλέον καρδιακά προβλήματα.
Οπως διαπιστώθηκε, οι ασθενείς με περισσότερες πιθανότητες καρδιακών επιπλοκών είναι αυτοί που έχουν μεγάλες ποσότητες της καλής χοληστερίνης στο αίμα τους. Επίσης, όσοι έχουν σε υψηλότερα επίπεδα την πρωτεΐνη CRP που είναι δείκτης φλεγμονής. Τα ευρήματα αυτά που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology» μπορεί επίσης να εξηγούν τα απογοητευτικά αποτελέσματα από την πειραματική εφαρμογή της torcetrapib, μιας δραστικής ουσίας που παρασκευάστηκε για την αύξηση της καλής χοληστερίνης.
Η καλή χοληστερίνη μέχρι τώρα ξέραμε ότι καταστρέφει τα ανθυγιεινά τρανς λιπαρά που παίρνουμε από τρόφιμα όπως τα μπισκότα. Η καλή χοληστερίνη όμως όταν αυξάνεται μπορεί να σκοτώσει μερικούς ανθρώπους. «Φαίνεται ότι αυξάνοντας την καλή χοληστερίνη, που θεωρούσαμε ως προστατευτική, έχουμε αρνητικές συνέπειες σε κάποιους ανθρώπους» δήλωσε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, Τζέιμς Κορσέτι. Ο καθηγητής και η ομάδα του παρακολούθησαν 767 ασθενείς για δύο χρόνια και το 20% αυτών είχε υψηλότερο κίνδυνο νέας καρδιακής προσβολής. Σε αυτούς παρατηρήθηκαν υψηλά επίπεδα καλής χοληστερίνης και του δείκτη CRP. «Η δυνατότητα να εντοπίζουμε ασθενείς που δεν θα επωφεληθούν από την αύξηση της καλής χοληστερίνης είναι σημαντικό τόσο για την υγεία τους όσο και για την αποφυγή παραπλανητικών στοιχείων σε έρευνες στις οποίες συμμετέχουν, χωρίς να συνεκτιμάται η ιδιαιτερότητά τους» δήλωσε ο καθηγητής Τσαρλς Σπαρκς που συμμετείχε επίσης στην έρευνα.
Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι επιστήμονες είναι ότι τα γονίδια και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η φλεγμονή, είναι αυτά που κρίνουν την επίδραση που θα έχει η καλή χοληστερίνη στους ασθενείς.


Δεν υπάρχουν σχόλια: