Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Θα δημεύονται όλα όσα δεν δηλώνονται στα «πόθεν έσχες»

Αυστηρότερους ελέγχους στα «πόθεν έσχες» των βουλευτών και των κρατικών αξιωματούχων, αλλά και των μη πολιτικών προσώπων που καταθέτουν τις σχετικές δηλώσεις, σχεδιάζει η κυβέρνηση, προσβλέποντας στο κοινό περί δικαίου αίσθημα περί διαφάνειας και απόδοσης ευθυνών.
Την πρόταση «περί δημεύσεων» του Απ. Κακλαμάνη θα συμπεριλάβει ο Χ. Καστανίδης Την πρόταση «περί δημεύσεων» του Απ. Κακλαμάνη θα συμπεριλάβει ο Χ. Καστανίδης Οπως ανακοίνωσε χθες στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης θα εισηγηθεί την ερχόμενη Τρίτη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας:
1 Να μην ελέγχονται πλέον τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής (12μελής, με τη συμμετοχή βουλευτών, εκπροσώπων των κομμάτων και δικαστικών λειτουργών), αλλά από πενταμελές συμβούλιο στο οποίο δεν θα πλειοψηφούν βουλευτές -ενδέχεται να μετέχουν και τεχνοκράτες.
«Η σύνθεση της επιτροπής ελέγχου πρέπει να αλλάξει για να μη μας κατηγορούν πλέον ότι Γιάννης κερνάει - Γιάννης πίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καστανίδης, αναφερόμενος στο ότι «οι ελέγχοντες ελέγχονται από τους ελεγχόμενους».
2 Να μην ελέγχονται πλέον τα «πόθεν έσχες» των μη πολιτικών προσώπων από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αλλά να περάσει η συγκεκριμένη αρμοδιότητα στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες, ήτοι στην Αρχή για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος.
Εξαγγέλλοντας τις δύο «δραστικές μεταβολές» όπως τις ονόμασε, ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε από το βήμα της Βουλής, απευθυνόμενος στους πολίτες αλλά και στους συναδέλφους του, πως «η κυβέρνηση αισθάνεται ιδιαίτερη ικανοποίηση διότι εισηγείται δέσμη μέτρων που θα επιβάλλουν τους κανόνες διαφάνειας, πρωτίστως για τους φορείς του πολιτικού συστήματος».
Οι προτάσεις θα εισαχθούν από τον υπουργό Δικαιοσύνης για διαβούλευση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, παράλληλα με τις προτάσεις για μεταβολή του καθεστώτος στον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Οπως έγινε γνωστό, θα προταθεί εκ νέου (η σχετική πρόταση είχε διατυπωθεί από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη) τη δήμευση της κινητής και της ακίνητης περιουσίας πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, εάν αυτή δεν έχει δηλωθεί.
* Και στο «πόθεν έσχες» της χρηματοδότησης των κομμάτων, πέραν της κρατικής, αλλά και στον έλεγχο της οικονομικής ενίσχυσης των προεκλογικών εκστρατειών των υποψήφιων βουλευτών φαίνεται ότι προσανατολίζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η αποστροφή του λόγου του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, κατά τις χθεσινές ανακοινώσεις στη Βουλή, περί ένταξης του ελέγχου του «πόθεν έσχες» των κοινοβουλευτικών προσώπων στις αρχές του άρθρου 29 του Συντάγματος, ερμηνεύτηκε έτσι, ακριβώς επειδή στο συγκεκριμένο άρθρο προβλέπεται ότι:
«Νόμος μπορεί να ορίζει την οικονομική ενίσχυση των κομμάτων από το κράτος και τη δημοσιότητα των εκλογικών δαπανών των κομμάτων και των υποψήφιων βουλευτών».
Αλλωστε και ο ίδιος ο κ. Καστανίδης δεν απέκλεισε, ερωτηθείς σχετικά, ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μη αποκλείοντας μάλιστα τη δυνατότητα να ανατεθεί η σχετική αρμοδιότητα στην πενταμελή επιτροπή που προτείνει η κυβέρνηση για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» των βουλευτών.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: