Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 65.....

Γερασμένοι, χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, κάτοχοι μικρής εκμετάλλευσης, συχνά πολυαπασχολούμενοι, οι αγρότες παράγουν με αυξανόμενο κόστος σε ένα περιβάλλον μειούμενης στήριξης και έντονου διεθνούς ανταγωνισμου.
Στις περίπου 678.000 αγροτικές εκμεταλλέυσεις απασχολούνται κατά προσέγγιση 570.000 εργαζόμενοι. Σύμφωνα με μελέτη του Καθηγητή αγροτικής κοινωνιολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπου Κασίμη πάνω από τα 2/3 αυτών των εκμεταλλέυσεων δεν εξασφαλίζουν πλήρη απασχόληση για περισσότερα από ένα άτομο το χρόνο, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός γεωργών να έχει και άλλες πηγές εισοδήματος. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ, τα έξοδα από εργασίες που δεν σχετίζοντα άμεσα με την γεωργία, αγγίζουν το 40% του συνολικού εισοδήματος του αγροτικού νοικοκυριού. Τα τελευταία χρόνια μειώθηκαν τα μέλη οικογενειών-ιδιοκτητών εκμετάλλευσης που ασχολούνται με την γεωργία. Την ίδια στιγμή αυξήθηκε σημαντικά η απασχόληση μισθωτών, σχεδόν αποκλειστικά μεταναστών, στην ελληνική ύπαιθρο.
Το κόστος αυτής της εργασίας αυξάνεται τα τελευταία 10 χρόνια και μαζί με τις άλλες δαπάνες για τεχνολογία, μηχανήματα. Λιπάσματα <<απογειώνει>> το κόστος παραγωγής. Από την άλλη πλευρά, καλλιεργούν εκτάσεις μικρότερες των 50 στρεμμάτων. Την τελευταία δεκαετία 1 στους 3 ιδιοκτήτες εκμετάλλευσης είναι μεγαλύτερος από 65 χρονών. Την ίδια στιγμή οι νέοι αγρότες κάτω των 35 μειώθηκαν στο 5% του συνόλου.
Οι βιοπαραγωγοί στην πλειοψηφία τους είναι νέοι αγρότες, οι οποίοι εκτός από το οικονομικό όφελος, αναζητούν καλύτερο επίπεδο διαβίωσης και συνθηκών εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: