Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

ΣΠΑΝΙΑ ΕΙΔΗ ΖΩΩΝ ΨΥΧΟΝΤΑΙ....


Σε μια έκταση 18 εκταρίων(177 στρεμμάτων), το ίδρυμα SVF είναι το μοναδικό στην Αμερική που ασχολείται αποκλειστικά με την αναπαραγωγή σπάνιων ειδών οικόσιτων ζώων τα οποία εκτρέφονται με φυσικό τρόπο, καταψύχοντας το σπέρμα και τα έμβρυά τους μέσω μιας τεχνικής που ονομάζεται κρυοσυντήρηση.
Στο ίδρυμα διατηρούνται περίπου 45.000 δείγματα από 20 σπάνια είδη ζώων μέσα σε υγρό άζωτο που ψύχεται στους -191 βαθμούς Κελσίου. Ουσιαστικά, πρόκειται για κατεψυγμένη Κιβωτό του Νώε. Μια μυοτονική κατσίκα, στις αρχές του 2004, όταν ήταν έμβρυο έξι ημερών, αφαιρέθηκε από την μήτρα της μητέρας του και πέρασε τους επόμενους μήνες στην ψύξη. Αφού αποψύχθηκε και μεταφυτεύτηκε  στην μήτρα μιας παρένθετης μαλτέζικης κατσίκας, ενός συνηθισμένου είδους, γεννήθηκε στις 7 Μαίου του ίδιου έτους ως μια απολύτως φυσιολογική μυοτονική  κατσίκα.
Οι μύες στις μυοτονικές κατσίκες παγώνουν όταν κάτι τις τρομάζει, με αποτέλεσμα τα ζώα να ακινητοποιούνται και να πέφτουν για περίπου 10 δευτερόλεπτα στο πλάι.Επομένως είναι εύκολο να κατανοήσουμε το λόγο για τον οποίο οι μυοτονικές κατσίκες κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.
Τα τεράστια πρόβατα κότσγουολντ είναι πολύ μεγάλα και αναπτύσσονται με πολύ αργούς ρυθμούς για να γίνουν εμπορικώς αποδεκτά. Τα βοοειδή του Ντέβον είναι διπλής χρήσης, γεγονός που αποτελεί μειονέκτημα σε μια οικονομία η οποία απαιτεί εξειδίκευση.
Ο Τζωρτζ Σάπερσταϊν, επιστημονικός σύμβουλος του ιδρύματος, τόνισε ότι τα σημερινά οικόσιτα ζώα, είναι ένα μάτσο αδύναμων ζώων που αναπαράγονται μέσω της διαστάυρωσης ειδών που έχουν στενή συγγένεια μεταξύ τους με στόχο την διατήρηση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών. Πριν από 50 χρόνια, υπήρχαν περίπου 6 διαδεδομένα γαλακτοπαραγωγικά είδη ζώων στην Αμερική. Σήμερα, οι 8,6 εκατ αγελάδες που υπάρχουν στην Αμερική, αποτελούν το 93% των γαλακτοπαραγωγικών κοπαδιών της χώρας. Τα μισά γονίδια των σημερινών ασπρόμαυρων αγελάδων προέρχονται από λιγότερους από 20 ταύρους.
Τα είδη ζώων που εκτρέφονται με φυσικό τρόπο δεν υποβάλλονται σε μια συνεχή διαδικασία ¨βελτίωσης¨ από τους ανθρώπους. Αναπτύσσονται μέσω της φυσικής διαδικασίας της επιβίωσης του ισχυρότερου και μπορούν να τα καταφέρουν χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση. Μπορούν να επιβιώσουν με επιτυχία σε βοσκοτόπια που τους είναι οικεία, ενώ πολλά ξέρουν πως να αποφεύγουν τους εχθρούς τους.




Δεν υπάρχουν σχόλια: