Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Robin Hood

Στις αρχές του 13ου αιώνα, η Αγγλία βρίσκεται σε πόλεμο δεκαετιών σπαταλώντας χρόνο, χρήμα και ανθρώπους στις εκστρατείες των σταυροφόρων. Ο Robin Locksley (Russell Crowe) επιστρέφει στο Nottingham ύστερα από την Τρίτη Σταυροφορία και βλέπει τον τόπο καταγωγής του να υποφέρει από την κατάχρηση εξουσίας που ασκεί ο διεφθαρμένος Σερίφης, επιβάλλοντας αβάσταχτους φόρους στους κατοίκους. Πιστός στα ιδεώδη που ενέπνευσε ο, καθ' όπως φαίνεται, νεκρός Βασιλιάς Ριχάρδος προσπαθεί να επιβεβαιώσει στα μάτια τα δικά του και των συμπατριωτών του το δίκαιο, τον σκοπό για τον οποίο πολέμησε, το μεγαλείο του Βρετανικού λαού. Ελευθερώνει το χωριό του από τους άντρες του Σερίφη και συγκεντρώνει μια ομάδα αντρών που πολεμάει τον Σερίφη και τον καινούργιο βασιλιά στο δάσος του Sherwood. Ο Robin στοχοποιεί την υπερβολική σπατάλη της ανώτερης τάξης και προσπαθεί να διορθώσει κατάφορες αδικίες τις οποίες υφίστανται μόνο οι φτωχοί. Ερωτεύεται την πρόσφατα χήρα Maid Marian (Cate Blanchett) και προσπαθεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη της. Με την χώρα του να έχει αποδυναμωθεί από τον πόλεμο, βρισκόμενη στο έλεος ενός ανίκανου βασιλιά και μερικών κυνηγών αξιωμάτων, ο Robin και οι άντρες του πολεμούν για να αποτρέψουν έναν ενδεχόμενο εμφύλιο και να επαναφέρουν την ηρεμία και την ειρήνη στο δοξασμένο βασίλειο της Αγγλίας.
Ο Russell Crowe και ο Ridley Scott συνεργάζονται για 5η φορά στην πιο πιστή, όπως λένε οι φήμες, μεταφορά της ιστορίας του αγαπημένου θρύλου των Αγγλων. Η ιστορία είναι γνωστή αλλά η απόδοση της είναι πάντα αυτή που έχει το ενδιαφέρον. Και μιας και μιλάμε για έναν από τους πιο αγαπητούς ήρωες που ο κόσμος ακόμα θαυμάζει και ταυτίζεται, κάθε απόδοση της ιστορίας αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την εικόνα που έχουμε για τον ξακουστό Ρομπεν των Δασών...

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΑΣ ΕΝΑΣ ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Σήμερα Σάββατο 15 Μαΐου 2010 Παγκόσμια Ημέρα της Οικογένειας πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μεσσαπίων εκδήλωση με θέμα "Το Παιδί μας ένας άγνωστος Κόσμος". Ομιλήτρια της εκδήλωσης αυτής ήταν η παιδαγωγός κα. Χάρις Δημητρακούδη.
Η κα. Δημητρακούδη με ένα πρωτότυπο τρόπο προσπάθησε να δώσει στους γονείς να καταλάβουν πρωτίστως τι είναι το παιδί. Η λέξη παιδί είναι μια πολυχρησιμοποιημένη λέξη χωρίς όμως οι περισσότεροι να γνωρίζουν το αληθινό της νόημα. Το παιδί σχετίζεται με το παιχνίδι. Το παιδί ζει για να παίζει και παίζει για να ζει. Μέσω του παιχνιδιού το παιδί αποκτά γνώσεις και μόρφωση.
Κατόπιν αφού έδωσε μέσω αρκετών παραδειγμάτων να καταλάβουν οι παρευρισκόμενοι τι σημαίνει παιδί προχώρησε στην δεικτική αντωνυμία μας. Το παιδί δεν είναι μόνο του άνδρα ή μόνο της γυναίκας αλλά και των δύο. Προχωρώντας όμως λίγο μακρύτερα, το παιδί δεν είναι κανενός από τους δύο αλλά του Θεού. Ο Θεός πατέρας είχε ως ιδέα το παιδί και έδωσε την ευλογία στο συγκεκριμένο ζευγάρι να το αποκτήσει. Και αυτό το ζευγάρι θα πρέπει να μεγαλώσει το παιδί σαν πριγκηπόπουλο σαν παιδί του Θεού που τους το εμπιστεύτηκε.

Το τελευταίο μέρος με το οποίο ασχολήθηκε η κα. Δμητρακούδη ήταν η φ΄ραση ένας άγνωστος κόσμος. Κια πράγματι ποιος γνωρίζει απόλυτα το παιδί του; Ποιος δεν έχει πει τι παιδί είναι αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω; Ποιος γονέας ο οποίος έχει πάνω από ένα παιδιά δεν έχει παρατηρήσει ότι κανένα δεν μοιάζει απόλυτα με το άλλο; Ποιος γονέας δεν έχει αναρωτηθεί όταν  λέει κάτι στο παιδί του και εκείνο το εκλαμβάνει εντελώς διαφορετικά;
 Θα μπορούσαν από αυτή την ομιλία να γραφτούν σελίδες επί σελίδων αλλά θα ήθελα να κλείσω με δύο παραδείγματα που χρησιμοποίησε η κα. Δημητρακούδη. Τα παιδιά λέει μοιάζουν με τα λουλούδια. Αλλά ενώ τα λουλούδια ξέρουμε το είδος του καθενός το παιδί μας δεν ξέρουμε τι λουλούδι είναι. Μπορεί να είναι τριαντάφυλλο, γαρύφαλλο τουλίπα αλλά μπορεί να είναι και τσουκνίδα.
Επίσης η ομιλίτρια παρουσίασε τα παιδιά με όργανα μουσικής που μπορούν να δημιουργήσουν μια μουσική αρμονία. Κάποιο παιδί μπορεί να είναι βιολί, κάποιο άλλο φλογέρα αλλά και κάποιο άλλο ταμπούρλο.
Η κα. Δημητρακούδη άφησε όλους τους ακροατές της κατενθουσιασμένους και ευελπιστεί για μια μελλοντική συνάντηση

ΠΟΥΛΑΝΕ ΜΠΥΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ!!!!!

Τα βέλγικα περιοδικά <<Τελεμουστίκ >> και <<Χούμο>> αύξησαν τουλάχιστον κατά 50% τις πωλήσεις τους προσφέροντας στους αναγνώστες τους πακέτα με 6 μπύρες και ένα ποτήρι. Κατά την διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων, όποιος αγόραζε το πρώτο περιοδικό  που είναι γαλλόφωνο και ειδικεύεται στην τηλεόραση και τον πολιτισμό, ή το δεύτερο, που είναι το αντίστοιχό του, αλλά ολλανδόφωνο, έπαιρνε 6 μπουκάλια μπύρας Juliper Tauro.
Συνολικά μοιράστηκαν  3 εκατομμύρια μπουκάλια, κάτι που ανάγκασε το πρακτορείο διανομής του Τύπου να αρχίσει να ανεφοδιάζει ξανά τα σημεία πώλησης το βράδυ του Σαββάτου προς την Κυριακή. Στις Βρυξέλλες η επιχείρηση αυτή, που γίνεται πρώτη φορά στο Βέλγιο, ξεκίνησε αργά, αλλά επιταχύνθηκε το απόγευμα. Σε ορισμένα σημεία δημιουργήθηκε συνωστισμός, αφού όσοι δεν έβρισκαν τα περιοδικά στα γνωστά τους στέκια,  πήγαιναν να τα αναζητήσουν αλλού....

Με αποχώρηση της Γαλλίας από την Ευρωζώνη φέρεται να απείλησε ο Νικολά Σαρκοζί τη Γερμανίδα καγκελάριο για να κάμψει τις αντιρρήσεις της στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας...

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς», η οποία επικαλείται αξιωματούχους του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE). Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές της εφημερίδας, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Θαπατέρο, αποκάλυψε την Τετάρτη κατά τη διάρκεια σύσκεψης ανώτατων στελεχών της παράταξής του πως «ο Σαρκοζί χτύπησε τη γροθιά του στο τραπέζι και απείλησε να φύγει από το ευρώ, γεγονός που άσκησε πίεση στην Ανγκελα Μέρκελ», οδηγώντας την τελικά στην αποδοχή του σχεδίου στήριξης της Ελλάδας.
Εν μέσω οργισμένων αντιδράσεων στους κόλπους των συνδικάτων για τα μέτρα λιτότητας που εξήγγειλε ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες χρησιμοποιεί ολοένα και πιο δραματικούς τόνους για να περιγράψει τη σοβαρότητα της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, η «Ελ Παΐς» ισχυρίζεται πως το κλίμα μεταξύ των πολιτικών αρχηγών της ΕΕ είναι παραπάνω από εκρηκτικό.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος που παρευρέθη στη συνεδρίαση υπό τον Ισπανό πρωθυπουργό μετέφερε τις δηλώσεις του τελευταίου, που φέρεται να υποστήριξε μεταξύ άλλων πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν οι αρχηγοί κρατών της Ευρωζώνης την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, ο Σαρκοζί απαίτησε την ανάληψη «συνολικής δέσμευσης, ώστε όλοι να βοηθήσουν την Ελλάδα, καθένας ανάλογα με τις δυνατότητές του, διαφορετικά η Γαλλία θα επανεξετάσει τη συμμετοχή της στο ευρώ».
Οπως υποστηρίζεται στο δημοσίευμα, ένα άλλο στέλεχος του PSOE που ήταν επίσης παρόν στη συνεδρίαση επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού προσθέτοντας μάλιστα ότι ο Θαπατέρο ανέφερε: «Η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία συγκρότησαν κοινό μέτωπο απέναντι στη Γερμανία και ο Σαρκοζί έφθασε μέχρι να απειλήσει τη Μέρκελ με διάσπαση του παραδοσιακού γαλλο-γερμανικού άξονα».
Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης συνεδρίασαν την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες με στόχο την έγκριση του σχεδίου οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα μέσω ενός μηχανισμού δανειοδότησης ύψους 110 δισ. Ευρώ σε διάστημα τριών χρόνων. Το χρηματικό πακέτο θα διατεθεί από τις χώρες της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ωστόσο, η απόφαση για τη διάσωση της Ελλάδας δεν ελήφθη εύκολα και χρειάστηκε να ασκηθούν έντονες πιέσεις στη Γερμανία για να καμφθούν οι αντιρρήσεις της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. Αντιμέτωπη με την απόλυτα αρνητική στάση των κυβερνητικών της συμμάχων, των Ελεύθερων Δημοκρατών, και έχοντας μπροστά της την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στο κρατίδιο της βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας -στην οποία υπέστη βαριά ήττα-, η Μέρκελ εμφανιζόταν αποφασισμένη να μην υποχωρήσει στις πιέσεις των Ευρωπαίων εταίρων της... μια στάση που, όπως αναφέρει η «Ελ Παΐς», ίσως άλλαξε χάρη στο σκληρό παιχνίδι του Νικολά Σαρκοζί.
Αντίδραση
Διαψεύδει το Βερολίνο
Το δημοσίευμα της El Pais, σύμφωνα με το οποίο ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί απείλησε ότι θα αποχωρήσει η χώρα του από την ευρωζώνη στη διάρκεια διαπραγματεύσεων με Ευρωπαίους ηγέτες για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, έσπευσε να διαψεύσει το Βερολίνο. Η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Σαμπίνε Χάιμπαχ, δήλωσε ότι «είναι αβάσιμα τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ότι ο Γάλλος πρόεδρος απείλησε να εγκαταλείψει την ευρωζώνη».

etnos.gr

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ

Πανελλαδικό συλλαλητήριο διωργάνωσε το ΚΚΕ το μεσημέρι στο Πεδίο του Άρεως, με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα. Στο συλλαλητήριο απηύθυναν χαιρετισμό ο Αντζελο Άλβες από το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, ο Ερχάν Νασαντζί από το Τουρκικό Κουμμουνιστικό Κόμμα, ο Άστορ Γκαρσία, από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ισπανίας και ο Νταβίντ Παρά από το Κόμμα Εργατών Βελγίου. Ακολούθησε πορεία προς την πλατεία Συντάγματος.
Ολοκληρώθηκε το πανελλαδικό συλλαλητήριο που διοργάνωσε το ΚΚΕ στο Πεδίο του Άρεως.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα απηύθυνε έκκληση συστράτευσης τους εργαζόμενους, τους αγρότες,τους νέους, τους συνταξιούχους και τους μετανάστες, προκειμένου «να αποκρούσουν τα αντιλαϊκά μέτρα, που έχουν παρθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης».
Ομιλία στο συλλαλητήριο απηύθυνε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία επιτέθηκε σφοδρά στην κυβέρνηση με αιχμή την υιοθέτηση των νέων οικονομικών μέτρων.
«Ψεύδεται ασύστολα η κυβέρνηση όταν ισχυρίζεται ότι τα δύσκολα για την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους στην πόλη και στο χωριό θα κρατήσουν μόνον τρία, το πολύ τέσσερα, χρόνια», επεσήμανε η κ. Παπαρήγα.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ υποστήριξε πως «η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να ποινικοποιήσει την κομμουνιστική ιδεολογία, ακόμα και την απλή διακήρυξη και υπεράσπιση του σοσιαλισμού-κομμουνισμού. Μόνο που αυτή τη φορά δεν υπολογίζει έναν παράγοντα, τη δυνατότητα ο λαός, και πριν απ΄όλα η εργατική τάξη να περάσει στην αντεπίθεση».
Ακολούθησε πορεία προς την πλατεία Συντάγματος.

ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΜΕ ΨΗΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ




ΥΛΙΚΑ:
800 γραμμ. ψαρονέφρι (2 κομμάτια)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. μουστάρδα
2 κ.σ. μπαλσάμικο
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο
1 κ.γλ. μέλι
1 κ.γλ. ρίγανη ή θυμάρι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 μελιτζάνες
2 μεγάλα κρεμμύδια κόκκινα
3 πιπεριές χρωματιστές
6 ασπρομανίταρα μεγάλα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. μπαλσάμικο
1/2 κ.γλ. θυμάρι
1/2 κ.γλ. ρίγανη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο, το μέλι, το σκόρδο, τη μουστάρδα, τη ρίγανη και το αλατοπίπερο. Τα χτυπάμε με πιρούνι να ενωθούν. Κόβουμε το ψαρονέφρι σε φέτες 2 εκ. Αλείφουμε κάθε φέτα γύρω γύρω με τη μαρινάτα. Τοποθετούμε σε σκεύος το κρέας, κοντά το ένα κομμάτι στο αλλο, και ρίχνουμε όση μαρινάτα περισέψει από πάνω. Σκεπάζουμε καλά και τα αφήνουμε στο ψυγείο το λιγότερο 1 ώρα. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες, τα κρεμμύδια σε τέταρτα, τις πιπεριές σε τέταρτα και τα μανιτάρια στη μέση κι όλα μαζί τα βάζουμε σε ταψί. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο, πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνουμε. Τοποθετούμε από πάνω τις φέτες μαριναρισμένες και ψήνουμε στους 180 C στις αντιστάσεις για 35' - 40'.

ΠΗΓΗ: www.In-Gourmet.gr

ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΧ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΛΕΣ

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΚΟΡΑΚΑ

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΞΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ

ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΜΟΔΑ ΝΑ ΚΡΕΜΑΝΕ ΣΚΥΛΟΥΣ ΑΠΤΑ ΔΕΝΤΡΑ! ΚΡΕΜΑΣΑΝ ΚΟΚΕΡ!




Πλέον δεν κρεμάνε μόνο τα κυνηγόσκυλα και τα λοιπά μεγαλόσωμα σκυλιά. Δεν είναι μόνο οι κυνηγοί που κρεμάνε τα σκυλιά τους όταν πλέον δεν τους κάνουν τη "δουλειά"... Μοιάζει να έχει γίνει ΜΟΔΑ κρεμάνε ζώα από τα δέντρα, κυρίως σκυλιά.

Στα Χανιά έχουν κινητοποιηθεί τα φιλοζωικά σωματεία, οι αρμόδιες αρχές, εισαγγελία, αστυνομία, σήμανση και οι δήμοι των γύρω περιοχών για τον εντοπισμό του δράστη


Το σκυλάκι κρεμάστηκε ζωντανό, και ο θανατός του ήταν βασανιστικός.


Στο μεταξύ κανείς άλλος δεν ασχολείται μ' αυτήν την επικίνδυνη μόδα στην Ελλάδα,πέρα από τα blogs και τους φιλόζωους... ΞΥΠΝΗΣΤΕ, ΟΙ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΣ ΖΩΑ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ! ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΑΠΛΩΣ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΖΩΩΝ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΙΝΔΥΝΟ!









5 σχόλια:

Vossinakis Andreas said...
Αθάνατη κρητική μαγκιά!!! 1000 χρόνια πίσω από τα βόδια και τα σκατά είναι τα γαμημένα αρχίδια στο κωλονήσι. Αει σιχτίρ με τους λεβεντομαλάκες. Την (δήθεν) μαγκιά και παλικαριά τους την εξαντλούν στα ζώα. Οτι και να πεις για τούς παλιοπουσταράδες αυτούς λίγο είναι...
efklidis said...
πραγματικα κτηνη..αηδια για αυτους τους ανωμαλους αν μπορεί να τους πεί κανείς ανθρωπους..μακαρι να βρουν την ιδια τυχη .
Anonymous said...
κτηνη..μακαρι να βρουν την ιδια τυχη και αυτοι και τα παιδια τους
Κατερίνα said...
:( Τα περισσότερα περιστατικά κακοποίησης είναι στη 'λεβεντογέννα' Κρήτη. Αν και τώρα τελευταία έχουν σκληρό ανταγωνισμό με τη Ρόδο.... Έλεος πα, έλεος....
ORFEAS said...
Α Π Α Ρ Α Δ Ε Κ Τ Ο - Κ Α Θ Α Ρ Μ Α ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΒΡΟΥΝΕ ΝΑ ΤΟΥ ΧΑΡΑΞΟΥΝ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΜΕ ΞΥΡΑΦΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΚΡΕΜΑΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧ@@@@@ΔΙΑ !!! trypokarudos

Η λειτουργία του Πάπα στη Φατίμα Πορτογαλίας


 Εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί , σύμφωνα με εκτιμήσεις της Καθολικής Εκκλησίας– παρακολούθησαν τη λειτουργία που τέλεσε ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ στη Φατίμα της Πορτογαλίας, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό τη στήριξή τους στην Καθολική Εκκλησία, η οποία βάλλεται, τους τελευταίους μήνες, από σειρά σκανδάλων που αφορούν σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Μετά την προσέλευση τόσων καθολικών στη Φατίμα, ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Φεντερίκο Λομπάρντι, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το σκάνδαλο κακοποίησης δεν έχει αποδυναμώσει τον Ποντίφικα.
Ο Πάπας Βενέδικτος ενθουσιάστηκε με το συγκεντρωμένο πλήθος. «Ηρθα στη Φατίμα για να προσευχηθώ μαζί με την Παναγία και με τόσους πιστούς, για την οικογένεια των ανθρώπων που πλήττεται από τόσες δυστυχίες», τόνισε ο Ποντίφικας στην ομιλία του προς το πλήθος. Ο 83χρονος Ποντίφικας θεωρείται απόμακρος και λιγότερο «ανθρώπινος», σε σχέση με τον προκάτοχό του Ιωάννη Παύλο τον Β΄, ο οποίος ήταν ιδιαιτέρως αγαπητός στους καθολικούς αλλά και στα μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, με δεδομένη την αντίδραση των πιστών κατά την τετραήμερη επίσκεψή του στην Πορτογαλία, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα, ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ φαίνεται ότι έχει ιδιαίτερη απήχηση στους καθολικούς. Το γεγονός προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία καθώς η Καθολική Εκκλησία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες, συγκλονίζεται από σκάνδαλα κακοποίησης παιδιών και το Βατικανό κατηγορείται πως σε αρκετές περιπτώσεις συγκάλυπτε τα σκάνδαλα παιδεραστίας.
Στη μικρή πορτογαλική πόλη Φατίμα –στην οποία,  η Παναγία αποκαλυπτόταν σε τρία παιδιά, στις 13 κάθε μήνα, επί έξι μήνες το 1917, αρχής γενομένης από τις 13 Μαΐου εκείνου του έτους– επικρατούσε ατμόσφαιρα η οποία, σύμφωνα με τους ανταποκριτές των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, θύμιζε φεστιβάλ ροκ μουσικής. Χιλιάδες προσκυνητές που περίμεναν τον Πάπα είχαν συγκεντρωθεί εκεί, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν σκαρφαλώσει σε αγάλματα για να έχουν καλύτερη θέα, ενώ μεγάλες ουρές είχαν σχηματιστεί στις τουαλέτες. Πολλοί προσκυνητές κοιμήθηκαν στο ύπαιθρο σε υπνόσακους αψηφώντας μάλιστα τη βροχή, προκειμένου να δουν τον Πάπα.

Κατάργησε Ινστιτούτο ως «θεσμό υπερπολυτελούς λειτουργίας»

Με την καταγγελία της υπερπολυτελούς λειτουργίας «έσβησε» το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΙΜΕΠΟ) από τον χάρτη των δημόσιων υπηρεσιών ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.
Ο κ. Ραγκούσης με κίνηση ρουά ματ εισηγήθηκε την κατάργηση του ΙΜΕΠΟ στην κυβερνητική επιτροπή και μεταβίβασε τις αρμοδιότητες και υποχρεώσεις του στο υπουργείο Εσωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι κάτω από τις παρούσες δραματικές δημοσιονομικές περιστάσεις η συνέχιση και λειτουργία του ΙΜΕΠΟ -που αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου- είναι απλώς αδιανόητη.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Αλέξανδρος Ζαββός τόνιζε χθες με δηλώσεις του «ότι παραδίδει το ΙΜΕΠΟ με πλεόνασμα 4 εκατομμυρίων ευρώ, ότι τον περασμένο Μάρτιο στον έλεγχο που έγινε στο Ινστιτούτο από τους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης δεν βρέθηκε κανένα ίχνος παρανομίας ή σπατάλης και ότι τα πολυτελή γραφεία είχαν νοικιαστεί από την προηγούμενη διοίκηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το 2008 και το 2009 το ΙΜΕΠΟ επιχορηγήθηκε με 1,6 και 2,4 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα και οι καταθέσεις του σε τραπεζικούς λογαριασμούς που προέρχονταν από τα αδιάθετα υπόλοιπα τακτικών και έκτακτων επιχορηγήσεων ανέρχονταν στις 31 Δεκεμβρίου 2007 στο ποσόν των 5,677 εκατομμυρίων ευρώ. Οι δαπάνες για τη μισθοδοσία του φορέα (πρόκειται για 17 εργαζόμενους) ανέρχονταν στο ποσόν των 600.000 ευρώ ετησίως και οι καταθέσεις του φορέα αυτήν τη στιγμή είναι 4,099 εκατομμύρια ευρώ. Τα έξοδα του ΙΜΕΠΟ το 2008 ήταν 3,574 εκατομμύρια ευρώ και το 2009 2,958 ευρώ.
Υψηλά κονδύλια, τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, αναλώθηκαν για την κάλυψη δαπανηρών ταξιδιών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου στο εξωτερικό προκειμένου να συμμετάσχουν σε διεθνείς διοργανώσεις που είχαν ως θέμα τη μετανάστευση καθώς και για την αμοιβή ειδικών συμβούλων και εμπειρογνωμόνων μετά από απευθείας ανάθεση παροχής υπηρεσιών, καθώς και την ανάθεση εκπόνησης μελετών ή ερευνών σε εγχώριους ακαδημαϊκούς φορείς.
Το υπουργείο επισημαίνει επίσης ότι βασική αποστολή του φορέα ήταν η σύνταξη μελετών, με αξιοποίηση του προσωπικού του πράγμα το οποίο δεν συνέβη παρά σε ελάχιστο βαθμό. Τη φήμη του ΙΜΕΠΟ ως θεσμού υπερπολυτελούς λειτουργίας επιβεβαιώνει, όπως αναφέρει το υπουργείο, το γεγονός ότι εξακολουθεί να στεγάζεται σε υψηλότατου μισθώματος ακίνητο στο Κολωνάκι, στην πεζοδρομημένη οδό Χάρητος, και διέθετε για τις μετακινήσεις του προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου δύο πολυτελή αυτοκίνητα 2.000 κυβικών.
Η επιχορήγηση που διδόταν στο Ινστιτούτο αντιστοιχούσε σε ένα ποσοστό επί των συνολικών εσόδων από τα παράβολα που καταβάλλουν οι μετανάστες στη χώρα μας προκειμένου να ζητήσουν την έκδοση άδειας παραμονής και χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα υψηλή από το υπουργείο Εσωτερικών.


enet.gr

ΠΙΛΑΦΙ ΜΕ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ




ΥΛΙΚΑ:

400 γρ. ρύζι κίτρινο
15 τεμάχια γαρίδες καθαρισμένες
15 τεμάχια μύδια με κέλυφος
200 γρ. καλαμαράκια καθαρισμένα
200 γρ. χταπόδι βρασμένο κομμένο σε κομματάκια
2 γρ. κρόκο Κοζάνης (προαιρετικό)
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 κούπα ντοματοχυμό
3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
100 γρ. κρασί λευκό
6 κουταλιές ελαιόλαδο
3 κούπες νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Καθαρίζουμε τα μύδια εξωτερικά, τα πλένουμε καλά και τα βράζουμε μέχρι να ανοίξουν. Όποια δεν ανοίξουν τα πετάμε. Ζεματάμε τα καλαμάρια για 2-3 λεπτά, τα στραγγίζουμε και τα ψιλοκόβουμε. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, μαραίνουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε τα καλαμάρια, το χταπόδι και τα αχνίζουμε 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι, τον κρόκο Κοζάνης και σβήνουμε με το κρασί. Περιμένουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το οινόπνευμα και προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες πιπεριές, το καρότο και τον χυμό ντομάτας, ανακατεύουμε το φαγητό και στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε τις γαρίδες, τα μύδια, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να μαγειρευτεί για 15' - 17' . Κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά, βγάζουμε το καπάκι και σκεπάζουμε το φαγητό με βαμβακερή πετσέτα. Το αφήνουμε για μερικά λεπτά και το σερβίρουμε. Σημείωση: Όταν το σερβίρουμε, μπορούμε να ρίξουμε από πάνω τριμμένη παρμεζάνα.


ΠΗΓΗ: www.In-Gourmet.gr

Επίσκεψη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα


Σήμερα ξεκινάει η διήμερη επίσκεψη του Προέδρου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην χώρα μας. Μόλις φτάσει στην Ελλάδα ο Τούρκος Πρωθυπουργός θα συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αμέσως μετά τον Πρωθυπουργό.
Το απόγευμα θα ξεκινήσει για πρώτη φορά εργασίες το μεικτό ελληνοτουρκικό συμβούλιο συνεργασίας, το οποίο, όπως έχουν συμφωνήσει Ελλάδα και Τουρκία θα συνέρχεται κάθε δύο χρόνια. Ενδέχεται οι δύο ηγέτες να συμφωνήσουν όσο αφορά τη συρρίκνωση των αμυντικών δαπανών, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αποφάσεις που θα ληφθούν για μία σειρά ευαίσθητων φακέλων, όπως η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. Δέκα υπουργοί και περίπου ενενήντα Τούρκοι επιχειρηματίες θα συμμετάσχουν στο ελληνοτουρκικό Επιχειρησιακό Φόρουμ, στο οποίο θα προεδρεύουν ο Έλληνας και ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Μεταξύ άλλων στην ατζέντα υψηλή θέση κατέχει ο τουρισμός, αφού πρόκειται να συζητηθεί το ενδεχόμενο για κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους τουρίστες, η ενέργεια αφού εκτός από την σύνδεση με τον αγωγό Ελλάδας – Τουρκίας – Ιταλίας αναμένεται να τεθεί και θέμα εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία. Επίσης επί τάπητος θα τεθούν και θέματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα καθώς είναι ξεκάθαρο πλέον και για τους δυο αρχηγούς, ότι είναι συμφέρουσα η υλοποίηση τουρκικών επενδύσεων στην Ελλάδα, και θα αποφέρει τεράστια οφέλη και για τις δύο οικονομίες.
Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό εξωτερικών στόχος της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα είναι: « Η αλλαγή της ατμόσφαιρας» στις σχέσεις με την Ελλάδα και «της αντίληψης ότι οι δύο χώρες είναι αντίπαλες», δεν δίστασε μάλιστα να χαρακτηρίσει την επίσκεψη ως «επανάσταση». Επεσήμανε, τέλος πως στόχος της Τουρκίας αποτελεί "όχι μόνο η ελαχιστοποίηση των εντάσεων, αλλά η μεγιστοποίηση των τομέων συνεργασίας, από την οικονομία μέχρι τον τουρισμό, ώστε να μην δημιουργείται εκατέρωθεν η λογική της έντασης".
Είναι μια κίνηση σύσφιξης των σχέσεων των δύο χωρών, η επίσκεψη Ερντογάν θα σηματοδοτήσει μία νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στις οποίες από την εποχή της σύνταξης του σχεδίου Ανάν επικρατούσαν πολικές θερμοκρασίες.

ΔΡΟΣΕΡΗ ΚΑΡΟΤΟΣΑΛΑΤΑ





ΥΛΙΚΑ:

3 μικρά καρότα
1 πράσινο μήλο
½ κούπα τριμμένο καρύδι
3 κουταλιές σούπας μαύρη σταφίδα
χυμός ενός πορτοκαλιού
ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Τρίβουμε τα καρότα και το μήλο. Προσθέτουμε τα καρύδια, τις μαύρες σταφίδες και το ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά) και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε τη σαλάτα με το χυμό ενός πορτοκαλιού. Η σαλάτα μας είναι έτοιμη για σερβίρισμα.

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Αν. Λοβέρδος: Στο 25% η ανασφάλιστη εργασία

Καλπάζει η ανασφάλιστη εργασία, αφού όπως δήλωσε στη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα 22.000 ελέγχων του ΣΕΠΕ και του ΙΚΑ κατά το τρίμηνο Φεβρουάριος-Απρίλιος, το ποσοστό της φθάνει το 25%.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Φώτη Κουβέλη, ο υπουργός Εργασίας παραδέχθηκε την υποστελέχωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας λόγω αφενός της αποχώρησης των εργαζομένων σε προγράμματα stage και αφετέρου των συνταξιοδοτήσεων και της απαγόρευσης προσλήψεων.
Παρόλα αυτά, είπε, οι έλεγχοι ανέδειξαν προβλήματα στη «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία που εν τέλει θα οδηγήσουν στην αύξηση των εισφορών κατά 4%.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι ευελπιστεί πως από τις μετατάξεις από την πρώην Ολυμπιακή και την Ολυμπιακό Χωριό Α.Ε., αλλά και τους οργανισμούς του δημοσίου που θα καταργηθούν, θα ευνοηθεί κατά προτεραιότητα το υπουργείο Εργασίας και οι υπηρεσίες που υπάγονται σε αυτό.
Από την πλευρά του, ο ερωτών βουλευτής Φώτης Κουβέλης είπε ότι η απουσία των υπηρεσιών του Σ.ΕΠ.Ε. στις σημερινές συνθήκες εργασιακών σχέσεων συνηγορεί στη δημιουργία ενός ζοφερού τοπίου.
Εκτός αυτού ο κ. Κουβέλης επισήμανε τη μη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου, αλλά και πολλά κενά στις Κοινωνικές Επιθεωρήσεις, ενώ κάλεσε τον υπουργό να προχωρήσει γρήγορα στις μετατάξεις.

naftemporiki.gr

Κοστούμι λιτότητας και στην Ισπανία


Ακόμη πιο σκληρή λιτότητα ανακοίνωσε χθες και η Ισπανία, ενώ την ίδια στιγμή μια σειρά από τράπεζες, από την Ολλανδία ώς την Ιταλία, ανακοίνωναν καλύτερα των αναμενομένων κέρδη.
Περικοπές μισθών των δημοσίων υπαλλήλων φέτος και πάγωμά τους για 
το 2011 ανακοίνωσε ο Χοσέ Λουίς Θαπατέρο Περικοπές μισθών των δημοσίων υπαλλήλων φέτος και πάγωμά τους για το 2011 ανακοίνωσε ο Χοσέ Λουίς Θαπατέρο Με στόχο μια μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου ελλείμματος από αυτήν που είχε ανακοινώσει νωρίτερα η κυβέρνησή του, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο ανακοίνωσε χθες στο Κοινοβούλιο περικοπές των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 5% φέτος και πάγωμά τους για το 2011. Παράλληλα, εξήγγειλε την κατάργηση της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των συντάξεων, του επιδόματος των 2.500 ευρώ που λάμβαναν οι νέοι γονείς, μείωση των αμοιβών των μελών της κυβέρνησης κατά 15% και συνολικό ψαλίδι 6 δισ. ευρώ στις δημόσιες δαπάνες.
Στόχος, να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα στο 6% του ΑΕΠ ώς το 2011 από 11,2% πέρυσι.
Νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση Θαπατέρο είχε εξαγγείλει μέτρα λιτότητας συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα στο 9,3% του ΑΕΠ φέτος και στο 7,5% του ΑΕΠ το 2011. Στόχοι που κρίθηκαν ανεπαρκείς από τις αγορές μετά την εκδήλωση της κρίσης χρέους στη χώρα μας, τις υποβαθμίσεις της δανειοληπτικής αξιοπιστίας και την εκτόξευση του κόστους δανεισμού στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.
Πάντως, το νέο σχέδιο λιτότητας δεν φάνηκε να ενθουσιάζει τις αγορές, με αποτέλεσμα η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να υποχωρήσει από το 4,02% στο 3,97%, και η αγορά της Μαδρίτης να κλείσει με κέρδη μικρότερα του 1%.
Υψηλότερα των αναμενομένων
Και ενώ ο ένας μετά τον άλλον οι λαοί της Ευρώπης εξαναγκάζονται από τις κυβερνήσεις τους σε τεράστιες θυσίες και απώλεια κεκτημένων δεκαετιών, οι τράπεζες, οι υπαίτιες της οικονομικής κρίσης και βασικές υπεύθυνοι της ραγδαίας επιδείνωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, επιστρέφουν ξανά στα συνηθισμένα υπερκέρδη τους.
Ετσι, μια σειρά από κορυφαίους ομίλους της γηραιάς ηπείρου ανακοίνωσαν χθες υψηλότερα των αναμενομένων κέρδη για το α' τρίμηνο. Μεταξύ αυτών η ολλανδική ING, οι βελγικές KBC και Dexia, η πολωνική Pekao, η γερμανική Deutsche Postbank, η γαλλική Natixis και η ιταλική UniCredit, που εμφάνισαν υψηλότερους όγκους, μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους, χαμηλότερες επισφάλειες, και βέβαια υψηλότερα κέρδη από αυτά που περίμεναν.
Υψηλότερα όμως βρίσκεται και η Γερμανία, που εμφάνισε στο α' τρίμηνο του 2009 ανάπτυξη 0,2% έναντι 0% που ήταν η αρχική πρόβλεψη. Η άνοδος οφειλόταν κυρίως στις υψηλότερες εξαγωγές της και επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά τόσο το πλεονέκτημα που απέκτησε με το ευρώ έναντι των υπόλοιπων εμπορικών της εταίρων, όσο και την ασυμμετρία του ευρωπαϊκού οικονομικού οικοδομήματος. Παρ' όλα αυτά, η Εσθονία επιμένει στο ευρώ και χθες μάλιστα έλαβε την έγκριση-εισήγηση της Κομισιόν, έτσι ώστε από τον επόμενο χρόνο να γίνει το 17ο μέλος της ευρωζώνης.

enet.gr

16 οικολογικές συμβουλές για την καθαριότητα του σπιτιού

Αν έχετε βαρεθεί τις δεκάδες διαφορετικές συσκευασίες απορρυπαντικών που υπάρχουν στα ντουλάπια σας ή αν η χρήση τους σας προκαλεί ξηροδερμία ή σας ενοχλούν οι αναθυμιάσεις, δοκιμάστε κάποιες όχι μόνο οικολογικές αλλά και πιο οικονομικές λύσεις στην καθαριότητα του σπιτιού. Ορίστε μία λίστα με 16 από αυτές…

  1. Αν το σουέτ ύφασμα του καναπέ σας λερώθηκε από λιπαρό λεκέ, βάλτε λίγο ξύδι σε ένα μπολ και με μια οδοντόβουρτσα τρίψτε σχολαστικά τον λεκέ. Τελειώνοντας περάστε με νωπό πανί το σημείο και θα δείτε ότι θα λάμψει και πάλι.
  2. Αν τα κοινά απορρυπαντικά σας προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τα αιθέρια έλαια στην καθαριότητα του σπιτιού. Με 10-15 σταγόνες αιθέριων ελαίων κέδρου, λεμονιού, λεβάντας. σε 4 λίτρα νερού  καθαρίστε το πάτωμα του σπιτιού σας.
  3. Για αντισηψία και καθαρισμό των επιφανειών της κουζίνας και του μπάνιου διαλύστε 10-15 σταγόνες σε 100ml νερού και ψεκάστε όλες τις επιφάνειες  που θέλετε να καθαρίσετε.  Για την κουζίνα χρησιμοποιήστε 10 σταγόνες περγαμόντο και 5 σταγόνες τεϊόδεντρου ενώ για το μπάνιο προτιμήστε κέδρο, αγριοκυπάρισσο και λεμόνι.
  4. Θέλετε να μοσχομυρίζουν τα συρτάρια και οι ντουλάπες σας;  Ράψτε  μικρά σακουλάκια από λινό ύφασμα και βάλτε μέσα μερικά αποξηραμένα ματσάκια από δυόσμο, μέντα ή βασιλικό.  Τοποθετείστε τα στα συρτάρια σας και το άρωμα των φυτών θα αναδύεται κάθε φορά που τα ανοίγετε και τα ρούχα σας θα μοσχομυρίζουν.
  5. Τρίψτε με τις στυμμένες λεμονόκουπες που θα πετάγατε στα σκουπίδια, το νεροχύτη, το νιπτήρα καθώς και τις βρύσες σας. Ξεπλύνετε με λίγο νερό και θα δείτε ότι εκτός από το εξαιρετικό άρωμα, θα φύγουν και όλα τα άλατα.
  6. Μυρίζει το ψυγείο σας;  Βάλτε το χρησιμοποιημένο φακελάκι από το τσάι που μόλις ήπιατε σε ένα πιατάκι και τοποθετείστε το στο ψυγείο σας.  Θα απορροφήσει όλες τις βαριές μυρωδιές!
  7. Αν η ηλεκτρική σας  σκούπα μυρίζει κάθε φορά που σκουπίζεται το σπίτι σας, δεν έχετε παρά να βάλετε στην καινούρια σακούλα της σκούπας σας ένα φιαλίδιο σκόνης βανίλιας.  Θα δώσει στο σπίτι σας ένα νέο άρωμα φρεσκάδας!
  8. Τα τασάκια του σπιτιού δεν θα μυρίζουν την ενοχλητική τσιγαρίλα αν βάλετε λίγη σκόνη βανίλια μέσα σε αυτά.
  9. Οι λεκέδες από το λάδι στα ρούχα σας αφαιρούνται αν τρίψετε τα λαδωμένα ρούχα με υγρό απορρυπαντικό για τα πιάτα και το βάλετε σε κρύο νερό.
  10. Αν κόλλησαν στο σίδερό σας πλαστικά υπολείμματα από την μπλούζα που μόλις σιδερώσατε, χρησιμοποιήστε και πάλι την δύναμη του λεμονιού.  Τρίψτε μια στυμμένη λεμονόκουπα πάνω στην πλάκα του πλυντηρίου και θα λάμψει σαν καινούρια.
  11. Αν ο βραστήρας ή οι κατσαρόλες σας έχουν ασπρίσει εσωτερικά από τα άλατα του νερού, βάλτε στην συσκευή σας λίγο νερό μαζί με ξύδι αφήστε να βράσουν για λίγη ώρα. Τα άλατα θα διαλυθούν αλλά καλό θα είναι να κάνετε  2-3 βρασίματα ακόμα με σκέτο νερό για να μην μυρίζουν οι συσκευές.
  12. Το ξύδι καθώς και το λεμόνι μπορούν να απομακρύνουν ικανοποιητικά ενοχλητικές μυρωδιές όπως αυτή του ψαριού ή του αυγού από τον νεροχύτη ή τα πιατικά σας.  Για καλύτερα αποτελέσματα, δοκιμάστε να ρίξετε μερικές σταγόνες μέσα στο υγρό απορρυπαντικό  πιάτων και χρησιμοποιήστε τα σε κάθε πλύσιμο.
  13. Για το πλύσιμο των ρούχων και των πιατικών στα αντίστοιχα πλυντήρια, χρησιμοποιήστε τα νέα απορρυπαντικά που είναι όχι μόνο συμπυκνωμένα αλλά περιέχουν σε μια ταμπλέτα και το απορρυπαντικό και το λαμπριντικό και τα άλατα. Έτσι εξοικονομείτε όχι μόνο χώρο στα ντουλάπια σας αλλά μαζεύονται και λιγότερα οικιακά απορρίμματα. Μην διστάσετε να χρησιμοποιήσετε πράσινο σαπούνι στο πλυντήριο ειδικά για το πλύσιμο των βρεφικών ρούχων.
  14. Οι γαριασμένες λευκές κάλτσες θα ξαναβρούν την λάμψη τους αν τις βάλετε σε καυτό νερό μαζί με κομμάτια λεμονιού και τα βράσετε.
  15. Αν θέλετε να μοσχομυρίζει το σπίτι σας, βράστε σε λίγο νερό μερικά ξυλάκια κανέλας. Εναλλακτικά κόψτε φλούδες πορτοκαλιού σε μικρά κομμάτια και ψήστε τα ελαφρά στον φούρνο.
  16. Στα αθλητικά παπούτσια που μυρίζουν δυσάρεστα πολλές φορές, δοκιμάστε να ρίξετε λίγη σόδα φαγητού σε σκόνη.
PRASINO-HAMOMILAKI

ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΤΥΡΑΜΙΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΥΓΑ





Συστατικά
• 300 gr. τυρί mascarpone
• 300 gr. κρέμα γάλακτος
• 80-100 gr. ζάχαρη άχνη
• 36 μπισκότα σαβουαγιάρ
• 12 φλιτζάνια καφέ espresso
• 4 σφηνάκια λικέρ amaretto
• σκόνη κακάο
Οδηγίες
1. Ετοιμάζουμε τον καφέ και τον τοποθετούμε σε ένα φαρδύ σκεύος για να αρχίσει να κρυώνει. Προσθέτουμε τα δύο από τα σφηνάκια του λικέρ amaretto. Εκεί μέσα θα βουτήξουμε τα σαβουαγιάρ για να μαλακώσουν (βλέπε αν θες και τη βασική συνταγή “Το Tiramisu της Λουΐζας”).
2. Σε ένα άλλο δοχείο κτυπάμε πολύ καλά το τυρί μασκαρπόνε με την άχνη ζάχαρη, μέχρι να πάρουμε ένα κρεμώδες μίγμα. Προσθέτουμε τα άλλα δύο σφηνάκια λικέρ amaretto.
3. Στη συνέχεια κτυπάμε πολύ καλά την κρέμα γάλακτος να πήξει και την προσθέτουμε λίγη - λίγη μέσα στο μίγμα μασκαρπόνε - ζάχαρης, ανακατεύοντας, με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, και απαλά ώστε να μη χαλάσει το “δέσιμο” της κρέμας γάλακτος.
4. Βουτήξτε τα σαβουαγιάρ στον καφέ - λικέρ (και από τις δύο πλευρές, αλλά γρήγορα, για να μη λειώσουν) και δημιουργήστε την πρώτη στρώση στον πυθμένα του σκεύους.
5. Στρώστε στη συνέχεια μια στρώση από το μίγμα με το μασκαρπόνε.
6. Από επάνω κοσκινίστε μια στρώση κακάο.
7. Ακολουθεί μια νέα στρώση σαβουαγιάρ μπανιαρισμένων στο καφέ-λικέρ, μια νέα στρώση μίγματος μασκαρπόνε και σκεπάζουμε με μια τελευταία στρώση κακάο.
8. Τοποθετείστε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 5-6 ώρες πριν κόψετε και σερβίρετε.
Λίγα μυστικά ακόμα
Η tiramisù κανονικά προβλέπει τη χρήση ωμών αυγών (πέντε για τις ποσότητες της συνταγής –βλέπε βασική συνταγή). Δεδομένου ότι ορισμένοι αποφεύγουν τη χρήση ωμών αυγών, αυτή είναι μία παραλλαγή που θα τους φανεί χρήσιμη. Τη θέση τους παίρνει εδώ η κτυπημένη κρέμα γάλακτος, επειδή δε αυτή η τελευταία είναι ήδη γλυκιά, είναι μειωμένη η ποσότητα της ζάχαρης.
Επίσης, πράγματι μπορείτε να αρωματίσετε το γλυκό σας προσθέτοντας στον καφέ, αντί για amaretto (ή και ταυτόχρονα), κρασί Marsala.
Εάν θέλετε να διακοσμήσετε το γλυκό με τον τρόπο που φαίνεται στη φωτογραφία, η τελευταία στρώση κρέμας αντί να την ισιώσετε στην επιφάνεια, βάζετε το υλικό σε χωνί ζαχαροπλαστικής με στρογγυλό στόμιο και δημιουργείτε πολλά μικρά λευκά βουναλάκια, τα οποία στη συνέχεια θα καλύψετε με την πασπαλισμένη σκόνη κακάο (βλέπε βασική συνταγή).
ΟΜΩΣ, υπάρχει -μαθαίνω- τρόπος παστερίωσης του κρόκου των αυγών, έτσι ώστε εάν σε κάποιον αρέσουν αλλά διστάζει για λόγους υγιεινής, να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει. Θα μάθω και θα σας πω, χωρίς όμως καμία ευθύνη όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα της μεθόδου.

Τώρα εάν θέλετε να μη βάλετε ούτε κρέμα γάλακτος, τότε υπάρχει και για αυτό μια λύση.
Μη βάλετε την κρέμα γάλακτος, ούτε τη ζάχαρη. Αντί αυτών βάλτε 300γρ κρέμα ζαχαροπλαστικής. Ποτέ όμως, τυρί κρέμα!

Μπορείτε όσοι –ες θέλετε να προσθέσετε και ξύσματα από πικρή κουβερτούρα, πάνω από την κοσκινισμένη σκόνη κακάο, στην ενδιάμεση στρώση ή και (λίγη αυτή τη φορά) στην επιφανειακή


ΠΗΓΗ: www.sintagespareas.gr/sintages/.../glika.html

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ




Τι θα χρειαστούμε:

1 κοτόπουλο
1 κομμάτι σκληρή φέτα (όσο χρειαστεί για να γεμίσει το κοτόπουλο)
2 πράσινες πιπεριές
1 κόκκινη πιπεριά
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
Αλάτι, πιπέρι (μαύρο)
Πάπρικα (προαιρετικά)
1 λεμόνι (χυμό)


Πως το φτιάχνουμε:

Σε ένα μπολ στύβουμε το λεμόνι και ρίχνουμε μέσα τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μουστάρδα και αλείφουμε με το μείγμα το κοτόπουλο.
Κόβουμε τις πιπεριές σε μακρόστενες λωρίδες, λιώνουμε τη φέτα με το πιρούνι και την ανακατεύουμε με τις πιπεριές. Προσθέτουμε μαυροπίπερο, λίγη πάπρικα και γεμίζουμε το εσωτερικό του κοτόπουλου. Ράβουμε το κάτω μέρος του κοτόπουλου με κλωστή ή με οδοντογλυφίδες.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 1½ ώρα. Γυρίζουμε το κοτόπουλο 1 - 2 φορές μέχρι να ροδίσει. Αν θέλουμε, κατά το τελευταίο μισάωρο, προσθέτουμε στο ταψί μερικές πατάτες με λίγο ελαιόλαδο, λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.

Συμβουλή: αφού δοκιμάσετε τη συνταγή αυτή ως έχει, πειραματιστείτε με τη γέμιση και τα μυρωδικά. Μετατρέψτε τη συνταγή σε πικάντικη με πιπέρι καγιέν και καυτερές πιπεριές. Αλείψτε το κοτόπουλο με σκόνη μουστάρδας. Μετατρέψτε τη γέμιση σε "σκορδάτη". Οι παραλλαγές που μπορούν να γίνουν είναι πολλές. Καλή όρεξη.


ΠΗΓΗ: http://www.tsoukali.gr

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Υπόθεση Siemens: Κατάθεση Γ. Βουλγαράκη για το C4I



Άγνοια δήλωσε ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης σε ό,τι αφορά επιστολή από τον τότε υπουργό Εθνικής Αμύνης Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο, το Δεκέμβριο του 2004, όπου ο τελευταίος εξέφραζε διαφωνίες για τη διατήρηση της σύμβασης του C4I.
Καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Siemens ανέφερε ότι δεν θυμάται καν αυτή την επιστολή, σημειώνοντας ότι προφανώς θα διαβιβάστηκε στον υφυπουργό κ. Μαρκογιανάκη, στον οποίο είχε εκχωρήσει τον τομέα του συστήματος ασφαλείας.
Ο κ. Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος εισηγήθηκε λόγω αρμοδιότητας στο ΚΥΣΕΑ την παραλαβή χρήσης εν όψει ολυμπιακών αγώνων του προβληματικού συστήματος, με την επιστολή του έξι μήνες αργότερα ανέφερε ότι λόγω των ουσιαστικών αποκλίσεων και απομειώσεων του, κρίνεται υψηλής επικινδυνότητας η εξέλιξη της σύμβασης και ζητούσε αναθεώρηση της απόφασης του ΚΥΣΕΑ και λήψη άμεσων μέτρων.
Παράλληλα, ο κ. Βουλγαράκης αποκάλυψε και κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή "non paper" που είχε επεξεργαστεί η Ολυμπιακή Συμβουλευτική Ομάδα, αποτελούμενη από τους πρέσβεις των επτά σημαντικότερων χωρών της περιόδου με τους διαπιστευμένους πράκτορές τους.
Σε αυτό χαρακτήριζε ανέτοιμα τα ελληνικά συστήματα ασφαλείας και συνιστούσε στην Ελλάδα να υποβάλει άμεσο αίτημα παρουσίας στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα, όπως είχε υποδειχθεί και στον προκάτοχο του Γιώργο Φλωρίδη.
Αναφέρθηκε ακόμη σε "non paper", το οποίο ο ίδιος χαρακτήρισε ως συγκλονιστικό, που του παρέδωσε ο τότε Αμερικανός πρέσβης Τόμας Μίλερ και στο οποίο αναφέρει ότι «για να γίνουν Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να έλθουν στην Ελλάδα ειδικά τμήματα των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, βατραχάνθρωποι και στελέχη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας».
Κατά τα άλλα ο κ. Βουλγαράκης διέψευσε ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκο, αν και παραδέχθηκε ότι με τον κ. Χριστοφοράκο συναντήθηκε δύο- τρεις φορές στο γραφείο του στο υπουργείο, όχι κατ’ ιδίαν και τίποτε άλλο πέραν αυτών.

naftemporiki.gr

ΤΟΥΡΤΑ ΠΡΑΛΙΝΑ ΜΕ ΚΕΡΑΣΙΑ





Υλικά


8 ασπράδια αυγών (1 κούπα

1 κούπα ζάχαρη

1/2 κουταλάκι κρεμόριο ή 1 κουταλιά χυμό λεμονιού

1/4 κουταλάκι εσάνς πικραμύγδαλου

2 1/2 κούπας αμύγδαλα αλεσμένα (300 γρ.)

3 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη

για τη γέμιση

800 γρ. σαντιγί έτοιμη ή 2 κούπες κρέμα γάλακτος

1/4 κούπας ζάχαρη άχνη και 1 βανίλια

για το στόλισμα

1 1/2 κούπας σάλτσα με κεράσια

50 γρ. νιφάδες σοκολάτας

100 γρ. αμυγδαλάκι καβουρντισμένο

Ατομα: 16

Χρόνος προετοιμασίας: 30'

Χρόνος ψησίματος: 30'


Εκτέλεση
Χτυπήστε στο μίξερ (στη δυνατή ταχύτητα) τα ασπράδια με το κρεμόριο, να πήξουν και να αφρατέψουν. Εάν δεν έχετε κρεμόριο, ρίξτε λίγο λίγο το χυμό λεμονιού, ενώ χτυπιούνται τα ασπράδια. Ρίξτε κατόπιν λίγη λίγη τη ζάχαρη και την εσάνς πικραμύγδαλου και χτυπήστε, ώσπου να επιτύχετε μαρέγκα σφικτή, να στέκεται σε όποιο σχήμα της δώσετε. Ανακατεύοντας απαλά μ' ένα κουτάλι, ρίξτε λίγα λίγα τα αλεσμένα αμύγδαλα και τη φρυγανιά και ενώστε τα με την μαρέγκα, προσέχοντας να μη ξεφουσκώσει. Ψήστε το μίγμα σε στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 30 εκ. στους 200 βαθμούς Κελσίου για 35'-40' και κόψτε το παντεσπάνι, αφού κρυώσει, σε σχήμα καρδιάς με ένα πατρόν από χαρτόνι. Χωρίστε το ορίζόντια σε δύο πάτους. Ενώστε τους σε μια πιατέλα, απλώνοντας ενδιάμεσα αρκετή σαντιγί. Καλύψτε την επιφάνεια με σαντιγί και βάζοντας την υπόλοιπη σε κορνέ με μύτη αστέρι, σχεδιάστε τριγύρω την περιφέρεια της καρδιάς, βγάζοντας μια γιρλάντα ζιγκ ζαγκ. Καλύψτε επίσης με σαντιγί το τοίχωμα της καρδιάς τριγύρω. Απλώστε στην επιφάνεια τη σάλτσα με τα κεράσια και πασπαλίστε τη σαντιγί με το αμυγδαλάκι και τις νιφάδες της σοκολάτας. Εάν δεν αγοράσετε έτοιμη σαντιγί, χτυπήστε την κρέμα γάλακτος με την άχνη και τη βανίλια, να πήξει και ν' αφρατέψει. Σάλτσα με κεράσια, εάν δεν βρείτε έτοιμη, στραγγίστε μία κομπόστα κεράσι, δέστε το ζουμί με λίγο κορν φλάουρ προσθέτοντας και 1-2 κουταλιές ζάχαρη και ανακατέψτε μέσα τα κεράσια.

ΠΗΓΗ: www.vefashouse.gr

Χωριάτικη Σαλάτα αλα ΔΝΤ

Υλικά:
* 2 φλιτζάνια μισθοδοσίας (13ος & 14ος).

* 1 φλιτζάνι λάδι βγαλμένο από νεοελληνική υπομονή.

* 1/2 ματσάκι χαμηλά επιτόκια.

* 1 φλιτζάνι τσαγιού μειώσεις συντάξεων Δημοσίου.

* Αγγούρια απολύσεων (κατά βούληση).

* 2 δάνεια ψιλοκομμένα.

* 2 κουταλιές ξίδι 'ΦΠΑ"

* 1/2 κουταλιού δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων & αδείας

* Αμέτρητα κεσεδάκια ελέγχων.

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε, καλά, όλα τα υλικά, στέλνουμε τη σαλάτα σε Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες για έλεγχο και σερβίρουμε στο φορολογούμενο μια φορά κάθε τρίμηνο.

Μόλις τελειώσει, επαναλαμβάνουμε με παραλλαγές.
 
πηγή: http://i-diadromi.blogspot.com/

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ....

Θα δημεύονται όλα όσα δεν δηλώνονται στα «πόθεν έσχες»

Αυστηρότερους ελέγχους στα «πόθεν έσχες» των βουλευτών και των κρατικών αξιωματούχων, αλλά και των μη πολιτικών προσώπων που καταθέτουν τις σχετικές δηλώσεις, σχεδιάζει η κυβέρνηση, προσβλέποντας στο κοινό περί δικαίου αίσθημα περί διαφάνειας και απόδοσης ευθυνών.
Την πρόταση «περί δημεύσεων» του Απ. Κακλαμάνη θα συμπεριλάβει ο Χ. Καστανίδης Την πρόταση «περί δημεύσεων» του Απ. Κακλαμάνη θα συμπεριλάβει ο Χ. Καστανίδης Οπως ανακοίνωσε χθες στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης θα εισηγηθεί την ερχόμενη Τρίτη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας:
1 Να μην ελέγχονται πλέον τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής (12μελής, με τη συμμετοχή βουλευτών, εκπροσώπων των κομμάτων και δικαστικών λειτουργών), αλλά από πενταμελές συμβούλιο στο οποίο δεν θα πλειοψηφούν βουλευτές -ενδέχεται να μετέχουν και τεχνοκράτες.
«Η σύνθεση της επιτροπής ελέγχου πρέπει να αλλάξει για να μη μας κατηγορούν πλέον ότι Γιάννης κερνάει - Γιάννης πίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καστανίδης, αναφερόμενος στο ότι «οι ελέγχοντες ελέγχονται από τους ελεγχόμενους».
2 Να μην ελέγχονται πλέον τα «πόθεν έσχες» των μη πολιτικών προσώπων από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αλλά να περάσει η συγκεκριμένη αρμοδιότητα στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες, ήτοι στην Αρχή για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος.
Εξαγγέλλοντας τις δύο «δραστικές μεταβολές» όπως τις ονόμασε, ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε από το βήμα της Βουλής, απευθυνόμενος στους πολίτες αλλά και στους συναδέλφους του, πως «η κυβέρνηση αισθάνεται ιδιαίτερη ικανοποίηση διότι εισηγείται δέσμη μέτρων που θα επιβάλλουν τους κανόνες διαφάνειας, πρωτίστως για τους φορείς του πολιτικού συστήματος».
Οι προτάσεις θα εισαχθούν από τον υπουργό Δικαιοσύνης για διαβούλευση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, παράλληλα με τις προτάσεις για μεταβολή του καθεστώτος στον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Οπως έγινε γνωστό, θα προταθεί εκ νέου (η σχετική πρόταση είχε διατυπωθεί από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη) τη δήμευση της κινητής και της ακίνητης περιουσίας πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, εάν αυτή δεν έχει δηλωθεί.
* Και στο «πόθεν έσχες» της χρηματοδότησης των κομμάτων, πέραν της κρατικής, αλλά και στον έλεγχο της οικονομικής ενίσχυσης των προεκλογικών εκστρατειών των υποψήφιων βουλευτών φαίνεται ότι προσανατολίζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η αποστροφή του λόγου του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, κατά τις χθεσινές ανακοινώσεις στη Βουλή, περί ένταξης του ελέγχου του «πόθεν έσχες» των κοινοβουλευτικών προσώπων στις αρχές του άρθρου 29 του Συντάγματος, ερμηνεύτηκε έτσι, ακριβώς επειδή στο συγκεκριμένο άρθρο προβλέπεται ότι:
«Νόμος μπορεί να ορίζει την οικονομική ενίσχυση των κομμάτων από το κράτος και τη δημοσιότητα των εκλογικών δαπανών των κομμάτων και των υποψήφιων βουλευτών».
Αλλωστε και ο ίδιος ο κ. Καστανίδης δεν απέκλεισε, ερωτηθείς σχετικά, ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μη αποκλείοντας μάλιστα τη δυνατότητα να ανατεθεί η σχετική αρμοδιότητα στην πενταμελή επιτροπή που προτείνει η κυβέρνηση για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» των βουλευτών.

enet.gr

Ελεγχος σε βάθος 20ετίας για Siemens

Πρόταση για κόσκινο στα πόθεν έσχες όλων των υπουργών που έχουν εμπλακεί στους διαγωνισμούς που συμμετείχε η εταιρεία «E» 12/5

Τρόπους άρσης της παραγραφής ενδεχόμενων αδικημάτων πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο της Siemens αναζητά η Εξεταστική, της οποίας οι εργασίες θα παραταθούν για ακόμα ενάμιση μήνα, δηλαδή μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Ελεγχος σε βάθος 20ετίας για Siemens
Αυτό προέκυψε από τη χθεσινή ενημέρωση του προέδρου της Επιτροπής Σήφη Βαλυράκη, ο οποίος μάλιστα έκανε γνωστό ότι οι βουλευτές των δύο μεγαλύτερων κομμάτων που μετέχουν στην επιτροπή με επικεφαλής τους κ. Νικητιάδη και Τζαβάρα, πρότειναν να συσταθεί ειδική επιτροπή ελέγχου της περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών προσώπων που κατά την τελευταία 20ετία έχουν διατελέσει υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί στα υπουργεία Αμυνας, Δημόσιας Τάξης, Πολιτισμού και Μεταφορών και έχουν εμπλακεί με οιονδήποτε τρόπο σε διαγωνισμούς στους οποίους συμμετείχε η Siemens.
Ελεγχος σε βάθος 20ετίας για Siemens
Επίσης, ενέκριναν να ζητηθεί η άρση του απορρήτου των τραπεζικών λογαριασμών όλων των πολιτικών προσώπων και των στενών συγγενών τους που εμπλέκονται στις προμήθειες του C4I, του ΟΣΕ, του ΟΤΕ κ.ά.
Σύμφωνα με την πρόταση που κατατέθηκε, την ειδική αυτή επιτροπή πρέπει να στελεχώσουν δύο ανώτεροι υπάλληλοι του πρώην ΣΔΟΕ, ένα μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ένας υπάλληλος της επιτροπής για τον έλεγχο του «ξεπλύματος βρώμικου χρήματος» και ένας ορκωτός λογιστής που συμμετέχει στην επεξεργασία των βουλευτικών πόθεν έσχες, ενώ θα είναι αρμόδια να ζητήσει από όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα -πολιτικά και μη- να δηλώσουν υπεύθυνα αν συμμετέχουν τα ίδια ή μέλη της οικογένειάς τους σε offshore εταιρείες.
Ο πρόεδρος της Εξεταστικής, προκειμένου να εξηγήσει τους λόγους της νέας παράτασης των εργασιών της, τόνισε με νόημα ότι «αρκετά τμήματα της δικογραφίας δεν έχουν επαρκώς διερευνηθεί», αλλά και ότι «δεν πρόκειται να αφήσουμε αδιερεύνητη καμία απολύτως δίοδο της υπόθεσης».
Χθες εξάλλου κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή ο πρώην υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Ευ. Μαλέσιος, ο οποίος συμμετείχε στη διυπουργική επιτροπή που είχε επιφορτιστεί με την προετοιμασία του πλέγματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων με βασικό «εργαλείο» το C4I. Ο μάρτυς είπε ότι την ευθύνη για την απόφαση της προμήθειας, την αξιολόγηση και την παραλαβή του συστήματος είχαν ο τότε προϊστάμενός του υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο τότε υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου.
Μεταξύ άλλων, φέρεται να είπε ότι στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, τον Φεβρουάριο του 2003, κατά την οποία αποφασίστηκε η ανάθεση του έργου στη SAIG, οι δύο υπουργοί έλειπαν -χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει τους λόγους της απουσίας τους- και ζητήθηκε από τον ίδιο να παραστεί, ενώ παρών ήταν και ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ερωτηθείς δε για το ποιος ωφελήθηκε από την παραίτησή του το 2003, φέρεται να απάντησε «ωφελήθηκε η παράταξη του ΠΑΣΟΚ».
Σήμερα θα καταθέσει στην Επιτροπή ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ethnos.gr

το Νησί...

Η Σπιναλόγκα είναι ένα μικρό νησάκι το οποίο κλείνει από τα βόρεια τον κόλπο της Ελούντας στην Επαρχία Μεραμπέλλου του νομού Λασιθίου Κρήτης. Το αρχαίο του όνομα ήταν Καλυδών αλλά μετά την κατάληψη του από τους Ενετούς ονομάσθηκε Σπιναλόγκα. Οχυρώθηκε άριστα από τους Ενετούς τόσο από κατασκευαστικής και αρχιτεκτονικής άποψης όσο και από απόψεως αισθητικής του όλου τοπίου που και σήμερα ακόμη διατηρεί την αξεπέραστη ομορφιά του.
Το νησί έγινε τόπος εξορίας για πολλούς ασθενείς την περίοδο που η λέπρα δεν μπορούσε να γιατρευτεί. Το 1905, μετατρέπεται λοιπόν σε λεπροκομείο με απόφαση της Κρητικής Πολιτείας όπου οδηγήθηκαν όλοι οι λεπροί της Κρήτης, οι οποίοι πρώτα βρίσκονταν απομονωμένοι στη «Μισκινιά», έξω από το Ηράκλειο, και ήταν εστία μολύνσεως και για τον υπόλοιπο λαό.
Στη Σπιναλόγκα οι λεπροί έστησαν τη δικία τους πολιτεία και συνέχισαν να ζούν τη ζωή τους μακρία από τη ντροπή, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την αδιαφορία που έδειχναν γι αύτους οι υγιείς συνάνθρωποί τους. Οι λεπροί ντρεπόντουσαν να παραδεχθούν την ασθένεια τους, αφού αυτό θα τους στιγμάτιζε για πάντα, και πολλές φορές έμεναν αβοήθητοι και αποκλέισμένοι από τον έξω κόσμο μόλις τα σημάδια της λέπρας γίνοταν φανερά..
Στην Σπιναλόγκα τα πράγματα ήταν διαφορετικά, μπορέι να βρισκονταν εκεί, σαν φυλακισμένοι, και χωρίς τη θέληση τους, αλλά βρήκαν παρηγοριά και δύναμη να ζήσουν φυσιολογικά, χωρίς να είναι δακτυλοδεικτούμενοι, έμεναν όλοι μαζί εφτιαξαν σπίτια, καφενεία, περιβόλια, πολλοί παντρεύτικαν και έκαναν οικογένειες πάνω στο νήσι, άλλοι πάλι συνέχισαν την οικογενειακή ζωή τους εκέι αφού οι υγιείς σύντροφοί τους, τους ακολούθησαν στην εξορία .. Το 1957 η Σπιναλόγκα έκελισε αφού πλέον τα αντιβιωτικά φάρμακα είχαν βρεθεί και η λέπρα είχε πλέον ιαθεί... ή μηπως όχι...
Μήπως ο άνθρωπος δεν είναι ικανός να ξεπεράσει την φοβία του για κάποια πράγματα, η καλύτερα για κάποιους συνανθρώπους του.. Ακόμα και σήμερα πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν λεπρους ανάμεσά τους και προσπαθούν να τους απομονώσουν... σήμερα γι΄αυτος δεν είναι η λέπρα, αλλά η διαφορετική καταγωγή, το χρώμα, μια αναπηρία, ο εθισμός.. είναι κάποιοι από τους σύγχρονους λεππρούς που η κοινωνία προσπαθέι να αποβάλλει.. δυστυχώς όμως γι' αυτούς η Σπιναλόγκα έκλεισε.. (ευτυχώς για όλους τους υπόλοιπους)

Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος βάζει φωτιά στα γήπεδα..


Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία περιλαμβάνει 968 φυσικά πρόσωπα που έχουν καταθέσει ποσά μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ σε Τράπεζα της Μαλαισίας , θα κατατεθεί στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Πολλοί είναι και οι αθλητές που βρίσκονται στην λίστα της Τράπεζας και γι αυτό το λόγο θα ενημερωθεί και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού.
Η έρευνα της τράπεζας είναι πολύ πιθανό να αφορά το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος που φαίνεται να έχει τελεστεί το διάστημα 2005-2008. Μεγάλο μέρος του ποσού που έχει βγει στην Μαλαισία φαίνεται να προέρχεται και από το στοίχημα.
Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής έχει αντιδράσει άμεσα ζητώντας να πάρει άμεσα στα χ΄ρια του την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, για να την στείλει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ώστε να διερευνηθεί αν η υπόθεση μπορεί να συσχετιστεί με την υπόθεση των 27 ύποπτων αγώνων που απέστειλε η UEFA στην ΕΠΟ σε μορφή φακέλων, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στα χέρια της δικαιοσύνης. Ο εισαγγελέας από την πλευρά του, καλείται να διερευνήσει αν πέραν από ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, προκύπτουν στοιχεία και για τέλεση αδικημάτων περί παράνομου στοιχήματος και στησίματος αγώνα

Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Στράτος Διονυσίου 1935 - 1990


Γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου του 1935 στη Νιγρίτα των Σερρών. Ο Στράτος, γιος του Άγγελου και της Στάσας Διονυσίου, προσφύγων από τη Μικρά Ασία , από πολύ μικρός μπήκε στα βάσανα της ζωής καθώς η φτώχια και η κατοχή ήδη ταλαιπωρούσαν πολύ κόσμο. Σε αυτά ήρθε να προστεθεί και η ορφάνια, καθώς το 1948 έχασε τον πατέρα του. Ένα χρόνο νωρίτερα, το 1947, ο Στράτος Διονυσίου άφησε το χωριό του και πήγε να ζήσει στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης. Το 1955 παντρεύτηκε τον παιδικό του έρωτα, τη Γεωργία Λαβένη, με την οποία απέκτησαν τέσσερα παιδιά: τον Άγγελο, την Τασούλα, το Στέλιο και το Διαμαντή.
Ο Στράτος έκανε το ντεμπούτο του ως επαγγελματίας τραγουδιστής στο κέντρο «Φαρίντα» της Θεσσαλονίκης. Τα προηγούμενα χρόνια, ο Διονυσίου είχε ήδη γίνει γνωστός στα μαγαζιά της πόλης, στα οποία γυρνούσε και τραγουδούσε χωρίς όμως να δουλεύει. Από τις πρώτες του κιόλας εμφανίσεις ο Στράτος Διονυσίου τράβηξε το ενδιαφέρον γνωστών καλλιτεχνών, οι οποίοι τον προέτρεπαν να κατέβει στην Αθήνα, ώστε να βρεθεί μέσα σε καταξιωμένους μουσικούς και τραγουδιστές.
Κατεβαίνει στην Αθήνα, μερικούς μόνο μήνες μετά την πρώτη του εμφάνιση στην Θεσσαλονίκη. Στο στέκι των καλλιτεχνών της Οδού Σατωβριάνδου γνωρίστηκε με πολλούς τραγουδιστές, μεταξύ των οποίων και με την Καίτη Γκρέυ. Η Γκρέυ, μεγάλο όνομα ήδη από τότε, του πρότεινε συνεργασία και έτσι ξεκίνησαν να εμφανίζονται μαζί στον "Αστέρα" της Κοκκινιάς.
Δεν άργησε να κάνει τις πολύ μεγάλες επιτυχίες του. "Δεν με πόνεσε κανείς", ινδικό τραγούδι διασκευασμένο από τον Μπάμπη Μπακάλη, "Της αγάπης μου το δίσκο" σε διασκευή Μπάμπη Μπακάλη, "Το ηλεκτρόφωνο", "Φύγε-Φύγε" σε μουσική Ατταλίδη και στίχους Βίρβου, είναι μερικές μόνο από τις μεγάλες του επιτυχίες. Σύντομα, οι μεγάλοι του λαϊκού τραγουδιού άρχισαν να εμπιστεύονται στο Στράτο παλιές τους επιτυχίες, οι οποίες κυκλοφόρησαν σε δεύτερη εκτέλεση με τη φωνή του νεαρού και ελπιδοφόρου τότε Στράτου Διονυσίου. "Αχάριστη" του Βασίλη Τσιτσάνη, "Το παλιογέφυρο" και το "Πριν το χάραμα" τραγούδια του Γιάννη Παπαϊωάννου, "Η μπαμπέσα" του Γιώργου Μητσάκη, "Το φτωχομπούζουκο" του Μανώλη Χιώτη, έγιναν επιτυχίες για δεύτερη φορά.
Την μεγάλη του δόξα ο Στράτος Διονυσίου τη γνώρισε το 1967. Εκείνη τη χρονιά γνωρίστηκε και άρχισε να συνεργάζεται με έναν από τους μεγαλύτερους συνθέτες του λαϊκού τραγουδιού, τον Άκη Πάνου. Ο Πάνου του έδωσε τραγούδια που έγιναν αμέσως επιτυχίες: "Και τι δεν κάνω", "Γιατί καλέ γειτόνισσα", "Του κόσμου το περίγελο", "Άστη να φύγει", "Εγώ καλά σου τα 'λεγα", "Στο σταθμό του Μονάχου", "Θα ρίξω ροδοζάχαρη", "Ήταν ψεύτικα", "Μια γυναίκα", "Φέρτε το παιδί του χάρου" έγιναν πολύ μεγάλες επιτυχίες στα επόμενα χρόνια. Το μαγαζί "ΣΟΥ-ΜΟΥ" γνώρισε μεγάλες δόξες και η επιτυχία του Στράτου το έφερε αμέσως ανάμεσα στα πρωτοκλασάτα νυχτερινά κέντρα της Αθήνας. Τη δεκαετία του '80 ο Στράτος Διονυσίου έσπασε κάθε ρεκόρ πωλήσεων. Έκανε πολύ μεγάλες επιτυχίες, τραγούδια που όχι μόνο ακούγονται και σήμερα, αλλά βγαίνουν σε δίσκους, σε επανεκτελέσεις και σε διασκευές. Είναι λίγο-πολύ τα τραγούδια που τραγούδησαν όλοι κάποτε και ακούγονται ως και σήμερα από τα ραδιόφωνα σαν να 'ναι καινούρια. "Υποκρίνεσαι", "Τα πήρες όλα", "Και λέγε-λέγε", "Άκου βρε φίλε", "Ο λαός τραγούδι θέλει", "Ο Σαλονικιός", "Με σκότωσε γιατί την αγαπούσα", "Εγώ ο ξένος", "Ένα λεπτό περιπτερά", "Θυμήσου" και πολλά άλλα. Παράλληλα συνεργάστηκε και με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού τραγουδιού: Τάκης Μουσαφίρης, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Γιάννης Πάριος, Αλέκος Χρυσοβέργης, Σπύρος Γιατράς, Τάκης Σούκας, Σπύρος Παπαβασιλείου, Χρήστος Νικολόπουλος, Λευτέρης Παπαδόπουλος είναι ορισμένοι μόνο από αυτούς που έδωσαν τα τραγούδια τους στον Στράτο.
Το φαινόμενο Διονυσίου αξίζει ιδιαίτερη προσοχή. Η μεγάλη έκταση της φωνής του, η βραχνάδα του, η δυνατότητα αλλαγής έκφρασης και ύφους ανάλογα με το θέμα του τραγουδιού, ήταν κάτι το ανεπανάληπτο. Το χάρισμα που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στους δημιουργούς των τραγουδιών του Στράτου, ήτανε η ικανότητά του να ηχογραφεί ταχύτατα τα τραγούδια τους, με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Ξεκινούσε την ηχογράφηση το μεσημέρι και μέχρι το απόγευμα είχε τελειώσει όλον τον δίσκο, με τα σιγόντα και την ερμηνεία του έτσι γεμάτη όπως ακούγεται στους δίσκους του! Ο Τάκης Σούκας, ο άνθρωπος που έχει γράψει τραγούδια για δεκάδες μεγάλους τραγουδιστές έχει δηλώσει «Ο Διονυσίου είναι ο μόνος τραγουδιστής που δεν έχασε ποτέ, ούτε για μια φορά στα τόσα χρόνια τον τόνο του!». Την στιβαρότητα της φωνής του μεταξύ άλλων έχει μνημονεύσει πολλές φορές και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος.
Ο Στράτος Διονυσίου έφυγε απρόσμενα το πρωινό της 11ης Μαΐου του 1990 αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στο λαϊκό πεντάγραμμο, σε ηλικία μόλις 54 χρόνων. Είναι αδιαμφισβήτητα ένας τραγουδιστής αξεπέραστος. Η ζεστασιά της φωνής του Στράτου ήτανε κάτι το μοναδικό και ο τρόπος της ερμηνείας του απλησίαστος. Ο Διονυσίου έζησε τρεις δεκαετίες μέσα στην επιτυχία, την αναγνώριση και την καταξίωση. Αγάπησε το πάλκο όσο κανείς. Στην πίστα ήτανε αξεπέραστος και τα διάφορα προσωνύμια που του απέδιδαν οι συνάδελφοί του κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Όπως είχε υποσχεθεί ο Στράτος, θα τραγουδούσε μέχρι το τελευταίο του βράδυ. Πράγματι, λίγες ώρες πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, τραγουδούσε στο μαγαζί «Στράτος», ενώ νωρίτερα, το ίδιο απόγευμα, ηχογράφησε τον δίσκο «Ποιος άλλος» που κυκλοφόρησε ένα μήνα μετά τον θάνατό του. Κατά τον Τάκη Μουσαφίρη, τον δημιουργό του δίσκου αυτού, το τελευταίο τραγούδι που ηχογράφησε εκείνη την ημέρα, ήτανε το «Μη μ' αφήνεις μόνο μου».

Περικοπές και στις Πανελλήνιες....


Ξεκινούν και φέτος για άλλη μια χρονιά οι Πανελλήνιες εξετάσεις. Και το υπουργείο έχει ξεκινήσει ήδη τις περικοπές... όχι όσο αφορά τις θέσεις των εισαχθέντων μιας και κατήργησε την βάση του δέκα ως προϋπόθεση εισαγωγής αλλά γιατί έκτακτη εγκύκλιος εστάλη χτες 10/5, από τον υφυπουργό στους Διευθυντές της Δευτεροβάθμιου Εκπαίδευσης ζητώντας τους να χρησιμοποιηθούν στα εξεταστικά κέντρα μεγαλύτερες αίθουσες, ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο αριθμός των επιτηρητών.
Χαρακτηριστικά η εγκύκλιος αναφέρει: «Λόγω των δημοσιονομικών δυσκολιών πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια, ώστε να χρησιμοποιούνται κατά προτεραιότητα οι μεγαλύτερες αίθουσες κάθε εξεταστικού κέντρου, προκειμένου να απασχοληθεί ο απολύτως απαραίτητος αριθμός επιτηρητών».
Τα εξεταστικά κέντρα έχουν ήδη μειωθεί από 1.240 σε 830 πανελλαδικά, ενώ οι πληρωμές για τις πανελλαδικές εξετάσεις μειώθηκαν κατά 20% σε σχέση με πέρυσι. Η μείωση αφορά στις αμοιβές επιτροπών, τις επιτηρήσεις, τη βαθμολόγηση των γραπτών και τις υπερωρίες των Σαββάτων, τη βαθμολόγηση και την επιτήρηση στα εσπερινά σχολεία.
Όσο αφορά τους μαθητές και την αγωνία τους για την εισαγωγή τους, τρεις στους τέσσερις υποψηφίους των Γενικών Λυκείων θα εισαχθούν στα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα, αφού το υπουργείο παιδείας αποφάσισε την κατάργηση της βάσης του δέκα ως προϋπόθεση εισαγωγής.
Συνολικά αναμένεται ότι στις φετινές εξετάσεις θα συμμετέχουν περίπου 123.000 υποψήφιοι από ημερήσια, εσπερινά Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ διεκδικώντας μία από τις 88.165 θέσεις στα ΑΕΙ, ΤΕΙ , τις στρατιωτικές , τις τουριστικές, τις αστυνομικές σχολές καθώς και αυτές της πυροσβεστικής. Αναμένονται επίσης περίπου 10.000-12.000 απόφοιτοι παλαιότερων ετών οποίοι χωρίς να δώσουν εξετάσεις (με παλαιότερο βαθμό) θα διεκδικήσουν μία από τις 8.812 θέσεις που διατίθενται για την περίπτωση του 10%. Οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 14/05 με το μάθημα της Νεοελληνικής γλώσσας να ρίχνει την αυλαία.


Το Προγραμμά για τα Γενικά Λύκεια και τα ΕΠΑΛ:



ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14-05-2010

-ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Γ. Π

ΔΕΥΤΕΡΑ 17-05-2010

-ΒΙΟΛΟΓΙΑ – ΦΥΣΙΚΗ- ΙΣΤΟΡΙΑ

-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ Γ.Π

ΤΕΤΑΡΤΗ 19-05-2010

-ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Θεω. Κ

-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚA Θετ. Κ- Τ. Κ


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21-05-2010

-ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩ. Κ

-ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΧΗΜΕΙΑ – ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤ.Κ

-ΑΡΧΕΣΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Τ. Κ

ΤΕΤΑΡΤΗ 26-05-2010

-ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΩ. Κ

-ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤ Κ-Τ Κ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28-05-2010

-ΛΑΤΙΝΙΚΑ ΘΕΩ Κ

-ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤ Κ

-ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ Τ Κ

-ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Τ Κ

ΔΕΥΤΕΡΑ 31-05-2010

-ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ

Αγγελούδια ή Διαβολάκια?


Οι γονείς αγχώνονται πώς θα καταφέρουν να μεταφέρουν τις κατάλληλες ηθικές αρχές στο παιδί τους, ίσως όμως αυτό τελικά να τους έχει προλάβει και αυτοί να μην το ξέρουν. Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, τα μωρά μπορούν να αρχίσουν να κάνουν ηθικές κρίσεις και να ξεχωρίζουν τι είναι καλό και τι είναι κακό, ήδη από την ηλικία των έξι μηνών, κάτι που δείχνει ότι ίσως γεννιούνται με έμφυτες και "καλωδιωμένες" στον εγκέφαλό τους τις θεμελιώδεις ηθικές αξίες.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης ανατρέπουν την κυρίαρχη μέχρι σήμερα αντίληψη ότι οι άνθρωποι ξεκινάνε τη ζωή τους ως μια "άγραφη πλάκα" ηθικής, που διαμορφώνεται στη συνέχεια από τις επιρροές των γονέων και του υπόλοιπου περιβάλλοντος. Η έρευνα έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου Γιέηλ των ΗΠΑ, υπό τον καθηγητή Πολ Μπλουμ, σύμφωνα με τους "Τάιμς του Λονδίνου" και τους "Τάιμς της Ν. Υόρκης".

Σε ένα από τα πειράματα, νήπια ηλικίας έξι μηνών έως ενός έτους παρακολούθησαν ένα φιλμ με κινούμενα σκίτσα, όπου "πρωταγωνιστούσαν" απλά γεωμετρικά σχήματα. Μια κόκκινη μπάλα με μάτια προσπαθούσε να ανέβει ένα λόφο, την ίδια στιγμή που ένα κίτρινο τετράγωνο προσπαθεί να τη βοηθήσει σπρώχνοντάς την από πίσω, ενώ αντίθετα ένα πράσινο τρίγωνο εμποδίζει την μπάλα να ανέβει και την υποχρεώνει να γυρίσει πίσω. Τα παιδιά είδαν αρκετές φορές την ταινία και σε ποσοστό 80%, όταν στη συνέχεια κλήθηκαν να επιλέξουν, έδειξαν την προτίμησή τους στο "καλό" κίτρινο τετράγωνο που βοηθούσε την μπάλα και όχι στο "κακό" πράσινο τρίγωνο που την εμπόδιζε.

Σε ένα δεύτερο πείραμα, ένας σκύλος-παιγνίδι προσπαθεί να ανοίξει ένα κουτί. Ένα αρκουδάκι τον βοηθά, αλλά ένα άλλο τον εμποδίζει. Αφού είδαν κι αυτό το σύντομο φιλμ πολλές φορές, τα παιδάκια στη συντριπτική πλειονότητά τους έδειξαν την προτίμησή τους για το φιλικό αρκουδάκι που βοηθά το σκύλο.

Σύμφωνα με τον Μπλουμ, τέτοιου είδους πειράματα έρχονται σε αντίθεση με τις πεποιθήσεις διάσημων ψυχαναλυτών όπως ο Σίγκμουντ Φρόιντ, που πίστευαν ότι ο άνθρωπος γεννιέται ως ένα "ανήθικο ζώο", ή ψυχολόγων όπως ο Γουίλιαμ Τζέιμς, που θεωρούσε ότι η νοητική ζωή του νήπιου βρισκόταν σε "μεγάλη σύγχυση". "Υπάρχει πια ένα αυξανόμενο σώμα επιστημονικών στοιχείων που υποστηρίζουν την ιδέα ότι ίσως εκ γενετής υπάρχει κάποια αίσθηση καλού και κακού", τόνισε ο Μπλουμ.

Δεν πείθονται πάντως όλοι οι επιστήμονες. Η συμπεριφορίστρια ψυχολόγος Νάντζα Ράισλαντ του βρετανικού πανεπιστημίου του Ντέραμ εμφανίστηκε επιφυλακτική για τη νέα αντίληψη. Όπως είπε, για παράδειγμα, το γεγονός ότι τα παιδιά προτιμούν τον "καλό" που βοηθά την μπάλα να πάει προς τα πάνω, ίσως να μην αποτελεί ένδειξη για κάποια έμφυτη ηθική στο μωρό υπέρ του καλού, αλλά απλώς του γεγονότος ότι τα μωρά προτιμούν να βλέπουν τα πράγματα να πηγαίνουν προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω. Σημείωσε επίσης ότι τα παιδιά αρχίζουν να κοινωνικοποιούνται και να μαθαίνουν να ξεχωρίζουν το καλό από το κακό (δηλαδή αυτό που επιτρέπεται και αυτό που απαγορεύεται) ήδη από τη στιγμή της γέννησής τους.

Ο καθηγητής ψυχολογίας του βρετανικού πανεπιστημίου του Νταντί, από την άλλη, επεσήμανε ότι "δεν μπορεί κανείς να μπει στο μυαλό του μωρού. Δεν μπορείς να το ρωτήσεις. Πρέπει να αρκεστείς να παρατηρείς τι είναι αυτό που τραβά την προσοχή του. Ξέρουμε πια ότι κατά το πρώτο εξάμηνο τα μωρά μαθαίνουν διάφορα πράγματα πολύ πιο γρήγορα από ό,τι θεωρούσαμε δυνατό. Είναι όμως δύσκολο να ξεχωρίσουμε αυτό που έχουν μέσα τους εκ γενετής, από αυτό που μαθαίνουν μόλις γεννιούνται".


πηγή: espressonews.gr