Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Σε κατάσταση βρασμού

Σε κατάσταση βρασμού η χώρα το Σαββατοκύριακο. Η πιο θερμή ημέρα του καλοκαιριού, έως τώρα τουλάχιστον, θα είναι η σημερινή, αφού σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ο υδράργυρος στην ηπειρωτική χώρα και τη νότια Κρήτη θα «σκαρφαλώσει» στους 41- 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη νησιωτική χώρα η θερμοκρασία θα είναι λίγο χαμηλότερη, στους 36-39 βαθμούς.

Σε υψηλά επίπεδα θα είναι το θερμόμετρο και την Κυριακή, με τις μέγιστες τιμές στη δυτική και βόρεια Ελλάδα να φτάνουν τους 37-39 βαθμούς, στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα τους 41-43 βαθμούς και στην περιοχή του Αιγαίου τους 38-40 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο, από Δευτέρα αναμένεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας από τα βόρεια, καθώς θα επικρατήσουν ισχυροί βοριάδες, οι οποίοι τοπικά θα φτάσουν και τα 8 μποφόρ. Και το μελτέμι εκτιμάται ότι θα επικρατήσει καθ΄όλη τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά τον περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων και την αποφυγή της πολύωρης έκθεσης στον ήλιο.

Στην προσπάθεια να προσφέρουν δροσιά δήμοι και νομαρχίες, θέτουν στη διάθεση του κοινού κλιματιζόμενες αίθουσες.

Στο Δήμο Αθηναίων ανοίγουν οι πόρτες στις 20 κλιματιζόμενες Λέσχες Φιλίας που έχει υπό την αιγίδα του. Οι Λέσχες θα παραμείνουν ανοικτές όλο το Σαββατοκύριακο, από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ.

Κύμα φυγής

Σε εξέλιξη βρίσκεται το δεύτερο μεγάλο κύμα εξοδούχων που εγκαταλείπει τα αστικά κέντρα. Η κίνηση είναι αρκετά αυξημένη στο εθνικό οδικό δίκτυο, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τους σταθμούς των ΚΤΕΛ.

Το Σαββατοκύριακο έχουν προγραμματιστεί 59 δρομολόγια από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου για το Αιγαίο και την Κρήτη.

Επιπλέον δρομολόγια έχουν προγραμματίσει και τα ΚΤΕΛ.

Ωστόσο, μετ΄εμποδίων διεξάγεται η κυκλοφορία στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο λόγων έργων οδοποίας.


Ακραία καιρικά φαινόμενα

Καύσωνας και ανεξέλεγκτες πυρκαγιές πλήττουν τη μισή Ευρώπη. Στη Σερβία, ένας άνθρωπος πέθανε από τον καύσωνα, στη Σαρδηνία έχασαν τη ζωή τους από τους πυρκαγιές, ενώ εκτός ελέγχου εξακολουθούν να μαίνονται οι πυρκαγιές στην Ισπανία και την Κορσική. Τέλος, στην Ισπανία, από τις αρχές της εβδομάδας από τις πυρκαγιές έχουν καεί τουλάχιστον 170.000 στρέμματα βλάστησης, ενώ πέντε πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους.

Την ίδια ώρα, μεγάλη κακοκαιρία πλήττει την Πολωνία όπου μάλιστα υπάρχουν και νεκροί. Στην Τσεχία, ένας άνθρωπος αγνοείται από τις καταστροφές, ενώ στην Αυστρία μεγάλες είναι οι ζημιές σε σπίτια και καταστήματα. Τέλος, πλημμύρες πλήττουν τη βορειοανατολική Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: