Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Κατάργησε Ινστιτούτο ως «θεσμό υπερπολυτελούς λειτουργίας»

Με την καταγγελία της υπερπολυτελούς λειτουργίας «έσβησε» το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΙΜΕΠΟ) από τον χάρτη των δημόσιων υπηρεσιών ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.
Ο κ. Ραγκούσης με κίνηση ρουά ματ εισηγήθηκε την κατάργηση του ΙΜΕΠΟ στην κυβερνητική επιτροπή και μεταβίβασε τις αρμοδιότητες και υποχρεώσεις του στο υπουργείο Εσωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι κάτω από τις παρούσες δραματικές δημοσιονομικές περιστάσεις η συνέχιση και λειτουργία του ΙΜΕΠΟ -που αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου- είναι απλώς αδιανόητη.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Αλέξανδρος Ζαββός τόνιζε χθες με δηλώσεις του «ότι παραδίδει το ΙΜΕΠΟ με πλεόνασμα 4 εκατομμυρίων ευρώ, ότι τον περασμένο Μάρτιο στον έλεγχο που έγινε στο Ινστιτούτο από τους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης δεν βρέθηκε κανένα ίχνος παρανομίας ή σπατάλης και ότι τα πολυτελή γραφεία είχαν νοικιαστεί από την προηγούμενη διοίκηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το 2008 και το 2009 το ΙΜΕΠΟ επιχορηγήθηκε με 1,6 και 2,4 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα και οι καταθέσεις του σε τραπεζικούς λογαριασμούς που προέρχονταν από τα αδιάθετα υπόλοιπα τακτικών και έκτακτων επιχορηγήσεων ανέρχονταν στις 31 Δεκεμβρίου 2007 στο ποσόν των 5,677 εκατομμυρίων ευρώ. Οι δαπάνες για τη μισθοδοσία του φορέα (πρόκειται για 17 εργαζόμενους) ανέρχονταν στο ποσόν των 600.000 ευρώ ετησίως και οι καταθέσεις του φορέα αυτήν τη στιγμή είναι 4,099 εκατομμύρια ευρώ. Τα έξοδα του ΙΜΕΠΟ το 2008 ήταν 3,574 εκατομμύρια ευρώ και το 2009 2,958 ευρώ.
Υψηλά κονδύλια, τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, αναλώθηκαν για την κάλυψη δαπανηρών ταξιδιών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου στο εξωτερικό προκειμένου να συμμετάσχουν σε διεθνείς διοργανώσεις που είχαν ως θέμα τη μετανάστευση καθώς και για την αμοιβή ειδικών συμβούλων και εμπειρογνωμόνων μετά από απευθείας ανάθεση παροχής υπηρεσιών, καθώς και την ανάθεση εκπόνησης μελετών ή ερευνών σε εγχώριους ακαδημαϊκούς φορείς.
Το υπουργείο επισημαίνει επίσης ότι βασική αποστολή του φορέα ήταν η σύνταξη μελετών, με αξιοποίηση του προσωπικού του πράγμα το οποίο δεν συνέβη παρά σε ελάχιστο βαθμό. Τη φήμη του ΙΜΕΠΟ ως θεσμού υπερπολυτελούς λειτουργίας επιβεβαιώνει, όπως αναφέρει το υπουργείο, το γεγονός ότι εξακολουθεί να στεγάζεται σε υψηλότατου μισθώματος ακίνητο στο Κολωνάκι, στην πεζοδρομημένη οδό Χάρητος, και διέθετε για τις μετακινήσεις του προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου δύο πολυτελή αυτοκίνητα 2.000 κυβικών.
Η επιχορήγηση που διδόταν στο Ινστιτούτο αντιστοιχούσε σε ένα ποσοστό επί των συνολικών εσόδων από τα παράβολα που καταβάλλουν οι μετανάστες στη χώρα μας προκειμένου να ζητήσουν την έκδοση άδειας παραμονής και χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα υψηλή από το υπουργείο Εσωτερικών.


enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: