Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

το Νησί...

Η Σπιναλόγκα είναι ένα μικρό νησάκι το οποίο κλείνει από τα βόρεια τον κόλπο της Ελούντας στην Επαρχία Μεραμπέλλου του νομού Λασιθίου Κρήτης. Το αρχαίο του όνομα ήταν Καλυδών αλλά μετά την κατάληψη του από τους Ενετούς ονομάσθηκε Σπιναλόγκα. Οχυρώθηκε άριστα από τους Ενετούς τόσο από κατασκευαστικής και αρχιτεκτονικής άποψης όσο και από απόψεως αισθητικής του όλου τοπίου που και σήμερα ακόμη διατηρεί την αξεπέραστη ομορφιά του.
Το νησί έγινε τόπος εξορίας για πολλούς ασθενείς την περίοδο που η λέπρα δεν μπορούσε να γιατρευτεί. Το 1905, μετατρέπεται λοιπόν σε λεπροκομείο με απόφαση της Κρητικής Πολιτείας όπου οδηγήθηκαν όλοι οι λεπροί της Κρήτης, οι οποίοι πρώτα βρίσκονταν απομονωμένοι στη «Μισκινιά», έξω από το Ηράκλειο, και ήταν εστία μολύνσεως και για τον υπόλοιπο λαό.
Στη Σπιναλόγκα οι λεπροί έστησαν τη δικία τους πολιτεία και συνέχισαν να ζούν τη ζωή τους μακρία από τη ντροπή, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την αδιαφορία που έδειχναν γι αύτους οι υγιείς συνάνθρωποί τους. Οι λεπροί ντρεπόντουσαν να παραδεχθούν την ασθένεια τους, αφού αυτό θα τους στιγμάτιζε για πάντα, και πολλές φορές έμεναν αβοήθητοι και αποκλέισμένοι από τον έξω κόσμο μόλις τα σημάδια της λέπρας γίνοταν φανερά..
Στην Σπιναλόγκα τα πράγματα ήταν διαφορετικά, μπορέι να βρισκονταν εκεί, σαν φυλακισμένοι, και χωρίς τη θέληση τους, αλλά βρήκαν παρηγοριά και δύναμη να ζήσουν φυσιολογικά, χωρίς να είναι δακτυλοδεικτούμενοι, έμεναν όλοι μαζί εφτιαξαν σπίτια, καφενεία, περιβόλια, πολλοί παντρεύτικαν και έκαναν οικογένειες πάνω στο νήσι, άλλοι πάλι συνέχισαν την οικογενειακή ζωή τους εκέι αφού οι υγιείς σύντροφοί τους, τους ακολούθησαν στην εξορία .. Το 1957 η Σπιναλόγκα έκελισε αφού πλέον τα αντιβιωτικά φάρμακα είχαν βρεθεί και η λέπρα είχε πλέον ιαθεί... ή μηπως όχι...
Μήπως ο άνθρωπος δεν είναι ικανός να ξεπεράσει την φοβία του για κάποια πράγματα, η καλύτερα για κάποιους συνανθρώπους του.. Ακόμα και σήμερα πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν λεπρους ανάμεσά τους και προσπαθούν να τους απομονώσουν... σήμερα γι΄αυτος δεν είναι η λέπρα, αλλά η διαφορετική καταγωγή, το χρώμα, μια αναπηρία, ο εθισμός.. είναι κάποιοι από τους σύγχρονους λεππρούς που η κοινωνία προσπαθέι να αποβάλλει.. δυστυχώς όμως γι' αυτούς η Σπιναλόγκα έκλεισε.. (ευτυχώς για όλους τους υπόλοιπους)

Δεν υπάρχουν σχόλια: