Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

ΝΑΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΟΧΙ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ

Η παραμονή ενός και μόνο αμερικάνου στρατιώτη στο Αφγανιστάν για ένα χρόνο κοστίζει όσο η οικοδόμηση 20 σχολείων. Βέβαια, οι υπέρμαχοι του πολέμου απαντούν πως είναι αφελές να σκεφτόμαστε ότι έχει νόημα να προσφέρουμε δόσεις παιδείας σε μια κατεσταμένη από τον πόλεμο  κοινωνία. Είναι αδύνατο, να χτίζεις σχολεία, γιατί οι Ταλιμπάν θα τα ανατινάξουν.
Η ανθρωπιστική οργάνωση CARE λειτουργεί 295 σχολεία, στα οποία εκπαιδεύονται 50.000 κορίτσια στο Αφγανιστάν και ούτε ένα δεν έχει ανατιναχτεί. Υπάρχουν ακόμα  πολλα περιθώρια για επενδύσεις στην παιδεία, την υγεία  και την γεωργία στο Αφγανιστάν.
Από την 11η Σεπτεμβρίου, η Αμερική έχει δαπανήσει 15 δις δολάρια στο Πακιστάν, κυρίως για στρατιωτική υποστήριξη και σήμερα το Πακιστάν είναι περισσότερο ασταθές από ποτέ. Αντίθετα το Μπαγκλαντές, το οποίο άνηκε μέχρι το 1971 στο Πακιστάν, έχει εστιάσει τις δυνάμεις του στην παιδεία με ένα τρόπο τον οποίο το Πακιστάν ουδέποτε υιοθέτησε. Το Μπαγκλαντές έχει σήμερα περισσότερα κορίτσια από αγόρια στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Αυτές οι μορφωμένες γυναίκες του Μπαγκλαντές μπήκαν στην αγορά εργασίας, θέτοντας τα θεμέλια για μια βιομηχανία ενδυμάτων και συνεργαζόμενες οργανώσεις όπως η BRAC και η Garmeen Bank.Το αποτέλεσμα ήταν περισσότερη ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, μείωση του ποσοστού γεννήσεων, περισσότερη εκπαίδευση και σταθερότητα. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η Αλ Κάιντα βρίσκει καταφύγιο στο Πακιστάν και όχι στο Μπαγκλαντές και αρκεί για να μας υπενθυμίσει ότι η εκπαίδευση  μπορεί να μεταμορφώσει μια ολόκληρη κοινωνία.

 

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Οδυσσέας Ελύτης, 15 χρόνια απο τον θάνατό του

Με το όνομα Οδυσσέας Ελύτης, γεννιέται ένας νέος ποιητής και οι πρώτοι του στοίχοι, "Ο έρωτας, το αρχιπέλαγος", είναι σαν να καθόριζαν ολόκληρο το μετέπειτα έργο του.
Όλη του η ποίηση στο μέλλον θα ξεχειλίζει από Αιγαίο και έρωτα, ενώ παράλληλα για πάρα πολλά χρόνια μετεωρίζεται μεταξύ ελληνικότητας και ευρωπαϊκής σκέψης, μεταξύ υπερρεαλισμού και λυρισμού.
Άλλωστε ποτέ δεν έκρυψε τη λατρεία του για τον Σολωμό, τον οποίο θεωρούσε τον "μεγάλο του δάσκαλο", και τον Κάλβο.
Γεννημένος το 1911 στο Ηράκλειο της Κρήτης, το τελευταίο από τα έξι παιδιά του Παναγιώτη Αλεπουδέλη, σαπωνοποιού με καταγωγή από
τη Λέσβο, όπως και η μητέρα τους Μαρία, το γένος Βρανά.
Ποιήματα γράφει με ψευδώνυμο από παιδί, στη "Διάπλαση των παίδων".
Δεινός αθλητής, μέχρι που μια αδενοπάθεια στα δεκάξι του τον καθηλώνει στο κρεβάτι για τρεις μήνες. Στρέφεται και αφοσιώνεται οριστικά στη λογοτεχνία.
Το 1928 μπαίνει στη Νομική Σχολή Αθηνών....
Το 1936 στο πλαίσιο της Α΄Διεθνούς Υπερρεαλιστικής Έκθεσης Αθηνών εκδηλώνει μια άλλη του αγάπη και δραστηριότητα, τη ζωγραφική σύνθεση μέσω του κολάζ, που αργότερα ονόμασε "συνεικόνες".
Το 1939 εκδίδει την πρώτη του συλλογή "Προσανατολισμοί" και εντάσσεται ως ανθυπολοχαγός στη Διοίκηση Στρατηγείου Α΄Σώματος Στρατού, ιδιότητα με την οποία πολεμά το 1940 στο αλβανικό μέτωπο. Κινδυνεύει να πεθάνει όταν προσβάλλεται από σοβαρό κρούσμα κοιλιακού τύφου και μεταφέρεται στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
Ένα περιστατικό που τον στιγματίζει. Εν μέσω Κατοχής, τον Νοέμβριο του 1943, τυπώνει σε έξι χιλιάδες αντίτυπα το έργο "Ο Ήλιος το πρώτος" μαζί με τις "Παραλλαγές πάνω σε μια αχτίδα", έναν ύμνο στη χαρά της ζωής!
Με την απελευθέρωση δημοσιεύει το "Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας" αποτίοντας φόρο τιμής σε αυτούς που αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους στην Πίνδο.
Πρόκειται για ένα από τα πιο βιωματικά του έργο, γραμμένο σαν δημοτικό μοιρολόι σε ελεύθερο και δεκαπεντασύλλαβο στίχο, αλλά και με υπερρεαλιστικά στοιχεία.
Ποιητής και πατριώτης, έχοντας πολεμήσει στην πρώτη ζώνη πυρός, έχοντας πονέσει για την πατρίδα του, έχοντας δει με τα μάτια του το άδικο σφιχταγκάλιασμα συνομηλίκων του με τον θάνατο συνειδητοποιεί την κραυγαλέα αντίθεση και ταυτίζεται με το δράμα της πατρίδας του. Τον κάνει να καταλάβει ότι η μοίρα του ποιητή δεν μπορεί να είναι με τη μεριά του χρήματος και της εξουσίας.
Και αυτό γίνεται η μεγάλη αφορμή, το έναυσμα για ένα ποίημα "δέηση".
Γεννιέται η ιδέα του "Άξιον Εστί".
Ένα ποιητικό έργο σε μορφή εκκλησιαστικής λειτουργίας, μια εξιστόρηση του δράματος και των παθών του Ελληνισμού, ένας ύμνος στην Ελλάδα που θα χρειαστεί δέκα χρόνια για να ολοκληρωθεί.
Και το οποίο έμελλε σαν μια σύγχρονη λειτουργία, χάρη στη θεία μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και τις κατανυχτικές φωνές των Γρηγόρη Μπιθικώτση και Μάνου Κατράκη, να εμπνεύσουν έναν ολόκληρο λαό.....
Στη διάρκεια της δικτατορίας απέχει από κάθε δημόσια εκδήλωση και ζει τον Μάη του '68 από κοντά καθώς βρίσκεται εκείνη την εποχή στο Παρίσι...
Το 1974 δέχεται πρόταση από τον στενό του φίλο Κων/νο Καραμανλή να συμμετάσχει ως βουλευτής Επικρατείας στην πρώτη μεταπολιτευτική βουλή, κάτι που απορρίπτει, αλλά δέχεται τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του ΕΙΡΤ.
Αρνείται να γίνει μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, αλλά το 1979 κατακτά τη σημαντικότερη διεθνή διάκριση που υπάρχει για λογοτέχνη. Του απονέμεται το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας και γίνεται ο ίδιος διάσημος και η σύγχρονη ελληνική ποίηση παγκοσμίως αναθεωρεί τη θέση της στον χάρτη των μεγάλων δημιουργών.
Ο κύκλος για τον σπουδαίο αυτόν ποιητή κλείνει στις 18 Μαρτίου του 1995.
Πεθαίνει στο σπίτι του στην Αθήνα από ανακοπή καρδιάς.
Μέχρι την τελευταία στιγμή δεν παύει να γράφει και να προσφέρει στην ελληνική γραμματεία έργο υψηλού πνευματικού φρονήματος.



(Απόσπασμα από δημοσίευμα του Χρήστου Παρίδη στο περιοδικό ΕΙΚΟΝΕΣ)

πηγή:www.i-diadromi.blogspot.com

Ο Μπομπ Ντίλαν στην Αθήνα!

Ο Μπομπ Ντίλαν στην Αθήνα
Ο Μπομπ Ντίλαν επιστρέφει συνεχίζοντας να βγάζει νέα άλμπουμ εκπλήσσοντας ευχάριστα τους μουσικόφιλους, πολλοί υποστηρίζουν ότι τα νέα του άλμπουμ είναι από τα καλύτερα της δεκαετίας που πέρασε. Δεν αρκείται όμως, μονάχα σε αυτό, στα 69 του ο Μπομπ έχει τη δική του εκπομπή στο ραδιόφωνο και αυτές τις μέρες παρουσιάζει στους φιλότεχνους του Λονδίνου τις εικαστικές του ανησυχίες , σε μια έκθεση στην γκαλερί «Halcyon».
Με τρελούς ρυθμούς ετοιμάζει τη νέα του δισκογραφική δουλειά, και οι φήμες λένε πως ταυτόχρονα ετοιμάζει το δεύτερο μέρος της αυτοβιογραφίας του χωρίς αυτό να τον καθηλώνει σε ένα μονάχα μέρος. Άλλωστε ο Ντίλαν είναι Roadrunner το έχει δηλώσει, το έχει τραγουδήσει και από το 1960 που ξεκίνησε την διαδρομή του είναι κάπου εκεί έξω ..
Έχει ξεκινήσει αυτήν την χωρίς τέλος περιοδεία από τον Ιούνιο του 1988 και δεν φαίνεται να έχει κουραστεί αφού δίνει κατά μέσο όρο περίπου 100 συναυλίες το χρόνο. Κάθε συναυλία έχει άλλο άρωμα και ο ίδιος ποτέ δεν βρίσκεται στην ίδια θέση, ποτέ δεν αντιδρά με τον ίδιο τρόπο.. Πότε εμφανίζεται στα πλήκτρα, πότε βρίσκεται με την κιθάρα στα χέρια, κάποτε κοιτάει στιγμιαία το κοινό και κάποιες φορές δεν σηκώνει τα μάτια του κάτω από το γείσο του καπέλου του, άλλες φορές λέει αστεία παίζοντας με τον κόσμο και άλλοτε σαν να βρίσκεται σε άλλη διάσταση παραμένει σιωπηλός ανάμεσα στις παύσεις της μουσικής του..
Στα πλαίσια αυτής της συνεχούς περιπλάνησης ο Ντίλαν θα βρεθεί και στην Ελλάδα για τέταρτη φορά αφού έχει παίξει ξανά σε ελληνικό έδαφος στις 28 Ιουνίου του 1989 στο γήπεδο Παναθηναϊκού αλλά και στις 22 και 23 Ιουνίου 1993 στον Λυκαβηττό. Φέτος η συναυλία του Μπομπ Ντίλαν στην Αθήνα θα λάβει χώρα στις 29 Μαΐου στο Terra Vibe.

 By Elf

1.000 ευρώ από τον μισθό του χαρίζει ο Άνθιμος
















 

 
|




m001f02cxs20
Δύο μητροπολίτες, ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος και ο Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, δήλωσαν πως παραιτούνται από τη μισθοδοσία τους, ενώ ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή πως προτίθεται να δίνει 1.000 ευρώ μηνιαίως από τον μισθό του στο κράτος.
Πληθαίνουν οι μητροπολίτες της ελλαδικής εκκλησίας που, σύμφωνα με πληροφορίες, διαμηνύουν στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο της Ιεραρχίας, “για να αντιμετωπιστεί δυναμικά η φοροεπιδρομή της κυβέρνησης”. Μάλιστα, κάποιοι φέρονται αποφασισμένοι, τηρώντας σκληρή στάση, να υποστηρίξουν ότι η Εκκλησία της Ελλάδος πρέπει να αρνηθεί να καταβάλει την επιπλέον φορολογία.
Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, με αφορμή τα συγχαρητήρια προς τον επανεκλεγέντα πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ζήτησε ίση φορολογική μεταχείριση της εκκλησίας με τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα, βάσει των κερδών που έχουν. Μάλιστα διευκρίνισε ότι, παρά τις εισηγήσεις που δέχεται από μητροπολίτες, δεν προτίθεται να συγκαλέσει σύνοδο της Ιεραρχίας, αλλά θα περιμένει μέχρι την επίσημη ενημέρωση για το φορολογικό νομοσχέδιο από την κυβέρνηση.
O γενικός διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ) Αντώνης Ζαμπέλης χαρακτήρισε “επαχθές και εξωπραγματικό” το γεγονός ότι η φορολόγηση με συντελεστή 20% θα είναι επί των ακαθάριστων εσόδων και προέβλεψε ότι, καθώς ο προϋπολογισμός της εκκλησίας θα μεγαλώσει, “θα οδηγηθούμε στον Καιάδα των χρεών... αφού η πολιτεία θα μας φορολογήσει για εκτάσεις που δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε”. Οι υπολογισμοί της ΕΚΥΟ αναφέρουν πως “το ποσό που θα πρέπει να καταβάλλουμε “θα είναι στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ”, σημείωσε.
Οι επιπτώσεις στα ιερά οικονομικά από τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση θα εκτιμηθούν τις επόμενες μέρες και από τους ιεράρχες της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς και από την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους.

Ο Μεσογαίας και ΛαυρεωτικήςΟ μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάος με δήλωσή του ζήτησε να μην πληρώνεται τις δύσκολες ημέρες που περνά η πατρίδα.
“Είναι μία συμβολική κίνηση συμπαράστασης στον αγώνα που γίνεται για την αντιμετώπιση των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας”, σημείωσε ο κ. Νικόλαος.
Ο μητροπολίτης Μεσογαίας ανέφερε ότι “η εκκλησία πρέπει να συμμετέχει στον αγώνα και στην προσπάθεια που γίνεται”. Ερωτηθείς αν συμφωνεί με τις απόψεις μερικών μητροπολιτών που αντιδρούν στη φορολογία της εκκλησίας, ο μητροπολίτης Νικόλαος τόνισε: “Όταν ένας μητροπολίτης πάσχει για τα έργα που κάνει, για τα οποία με κάθε τρόπο αγωνίζεται να βρεθούν κάποιοι πόροι, ώστε να μπορέσει να ανακουφιστεί ο λαός, και ταυτόχρονα βλέπει τη δυσκολία του κράτους, το κατανοώ απόλυτα”.

“Σε βάρος του λαού”Ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως εκτίμησε ότι η φορολόγηση των μητροπόλεων θα αποβεί σε βάρος του λαού, καθώς οι επαρχιακές μητροπόλεις δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στο φιλανθρωπικό έργο τους. Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Άνθιμος επισήμανε: “Ανταποκρινόμενος στις ανάγκες της πατρίδος μας και γνωρίζοντας ότι η φορολόγηση των επαρχιακών μητροπόλεών μας θα στερήσει τη δυνατότητά μας να ανταποκρινόμαστε σε καθημερινά αιτήματα για βοήθεια που φθάνουν στα γραφεία μας, ζητώ κι εγώ τη διακοπή πλήρως της μισθοδοσίας μου”. Σε δηλώσεις του ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως επανέφερε την πρόσφατη πρότασή του, η εκκλησία να χαρίσει στο κράτος όλες τις μετοχές που έχει στην Εθνική Τράπεζα. “Η φορολογία, όμως, των μητροπόλεών μας θα αποβεί σε βάρος του λαού μας”, δήλωσε ο κ. Άνθιμος.

Ακραία φαινόμενα λαϊκισμούΟ διευθυντής επί των οικονομικών Αντώνιος Ζαμπέλης, σχολιάζοντας τη χθεσινή δήλωση του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, ο οποίος πρότεινε η εκκλησία να χαρίσει τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, δήλωσε: “Άκουσα ότι κάποιοι μητροπολίτες θα προσφέρουν τον μισθό τους στο κράτος. Εγώ αυτές τις δηλώσεις τις θεωρώ ακραία φαινόμενα λαϊκισμού! Διότι τι σημαίνει αυτό; Πώς θα ζήσουν χωρίς μισθό; Η εκκλησία θα τους ζήσει;”
Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην πρόταση για παραχώρηση των μετοχών στο κράτος ο κ. Ζαμπέλης είπε: “Μα πώς να προσφερθούν, αφού οι μετοχές είναι των μονών! Να προσφερθούν γιατί; Όταν κάποιος δωρίζει την περιουσία του στην εκκλησία, έχει την απαίτηση η εκκλησία να την αξιοποιήσει κατά τον καλύτερο τρόπο”. Τέλος, ο διευθυντής της ΕΚΥΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος επισήμανε: “Το ζητούμενο είναι να αναπτυχθεί το κοινωνικό έργο της εκκλησίας, για να μην πάνε τα λεφτά αυτά στον καιάδα των χρεών! Στην Εκκλησία πρέπει να δοθεί η δυνατότητα από την πολιτεία, να αξιοποιήσει την περιουσία της, έτσι ώστε να μεγαλώσει τα έσοδά της, και να προσφέρει μεγαλύτερο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο”.
ΠΗΓΗ:http://hellas-macedonia-thessaloniki.blogspot.com/

Στον Χολαργό... τυπώνουν ήδη δραχμές"!!
















 
|



Επειτα από μία δεκαετία τα μηχανήματα του νομισματοκοπείου στον Χολαργό ξανάπιασαν δουλειά και τυπώνουν πυρετωδώς δραχμές τις νύχτες, ενώ στη Γερμανία πελάτες τραπεζών αρνούνται να δεχθούν χαρτονομίσματα του ευρώ που προδίδουν την ελληνική καταγωγή τους, φοβούμενοι ότι η Ελλάδα θα φύγει από την ευρωζώνη και δεν θα έχουν καμία αξία!

Τέτοιου τύπου “ειδήσεις” κάνουν θραύση τον τελευταίο καιρό, διαδιδόμενες από στόμα σε στόμα και από... μπλογκ σε μπλογκ, αντλώντας ίχνη αξιοπιστίας από εμβριθείς αναλύσεις και επώνυμες δηλώσεις στον εγχώριο και τον διεθνή Τύπο, με αντικείμενο το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
“Ναι, τις ξέρω τις φήμες. Με παίρνουν όλη την ώρα τηλέφωνο και μου τα λένε. Μη δίνετε σημασία. Στην Ελλάδα ζούμε, τη χώρα της συνωμοσιολογίας”, λέει στη “Μ” υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, που παραδέχεται ότι το θέμα των... μυστικών δραστηριοτήτων στο νομισματοκοπείο συζητείται έντονα στην πιάτσα, δεν δίνει όμως καμία αξία σε όλη αυτή την παραφιλολογία. Η ιστορία για την τύπωση δραχμών ενόψει της υποτιθέμενης εξόδου μας από την ευρωζώνη επαναλαμβάνεται και διαχέεται στο ίντερνετ με καταιγιστικούς ρυθμούς και αφηγήσεις του τύπου “μου το ’πε ο φίλος της φίλης της γυναίκας του αδελφού μου που δουλεύει στο υπουργείο...” Επισήμως, φυσικά, οι πάντες μιλούν για “ιστορίες για αγρίους”.

Η συνέντευξη Βγενόπουλου Αφορμή για την κυκλοφορία της συγκεκριμένης φήμης πολλοί θεωρούν ότι στάθηκε η πρόσφατη συνέντευξη του Ανδρέα Βγενόπουλου στον Νίκο Χατζηνικολάου (στον τηλεοπτικό σταθμό Alter στις 22 Φεβρουαρίου). O κ. Βγενόπουλος, ο οποίος στη συνείδηση πολλών εκ φύσεως καχύποπτων Ελλήνων είναι ο ισχυρότερος άνδρας της χώρας, άρα δεν λέει τίποτε τυχαία, είχε αναφερθεί τότε στο ενδεχόμενο προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, άποψη που ακούγεται από πολλούς αναλυτές και ειδικούς. Στις εξωτερικές μας σχέσεις θα συνεχίζαμε να χρησιμοποιούμε το ευρώ, όμως στο εσωτερικό θα κυκλοφορούσε ξανά η δραχμή. “Δεν είναι δυνατόν να αποκλείουμε δογματικά ακόμη και μια προσωρινή έξοδο από την ευρωζώνη, έστω και αν αυτό που λέω τώρα μπορεί να φέρει ρίγη, ταραχή”, είχε πει.

Τα ελληνικά ευρώ Η Ελλάδα δεν είναι λοιπόν το αγαπημένο θύμα μόνο των απανταχού κερδοσκόπων αλλά και των παντός είδους συνωμοσιολόγων.  Όπως διαβάζουμε στον σοβαρό βρετανικό Τύπο, πρόσφατα στέλεχος αγγλικού hedge fund έλεγε στο BBC ότι στη Γερμανία πελάτες τραπεζών δεν δέχονταν ευρώ που τυπώθηκαν στην Ελλάδα ή σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, μην τυχόν και αποσυρθούν από την κυκλοφορία σε περίπτωση εξόδου των χωρών αυτών από τη ζώνη του ευρώ. Τα ευρώ πράγματι ξεχωρίζουν ανάλογα με την προέλευσή τους χάρη σε ένα λατινικό γράμμα πριν από τον σειριακό αριθμό του χαρτονομίσματος που δηλώνει την... καταγωγή του. Εάν εκδόθηκε από την κεντρική τράπεζα της Ελλάδας, το γράμμα αυτό είναι το Υ, από τη Γερμανία το Χ, και ούτω καθεξής.
Όπως όμως λένε σοβαρότεροι αναλυτές, ο... ρατσισμός έναντι των ελληνικών ευρώ, αν και στον βαθμό που υπάρχει, είναι εντελώς παράλογος.  Όχι μόνο γιατί η Ελλάδα δεν κόβει ευρώ κατά το δοκούν, αλλά και για τον πρακτικό λόγο ότι έπειτα από τόσα χρόνια στα πορτοφόλια των Ευρωπαίων υπάρχει ένα “μιξ γκριλ” χαρτονομισμάτων, που καθιστά πρακτικά αδύνατη τη “γενοκτονία” των ευρώ που προέρχονται από μία μόνο χώρα.
Πράγματι, σε δική μας τυχαία δειγματοληψία με βάση το περιεχόμενο του πορτοφολιού μας, από τα πέντε χαρτονομίσματα το ένα ήταν από την Ελλάδα, το άλλο από την Ισπανία, το τρίτο από την Ιταλία, το τέταρτο από την Πορτογαλία και το πέμπτο από την Ολλανδία.

Τι θα γινόταν αν γυρίζαμε στη δραχμή Τι θα συνέβαινε όμως αν πράγματι η Ελλάδα εγκατέλειπε το ευρώ και επέστρεφε στη δραχμή; Το αδιανόητο αυτό σενάριο, που δεν προβλέπεται καν από τις συνθήκες, θα ήταν κατά πάσα πιθανότητα καταστροφικό, αν όχι για τη χώρα, σίγουρα για τους  Έλληνες. Κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθούσε μια περίοδος καλπάζοντος πληθωρισμού, ενώ η αξία των καταθέσεών μας θα διαγραφόταν μονοκοντυλιά. Κάτι τέτοιο συνέβη για παράδειγμα στη Ρωσία στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν τα νοικοκυριά είδαν ξαφνικά την αξία των αποταμιεύσεών τους να μηδενίζεται. Πέραν τούτου, οι νοσταλγοί της δραχμής πρέπει να σκεφτούν το εξής: Τι θα συμβεί με τα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που είναι σε ευρώ; Με τη δραχμή υποτιμημένη, η εξυπηρέτησή τους θα ήταν πρακτικά αδύνατη, οδηγώντας σε μπαράζ πτωχεύσεων ακόμη και τις ισχυρότερες τράπεζες.


Ποιος κόβει σήμερα τα ελληνικά ευρώ
Το  Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ) βρίσκεται στον Χολαργό, σε κτίριο που αποπερατώθηκε το 1941. Η λειτουργία του τυπογραφείου άρχισε μετά την απελευθέρωση από τη γερμανική κατοχή, με την εκτύπωση του πρώτου χαρτονομίσματος (το καφέ χιλιόδραχμο Δ΄ έκδοσης του 1947). Παράλληλα άρχισε και η εκτύπωση επιταγών και άλλων αξιών της τράπεζας και του ελληνικού δημοσίου. Η τύπωση κερμάτων άρχισε το 1972, ενώ το ίδιο έτος το ΙΕΤΑ υπάχθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδας. Σήμερα είναι αρμόδιο για την εκτύπωση τραπεζογραμματίων ευρώ, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα από την ευρωτράπεζα σχέδια, τις προδιαγραφές και τα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Οι ποσότητες που κάθε χρόνο ανατίθενται από την ΕΚΤ στην Τράπεζα της Ελλάδας και κατ’ επέκταση στο ΙΕΤΑ για εκτύπωση αποτελούν μέρος του συνολικού αριθμού τραπεζογραμματίων ευρώ που τυπώνονται για την κάλυψη των αναγκών του ευρωσυστήματος.
ΠΗΓΗ: http://hellas-macedonia-thessaloniki.blogspot.com/

Οι τελικές αλλαγές στο φορολογικό

















|



Οκτώ νέα φορολογικά κλιμάκια, αλλαγή του καθεστώτος συλλογής αποδείξεων και επιβολή φόρου 20% στην εκκλησιαστική περιουσία, εισάγει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στο σύνολο του, την Πέμπτη στη Βουλή. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο συνδέει άμεσα το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ για όλους τους φορολογούμενους με τη συγκέντρωση αποδείξεων.  Για εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ οι αποδείξεις που πρέπει να προσκομίσουμε στην εφορία πρέπει να αντιστοιχούν στο 10% των εισοδημάτων. Για μεγαλύτερα εισοδήματα προβλέπεται συντελεστής 30%. Αποδείξεις υποχρεούνται να εκδίδουν και τα πρατήρια υγρών καυσίμων, τα περίπτερα, τα ταξί καθώς και οι πωλητές των λαϊκών αγορών.

Τι αλλάζει και τι προστίθεται

Το δρόμο για τη Βουλή παίρνει αυτή την εβδομάδα το φορολογικό νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο καθιερώνεται ενιαία φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες, με:
  • αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ
  • ανώτατο συντελεστή 45% για τα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ &
  • φοροελαφρύνσεις από 10 έως 340 ευρώ για φορολογουμένους με ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ
  • επιβαρύνσεις έως 1.350 ευρώ για εισοδήματα από 40 έως 100 χιλιάδες ευρώ
Οι συντελεστές φόρου που καθιερώνονται κυμαίνονται από 18 έως 45%.
Από την 1 Ιανουαρίου 2011 εισάγεται ο λογιστικός προσδιορισμός για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες όπως οι ιδιοκτήτες ταξί, φορτηγών ΔΧ, ενοικιαζόμενων δωματίων, κάμπινγκ, βενζινάδικων, περιπτέρων, πρακτορείων ΠΡΟΠΟ, οι λιανοπωλητές, οι αρχιτέκτονες και οι πολιτικοί μηχανικοί.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται σταδιακή μείωση του φόρου στα μη διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων από το 25% στο 20%.
Ταυτόχρονα προβλέπεται:
  • φορολόγηση των μπόνους με συντελεστή 90%
  • των παροχών σε είδος προς εταιρικά στελέχη ως εισόδημα
  • κατάργηση χαριστικών φοροαπαλλαγών στις επιχειρήσεις.
  • επαναφορά των τεκμηρίων διαβίωσης για τον προσδιορισμό του εισοδήματος
Φόρο κατοχής μεγάλης ακίνητης περιουσίας με:
  •  ατομικό αφορολόγητο 400.000 ευρώ και
  • συντελεστές από 0,1% έως και 2% για πολύ μεγάλες περιουσίες προβλέπει το νομοσχέδιο αντικαθιστώντας το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων.
Επιβάλλεται φόρος:
  • 20% στα έσοδα από εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας της εκκλησίας
  • 5% σε δωρεές ακινήτων και
  • 10% δωρεές μετρητών
Επίσης αυξάνεται από 3% σε 15% η φορολογία των ακινήτων off shore εταιρειών. Με φόρο 15% επί της αντικειμενικής αξίας θα επιβαρύνονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων που τα έχουν περάσει στο όνομα offshore επιχειρήσεων.

Τι ισχύει με τις αποδείξεις

Με την κατάθεση του νομοσχεδίου ξεκαθάρισε και το τοπίο για τις αποδείξεις που χρειάζονται οι πολίτες  ώστε να κερδίσουν τη φοροαπαλλαγή των 6.000.
Για εισοδήματα έως 6.000 ευρώ δεν απαιτούνται καθόλου. Για εισοδήματα έως 12.000 οι αποδείξεις που πρέπει να προσκομίσουμε στην εφορία είναι 10% των εισοδημάτων, και για εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ -αφού αφαιρεθούν τα πρώτα 12.000- προβλέπεται συντελεστής 30%.

Έτσι ενδεικτικά για εισόδημα  12.000 χρειάζονται αποδείξεις 1.200 ευρώ, για 24.000 αποδείξεις 4.800, για 30.000 αποδείξεις 6.600 κα για 40.000 αποδείξεις 9.600.
Ταμειακές μηχανές υποχρεούνται να έχουν όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες. Στον κανόνα αυτό υπάγονται, και τα πρατήρια καυσίμων, τα περίπτερα, τα ταξί, οι πωλητές των λαϊκών αγορών.

Όταν οι αποδείξεις είναι λιγότερες από τις απαιτούμενες ο φορολογούμενος επιβαρύνεται με ποσοστό φόρου ίσο με το 10% του ποσού των αποδείξεων που του υπολείπεται.

Οι έλεγχοι για τους φοροφυγάδες εντατικοποιούνται. Ήδη τις τελευταίες ημέρες οι μηχανισμοί του Υπουργείου Οικονομικών εντόπισαν πάνω από 500 επιχειρήσεις που δεν έκοβαν αποδείξεις.

Με το νομοσχέδιο:
  • συστήνεται εξειδικευμένη υπηρεσία στην ΥΠΕΕ, για τη "επώνυμη φοροδιαφυγή»
  • συντομευουν οι προθεσμίες επιβολής προστίμων
  • θα διεξάγονται ηλεκτρονικές διασταυρώσεις
  • θα δίνεται φορολογική αμνηστία σε όσους αποκαλύπτουν διαφθαρμένους δημόσιους λειτουργούς & θα διενεργειται ελεγχος των συναλλαγών με εταιρίες offshore.
ΠΗΓΗ: http://hellas-macedonia-thessaloniki.blogspot.com/

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ: ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ...


Χρόνια τώρα, με τις πρώτες φθινοπωρινές μπόρες χάνονται στα λασπόνερα ζωές και περιουσίες. Στα χαρτιά παραμένουν σημαντικότατα αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία θα αποτελούσαν ισχυρές ασπίδες για δεκάδες περιοχές του Λεκανοπεδίου που πνίγονται κάθε χρόνο.
Στις τεχνικές υπηρεσίες ξέρουν πολύ καλά τους λόγους: <<Είναι έργα που κοστίζουν και δεν φαίνονται από την εκλογική πελατεία>>.
  • Στα κονδύλια που διατίθενται για την αντιπληννυρική θωράκιση του Λεκανοπεδίου, ισχύει το <<κάθε πέρσι και καλύτερα>>: Σύμφωνα με σοιχεία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, την περίοδο 1998-2004 διατέθηκαν τα περισσότερα χρήματα, γύρω στα 700 εκατ ευρώ. Όχι από την <<απλοχεριά>> της τότε κυβέρνησης, αλλά γιατί στα μέσα της δεκαετίας του 1990 είχαμε νεκρούς και τεράστιες ζημιές. Αντίθετα, τα κονδύλια την τελευταία τετραετία δεν ξεπέρασαν τα 100 εκατ ευρώ.
  • Και η παρωδία δεν έχει τέλος: Δέν είναι μόνο ότι δεν υλοποιούνται έργα εκατομμυρίων, αλλά συντηρείται από την κεντρική διοίκηση ένα μπάχαλο  και στο επίπεδο των μικρότερων παρεμβάσεων, που όταν γίνονται έγκαιρα, γλιτώνουν εκατοντάδες πολίτες από μεγάλους μπελάδες. Ο λόγος για τον καθαρισμό των φρεατίων και των ρεμάτων. Παρά τις προσπάθειες από τις Νομαρχίες, οι παρεμβάσεις δεν είναι ποτέ αρκετές. Η ευθύνη των καθαρισμών επιμερίζεται σε 3 φορείς: Υπουργείο, Νομαρχίες και Δήμοι.Και οι 3 έχουν την ευθύνη συντήρησης οδικών δικτύων και ο καθένας καθαρίζει ρέματα και φρεάτια, που ανήκουν στα <<δικά του>> οδικά δίκτυα.

Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ...

Κλείστε την τηλεόραση και ανοίξτε την γνώση!!!!!! Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η σύσταση για τους γονείς, από πρόσφατη έρευνα του Δόκτορα Δημητρίου Χρηστάκη, διευθυντή του Κέντρου Παιδικής Υγείας, Συμπεριφοράς και Ανάπτυξης στο Ινστιτούτο Παιδικών Ερευνών του Σιάτλ και καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.
  • Όταν η τηλεόραση είναι ανοιχτή, έστω και ως υπόβαθρο στο οικειακό περιβάλλον, είναι σα να ράβεται το στόμα των γονέων και των παιδιών,
  • Αποτέλεσμα? Προβλήματα στην πρόοδο του γλωσσικού αισθητηρίου, που επηρεάζουν ακόμα και την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Κανονικά οι ενήλικοι, χρησιμοποιούν περίπου 941 λέξεις ανά ώρα. Στην μελέτη αυτή, κατέγραψαν από 500 ως 900 λέξεις λιγότερες ανά ώρα εκ μέρους τους όταν η τηλεόραση ήταν ανοιχτή. Αλλά θα μπορούσε κανείς να αντιτάξει ότι όσα δεν λένε οι γονείς τα λένε οι ήρωες της τηλεόρασης, που στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν βάζουν γλώσσα μέσα. 
  • Ακόμα και αν βιντεοσκοπήσει κανείς ένα γονέα και ρίξει το βίντεο στην τηλεόραση, πάλι το παιδί θα μάθει πολύ λιγότερα από το αν υπήρχε ζωντανή παρουσία του πατέρα του ή της μητέρας του.

Η ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΟΣ ΓΟΝΙΔΙΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΙ ΤΑ ΚΟΜΜΕΝΑ ΑΚΡΑ!


Επιστήμονες του Ινστιτούτου Wistar στη Φιλαδέλφεια ανακάλυψαν τον τρόπο να αναγεννούν τα κομμένα άκρα των θηλαστικών. Συγκεκριμένα  παρατήρησαν ότι ένα ποντίκι μπορούσε να αποκαθιστά τους κατεστραμμένους ιστούς του, εξαιτίας της απουσίας ενός γονιδίου, του p21.
Η απουσία του συγκεκριμένου γονιδίου έδωσε στο ποντικάκι τη δυνατότητα να αποκτήσει θεραπευτική δύναμη με αποτέλεσμα να  αναπαράγει τα χαμένα του κύτταρα. Πιο συγκεκριμένα, όταν συνήθως τα θηλαστικά τραυματίζονται εμφανίζουν πληγές, στην περίπτωση όμως του μικρού ποντικού δε δημιουργήθηκε πληγή αλλά ένα μικρό βλάστημα, το οποίο είχε τέτοια δομή ώστε προκαλούσε τη ραγδαία ανάπτυξη κυττάρων. Η συγκεκριμένη μέθοδος εφαρμόστηκε με τα ίδια αποτελέσματα και στα σκουλήκια, ενώ με την ίδια μέθοδο αυτοθεραπέυονται και τα σφουγγάρια.
Οι ερευνητές αναλύοντας το γιατί συμβαίνει αυτό κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η απώλεια του συγκεκριμένου γονιδίου βοηθά τα κύτταρα των θηλαστικών να λειτουργούν ως εμβρυακά βλαστοκύτταρα, και όχι σαν απλά κύτταρα ενήλικων θηλαστικών. Γι’αυτό το λόγο ο τραυματισμένος ιστός αντικαθίσταται από νέο, ο οποίος δεν φέρει κανένα σημάδι τραυματισμού.  
Οι ειδικοί περίμεναν ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να μετέτρεπε τα καινούργια κύτταρα σε καρκινογόνα, ευτυχώς διαψεύσθηκαν, αφού ο συνδυασμός της απόπτωσης με την υψηλή αναπαραγωγή νέων επιτρέπει στα κύτταρα ενός οργανισμού να διαχωρίζονται γρήγορα χωρίς να είναι καρκινογόνα.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι μια μέρα δεν θα υπάρχουν ακρωτηριασμένοι άνθρωποί, αφού το σώμα θα αναγεννά τα κομμένα άκρα, δίνοντας ταυτόχρονα ελπίδα σε χιλιάδες συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα ..  

By Elf
 

Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

ΩΣ ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΤΕΛΙΚΑ....


Η μεταφορά ενός στρατιώτη με αλλεργικό σοκ  από την Καλόλυμνο στην Κάλυμνο λίγο έλειψε να καταλήξει σε τραγωδία, όταν  η ψαρόβαρκα χτύπησε σε ξέρα και οι 3 επιβαίνοντες, ο καπετάνιος, ένας ταγματάρχης και ο ασθενής φαντάρος βρέθηκαν για 3 ώρες μέσα στα παγωμένα νερά.
Πως είναι δυνατόν  στρατιωτικό προσωπικό από ακριτικές μάχιμες μονάδες νε μεταφέρεται με βάρκες? Στο Πεντάγωνο λένε ότι η επιλογή για τις <<βαρκάδες>> έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο από τους προηγούμενους κυβερνώντες και συνεχίζεται από τους τωρινούς, επειδή δεν θέλουμε να προκαλούμε τους <<απέναντι>> με την χρήση στρατιωτικών μέσων μεταφοράς!!!!
Από το τέλος του 2008, όταν οι Τούρκοι άρχισαν να απειλούν με κατάρριψη τα μεταγωγικά ελικόπτερα Chinook, που μετέφεραν στρατιώτες μας στο Φαρμακονήσι για την επάνδρςση του φυλακίου, ο τρόπος μεταφοράς άλλαξε. Η αλλαγή φρουράς γίνεται με πλωτά μέσα(βάρκες), όχι στρατιωτικα.
Ίδια λογική επικρατεί και στα υπόλοιπα μικρονήσια όπως η Καλόλυμνος!!!!!
Σημασια έχει ότι  ευτυχώς για τους 3 ανθρώπους, με την συμλήρωση ακριβώς 3 ωρών από την εκπομπή του SOS, ένα Super Puma εντόπισε  2 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα τους ναυαγούς.
Και οι 3 ήταν καλά στην υγεία τους.....


Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Έπεσε για πρώτη φορά η καρό σημαία της F1 στο Bahrain (Sakhir)

Το πρωτάθλημα για το 2010 ξεκίνησε χτες με την επιστροφή του Michael Schumacher στις πίστες αλλά όχι και στην Ferrari, αφού ο πιλότος είναι πρώτος οδηγός της Mercedes GP. Με την επιστροφή του ο Mika πήρε την έκτη θέση και 8 βαθμούς, ενώ την πρώτη θέση κατέκτησε ο Ισπανός F. Alonso με την Ferrari και 25 βαθμούς.

Η τελική κατάταξη και η βαθμολογία έχει ως εξής:

01. F. Alonso (ESP) Ferrari 25
02. F. Massa (BRA) Ferrari 18
03. L. Hamilton (GBR) McLaren 15
04. S. Vettel (GER) Red Bull 12
05. N. Rosberg (GER) Mercedes 10
06. M. Schumacher (GER) Mercedes 08
07. J. Button (GBR) McLaren 06
08. M. Webber (AUS) Red Bull 04
09. V. Liuzzi (ITA) Force India 02
10. R. Barrichello (BRA) Williams 01

19 αγώνες θα διεξαχθούν στο φετινό πρωτάθλημα της F1. Ανάμεσα τους βρίσκεται και το Grand Prix του Καναδά ενώ για πρώτη φορά θα διεξαχθεί Grand Prix στην Κορέα. Ο πρώτος αγώνας διεξήχθη στο Μπαχρέιν χτες ενώ το τελευταίο GP θα γίνει στην πίστα του Interlagos στην Βραζιλία στις 14 Νοεμβρίου. Το πρόγραμμα μπορεί να αλλάξει μόνο εάν δεν συμφωνήσουν οι Καναδοί με τον Bernie και έτσι εάν δεν διεξαχθεί το Καναδικό GP ο αγώνας της Τουρκίας θα μεταφερθεί στις 6 Ιουνίου. Και πάλι, όπως έγινε φέτος, ο αγώνας της Αυστραλίας θα ξεκινήσει στις 17:00, της Μαλαισίας στις 16:00 και της Σιγκαπούρης 20:00 (τοπική ώρα) ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του ευρωπαϊκού κοινού. Αναλυτικά το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:
Formula One 2010 calendar:
14 Μαρτίου – Bahrain (Sakhir)
28 Μαρτίου – Australia (Melbourne, starting at 1700 local time)
4 Απριλίου – Malaysia (Sepang, starting at 1600 local time)
18 Απριλίου – China (Shanghai)
9 Μαΐου – Spain (Barcelona)
23 Μαΐου – Monaco (Monte Carlo)
30 Μαΐου – Turkey (Istanbul)
13 Ιουνίου – Canada (Montreal, provisional)
27 Ιουνίου – Europe (Valencia)
11 Ιουλίου – Great Britain (Donington Park)
25 Ιουλίου – Germany (Hockenheim)
1 Αυγούστου – Hungary (Budapest)
29 Αυγούστου – Belgium (Spa-Francorchamps)
12 Σεπτεμβρίου – Italy (Monza)
26 Σεπτεμβρίου – Singapore (starting at 2000 local time)
3 Οκτωβρίου – Japan (Suzuka)
17 Οκτωβρίου – South Korea (Yongam)
31 Οκτωβρίου – Abu Dhabi (Yas Marina, starting at 1700 local time)
14 Οκτωβρίου – Brazil (Interlagos)

[Πηγή: Formula 1]

By Elf

Αύξηση του ΦΠΑ-Αλυσιδωτές ανατιμήσεις στην αγορά

Ντόμινο ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες θα φέρει η αύξηση του ΦΠΑ που εφαρμόζεται από σήμερα, ενώ στην αγορά έχει ξεσπάσει «πόλεμος» βιομηχανίας - λιανεμπορίου σχετικά με την απορρόφηση του αυξημένου φόρου.

Η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ από 9% σε 10% και από 19% σε 21% καθώς και η νέα αύξηση του ειδικού φόρου καυσίμων εκτιμάται ότι θα επιβαρύνουν κατά περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες τον πληθωρισμό.

Η αύξηση θα φέρει σαρωτικές αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής, τα καύσιμα, τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, τα εισιτήρια, τα φάρμακα, σε υπηρεσίες, τις νεόδμητες κατοικίες και τα αυτοκίνητα.

Μόνο οι ανατιμήσεις στα καύσιμα από την αύξηση του φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη «πρόσθεσαν» στον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου 0,42%. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα υπάρξει και η νέα αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα που έγιναν εντός του Μαρτίου.

Με τον αυξημένο ΦΠΑ θα επιβαρύνεται κάθε παραστατικό για την παροχή προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως εάν οι παροχές αφορά προγενέτερο διάστημα, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείο Οικονομικών την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, αυτό σημαίνει ότι τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, κλπ) που θα εκδοθούν από σήμερα και μετά, θα έχουν τον αυξημένο ΦΠΑ και για τις υπηρεσίες του προηγούμενου διαστήματος.

Αναλυτικά:

* Ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ αυξάνεται σε 21% από 19% και αφορά στα είδη ένδυσης-υπόδησης, τηλεπικοινωνίες, παροχή υπηρεσιών, έπιπλα-είδη οικιακής χρήσης, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, μεταφορές, καύσιμα, οικοδομικά υλικά, τσιγάρα, αλκοολούχα ποτά, ακίνητα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα κ.λπ.

Η αύξηση του ΦΠΑ από 19% σε 21% φέρνει ανατιμήσεις στα περισσότερα διόδια στις εθνικές οδούς, αλλά σε ορισμένα, όπως της Αττική Οδού, οι τιμές θα παραμείνουν, προς το παρόν τουλάχιστον, σταθερές.

* Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ αυξάνεται σε 10% από 9%. Η αύξηση αφορά σε τρόφιμα, μη αλκοολούχα ποτά, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, διαμονή σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφενεία, ζαχαροπλαστεία, εισιτήρια μεταφορικών μέσων, επισκευές παλαιών κατοικιών (παροχή υπηρεσιών από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κ.λπ.) κ.ά.

Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ με τους παλαιούς συντελεστές, γίνεται δεκτό να αποδοθεί ο φόρος με τους παλαιούς συντελεστές, μέχρι την αναθεώρηση των τιμών, κατά την οποία θα ληφθούν υπόψη οι νέοι αυξημένοι συντελεστές.

* Ο χαμηλός ΦΠΑ αναπροσαρμόζεται σε 5% από 4,5% και αφορά σε εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία και θέατρα.

* Τέλος, συντελεστές 7% και 15% ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου. Συγκεκριμένα, οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου διαμορφώνονται σε 15%, 7% και 4% αντίστοιχα.

«Πόλεμος» για την απορρόφηση του ΦΠΑ

Εν τω μεταξύ, «πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ βιομηχανίας και λιανεμπορίου με αφορμή την αύξηση του ΦΠΑ.

Αρκετές επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους του λιανεμπορίου δηλώνουν διατεθειμένες να απορροφήσουν την αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και να μην αλλάξουν τις τιμές τους.

Η πλευρά των βιομηχάνων και βιοτεχνών εμφανίζεται διστακτική, καταγγέλλει μάλιστα για εκβιασμό μερίδα μεγάλων λιανεμπορικών επιχειρήσεων που τους ζητούν να επωμισθούν το κόστος από την αύξηση του ΦΠΑ για λογαριασμό τους.

Εκτός από τις μικρομεσαίες λιανεμπορικές επιχειρήσεις, το ίδιο θα κάνουν και ορισμένες μεγάλες αλυσίδες τουλάχιστον έως το Πάσχα.

Στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, η αύξηση του ΦΠΑ φαίνεται ότι εντείνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των αλυσίδων. Την απορρόφηση της αύξησης έχουν ανακοινώσει οι discount αλυσίδες Lidl και Αldi, ενώ στο παιχνίδι μπήκε και η Carrefour Μαρινόπουλος η οποία θα την απορροφήσει για όλα τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, συνεχίζοντας παράλληλα τις πρόσφορες της σε άλλα είδη.

Επίσης, οι άλλες αλυσίδες του κλάδου απαντούν με μεγάλες προσφορές σε χιλιάδες προϊόντα που φιλοξενούν στα ράφια τους.

* «Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να συμβιβαστούν με τη νέα φοροληστεία από την αύξηση του ΦΠΑ. Αντίθετα πρέπει να κλιμακώσουν την πάλη τους για πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, διεκδικώντας ταυτόχρονα τη δραστική μείωση του ΦΠΑ και την πλήρη κατάργησή του στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στη ΔΕΗ, στο νερό και στα καύσιμα» σημείωσε το ΚΚΕ.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artId=320155&dt=15/03/2010#ixzz0iEm7qLt0

ΝΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ!!!!!!!!!

<<Πληρώναμε στην Ελλάδα για 2 λόγους: Με την Ελλάδα υπήρχαν πολύ μακροχρόνιες προγραμματικές συμφωνίες και στον τομέα των τηλεποικινωνιών οι τιμές μειώνονται κάθε 3-4 χρόνια στο μισό. Οι Έλληνες όμως δεν επαναδιαπραγματεύονταν και δεν ζητούσαν μείωση των τιμών στο βαθμό που βτο επέβαλλε η αγορά. Από την άλλη θέλαμε να κερδίζουμε νέα συμβόλαια και αυτό το πετυχαίναμε με πληρωμές....>>.
Τάδε έφη Ράινερ Πέτερ Νιντλ, σε κατάθεση στην Γερμανίδα ανακρίτρια.
 Σκιαγραφείται μια δεκαετία βαθιάς και νοσηρής διαπλοκής, ένα οχετό διαφθοράς, που διαπότισε σχεδόν όλα τα κλιμάκια της πολιτικής πυραμίδας  και τις απολήξεις τους στην  διοικητική <<πυραμίδα>> του δημόσιου τομέα.
Οι μίζες στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες και στις μεταφορές (ΟΤΕ, ΟΣΕ) από τις αρχές της δεκαετίας του  1980, την εναλλαγή των κυβερνήσεων το 1989-90 που ετεροκαθόριζαν τους όρους επιρροής και ανταγωνισμού, την κυβέρνηση <<εθνικής ενότητας>>, την κυβέρνηση Μητσοτάκη, την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ το 1993, την κυβέρνηση Σημίτη  και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μέχρι και τις τελευταίες κυβερνήσεις Καραμανλή....
Για τα Golden Boys και τα χρυσοπληρωμένα μεγαλοστελέχη ιδιωτικών κολοσσών, που με κουμπαριές και φιλίες με κρατικούς και κυβερνητικούς παράγοντες διασφαλίζουν τη συνέχιση των σκανδαλωδών συμβάσεων σε βάρος του Δημοσίου.
Ο Ρίχαρντ Σίκατσεκ, ο εντεταλμένος για τις πληρωμές της εταιρείας, τους έκανε όλους ρόμπα αποδεικνύοντας ότι η μητρική γνώριζε τα πάντα γύρω από το χορό της μίζας και τον ενθάρρυνε, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες.
Τέλος η ελληνική Δικαιοσύνη γίνεται κυριολεκτικά <<ρόμπα>> καθώς από το 2006 που έσκασε η υπόθεση μέχρι και σήμερα, μόνο λίγα αποκόμματα εφημερίδων και ελάχιστες μη ουσιώδεις καταθέσεις των λίγων μαρτύρων που εξετάστηκαν στην Γερμανία, αποτελούν τη δικογραφία με την οποία θα διωχθούν γύρω στα 40 άτομα, που φέρονται ω αναμεμειγμένα στις ελληνικές μίζες. Χώρια ότι κάποιοι αρχιμιζαδόροι το έσκασαν νύχτα για Γερμανία και Αργεντινή πριν το τότε Υπυργείο Εξωτερικών μυριστεί τι θα έκαναν.
Όταν το ήξερε όλος ο ελληνικος λαος.....


Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 65.....

Γερασμένοι, χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, κάτοχοι μικρής εκμετάλλευσης, συχνά πολυαπασχολούμενοι, οι αγρότες παράγουν με αυξανόμενο κόστος σε ένα περιβάλλον μειούμενης στήριξης και έντονου διεθνούς ανταγωνισμου.
Στις περίπου 678.000 αγροτικές εκμεταλλέυσεις απασχολούνται κατά προσέγγιση 570.000 εργαζόμενοι. Σύμφωνα με μελέτη του Καθηγητή αγροτικής κοινωνιολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπου Κασίμη πάνω από τα 2/3 αυτών των εκμεταλλέυσεων δεν εξασφαλίζουν πλήρη απασχόληση για περισσότερα από ένα άτομο το χρόνο, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός γεωργών να έχει και άλλες πηγές εισοδήματος. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ, τα έξοδα από εργασίες που δεν σχετίζοντα άμεσα με την γεωργία, αγγίζουν το 40% του συνολικού εισοδήματος του αγροτικού νοικοκυριού. Τα τελευταία χρόνια μειώθηκαν τα μέλη οικογενειών-ιδιοκτητών εκμετάλλευσης που ασχολούνται με την γεωργία. Την ίδια στιγμή αυξήθηκε σημαντικά η απασχόληση μισθωτών, σχεδόν αποκλειστικά μεταναστών, στην ελληνική ύπαιθρο.
Το κόστος αυτής της εργασίας αυξάνεται τα τελευταία 10 χρόνια και μαζί με τις άλλες δαπάνες για τεχνολογία, μηχανήματα. Λιπάσματα <<απογειώνει>> το κόστος παραγωγής. Από την άλλη πλευρά, καλλιεργούν εκτάσεις μικρότερες των 50 στρεμμάτων. Την τελευταία δεκαετία 1 στους 3 ιδιοκτήτες εκμετάλλευσης είναι μεγαλύτερος από 65 χρονών. Την ίδια στιγμή οι νέοι αγρότες κάτω των 35 μειώθηκαν στο 5% του συνόλου.
Οι βιοπαραγωγοί στην πλειοψηφία τους είναι νέοι αγρότες, οι οποίοι εκτός από το οικονομικό όφελος, αναζητούν καλύτερο επίπεδο διαβίωσης και συνθηκών εργασίας.

ΣΠΑΝΙΑ ΕΙΔΗ ΖΩΩΝ ΨΥΧΟΝΤΑΙ....


Σε μια έκταση 18 εκταρίων(177 στρεμμάτων), το ίδρυμα SVF είναι το μοναδικό στην Αμερική που ασχολείται αποκλειστικά με την αναπαραγωγή σπάνιων ειδών οικόσιτων ζώων τα οποία εκτρέφονται με φυσικό τρόπο, καταψύχοντας το σπέρμα και τα έμβρυά τους μέσω μιας τεχνικής που ονομάζεται κρυοσυντήρηση.
Στο ίδρυμα διατηρούνται περίπου 45.000 δείγματα από 20 σπάνια είδη ζώων μέσα σε υγρό άζωτο που ψύχεται στους -191 βαθμούς Κελσίου. Ουσιαστικά, πρόκειται για κατεψυγμένη Κιβωτό του Νώε. Μια μυοτονική κατσίκα, στις αρχές του 2004, όταν ήταν έμβρυο έξι ημερών, αφαιρέθηκε από την μήτρα της μητέρας του και πέρασε τους επόμενους μήνες στην ψύξη. Αφού αποψύχθηκε και μεταφυτεύτηκε  στην μήτρα μιας παρένθετης μαλτέζικης κατσίκας, ενός συνηθισμένου είδους, γεννήθηκε στις 7 Μαίου του ίδιου έτους ως μια απολύτως φυσιολογική μυοτονική  κατσίκα.
Οι μύες στις μυοτονικές κατσίκες παγώνουν όταν κάτι τις τρομάζει, με αποτέλεσμα τα ζώα να ακινητοποιούνται και να πέφτουν για περίπου 10 δευτερόλεπτα στο πλάι.Επομένως είναι εύκολο να κατανοήσουμε το λόγο για τον οποίο οι μυοτονικές κατσίκες κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.
Τα τεράστια πρόβατα κότσγουολντ είναι πολύ μεγάλα και αναπτύσσονται με πολύ αργούς ρυθμούς για να γίνουν εμπορικώς αποδεκτά. Τα βοοειδή του Ντέβον είναι διπλής χρήσης, γεγονός που αποτελεί μειονέκτημα σε μια οικονομία η οποία απαιτεί εξειδίκευση.
Ο Τζωρτζ Σάπερσταϊν, επιστημονικός σύμβουλος του ιδρύματος, τόνισε ότι τα σημερινά οικόσιτα ζώα, είναι ένα μάτσο αδύναμων ζώων που αναπαράγονται μέσω της διαστάυρωσης ειδών που έχουν στενή συγγένεια μεταξύ τους με στόχο την διατήρηση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών. Πριν από 50 χρόνια, υπήρχαν περίπου 6 διαδεδομένα γαλακτοπαραγωγικά είδη ζώων στην Αμερική. Σήμερα, οι 8,6 εκατ αγελάδες που υπάρχουν στην Αμερική, αποτελούν το 93% των γαλακτοπαραγωγικών κοπαδιών της χώρας. Τα μισά γονίδια των σημερινών ασπρόμαυρων αγελάδων προέρχονται από λιγότερους από 20 ταύρους.
Τα είδη ζώων που εκτρέφονται με φυσικό τρόπο δεν υποβάλλονται σε μια συνεχή διαδικασία ¨βελτίωσης¨ από τους ανθρώπους. Αναπτύσσονται μέσω της φυσικής διαδικασίας της επιβίωσης του ισχυρότερου και μπορούν να τα καταφέρουν χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση. Μπορούν να επιβιώσουν με επιτυχία σε βοσκοτόπια που τους είναι οικεία, ενώ πολλά ξέρουν πως να αποφεύγουν τους εχθρούς τους.