Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Σαλάτα με παντζάρια και πατάτες αλά Pandespani

Είμαι σίγουρα λάτρης των παντζαριών και μπορώ εύκολα να απαρριθμήσω κάμποσους προσωπικούς λόγους γι' αυτό:

πρώτον λοιπόν, γιατί έχουν αυτή την ιδιαίτερη γλύκα με την ακόμη πιο ξεχωριστή επίγευση - είναι σαν να ήθελαν να γίνουν φρούτα αλλά δεν τους βγήκε ή το μετάνιωσαν στη μέση, κρατήσαν όμως όλη τη γοητεία της πορείας.

Δεύτερον:
έχω πάντα την αίσθηση ότι είναι δροσερά, ακόμη κι αν είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Τρίτον:
γιατί η σάρκα τους παρότι σφιχτή είναι "τραγανά υγρή" - ναι, το ξέρω ότι αυτό δεν είναι δόκιμη έκφραση και ούτε μιλάμε για τριμένο παγάκι, αλλά δικαιολογώ στην αντίληψή μου να παίζει με τις άλογες περιγραφές της υφής.

Τέταρτον:
γιατί έχουν καταπληκτικά φύλλα που συνδυάζουν με μαγικό τρόπο το ελαφρώς βαθύ πράσινο με τις άλικες φλέβες τους (μπορεί απ' αυτόν τον συνδυασμό να είχε εμπνευστεί πάλαι ποτέ ο Gucci).

Πέμπτον:
Γιατί ταιριάζουν με τις πατάτες, που επίσης λατρεύω, μπορούν να κοπούν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο (κυβάκια, στικάκια, φέτες, μπαλίτσες κοκ) και κάνουν τρομερή γευστική αντίθεση με τον αμυλώδη τους χαρακτήρα.

Έκτον:
γιατί το παρολίγον σφαιρικό τους σχήμα είναι απόλυτα αρμονικό στο μάτι ακριβώς επειδή δεν είναι απόλυτα σφαιρικό - αφήστε που, ως ρίζα, διαθέτουν αυτή την φοβερή ποντικίσια ουρίτσα.

Έβδομον:
Γιατί βάφουν τα πάντα με το κόκκινό τους χρώμα (ανίκητο ακόμη στις μάχες με τα απορρυπαντικά 3ης γενιάς), το οποίο είναι σε θέση να κάνει ανεξίτηλη δημιουργική δουλειά υπηρετώντας κι άλλου είδους καλλιτεχνικές ανησυχίες

Όγδοο:
Γιατί κάνουν την ωραιότατη ρωσική borscht (μόνον η κερασόσουπα την ανταγωνίζεται επάξια), εντυπωσιακές τηγανίτες και ροζ κέικ. 'Ενατο: Γιατί έχουν ελάχιστες θερμίδες - μόνο 44 ανά 100 γραμμάρια! Δέκατο: Γιατί (λόγω πάλι χρώματος - scarlet, άλικο) ασυνείδητα τα συνδέω με το τέλειο scarlet siren κραγιόν του Dior κι από κει με την Scarlett O' Hara, τον Rhett Butler και το "'Οσα παίρνει ο άνεμος" - αυτό κι αν είναι διαστροφή. Λόγοι Νο έντεκα, δώδεκα, δέκα τρία.. καίγομαι στους τριάντα ένα, αλλά -εντελώς μεταξύ μας- είμαι βέβαιη ότι με λίγη έμπνευση εφευρίσκονται περίπου τόσοι .

Το επίσημο όνομα του παντζαριού είναι Beta Vulgaris και το άλλο του, κοινό κι αυτό και άχαρο: κοκκινογούλι. Ομολογώ ότι ακουστικά κανένα δεν βρίσκω αρκετά επιτυχές ούτε επαρκώς .χαριτωμένο. Γι' αυτό ίσως, και η εμμονή μου στα πλεονεκτήματά του.
Δοκιμάστε τη σαλάτα της συνταγής που παίζει με τα μαλακά και τα τραγανά υλικά. Και τα αρώματα. Θα σας αρέσει!


Προετοιμασία:
Aν δεν αγοράσετε βρασμένα παντζάρια, μπορείτε να τα κάνετε μέχρι και 2-3 μέρες πριν και να τα διατηρήσετε κλεισμένα με διαφανή μεμβράνη στο ψυγείο. Οι πατάτες μπορούν επίσης να είναι έτοιμες πολύ νωρίτερα την ίδια μέρα. Όλα τα υπόλοιπα γίνονται πριν το σερβίρισμα και παραμένουν άνετα σε θερμοκρασία δωματίου. Με τα υλικά συγκεντρωμένα δίπλα σας, ο χρόνος παρασκευής είναι περίπου 10 λεπτά. Μπορείτε επίσης να κάνετε όλο το πιάτο κόκκινο (σάλτσα και πατάτες) προσθέτοντας λίγο ζουμί από αυτό των παντζαριών. Μην διστάσετε να προσαρμόσετε το αλάτι και το λάδι-λεμόνι της σάλτσας στα γούστα σας.

Υλικά (για 4 άτομα)
4 μεσαίες πατάτες
4 μεγάλα παντζάρια ή 500 γρ. έτοιμα βρασμένα
4 μινιόν κόκκινα κρεμμύδια σε λεπτές ροδέλες
5-6 κ.σ. λάδι
1 γεμάτη κουταλιά σπόρους μουστάρδας
1 κομμάτι τζίντζερ 2,5 εκ, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
2 πράσινες μικρές καυτερές πιπεριές σε λεπτές ροδέλες
3 φλ. τσαγιού κόκκινο λάχανο πολύ ψιλοκομμένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για τη σάλτσα
4-5 κ.σ. λάδι
2 κ.σ. λεμόνι
1 κ.σ. νερό

για το γαρνίρισμα
2 κ.σ. κόλιανδρο
12 καρύδια, καθαρισμένα και χοντροσπασμένα

Εκτέλεση:
Ετοιμάζετε τις πατάτες και τα παντζάρια: Βράζετε τις πατάτες με τη φλούδα για 20 λεπτά περίπου. Τις ξεφλουδίζετε και τις κόβετε σε φέτες 1 εκ. Κάθε πατάτα θα πρέπει να βγάλει 5-6 φέτες.
Βράζετε τα παντζάρια σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Τα αφήνετε να κρυώσουν και τα καθαρίζετε. Τα κόβετε σε κύβους. Αν χρησιμοποιείτε έτοιμα δεν έχετε παρά μόνον να τα κόψετε.

Τα παντζάρια βάφουν τα πάντα κόκκινα. Για λόγους ασφαλείας φορέστε γάντια και ποδιά. Οι λεκέδες δεν φεύγουν εύκολα.

Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι και σε μέτρια φωτιά ρίχνετε το λάδι και μόλις ζεσταθεί τους σπόρους μουστάρδας. Όταν αρχίσουν να χοροπηδάνε, προσθέστε το κρεμμύδι, την πιπεριά και το τζίντζερ και σοτάρετε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας. Προσθέστε τα παντζάρια και το αλάτι (αν έχετε το "μαγικό" ακόμη καλύτερα) και σοτάρετε για 1-2 λεπτά ακόμη. Αποσύρετε και αδειάζετε σε μπολ.

Βάζετε στο τηγάνι τις πατάτες, ρίχνετε αλάτι και πιπέρι και τις σοτάρετε 1.5-2 λεπτά από κάθε πλευρά. Τις κρατάτε χωριστά.

Ρίχνετε τέλος το λεπτοτριμμένο λάχανο, αλατίζετε και σοτάρετε γρήγορα για μισό λεπτό το πολύ.

Κάνετε τη σάλτσα: Ρίχνετε όλα τα υλικά στο σέικερ και τα χτυπάτε να ανακατευτούν καλά.

Σερβίρισμα: Bάζετε σε κάθε πιάτο μια λεπτή στρώση λάχανο και πάνω σ' αυτό κυκλικά τις 6 φέτες πατάτας με την μικρότερη στο κέντρο. Προσθέτετε πάνω τους το μίγμα των παντζαριών και ρίχνετε την σάλτσα. Γαρνίρετε τα παντζάρια με τον κόλιανδρο και το λάχανο με τα χοντροκομμένα καρύδια.

ΠΗΓΗ: www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: