Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

"Μπλόκο" στον Μπουργκάς - Αλεξ/πολη από τη νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας

Μέχρι χθες, είχε γίνει γνωστή η πρόθεση της βουλγαρικής κυβέρνησης να «παγώσει», έστω και προσωρινά, τα σχέδια για τον αγωγό South Stream, αλλά και για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Μπέλενε και τα δύο έργα με ισχυρό ρωσικό ενδιαφέρον καθώς συμμετέχουν οι κρατικές εταιρείες Atomstroyexport και Gazprom. Τηλεγράφημα ωστόσο του πρακτορείου Novinite, επικαλούμενο δηλώσεις στελέχους του κόμματος που ανέλαβε πρόσφατα την εξουσία, αναφέρει ότι η κυβέρνηση του GERB είναι πιθανόν να ακυρώσει το έργο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για τον Ρόσεν Πλεβνελίεφ, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους επικρατέστερους υποψήφιους να αναλάβουν υπουργικό θώκο στη νέα κυβέρνηση με πιο πιθανό χαρτοφυλάκιο αυτό του υπουργείου περιφερειακής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Πλεβνελίεφ, στο κρατικό ραδιόφωνο της γειτονικής χώρας, «δεν θεωρούμε ότι υπάρχει λογική βάση στο project Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και δεν έχουμε πρόθεση να υλοποιήσουμε έργα που από μόνα τους καταλήγουν σε αδιέξοδο». Υπενθυμίζεται ότι μετά την ανακοίνωση...
του αποτελέσματος των πρόσφατων εκλογών στη γειτονική χώρα, ο ηγέτης του κόμματος GERB ζήτησε από τον απερχόμενο υπουργό ενέργειας Ντιμιτρόφ να παγώσουν οι εργασίες σε σχέση με όλα τα ενεργειακά projects μεγάλης κλίμακας της προηγούμενης κυβέρνησης. Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, σχολιάζοντας την είδηση ανέφεραν ότι η Αθήνα παρακολουθεί «αυτά που γράφονται και μεταφέρονται», προσθέτουν ωστόσο ότι επί του παρόντος δεν πρέπει «να ερμηνεύονται κατά γράμμα όσα μεταδίδονται από τα βουλγαρικά μέσα». Και αυτό γιατί είναι πολύ πιθανόν να εντάσσονται στο μετεκλογικό κλίμα που επικρατεί στη γειτονική χώρα. Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται ότι οι εξελίξεις σε σχέση με το έργο προχωρούν ομαλά, ενώ όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στο έργο στη Βουλγαρία θα κάνουν ό,τι πρέπει προκειμένου να κυλήσουν με βάση τον προγραμματισμό τα έργα.

Για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη έχει ήδη δημιουργηθεί η εταιρεία Transbalkan Oil Pipeline BV στην οποία μετέχουν με ποσοστό 51% οι ρωσικές εταιρείες Gazpromneft, Rosneft και Transneft, 24,5% οι βουλγαρικές Bulgargas και Technoexportstroy, 23,5% τα ΕΛΠΕ και η Θράκη και 1% το Ελληνικό Δημόσιο.Τρεις δήμοι στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, οι δήμοι Burgas, Pomorie, and Sozopol, έχουν ταχθεί με τοπικά δημοψηφίσματα εναντίον του έργου, χωρίς ωστόσο τα δημοψηφίσματα αυτά να συγκεντρώσουν το απαραίτητο ποσοστό συμμετοχής ώστε να καταστούν δεσμευτικά με βάση τα ισχύοντα στη γειτονική χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: