Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Ποιος και πως βρήκαν το άγαλμα της 'Αφροδίτη της Μήλου' ?


Η Αφροδίτη της Μήλου είναι ένα πολύ γνωστό μαρμάρινο άγαλμα, της ελληνιστικής εποχής, το οποίο βρέθηκε την άνοιξη του 1820 σε αγροτική περιοχή της Μήλου, σε θέση αρχαίου οικισμού, από έναν αγρότη που λεγόταν κατά πάσα πιθανότητα Θεόδωρος ή Γεώργιος Κεντρωτάς. Ο ίδιος, λόγω των πολλών πιέσεων που δέχτηκε (από Γάλλους αρχαιολόγους και διπλωμάτες, από τους Έλληνες προκρίτους του νησιού και από τον δραγουμάνο Μουρούζη που εκπροσωπούσε και την Υψηλή Πύλη, δηλαδή την κύβέρνηση των Οθωμανών) μάλλον δεν μπόρεσε να κερδίσει κάτι σημαντικό από το εύρημά του, αν και οι περισσότερες πηγές αναφέρουν ότι πήρε 400 γρόσια. Το άγαλμα, που βρέθηκε σε πάνω από 6 χωριστά κομμάτια, κατέληξε ένα χρόνο αργότερα στο Μουσείο του Λούβρου, όπου και εκτίθεται μέχρι σήμερα. Στο μουσείο της Μήλου υπάρχει ένα πιστό αντίγραφό του, το οποίο έστειλε αργότερα ως δωρεά το Λούβρο.

Ποιος το βρήκε

Ο αγρότης που βρήκε το άγαλμα στο χωράφι του αναφέρεται με διάφορα ονόμα: αλλού ως Γεώργιος Κεντρωτάς, αλλού ως Θεόδωρος Κεντρωτάς, «εκτιμητής αξίας χωραφιών», δηλαδή κάτι σαν μεσίτης της εποχής και αλλού ως Μποτόνης. Είναι πιθανό στη μικρή κοινωνία της Μήλου να βρήκε το άγαλμα ένα μέλος της οικογένειας Κεντρωτά, αλλά στη συνέχεια να αναμίχθηκαν στις εκσκαφές και στις διαπραγματεύσεις πώλησης και συγγενείς του, από όπου και προέκυψε ίσως η σύγχυση. Ο Κεντρωτάς, αν ήταν ο Θεόδωρος, πέθανε το 1846 και ο Γεώργιος νωρίτερα.

Αν ήταν ο Θεόδωρος, τότε ίσως να μην πήρε ποτέ τα 400 ή 1.000 ή 7.000 γρόσια που φέρονται να πλήρωσαν οι Γάλλοι, γιατί βρέθηκε η διαθήκη του και ανέφερε μόνον τρεις πεζούλες ή χωράφια. Το ποσό αυτό δηλαδή (έστω και των 400 γροσιών) ήταν σχετικά σημαντικό για την εποχή εκείνη αφού 1.000 γρόσια ήταν ο ετήσιος μισθός των δημογερόντων. Φυσικά δεν ήταν διόλου δίκαιο για την αξία του αγάλματος, αλλά πάντως όποιος το είχε πάρει -αν το πήρε μόνον ένας- θα ήταν πια σχετικά εύπορος. Φυσικά δεν αποκλείεται τα χρήματα να δόθηκαν στην οικογένεια Κεντρωτά και να δαπανήθηκαν κατά διάφορους τρόπους. Άλλη εκδοχή είναι ότι οι Γάλλοι έδωσαν τα χρήματα στους δημογέροντες και προκρίτους του νησιού.

Πώς το βρήκε

Ο χώρος όπου βρέθηκε το άγαλμαΣτις 8 Απριλίου του 1820 (και 28 Μαρτίου με το παλιό ημερολόγιο που ίσχυε τότε στη Μήλο) ο Κεντρωτάς φέρεται να έσκαβε στο πεζούλι του και έβγαζε πέτρες από αρχαία ερείπια που υπήρχαν εκεί. Τον βοηθούσε πιθανόν ο 18χρονος γιος του Αντώνης και ένας 20χρονος ανηψιός του. Λίγο πιο πέρα Γάλλοι αξιωματικοί έκαναν ανασκαφές για αρχαία. Όταν ο Κεντρωτάς βρήκε πελεκημένο μάρμαρο έτρεξαν να τον βοηθήσουν δύο Γάλλοι ναύτες που συμμετείχαν στις γειτονικές ανασκαφές.Ο Κεντρωτάς προσπάθησε να ξανακαλύψει το άγαλμα γιατί φοβήθηκε ότι οι Γάλλοι θα το άρπαζαν ή θα απαιτούσαν να το αγοράσουν πιο φτηνά-δεν στάθηκε δηλαδή τόσο αφελής όσο τον παρουσιάζει ο μύθος.

Οι Γάλλοι, από αυτά που γράφουν αργότερα σε επιστολές τους, φαίνεται πως τον θεωρουν ανόητο επειδή προφανώς ο Κεντρωτάς άρχισε να συμπεριφέρεται επίτηδες με περιφρόνηση για τα ευρήματα ώστε να τους ξαποστείλει και να εκμεταλλευτεί το άγαλμα αργότερα με την ησυχία του χωρίς την φορτική παρουσία και τις πιέσεις που σωστά πίστευε ότι θα του ασκούσαν. Εντούτοις οι Γάλλοι δεν «ξεκολλούσαν» με τίποτε από την περιοχή και τον πίεζαν να συνεχίσουν όλοι μαζί το σκάψιμο, ώσπου βρέθηκε και το δεύτερο τμήμα του αγάλματος, οπότε πια ο Κεντρωτάς δεν μπορούσε να παριστάνει τον ανήξερο, αλλά ούτε και να περιφρουρήσει το έργο που είχε βρει στο χωράφι του.

Έκανε μια προσπάθεια πάντως να το διαφυλάξει και το μετέφερε στη στάνη του, όμως ο "πυρετός αρχαιοτήτων" είχε ήδη καταλάβει τους Γάλλους και επικοινωνούσαν με προξένους και πρεσβευτές της πατρίδας τους στην Κωνσταντινούπολη, στη Σμύρνη και αλλού.

Επικεφαλής των Γάλλων που έκαναν ανασκαφές δίπλα στο χωράφι του Κεντρωτά και αναμίχθηκε στις εκσκαφές ήταν ο νεαρός τότε αξιωματικός Ολιβιέ Βουτιέ (Olivier Voutier, 1796-1877) που στη συνέχεια επισήμως παραιτήθηκε από το γαλλικό ναυτικό και πολέμησε με το πλευρό των Ελλήνων στην επανάσταση του 1821. Ο Βουτιέ που είχε σπουδάσει λίγη αρχαιολογία άρχισε να σχεδιάζει αμέσως το εύρημα και ειδοποίησε πατριώτες του για την μεγάλη ανακάλυψη, επειδή ο ίδιος δεν είχε αρκετά χρήματα για να το αγοράσει και κάποιοι είχαν κιόλας προτείνει στον Κεντρωτά αμοιβή 1.000 γροσιών. Ενημέρωσε επίσης ότι κοντά στο άγαλμα βρέθηκαν δύο αφιερώσεις ή Ερμές, μια ενός ηλικιωμένου και μία ενός νέου, όπως και πλίνθος (βάση δηλαδή) και κομμάτι με επιγραφή που ανέφερε το όνομα του γλύπτη. Επίσης βρέθηκαν τμήματα του αριστερού χεριού, πολύ φθαρμένα, που φαινόταν να κρατούν μήλο, και οι Γάλλοι όπως και οι ντόπιοι νόμισαν ότι ίσως ανήκαν σε άλλο άγαλμα και είχαν βρεθεί τυχαία κοντά στην Αφροδίτη.

Τα χέρια που έλειπαν δηλαδή, έλειπαν εξαρχής και γι’ αυτό το σχέδιο του Βουτιέ που έγινε επί τόπου, παριστάνει την Αφροδίτη ακρωτηριασμένη από την πρώτη στιγμή. Κι αυτά που βρέθηκαν όμως δεν αξιοποιήθηκαν σωστά, επειδή οι περισσότεροι θεώρησαν ότι ανήκαν σε άλλη εποχή ή έργο. Έτσι παρότι βρέθηκαν στην ανασκαφή και περισυλλέχθηκαν, όταν πάνω στην επεισοδιακή μεταφορά χάθηκαν, δεν αναζητήθηκαν με ιδιαίτερη ζέση. Οι ειδικοί τώρα πια ξέρουν ότι στα ελληνιστικά χρόνια όταν ένα έργο προοριζόταν να φαίνεται από τη μία μεριά, π.χ. τη δεξιά, οι γλύπτες έδιναν βαρύτητα σε αυτή την πλευρά και όχι σε εκείνη που δεν φαινόταν από το κοινό ή που πιθανά καλυπτόταν με ύφασμα. Ετσι ερμηνεύεται σήμερα δηλαδή το κάπως "άτεχνο" αριστερό χέρι της Αφροδίτης που οι Γάλλοι νόμισαν τότε ότι ήταν "άσχετο από το άγαλμα" και το οποιο αναφέρεται ότι κρατούσε μήλο, παραπέμποντας πιθανά στο μήλο του Πάρι.

ΠΗΓΗ: wikipedia.org

Μέσω του Internet κλείνουν οι νέοι τις διακοπές τους


Το 90,5% των νέων, ηλικίας 19-36 ετών, κλείνουν φέτος τις διακοπές τους μέσω διαδικτύου, καθώς οι τιμές, όπως δηλώνουν, είναι χαμηλότερες και οι επιλογές περισσότερες, αυτό προκύπτει από έρευνα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «ΝΕΟΙ».

Από την έρευνα, που διεξήχθη σε τυχαίο δείγμα 296 νέων, με μορφή έντυπου και ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, για το 2010, προκύπτει ότι, το 71% «αγοράζει» τις διακοπές του από διαδικτυακά ταξιδιωτικά πρακτορεία- ελληνικά και ξένα- ενώ ένα ποσοστό 21% «σερφάρει» στο ίντερνετ προς αναζήτηση προορισμών και διερεύνηση τιμών, αλλά χρησιμοποιεί το τηλέφωνο για την τελική κράτηση.

Οι νέοι εμφανίζονται πολύ συνειδητοποιημένοι αναφορικά με την οργάνωση των διακοπών τους, καθώς προτού καταλήξουν στον τελικό προορισμό τους, κάνουν έρευνα στο διαδίκτυο κατά 62%, χρησιμοποιώντας τις μηχανές αναζήτησης σε ποσοστό 84%, αποδεικνύοντας έτσι ότι, το διαδίκτυο είναι το σημαντικότερο κανάλι έρευνας και αγοράς για τις καλοκαιρινές διακοπές των νέων.

Οι παραθαλάσσιες διακοπές έρχονται και φέτος στην πρώτη θέση προτίμησης των νέων, σε ποσοστό 76% και ακολουθούν τα ταξίδια του εξωτερικού, fly & drive και ταξίδια που εμπεριέχουν στο πρόγραμμά τους διάφορες δραστηριότητες.

ΠΗΓΗ: www.youtravel.com

ΞΑΝΑ ΣΤΗ "ΖΩΗ" ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ 1894


Παλιές θύμισες στον χώρο του σιδηροδρόμου θέλει να ξυπνήσει ο 82χρονος πρόεδρος του Μουσείου Σιδηροδρόμων Θεσσαλονίκης, Ευθύμης Κοντόπουλος, ο οποίος με πολλή αγάπη και μεράκι, αφιέρωσε τα τελευταία δύο χρόνια στην επισκευή μιας ατμομηχανής του 1894.

Ήταν παρατημένη, σκουριασμένη, μέσα σε μια στοίβα χόρτα, όπου κανείς δεν της έδινε, για πολλά χρόνια, σημασία. Την εντόπισε, την αξιολόγησε και αποφάσισε να της δώσει "ζωή".

Δούλεψε σκληρά, πέταξε τις σκουριές, λάδωσε όλα τα τμήματά της, μπάλωσε ορισμένα σημεία, πρόσθεσε κάποια όργανα, τα οποία είχαν κλαπεί και την έβαψε ώστε να γίνει όμορφη.

Σήμερα, απομένουν ελάχιστες μόλις λεπτομέρειες για να μπορέσει και πάλι να βγει η ατμομηχανή στις συμβατικές γραμμές.

Όμως, τώρα που οι εργασίες βρίσκονται στο τελείωμά τους, στέρεψαν οι οικονομικοί πόροι, αφού χρειάζονται ακόμη 15.000-20.000 ευρώ για να μπορέσουν να ολοκληρωθούν κάποιες απαραίτητες εργασίες, ώστε να ακουστεί το σφύριγμα της ατμομηχανής και πάλι και μαύρος καπνός να αναδεύσει από το φουγάρο της. Από τη στιγμή που θα βρεθούν τα χρήματα, οι εργασίες μπορούν να ολοκληρωθούν το πολύ μέσα σε 20 ημέρες.

"Η ατμομηχανή δεν είναι γλάστρα, αλλά έχει ψυχή", αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κοντόπουλος.

Και συνεχίζει: "Αυτά τα χρήματα είναι απαραίτητα για να ολοκληρωθούν κάποιες εργασίες. Θέλουμε να αλλάξουμε τον λέβητα. Βρήκαμε μια σχεδόν ίδια ατμομηχανή, η οποία διαθέτει καλό λέβητα, αλλά δεν έχει καλό σασί. Έτσι, αποτελεί ευκαιρία να πάρουμε από αυτήν τον λέβητα για να την βάλουμε στην ατμομηχανή που έχουμε επισκευάσει. Ήδη, με ό,τι χρήματα είχαμε, αγοράσαμε δύο υδροφόρες δεξαμενές, που υπάρχουν στα πλάγια. Χρειαζόμαστε τώρα να νοικιάσουμε έναν γερανό που στοιχίζει πολλά, προκειμένου να μεταφέρουμε τον λέβητα, καθώς και όλες τις υπόλοιπες αναγκαίες εργασίες".

Για τον Ευθύμη Κοντόπουλο, αυτή η μηχανή, η μοναδική του είδους στην Ευρώπη, αποτελεί τον μεγάλο του "έρωτα".

Κατασκευάστηκε στο εργοστάσιο Graffenstaden, υπό τη διεύθυνση του μηχανικού και κατασκευαστή, Άλφρεντ Ντε Γκλεν και το τετρακύλινδρο σύστημα μετάδοσης κίνησης είναι ξεχωριστό.

Η συγκεκριμένη μηχανή έκανε ταξίδια με εμπορικά και επιβατικά τρένα σε όλη την Ελλάδα και έγραψε πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα.

Η απόδοσή της είναι 700 ίπποι, είναι πολύ δυνατή και η τελική της ταχύτητα "αγγίζει" τα 50 χιλιόμετρα/ώρα.

"Η χρήση της είναι εύκολη. Μπορεί να την χειριστεί ακόμη και ένα μικρό παιδί. Το ίδιο εύκολη είναι και η συντήρησή της. Από τα χέρια μου πέρασαν εκατοντάδες μηχανές. Όλες τις επισκεύαζα και τις έκανα να λειτουργούν. Για μένα, οι μηχανές είναι οι σύγχρονες 'ερωμένες' μου. Το μυστικό είναι να μην παραμεληθούν. Από τη στιγμή που θα γίνει, πρέπει κάθε 15-20 ημέρες να μπαίνει σε λειτουργία. Η ακινησία τη 'σκοτώνει'", επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Κοντόπουλος.

Η διαχείριση της μηχανής είναι απλή. Χρειάζεται ένα καλό άναμμα, με πολλά ξύλα στην αρχή, για να ζεσταθεί το καζάνι και μετά ένα σακί κάρβουνα. Κατόπιν, μπορεί να ξεκινήσει το ταξίδι της. Το μόνο που χρειάζεται είναι, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, 2-3 φτυαριές κάρβουνα για να διατηρηθεί η θερμότητα.

"Αυτή η ατμομηχανή είναι ιδανική για να γυριστούν ταινίες εποχής ή να γίνει πρώτο θέμα σε φωτογραφίσεις", αναφέρει ο κ. Κοντόπουλος, ο οποίος κάνει, μάλιστα, τη δική του πρόταση για το πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η συγκεκριμένη ατμομηχανή.

"Μπορεί να πάρει το βαγόνι- ρεστοράν του Οριεντ Εξπρές και το βαγόνι- καπνιστήριο του σουλτάνου Αμπντούλ Αζίζ, λάφυρο του ελληνικού στρατού κατά τον 1ο Βαλκανικό πόλεμο, μαζί με μια παλιά κλινάμαξα και σκευοφόρο και να πάει σε κάποιες κοντινές πόλεις, με 50 χιλιόμετρα την ώρα. Να καθίσει εκεί, να την θαυμάσει ο κόσμος και μετά από λίγο καιρό να συνεχίσει το ταξίδι της. Μ' αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσουμε, εκτός από την εξάπλωση της ιδέας του σιδηρόδρομου και την πολιτιστική πλευρά του θέματος ή να συμβάλλουμε διαφημιστικά σε κάποια θέματα σχετικά με τον σιδηρόδρομο".

Το μεγαλύτερο "στοίχημα" για τον ίδιο αποτελεί η αξιοποίηση των γνωριμιών που έχουν όλοι οι φίλοι του σιδηροδρόμου.

"Για τις μεγάλες εταιρείες δεν είναι τίποτα να διαθέσουν 4.000-5.000 ευρώ. Έτσι, μπορούμε, με τέσσερις χορηγούς, τους οποίους θα τους διαφημίσουμε, να κάνουμε πράξη το όνειρό μας. Θα μπορέσει να λειτουργήσει και πάλι ο παλιός καλός σιδηρόδρομους", αναφέρει ο κ. Κοντόπουλος κι εύχεται, το συντομότερο δυνατό, "να βρεθούν δύο καλά άτομα τα οποία θα αγαπούν και αυτά τις ατμομηχανές, ώστε θα τους μάθω όλα τα μυστικά για να μπορέσουν να συνεχίσουν το έργο που άρχισα".

Μνήμες από το παρελθόν

Κάθε φορά που ο κ. Κοντόπουλος βρίσκεται στο Μουσείο, δεν μπορεί παρά να αναπολήσει στο παρελθόν.

"Πολλοί έχουν ερωτευθεί σε αυτό το μέσο. Με τον σιδηρόδρομο συνταξιδεύεις, σκέφτεται, ερωτεύεσαι, πλάθεις την φαντασία σου κάνεις όνειρα, γνωρίζεις την φύση. Είναι μελετημένος για τον άνθρωπο", μας λέει χαρακτηριστικά.

Και προσθέτει: "Ποτέ όσο ζω δεν θα ξεχάσω τα Σαββατοκύριακα που πηγαίναμε εκδρομές προς την καταπράσινη Φιλαδέλφεια, τον Γαλλικό και άλλα μέρη κοντά στην Θεσσαλονίκη. Όλοι ετοιμάζαμε την Κυριακή μεζέδες, παίρναμε την καλή μας διάθεση και παρέα και ξεκινούσαμε το ταξίδι. Σε αυτά τα ταξίδια γεννήθηκαν πολλές γνωριμίες και άνθησαν εκατοντάδες έρωτες".

Ο 82χρονος, σήμερα, πρόεδρος του Μουσείου Σιδηροδρόμων Θεσσαλονίκης δεν ξεχνά ακόμη την παραλιακή γραμμή Θεσσαλονίκης - Πλαταμώνα, όπως και τους πλανόδιους μέσα στα τρένα.

"Υπήρχε -θυμάται- ένας πλανόδιος, που το καλοκαίρι πουλούσε φρούτα, τα οποία ήταν πεντανόστιμα και τα καρπούζια του μέλι. Άλλωστε, όλα τότε ήταν αγνά. Μέσα στο τρένο υπήρχαν και τα χοιρινά σουβλάκια, με τη φέτα ψωμί στο καλαμάκι, που ήταν πολύ νόστιμα, ενώ στο Πλατύ υπήρχε ένας πλανόδιος που πουλούσε τυρόπιτα σαν πλατανόφυλλο, ικανή να σε χορτάσει για το υπόλοιπο της ημέρας".

Από τη μνήμη του, όμως, δεν έχουν σβηστεί ούτε οι άσχημες μνήμες: "Δεν θα ξεχάσω το φοβερό δυστύχημα που έγινε στην Πλατανιά, στις 22 Ιουλίου του 1982, για τα μάτια μιας γυναίκα. Γι' αυτήν ο οδηγός έβαλε τον αυτόματο πιλότο και επέδειξε στον προϊστάμενο τον τρόπο λειτουργίας του τρένου. Όμως, αυτό πήρε φόρα σε μια μεγάλη κατηφόρα και εκτροχιάστηκε, με αποτέλεσμα να έχουμε πέντε θύματα".

Ένα μέσο εύκολο και οικολογικό

Ο κ. Κοντόπουλος επισημαίνει ακόμη πως το τρένο και κατ' επέκταση η εμπορική αμαξοστοιχία μπορεί να δώσει πολλές λύσεις μετακίνησης φορτίων, βοηθώντας σε μεγάλο βαθμό στην αποσυμφόρηση των ελληνικών δρόμων, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.

"Σήμερα, γνωρίζουμε ότι, με χαρακτηριστική άνεση, μια ντιζελομηχανή μπορεί να κινήσει 70 εμπορικά βαγόνια ή κοντέινερ. Σκεφτείτε πόση επιβάρυνση θα είχαμε, αν έβγαιναν 70 νταλίκες στις εθνικές οδούς, τι κυκλοφοριακό χάος θα δημιουργούσαν και τι επιβάρυνση θα είχαμε στο περιβάλλον, χωρίς να παραγνωρίζουμε τα μεγάλα ποσά που θα πρέπει να δαπανηθούν σε καύσιμα και διόδια. Είναι γνωστό σε όλους ότι η μετακίνηση εμπορευμάτων σε σταθερή τροχιά είναι η οικονομικότερη", τονίζει.

πηγή: ana-mpa.gr

Αρχαία Ολυμπία-Ξεκίνησε το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας


Η Ολυμπιακή Φλόγα Νέων άναψε για πρώτη φορά χθες στην Αρχαία Ολυμπία, τη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, σηματοδοτώντας τόσο το ξεκίνημα ενός ταξιδιού σε όλο τον κόσμο, όσο και ένα προοίμιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων Σιγκαπούρη 2010.

Η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας Νέων πραγματοποιήθηκε στον Ναό της Ήρας, χρησιμοποιώντας ένα παραβολικό κάτοπτρο, και μεταφέρθηκε από την Πρωθιέρεια στο Αρχαίο Στάδιο, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων Σιγκαπούρη 2010.

Στο Αρχαίο Στάδιο, η Φλόγα πέρασε σε τέσσερις νεαρούς λαμπαδηδρόμους, τον Απόστολο Κουταβά, την Αμάντα Ξιανγκ Κι Λιμ και τον Αμπντούλ Ραζάκ Σίλας από τη Σιγκαπούρη και τέλος τον Νίκο Τσιώκο. Η Φλόγα παραδόθηκε στον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρο Καπράλο, ο οποίος την παρέδωσε με τη σειρά του στον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων Νέων της Σιγκαπούρης, Σερ Μιάνγκ.

Παρόντες στην τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας Νέων ήταν ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας, Σπύρος Ζαννιάς, ο Δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας, Γεώργιος Αϊδόνης, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Αθλητισμού και Νεολαίας της Σιγκαπούρης, Βίβιαν Μπαλακρισχνάν, η Πρεσβευτής των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων, Γελένα Ισινμπάγεβα, και ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων Νέων της Σιγκαπούρης, Φράνσις Τσονγκ.

Στην ομιλία του ο κ. Καπράλος στάθηκε μεταξύ άλλων στη γέννηση του νέου θεσμού. "Η Αφή της Φλόγας φέτος συνδυάζεται και με την γέννηση ενός νέου θεσμού, των Πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων για Νέους, που έρχονται για να προσθέσουν μια νέα σελίδα στην ιστορία του Ολυμπιακού Κινήματος. Στη Σιγκαπούρη θα ταξιδέψουν φέτος αθλητές από όλο τον κόσμο, νέοι και νέες από 14 έως 18 ετών, για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους στον αθλητισμό. Είμαι σίγουρος ότι το πάθος, ο δυναμισμός, η έμπνευση και ο ιδεαλισμός τους, θα δώσουν νέα ώθηση στην καλύτερη προβολή και κατανόηση των αξιών του Ολυμπισμού. Θέλω να είμαι σίγουρος ότι οι Αγώνες της Σιγκαπούρης ,θα χαράξουν στην καρδιά των νέων που θα λάβουν μέρος, την κατευθυντήρια γραμμή, ότι ο αθλητισμός και ο ολυμπισμός δημιουργούν σωστούς χαρακτήρες και χτίζουν στέρεες προσωπικότητες"

Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ αναφέρθηκε στον συνδυασμό του αθλητισμού με την εκπαίδευση και τον πολιτισμό που θα γίνει στη Σιγκαπούρη. "Συνδυάζοντας τον αθλητισμό, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό σε ένα παγκόσμιο φόρουμ, οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων θα δώσουν στους καλύτερους νέους αθλητές του κόσμου τη δυνατότητα να συναγωνιστούν, να γνωρίσουν και να μοιραστούν εμπειρίες με άλλους νέους ανθρώπους. Θα λειτουργήσει ως `άνοιγμα` προς έναν ευρύτερο κόσμο, ο οποίος θα βελτιώσει την απόδοσή τους τόσο στο αγωνιστικό πεδίο όσο και στο σημαντικότερο `πεδίο`, αυτό της ζωής. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και όλα τα μέλη της Ολυμπιακής Οικογένειας που βοήθησαν ναι γίνει η ιδέα αυτή πραγματικότητα. Δεν θα μπορούσαμε βέβαια να το πετύχουμε αυτό χωρίς τη σημαντική στήριξη των Διεθνών Ομοσπονδιών και των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών. Ευχαριστώ επίσης την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για τη στήριξή της".

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής "Σιγκαπούρη 2010", Σερ Μιανγκ τόνισε: "Ο τόπος γέννησης είναι πάντοτε σημαντικότερος από άλλα μέρη γιατί αντιπροσωπεύει τη γέννηση, το σημείο που όλα ξεκινούν. Είναι ιδιαίτερης σημασίας το ότι συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, στον τόπο που διεξάγονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες κατά την αρχαιότητα, για να γίνουμε αυτόπτες μάρτυρες της γέννησης των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων, της νέας πρωτοβουλίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Όπως συμβαίνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Φλόγα είναι ένα από τα πιο σημαντικά και αναγνωρισμένα σύμβολα του Ολυμπιακού Ιδεώδους. Η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας Νέων αποτελεί αναπαράσταση μίας τελετής 2.500 ετών, αποδίδοντας φόρο τιμής σε ένα αρχαίο γεγονός και δημιουργεί ένα μονοπάτι προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων. Οι Αγώνες συμβολίζουν την επιστροφή στις ρίζες του Ολυμπιακού Ιδεώδους και επικεντρώνονται στον αθλητισμό ως μέσο εκπαίδευσης των Ολυμπιακών Αξιών όπως η τελειότητα, η ευγενής άμιλλα, η πολιτιστική κληρονομιά και ο σεβασμός".

Η Τελετή Αφής της Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία δίνει το έναυσμα για το 13ήμερο ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας Νέων στις πόλεις που αντιπροσωπεύουν τις πέντε ηπείρους του πλανήτη. Στη συνέχεια φτάνει στη Σιγκαπούρη στις 6 Αυγούστου για την παραδοσιακή Λαμπαδηδρομία στο νησί, διάρκειας 6 ημερών. Οι πέντε πόλεις είναι:

1. Βερολίνο, η Γερμανία αντιπροσωπεύει την Ευρώπη
2. Ντακάρ, η Σενεγάλη αντιπροσωπεύει την Αφρική
3. Πόλη Μεξικού, το Μεξικό αντιπροσωπεύει την Αμερική
4. Όκλαντ, η Νέα Ζηλανδία αντιπροσωπεύει την Ωκεανία
5. Σεούλ, η Νότιος Κορέα αντιπροσωπεύει την Ασία.

Σε κάθε μία από τις παραπάνω πόλεις, η Φλόγα θα επισκεφθεί σημαντικά αξιοθέατα και θα επιτρέψει σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο να την καλωσορίσει σε κάθε ήπειρο. Κάθε μέρα θα τελειώνει με μια γιορτή, όπου όλοι οι παρευρισκόμενοι από την πόλη και την ήπειρο θα μπορούν να συμμετάσχουν στους εορτασμούς των πρώτων στον κόσμο Ολυμπιακών Αγώνων Νέων.

Το Ταξίδι της Φλόγας θα κορυφωθεί,όταν η δάδα θα μεταφερθεί στο «Μαρίνα Μπέι» στη Σιγκαπούρη, στη μεγαλύτερη μαρίνα του κόσμου, στις 14 Αυγούστου, όπου θα γίνει η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων Σιγκαπούρη 2010. Η Φλόγα θα παραμείνει αναμμένη τις 12 ημέρες που διαρκούν οι Αγώνες, μέχρι την Τελετή Λήξης στις 26 Αυγούστου 2010.

http://xenodoxia.blogspot.com

ΔΕΛΦΙΝΙΑ-ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΑΣ...

Όταν η ετήσια συνάντηση των μελών της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας έλαβε τέλος στις 25 Ιουνίου  χωρίς να παρθεί απόφαση σχετικά με το θέμα της απαγόρευσης της φαλαινοθηρίας για εμπορικούς σκοπούς, αναστεναγμοί ανακούφισης ακούστηκαν από πολλές πλευρές.
Μερικοί βιολόγοι που μελετούν τις φάλαινες και τα δελφίνια συνιστούν οι διαπραγματευτές να καταργήσουν την φαλαινοθηρία και το κυνήγι δελφινιών για εμπορικούς σκοπούς εντελώς. Στα κήτη περιλαμβάνονται είδη που είναι κατώτερα μόνο από τον άνθρωπο αναφορικά με την πνευματική, κοινωνική και συμπεριφορική πολυπλοκότητα και ενδεχωμένως δεν θα έπρεπε να κάνουμε λόγο για το τι κυνηγούμε ή σκοτώνουμε αλλά ποιούς.
Ανάμεσα στις φάλαινες φυσητήρες και τις φάλαινες δολοφόνους, υπάρχει κοινή καταγωγή ή πολιτισμική ταυτότητα. Κάθε φυλή έχει μια χαρακτηριστική κραυγή και στις περιοχές του ωκεανού, όπου συμβιώνουν 2 φυλές, οι διαφορές ανάμεσα στις κραυγές δυναμώνουν.
Τα ρινοδέλφινα έχουν απίστευτα περίπλοκη κοινωνική ζωή, γεμάτη συναισθήματα και ευαισθησίες σαν τις δικές μας. Τα δελφίνια φροντίζουν, συνεχώς αγγίζουν με μεγάλη στοργή το ένα το άλλο και τρίβουν το ένα το άλλο απαλά. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πότε ένα δελφίνι έχει ενοχληθεί με ένα άλλο.Διαθέτουν μερικούς διαφορετικούς ήχους για να εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους.
Ο εγκέφαλος των κητών εξελίσσεται με τους δικούς του ρυθμούς εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Με περίπου 8 κιλά έναντι 1,4 του δικού μας εγκεφάλου, ο εγκέφαλος της φάλαινας φυσητήρα είναι ο μεγαλύτερος από οποιοδήποτε άλλο ζώο στην γη. Τα δελφίνια έχουν περάσει το περιβόητο τεστ του καθρέφτη, που έχει σκοπό την αυτοαναγνώριση. Στον καθρέφτη ελέγχουν τα δόντια και σημεία του σώματός τους που φυσιολογικά δεν θα μπορούσαν να δουν διαφορετικά.
Κυρίως όμως οι φάλαινες και τα δελφίνια χρησιμοποιούν το μυαλό τους για να μάθουν τι πρέπει να τρώνε και πως να αναζητούν τροφή και που μπορούν να βρουν το πιο νόστιμο ψάρι, που μπορούν να βρουν τους συγγενείς τους, που μπορεί να βρίσκονται οι φίλοι τους. Η φαλαινοθηρία δεν σκοτώνει μόνο κάποιες φάλαινες, αλλά και διαταράσει κοινωνικά δίκτυα σε ολόκληρους ωκεανούς.

Προστασία μέσω νανοτεχνολογίας

Τούρκοι μηχανικοί έχουν αναπτύξει υλικό νανοτεχνολογίας, το οποίο παράγει 100πλάσια προστασία από τη ραδιενέργεια του διαστήματος, σε σύγκριση με την προστασία των υλικών που βρίσκονται σήμερα σε χρήση στις διαστημικές αποστολές


Τούρκοι μηχανικοί έχουν αναπτύξει υλικό νανοτεχνολογίας, το οποίο παράγει 100πλάσια προστασία από τη ραδιενέργεια του διαστήματος, σε σύγκριση με την προστασία των υλικών που βρίσκονται σήμερα σε χρήση στις διαστημικές αποστολές.

Το πρωτοποριακής τεχνολογίας υλικό, αναπτύσσεται με τη συνεργασία του Συμβουλίου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας (TUBITAK) και της πανίσχυρης Γραμματείας Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) και θα χρησιμοποιηθεί στους δορυφόρους που θα κατασκευάζονται στην Τουρκία.

Με την εφαρμογή της νέας τεχνολογίας, επεκτείνεται η διάρκεια επιχειρησιακής αξιοποίησης συστημάτων και υποσυστημάτων των σύγχρονων δορυφόρων, μειώνοντας σε ουσιαστικό βαθμό το οικονομικό κόστος για την αξιοποίησή τους. Παράλληλα, ένα άλλο ουσιαστικό πλεονέκτημα της χρήσης του υλικού αυτού, εντοπίζεται στο ιδιαίτερα μικρό βάρος του, που του προσφέρει η ανάπτυξή του, από την αξιοποίηση των σύγχρονων δεδομένων της νανοτεχνολογίας.

"Πήγαμε τη νανοταχνολογία στο διάστημα" δηλώνει ο καθηγητής Ekmel Özbay, επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας Διαστημικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Bilkent (BİLUZAY).

Μάλιστα, οι επιστήμονες σχεδιάζουν να κάνουν την Τουρκία η πρώτη χώρα που χρησιμοποιεί ποτέ τέτοιου είδους τεχνολογία στο διάστημα.

ΠΗΓΓΗ: http://news247.gr/kosmos/news

Σκότωναν ανεπιθύμητα βρέφη

Ομαδικό τάφο βρεφών ανακάλυψαν, σε αρχαία ρωμαϊκή βίλα Βρετανοί αρχαιολόγοι, οι οποίοι θεωρούν ότι πρόκειται για παιδιά γυναικών που εργάζονταν σε οίκο ανοχής



Όικος ανοχής θεωρούν ότι στεγαζόταν σε αρχαία ρωμαϊκή βίλα στην Κοιλάδα του Τάμεση, της Αγγλίας οι αρχαιολόγοι όταν ανακάλυψαν έναν ομαδικό τάφο 97 βρεφών.

Οι ερευνητές απέδειξαν ότι τα βρέφη πέθαναν σε πολύ νεαρή ηλικία περίπου την 40στη εβδομάδα μετά την κύηση τους.

Ο επιβλέπων αρχαιολόγος Τζίλ Έγιερς δήλωσε "Η μόνη λογική εξήγηση που μπορεί να δοθεί είναι ότι πρόκειται για ένα πορνείο".

Όπως τονίζει ο αρχαιολόγος η μη αποτελεσματική αντισύλληψη, οδηγούσε σε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες στους ρωμαϊκούς οίκους ανοχής.

Η παιδοκτονία δεν ήταν κάτι το σοκαριστικό κατά την περίοδο των Ρωμαϊκών χρόνων όπως είναι σήμερα.

Αρχαιολογικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι εκείνη την εποχή τα βρέφη δεν θεωρούνταν άνθρωποι μέχρι περίπου την ηλικία των δύο και έτσι μπορούσαν εύκολα να τα θανατώνουν!
Ακόμη και έτσι όμως να ήταν η κουλτούρα της εποχής οι ειδικοί θεωρούν ότι ο αριθμός των πεθαμένων βρεφών στη περιοχή είναι κάτι το εξαιρετικό.

Ο βιολόγος Σαιμον Μέγιερς τονίζει "Δεν υπάρχει άλλη αρχαιολογική σκαπάνη που να έχει ανακαλυφθεί ένας τόσο μεγάλος ομαδικός τάφος βρεφών".

Οι ηλικίες των βρεφών εκτιμήθηκαν με τη μέτρηση του μήκους των οστών. Οι ερευνητές βρήκαν ότι αυτά ήταν όλα παρόμοιου μεγέθους.

Ο Μέγιερς πιστεύει ότι αυτό δείχνει τη συστηματική παιδοκτονία κατά τη γέννησή τους και όχι το θάνατο από φυσικά αίτια, τα οποία θα είχαν πληγεί βρέφη σε διαφορετικές ηλικίες.

Η ομάδα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τεστ DNA στους σκελετούς σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί το φύλο τους και την πιθανή σχέση μεταξύ τους.
Επίσης, προσπαθεί να αποκαλύψει οποιαδήποτε άλλη πληροφορία που θα μπορούσε να προτείνει ένα κίνητρο για την πρακτική.

ΠΗΓΗ: http://news247.gr/kosmos/science

Σπουδαία ανακάλυψη

Δύο αντισώματα που εξουδετερώνουν πάνω από το 90% των στελεχών του HIV μπορούν να οδηγήσουν στην παραγωγή εμβολίου για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ιού



Δύο αντισώματα που εξουδετερώνουν πάνω από το 90% των στελεχών του HIV μπορούν να οδηγήσουν στην παραγωγή εμβολίου για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ιού.

Επιστήμονες στο αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) βρήκαν πως τα δύο αντισώματα, VRCO1 και VRCO2, εξουδετερώνουν μεγαλύτερο ποσοστό στελεχών του θανατηφόρου ιού απ' οποιαδήποτε άλλη μέθοδο.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν τα αντισώματα εντοπίστηκαν σε έναν φορέα, ο οποίος είναι γνωστός με τον κωδικό "Donor 45".

Οπως διαπιστώθηκε ο οργανισμός του 60χρονου άνδρα παράγει τα συγκεκριμένα αντισώματα. Εκπρόσωποι της επιστημονικής ομάδας επισημαίνουν πως το επόμενο βήμα είναι η προσπάθεια παρασκευής εμβολίων με "βάση" τα συγκεκριμένα αντισώματα, προσθέτοντας πάντως πως αυτή η διαδικασία θα χρειαστεί αρκετό χρόνο προκειμένου να υλοποιηθεί.

"Η ανακάλυψη αυτών των αντισωμάτων στον ιό HIV και η δομική ανάλυση που εξηγεί πώς λειτουργούν αποτελούν συναρπαστικές εξελίξεις που θα επιταχύνουν τις προσπάθειες μας για να βρούμε ένα προληπτικό εμβόλιο κατά του HIV για παγκόσμια χρήση", δήλωσε ο επικεφαλής του NIAID, Άντονι Φόυσι.

Η ανακοίνωση για τον εντοπισμό των δύο αντισωμάτων πραγματοποιήθηκε λίγες μόλις ημέρες πριν από την έναρξη διεθνούς διάσκεψης για το AIDS στη Βιέννη.
Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, 33 εκατ. άνθρωποι είχαν προσβληθεί από τον HIV το 2008.


ΠΗΓΗ: http://news247.gr/kosmos/science

Χάνεται παγετώνας ετών

Αμερικανός καθηγητής εκτίμησε πως ο παγετώνας Πουντζάκ Τζάγια χάνει περίπου επτά μέτρα κάθε χρόνο και αυτό θα τον κάνει να λιώσει τελικά μέσα στα επόμενα επτά χρόνια.















Ο μοναδικός παγετώνας που βρίσκεται στο δυτικό άκρο του Ειρηνικού Ωκεανού μπορεί να εξαφανιστεί μέσα σε διάστημα μικρότερο των πέντε ετών, προειδοποίησε σήμερα Aμερικανός επιστήμονας που επέστρεψε από μια αποστολή στον παγετώνα Πουντζάκ Τζάγια, η κορυφή του οποίου έχει υψόμετρο 5.000 μέτρα στην ινδονησιακή Παπούα.
Ο καθηγητής Λόνι Τόμσον του πανεπιστημίου της Πολιτείας του Οχάιο είπε ότι ο παγετώνας χάνει επτά μέτρα ετησίως. Όπως το βάθος του δεν ξεπερνά τα 32 μέτρα, μπορεί να εξαφανιστεί στα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια.
"Είναι ο μοναδικός παγετώνας που βρίσκεται στο δυτικό Ειρηνικό που είναι ο πιο θερμός ωκεανός στη γη. Αν λιώσει, η ιστορία αυτών των μαζών πάγου θα χαθεί για πάντα", δήλωσε στη Τζακάρτα μετά μια αποστολή "διάσωσης" 13 ημερών.
"Είναι ο πρώτος παγετώνας που γνωρίζω όπου μπορεί κανείς να ακούσει το νερό να τρέχει κάτω από τον πάγο", πρόσθεσε ο διακεκριμένος εμπειρογνώμων των παγετώνων υπογραμμίζοντας ότι βρέχει καθημερινά σε αυτή την περιοχή της κεντρικής Παπούα, μια περιοχή απομονωμένη και με δύσκολη πρόσβαση.
Προκειμένου ίχνη του παγετώνα να διατηρηθούν, ο Τόμσον και η ομάδα του αφαίρεσαν 88 μέτρα από τις μάζες πάγου, που θα συμπληρώσουν τις συλλογές δειγμάτων του πανεπιστημίου του Οχάιο.
Η μελέτη τους θα επιτρέψει να εκτιμηθούν οι διακυμάνσεις των θερμοκρασιών στο παρελθόν, στοιχείο που θα χρησιμεύσει στην καλύτερη κατανόηση των κλιματικών αλλαγών που συμβαίνουν σήμερα, σύμφωνα με τον Τόμσον.
Η μελέτη του Aμερικανού επιστήμονα και της ομάδας του αναμένεται να δημοσιευτεί το 2011.

ΠΗΓΗ: http://news247.gr/kosmos/science

Πραγματικότητα η φαντασία

Μία ανακάλυψη κάνει πραγματικότητα την επιστημονική φαντασία των προηγούμενων δεκαετιών, καθώς κάνει τα αντικείμενα αόρατα! Πρόκειται για ειδικό γυαλί, το οποίο δοκιμάστηκε στα εργαστήρια με υπεριώδη ακτινοβολία. Τεράστιες οι πιθανές εφαρμογές


Σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες δημιουργήθηκε μανδύας από γυαλί που μπορεί να κάνει αόρατα τα αντικείμενα.
Ειδικότερα, οι ερευνητές του τεχνολογικού πανεπιστημίου του Μίσιγκαν (Michigan Tech), υπό την καθηγήτρια Ελένα Σεμουτσκίνα κατασκεύασαν ένα "μανδύα αορατότητας", από μικροσκοπικά σωματίδια γυαλιού, ο οποίος έχει την ικανότητα, όταν περιβάλλει ένα αντικείμενο, να "καμπυλώνει" τις ακτίνες του φωτός που πέφτουν πάνω του κι έτσι να το καθιστά αόρατο στα ανθρώπινα μάτια.
Ωστόσο, προς το παρόν το επίτευγμα έχει περισσότερο θεωρητικό χαρακτήρα, καθώς έχει καταστεί εφικτό μόνο στο εργαστήριο με την χρήση υπερύθρου φωτός και προσομοιώσεων σε ηλεκτρονικό υπολογιστή,.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αν το ίδιο συμβεί με το ορατό φως, τότε οποιοδήποτε αντικείμενο θα εξαφανιζόταν μπροστά από τα μάτια μας!
Μάλιστα, διάφορες επιστημονικές ομάδες ανά τον κόσμο εργάζονται για τη δημιουργία ανάλογων "μανδυών" από τα λεγόμενα "μετα-υλικά" (δηλαδή υλικά με ιδιότητες που δεν υπάρχουν στη φύση), αλλά είναι η πρώτη φορά που αναπτύχθηκε ένας μη μεταλλικός γυάλινος μανδύας αορατότητας.
Το περιοδικό New Scientist προέβλεψε πέρυσι ότι το πολύ σε 30 χρόνια οι μανδύες αορατότητας θα αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής μας.
Η σχετική έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Applied Physics Letters" του Αμερικανικού Ινστιτούτου Φυσικής.

ΠΗΓΗ: http://news247.gr/kosmos

Βαλσαμωμένη μπύρα

Η ακριβότερη μπύρα του κόσμου, διατίθεται σε θήκες από βαλσαμωμένα ζώα, κάτι που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις από τις φιλοζωϊκές οργανώσεις. Κοστίζει πάνω από 850 δολάρια και περιέχει απόσταγμα από καρπούς αγριοκυπαρισσιού















Η πιο δυνατή μπύρα στον κόσμο μπορεί να γίνει δική σας με 855 δολάρια, καθώς περιέχει έλαια από αγροκυπαρίσι, από τα ψηλά βουνά της Σκωτίας, αλλά -το πλέον περίεργο- εμφιαλώνεται μέσα σε μπουκάλια τοποθετημένα σε βαλσαμωμένα ζώα!
Η ξανθιά Βελγική μπύρα με 55% αλκοόλ, φέρει το όνομα The End of History.















Kατασκευασμένη από την BrewDog, που έχει τη βάση της στη Σκωτία, η μπύρα είναι εμποτισμένη με φρέσκο άρκευθο και τσουκνίδες από τα βουνά της Σκωτίας και αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας μια ακραία τεχνική κατάψυξης.
Όπως δήλωσε ο συνιδρυτής της εταιρείας Τζέιμς Γουάτ "αυτή η μπύρα θα σας κάνει να ξεχάσετε όλες τις άλλες μπύρες".
Η εταιρεία έχει δεχθεί σκληρή κριτική από φιλοζωικές οργανώσεις οι οποίες διαμαρτύρονται έντονα για αυτή την αποτρόπαια κίνηση. "
"Είναι ανούσιο να χρησιμοποιεί κανείς νεκρά ζώα, τη στιγμή που θα έπρεπε να εξυμνούμε τα ζωντανά" υποστηρίζουν χαρακτηρίζοντας την ιδέα διαστροφική.
Ωστόσο, η εταιρεία ήδη πούλησε τις πρώτες δύο φιάλες στη Δανία.
Τι άλλο θα δούμε...

ΠΗΓΗ:www.news247.gr

Την πούλησαν μετά θάνατον

Οι στάχτες μίας γάτας σούπερ σταρ που πρωταγωνιστούσε σε δημοφιλή βρετανική σειρά, έσπασαν τα ταμεία σε δημοπρασία, καθώς πουλήθηκαν σε υψηλότατη τιμή σε θαυμαστή της





Οι στάχτες της γάτα Frisky της Βρετανικής σαπουνόπερας Coronation Street, πωλήθηκαν σε δημοπρασία 6 φορές πιο πάνω από την αρχική τιμή.


Οι θαυμαστές της εν λόγω γάτας, η οποία πέθανε πριν από δέκα χρόνια έδωσαν για τις στάχτες της 844 δολάρια σε δημοπρασία που έγινε στο Gloucestershire, ενώ οι ειδικοί δεν προέβλεπαν ότι θα χτύπαγε πάνω από τα 150 δολάρια.
Ο πλειοδότης μαζί με τις στάχτες της γάτας έλαβε και ένα πιστοποιητικό από τη καύση του τετράποδου, μαζί με φωτογραφίες της γάτας με άλλα αστέρια της σειράς.
Σημειώνεται ότι η Frisky κατάφερε να πάρει το ρόλο και να ξεχωρίσει ανάμεσα από 5.000 γάτες ενώ πέθανε το 2000 σε ηλικία 14 ετών από καρκίνο στο στομάχι.

ΠΗΓΗ: www.news247.gr

Κύκνειο άσμα

Ένα κύκνος επιτέθηκε και τραυμάτισε σοβαρά 32χρονο λουόμενο σε ποτάμι της Ρίγας στη Λετονία με αποτέλεσμα να πνιγεί. Γλύτωσε με τραύματα η σύζυγός του. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο κύκνος προστάτευε τη φωλιά του















Με έναν περίεργο τρόπο έχασε τη ζωή του 32χρονος άνδρας στην πρωτεύουσα της Λετονίας, Ρίγα, καθώς δέχτηκε άγρια επίθεση στο κεφάλι από κύκνο. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Βαλτικής BNS, επικαλούμενο τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών της χώρας, ο άτυχος άνδρας είχε βγει για βόλτα και κολύμπι με την έγκυο σύζυγό του και χωρίς να προκαλέσουν τον κύκνο, ήρθαν αντιμέτωποι με την μανία του, που στοίχισε τη ζωή στον 32χρονο.
Σύμφωνα μάλιστα με αναφορές αυτόπτων μαρτύρων, ο άντρας μαζί με την έγκυο σύζυγό του είχαν πάει για κολύμπι στον ποταμό Νταουγκάβα στην περιοχή Σαρκανταουγκάβα. Ο κύκνος, που σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να προστάτευε παρακείμενη φωλιά, αρχικά επιτέθηκε στη σύζυγο την οποία προσπάθησε να προστατεύσει ο 32χρονος άντρας, με αποτέλεσμα να δεχθεί εκείνος την επίθεση.
Η γυναίκα κατάφερε να βγει στην ακτή, αλλά ο άντρας -τα στοιχεία του οποίου ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά- πνίγηκε, διότι ο κύκνος κατάφερε να τον τραυματίσει στο κεφάλι.
Από την αρχή του Ιουλίου, στη Λετονία έχουν πνιγεί τουλάχιστον 40 άτομα, καθώς πλήθος κόσμου συρρέει στα πολυάριθμα ποτάμια, λίμνες και ακτές της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το κλίμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα. Οι αρμόδιες αρχές απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να είναι προσεκτικοί, καθώς "σχεδόν κάθε μέρα συμβαίνει και ένα τραγικό δυστύχημα στο νερό", δηλώνουν οι αστυνομικές αρχές της χώρας.

ΠΗΓΗ: www.news247.gr

Σπιτικά χάμπουργκερ





Ζουμερά χάμπουγκερ φτιαγμένα από τα χεράκια σου. Ναι μεν θα φας junk food, αλλά τουλάχιστον θα το έχεις φτιάξει εσύ.





Μερίδες: 6
Χρόνος προετοιμασίας: 15’
Χρόνος ψησίματος: 10’


Υλικά
1.200 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
1 φλιτζάνι τσαγιού νερό ή ζωμό κρέατος
½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κουταλιά σούπας ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο για το σοτάρισμα

Εκτέλεση:
Στο ελαιόλαδο σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια για 10’ σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσοχή να μην πάρουν χρώμα. Τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν. Σε μπολ βάζουμε όλα τα υλικά, κιμά, σοταρισμένο κρεμμύδι, νερό, ελαιόλαδο, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι. Ζυμώνουμε πολύ καλά, να αφρατέψει ο κιμάς και ν’ αλλάξει χρώμα από το ζύμωμα. Μπορούμε να τα ζυμώσουμε και στο μίξερ. Όσο πιο πολύ τα ζυμώσουμε τόσο πιο αφράτα θα γίνουν. Χωρίζουμε τον κιμά σε έξι ίσα μέρη και πλάθουμε μεγάλα μπέργκερ. Τα ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι για 4’ από κάθε πλευρά και τα βάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και τα ψήνουμε στους 200ο C για 15’-20’. Ανοίγουμε κάθε ψωμάκι οριζόντια και γεμίζουμε με 1 μπέργκερ και ό,τι λαχανικό μας αρέσει, μαρούλι, κρεμμύδι, ντομάτα. Αν θέλουμε, βάζουμε και μια φέτα κίτρινο τυρί, το οποίο θα λιώσει με τη θερμοκρασία του μπέργκερ.

ΠΗΓΗ: www.menslounge.gr/good_life/recipes

Σαλάτα με παντζάρια και πατάτες αλά Pandespani

Είμαι σίγουρα λάτρης των παντζαριών και μπορώ εύκολα να απαρριθμήσω κάμποσους προσωπικούς λόγους γι' αυτό:

πρώτον λοιπόν, γιατί έχουν αυτή την ιδιαίτερη γλύκα με την ακόμη πιο ξεχωριστή επίγευση - είναι σαν να ήθελαν να γίνουν φρούτα αλλά δεν τους βγήκε ή το μετάνιωσαν στη μέση, κρατήσαν όμως όλη τη γοητεία της πορείας.

Δεύτερον:
έχω πάντα την αίσθηση ότι είναι δροσερά, ακόμη κι αν είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Τρίτον:
γιατί η σάρκα τους παρότι σφιχτή είναι "τραγανά υγρή" - ναι, το ξέρω ότι αυτό δεν είναι δόκιμη έκφραση και ούτε μιλάμε για τριμένο παγάκι, αλλά δικαιολογώ στην αντίληψή μου να παίζει με τις άλογες περιγραφές της υφής.

Τέταρτον:
γιατί έχουν καταπληκτικά φύλλα που συνδυάζουν με μαγικό τρόπο το ελαφρώς βαθύ πράσινο με τις άλικες φλέβες τους (μπορεί απ' αυτόν τον συνδυασμό να είχε εμπνευστεί πάλαι ποτέ ο Gucci).

Πέμπτον:
Γιατί ταιριάζουν με τις πατάτες, που επίσης λατρεύω, μπορούν να κοπούν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο (κυβάκια, στικάκια, φέτες, μπαλίτσες κοκ) και κάνουν τρομερή γευστική αντίθεση με τον αμυλώδη τους χαρακτήρα.

Έκτον:
γιατί το παρολίγον σφαιρικό τους σχήμα είναι απόλυτα αρμονικό στο μάτι ακριβώς επειδή δεν είναι απόλυτα σφαιρικό - αφήστε που, ως ρίζα, διαθέτουν αυτή την φοβερή ποντικίσια ουρίτσα.

Έβδομον:
Γιατί βάφουν τα πάντα με το κόκκινό τους χρώμα (ανίκητο ακόμη στις μάχες με τα απορρυπαντικά 3ης γενιάς), το οποίο είναι σε θέση να κάνει ανεξίτηλη δημιουργική δουλειά υπηρετώντας κι άλλου είδους καλλιτεχνικές ανησυχίες

Όγδοο:
Γιατί κάνουν την ωραιότατη ρωσική borscht (μόνον η κερασόσουπα την ανταγωνίζεται επάξια), εντυπωσιακές τηγανίτες και ροζ κέικ. 'Ενατο: Γιατί έχουν ελάχιστες θερμίδες - μόνο 44 ανά 100 γραμμάρια! Δέκατο: Γιατί (λόγω πάλι χρώματος - scarlet, άλικο) ασυνείδητα τα συνδέω με το τέλειο scarlet siren κραγιόν του Dior κι από κει με την Scarlett O' Hara, τον Rhett Butler και το "'Οσα παίρνει ο άνεμος" - αυτό κι αν είναι διαστροφή. Λόγοι Νο έντεκα, δώδεκα, δέκα τρία.. καίγομαι στους τριάντα ένα, αλλά -εντελώς μεταξύ μας- είμαι βέβαιη ότι με λίγη έμπνευση εφευρίσκονται περίπου τόσοι .

Το επίσημο όνομα του παντζαριού είναι Beta Vulgaris και το άλλο του, κοινό κι αυτό και άχαρο: κοκκινογούλι. Ομολογώ ότι ακουστικά κανένα δεν βρίσκω αρκετά επιτυχές ούτε επαρκώς .χαριτωμένο. Γι' αυτό ίσως, και η εμμονή μου στα πλεονεκτήματά του.
Δοκιμάστε τη σαλάτα της συνταγής που παίζει με τα μαλακά και τα τραγανά υλικά. Και τα αρώματα. Θα σας αρέσει!


Προετοιμασία:
Aν δεν αγοράσετε βρασμένα παντζάρια, μπορείτε να τα κάνετε μέχρι και 2-3 μέρες πριν και να τα διατηρήσετε κλεισμένα με διαφανή μεμβράνη στο ψυγείο. Οι πατάτες μπορούν επίσης να είναι έτοιμες πολύ νωρίτερα την ίδια μέρα. Όλα τα υπόλοιπα γίνονται πριν το σερβίρισμα και παραμένουν άνετα σε θερμοκρασία δωματίου. Με τα υλικά συγκεντρωμένα δίπλα σας, ο χρόνος παρασκευής είναι περίπου 10 λεπτά. Μπορείτε επίσης να κάνετε όλο το πιάτο κόκκινο (σάλτσα και πατάτες) προσθέτοντας λίγο ζουμί από αυτό των παντζαριών. Μην διστάσετε να προσαρμόσετε το αλάτι και το λάδι-λεμόνι της σάλτσας στα γούστα σας.

Υλικά (για 4 άτομα)
4 μεσαίες πατάτες
4 μεγάλα παντζάρια ή 500 γρ. έτοιμα βρασμένα
4 μινιόν κόκκινα κρεμμύδια σε λεπτές ροδέλες
5-6 κ.σ. λάδι
1 γεμάτη κουταλιά σπόρους μουστάρδας
1 κομμάτι τζίντζερ 2,5 εκ, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
2 πράσινες μικρές καυτερές πιπεριές σε λεπτές ροδέλες
3 φλ. τσαγιού κόκκινο λάχανο πολύ ψιλοκομμένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για τη σάλτσα
4-5 κ.σ. λάδι
2 κ.σ. λεμόνι
1 κ.σ. νερό

για το γαρνίρισμα
2 κ.σ. κόλιανδρο
12 καρύδια, καθαρισμένα και χοντροσπασμένα

Εκτέλεση:
Ετοιμάζετε τις πατάτες και τα παντζάρια: Βράζετε τις πατάτες με τη φλούδα για 20 λεπτά περίπου. Τις ξεφλουδίζετε και τις κόβετε σε φέτες 1 εκ. Κάθε πατάτα θα πρέπει να βγάλει 5-6 φέτες.
Βράζετε τα παντζάρια σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Τα αφήνετε να κρυώσουν και τα καθαρίζετε. Τα κόβετε σε κύβους. Αν χρησιμοποιείτε έτοιμα δεν έχετε παρά μόνον να τα κόψετε.

Τα παντζάρια βάφουν τα πάντα κόκκινα. Για λόγους ασφαλείας φορέστε γάντια και ποδιά. Οι λεκέδες δεν φεύγουν εύκολα.

Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι και σε μέτρια φωτιά ρίχνετε το λάδι και μόλις ζεσταθεί τους σπόρους μουστάρδας. Όταν αρχίσουν να χοροπηδάνε, προσθέστε το κρεμμύδι, την πιπεριά και το τζίντζερ και σοτάρετε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας. Προσθέστε τα παντζάρια και το αλάτι (αν έχετε το "μαγικό" ακόμη καλύτερα) και σοτάρετε για 1-2 λεπτά ακόμη. Αποσύρετε και αδειάζετε σε μπολ.

Βάζετε στο τηγάνι τις πατάτες, ρίχνετε αλάτι και πιπέρι και τις σοτάρετε 1.5-2 λεπτά από κάθε πλευρά. Τις κρατάτε χωριστά.

Ρίχνετε τέλος το λεπτοτριμμένο λάχανο, αλατίζετε και σοτάρετε γρήγορα για μισό λεπτό το πολύ.

Κάνετε τη σάλτσα: Ρίχνετε όλα τα υλικά στο σέικερ και τα χτυπάτε να ανακατευτούν καλά.

Σερβίρισμα: Bάζετε σε κάθε πιάτο μια λεπτή στρώση λάχανο και πάνω σ' αυτό κυκλικά τις 6 φέτες πατάτας με την μικρότερη στο κέντρο. Προσθέτετε πάνω τους το μίγμα των παντζαριών και ρίχνετε την σάλτσα. Γαρνίρετε τα παντζάρια με τον κόλιανδρο και το λάχανο με τα χοντροκομμένα καρύδια.

ΠΗΓΗ: www.ethnos.gr

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

H ιατρικοποίηση της γέννας στην Ελλάδα και οι επιπτώσεις της

Πάνω από τις μισές γεννήσεις στη χώρα μας γίνονται πλέον με καισαρική τομή.



Πάνω από τις μισές γεννήσεις στη χώρα μας γίνονται πλέον με καισαρική τομή. Σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα και τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΠΟΥ, ένα ποσοστό έως 15% των γεννήσεων μπορεί να έχουν πραγματική ιατρική ένδειξη για καισαρική τομή. Το υπόλοιπο 40% των ελληνίδων που υφίστανται καισαρική είναι πιθανόν να αποτελούν θύματα της υπέρμετρης ιατρικοποίησης της γέννας και της εμπορευματοποίησης της υγείας.

Μπορεί να υπάρξουν προβλήματα μετά από καισαρική τομή;

Για τη μητέρα, η καισαρική είναι χειρουργική επέμβαση με πιθανές επιπλοκές και βραδύτερη ανάρρωση.

Για το νεογέννητο, αυξάνει τον κίνδυνο για άμεσα προβλήματα υγείας, όπως αναπνευστική δυσχέρεια, υπογλυκαιμία, εισαγωγή σε μονάδα νεογνών, ακόμα και θνητότητα. Απώτερα αυξάνει πιθανά τον κίνδυνο για αλλεργίες, άσθμα και σακχαρώδη διαβήτη.

Για τη δυάδα μητέρας-μωρού, η καισαρική τομή γίνεται συχνά αφορμή για απομάκρυνση του μωρού κατά τις πρώτες κρίσιμες ώρες της ζωής από τη μάνα του, σε στιγμές που, σύμφωνα με δεκάδες σύγχρονες έρευνες, εδραιώνεται το δέσιμο της μητέρας με το παιδί της.

Για το θηλασμό, μειώνει την έναρξη, την εδραίωση και τη διάρκειά του (απομάκρυνση, μητέρα στο κρεβάτι, διαταραχή των ορμονών της μητέρας, μετεγχειρητικός πόνος, δυσκολία τοποθέτησης του παιδιού στο στήθος λόγω του εγχειρητικού τραύματος κλπ).

Το 2009 δημοσιεύθηκε η εθνική μελέτη για τους παράγοντες που επηρεάζουν το μητρικό θηλασμό στην Ελλάδα, διενεργούμενη από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού. Σύμφωνα με αυτήν, ο φυσιολογικός τοκετός φαίνεται να ευοδώνει το μητρικό θηλασμό. Αντίθετα, η καισαρική τομή οδηγεί τις μισές και πλέον γυναίκες που γεννούν στην Ελλάδα σε μειονεκτικότερη θέση σε σχέση με τον στόχο επίτευξης του θηλασμού.

Ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι η υπέρμετρη ιατρικοποίηση της γέννας τείνει να αποδυναμώνει τη γυναίκα, να τη μετατρέπει σε ασθενή, να δρα βλαπτικά στην ψυχολογία της. Η μητέρα χάνει τον έλεγχο της κατάστασης, παύει να συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία, γίνεται παθητικός μάρτυρας των πιο συνταρακτικών στιγμών της ζωής της. Κατά συνέπεια, βλάπτεται ο θηλασμός, που κατά βάση είναι για την γυναίκα ένα παιχνίδι αυτοπεποίθησης, μια πράξη αυτοενδυνάμωσης. Βλάπτεται επίσης γενικότερα η ομαλή ανάληψη του γονεικού της ρόλου.

Ποια πρέπει να είναι η σύγχρονη περιγεννητική φροντίδα;


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μετά από αξιολόγηση των τελευταίων επιστημονικών δεδομένων, δίνει οδηγίες για την φιλική προς τη μητέρα περιγεννητική φροντίδα. Η φροντίδα αυτή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της φιλικής προς τα βρέφη φροντίδας και είναι απαραίτητη για την προαγωγή της ψυχοσωματικής υγείας μητέρας και βρέφους, όπως και για την προστασία του μητρικού θηλασμού.

Η φιλική προς τη μητέρα περιγεννητική φροντίδα περιλαμβάνει μέτρα ενάντια στην υπέρμετρη ιατρικοποίησης της γέννας με πρακτικές όπως: την παρουσία συνοδού ή συζύγου κατά τον τοκετό, την προάσπιση του φυσιολογικού τοκετού, συζήτηση εναλλακτικών επιλογών όπως ο τοκετός στο νερό και ο τοκετός στο σπίτι, αποφυγή ιατρικά αναίτιας καισαρικής, περιγεννητική φροντίδα σε μονάδες εκτός νοσοκομείων όπου οι μαίες έχουν τον κυρίαρχο ρόλο και αποφυγή πρακτικών χωρίς επιστημονική βάση, όπως κλύσμα στην επίτοκο, ξύρισμα γεννητικών οργάνων, περιορισμό της επιτόκου σε ακινησία στο κρεβάτι, ορό από τη φλέβα, πρόκληση τοκετού, πρόωρη ρήξη μεμβρανών, επιφυσιοτομή, χορήγηση ισχυρών ναρκωτικών αναλγητικών. Τα μαιευτήρια, για να είναι φιλικά προς τη μητέρα, θα πρέπει να έχουν ποσοστά καισαρικών τομών Υπάρχουν περιγεννητικές πρακτικές ιδιαίτερα επιζήμιες;

Στη χώρα μας κραταιές βλαπτικές πρακτικές είναι:

1. Η πρόκληση τοκετού και η καισαρική στα όρια της προωρότητας, πριν τις 39 εβδομάδες κύησης (36, 37, 38 εβδομάδων χωρίς επείγουσα ιατρική ένδειξη).

Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα του 2009 στο New England, μη επείγουσα καισαρική στις 37/40 σημαίνει διπλάσια πιθανότητα για ασθένεια του μωρού, ενώ στις 38/40 υπάρχει 1.5 φορά μεγαλύτερος κίνδυνος για προβλήματα υγείας του μωρού.

Τα μωρά αυτά επιδεικνύουν πολύ διαφορετική και ανώριμη συμπεριφορά, ελάχιστα από αυτά καταφέρνουν να θηλάσουν.

2. Μετά από πρώτη γέννα με καισαρική τομή, η δεύτερη με φυσιολογικό τοκετό είναι σχεδόν ανύπαρκτο φαινόμενο στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις οδηγίες διεθνών οργανισμών και επιστημονικών εταιριών, τουλάχιστον 60% των μητέρων που γέννησαν το πρώτο τους παιδί με καισαρική μπορούν να γεννήσουν το δεύτερό τους παιδί φυσιολογικά.

Ποια είναι τα δικαιώματα των γονιών;

Οι γονείς έχουν δικαίωμα σε επιλογές και σε ενήμερη συγκατάθεση. Τα αρνούμαστε σήμερα από πολλές εγκύους και μητέρες, όταν ο ρόλος του σύγχρονου γιατρού είναι να παρέχει ενημέρωση για τα υπέρ και κατά κυρίαρχων και εναλλακτικών πρακτικών, ώστε τελικά την απόφαση για τη θεραπεία ή παρέμβαση που θα ακολουθηθεί να την παίρνει ο ίδιος ο ασθενής.

Δυστυχώς βλέπουμε ακόμα γιατρούς που επενδύουν στην εξουσία της ποδιάς, στο φόβο, τη χειραγώγηση και τον αποπροσανατολισμό των ασθενών τους.

Πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη να αλλάξουν τα πράγματα στη χώρα μας;

Ο διαφορετικός δρόμος από το πεπατημένο μοντέλο περιγεννητικής φροντίδας στην Ελλάδα δεν αποτελεί απλώς μια θεωρητική, εναλλακτική επιλογή.

Είναι μια επείγουσα αναγκαιότητα, ώστε να εναρμονιστούμε με τη διεθνή εμπειρία και πρακτική, με την σύγχρονη επιστημονική πραγματικότητα, τις συστάσεις του ΠΟΥ και τη χάρτα δικαιωμάτων των ασθενών.

Επίλογος

Καθημερινά, ως παιδίατρος και σύμβουλος γαλουχίας, έρχομαι σε επαφή με λεχώνες που μόλις βγήκαν από το μαιευτήρια και οι περισσότερες είναι αποδυναμωμένες, αποπροσανατολισμένες και παραπληροφορημένες από τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν. Καθημερινά προσπαθώ αν αντιμετωπίσω τα προβλήματα και τις αρνητικές συνέπειες στο θηλασμό και γενικότερα στην σχέση των γονιών με τα μωρά τους που προκλήθηκαν από επιβαλλόμενα εμπόδια, από αντιξοότητες και από αναχρονιστικές πρακτικές των μαιευτηρίων.

ΠΗΓΗ: www.dietup.gr

Ο δεκάλογος μιας επιτυχημένης σχέσης

Ποια ερωτήματα πρέπει να θέσετε στους εαυτούς σας για να αντιληφθείτε αν η σχέση σας είναι υγιής ή όχι.



Νέο ζευγάρι

Οι περισσότερες σχέσεις ξεκινούν ιδανικά αλλά τουλάχιστον οι μισές από αυτές καταλήγουν σε αποτυχία μέσα σε λίγα χρόνια. Το ερώτημα λοιπόν είναι πώς μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητες να μην σας συμβεί εσάς αυτό; Επιστήμονες επιμένουν ότι είναι σε θέση να προβλέψουν με ποσοστό επιτυχίας 95% (!) το εάν μια σχέση θα πάει καλά ή όχι, μελετώντας ένα ζευγάρι για μόνο πέντε λεπτά! Υπάρχουν λοιπόν μερικοί κανόνες που καθορίζουν την επιτυχία μιας σχέσης. Γνωρίζοντάς τους, ξέρετε πού πρέπει να επικεντρωθείτε και τί να αποφύγετε.

Ποια ερωτήματα πρέπει να θέσετε στους εαυτούς σας για να αντιληφθείτε αν η σχέση σας είναι υγιής ή όχι.

1. Ανταποκρίνεστε θετικά στις προσπάθειες του συντρόφου σας να σας πλησιάσει;

Κάθε μέρα ο σύντροφός σας κάνει μικρά ανοίγματα προς το μέρος σας. Κάποιες φορές είναι για μικρή κουβεντούλα και κάποιες άλλες ελπίζοντας να τον αγκαλιάσετε. Όλα αυτά είναι μόνο η αρχή σε κάτι που εκείνος ελπίζει να εξελιχθεί σε φιλί ή μεγαλύτερη αγκαλιά. Το θέμα είναι ότι όταν είστε σφιγμένη δεν εκλαμβάνετε αυτές τις κινήσεις ως τέτοιες και πολλές φορές τις αγνοείτε! Λάθος...

2. Πιστεύετε ότι πρέπει να του πείτε αμέσως τι σας ενοχλεί;

Ξεκινάτε τον τσακωμό πάντα αναφέροντας τα πράγματα στα οποία εκείνος είναι λάθος; Αυτό είναι τυπικό δείγμα μη υγιούς σχέσης. Όταν ξεκινάτε τη συζήτηση με το τι πάει λάθος, είναι ελάχιστες οι πιθανότητες αυτή να έχει θετική κατάληξη. Μην βγάζετε τα νεύρα σας στον σύντροφό σας, δεν θα σας βγει σε καλό.

3. Προβαίνετε σε χαρακτηρισμούς κατά τη διάρκεια μιας έντονης συζήτησης;

Το να χαρακτηρίζετε τον σύντροφό σας στη διάρκεια ενός καβγά είναι το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε γιατί σε βάθος χρόνου δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε δυσεπίλυτα προβλήματα. Και αυτό γιατί ουσιαστικά ξεπερνάτε το πρόβλημα αυτό καθ ' εαυτό και κριτικάρετε τον χαρακτήρα του. Για παράδειγμα, το σπίτι είναι βρώμικο και ρίχνετε το φταίξιμο σε αυτόν. Όμως αντί να του εξηγήσετε ότι δεν είναι σωστό να μην μαζεύει τα πράγματά του και να σας κάνει να τα μαζεύετε εσείς, είναι σύνηθες το φαινόμενο να του πείτε: "το σπίτι είναι βρώμικο, μπορείς να το καθαρίσεις; Είσαι τόσο τεμπέλης!". Η διαφορά είναι χαώδης και στη δεύτερη περίπτωση απλά θα βγείτε και εσείς χαμένη χωρίς ίσως να το θέλετε.

4. Εστιάζετε συνήθως στα αρνητικά της σχέσης σας;

Η φιλοσοφία του "όλα ή τίποτα" σας κάνει να χάνετε τον σωστό προσανατολισμό σας. Σας κάνει να σκέφτεστε συνεχώς σε τι υστερεί ο σύντροφός σας και υποτιμάτε τα θετικά στοιχεία της σχέσης σας. Ο φαύλος κύκλος της αμφισβήτησης δεν κλείνει σχεδόν ποτέ εφόσον κάνετε το λάθος να τον ανοίξετε. Φυσικά, δεν λέμε ότι δεν μπορείτε να φύγετε από μια σχέση που δεν σας ικανοποιεί απλά δεν είναι υγιές να ψάχνετε από μόνη σας αφορμές την ώρα που όλα έχουν ξεκινήσει ιδανικά για να βρείτε αρνητικά σημεία.

5. Έχετε την τάση να "το κρατάτε μανιάτικο";

Ακόμα και η χειρότερη αντικειμενικά σχέση μπορεί να σωθεί αν ένας από τους δυο έχει το τεράστιο προσόν να μην κρατάει κακία στον άλλο μετά από έναν χοντρό τσακωμό. Το σημαντικότερο πράγμα μετά από μια έντονη διαφωνία είναι η προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος μέσω κινήσεων κατανόησης και θέλησης επανασύνδεσης που θα "γιατρέψουν" τους πληγωμένους εγωισμούς σας. Ζευγάρια που δεν έχουν υγιή σχέση αφήνουν τις πληγές ενός τσακωμού αγιάτρευτες...

6. Ρωτάτε τον σύντροφό σας τί τον προβληματίζει ή τί μπορεί να νοιώθει;

ο να μην κάνετε μαζί πράγματα που θα μπορούσαν να σας φέρουν πιο κοντά είναι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους σας σε μια σχέση. Θέλετε να τον έχετε κοντά σας και να περνάτε ώρα μαζί του γιατί έτσι θεωρείτε ότι έχει νόημα ένας δεσμός. Όμως ξεχνάτε το πιο απλο: να τον ρωτάτε τί νοιώθει, να τον ακούτε και να μην θεωρείτε αυτό που αποζητάτε σαν κάτι δεδομένο που ΠΡΕΠΕΙ να σας δοθεί. Οι περισσότεροι άντρες είναι "κλειστοί" χαρακτήρες, δεν μιλούν πολύ για τον εαυτό τους, αλλά αν καταφέρετε να τους "ανοίξετε" τότε θα έχετε πετύχει κάτι πάρα πολύ σημαντικό για την συνέχεια της σχέσης σας.

7. Επενδύετε χρόνο στο να του λέτε τα θετικά στοιχεία του;

Μην ξεχνάτε να του θυμίζετε τα στοιχεία που τον κάνουν μοναδικό στα μάτια σας. Σε κάθε άντρα αρέσει να τον θεωρούν σημαντικό, πόσο δε μάλλον η κοπέλα του. Φυσικά, αυτό περνάει μέσα από τη δική σας αυτογνωσία, να ξέρετε δηλαδή τι είναι αυτό που σας ελκύει σε έναν άντρα αλλά ακόμα και αν το έχετε καταλάβει πλήρως μην λησμονείτε να του το θυμίζετε.

8. Τον ρωτάτε για τη γνώμη του;

Ζητείστε τη γνώμη του για τα θέματα που εσείς πιστεύετε ότι έχει σωστές απόψεις. Όχι φυσικά για τα πάντα. Αλλά για εκείνα τα θέματα που ξέρετε ότι μπορεί να σας βοηθήσει. Εκτός όλων των άλλων, δείχνει και σεβασμό προς τον άνθρωπό σας και δίνει άλλη υπόσταση, πιο ώριμη, στη σχέση σας ενώ του τονώνετε πολύ την αυτοπεποίθηση.

9. Διαχειρίζεστε σωστά μια διαφωνία;

Τα υγιή ζευγάρια διαφωνούν τόσο συχνά όσο και τα μη υγιή. Η διαφορά τους όμως έγκειται στη διαχείριση αυτών των διαφωνιών. Μην αφήνετε έναν τσακωμό να ξεπεράσει κάποια επιτρεπτά όρια και επιλέγετε να ζητήσετε ένα γρήγορο "συγνώμη" επιτόπου - εκεί που κρίνετε ότι ίσως ήσασταν υπερβολική - για να προχωρήσει η συζήτηση και να λυθεί - ίσως - το θέμα χωρίς χρονοτριβή.

10. Του λέτε συχνά λόγια αγάπης;

Το να έχετε αρνητικές σκέψεις για την σχέση σας είναι απόλυτα φυσιολογικό. Δείχνει ότι δεν πετάτε στα σύννεφα. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τις εκφράζετε απερίφραστα σε κάθε ευκαιρία. Αντιθέτως, κάποια γλυκόλογα που δείχνουν τα συναισθήματά σας για τον άλλο χωρίς να απαιτείτε ανταπόδοση αναγκαστικά, κάνουν τη μεγάλη διαφορά υπέρ σας. Μην φοβηθείτε να πείτε κάτι που πιστεύετε και θα δικαιωθείτε, ενώ εφόσον αργότερα ή κάποια άλλη στιγμή είστε λιγομίλητη λόγω π.χ. κούρασης δεν θα σας παρεξηγήσει αν έχει λάβει αρκετή δόση αγάπης σε προγενέστερα στάδια!

ΠΗΓΗ: women.gr.msn.com

ΑΜΟΡΤΙΣΕΡ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ήδη συλλέγουν την ενέργεια του ήλιου και του αέρα. Σύντομα θα μπορούν να συλλέγουν την ενέργεια που παράγεται όταν τα αυτοκίνητα πέφτουν σε λακκούβες στους δρόμους. Ένα νέο είδος ειδικών αμορτισέρ, τα οποία κατασκευάζονται από την  Levant Power Corporation,  μετατρέπει τους κραδασμούς και τις απότομες κινήσεις των οχημάτων στους τραχείς δρόμους, σε ωφέλιμη ενέργεια.
Συνήθως τα αμορτισέρ απελευθερώνουν την ενέργεια από τους κραδασμόυς των αυτοκινήτων  με την μορφή θερμότητας. Τα καινούριου τύπου αμορτισέρ μπορούν να χρησιμοποιήσουν  την κινητική ενέργεια από τους κραδασμούς των αυτοκινήτων για να παράγουν βατ, αξιοποιώντας την ηλεκτρική ενέργεια για την λειτουργία των υαλοκαθαριστήρων και των ενδείξεων του ταμπλό του αυτοκινήτου για παράδειγμα.Οι συσκευές, που ονομάζονται  GenShocks, μπορούν να εγατασταθούν και στα κανονικά και στα υβριδικά αυτοκίνητα και μειώνουν την κατανάλωση καυσίμων κατά 1-6%, ανάλογα με το όχημα και την κατάσταση των δρόμων.
Τα GenShocks θα κοστίζουν ελάχιστα παραπάνω από τα συνηθισμένα αμορτισέρ. Υπολογίζουν ότι τα προϊόντα θα κυκλοφορήσουν στην αγορά κατά το δεύτερο τέταρτο του 2011.

ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΨΑΡΙΑ

Η Αμερικάνικη Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων σκέφτεται σοβαρά αν θα εγκρίνει το πρώτο γενετικά τροποποιημένο ζώο προς κατανάλωση από τον άνθρωπο: ένα είδος σολωμού που μεγαλώνει 2 φορές γρηγορότερα από το κανονικό.
Η εταιρεία που αναπτύσσει αυτό το σολωμό προσπαθεί να εξασφαλίσει έγκριση  εδώ και μια δεκαετία. Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους και στελέχη της βιομηχανίας βιοτεχνολογίας, φαίνεται πως η εν λόγω εταιρεία έχει υποβάλει πλέον σχεδόν όλα τα στοιχεία που χρειάζεται η FDA προκειμένου να κρίνει αν ο σολωμός είναι ασφαλής προς βρώση, ισάξιος από πλευρά θρεπτικών ουσιών και ασφαλής για το περιβάλλον.
Η έγκριση του σολωμού θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο σε εταιρείες και πανεπιστημιακούς ερευνητές να δημιουργήσουν και άλλα γενετικά τροποποιημένα ζώα, όπως βοοειδή ανθεκτικά στη νόσο των τρελών αγελάδων ή χοίρους που θα παράγουν υγιεινότερο μπέικον. Αμέσως μετά το σολωμό ακολουθεί κατά πάσα πιθανότητα προς έγκριση το <<οικολογικό γουρούνι>>, του οποίου η κοπριά περιέχει λιγότερο φώσφορο.
Φυσιολογικά, ο σολωμός δεν παράγει αυξητική ορμόνη όταν ο καιρός είναι ψυχρός. Το προβατόψαρο όμως, παράγει αυτή την ορμόνη όλο τον χρόνο. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο σολωμός θα μπορεί να μεγαλώνει σε μέγεθος ώστε να φτάνει στην αγορά σε 16-18 μήνες αντί για 3 χρόνια, αν και η εταιρεία τονίζει ότι ο τροποποιημένος σολωμός δεν πρόκειται να ξεπεράσει σε μέγεθος το φυσιολογικό.
Η FDA ασκεί έλεγχο στα γενετικά τροποποιημένα ζώα σα να πρόκειται για κτηνιατρικά φάρμακα, εφαρμόζοντας τους κανόνες που αφορούν αυτά τα πράγματα. Και οι αιτήσεις για έγκριση νέων φαρμάκων είναι εμπιστευτικού χαρακτήρα για την υπηρεσία. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η διαδικασία αξιολόγησης φαρμάκων δεν επιτρέπει την πλήρη διερεύνηση των πιθανών συνεπειών που μπορεί να έχουν τα γενετικά τροποπιημένα ζώα για το περιβάλλον και ταυτόχρονα αποκλείει τη συμβολή της κοινής γνώμης.
Το πως θα αντιδράσουν οι καταναλωτές δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο. Ορισμένες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης έχουν δείξει ότι οι Αμερικάνοι ανησυχούν περισσότερο για τα γενετικά τροποποιημένα ζώα παρά για τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, που αφορούν σήμερα ένα ευρύτατο φάσμα τροφίμων.

Το λεμόνι... και οι ιδιότητές του




ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Τι άλλο μπορείτε να κάνετε με ένα λεμόνι εκτός από το να το χρησιμοποιήσετε στην κουζίνα σας




Γνωρίζατε ότι το λεμόνι μπορεί να αφαιρέσει διάφορους λεκέδες, ακόμη και τη σκουριά;

Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στο πλυντήριο πιάτων για να αφαιρέσετε την έντονη μυρωδιά και τους δύσκολους λεκέδες, ως έξτρα ενίσχυση του απορρυπαντικού. Βάλτε μία κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού μέσα στο πλυντήριο πριν ξεκινήσει η πλύση.

Μπορείτε ακόμη να φτιάξετε ένα άκρως αποτελεσματικό μείγμα από λεμόνι και αλάτι να αφαιρέστε τους επίμονους λεκέδες.

Πάρτε μισό λεμόνι κομμένο στη μέση και καθαρίστε την επιφάνεια εργασίας του πάγκου στην κουζίνα σας. Αφήστε το λεμόνι να δράσει για 20 λεπτά και μετά ξεβγάλτε με νερό (μόνο για πλαστικές και ξύλινες επιφάνειες- δοκιμάστε σε μία άκρη της επιφάνειας πριν για να βεβαιωθείτε πως δεν αλλάζει το χρώμα ή η υφή).

Στο πλυντήριο ρούχων για αστραφτερό λευκό χρώμα, προσθέστε μισή κούπα χυμού λεμονιού όταν ξεβγάζει το πλυντήριο.

Σε πλαστικά τάπερ για να καθαρίσουν από φαγητά που έχουν μείνει μέσα μέρες, τρίψτε λεμόνι σε όλη την επιφάνεια του τάπερ και αφήστε το να στεγνώσει στον ήλιο. Μετά πλύντε το κανονικά.

ΠΗΓΗ: www.newsbeast.gr

Προστάτεψε την άγρια ζωή





ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Με ποιο τρόπο μπορείτε να συμβάλετε






Η προστασία της άγρια ζωής του πλανήτη μας δεν είναι μόνο υπόθεση των ειδικών. Υπάρχουν μερικοί πολλοί απλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε όλοι μας να συμβάλλουμε.

1. Μην αγοράζετε προϊόντα από ζώα ή φυτά που βρίσκονται σε κίνδυνο, όπως γούνες, δέρματα ερπετών, κοράλλια, κελύφη από χελώνες, ελεφαντόδοντο.
2. Μην αγοράζετε για κατοικίδιο κάποιο ζώο που έχει αφαιρεθεί από το φυσικό του περιβάλλον. Παπαγάλοι και πολλά άλλα τροπικά πουλιά, καθώς και ορισμένα ερπετά, συλλαμβάνονται συχνά παράνομα σε χώρες του εξωτερικού και εισάγονται στη χώρα μας. Όμως ακόμα και εάν έχει δοθεί σχετική άδεια, πρέπει να ξέρετε, ότι τα περισσότερα από αυτά πεθαίνουν κατά το ταξίδι ή κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους, προκειμένου τα λίγα που επιβιώνουν να «διακοσμήσουν» τα σπίτια μας.
3. Επικοινώνησε με τις οργανώσεις που ασχολούνται με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, για να μάθεις τι άλλο μπορείς να κάνεις.

ΠΗΓΗ: www.newsbeast.gr

Πιάστηκε στα πράσα!





Πούλησε ναρκωτικά σε αστυνομικό





43χρονος άνδρας από την Αρχαία Ολυμπία επιχείρησε να πουλήσει ποσότητα χασίς σε αστυνομικό της Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου και τελικά συνελήφθη. Ο δράστης οδήγησε τον αστυνομικό σε καλλιέργεια 7 δενδρυλλίων, που βρισκόταν κοντά σε χωράφι ιδιοκτησίας του, ενώ σε έρευνα στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 235 γραμμάρια κάνναβης και αποξηραμένα δενδρύλλια.

ΠΗΓΗ: www.newsbeast.gr

Στο κυνήγι του θησαυρού

Ανάρπαστοι οι ανιχνευτές μετάλλου


Υδραυλικοί, γεωλόγοι, υλοτόμοι, πολιτικοί μηχανικοί, αλλά και ψυκτικοί επιδίδονται στο κυνήγι του θησαυρού! Σε μία εποχή δύσκολη όπως αυτή που διανύουμε, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προκαλούν την τύχη τους, ελπίζοντας πως κάποια στιγμή θα τους χαμογελάσει…

Λένε πως ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Ό,τι, όμως, εντοπίσει ένας σύγχρονος ανιχνευτής μετάλλου, μπορεί και να είναι! Μάλιστα, οι επίδοξοι χρυσοθήρες συνεχώς αυξάνονται, εάν κρίνει κάποιος από τη μεγάλη επισκεψιμότητα που καταγράφουν καταστήματα που πωλούν ανάλογα μηχανήματα.

Ένα απ' αυτά είναι και του Τριαντάφυλλου Τσίγκα, στο δημοτικό διαμέρισμα Πατουλιάς του νομού Τρικάλων, που τον τελευταίο καιρό γνωρίζει μεγάλη επισκεψιμότητα από ανθρώπους που ενδιαφέρονται για απλά μηχανήματα, κόστους 150 ευρώ, με τα οποία μπορούν να «αλιεύσουν» νομίσματα, δαχτυλίδια, αλυσίδες και ό,τι άλλο μπορεί να ξεχάσει κάποιος λουόμενος στην παραλία.

Ο Τριαντάφυλλος Τσίγκας, αφού έκανε το όνειρό του πραγματικότητα, συνδυάζοντας το χόμπυ με την απασχόληση, δημιούργησε στην παραπάνω μικρή κοινότητα, το δικό του κατάστημα πώλησης ανιχνευτών μετάλλων, το οποίο οδηγεί τον αγοραστή, κατευθείαν, από τη θεωρία στην πράξη, αφού μπορεί να δοκιμάσει τις δυνατότητες του ανιχνευτή του, σε γειτονικό χωράφι, όπου έχουν διασκορπιστεί μέταλλα, γι' αυτό το σκοπό.

Οι πελάτες του κ. Τσίγκα προέρχονται από διάφορα μέρη της Κεντρικής Ελλάδας, αλλά και από την Πελοπόννησο, τα ελληνικά νησιά και αλλού.

Η εκπαίδευση για ένα απλό μηχάνημα δίσκου διαρκεί δύο ώρες, ενώ για ένα γεωφυσικό μηχάνημα, καταγραφικό, απαιτείται ακόμη και μια ολόκληρη μέρα εκπαίδευσης για τους πελάτες.

Όσον αφορά τις τιμές, αυτές ποικίλλουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Ένας καλός δίσκος, με δυνατότητες, κοστίζει 800 ευρώ, με ελληνικό μενού. Ένα καλό, επίσης, μηχάνημα αποστάσεως, με εσωτερικό κομπιούτερ, φτάνει στα 1.800 ευρώ. Σ' αυτή την περίπτωση, το συγκεκριμένο μηχάνημα προγραμματίζεται για οποιοδήποτε μέταλλο επιθυμεί ο χρυσοθήρας.

Αμέσως μετά ακολουθούν οι μεγάλες κατηγορίες. Ένα καταγραφικό, απλό μηχάνημα κοστίζει 4.000 ευρώ, ένα παλμικού τύπου (τελάρο) έχει αρχική τιμή 4.200 ευρώ, ενώ η ανώτερη τιμή του μπορεί, με διάφορα αξεσουάρ, να φτάσει τα 7.000 ευρώ. Φυσικά, υπάρχουν και άλλα μηχανήματα, που η τιμή τους φτάνει στα 50.000 ευρώ κατόπιν παραγγελίας.

ΠΗΓΗ: www.newsbeast.gr

Πόση άσκηση χρειάζεστε;


Η επιστροφή σας στο σπίτι ταυτίζεται με το άραγμα στον καναπέ; Αν η γυμναστική έχει πάψει να είναι μέρος της καθημερινότητάς σας, ξανασκεφτείτε το. Για να αποφύγετε την παχυσαρκία, τις καρδιακές παθήσεις και άλλες ασθένειες, οι ειδικοί συνιστούν:


Το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε είναι 30 λεπτά μέτριας έντασης φυσική δραστηριότητα, πέντε φορές την εβδομάδα. Δεν χρειάζεται να κάνετε και τα 30 λεπτά μαζεμένα. Μπορείτε να «σπάσετε» το μισάωρο σε τρία δεκάλεπτα μέσα στην ημέρα.
Η άσκηση μπορεί να είναι είτε κάποια «κοινωνική δραστηριότητα» (περπάτημα για ψώνια ή το να βγάλετε τον σκύλο για βόλτα), είτε κάποιου είδους γυμναστική ή άθληση, είτε συνδυασμός και των δύο.
Τα άτομα που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας ή πρέπει να ελέγχουν το βάρος τους για λόγους υγείας, πρέπει να γυμνάζονται περίπου 45-60 λεπτά, πέντε μέρες την εβδομάδα.
Για την υγεία των οστών σας, η γυμναστική πρέπει να ασκεί υψηλή πίεση στα κόκαλα.

ΠΗΓΗ: www.preventionmag.gr

Εύκολο σορμπέ




Μετάτρεψε το μίξερ σου σε... παγωτομηχανή. Χρησιμοποίησε κατεψυγμένα φρούτα και φτιάξε σπιτικό σορμπέ σε λίγα λεπτά.



Προετοιμασία: 10 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 10 λεπτά

Υλικά για 4 άτομα
½ κ. κατεψυγμένες φράουλες, ροδάκινα, μάνγκο ή άλλα φρούτα
½ φλ. γιαούρτι
1/3 φλ. Ζάχαρη

Εκτέλεση:

1. Βάζεις τα φρούτα, το γιαούρτι και τη ζάχαρη στο μίξερ. Τα χτυπάς μέχρι να γίνουν κρέμα σταματώντας ενδιάμεσα για να σπρώξεις τα υλικά που κολλάνε στα τοιχώματα προς τα κάτω. Αν τα φρούτα δεν πολτοποιούνται εντελώς, πρόσθεσε σταδιακά 1-2 κ.σ. νερό προσέχοντας να μην το παρακάνεις και το σορμπέ γίνει χυμός.

2. Σερβίρεις αμέσως ή το φυλάς στην κατάψυξη. Στη δεύτερη περίπτωση περίμενε 10'-15' να μαλακώσει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το σερβίρεις.

Διατροφική αξία ανά μερίδα

123 θερμίδες,
2g πρωτεΐνες,
29g υδατάνθρακες,
2g φυτικές ίνες,
1g λίπος,
0,5g κορεσμένα λιπαρά,
16mg νάτριο

ΠΗΓΗ: www.preventionmag.gr

10 απλές συμβουλές για να χρησιμοποιούμε λιγότερο πετρέλαιο! Beautiful Petroleum!!

Όλο και περισσότεροι πολίτες αναρωτιούνται πώς μπορούν να περιορίσουν τη χρήση πετρελαίου στην καθημερινότητά τους προκειμένου να μειωθεί η ζήτηση για αυτή τη μαύρη κολλώδη ουσία που καταστρέφει τη βιοποικιλότητα, τις θάλασσες και τις παραλίες σε όλο τον κόσμο.

Η ομορφιά του πετρελαίου!!
Ιδού λοιπόν οι δέκα συμβουλές που δίνουμε:
 
1.      Πηγαίνετε στη δουλειά σας χρησιμοποιώντας τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το ποδήλατο ή με συνεπιβατισμό (carpooling), μοιράζοντας δηλαδή το ίδιο αυτοκίνητο με άλλους συναδέλφους και φίλους σας. Αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο να χρησιμοποιείτε μόνοι σας το αυτοκίνητο για να μεταβείτε στο χώρο εργασία σας.
2.      Προτιμήστε προϊόντα με λιγότερο ή και καθόλου πλαστικό περιτύλιγμα.
3.      Αγοράστε βιολογικά φρούτα και λαχανικά, καθώς τα περισσότερα λιπάσματα και φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στη συμβατική γεωργία είναι πετρελαϊκά υποπροϊόντα.
4.      Γενικά προτιμήστε τα ελληνικά προϊόντα. Στηρίζουμε έτσι και την ελληνική οικονομία που καταναλώνει λιγότερο πετρέλαιο για τη μεταφορά των αγαθών.
5.      Αγοράστε προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς (σαμπουάν, σαπούνι, καλλυντικά κ.α.) που βασίζονται σε φυσικά συστατικά και όχι πετρέλαιο.
6.      Αγοράστε ρούχα από βιολογικό βαμβάκι ή κάνναβη και όχι συνθετικά.
7.      Αποφεύγετε τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης και το εμφιαλωμένο νερό. Τώρα το καλοκαίρι παίρνετε μαζί σας ένα μικρό θερμός για το παγωμένο νερό σας. (αλήθεια έχετε σκεφτεί πόσο ακριβό είναι το εμφιαλωμένο νερό;)
8.      Περιορίστε τα αεροπορικά ταξίδια. Τινάζουν τον ετήσιο προϋπολογισμό άνθρακα του καθενός μας στον αέρα και απαιτούν τεράστιες ποσότητες πετρελαίου.
9.      Σκεφτείτε σοβαρά να αναβαθμίσετε ενεργειακά το σπίτι σας, ειδικότερα αν αυτό είναι χτισμένο πριν το 1980 (δεν έχει δηλαδή θερμομόνωση). Όχι μόνο θα περιορίσετε τη χρήση πετρελαίου για θέρμανση, αλλά θα ενισχύσετε το εισόδημά σας από τη λιγότερη ενέργεια που θα καταναλώνετε.
10.  Απαιτήστε από την κυβέρνηση να προωθήσει τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στα ελληνικά νησιά προκειμένου να γίνουν ενεργειακά αυτόνομα και να σταματήσει η καύση πετρελαίου για την ηλεκτροδότηση τους. 

prasino-hamomilaki

Γλυκόξινος σολομός με κρεμμύδια και ντομάτες






Προετοιμασία: 28 λεπτά



Υλικά για 4 άτομα

2 1/2 κ.γ. σησαμέλαιο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/2 κ.γ. τσίλι
4 ντομάτες, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
3 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
2 κ.γ. ξίδι
3 φλ. πράσινα φασόλια
500 γρ. φρέσκο σολομό, καθαρισμένο, κομμένο σε κύβους
1 κ.σ. φρέσκια πιπερόριζα (τζίντζερ), ψιλοκομμένη
1/4 φλ. φρέσκο κόλιαντρο, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:

1. Ρίξτε λίγο λάδι σε ένα γουόκ ή σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι και βάλτε το να ζεσταθεί σε υψηλή θερμοκρασία. Ρίξτε πρώτα το κρεμμύδι και το τσίλι. Ανακατέψτε για 2 λεπτά μέχρι το κρεμμύδι σας να ροδίσει και μετά προσθέστε τις τομάτες, τη ζάχαρη, τη σάλτσα σόγιας και το ξίδι. Αφήστε τα να ψηθούν για 3 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά.

2. Προσθέστε τα φασόλια, τα κομματάκια του σολομού και την πιπερόριζα. Αφήστε τα να ψηθούν για 3 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά (πολύ προσεκτικά για να μη «διαλύσετε» τα κομματάκια του σολομού), μέχρι να ροδίσουν. Τέλος, ρίξτε από πάνω το κόλιαντρο.

Διατροφική αξία ανά μερίδα

279 θερμίδες,
26 γρ. πρωτεΐνες,
21 γρ. υδ/κες,
3 γρ. φυτικές ίνες,
10,5 γρ. λιπαρά,
1,5 γρ. κορεσμένα λιπαρά,
63 mg χοληστερόλη,
336 mg νάτριο

ΠΗΓΗ: www.preventionmag.gr

Οι top παραλίες της Αττικής.....

Γυρίσαμε (βότσαλο προς… βότσαλο) όλη την ακτογραμμή κοντά στην Αττική και τα πέριξ για να ανακαλύψουμε τα καλύτερα βραχάκια για βουτιές, τις πιο ωραίες παραλίες, τις πιο νόστιμες καντίνες και τα καλύτερα ταβερνάκια, για να κάνουμε τη βίβλο του καλοκαιριού. Οι συνθήκες του ρεπορτάζ δύσκολες και ο εξοπλισμός βαρύς: μαγιό, παρεό, καπέλο. Από την Κακιά Θάλασσα στην Κερατέα μέχρι τη Βουλιαγμένη και από τη Λούτσα μέχρι τον Μαραθώνα, αυτά είναι τα καλύτερα.




All day Αλεποχώρι



Στενή και συχνά βραχώδης η ακτογραμμή του, ομολογούμε ότι δεν μας συγκλονίζει, αλλά εδώ έρχεσαι βασικά για τα ωραία μπαράκια που απλώνονται στην επάνω πλευρά του δρόμου. Ο «Κέλσος» έχει σταθερά την τιμητική του, άλλωστε προσφέρει δωρεάν ασύρματο Internet στο cafe, αιώρες και beach volley στην καστανή αμμουδιά. Θα σας αρέσουν, πάντως, και οι χαλαρωτικές βεράντες του «Φοινικούντα», και το λευκο-λαχανί σκηνικό του club «Morena». Κι όταν η διάθεση σηκώνει παγωτό ή σορμπέ, δώστε ραντεβού στη μοντέρνα τζελατερία «Vellutato» στο Ντουράκο.




.
Με ομπρέλα και... Ψάθα

Η «ντίβα» της περιοχής, η βοτσαλωτή παραλία της Ψάθας, είναι τεράστια, με δροσερά νερά κι έχει άμμο εκεί όπου σκάει το κύμα, για να παίζουμε άνετα ρακέτες. Αλλά από σκιά «νιετ», παρά το καταπράσινο φόντο. Όπου κι αν σκοπεύετε να καθίσετε λοιπόν, στο κεντρικό κομμάτι -μπροστά από τα beach bars «AquaRapaki» (προσφέρει νεροτσουλήθρες και… σουβλάκια-γίγας), «Paradise» (έχει πισίνα) και «Samaka» (θα σας σερβίρει πίτσα στην ξαπλώστρα)- ή πιο περιφερειακά, φέρτε οπωσδήποτε παρασόλι. Η θάλασσα φημίζεται για τη χαμηλή θερμοκρασία, αφού αναβλύζουν γλυκά νερά από πηγές, ειδικά στη δεξιά πλευρά, όπου βρίσκονται και οι περισσότερες ψαροταβέρνες.


ΠΗΓΗ: www.myself.gr