Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΨΑΡΙΑ

Η Αμερικάνικη Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων σκέφτεται σοβαρά αν θα εγκρίνει το πρώτο γενετικά τροποποιημένο ζώο προς κατανάλωση από τον άνθρωπο: ένα είδος σολωμού που μεγαλώνει 2 φορές γρηγορότερα από το κανονικό.
Η εταιρεία που αναπτύσσει αυτό το σολωμό προσπαθεί να εξασφαλίσει έγκριση  εδώ και μια δεκαετία. Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους και στελέχη της βιομηχανίας βιοτεχνολογίας, φαίνεται πως η εν λόγω εταιρεία έχει υποβάλει πλέον σχεδόν όλα τα στοιχεία που χρειάζεται η FDA προκειμένου να κρίνει αν ο σολωμός είναι ασφαλής προς βρώση, ισάξιος από πλευρά θρεπτικών ουσιών και ασφαλής για το περιβάλλον.
Η έγκριση του σολωμού θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο σε εταιρείες και πανεπιστημιακούς ερευνητές να δημιουργήσουν και άλλα γενετικά τροποποιημένα ζώα, όπως βοοειδή ανθεκτικά στη νόσο των τρελών αγελάδων ή χοίρους που θα παράγουν υγιεινότερο μπέικον. Αμέσως μετά το σολωμό ακολουθεί κατά πάσα πιθανότητα προς έγκριση το <<οικολογικό γουρούνι>>, του οποίου η κοπριά περιέχει λιγότερο φώσφορο.
Φυσιολογικά, ο σολωμός δεν παράγει αυξητική ορμόνη όταν ο καιρός είναι ψυχρός. Το προβατόψαρο όμως, παράγει αυτή την ορμόνη όλο τον χρόνο. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο σολωμός θα μπορεί να μεγαλώνει σε μέγεθος ώστε να φτάνει στην αγορά σε 16-18 μήνες αντί για 3 χρόνια, αν και η εταιρεία τονίζει ότι ο τροποποιημένος σολωμός δεν πρόκειται να ξεπεράσει σε μέγεθος το φυσιολογικό.
Η FDA ασκεί έλεγχο στα γενετικά τροποποιημένα ζώα σα να πρόκειται για κτηνιατρικά φάρμακα, εφαρμόζοντας τους κανόνες που αφορούν αυτά τα πράγματα. Και οι αιτήσεις για έγκριση νέων φαρμάκων είναι εμπιστευτικού χαρακτήρα για την υπηρεσία. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η διαδικασία αξιολόγησης φαρμάκων δεν επιτρέπει την πλήρη διερεύνηση των πιθανών συνεπειών που μπορεί να έχουν τα γενετικά τροποπιημένα ζώα για το περιβάλλον και ταυτόχρονα αποκλείει τη συμβολή της κοινής γνώμης.
Το πως θα αντιδράσουν οι καταναλωτές δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο. Ορισμένες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης έχουν δείξει ότι οι Αμερικάνοι ανησυχούν περισσότερο για τα γενετικά τροποποιημένα ζώα παρά για τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, που αφορούν σήμερα ένα ευρύτατο φάσμα τροφίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: