Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Σε κατάσταση βρασμού

Σε κατάσταση βρασμού η χώρα το Σαββατοκύριακο. Η πιο θερμή ημέρα του καλοκαιριού, έως τώρα τουλάχιστον, θα είναι η σημερινή, αφού σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ο υδράργυρος στην ηπειρωτική χώρα και τη νότια Κρήτη θα «σκαρφαλώσει» στους 41- 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη νησιωτική χώρα η θερμοκρασία θα είναι λίγο χαμηλότερη, στους 36-39 βαθμούς.

Σε υψηλά επίπεδα θα είναι το θερμόμετρο και την Κυριακή, με τις μέγιστες τιμές στη δυτική και βόρεια Ελλάδα να φτάνουν τους 37-39 βαθμούς, στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα τους 41-43 βαθμούς και στην περιοχή του Αιγαίου τους 38-40 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο, από Δευτέρα αναμένεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας από τα βόρεια, καθώς θα επικρατήσουν ισχυροί βοριάδες, οι οποίοι τοπικά θα φτάσουν και τα 8 μποφόρ. Και το μελτέμι εκτιμάται ότι θα επικρατήσει καθ΄όλη τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά τον περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων και την αποφυγή της πολύωρης έκθεσης στον ήλιο.

Στην προσπάθεια να προσφέρουν δροσιά δήμοι και νομαρχίες, θέτουν στη διάθεση του κοινού κλιματιζόμενες αίθουσες.

Στο Δήμο Αθηναίων ανοίγουν οι πόρτες στις 20 κλιματιζόμενες Λέσχες Φιλίας που έχει υπό την αιγίδα του. Οι Λέσχες θα παραμείνουν ανοικτές όλο το Σαββατοκύριακο, από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ.

Κύμα φυγής

Σε εξέλιξη βρίσκεται το δεύτερο μεγάλο κύμα εξοδούχων που εγκαταλείπει τα αστικά κέντρα. Η κίνηση είναι αρκετά αυξημένη στο εθνικό οδικό δίκτυο, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τους σταθμούς των ΚΤΕΛ.

Το Σαββατοκύριακο έχουν προγραμματιστεί 59 δρομολόγια από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου για το Αιγαίο και την Κρήτη.

Επιπλέον δρομολόγια έχουν προγραμματίσει και τα ΚΤΕΛ.

Ωστόσο, μετ΄εμποδίων διεξάγεται η κυκλοφορία στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο λόγων έργων οδοποίας.


Ακραία καιρικά φαινόμενα

Καύσωνας και ανεξέλεγκτες πυρκαγιές πλήττουν τη μισή Ευρώπη. Στη Σερβία, ένας άνθρωπος πέθανε από τον καύσωνα, στη Σαρδηνία έχασαν τη ζωή τους από τους πυρκαγιές, ενώ εκτός ελέγχου εξακολουθούν να μαίνονται οι πυρκαγιές στην Ισπανία και την Κορσική. Τέλος, στην Ισπανία, από τις αρχές της εβδομάδας από τις πυρκαγιές έχουν καεί τουλάχιστον 170.000 στρέμματα βλάστησης, ενώ πέντε πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους.

Την ίδια ώρα, μεγάλη κακοκαιρία πλήττει την Πολωνία όπου μάλιστα υπάρχουν και νεκροί. Στην Τσεχία, ένας άνθρωπος αγνοείται από τις καταστροφές, ενώ στην Αυστρία μεγάλες είναι οι ζημιές σε σπίτια και καταστήματα. Τέλος, πλημμύρες πλήττουν τη βορειοανατολική Τουρκία.

Το "μνημείο" Μεχμέτ Χιλμί

Tο κατέστρεψαν μουσουλμάνοι Αλεβίτες...
και όχι χριστιανοί όπως άφησαν να εννοηθεί...

Στο συνηθισμένο μοτίβο του ανθελληνισμού και υπό το πάγιο καθεστώς της πλήρους ατιμωρησίας συνέχισαν να κινούνται τα «όργανα» του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής, χωρίς να διστάσουν –για μία ακόμη φορά- να κατηγορήσουν γενικώς και αορίστως τους «φανατικούς εθνικιστές χριστιανούς» της Ελλάδας για την καταστροφή της παράνομης κατασκευής βρύσης-μνημείου που έχτισαν προς τιμή του Μεχμέτ Χιλμί (από τους πρώτους οργανωτές αλλά και εκτελεστές της Κεμαλικής προπαγάνδας στην περιοχή της Θράκης -μεταξύ 1ου και 2ου Παγκοσμίου Πολέμου-, ο οποίος υπήρξε και πρωταίτιος πολλών δεινών για τους Αλεβίτες –και όχι μόνο- κατοίκους της ορεινής Ροδόπης), γνωστού για την ανθελληνική του δράση στην περιοχή της Θράκης.
Επειδή όμως η αλήθεια είναι ένα γεγονός που δεν είναι δυνατόν να παραμείνει διαστρεβλωμένο και φυσικά δεν μπορεί κανείς να την αποκρύψει, έτσι σήμερα μαθαίνουμε πως στο κατεστραμμένο κτίσμα της βρύσης βρέθηκαν συνθήματα που έγραφαν “Aleviller”, προδίδοντας την ταυτότητα των δραστών (Αλεβίτες διαμένουν στα ορεινά των νομών Ροδόπης και Έβρου).
Στα πλαίσια της Κεμαλικής προπαγάνδας, που σε σταθερή βάση επιτίθεται κατά του Ελληνισμού, τα συνθήματα αυτά έμειναν κρυμμένα από τη δημοσιότητα, προκειμένου να μην διαταραχθούν οι σχέσεις του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής με τα ορεινά χωριά (κυρίως του νομού Ροδόπης), όπου και κατοικούν Αλεβίτες. Προς πληροφόρηση των αναγνωστών, το «μνημείο» στήθηκε χωρίς καμία άδεια ανέγερσης στον χώρο του πανηγυριού του Χίλια, από τον περίφημο Εκπολιτιστικό Σύλλογο του Χίλια, ο οποίος τα τελευταία χρόνια εξαντλεί τον κύκλο των δραστηριοτήτων του σε ένα και μόνο γεγονός, του παραδοσιακού πανηγυριού των Αλεβιτών και της μετατροπής του σε μία κυριολεκτικά Κεμαλική φιέστα.
Κάνοντας τους «κινέζους» οι κονδυλοφόροι των τοπικών μουσουλμανικών εφημερίδων κατέγραψαν το γεγονός της καταστροφής του μνημείου, ξέχασαν όμως να αναφερθούν στα συνθήματα που βρέθηκαν, κυρίως εξαιτίας του γεγονότος της άρνησης ύπαρξης των Αλεβιτών εκ μέρους της τουρκικής προπαγάνδας. Να σημειωθεί πως οι Αλεβίτες, μαζί με τους Πομάκους και τους Ρομά της Θράκης, είχαν δεχτεί ανηλεές κυνηγητό από ορδές τουρκικών στρατευμάτων κατά τη διάρκεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας, προκειμένου να λυγίσουν και να αποδεχθούν την τουρκική ανωτερότητα… Έτσι, σήμερα, η τουρκική προπαγάνδα προτιμά να «ξεχνά» την ύπαρξή τους, προσπαθώντας ταυτόχρονα –για μία ακόμη φορά- να εκπορθήσει την ταυτότητά τους και να τους «κολλήσει» την τουρκική ταυτότητα και εθνότητα!!!
Συγκεκριμένα, η μουσουλμανική εφημερίδα της Κομοτηνής «Μιλλιέτ» έγραφε πριν από λίγες ημέρες, σχετικά με καταγγελίες του ιστολογίου (μέσα από την εφημερίδα «Φωνή της Ροδόπης»): «Η ίδια εφημερίδα σε μια άλλη είδησή της στοχοποίησε την κρήνη Μεχμέτ Χιλμί και έγινε αφορμή για τις ρατσιστικές επιθέσεις που ακολούθησαν. Οι ρατσιστές εχθροί των Τούρκων προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στην κρήνη (ξεχνά ο συντάκτης πως η κρήνη χτίστηκε χωρίς άδεια της πολεοδομίας; μήπως ξεχνά πως θα έπρεπε να ακολουθούν τους νόμους του κράτους; Πολύ εύκολα καταλήγει στο συμπέρασμα ποιοί κατέστρεψαν την κρήνη Μεχμέτ Χιλμί, αλλά ας μας πει ο συντάκτης του κειμένου αυτού, τι θα συνέβαινε στην Τουρκία αν γινόταν κάτι παρόμοιο, δηλαδή αν κάποιοι χριστιανοί προσπαθούσαν να χτίσουν χωρίς την άδεια των αρχών ένα μνημείο για έναν ήρωα της Ελληνικής επανάστασης ή για έναν αντιτουρκιστή Πατριάρχη;).»
Τίποτε όμως δεν θα είχε συμβεί, εάν η Ελληνική πολιτεία φρόντιζε για την επιβολή του νόμου και προχωρούσε στην άρνηση ανέγερσης του παράνομου κτίσματος εκ μέρους των ανθρώπων του κυρίου Σαρνίτς (Τούρκος Πρόξενος Κομοτηνής). Ποτέ δεν είναι αργά, βέβαια, για να επιβληθεί ο νόμος και να καταστραφεί τελείως ένα μνημείο που προσβάλει κυρίως τους Αλεβίτες κατοίκους της περιοχής, αλλά περιφρονεί και την Ελληνικότητα της περιοχής! Η επιβολή του νόμου είναι ιδιαιτέρως απλή και αρκεί η διαταγή του περιφερειάρχη ή του προϊσταμένου της Πολεοδομίας, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες κατεδάφισης από ό,τι απέμεινε από την περίφημη βρύση του Μεχμέτ Χιλμί. Θα δοθεί άραγε η διαταγή κατεδάφισης του παράνομου και προκλητικού κτίσματος - μνημείου ή θα επικρατήσει το θέλημα του Τούρκου προξένου Μουσταφά Σαρνίτς, ο οποίος αναδεικνύεται σε γενικό «κουμανταδόρο» της Θράκης;!!!
Όσο για τα τα γραφόμενα των τοπικών μουσουλμανικών εφημερίδων της Κομοτηνής, ευελπιστούμε πως αυτά εγράφησαν λόγω κεκτημένης ταχύτητας ή έστω λόγω νεοαποκτηθείσας βλακείας!!! Δεν θέλουμε να πιστεύουμε πως υπήρξαν σαφή ενεργούμενα κύκλων που επιθυμούν την σπορά μίσους μεταξύ των κατοίκων της Θράκης και ούτε φυσικά πως έγραψαν όσα έγραψαν καθοδηγούμενοι από εντολές τρίτων που κύριο σκοπό και στόχο έχουν να αμφισβητήσουν τη νομιμότητα της Ελληνικής κυριαρχίας στην περιοχή...
Εν αναμονή των ό,ποιων εξελίξεων λοιπόν…

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΞΕΝΟΣ...

Όλη η αλήθεια για τον Τούρκο Πρόξενο της Κομοτηνής
Είναι επίσημος πράκτορας της ΜΙΤ
Δεν ανήκει στο διπλωματικό σώμα...
Η Ντόρα δεν δέχθηκε να τον απελάσει!

Τον τελευταίο καιρό πολλά λέγονται για την δράση του Τούρκου Πρόξενου της Κομοτηνής, ο οποίος παραβιάζοντας(;) το δικαίωμα μετακινήσεών του (επιτρέπεται να μετακινείται μόνο επί της Εγνατίας οδού) έχει επιδοθεί σε μία σειρά συνεχών, σχεδόν καθημερινών μετακινήσεων εντός της Ελληνικής Επικράτειας και δη, στα ορεινά των νομών Ξάνθης και Ροδόπης.
Κύριο μέλημα και σκοπός του κυρίου Μουσταφά Σαρνίτς είναι η ισχυρή προπαγάνδα υπέρ της Τουρκίας, που στο πρόσωπό του έχει βρει τον ιδανικό άνθρωπο για να προχωρήσει σε μία γρήγορη τουρκοποίηση ή έστω απόπειρα αποσταθεροποίησης στην ακριτική Θράκη.
Ο κύριος Σαρνίτς, με άκρως επιτυχημένη δράση στο Κόσοβο (φωλιά των φανατικών ισλαμιστών των Βαλκανίων) και με αγαστή συνεργασία με τον εκεί Αμερικανό πρόξενο κύριο Yee Hoyt, κατάφερε να οργανώσει και να πραγματοποιήσει την μεταφορά χιλιάδων φανατικών ισλαμιστών από κράτη της Ασίας (και από την Τουρκία φυσικά), οι οποίοι συνετέλεσαν τα μέγιστα σε εκφοβισμούς και εκτοπίσεις σερβικών πληθυσμών αλλά και πραγματοποίησαν μία σειρά μαζικών δολοφονιών (αγνώστου αριθμού θυμάτων) καίγοντας, καταστρέφοντας και εξαφανίζοντας από τον χάρτη ολόκληρα χωριά!!!
Οι ευθύνες του κυρίου Σαρνίτς φυσικά και είναι τεράστιες και προκύπτουν από την πρόοδο των τραγικών «εξελίξεων» από τη στιγμή της εμφάνισής του στο Κόσοβο και μετά. Εξάλλου, ο σημερινός Τούρκος Πρόξενος της Κομοτηνής, στο Κόσοβο μετέβη με την ιδιότητα του επίσημου πράκτορα της ΜΙΤ έχοντας συγκεκριμένο σχέδιο και τομέα δράσης για να καλύψει.
Ο κύριος Μουσταφά Σαρνίτς είναι, λοιπόν, ένας επίσημος εγγεγραμμένος πράκτορας της Τουρκικής Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (γνωστή ως ΜΙΤ), ο οποίος και φυσικά δεν ανήκει αλλά ούτε και προέρχεται από το διπλωματικό σώμα της Τουρκίας. Ανέλαβε χρέη Προξένου στο Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής, ως ο ικανότερος και εμπειρότερος στην «αναδιάταξη των αυτονόητων» και στην δημιουργία προπαγανδιστικών μηχανισμών αμέσου δράσεως.
Απέναντι σε αυτή την στρατηγική επιλογή της Άγκυρας, η Ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου προΐσταται η κυρία Μπακογιάννη, δεν αντέταξε καμία απολύτως αρνητική διάθεση!!! Παρά τις εκκλήσεις πολιτικών, πολιτευτών, οργανώσεων αλλά και ανθρώπων που γνώριζαν πολύ καλά την ιδιάζουσα εργασία και την πολυσχιδή προσωπικότητα που παρουσίασε κατά το παρελθόν ο κύριος Σαρνίτς, οι υπάλληλοι του Ελληνικού ΥΠΕΞ έκαναν αποδεκτή την πρόταση της Άγκυρας για κάλυψη της θέσης του Προξένου Κομοτηνής από έναν άνθρωπο που όχι μόνο δεν ανήκει στο διπλωματικό σώμα, αλλά είναι ειδικός πράκτορας της ΜΙΤ!!!
Η Τουρκία, είναι γεγονός πως κάνει πολύ καλή δουλειά, με σχέδιο σε βάθος χρόνου, με στρατηγικές και εναλλακτικές τακτικές, με σκοπό την ικανοποίηση και πραγματοποίηση των σχεδιασμών των think tanks που διαθέτει. Με έμπειρο και ικανότατο προσωπικό, η τουρκική πολιτική επιβάλλεται αργά αλλά σταθερά, συνεπικουρούμενη βεβαίως από τα «αμερικανικά συμφέροντα», προς μία «χαλαρή» Θράκη, στην οποία θα μπορεί να εφαρμόζει τις πολιτικές των συμμάχων της και να τους αποδίδει τα οφέλη στα οποία αυτοί αποσκοπούν. Η νευραλγικότητα της Θράκης (ελέγχοντας μόνο την στρατηγική της θέση στους δρόμους ενέργειας) οδήγησε την Τουρκία να χρησιμοποιήσει τον συγκεκριμένο άνθρωπο, τον Μουσταφά Σαρνίτς, στην θέση του Προξένου. Γιατί όμως η κυρία Μπακογιάννη αποδέχθηκε έναν τόσο επικίνδυνο για την περιοχή, τούρκο πράκτορα, να αναλάβει τα ηνία του Τουρκικού Προξενείου; Γιατί του επιτρέπει τις συνεχείς μετακινήσεις σε μουσουλμανικά χωριά της Ξάνθης και της Ροδόπης, παραβιάζοντας τους κανόνες που διέπουν τις μετακινήσεις του Τούρκου Προξένου; Δεν γνωρίζει μήπως η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών τα «κηρύγματα» περί τουρκισμού του κυρίου Σαρνίτς; Δεν γνωρίζει άραγε η Ντόρα Μπακογιάννη, την επικινδυνότητα που ενέχει η δράση αυτού του ανθρώπου, ο οποίος συνοδευόμενος πάντα από ψευτοηγέτες – ψευτομουφτήδες (τους οποίους το ίδιο το Τουρκικό Προξενείο δημιούργησε μέσα από παράνομες διαδικασίες, για να τους εκμεταλλευτεί στη συνέχεια) προβάλλει και την θρησκεία-ισλάμ προκειμένου να «πείσει» για την αγαθή του προαίρεση απέναντι τους Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης, τους οποίους επιμένει να τους αποκαλεί, προκλητικά, Τούρκους!!!
Τι κάνει απέναντι σε όλα αυτά η Ελληνική πλευρά; Απολύτως τίποτε! Παρακολουθεί, ως συνήθως, τις εξελίξεις και χωρίς καμία διάθεση παρεμβατισμού από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών μεμονωμένες μόνο προσπάθειες (όπως η στάση του Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας και Θράκης, κυρίου Σταμάτη) δημιουργούν προβλήματα στους σχεδιασμούς του κυρίου Σαρνίτς. Οι αποχαυνωμένοι κρατικοδίαιτοι υπάλληλοι του Ελληνικού ΥΠΕΞ, με τη γνωστή τους οκνηρία (η οποία αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας) αδυνατούν να οργανώσουν εκείνες τις υποδομές που θα σταματήσουν τον δρόμο της Θράκης προς τη δημιουργία ενός νέου Κοσόβου.
Ο κύριος Μουσταφά Σαρνίτς είναι λοιπόν πράκτορας της ΜΙΤ, εντεταλμένος, ειδικευμένος και με πλουσιότατη εμπειρία στη δημιουργία «καταστάσεων» που αποδομούν και τελικά ανατρέπουν την νομιμότητα. Καλά θα κάνει ο οποιοσδήποτε ο οποίος ισχυρίζεται πως ο Τούρκος Πρόξενος της Θράκης δεν έχει δρομολογήσει στο παρελθόν έκνομες αντιδράσεις, να σεβαστεί το «έργο» του πράκτορα της ΜΙΤ. Εξάλλου, ο κύριος Σαρνίτς εγκρίθηκε από την Άγκυρα για να αναλάβει τη θέση του Προξένου στην Κομοτηνή λόγω των ειδικών του προσόντων και της εμπειρίας του από το Κόσοβο. Είναι ένας άνθρωπος με προσόντα και ικανότητες (μεγάλης επικινδυνότητας για την Ελλάδα και ιδιαίτερα τη Θράκη) και κανείς Ντεντέ δεν έχει το δικαίωμα να στερεί από έναν επίσημο πράκτορα της ΜΙΤ τις επιτυχίες του. Ούτε ακόμη και στην περίπτωση των «παιχνιδιών εντυπωσιασμού» που ακολουθεί ο κύριος Ντεντέ. Μία συνάντηση με τον Τούρκο Πρόξενο θα του επίλυε σειρά αποριών για το πως θα πρέπει να σταθεί ως δημοσιογράφος απέναντι (ή δίπλα;) στην τουρκική προπαγάνδα, την οποία υποβιβάζει τραγικά ο μουσουλμάνος Έλληνας δημοσιογράφος Ντεντέ.

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ


Για τον πολύ κόσμο αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι εδώ και ένα μήνα περίπου ο Κος Κόκκαλης έκανε άνοιγμα σε ολυμπιακούς, ώστε να εφαρμοστεί και στον πρωταθλητή η πολυμετοχικότητα.
Όπως δείχνουν τα πράγματα, ένας πολύ μεγάλος κύκλος που άνοιξε τι 1994 με την είσοδο του Σωκράτη Κόκκαλη στην ΠΑΕ Ολυμπιακός οδεύει προς το φινάλε του.
Οι λόγοι που ο πλέον επιτυχημένος πρόεδρος του Ολυμπιακού οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση είναι βιολογικοί και οικονομικοί.
Έχοντας το περσινή οικονομική <<σφαλιάρα>> του Champions League, θέλησε να γεμίσει τα ταμεία της ομάδας με χρήματα ανθρώπων που έχει καλή σχέση και εμπιστοσύνη. Δεν είναι τυχαίο ότι, οι πρώτοι που ετοιμάζονται να μπουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι οι Γλου, Λαυρεντιάδης και Μαρινάκης, άνθρωποι που θεωρούνται του ευρύτερου κύκλου του Ολυμπιακού.
Η πρώτη και προφανής σκέψη ήταν οι αδερφοί Αγγελόπουλοι. Συνεταίροι στην ομάδα μπάσκετ, είχε πολύ καλή σχέση μαζί τους. Ο πατέρας τους , Κωνσταντίνος όμως, έβαλε φρένο στις συζητήσεις μη επιθυμώντας άμεση εμπλοκή στα ποδοσφαιρικά δρώμενα. Οι απαιτήσεις μιας ποδοσφαιρικής ομάδας είναι πολλαπλάσιες από μιας αντίστοιχης του μπάσκετ.
Πιο δυνατά από όλους φάνηκε να μπαίνει στην ιστορία ο εφοπλιστής Κος Ευάγγελος Μαρινάκης. Γιός του Μιλτιάδη Μαρινάκη, ανθρώπου με ήθος και πολυετή θητεία στα ολυμπιακά δρώμενα, έχει και την οικονομική επιφάνεια να πάρει όλο το πακέτο των μετοχών. Αρχικά ο Κόκκαλης με τον Μαρινάκη συνομίλησαν για το 40% του πλειοψηφικού πακέτου, αλλά δεν κατέληξαν σε συμφωνία.
Ο Κος Μαρινάκης ήθελε, να συμπεριληφθεί στην όποια συμφωνία και το γήπεδο του Ολυμπιακού, κάτι το οποίο δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος στην άλλη πλευρά.
Ο Κος Κόκκαλης συνέστησε την εταιρεία <<Καραϊσκάκη Α.Ε>> , η οποία δανειοδοτήθηκε με 60 εκατ. Ευρώ για την πραγματοποίηση του έργου. Ταυτόχρονα, συμφώνησε με την Κυβέρνηση ότι για να μην αντιμετωπίσει μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, επί 15 χρόνια που θα αποπλήρωνε το δάνειο, δεν θα κατέβαλλε στην ΓΓΑ το 15% επί των πάσης φύσεως εσόδων όπως ορίζει ο νόμος.
Επιπλέον ο Κος Κόκκαλης, απαλλάχτηκε από την υποχρέωση να καταβάλλει 10% επί των εσόδων στον ερασιτέχνη Ολυμπιακό, γι αυτό και τότε θέσπισε τις περίφημες εισφορές των μελών με τις οποίες υποτίθεται ότι ο Ολυμπιακός ΣΦΠ θα αναπλήρωνε τα απολεσθέντα έσοδα.
Έτσι η καλύτερη λύση, είναι αυτή των 3-4 μικροεπενδυτών. Αν ο Κος Κόκκαλης μαζέψει 20-30 εκατ. ευρώ, και θα κάνει μετεγγραφές με την άνεσή του και θα διατηρήσει το ίδιο status όσον αφορά την διοίκηση του Συλλόγου. Το όλο σκηνικό πάντως έφερε μια φυσιολογική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των μετεγγραφικών κινήσεων του Συλλόγου και άρα μια γκρίνια.

Βάσεις 2009 : Τελευταίες προβλέψεις και εκτιμήσεις με βάση τα μηχανογραφικά

Το δείγμα 250 υποψηφίων από το Λεκανοπέδιο με βαθμολογία πάνω από 16.500 μόρια, αποκαλύπτει ότι οι υποψήφιοι φοιτητές στην πλειονότητά τους δηλώνουν ως πρώτη τους προτίμηση τα Παιδαγωγικά Τμήματα Δασκάλων, Τμήματα Νηπιαγωγών, Νομικές και Αστυνομικές Σχολές, τα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ, Μηχανολόγων Μηχανικών Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, καθώς και τα Τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου, την Ιατρική Αθήνας και το Τμήμα Ψυχολογίας Παντείου.

Αυτό σημαίνει δραματική αύξηση της αναντιστοιχίας προσφοράς και ζήτησης θέσεων εισακτέων αναμένεται να καταγραφεί φέτος στα Μηχανογραφικά Δελτία των υποψηφίων (η συμπλήρωση των οποίων ολοκληρώθηκε στις 20 Ιουλίου) μετά τη φετινή απογείωση του αριθμού των αριστούχων.

Με βάση τη φετινή αύξηση των αριστούχων (10.688 φέτος, δηλαδή 1.773 περισσότεροι από πέρσι) και την καθήλωση (ύστερα από τις μειώσεις των τελευταίων τριών χρόνων) των θέσεων εισακτέων των περιζήτητων και υψηλόβαθμων Πανεπιστημιακών Τμημάτων Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, υπάρχει η εκτίμηση ότι φέτος, στις περισσότερες περιπτώσεις των παραπάνω τμημάτων, η σχέση προσφερόμενων θέσεων εισακτέων και υποψηφίων που σταυρώνουν κάποιο τμήμα ως πρώτη τους προτίμηση θα είναι μεγαλύτερη του 1: 10 και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσει και το 1: 15. Τι σταύρωσαν στη Θεσσαλονίκη


Σύμφωνα με δείγμα 200 αντίστοιχων υψηλόβαθμων υποψηφίων του Νομού Θεσσαλονίκης προκύπτει ότι η σειρά με την οποία σταυρώθηκαν τα περιζήτητα τμήματα ως πρώτη προτίμηση φέρνει πρώτο το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ, δεύτερο το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Βόλου, τρίτο το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ, ενώ την πρώτη δεκαπεντάδα συμπληρώνουν το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΑΠΘ, το Τμήμα Νομικής ΑΠΘ, το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η Ιατρική Θεσσαλονίκης, το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, τα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης στην Αλεξανδρούπολη και τη Φλώρινα, το Τμήμα Ψυχολογίας ΑΠΘ, το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας.

ΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ στην οικονομική δραστηριότητα και οι εξελίξεις στην κοινωνία επηρεάζουν σημαντικά τις επιλογές σπουδών των νέων, κοντολογίς τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές τους βλέψεις, ακόμη και στα πρώτα βήματα του Ελληνικού Πανεπιστημίου.

Αν εξετάσει κανείς τις προτιμήσεις- επιλογές των υποψηφίων, στον ορίζοντα των τελευταίων π.χ. 50 χρόνων, θα διαπιστώσει «οβιδιακές» μεταμορφώσεις, καθώς Πανεπιστημιακά Τμήματα που πριν από λίγα χρόνια «έκαιγαν» τις καρδιές των υποψηφίων, σήμερα βρίσκονται στα «αζήτητα» των επιλογών τους.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 υπάρχει μια έντονη στροφή στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και ιδιαίτερα στα Παιδαγωγικά Τμήματα Δασκάλων που υπόσχονται σίγουρη δημόσια απασχόληση. Τα τελευταία συγκεντρώνουν τις περισσότερες πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων.

Ο σύγχρονος ρόλος του Τύπου

Το ξαφνικό και σχετικά αναπάντεχο κλείσιμο του "Ελεύθερου Τύπου" επανέφερε στην επικαιρότητα το ζήτημα της κρίσης του Τύπου, για την οποία, τόσος λόγος έχει γίνει.

Οικονομική κρίση, λόγω πτώσης των πωλήσεων και κρίση περιεχομένου, αφού, πλέον το κοινό στρέφεται στα άλλα Μέσα και κυρίως στο Διαδίκτυο για να ενημερωθεί άμεσα και για τα νέα που το ενδιαφέρουν. Είναι απόλυτα φυσιολογικό οι εφημερίδες να μην μπορούν να ανταγωνιστούν το Διαδίκτυο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο που έχουν τη δυνατότητα να προβάλλουν στους χρήστες, τηλεθεατές και ακροατές την είδηση ακριβώς τη στιγμή που συμβαίνει.

Αναγκαστικα, λοιπόν, οι εφημερίδες πρέπει να συμβιβαστούν με αυτήν την πραγματικότητα και να αναλάβουν το ρόλο που τους αρμόζει και για τον οποίον μπορούν να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο: Αυτόν της ανάλυσης των γεγονότων. Οι εφημερίδες είναι, πλέον, αναγκασμένες μέσω της έρευνας να ασχοληθούν με το παρελθόν και το μέλλον των γεγονότων και να αφήσουν το παρόν στα ΜΜΕ που βασίζονται στην τεχνολογία και στην αστραπιαία μετάδοση της πληροφορίας.

Η πληροφορία πλέον, μεταδίδεται πολύ αργά με τις εφημερίδες, από τη στιγμή που άλλοι δίαυλοι της δίνουν τη δυνατότητα να προχωρήσει γρηγορότερα.

Η εφημερίδα όμως έχει ένα ισχυρό πλεονέκτημα σε σχέση με τα ηλεκτρονικά μέσα αφού διαθέτει το χρονικό περιθώριο να αναλύσει κάποιο γεγονός, τα αίτια που το προκάλεσαν, την επιρροή του στην κοινωνία και το ενδεχόμενο να οδηγήσει σε μελλοντικά γεγονότα ή καταστάσεις. Τα μέσα του άμεσου παρόντος δεν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν αυτό, διότι θα χάσουν τις εξελίξεις. Η εφημερίδα μπορεί, διότι από την προηγούμενη μέρα τις έχει χάσει ήδη.

Είναι απαραίτητο να υπάρξει διαχωρισμός του ρόλου, τον οποίο εξυπηρετεί το κάθε μέσο. Όμορφη σχεδίαση, ένθετα, κουπόνια και υποτιθέμενες αποκλειστικότητες είναι εφήμερα αντίδοτα.

Οι εφημερίδες, για το καλό τους και για την επιβίωσή τους, οφείλουν να εκσυγχρονίσουν τη "νοοτροπία" τους και να συμβιβαστούν με τις σύγχρονες εξελίξεις προσαρμόζοντας το περιεχόμενό τους.

Παλαιοκώστας αλά.. βελγικά

Φαίνεται πως οι... κινηματογραφικές αποδράσεις από τις φυλακές, με ελικόπτερο, δεν είναι ελληνικό φαινόμενο.

Τρεις κρατούμενοι δραπέτευσαν με ελικόπτερο από φυλακή έξω από την πόλη Μπριζ του Βελγίου, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, οι δραπέτες πέταξαν μέχρι την πόλη Άαλτερ. Εκεί σταμάτησαν μια γυναίκα και της πήραν το αυτοκίνητό της, μια μαύρη Μερσέντες και αφού λήστεψαν ένα βενζινάδικο, κατευθύνθηκαν προς τα βελγικά παράλια.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφερε ότι κανείς δεν τραυματίστηκε κατά την απόδραση η οποία δεν έγινε από την πτέρυγα υψίστης ασφαλείας, καθώς εκεί έχουν τοποθετηθεί δίχτυα για να αποτρέπουν την πρόσβαση σε εναέρια μέσα.

Ωστόσο, τα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι μεταξύ των δραπετών είναι και ένας από τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες του Βελγίου, ο Ασράφ Σεκάκι, ο οποίος έχει 16 καταδίκες για βιαιοπραγίες και απαγωγές.

Το πρακτορείο Belga, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του υπουργείου, ανέφερε ότι ένας από τους συνεργούς τους, που πέταξε το ελικόπτερο μέχρι τη φυλακή, έμεινε πίσω, πιθανότατα επειδή δεν υπήρχε αρκετός χώρος για όλους μέσα στο ελικόπτερο.

Τον Νοέμβριο του 2007 ο Νορντίν Μπεναλάλ, ο αποκαλούμενος "βασιλιάς των αποδράσεων", δραπέτευσε από τη φυλακή Ίτρε, στα νότια των Βρυξελλών, όταν ένοπλοι συνεργοί του προσγείωσαν εκεί ένα ελικόπτερο. Άλλοι κρατούμενοι έτρεξαν να ανεβούν στο ελικόπτερο, το οποίο κατέπεσε.

Ο Μπεναλάλ και οι συνεργοί του έπιασαν ομήρους δύο δεσμοφύλακες και κατάφεραν να διαφύγουν με ένα αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο εκεί κοντά. Ο Μπεναλάλ συνελήφθη τρεις ημέρες αργότερα στην Ολλανδία.

Αφρικανικό Σαββατοκύριακο

Ανεβαίνει και πάλι η θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες, καθώς από αύριο εξασθενούν τα μελτέμια, ενώ θερμές μάζες αναμένονται από την Αφρική, ανεβάζοντας τον υδράργυρο στη χώρα μας "στο κόκκινο."

Οι πιο ζεστές ημέρες θα είναι το Σάββατο και η Κυριακή όπου το θερμόμετρο αναμένεται να δείξει έως 43 βαθμούς Κελσίου, αλλά υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν και την Παρασκευή, κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

Συγκεκριμένα, αύριο Παρασκευή, οι μέγιστες τιμές στη δυτική Ελλάδα θα είναι 39-41 βαθμοί, στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα 37-39 βαθμοί και περιοχή Αιγαίου 34-36 βαθμοί Κελσίου.

Το Σάββατο ο υδράργυρος στην ηπειρωτική χώρα θα "σκαρφαλώσει" στους 41-43 βαθμούς, ενώ στη νησιωτική χώρα θα φτάσει στους 37-39 βαθμούς Κελσιου.

Σε υψηλά επίπεδα θα είναι το θερμόμετρο και την Κυριακή, με τις μέγιστες τιμές στη δυτική και βόρεια Ελλάδα να φτάνουν τους 37-39 βαθμούς, στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα τους 41-43 βαθμούς και στην περιοχή του Αιγαίου τους 38-40 βαθμούς Κελσιου.

Πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από τη Δευτέρα, καθώς άνεμοι ισχυροί από βόρειες διευθύνσεις θα πνέουν από την Κυριακή.

Κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο

Για αύριο Παρασκευή 24/7/09 πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές: Νομαρχίες Αθηνών , Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής , Πειραιώς , Εύβοιας , Βοιωτίας , Κορινθίας, Αργολίδος, Κυκλάδων, Λέσβου , Χίου , Σάμου (μόνο για νήσο Ικαρία) καθώς και Περιφέρεια Κρήτης.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

Παράλληλα η ΓΓΠΠ εφιστά την προσοχή των πολιτών και προτείνει να λάβουν υπόψη τους τις υψηλές θερμοκρασίες καθώς και τα απαραίτητα ΜΕΤΡΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ *, ακολουθώντας τις οδηγίες των κρατικών και τοπικών αρχών.

1. Μέτρα Αυτοπροστασίας διατίθενται στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΠ (www.civilprotection.gr) και επιπλέον διανέμονται στις Νομαρχίες και Περιφέρειες ανά την Επικράτεια.

2. Αναλυτικές Συστάσεις και Μέτρα Αυτοπροστασίας που αφορούν την υγεία, παρέχονται από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Εφιστάται όλως ιδιαιτέρως η προσοχή των πολιτών στην αυστηρή τήρηση της απόφασης των οικείων Νομαρχιακών αρχών για την απαγόρευση της κυκλοφορίας ,σε δάση και ευαίσθητες περιοχές .

Ειδικότερα, οι εκδρομείς παρακαλούνται:

-να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς για οποιαδήποτε λόγο στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

-να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά.

-να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν.

Τέλος υπενθυμίζεται ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός ΄Εκτακτης Ανάγκης 112, που μπορείτε να καλείτε σε ανάλογες καταστάσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.

Προφυλάξεις από καύσωνα

Οι οδηγίες προφύλαξης που συνιστώνται γαι τον καύσωνα από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και το ΕΚΑΒ είναι οι εξής:

-Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία. Παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη αποφεύγοντας τους χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
-Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα μάλιστα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία. Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
-Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Φορέστε καπέλο ή άλλο κάλυμμα από φυσικό υλικό, που να επιτρέπει καλό αερισμό του κεφαλιού.
-Προτιμήστε τα ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά και περιορίστε τα λιπαρά. Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν η εφίδρωση είναι έντονη, τότε συστήνεται η πρόσθετη λήψη αλατιού για να κρατηθεί το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό. Επίσης, συνιστάται να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά.
-Συνιστώνται πολλά χλιαρά ντους κατά την διάρκεια της ημέρας. Καλό θα είναι επίσης να τοποθετούνται υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό, σαν προστατευτικά μέτρα.
-Επίσης, συστήνεται η χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών, που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ήλιου.
-Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ) θα πρέπει να συμβουλευτούν το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών, κατά περίπτωση. Ιδιαίτερα, όσοι παίρνουν φάρμακα, πρέπει να συμβουλεύονται τον ιατρό τους, αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, επειδή μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος.
-Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με διάφορα μέσα συγκοινωνίας, κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης.

Για νεογνά και βρέφη

-Τα νεογνά πρέπει να είναι ντυμένα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Προτιμότερο είναι τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
-Όταν κάνει ζέστη να τους προσφέρονται συχνά, εκτός από γάλα (μητρικό ή άλλο) και άλλα υγρά όπως χαμομήλι, νερό, κλπ.
-Τα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά καλό είναι να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.
Καλό είναι τα παιδιά να μην παραμένουν πολύ ώρα στον ήλιο μετά το μπάνιο και να φορούν πάντα καπέλο.

Για ηλικιωμένους

-Το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον είναι επικίνδυνο για τους ηλικιωμένους και για το λόγο αυτό αν ο δροσισμός του διαμερίσματος στην μεγάλη ζέστη είναι δύσκολος, προτιμότερη είναι η μετακίνηση των ηλικιωμένων σε δροσερότερες περιοχές της χώρας, όταν βέβαια υπάρχει η δυνατότητα.
-Αν η μετακίνηση των ηλικιωμένων σε παραθαλάσσια περιοχή ή σε βουνό δεν είναι εύκολη, τότε η παραμονή τους σtα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών είναι μια σχετικά εύκολη λύση.
-Το δωμάτιο ή το σπίτι γενικά, κατά τη διάρκεια των ζεστών ωρών της ημέρας πρέπει να είναι ερμητικά κλειστό, αφού όμως έχει δροσιστεί και μείνει ανοιχτό όλη τη νύχτα.
-Οι οικογένειες που έχουν ηλικιωμένα άτομα, καλό θα είναι να φροντίζουν να μην τα εγκαταλείπουν μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας από το σπίτι. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να εξασφαλίσουν κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Τι πρέπει να ξέρετε για την Coca Cola...

Tα πρώτα 10 λεπτά:
10 κουταλιές ζάχαρης εισχωρούν στο σύστημά σας. Είναι το 100% της προτεινόμενης ημερήσιας δόσης. Ο λόγος που δεν κάνετε αμέσως εμετό από την υπερβολική δόση ζάχαρης είναι το φωσφορικό οξύ, που κόβει τη γεύση και σας επιτρέπει να κρατήσετε το αναψυκτικό στο στομάχι σας.

20 λεπτά:
Το ζάχαρό σας προκαλεί μια έκρηξη ινσουλίνης. Το συκώτι σας ανταποκρίνεται σε αυτό, μετατρέποντας όση ζάχαρη μπορεί σε λίπος (και υπάρχει πολύ ζάχαρη αυτή τη στιγμή).

40 λεπτά:
Η απορρόφηση καφεΐνης έχει ολοκληρωθεί. Οι κόρες σας διαστέλλονται, η πίεση του αίματος αυξάνεται και το συκώτι συνεχίζει να ρίχνει ζάχαρη στο αίμα. Οι δέκτες αδενοσίνης στον εγκέφαλό σας φράζουν αποτρέποντας την υπνηλία.

45 λεπτά:
Το σώμα σας ανεβάζει την παραγωγή ντοπαμίνης, ερεθίζοντας τα κέντρα ευχαρίστησης στον εγκέφαλό σας. Είναι ο ίδιος τρόπος που λειτουργεί και...
η ηρωίνη.

60 λεπτά:
Το φωσφορικό οξύ δεσμεύει το ασβέστιο, το μαγνήσιο και τον ψευδάργυρο στο έντερό σας, παρέχοντας μιας περαιτέρω ώθηση στο μεταβολισμό. Αυτό γίνεται από τις υψηλές δόσεις της ζάχαρης και των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών που αυξάνουν επίσης τη νεφρική αποβολή του ασβεστίου.

70 λεπτά:
Οι διουρητικές ιδιότητες της καφεΐνης κάνουν παιχνίδι (σας κάνει να πρέπει να κατουρήσετε). Τώρα βεβαιώνεται ότι θα εκκενώσετε το συνδεμένο ασβέστιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο που διαφορετικά θα πήγαινε στα κόκκαλά σας, καθώς επίσης το νάτριο, τον ηλεκτρολύτη και το νερό...

80 λεπτά:
Δεδομένου ότι η αναστάτωση μέσα σας πεθαίνει, θ' αρχίσετε να έχετε στέρηση ζάχαρης. Μπορεί να γίνετε οξύθυμοι ή και αργόστροφοι. Έχετε επίσης τώρα, κυριολεκτικά, κατουρήσει όλο το νερό που περιείχε η Coke , μαζί με τις πολύτιμες θρεπτικές ουσίες που το σώμα σας θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιήσει για να ενυδατώσει το σύστημά σας ή να χτίσει ισχυρά κόκκαλα και δόντια.
Πώς η Κόκα Κόλα και η Pepsi μας "ΒΟΗΘΟΥΝ": Μπορεις να καθαρίσεις μια τουλέτα:
Καταβρέξτε με ένα κουτάκι Coca-Cola την λεκάνη της τουλέτας. 1 ώρα μετά θα λάμπει από καθαριότητα. Το κιτρικό οξύ της Coke εξαφανίζει όλες τις χρωστικές κιλήδες από τις πορσελάνες.
Μπορείτε να αφαιρέσετε την σκουριά από τον προφυλακτηρα του αυτοκινήτου σας:
Τρίψτε τον προφυλακτήρα με ένα τσαλακωμενο αλουμινοχαρτο, βουτηγμένο στην Coca-Cola.
Καθαριστε τους πόλους της μπαταρια του αυτοκινητου από την διάβρωση:
Ρίξτε ένα κουτάκι Coca-Cola πάνω στους πόλους της μπαταρίας για να εξαφανίσετε την διάβρωση.....
Η σκουριά φεύγει με την πρωτη:
Απλώστε ένα πανί βουτηγμένο στην Coca-Cola στη σκουριά για λίγο χρονικό διάστημα.
Μπορείτε να αφαιρέσετε το γράσσο από τα ρούχα:
Ρίξτε ένα κουτάκι Coke πάνω στον λεκε από γράσσο, μαζί με απορρυπαντικό, και τρίψτε το κυκλικά. Η Coca-Cola/Pepsi θα βoηθήσει να εξαφανιστεί ο λεκές.
Μπορεί επίσης να εξαφανίσει την θολούρα από το παρμπρίζ σας!
Αυτό το κατασκεύασμα το πίνουμε!
Φυσικά το χρησιμοποιούμε για να καθαρίζουμε και τους λεκέδες μας.
Και πληρώνουμε γι' αυτό!
Σωστά;
Πληροφοριακά:
Ο μέσος όρος pH των αναψυκτικών, π.χ. Coke & Pepsi είναι 3.4. Αυτή η ποσότητα οξύ είναι αρκετά δυνατή να διαλύσει δόντια και κόκαλα! Το σώμα μας σταματάει να χτίζει τα κόκαλα περίπου στην ηλικία των 30. Μετά από αυτή την ηλικία αρχίζει να διαλύει τα κόκαλα κάθε χρόνο μέσα από τα ούρα μας, εξαρτώμενο όμως πάντα από την οξύτητα του φαγητού που λαμβάνει. Το διαλυμένο ασβέστιο καταλήγει από τις αρτηρίες, τα αιμοφόρα αγγεία, το δέρμα, τους ιστούς και τα διάφορα όργανα, στα νεφρά με αποτέλεσμα την δημιουργία της πέτρας στα νεφρά.
Τα αναψυκτικά δεν έχουν καθόλου φυσικά στοιχεία (σε αντίθεση με τις βιταμίνες και το φυσικό νερό). Έχουν περισσότερη ζάχαρη, υψηλότερη οξύτητα και χρωστικά. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να πίνουν ένα αναψυκτικό μετά από κάθε γεύμα.
Φαντάζεστε ποιο είναι το αντίκτυπο;
Το αντίκτυπο;
Το σώμα μας έχει μία ενδεικτική τιμή 370 για την λειτουργία της χώνευσης των ενζύμων. Η θερμοκρασία των αναψυκτικών είναι κατά πολύ μικρότερη από 37, μερικές φορές είναι πολύ κοντά στο 0. Αυτή η διαφορά θερμοκρασίας έχει σαν αποτέλεσμα να επηρεάζεται η διαδικασία των ενζύμων και να δημιουργεί stress στο χωνευτικό μας σύστημα κι αυτό να χωνεύει λιγότερο φαγητό.. Στην πραγματικότητα το φαγητό ζυμώνεται. Το ζυμωμένο φαγητό προκαλεί δυσοσμία, αέρια, αποσύνθεση και δημιουργεί τοξικά, τα οποία απορροφούνται από τα έντερα, κι έτσι περνάνε μέσα στο αίμα απ' όπου διοχετεύεται σε ολόκληρο το σώμα. Αυτή η εξάπλωση των τοξικών βοηθάει στην δημιουργία διαφόρων αρρωστιών.
Μερικά παραδείγματα:
Πριν μερικούς μήνες, έγινε ένας διαγωνισμός στο πανεπιστήμιο Delhi «Ποιος θα πιεί την περισσότερη Coke?' Ο νικητής ήπιε 8 μπουκάλια και πέθανε επί τόπου από την υπερβολική δόση «μελανικής διοξύνης» στο αίμα του και μη επαρκής οξυγονόσεως. Από τότε, ο πρύτανης απαγόρεψε τα αναψυκτικά από την καντίνα του πανεπιστημίου.
Κάποιος έβαλε ένα σπασμένο δόντι σε ένα μπουκάλι Pepsi όπου μετά από 10 ημέρες αυτό διαλύθηκε! Τα δόντια και τα κόκαλα είναι τα μόνο ανθρώπινα όργανα που μένουν άθικτα αρκετό καιρό μετά από τον θάνατο μας.
Φανταστείτε τι μπορεί να κάνει αυτό το αναψυκτικό στα ευαίσθητα έντερα σας και στο εσωτερικό του στομάχου σας που καταλήγει!

"Μπλόκο" στον Μπουργκάς - Αλεξ/πολη από τη νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας

Μέχρι χθες, είχε γίνει γνωστή η πρόθεση της βουλγαρικής κυβέρνησης να «παγώσει», έστω και προσωρινά, τα σχέδια για τον αγωγό South Stream, αλλά και για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Μπέλενε και τα δύο έργα με ισχυρό ρωσικό ενδιαφέρον καθώς συμμετέχουν οι κρατικές εταιρείες Atomstroyexport και Gazprom. Τηλεγράφημα ωστόσο του πρακτορείου Novinite, επικαλούμενο δηλώσεις στελέχους του κόμματος που ανέλαβε πρόσφατα την εξουσία, αναφέρει ότι η κυβέρνηση του GERB είναι πιθανόν να ακυρώσει το έργο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για τον Ρόσεν Πλεβνελίεφ, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους επικρατέστερους υποψήφιους να αναλάβουν υπουργικό θώκο στη νέα κυβέρνηση με πιο πιθανό χαρτοφυλάκιο αυτό του υπουργείου περιφερειακής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Πλεβνελίεφ, στο κρατικό ραδιόφωνο της γειτονικής χώρας, «δεν θεωρούμε ότι υπάρχει λογική βάση στο project Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και δεν έχουμε πρόθεση να υλοποιήσουμε έργα που από μόνα τους καταλήγουν σε αδιέξοδο». Υπενθυμίζεται ότι μετά την ανακοίνωση...
του αποτελέσματος των πρόσφατων εκλογών στη γειτονική χώρα, ο ηγέτης του κόμματος GERB ζήτησε από τον απερχόμενο υπουργό ενέργειας Ντιμιτρόφ να παγώσουν οι εργασίες σε σχέση με όλα τα ενεργειακά projects μεγάλης κλίμακας της προηγούμενης κυβέρνησης. Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, σχολιάζοντας την είδηση ανέφεραν ότι η Αθήνα παρακολουθεί «αυτά που γράφονται και μεταφέρονται», προσθέτουν ωστόσο ότι επί του παρόντος δεν πρέπει «να ερμηνεύονται κατά γράμμα όσα μεταδίδονται από τα βουλγαρικά μέσα». Και αυτό γιατί είναι πολύ πιθανόν να εντάσσονται στο μετεκλογικό κλίμα που επικρατεί στη γειτονική χώρα. Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται ότι οι εξελίξεις σε σχέση με το έργο προχωρούν ομαλά, ενώ όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στο έργο στη Βουλγαρία θα κάνουν ό,τι πρέπει προκειμένου να κυλήσουν με βάση τον προγραμματισμό τα έργα.

Για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη έχει ήδη δημιουργηθεί η εταιρεία Transbalkan Oil Pipeline BV στην οποία μετέχουν με ποσοστό 51% οι ρωσικές εταιρείες Gazpromneft, Rosneft και Transneft, 24,5% οι βουλγαρικές Bulgargas και Technoexportstroy, 23,5% τα ΕΛΠΕ και η Θράκη και 1% το Ελληνικό Δημόσιο.Τρεις δήμοι στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, οι δήμοι Burgas, Pomorie, and Sozopol, έχουν ταχθεί με τοπικά δημοψηφίσματα εναντίον του έργου, χωρίς ωστόσο τα δημοψηφίσματα αυτά να συγκεντρώσουν το απαραίτητο ποσοστό συμμετοχής ώστε να καταστούν δεσμευτικά με βάση τα ισχύοντα στη γειτονική χώρα.

Το World of Warcraft στη μεγάλη οθόνη



Ο σκηνοθέτης Σάμ Ράιμι, γνωστός από τις ταινίες του Spider-Man ανέλαβε το δύσκολο, αλλά και συναρπαστικό έργο της μεταφοράς στη μεγάλη οθόνη του "World of Warcraft", ενός εκ των διασημότερων ηλεκτρονικών παιχνιδιών στον κόσμο.

Η εταιρίες Blizzard Entertainment Inc. και Legendary Pictures ανακοίνωσαν χθες την συμφωνία με τον Ράιμι που θα προσπαθήσει να ζωντανέψει τον μυστηριώδη και σκοτεινό κόσμο του Αζεροθ που ξετυλίγεται στο παιχνίδι στρατηγικής.

Το "Warcraft" κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1994 και δέκα χρόνια αργότερα έγινε βιντεοπαιχνίδι με τίτλο "World of Warcraft", καταφέρνοντας να γραφτεί στο Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες ως το πιο δημοφιλές παιχνίδι on line με περισσότερους από 11,5 εκατομμύρια παίκτες το μήνα.

"Στον πυρήνα του το Warcraft είναι μια ιστορία φαντασίας και δράσης. Είμαι ενθουσιασμένος που το ανέλαβα", τόνισε ο Ράιμι.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί καμιά λεπτομέρειες για το κατ της ταινίας, την παραγωγή της οποίας ανέλαβε ο Τσάρλς Ρόβεν, γνωστός από την ταινία του Μπάτμαν "Ο Σκοτεινός Ιππότης".

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

ΠΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ολοκληρώθηκε από την υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής το πρόγραμμα ελέγχου της ποιότητας νερού στους 44 Δήμους και Κοινότητες της Ανατολικής Αττικής. Το αποτέλεσμα έδειξε ότι οι ποιοτικές παράμετροι του πόσιμου νερού βρίσκονται εντός των προβλεπόμενων από την νομοθεσία ορίων. Θα πρέπει να επισημανθεί όμως ότι διαπιστώθηκε πως πολλοί ΟΤΑ εξυπηρετούνται από δίκτυα ύδρευσης που έχουν ανάγκη εκτεταμένων ανακατασκευών, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι είναι επιτακτική η αντικατάσταση των σωλήνων από άλλους νέας τεχνολογίας. Δεν είναι και λίγα αυτά που πρέπει να γίνουν…….

Η μεγαλύτερη έκλειψη του αιώνα

Η μεγαλύτερη, σε διάρκεια, έκλειψη Ηλίου του 21ου αιώνα έριξε τη σκιά της στην δυτική Ινδία πριν γίνει ορατή στην Κίνα, σκοτεινιάζοντας προσωρινά περιοχές όπου ζουν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι για χρονικό διάστημα περίπου πέντε λεπτών.


Πανάρχαιες προλήψεις, επιστημονικά πειράματα και μοντέρνες εμπορικές πρακτικές συνδυάστηκαν με μοναδικό τρόπο κατά την έκλειψη, που έγινε ορατή στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχής του πλανήτη.

Αφού σχηματίστηκε στη θάλασσα δυτικά της Ινδίας, η σεληνιακή σκιά, ή ούμπρα, έπεσε στο ομόσπονδο κρατίδιο Γκουτζάρατ λίγο πριν τις 06:30 (04:00 ώρα Ελλάδας).

Η έκλειψη αυτή ήταν "τερατώδους" μεγέθους, σύμφωνα με τον ειδικό της NASA Φρεντ Έσπενακ και τον μετεωρολόγο Τζέι Άντερσον, που σε άρθρο τους στο περιοδικό Sky & Telescope σημείωσαν ότι πρόκειται για ένα από τα πιο μεγάλα σε διάρκεια τέτοια φαινόμενα, και σε ορισμένες περιπτώσεις θα έφθανε τα εξίμιση λεπτά.

Η έκλειψη έγινε ορατή στο Μπανγκλαντές, στο Νεπάλ, το Μπουτάν, την Μιανμάρ και κατόπιν σε πολλές από τις μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας, περιλαμβανομένης και της Σαγκάης.

Οι εκλείψεις δίνουν σε επιστήμονες στη γη μια σπάνια ευκαιρία να καταγράψουν δισδιάστατες εικόνες από το "στέμμα" του ηλίου, δηλαδή τις αέριες μάζες γύρω από την φλεγόμενη μάζα του μεγαλύτερου άστρου του γαλαξία.

Πολλές οι προλήψεις

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Βαρανάσι, πολλοί για να κάνουν μια βουτιά στο Γάγγη, πράξη που θεωρείται ότι λυτρώνει από τον κύκλο της ζωής και του θανάτου για τους Ινδουιστές. "Οι προεστοί μας είπαν ότι είναι η καλύτερη στιγμή να βελτιώσουμε την μεταθανάτια ζωή μας", είπε χαρακτηριστικά ο Μπαϊλάλ Σάρμα, χωρικός από την κεντρική Ινδία που ταξίδεψε στο Βαρανάσι για την περίσταση.

Για τους αστρολόγους, η έκλειψη σημαίνει κακοτυχία, και πολλές μέλλουσες μητέρες ζήτησαν από τους γιατρούς να επισπεύσουν ή να αναβάλουν τις κυήσεις. Οι γονείς σε πολλά σχολεία της Ινδικής πρωτεύουσας αποφάσισαν να μη στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Και για τον αρχαίο Κινεζικό πολιτισμό η έκλειψη αποτελούσε κακό οιωνό και συνδεόταν με φυσικές καταστροφές και θανάτους στην αυτοκρατορική οικογένεια. Η επικρατούσα θεωρία ήταν ότι το φαινόμενο προκαλούσε ένας δράκος που "κατάπινε τον ήλιο" για μερικά λεπτά. Αξιωματούχοι και κρατικά ΜΜΕ έσπευσαν να καθησυχάσουν τον πληθυσμό ότι όλα θα λειτουργήσουν κανονικά και δε θα υπάρξει κάποιο απρόοπτο.

Ταξίδεψαν για να δουν το σπάνιο φαινόμενο

Αρκετοί πολίτες που θέλησαν να δουν την έκλειψη αποφάσισαν να ταξιδέψουν εκτός Σαγκάης, όπου η μόλυνση θα τους εμπόδιζε να έχουν μια καθαρή εικόνα. Μεγάλο μέρος της Κίνας αναμενόταν να είναι καλυμμένο από πυκνή νέφωση στην διάρκεια του φαινομένου.

Στην Ινδία συνέρευσαν χιλιάδες τουρίστες για να παρακολουθήσουν το σπάνιο φαινόμενο. Υπήρξαν ταξιδιωτικά γραφεία που οργάνωσαν ειδικές εκδρομές για την έκλειψη, ακόμη και αεροπορικές πτήσεις για την παρακολούθησή της.

Η επόμενη παρόμοια ολική έκλειψη που θα είναι ορατή στην Ινδία αναμένεται περίπου σε 123 χρόνια.

Αφορμή για έρευνα της βαρύτητας

Η μεγάλης διάρκειας ολική έκλειψη του Ήλιου που "σάρωσε" ένα μεγάλο τμήμα της Ασίας σήμερα, μελετήθηκε επισταμένως από τους επιστήμονες, κυρίως των δύο μεγαλύτερων χωρών της περιοχής, της Κίνας και της Ινδίας. Ειδικά οι Κινέζοι επιστήμονες πραγματοποίησαν ένα σημαντικό πείραμα, ευελπιστώντας ότι έτσι θα δώσουν οριστική απάντηση σε ένα ερώτημα που προβληματίζει εδώ και χρόνια τους επιστήμονες: αν πράγματι η βαρύτητα της Γης μειώνεται ελαφρά στη διάρκεια μιας ολικής έκλειψης.

Γεωφυσικοί της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών εγκατέστησαν εξελιγμένο εξοπλισμό σε έξι διαφορετικά σημεία της χώρας τους, μετρώντας τη βαρύτητα, καθώς η σκιά της Σελήνης, πλάτους περίπου 250 χλμ., διέσχιζε αργά τη Νότια Κίνα. Τα αποτελέσματα, που θα αναλυθούν τους επόμενους μήνες, αναμένεται να επιβεβαιώσουν (ή να απορρίψουν τελικά) την θεωρία ότι είναι πραγματικές οι βαρυτικές ανωμαλίες που παρατηρούνται κατά τις ολικές εκλείψεις του ήλιου, σύμφωνα με το New Scientist.

Η πρώτη ένδειξη για τις διακυμάνσεις της βαρύτητας στη διάρκεια μιας έκλειψης υπήρξε το 1954, όταν ο γάλλος φυσικός Μορίς Αλέ πρόσεξε την ανώμαλη συμπεριφορά ενός κινούμενου εκκρεμούς, τη στιγμή που μια ηλιακή έκλειψη λάμβανε χώρα πάνω από το Παρίσι, κάτι που υποδήλωνε ότι υπήρξε μια ξαφνική μεταβολή στη δύναμη της βαρύτητας που επηρέαζε το εκκρεμές.

Έκτοτε, ανάλογες βαρυτικές ανωμαλίες έχουν παρατηρηθεί σε περίπου 20 ηλιακές εκλείψεις ανά τον πλανήτη, παρόλα αυτά οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα - κάτι που ελπίζεται ότι θα γίνει τώρα μετά το κινεζικό πείραμα. Οι περισσότεροι φυσικοί του πλανήτη αμφιβάλλουν για την ύπαρξη της ανωμαλίας, επειδή αν ίσχυε, θα άλλαζε τις αντιλήψεις τους για το πώς λειτουργεί η βαρύτητα.

Για το λόγο αυτό, έχουν προταθεί διάφορες, πιο συμβατικές, εναλλακτικές ερμηνείες του φαινομένου, όπως οι μεταβολές στην θερμοκρασία ή την πίεση της ατμόσφαιρας. Ορισμένοι φυσικοί όμως επιμένουν ότι το φαινόμενο είναι υπαρκτό.

Οι κινέζοι επιστήμονες εγκατέστησαν μετρητές της βαρύτητας και εκκρεμή σε διάφορες τοποθεσίες της αχανούς Κίνας, ελπίζοντας ότι η τεράστια απόσταση μεταξύ των επιστημονικών οργάνων (περίπου 3.000 χλμ. από το πιο ανατολικό μέχρι το πιο δυτικό σημείο) θα εξαλείψει την όποια πιθανότητα η βαρυτική ανωμαλία να επηρεάζεται από σφάλματα των οργάνων ή από τοπικούς κλιματολογικούς παράγοντες.

Άλλες ομάδες κινέζων επιστημόνων επικεντρώθηκαν στο ηλιακό στέμμα, που έχει θερμοκρασίες μέχρι 2 εκατ. βαθμούς Κελσίου, και τράβηξαν μια σειρά από σχετικές φωτογραφίες.

Από την πλευρά τους, οι Ινδοί επιστήμονες ζήτησαν τη βοήθεια της πολεμικής αεροπορίας της χώρας τους, που τους παραχώρησε ένα μαχητικό Μιράζ κι ένα μεταγωγικό αεροπλάνο για να παρακολουθήσουν από αέρος και εκ του σύνεγγυς το "μέτωπο" της έκλειψης, καθώς η σκιά της διέσχιζε την Ινδία. Με τον τρόπο αυτό, από υψόμετρο σχεδόν 8.000 μέτρων, μπόρεσαν να υπερπηδήσουν τα σύννεφα των μουσώνων που σκέπαζαν τη χώρα τους και έκρυβαν το φαινόμενο.

Η έκλειψη διήρκεσε περίπου 6,5 λεπτά, μια χρονική διάρκεια που δεν θα επαναληφθεί μέχρι το έτος 2132. Μια ολική ηλιακή έκλειψη συμβαίνει κατά μέσο όρο μια ή δύο φορές το χρόνο, όμως είναι ορατή μόνο από μια στενή λωρίδα (περίπου το 1% της επιφάνειας της Γης).

Ο βασικός λόγος που η σημερινή έκλειψη στην Ασία κράτησε τόσο πολύ, ήταν ότι άρχισε μόλις λίγες ώρες αφότου η Σελήνη έφτασε στο περίγειο, δηλαδή στο σημείο όπου το φεγγάρι πλησιάζει περισσότερο τον πλανήτη μας κατά την περιφορά του. Από τόσο κοντινή απόσταση, ο δορυφόρος της Γης φαίνεται κατά 8% μεγαλύτερος από τον Ήλιο και ρίχνει μια μεγαλύτερη σκιά στον πλανήτη μας από ό,τι συνήθως.

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΤΡΕΛΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΟΝΟΜΑΧΟΥΣ!!!!!

http://s2.gladiatus.gr/game/c.php?uid=6359

Σαράντα. Παλληκάρια, κλέφτες, άγιοι, βαθμοί Κελσίου και στροφές ενός Έλικα.

Δεν τα έκλεισα ακόμα, αλλά σήμερα μπήκα επισήμως στην ηλικία που τα κεράκια κοστίζουν πιο ακριβά από την τούρτα. Ήδη ήμουν σε ηλικία πυρετού από πρόπερσι, αν και η αλήθεια είναι ότι τα 37 θεωρούνται δέκατα. Τα 39 όμως είναι σοβαρό πράγμα. Στα δε σαράντα φωνάζεις γιατρό.

Τουλάχιστον, γεννήθηκα ιστορική ημερομηνία: 20 Ιουλίου, την ημέρα που έγινε η εισβολή στην Κύπρο, που προσεληνώθηκε ο Απόλλων 11 στο φεγγάρι, που γεννήθηκε ο Κάρλος Σαντάνα και η Βουγιουκλάκη και που πέθανε ο Τσαρούχης και ο Μπρους Λη. Σε διαφορετικές χρονιές εννοείται…

Και πού με πετυχαίνουν λοιπόν τα φετινά μου γενέθλια; Μπροστά στον υπολογιστή, να πήζω ανελέητα και να μην προλαβαίνω καν να ανεβάσω ένα post εδώ και τρεις βδομάδες. Πρέπει να παραδώσω κάποιες δουλειές βλέπετε, οι οποίες είχαν μείνει απελπιστικά πίσω επειδή κάποιος γνωστός και μη εξαιρετέος παρολίγον σαραντάρης μπλόγκερ ξημεροβραδιαζόταν ανεβάζοντας σεντόνια αντί να κοιτάζει πώς θα ξεμπερδέψει με τις υποχρεώσεις του στον πραγματικό κόσμο (έτσι ώστε να καταφέρει να πάει κι αυτός διακοπές κάποτε σαν άνθρωπος). Διαδικτυακές καμπάνιες από δω, αναλύσεις και κόντρα αναλύσεις από κει, κάτσε να απαντήσω και σ’ αυτό το σχόλιο, κάτσε να γράψω κάτι και γι’ αυτή τη φοβερή και τρομερή πολιτική εξέλιξη, δυο λεπτάκια να διαβάσω άλλο ένα ενδιαφέρον άρθρο, το οποίο σιγά μην αφήσω και ασχολίαστο…

Και τι κατάλαβα; Τα ίδια ακριβώς θα είχαν συμβεί ακόμα κι αν δεν είχα γράψει ούτε μία λέξη. Γαμώ τους ανεμόμυλους μου γαμώ…

Σαράντα υπό σκιάν λοιπόν έξω, καλά σαράντα μέσα, και εκεί που οι φυσιολογικοί άνθρωποι την έχουν κοπανήσει για παραλία μεριά (με εξαίρεση κάτι μη φυσιολογικούς παρακρατικούς που βαράνε υπερωρίες και μετανάστες), εγώ κάθομαι και κάνω αυτό που ξέρω καλύτερα από οτιδήποτε άλλο: Γκρινιάζω. Και στην ουσία ζητιανεύω από τους αναγνώστες μου ένα τυπικό “χρόνια πολλά”, μόνο και μόνο γιατί δεν μου περισσεύει χρόνος να κλείσω το ρημάδι και να βγω έξω να πιω ένα ποτό με όσους φίλους βρίσκονται ακόμα στην Αθήνα (και θυμούνται ότι έχω γενέθλια). Καταραμένη μέση ηλικία..

Αλλά είπαμε, γέρασα και μυαλό δεν έβαλα…



Υ.Γ.1. Σημεία και τέρατα συμβαίνουν τελευταία, με τρώει ο κώλος μου να κάτσω να γράψω γι’ αυτά όσο δεν φαντάζεστε, αλλά για να είμαι ειλικρινής προτιμώ να κάνω ότι δεν τα βλέπω και να ξενυχτήσω άλλο ένα βράδυ δουλεύοντας για να μπορέσω να βουτήξω σύντομα στα γαλαζοπράσινα νερά της Καρπάθου που με περιμένουν.

Υ.Γ.2. Εξακολουθώ να σχεδιάζω να εγκαταλείψω αυτή τη χώρα όσο πιο γρήγορα γίνεται, αλλά έχουν προκύψει κάτι επιπλοκές τελευταία και μπορεί να αναγκαστώ να κάτσω παραπάνω απ’ όσο αρχικά υπολόγιζα. Ελπίζω να έχω φύγει μέχρι τον Οκτώβριο πάντως γιατί διαφορετικά θα σαλτάρω άσχημα και με βλέπω να μεταμορφώνομαι σε άβαταρ με απροσδιόριστο σχήμα.

Υ.Γ.3. Δεν έχω πάει ποτέ στην Κάρπαθο, οπότε αν έχετε καμία καλή άκρη, στείλτε mail. Ιδίως αν ξέρετε τι παίζει με το κάμπινγκ στο Διαφάνι.

Υ.Γ.4. Ναι, Καρκίνος. Με ωροσκόπο προστάτη. Τραβάτε κάνα ζόρι;

Οριστικοποίηση της αγοράς της Chrysler από τη Fiat

Το Associated Press αναφέρει σήμερα ότι οριστικοποιήθηκε η συμφωνία για την εξαγορά της Chrysler από τη Fiat, παρά την προσπάθεια ανακοπής της διαδικασίας. Τι είχε συμβεί; Αν και η πώληση είχε εγκριθεί από το πτωχευτικό δικαστήριο του Michigan και το Εφετείο της Νέας Υόρκης, τρία ασφαλιστικά ταμεία (συγκεκριμένα τα ταμεία των δασκάλων και των αστυνομικών της Indiana και αυτό μιας κρατικής κατασκευαστικής εταιρείας) προσέφυγαν ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου ζητώντας να ακυρωθεί η πώληση ως αντισυνταγματική.

Αυτά τα ταμεία είχαν συνολικές απαιτήσεις της τάξης των 42 εκατομμυρίων δολλαρίων κατά της Chrysler (0,6% των συνολικών απαιτήσεων κατά της εταιρείας) και δεν αποδέχθηκαν το κυβερνητικό σχέδιο διάσωσής της, γιατί με την τιμή των 29 cents/δολλάριο θα έχαναν 5 εκατομμύρια δολλάρια. Ζήτησαν λοιπόν (με την υποστήριξη των ρεπουμπλικάνων που δεν δίστασαν να ασκήσουν επικίνδυνη μικροπολιτική παίζοντας κορώνα-γράμματα τις θέσεις εργασίας του προσωπικού της Chrysler) την πλήρη διάλυση και ρευστοποίηση της εταιρείας!

Εν τω μεταξύ, κάθε μέρα που περνούσε χωρίς να πραγματοποιείται η πώληση στοίχιζε στην Chrysler 100 εκατομμύρια δολλάρια, ενώ, σύμφωνα με σχετική ρήτρα στη συμφωνία, η Fiat είχε κάθε δικαίωμα να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία, εάν η πώληση δεν είχε ολοκληρωθεί ως τις 15 Ιουνίου.

Παρ'όλα αυτά, η Fiat ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα γυρνούσε την πλάτη στην Chrysler.

Αυτά μέχρι χθες, όπως αναφέρει το Associated Press και αναμεταδίδει το Yahoo! News.

Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

«Καύσωνας» προκλήσεων πάνω από το Αιγαίο-Μπακογιάννη: «Αυτοπεποίθηση και ψυχραιμία»

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στα ελληνοτουρκικά, μετά και τις τουρκικές ανακοινώσεις σχετικά με την έναρξη γεωφυσικών ερευνών στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, περιλαμβανομένων και των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Η τουρκική προκλητικότητα πυροδότησε πολιτικό καύσωνα στην Ελλάδα, καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη στρατηγικής και απραξία. Στο επίκεντρο της «κόντρας» βρίσκεται η επικείμενη επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ν. Μπακογιάννη στην Τουρκία, η ατζέντα του οποίου είναι ακόμα μετέωρη.

Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι αντιμετωπίζουμε την τουρκική προκλητικότητα με αυτοπεποίθηση και ψυχραιμία και πάντοτε βασισμένοι στο διεθνές δίκαιο, στέλνοντας μήνυμα στην Αγκυρα για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και την πρόθεσή της να προχωρήσει σε γεωγραφικές έρευνες και εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σχετικά με το επικείμενο ταξίδι της στην Τουρκία η Ντόρα Μπακογιάννη απάντησε πως έχει αποδεχθεί την σχετική πρόσκληση, αλλά έχει ένα εξαιρετικά βεβαρημένο πρόγραμμα αυτό τον καιρό, οπότε οι ημερομηνίες θα καθοριστούν διά της διπλωματικής οδού.

Υπενθυμίζεται ότι η Αγκυρα προγραμματίζει γεωφυσικές έρευνες σε περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που περιλαμβάνει και ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η σχετική απόφαση ελήφθη το καλοκαίρι του 2008, ωστόσο, έγινε γνωστή με ένα χρόνο καθυστέρηση.

Το μπαράζ προκλήσεων έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από πλευράς Αντιπολίτευσης. Την ανησυχία του για τις εξελίξεις εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ μέσω του πολιτικού εκπροσώπου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ανδρέα Λοβέρδου.

«Κάθε μέρα προκύπτει από την πλευρά της Τουρκίας και ένα νέο θέμα, που επιβαρύνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κάθε ημέρα, επίσης, επιβεβαιώνεται η εκτίμησή μας, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει σχέδιο, δεν έχει τακτική, δεν έχει στρατηγική απέναντι στην Τουρκία» τόνισε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης κάλεσε την κυβέρνηση να συνδέσει την ευρωπαϊκή πορεία της Αγκυρας, εν όψει και της Συνόδου της ΕΕ του Δεκεμβρίου, με τη ριζική αλλαγή της συμπεριφοράς της.

Από πλευράς ΛΑΟΣ ο βουλευτής Κ.Αϊβαλιώτης δήλωσε: «Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, έχει προβλέψει ότι τα πράγματα οδηγούνται σε θερμό επεισόδιο μέσα στον Αύγουστο.
πηγή: www.tanea.gr

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή με τον υδράργυρο στους 40C

Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή, ημέρα που σύμφωνα και με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το θερμόμετρο θα φτάσει στα Ηπειρωτικά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα νησιά του Ιονίου και σε τμήματα της Στερεάς και της Πελοποννήσου.

Ειδικότερα, ο κίνδυνος που διαγράφεται είναι κατηγορίας 4 και αφορά τις περιοχές Κέρκυρας, Λευκάδας, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας και Μεσσηνίας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Στο «κόκκινο» ο υδράργυρος

Την Κυριακή θα είναι μια δύσκολη μέρα και από πλευράς θερμοκρασιών, αφού ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 40 βαθμούς Κελσίου στην Ανατολική Στερεά, στην Ανατολική Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία.

Οι επιστήμονες αποδίδουν την αύξηση της θερμοκρασίας τόσο στην εξασθένιση των ανέμων στο Αιγαίο όσο και στις θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής που θα κινηθούν προς την περιοχή μας.

Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει προοδευτική πτώση τη Δευτέρα και την Τρίτη, για να σημειώσει νέα μικρή άνοδο από την Τετάρτη.

Στα ύψη και το όζον

Το Σάββατο μετρήθηκε υπέρβαση των ορίων του όζοντος σε αρκετές περιοχές του Λεκανοπεδίου. Παρόμοια αναμένεται να είναι η εικόνα και την Κυριακή, λόγω του καύσωνα.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ με ανακοίνωσή του συνιστά:

* Μείωση της χρήσης των Ι.Χ. κυρίως στο κέντρο της πόλης και η χρησιμοποίηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

* Αποφυγή της διακίνησης υγρών καυσίμων και ιδιαίτερα βενζινών εκτός των περιπτώσεων εφοδιασμού αεροδρομίων και λιμανιών.

* Ανεφοδιασμό καυσίμων των οχημάτων μετά τη δύση του ήλιου. Επίσης να αποφεύγεται η υπερπλήρωση των δεξαμενών καυσίμων των οχημάτων.

* Η κατά το δυνατόν αποφυγή λειτουργίας μονάδων και επιχειρήσεων που εκπέμπουν οργανικούς πτητικούς υδρογονάνθρακες (στεγνοκαθαριστήρια, επιμεταλλωτήρια, βαφεία, χρώματα κ.λπ.) από 11:00 π.μ. έως τη δύση του ήλιου.

15 ερωτήσεις και απαντήσεις για τη νέα γρίπη

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ είναι πλέον γεγονός και δικαιολογημένα προκαλεί ανησυχία στους πολίτες και πληθώρα ερωτημάτων που ζητούν απαντήσεις. «Το Βήμα» προσπαθεί σήμερα να λύσει τις απορίες βασιζόμενο σε στοιχεία του
Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

1 Τι είναι η νέα γρίπη;
Πρόκειται για μια νόσο που προκαλείται από ένα στέλεχος της γρίπης Α (Η1Ν1) το οποίο εντοπίστηκε αρχικώς για πρώτη φορά εφέτος στο Μεξικό. Το συγκεκριμένο στέλεχος περιέχει γενετικό υλικό του ιού της γρίπης των χοίρων, των πτηνών και των ανθρώπων σε έναν συνδυασμό ο οποίος δεν έχει εμφανιστεί ποτέ στο παρελθόν. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο σε μεγάλη κλίμακα.

2 Με ποιον τρόπο μεταδίδεται ο νέος ιός της γρίπης Α (Η1Ν1);

Ο τρόπος μετάδοσης είναι ίδιος με εκείνον της εποχικής γρίπης. Δηλαδή μεταδίδεται απευθείας από τον ασθενή που βήχει ή φτερνίζεται σε άλλον άνθρωπο μέσω σταγονιδίων που εκλύονται στον αέρα. Μπορεί να μεταδοθεί όμως και έμμεσα. Οταν δηλαδή κάποιος ακουμπήσει επιφάνειες (βρύσες, πόμολα τουαλέτας κ.ά.) όπου έχουν επικαθίσει μολυσμένα σταγονίδια και στη συνέχεια, δίχως να πλύνει τα χέρια του, ακουμπήσει τη μύτη ή το στόμα του. Ο ιός μπορεί να περάσει μέσω των βλεννογόνων στον οργανισμό.

3 Ποια είναι τα συμπτώματα όσων νοσούν από τη νέα γρίπη;

Τα συμπτώματα δεν διαφέρουν και πολύ από εκείνα της εποχικής γρίπης. Η νόσος μπορεί να εκδηλωθεί με πυρετό (συνήθως άνω των 38 βαθμών Κελσίου), βήχα, καταρροή, πονόλαιμο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, πονοκέφαλο, δύσπνοια, ζάλη, σύγχυση ακόμη και με διάρροια ή εμέτους. Οι γονείς θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση αν αντιληφθούν ότι τα παιδιά τους εμφανίζουν συμπτώματα όπως δύσπνοια, απροθυμία για κατανάλωση υγρών, συνεχή υπνηλία, απώλεια επιθυμίας για παιχνίδι, ευερεθιστότητα, πυρετό (ο οποίος συνοδεύεται από εξάνθημα). Επίσης, αν ένα παιδί εμφανίσει συμπτώματα γρίπης τα οποία αν και αρχικώς βελτιώνονται, στη συνέχεια επανέρχονται δριμύτερα με πυρετό και έντονο βήχα, τότε οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον παιδίατρο.

4 Πότε είναι ασφαλές να έρθω σε επαφή με άτομο που έχει μολυνθεί;
Ενα μολυσμένο άτομο μπορεί να μεταδώσει τον ιό μία ημέρα πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων καθώς και επτά ημέρες μετά την εκδήλωση της νόσου. Ο χρόνος που μεσολαβεί από την έκθεση στον ιό ως την εκδήλωση των συμπτωμάτων είναι 1 ως 7 ημέρες. 5 Ποιες είναι οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού;
Στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού οι οποίες μπορεί να νοσήσουν ευκολότερα από τη νέα γρίπη αλλά και να εμφανίσουν επιπλοκές εξαιτίας της περιλαμβάνονται τα βρέφη, τα παιδιά με χρόνια νοσήματα, οι ηλικιωμένοι, οι χρονίως πάσχοντες, οι παχύσαρκοι, οι έγκυες γυναίκες, κυρίως εκείνες που διανύουν τον δεύτερο ως τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης τους, οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς με χαμηλή άμυνα του οργανισμού και οι εργαζόμενοι στους χώρους υγείας. Πάντως τα περισσότερα άτομα που νοσούν από τον νέο ιό είναι νεαρά- περίπου το 75% εκείνων που νοσούν είναι κάτω των 30 ετών. Οι πιο «τυχεροί» όλων φαίνεται να είναι οι ηλικιωμένοι, ειδικά όσοι έζησαν την πανδημία του 1918, καθώς εμφανίζουν σχετική ανοσία στον νέο ιό. Πάντως μερική ανοσία φαίνεται να παρουσιάζουν και άτομα άνω των 50 ετών, καθώς έχουν εκτεθεί σε στελέχη παρόμοια με εκείνο της γρίπης του 1918 τα οποία συνέχισαν να κυκλοφορούν επί δεκαετίες μετά τη μεγαλύτερη πανδημία του 20ού αιώνα.

6 Τι σημαίνει «πανδημία γρίπης»;

Η πανδημία γρίπης είναι μια... παγκόσμια επιδημία από έναν νέο ιό, ο οποίος προσβάλλει ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Στη διάρκεια του 20ού αιώνα υπήρξαν τρεις πανδημίες: το 1918, το 1957 και το 1968. Οταν μιλούμε για επιδημία κάνουμε λόγο για ένα «ξέσπασμα» μιας νόσου κατά το οποίο ο αριθμός των κρουσμάτων υπερβαίνει εκείνον που θεωρείται φυσιολογικός ή αναμενόμενος με βάση την εμπειρία από τους προηγούμενους μήνες ή χρόνια. Η πανδημία, την οποία στην αρχή του καλοκαιριού κήρυξε ο ΠΟΥ (ήταν η πρώτη που ανακηρύχθηκε τα τελευταία 40 χρόνια), αφορά τεράστιους αριθμούς μολυσμένων ατόμων οι οποίοι καταφεύγουν κατά ορδές στα νοσοκομεία ζητώντας ιατρική βοήθεια και πιθανώς περίθαλψη. Σύμφωνα με την κλίμακα του ΠΟΥ, θεωρούμε ότι έχουμε πανδημία όταν υπάρχει μεγάλη εσωτερική διάδοση κρουσμάτων σε διαφορετικές χώρες του κόσμου και σε διαφορετικές ηπείρους.

7 Υπάρχει εμβόλιο για τη νέα γρίπη;

Οχι ακόμη. Γίνονται όμως προσπάθειες να παρασκευαστεί τέτοιο εμβόλιο. Παρ΄ ότι ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος υποστηρίζει ότι η παραλαβή των πρώτων εμβολίων θα γίνει στα μέσα Σεπτεμβρίου, πηγές αναφέρουν ότι τα πρώτα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα πολύ αργότερα, διότι η ανάπτυξή τους συναντά σε ορισμένες περιπτώσεις προβλήματα. Παράλληλα είναι χρονοβόρος η διαδικασία ελέγχου του εμβολίου που θα αναπτυχθεί σε ανθρώπους προκειμένου να αποδειχθεί η ασφάλειά του. Για τον λόγο αυτόν ο ΠΟΥ ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι ένα πλήρως αδειοδοτημένο εμβόλιο δεν θα κυκλοφορήσει πριν από το τέλος του έτους.

8 Το υπάρχον εμβόλιο για την εποχική γρίπη προστατεύει τον άνθρωπο από τον νέο ιό γρίπης Α(Η1Ν1);

Η νέα γρίπη έχει κάποιες ομοιότητες με την εποχική γρίπη, ωστόσο δεν φαίνεται ότι το εμβόλιο της εποχικής γρίπης προστατεύει από το νέο ιό Α(Η1Ν1). Υπάρχει ωστόσο το ενδεχόμενο να προσφέρει μερική προστασία- βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για να εξακριβωθεί αν αυτό ισχύει.

9 Είναι απαραίτητο να εμβολιαστεί ο πληθυσμός και για τον πνευμονιόκοκκο;

Το Η1Ν1 προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα μέσω της διείσδυσης στο ανώτερο αλλά και στο κατώτερο αναπνευστικό. Γι΄ αυτό συστήνεται σε άτομα με αναπνευστικά νοσήματα, όπως το άσθμα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (η αποκαλούμενη νόσος των καπνιστών), καθώς και στα άτομα άνω των 65 ετών να υποβληθούν σε εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο. Πρόκειται για τις ίδιες ομάδες που συστήνεται να εμβολιάζονται κάθε χρόνο και με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης. Σημειώνεται ότι το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου πρέπει να γίνεται κάθε πέντε χρόνια.

10 Θα κλείσουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο;

Μπορεί και να μη χρειαστεί κλείσιμο των σχολείων με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας. Οπως ανέφερε ο ίδιος την περασμένη Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου το συγκεκριμένο μέτρο, όπου εφαρμόστηκε στο εξωτερικό, δεν αποδείχθηκε ιδιαιτέρως επιτυχές. «Θα δούμε την ώρα εκείνη πώς θα ενεργήσουμε» δήλωσε.

11 Υπάρχουν αποτελεσματικά όπλα για τη θεραπεία της νέας γρίπης;

Ο νέος ιός της γρίπης Α(Η1Ν1) μέχρι στιγμής φαίνεται ότι είναι ευαίσθητος στα αντι-ιικά φάρμακα οσελταμιβίρη (Τamiflu) και ζαναμιβίρη (Relenza). Η Ελλάδα έχει παραγγείλει ποσότητες φαρμάκων ώστε να αυξηθεί το στρατηγικό απόθεμα της χώρας, καλύπτοντας το 20% του πληθυσμού. Τα συγκεκριμένα φάρμακα δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικά. Ωστόσο, επιστήμονες στη Δανία, στο Χονγκ Κονγκ και στην Ιαπωνία τεκμηρίωσαν τα πρώτα κρού σματα του Η1Ν1 που είναι ανθεκτικά στο αντι-ιικό Τamiflu, όχι όμως και στη ζαναμιβίρη. Και τα τρία περιστατικά, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΟΥ, έχουν αναρρώσει. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα αντι-ιικά είναι αποτελεσματικότερα αν χορηγηθούν μέσα στο πρώτο 48ωρο από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

12 Ποια είναι τα ποσοστά θνησιμότητας εξαιτίας της νέας γρίπης;
Οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν πρέπει ναεπικρατεί πσανικός στον πληθυσμό καθώς παρά τη μεγάλη διασπορά του ιού αυτή τη στιγμή, η θνησιμότητα εξαιτίας του είναι ένας θάνατος ανά 5.000 προσβεβλημένα άτομα. Το ποσοστό αυτό είναι αντίστοιχο με εκείνο της εποχικής γρίπης. Πάντως πρόσφατη μελέτη ειδικών του Ιmperial College του Λονδίνου, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Βritish Μedical Journal», έδειξε ότι οι εκτιμήσεις σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων της νέας γρίπης αλλά και των θανάτων εξαιτίας της ανά τον κόσμο μπορεί αυτή τη στιγμή να είναι λανθασμένες. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι ίσως υπάρχει υποεκτίμηση των περιστατικών αλλά και της θνησιμότητας εξαιτίας του ιού καθώς από τις επίσημες καταγραφές είναι πιθανό να διαφεύγουν τόσο κρούσματα τα οποία δεν καταλήγουν ποτέ στα νοσοκομεία όσο και θάνατοι οι οποίοι αποδίδονται σε πνευμονία χωρίς να διερευνηθεί αν πρόκειται για πνευμονία οφειλόμενη στη νέα γρίπη. 13 Τι μπορώ να κάνω για να προφυλαχθώ ή για να προφυλάξω τους άλλους;
Πρέπει να αποφεύγονται οι στενές επαφές με άτομα που νοσούν. Οσοι έχουν ασθενήσει δεν πρέπει να πηγαίνουν στη δουλειά τους (αν πρόκειται για παιδιά στο σχολείο τους), αλλά να μένουν στο σπίτι ώστε να μη μεταδώσουν τον ιό σε άλλους. Καλό είναι να περιορίζονται σε ένα δωμάτιο ώστε να μην κολλήσουν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Ολοι, είτε νοσούν είτε όχι (μπορεί κάποιος να φέρει τον ιό αλλά να μην έχουν ξεκινήσει τα συμπτώματα), πρέπει να καλύπτουν στόμα και μύτη με χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή φτερνίζονται. Το χαρτομάντιλο πρέπει να πετιέται στα σκουπίδια μετά τη χρήση του. Ακόμη πρέπει να πλένουν συχνά τα χέρια, ειδικά ύστερα από βήχα ή φτέρνισμα. Τα καθαριστικά χεριών που περιέχουν αλκοόλ (με περιεκτικότητα τουλάχιστον 62% σε οινόπνευμα) είναι αποτελεσματικά.

14 Τι πρέπει να κάνω αν ταξιδέψω αυτή την περίοδο στο εξωτερικό;

Επειδή πλέον ο ιός έχει «χτυπήσει» τα περισσότερα κράτη του πλανήτη όσοι ταξιδεύουν θα πρέπει να ενημερώνονται από το ΚΕΕΛΠΝΟ, ή από τους δικτυακούς τόπους του ΠΟΥ (www. who. int) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ecdc. europa.eu) για τις τελευταίες πληροφορίες. Σε περίπτωση που ασθενήσουν θα πρέπει να αναζητούν ιατρική βοήθεια στη χώρα όπου βρίσκονται. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προσωπικής υγιεινής. Σημειώνεται πάντως ότι επισήμως ο ΠΟΥ δεν έχει εκδώσει καμία ταξιδιωτική οδηγία η οποία να αποτρέπει τους ταξιδιώτες από το να επισκεφθούν κάποιο μέρος του πλανήτη. Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού ένα τέτοιο μέτρο θα έχει ελάχιστη επίδραση στον έλεγχο της διασποράς του ιού ενώ την ίδια στιγμή θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη επικοινωνία της παγκόσμιας κοινότητας.

15 Μόλις επέστρεψα από το εξωτερικό, τι θα πρέπει να κάνω;
Οσοι επιστρέφουν από το εξωτερικό πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή για επτά ημέρες. Αν στο συγκεκριμένο διάστημα παρουσιάσουν πυρετό ή άλλα συμπτώματα γρίπης πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι ώστε να μη μεταδώσουν τον ιό σε άλλα άτομα. Μόνο αν τα συμπτώματα είναι σοβαρά πρέπει να απευθυνθούν στον γιατρό τους, ο οποίος θα τους δώσει τις κατάλληλες οδηγίες, ή να έλθουν σε επαφή με τα αρμόδια κέντρα του υπουργείου Υγείας- ενημερωτική τηλεφωνική γραμμή για τη γρίπη 1135.

15 ερωτήσεις και απαντήσεις για τη νέα γρίπη

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ είναι πλέον γεγονός και δικαιολογημένα προκαλεί ανησυχία στους πολίτες και πληθώρα ερωτημάτων που ζητούν απαντήσεις. «Το Βήμα» προσπαθεί σήμερα να λύσει τις απορίες βασιζόμενο σε στοιχεία του
Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

1 Τι είναι η νέα γρίπη;
Πρόκειται για μια νόσο που προκαλείται από ένα στέλεχος της γρίπης Α (Η1Ν1) το οποίο εντοπίστηκε αρχικώς για πρώτη φορά εφέτος στο Μεξικό. Το συγκεκριμένο στέλεχος περιέχει γενετικό υλικό του ιού της γρίπης των χοίρων, των πτηνών και των ανθρώπων σε έναν συνδυασμό ο οποίος δεν έχει εμφανιστεί ποτέ στο παρελθόν. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο σε μεγάλη κλίμακα.

2 Με ποιον τρόπο μεταδίδεται ο νέος ιός της γρίπης Α (Η1Ν1);

Ο τρόπος μετάδοσης είναι ίδιος με εκείνον της εποχικής γρίπης. Δηλαδή μεταδίδεται απευθείας από τον ασθενή που βήχει ή φτερνίζεται σε άλλον άνθρωπο μέσω σταγονιδίων που εκλύονται στον αέρα. Μπορεί να μεταδοθεί όμως και έμμεσα. Οταν δηλαδή κάποιος ακουμπήσει επιφάνειες (βρύσες, πόμολα τουαλέτας κ.ά.) όπου έχουν επικαθίσει μολυσμένα σταγονίδια και στη συνέχεια, δίχως να πλύνει τα χέρια του, ακουμπήσει τη μύτη ή το στόμα του. Ο ιός μπορεί να περάσει μέσω των βλεννογόνων στον οργανισμό.

3 Ποια είναι τα συμπτώματα όσων νοσούν από τη νέα γρίπη;

Τα συμπτώματα δεν διαφέρουν και πολύ από εκείνα της εποχικής γρίπης. Η νόσος μπορεί να εκδηλωθεί με πυρετό (συνήθως άνω των 38 βαθμών Κελσίου), βήχα, καταρροή, πονόλαιμο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, πονοκέφαλο, δύσπνοια, ζάλη, σύγχυση ακόμη και με διάρροια ή εμέτους. Οι γονείς θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση αν αντιληφθούν ότι τα παιδιά τους εμφανίζουν συμπτώματα όπως δύσπνοια, απροθυμία για κατανάλωση υγρών, συνεχή υπνηλία, απώλεια επιθυμίας για παιχνίδι, ευερεθιστότητα, πυρετό (ο οποίος συνοδεύεται από εξάνθημα). Επίσης, αν ένα παιδί εμφανίσει συμπτώματα γρίπης τα οποία αν και αρχικώς βελτιώνονται, στη συνέχεια επανέρχονται δριμύτερα με πυρετό και έντονο βήχα, τότε οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον παιδίατρο.

4 Πότε είναι ασφαλές να έρθω σε επαφή με άτομο που έχει μολυνθεί;
Ενα μολυσμένο άτομο μπορεί να μεταδώσει τον ιό μία ημέρα πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων καθώς και επτά ημέρες μετά την εκδήλωση της νόσου. Ο χρόνος που μεσολαβεί από την έκθεση στον ιό ως την εκδήλωση των συμπτωμάτων είναι 1 ως 7 ημέρες. 5 Ποιες είναι οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού;
Στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού οι οποίες μπορεί να νοσήσουν ευκολότερα από τη νέα γρίπη αλλά και να εμφανίσουν επιπλοκές εξαιτίας της περιλαμβάνονται τα βρέφη, τα παιδιά με χρόνια νοσήματα, οι ηλικιωμένοι, οι χρονίως πάσχοντες, οι παχύσαρκοι, οι έγκυες γυναίκες, κυρίως εκείνες που διανύουν τον δεύτερο ως τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης τους, οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς με χαμηλή άμυνα του οργανισμού και οι εργαζόμενοι στους χώρους υγείας. Πάντως τα περισσότερα άτομα που νοσούν από τον νέο ιό είναι νεαρά- περίπου το 75% εκείνων που νοσούν είναι κάτω των 30 ετών. Οι πιο «τυχεροί» όλων φαίνεται να είναι οι ηλικιωμένοι, ειδικά όσοι έζησαν την πανδημία του 1918, καθώς εμφανίζουν σχετική ανοσία στον νέο ιό. Πάντως μερική ανοσία φαίνεται να παρουσιάζουν και άτομα άνω των 50 ετών, καθώς έχουν εκτεθεί σε στελέχη παρόμοια με εκείνο της γρίπης του 1918 τα οποία συνέχισαν να κυκλοφορούν επί δεκαετίες μετά τη μεγαλύτερη πανδημία του 20ού αιώνα.

6 Τι σημαίνει «πανδημία γρίπης»;

Η πανδημία γρίπης είναι μια... παγκόσμια επιδημία από έναν νέο ιό, ο οποίος προσβάλλει ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Στη διάρκεια του 20ού αιώνα υπήρξαν τρεις πανδημίες: το 1918, το 1957 και το 1968. Οταν μιλούμε για επιδημία κάνουμε λόγο για ένα «ξέσπασμα» μιας νόσου κατά το οποίο ο αριθμός των κρουσμάτων υπερβαίνει εκείνον που θεωρείται φυσιολογικός ή αναμενόμενος με βάση την εμπειρία από τους προηγούμενους μήνες ή χρόνια. Η πανδημία, την οποία στην αρχή του καλοκαιριού κήρυξε ο ΠΟΥ (ήταν η πρώτη που ανακηρύχθηκε τα τελευταία 40 χρόνια), αφορά τεράστιους αριθμούς μολυσμένων ατόμων οι οποίοι καταφεύγουν κατά ορδές στα νοσοκομεία ζητώντας ιατρική βοήθεια και πιθανώς περίθαλψη. Σύμφωνα με την κλίμακα του ΠΟΥ, θεωρούμε ότι έχουμε πανδημία όταν υπάρχει μεγάλη εσωτερική διάδοση κρουσμάτων σε διαφορετικές χώρες του κόσμου και σε διαφορετικές ηπείρους.

7 Υπάρχει εμβόλιο για τη νέα γρίπη;

Οχι ακόμη. Γίνονται όμως προσπάθειες να παρασκευαστεί τέτοιο εμβόλιο. Παρ΄ ότι ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος υποστηρίζει ότι η παραλαβή των πρώτων εμβολίων θα γίνει στα μέσα Σεπτεμβρίου, πηγές αναφέρουν ότι τα πρώτα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα πολύ αργότερα, διότι η ανάπτυξή τους συναντά σε ορισμένες περιπτώσεις προβλήματα. Παράλληλα είναι χρονοβόρος η διαδικασία ελέγχου του εμβολίου που θα αναπτυχθεί σε ανθρώπους προκειμένου να αποδειχθεί η ασφάλειά του. Για τον λόγο αυτόν ο ΠΟΥ ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι ένα πλήρως αδειοδοτημένο εμβόλιο δεν θα κυκλοφορήσει πριν από το τέλος του έτους.

8 Το υπάρχον εμβόλιο για την εποχική γρίπη προστατεύει τον άνθρωπο από τον νέο ιό γρίπης Α(Η1Ν1);

Η νέα γρίπη έχει κάποιες ομοιότητες με την εποχική γρίπη, ωστόσο δεν φαίνεται ότι το εμβόλιο της εποχικής γρίπης προστατεύει από το νέο ιό Α(Η1Ν1). Υπάρχει ωστόσο το ενδεχόμενο να προσφέρει μερική προστασία- βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για να εξακριβωθεί αν αυτό ισχύει.

9 Είναι απαραίτητο να εμβολιαστεί ο πληθυσμός και για τον πνευμονιόκοκκο;

Το Η1Ν1 προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα μέσω της διείσδυσης στο ανώτερο αλλά και στο κατώτερο αναπνευστικό. Γι΄ αυτό συστήνεται σε άτομα με αναπνευστικά νοσήματα, όπως το άσθμα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (η αποκαλούμενη νόσος των καπνιστών), καθώς και στα άτομα άνω των 65 ετών να υποβληθούν σε εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο. Πρόκειται για τις ίδιες ομάδες που συστήνεται να εμβολιάζονται κάθε χρόνο και με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης. Σημειώνεται ότι το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου πρέπει να γίνεται κάθε πέντε χρόνια.

10 Θα κλείσουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο;

Μπορεί και να μη χρειαστεί κλείσιμο των σχολείων με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας. Οπως ανέφερε ο ίδιος την περασμένη Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου το συγκεκριμένο μέτρο, όπου εφαρμόστηκε στο εξωτερικό, δεν αποδείχθηκε ιδιαιτέρως επιτυχές. «Θα δούμε την ώρα εκείνη πώς θα ενεργήσουμε» δήλωσε.

11 Υπάρχουν αποτελεσματικά όπλα για τη θεραπεία της νέας γρίπης;

Ο νέος ιός της γρίπης Α(Η1Ν1) μέχρι στιγμής φαίνεται ότι είναι ευαίσθητος στα αντι-ιικά φάρμακα οσελταμιβίρη (Τamiflu) και ζαναμιβίρη (Relenza). Η Ελλάδα έχει παραγγείλει ποσότητες φαρμάκων ώστε να αυξηθεί το στρατηγικό απόθεμα της χώρας, καλύπτοντας το 20% του πληθυσμού. Τα συγκεκριμένα φάρμακα δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικά. Ωστόσο, επιστήμονες στη Δανία, στο Χονγκ Κονγκ και στην Ιαπωνία τεκμηρίωσαν τα πρώτα κρού σματα του Η1Ν1 που είναι ανθεκτικά στο αντι-ιικό Τamiflu, όχι όμως και στη ζαναμιβίρη. Και τα τρία περιστατικά, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΟΥ, έχουν αναρρώσει. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα αντι-ιικά είναι αποτελεσματικότερα αν χορηγηθούν μέσα στο πρώτο 48ωρο από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

12 Ποια είναι τα ποσοστά θνησιμότητας εξαιτίας της νέας γρίπης;
Οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν πρέπει ναεπικρατεί πσανικός στον πληθυσμό καθώς παρά τη μεγάλη διασπορά του ιού αυτή τη στιγμή, η θνησιμότητα εξαιτίας του είναι ένας θάνατος ανά 5.000 προσβεβλημένα άτομα. Το ποσοστό αυτό είναι αντίστοιχο με εκείνο της εποχικής γρίπης. Πάντως πρόσφατη μελέτη ειδικών του Ιmperial College του Λονδίνου, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Βritish Μedical Journal», έδειξε ότι οι εκτιμήσεις σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων της νέας γρίπης αλλά και των θανάτων εξαιτίας της ανά τον κόσμο μπορεί αυτή τη στιγμή να είναι λανθασμένες. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι ίσως υπάρχει υποεκτίμηση των περιστατικών αλλά και της θνησιμότητας εξαιτίας του ιού καθώς από τις επίσημες καταγραφές είναι πιθανό να διαφεύγουν τόσο κρούσματα τα οποία δεν καταλήγουν ποτέ στα νοσοκομεία όσο και θάνατοι οι οποίοι αποδίδονται σε πνευμονία χωρίς να διερευνηθεί αν πρόκειται για πνευμονία οφειλόμενη στη νέα γρίπη. 13 Τι μπορώ να κάνω για να προφυλαχθώ ή για να προφυλάξω τους άλλους;
Πρέπει να αποφεύγονται οι στενές επαφές με άτομα που νοσούν. Οσοι έχουν ασθενήσει δεν πρέπει να πηγαίνουν στη δουλειά τους (αν πρόκειται για παιδιά στο σχολείο τους), αλλά να μένουν στο σπίτι ώστε να μη μεταδώσουν τον ιό σε άλλους. Καλό είναι να περιορίζονται σε ένα δωμάτιο ώστε να μην κολλήσουν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Ολοι, είτε νοσούν είτε όχι (μπορεί κάποιος να φέρει τον ιό αλλά να μην έχουν ξεκινήσει τα συμπτώματα), πρέπει να καλύπτουν στόμα και μύτη με χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή φτερνίζονται. Το χαρτομάντιλο πρέπει να πετιέται στα σκουπίδια μετά τη χρήση του. Ακόμη πρέπει να πλένουν συχνά τα χέρια, ειδικά ύστερα από βήχα ή φτέρνισμα. Τα καθαριστικά χεριών που περιέχουν αλκοόλ (με περιεκτικότητα τουλάχιστον 62% σε οινόπνευμα) είναι αποτελεσματικά.

14 Τι πρέπει να κάνω αν ταξιδέψω αυτή την περίοδο στο εξωτερικό;

Επειδή πλέον ο ιός έχει «χτυπήσει» τα περισσότερα κράτη του πλανήτη όσοι ταξιδεύουν θα πρέπει να ενημερώνονται από το ΚΕΕΛΠΝΟ, ή από τους δικτυακούς τόπους του ΠΟΥ (www. who. int) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ecdc. europa.eu) για τις τελευταίες πληροφορίες. Σε περίπτωση που ασθενήσουν θα πρέπει να αναζητούν ιατρική βοήθεια στη χώρα όπου βρίσκονται. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προσωπικής υγιεινής. Σημειώνεται πάντως ότι επισήμως ο ΠΟΥ δεν έχει εκδώσει καμία ταξιδιωτική οδηγία η οποία να αποτρέπει τους ταξιδιώτες από το να επισκεφθούν κάποιο μέρος του πλανήτη. Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού ένα τέτοιο μέτρο θα έχει ελάχιστη επίδραση στον έλεγχο της διασποράς του ιού ενώ την ίδια στιγμή θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη επικοινωνία της παγκόσμιας κοινότητας.

15 Μόλις επέστρεψα από το εξωτερικό, τι θα πρέπει να κάνω;
Οσοι επιστρέφουν από το εξωτερικό πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή για επτά ημέρες. Αν στο συγκεκριμένο διάστημα παρουσιάσουν πυρετό ή άλλα συμπτώματα γρίπης πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι ώστε να μη μεταδώσουν τον ιό σε άλλα άτομα. Μόνο αν τα συμπτώματα είναι σοβαρά πρέπει να απευθυνθούν στον γιατρό τους, ο οποίος θα τους δώσει τις κατάλληλες οδηγίες, ή να έλθουν σε επαφή με τα αρμόδια κέντρα του υπουργείου Υγείας- ενημερωτική τηλεφωνική γραμμή για τη γρίπη 1135.