Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Επίσκεψη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα


Σήμερα ξεκινάει η διήμερη επίσκεψη του Προέδρου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην χώρα μας. Μόλις φτάσει στην Ελλάδα ο Τούρκος Πρωθυπουργός θα συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αμέσως μετά τον Πρωθυπουργό.
Το απόγευμα θα ξεκινήσει για πρώτη φορά εργασίες το μεικτό ελληνοτουρκικό συμβούλιο συνεργασίας, το οποίο, όπως έχουν συμφωνήσει Ελλάδα και Τουρκία θα συνέρχεται κάθε δύο χρόνια. Ενδέχεται οι δύο ηγέτες να συμφωνήσουν όσο αφορά τη συρρίκνωση των αμυντικών δαπανών, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αποφάσεις που θα ληφθούν για μία σειρά ευαίσθητων φακέλων, όπως η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. Δέκα υπουργοί και περίπου ενενήντα Τούρκοι επιχειρηματίες θα συμμετάσχουν στο ελληνοτουρκικό Επιχειρησιακό Φόρουμ, στο οποίο θα προεδρεύουν ο Έλληνας και ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Μεταξύ άλλων στην ατζέντα υψηλή θέση κατέχει ο τουρισμός, αφού πρόκειται να συζητηθεί το ενδεχόμενο για κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους τουρίστες, η ενέργεια αφού εκτός από την σύνδεση με τον αγωγό Ελλάδας – Τουρκίας – Ιταλίας αναμένεται να τεθεί και θέμα εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία. Επίσης επί τάπητος θα τεθούν και θέματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα καθώς είναι ξεκάθαρο πλέον και για τους δυο αρχηγούς, ότι είναι συμφέρουσα η υλοποίηση τουρκικών επενδύσεων στην Ελλάδα, και θα αποφέρει τεράστια οφέλη και για τις δύο οικονομίες.
Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό εξωτερικών στόχος της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα είναι: « Η αλλαγή της ατμόσφαιρας» στις σχέσεις με την Ελλάδα και «της αντίληψης ότι οι δύο χώρες είναι αντίπαλες», δεν δίστασε μάλιστα να χαρακτηρίσει την επίσκεψη ως «επανάσταση». Επεσήμανε, τέλος πως στόχος της Τουρκίας αποτελεί "όχι μόνο η ελαχιστοποίηση των εντάσεων, αλλά η μεγιστοποίηση των τομέων συνεργασίας, από την οικονομία μέχρι τον τουρισμό, ώστε να μην δημιουργείται εκατέρωθεν η λογική της έντασης".
Είναι μια κίνηση σύσφιξης των σχέσεων των δύο χωρών, η επίσκεψη Ερντογάν θα σηματοδοτήσει μία νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στις οποίες από την εποχή της σύνταξης του σχεδίου Ανάν επικρατούσαν πολικές θερμοκρασίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: