Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Ο σύγχρονος ρόλος του Τύπου

Το ξαφνικό και σχετικά αναπάντεχο κλείσιμο του "Ελεύθερου Τύπου" επανέφερε στην επικαιρότητα το ζήτημα της κρίσης του Τύπου, για την οποία, τόσος λόγος έχει γίνει.

Οικονομική κρίση, λόγω πτώσης των πωλήσεων και κρίση περιεχομένου, αφού, πλέον το κοινό στρέφεται στα άλλα Μέσα και κυρίως στο Διαδίκτυο για να ενημερωθεί άμεσα και για τα νέα που το ενδιαφέρουν. Είναι απόλυτα φυσιολογικό οι εφημερίδες να μην μπορούν να ανταγωνιστούν το Διαδίκτυο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο που έχουν τη δυνατότητα να προβάλλουν στους χρήστες, τηλεθεατές και ακροατές την είδηση ακριβώς τη στιγμή που συμβαίνει.

Αναγκαστικα, λοιπόν, οι εφημερίδες πρέπει να συμβιβαστούν με αυτήν την πραγματικότητα και να αναλάβουν το ρόλο που τους αρμόζει και για τον οποίον μπορούν να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο: Αυτόν της ανάλυσης των γεγονότων. Οι εφημερίδες είναι, πλέον, αναγκασμένες μέσω της έρευνας να ασχοληθούν με το παρελθόν και το μέλλον των γεγονότων και να αφήσουν το παρόν στα ΜΜΕ που βασίζονται στην τεχνολογία και στην αστραπιαία μετάδοση της πληροφορίας.

Η πληροφορία πλέον, μεταδίδεται πολύ αργά με τις εφημερίδες, από τη στιγμή που άλλοι δίαυλοι της δίνουν τη δυνατότητα να προχωρήσει γρηγορότερα.

Η εφημερίδα όμως έχει ένα ισχυρό πλεονέκτημα σε σχέση με τα ηλεκτρονικά μέσα αφού διαθέτει το χρονικό περιθώριο να αναλύσει κάποιο γεγονός, τα αίτια που το προκάλεσαν, την επιρροή του στην κοινωνία και το ενδεχόμενο να οδηγήσει σε μελλοντικά γεγονότα ή καταστάσεις. Τα μέσα του άμεσου παρόντος δεν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν αυτό, διότι θα χάσουν τις εξελίξεις. Η εφημερίδα μπορεί, διότι από την προηγούμενη μέρα τις έχει χάσει ήδη.

Είναι απαραίτητο να υπάρξει διαχωρισμός του ρόλου, τον οποίο εξυπηρετεί το κάθε μέσο. Όμορφη σχεδίαση, ένθετα, κουπόνια και υποτιθέμενες αποκλειστικότητες είναι εφήμερα αντίδοτα.

Οι εφημερίδες, για το καλό τους και για την επιβίωσή τους, οφείλουν να εκσυγχρονίσουν τη "νοοτροπία" τους και να συμβιβαστούν με τις σύγχρονες εξελίξεις προσαρμόζοντας το περιεχόμενό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: