Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Η ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΟΣ ΓΟΝΙΔΙΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΙ ΤΑ ΚΟΜΜΕΝΑ ΑΚΡΑ!


Επιστήμονες του Ινστιτούτου Wistar στη Φιλαδέλφεια ανακάλυψαν τον τρόπο να αναγεννούν τα κομμένα άκρα των θηλαστικών. Συγκεκριμένα  παρατήρησαν ότι ένα ποντίκι μπορούσε να αποκαθιστά τους κατεστραμμένους ιστούς του, εξαιτίας της απουσίας ενός γονιδίου, του p21.
Η απουσία του συγκεκριμένου γονιδίου έδωσε στο ποντικάκι τη δυνατότητα να αποκτήσει θεραπευτική δύναμη με αποτέλεσμα να  αναπαράγει τα χαμένα του κύτταρα. Πιο συγκεκριμένα, όταν συνήθως τα θηλαστικά τραυματίζονται εμφανίζουν πληγές, στην περίπτωση όμως του μικρού ποντικού δε δημιουργήθηκε πληγή αλλά ένα μικρό βλάστημα, το οποίο είχε τέτοια δομή ώστε προκαλούσε τη ραγδαία ανάπτυξη κυττάρων. Η συγκεκριμένη μέθοδος εφαρμόστηκε με τα ίδια αποτελέσματα και στα σκουλήκια, ενώ με την ίδια μέθοδο αυτοθεραπέυονται και τα σφουγγάρια.
Οι ερευνητές αναλύοντας το γιατί συμβαίνει αυτό κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η απώλεια του συγκεκριμένου γονιδίου βοηθά τα κύτταρα των θηλαστικών να λειτουργούν ως εμβρυακά βλαστοκύτταρα, και όχι σαν απλά κύτταρα ενήλικων θηλαστικών. Γι’αυτό το λόγο ο τραυματισμένος ιστός αντικαθίσταται από νέο, ο οποίος δεν φέρει κανένα σημάδι τραυματισμού.  
Οι ειδικοί περίμεναν ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να μετέτρεπε τα καινούργια κύτταρα σε καρκινογόνα, ευτυχώς διαψεύσθηκαν, αφού ο συνδυασμός της απόπτωσης με την υψηλή αναπαραγωγή νέων επιτρέπει στα κύτταρα ενός οργανισμού να διαχωρίζονται γρήγορα χωρίς να είναι καρκινογόνα.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι μια μέρα δεν θα υπάρχουν ακρωτηριασμένοι άνθρωποί, αφού το σώμα θα αναγεννά τα κομμένα άκρα, δίνοντας ταυτόχρονα ελπίδα σε χιλιάδες συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα ..  

By Elf
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: