Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

ΔΕΛΦΙΝΙΑ-ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΑΣ...

Όταν η ετήσια συνάντηση των μελών της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας έλαβε τέλος στις 25 Ιουνίου  χωρίς να παρθεί απόφαση σχετικά με το θέμα της απαγόρευσης της φαλαινοθηρίας για εμπορικούς σκοπούς, αναστεναγμοί ανακούφισης ακούστηκαν από πολλές πλευρές.
Μερικοί βιολόγοι που μελετούν τις φάλαινες και τα δελφίνια συνιστούν οι διαπραγματευτές να καταργήσουν την φαλαινοθηρία και το κυνήγι δελφινιών για εμπορικούς σκοπούς εντελώς. Στα κήτη περιλαμβάνονται είδη που είναι κατώτερα μόνο από τον άνθρωπο αναφορικά με την πνευματική, κοινωνική και συμπεριφορική πολυπλοκότητα και ενδεχωμένως δεν θα έπρεπε να κάνουμε λόγο για το τι κυνηγούμε ή σκοτώνουμε αλλά ποιούς.
Ανάμεσα στις φάλαινες φυσητήρες και τις φάλαινες δολοφόνους, υπάρχει κοινή καταγωγή ή πολιτισμική ταυτότητα. Κάθε φυλή έχει μια χαρακτηριστική κραυγή και στις περιοχές του ωκεανού, όπου συμβιώνουν 2 φυλές, οι διαφορές ανάμεσα στις κραυγές δυναμώνουν.
Τα ρινοδέλφινα έχουν απίστευτα περίπλοκη κοινωνική ζωή, γεμάτη συναισθήματα και ευαισθησίες σαν τις δικές μας. Τα δελφίνια φροντίζουν, συνεχώς αγγίζουν με μεγάλη στοργή το ένα το άλλο και τρίβουν το ένα το άλλο απαλά. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πότε ένα δελφίνι έχει ενοχληθεί με ένα άλλο.Διαθέτουν μερικούς διαφορετικούς ήχους για να εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους.
Ο εγκέφαλος των κητών εξελίσσεται με τους δικούς του ρυθμούς εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Με περίπου 8 κιλά έναντι 1,4 του δικού μας εγκεφάλου, ο εγκέφαλος της φάλαινας φυσητήρα είναι ο μεγαλύτερος από οποιοδήποτε άλλο ζώο στην γη. Τα δελφίνια έχουν περάσει το περιβόητο τεστ του καθρέφτη, που έχει σκοπό την αυτοαναγνώριση. Στον καθρέφτη ελέγχουν τα δόντια και σημεία του σώματός τους που φυσιολογικά δεν θα μπορούσαν να δουν διαφορετικά.
Κυρίως όμως οι φάλαινες και τα δελφίνια χρησιμοποιούν το μυαλό τους για να μάθουν τι πρέπει να τρώνε και πως να αναζητούν τροφή και που μπορούν να βρουν το πιο νόστιμο ψάρι, που μπορούν να βρουν τους συγγενείς τους, που μπορεί να βρίσκονται οι φίλοι τους. Η φαλαινοθηρία δεν σκοτώνει μόνο κάποιες φάλαινες, αλλά και διαταράσει κοινωνικά δίκτυα σε ολόκληρους ωκεανούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: