Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Κοστούμι λιτότητας και στην Ισπανία


Ακόμη πιο σκληρή λιτότητα ανακοίνωσε χθες και η Ισπανία, ενώ την ίδια στιγμή μια σειρά από τράπεζες, από την Ολλανδία ώς την Ιταλία, ανακοίνωναν καλύτερα των αναμενομένων κέρδη.
Περικοπές μισθών των δημοσίων υπαλλήλων φέτος και πάγωμά τους για 
το 2011 ανακοίνωσε ο Χοσέ Λουίς Θαπατέρο Περικοπές μισθών των δημοσίων υπαλλήλων φέτος και πάγωμά τους για το 2011 ανακοίνωσε ο Χοσέ Λουίς Θαπατέρο Με στόχο μια μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου ελλείμματος από αυτήν που είχε ανακοινώσει νωρίτερα η κυβέρνησή του, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο ανακοίνωσε χθες στο Κοινοβούλιο περικοπές των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 5% φέτος και πάγωμά τους για το 2011. Παράλληλα, εξήγγειλε την κατάργηση της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των συντάξεων, του επιδόματος των 2.500 ευρώ που λάμβαναν οι νέοι γονείς, μείωση των αμοιβών των μελών της κυβέρνησης κατά 15% και συνολικό ψαλίδι 6 δισ. ευρώ στις δημόσιες δαπάνες.
Στόχος, να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα στο 6% του ΑΕΠ ώς το 2011 από 11,2% πέρυσι.
Νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση Θαπατέρο είχε εξαγγείλει μέτρα λιτότητας συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα στο 9,3% του ΑΕΠ φέτος και στο 7,5% του ΑΕΠ το 2011. Στόχοι που κρίθηκαν ανεπαρκείς από τις αγορές μετά την εκδήλωση της κρίσης χρέους στη χώρα μας, τις υποβαθμίσεις της δανειοληπτικής αξιοπιστίας και την εκτόξευση του κόστους δανεισμού στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.
Πάντως, το νέο σχέδιο λιτότητας δεν φάνηκε να ενθουσιάζει τις αγορές, με αποτέλεσμα η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να υποχωρήσει από το 4,02% στο 3,97%, και η αγορά της Μαδρίτης να κλείσει με κέρδη μικρότερα του 1%.
Υψηλότερα των αναμενομένων
Και ενώ ο ένας μετά τον άλλον οι λαοί της Ευρώπης εξαναγκάζονται από τις κυβερνήσεις τους σε τεράστιες θυσίες και απώλεια κεκτημένων δεκαετιών, οι τράπεζες, οι υπαίτιες της οικονομικής κρίσης και βασικές υπεύθυνοι της ραγδαίας επιδείνωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, επιστρέφουν ξανά στα συνηθισμένα υπερκέρδη τους.
Ετσι, μια σειρά από κορυφαίους ομίλους της γηραιάς ηπείρου ανακοίνωσαν χθες υψηλότερα των αναμενομένων κέρδη για το α' τρίμηνο. Μεταξύ αυτών η ολλανδική ING, οι βελγικές KBC και Dexia, η πολωνική Pekao, η γερμανική Deutsche Postbank, η γαλλική Natixis και η ιταλική UniCredit, που εμφάνισαν υψηλότερους όγκους, μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους, χαμηλότερες επισφάλειες, και βέβαια υψηλότερα κέρδη από αυτά που περίμεναν.
Υψηλότερα όμως βρίσκεται και η Γερμανία, που εμφάνισε στο α' τρίμηνο του 2009 ανάπτυξη 0,2% έναντι 0% που ήταν η αρχική πρόβλεψη. Η άνοδος οφειλόταν κυρίως στις υψηλότερες εξαγωγές της και επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά τόσο το πλεονέκτημα που απέκτησε με το ευρώ έναντι των υπόλοιπων εμπορικών της εταίρων, όσο και την ασυμμετρία του ευρωπαϊκού οικονομικού οικοδομήματος. Παρ' όλα αυτά, η Εσθονία επιμένει στο ευρώ και χθες μάλιστα έλαβε την έγκριση-εισήγηση της Κομισιόν, έτσι ώστε από τον επόμενο χρόνο να γίνει το 17ο μέλος της ευρωζώνης.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: