Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Αφρικανικό Σαββατοκύριακο

Ανεβαίνει και πάλι η θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες, καθώς από αύριο εξασθενούν τα μελτέμια, ενώ θερμές μάζες αναμένονται από την Αφρική, ανεβάζοντας τον υδράργυρο στη χώρα μας "στο κόκκινο."

Οι πιο ζεστές ημέρες θα είναι το Σάββατο και η Κυριακή όπου το θερμόμετρο αναμένεται να δείξει έως 43 βαθμούς Κελσίου, αλλά υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν και την Παρασκευή, κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

Συγκεκριμένα, αύριο Παρασκευή, οι μέγιστες τιμές στη δυτική Ελλάδα θα είναι 39-41 βαθμοί, στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα 37-39 βαθμοί και περιοχή Αιγαίου 34-36 βαθμοί Κελσίου.

Το Σάββατο ο υδράργυρος στην ηπειρωτική χώρα θα "σκαρφαλώσει" στους 41-43 βαθμούς, ενώ στη νησιωτική χώρα θα φτάσει στους 37-39 βαθμούς Κελσιου.

Σε υψηλά επίπεδα θα είναι το θερμόμετρο και την Κυριακή, με τις μέγιστες τιμές στη δυτική και βόρεια Ελλάδα να φτάνουν τους 37-39 βαθμούς, στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα τους 41-43 βαθμούς και στην περιοχή του Αιγαίου τους 38-40 βαθμούς Κελσιου.

Πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από τη Δευτέρα, καθώς άνεμοι ισχυροί από βόρειες διευθύνσεις θα πνέουν από την Κυριακή.

Κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο

Για αύριο Παρασκευή 24/7/09 πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές: Νομαρχίες Αθηνών , Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής , Πειραιώς , Εύβοιας , Βοιωτίας , Κορινθίας, Αργολίδος, Κυκλάδων, Λέσβου , Χίου , Σάμου (μόνο για νήσο Ικαρία) καθώς και Περιφέρεια Κρήτης.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

Παράλληλα η ΓΓΠΠ εφιστά την προσοχή των πολιτών και προτείνει να λάβουν υπόψη τους τις υψηλές θερμοκρασίες καθώς και τα απαραίτητα ΜΕΤΡΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ *, ακολουθώντας τις οδηγίες των κρατικών και τοπικών αρχών.

1. Μέτρα Αυτοπροστασίας διατίθενται στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΠ (www.civilprotection.gr) και επιπλέον διανέμονται στις Νομαρχίες και Περιφέρειες ανά την Επικράτεια.

2. Αναλυτικές Συστάσεις και Μέτρα Αυτοπροστασίας που αφορούν την υγεία, παρέχονται από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Εφιστάται όλως ιδιαιτέρως η προσοχή των πολιτών στην αυστηρή τήρηση της απόφασης των οικείων Νομαρχιακών αρχών για την απαγόρευση της κυκλοφορίας ,σε δάση και ευαίσθητες περιοχές .

Ειδικότερα, οι εκδρομείς παρακαλούνται:

-να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς για οποιαδήποτε λόγο στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

-να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά.

-να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν.

Τέλος υπενθυμίζεται ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός ΄Εκτακτης Ανάγκης 112, που μπορείτε να καλείτε σε ανάλογες καταστάσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.

Προφυλάξεις από καύσωνα

Οι οδηγίες προφύλαξης που συνιστώνται γαι τον καύσωνα από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και το ΕΚΑΒ είναι οι εξής:

-Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία. Παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη αποφεύγοντας τους χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
-Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα μάλιστα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία. Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
-Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Φορέστε καπέλο ή άλλο κάλυμμα από φυσικό υλικό, που να επιτρέπει καλό αερισμό του κεφαλιού.
-Προτιμήστε τα ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά και περιορίστε τα λιπαρά. Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν η εφίδρωση είναι έντονη, τότε συστήνεται η πρόσθετη λήψη αλατιού για να κρατηθεί το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό. Επίσης, συνιστάται να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά.
-Συνιστώνται πολλά χλιαρά ντους κατά την διάρκεια της ημέρας. Καλό θα είναι επίσης να τοποθετούνται υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό, σαν προστατευτικά μέτρα.
-Επίσης, συστήνεται η χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών, που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ήλιου.
-Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ) θα πρέπει να συμβουλευτούν το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών, κατά περίπτωση. Ιδιαίτερα, όσοι παίρνουν φάρμακα, πρέπει να συμβουλεύονται τον ιατρό τους, αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, επειδή μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος.
-Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με διάφορα μέσα συγκοινωνίας, κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης.

Για νεογνά και βρέφη

-Τα νεογνά πρέπει να είναι ντυμένα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Προτιμότερο είναι τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
-Όταν κάνει ζέστη να τους προσφέρονται συχνά, εκτός από γάλα (μητρικό ή άλλο) και άλλα υγρά όπως χαμομήλι, νερό, κλπ.
-Τα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά καλό είναι να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.
Καλό είναι τα παιδιά να μην παραμένουν πολύ ώρα στον ήλιο μετά το μπάνιο και να φορούν πάντα καπέλο.

Για ηλικιωμένους

-Το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον είναι επικίνδυνο για τους ηλικιωμένους και για το λόγο αυτό αν ο δροσισμός του διαμερίσματος στην μεγάλη ζέστη είναι δύσκολος, προτιμότερη είναι η μετακίνηση των ηλικιωμένων σε δροσερότερες περιοχές της χώρας, όταν βέβαια υπάρχει η δυνατότητα.
-Αν η μετακίνηση των ηλικιωμένων σε παραθαλάσσια περιοχή ή σε βουνό δεν είναι εύκολη, τότε η παραμονή τους σtα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών είναι μια σχετικά εύκολη λύση.
-Το δωμάτιο ή το σπίτι γενικά, κατά τη διάρκεια των ζεστών ωρών της ημέρας πρέπει να είναι ερμητικά κλειστό, αφού όμως έχει δροσιστεί και μείνει ανοιχτό όλη τη νύχτα.
-Οι οικογένειες που έχουν ηλικιωμένα άτομα, καλό θα είναι να φροντίζουν να μην τα εγκαταλείπουν μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας από το σπίτι. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να εξασφαλίσουν κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: