Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Πέθανε ο Ντέιβιντ Κάρανταϊν

Ο δημοφιλής αμερικανός ηθοποιός Ντέιβιντ Κάρανταϊν βρέθηκε σήμερα νεκρός σε δωμάτιο ξενοδοχείου στην Ταϊλάνδη.

Το δυσάρεστο γεγονός ανακοίνωσε ο μάνατζερ του 72χρονου ηθοποιού, Τσακ Μπίντερ. Ο Μπίντερ δήλωσε ότι οι συνθήκες του θανάτου του είναι υπό έρευνα και ότι δεν μπορεί να δώσει οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.

Αξιωματούχοι της πρεσβείας ανέφεραν ότι δεν είχαν λεπτομέρειες για τα αίτια του θανάτου του 73χρονου ηθοποιού, ο οποίος βρισκόταν στην Μπανγκόκ για τα γυρίσματα της ταινίας "Stretch" του Γάλλου σκηνοθέτη Σαρλ ντε Μο.

"Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο Ντέιβιντ Καραντάιν απεβίωσε στην Μπανγκόκ. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του", δήλωσε αξιωματούχος της πρεσβείας.

Ο Ντέιβιντ Καραντάιν είχε γεννηθεί το 1936 στο Χόλιγουντ και ήταν γιος του επίσης διάσημου ηθοποιού Τζον Καραντάιν, ενώ το πραγματικό όνομα ήταν Τζον Άρθουρ Καραντάιν.


Ο Ντέιβιντ Κάρανταϊν, ήταν γνωστός παγκοσμίως από τη συμμετοχή του στη θρυλική τηλεοπτική σειρά της δεκαετίας του 70', "Κουνγκ Φου", ενώ οι νεότεροι θα τον θυμούνται ως τον κακό "Μπιλ" στις ταινίες του Τραντίνο "Kill Bill: vol. 1" και "Kill Bill: Vol. 2".

Στην καριέρα του έπαιξε σε πάνω από εκατό ταινίες, περισσότερες από 20 τηλεοπτικές σειρές, ενώ είχε δουλέψει και στο θέατρο.

Ξεπερνώντας τον χωρισμό

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ξεπεράσεις έναν χωρισμό. Ο συνηθέστερος και πιο αποτελεσματικός είναι ο εξής: Πίνεις μισό μπουκάλι βότκα, μισό μπουκάλι ουίσκι και ένα μπουκάλι τεκίλα και αν επιζήσεις τη νύχτα, ξυπνάς το πρωί και σκέφτεσαι "θέε μου να ζήσω και να πάει να πνιγεί η σκύλα".

Άλλοι πάλι θέλουν να το ξεπεράσουν κάνοντας την πίκρα τους δημόσιο θέαμα, όπως ο νεοζηλανδός της ιστορίας μας. Ο 29χρονος Anthony Gardiner για να ξεπεράσει το χωρισμό του, διοργανώνει κυνήγι θησαυρού με έπαθλο το δαχτυλίδι των αρραβώνων(αξίας 3,268$). Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας(Ουέλινγκτον) την Κυριακή για να συμμετέχουν στο πρωτότυπο "σαφάρι".

"Γνώρισα μια κοπέλα, η οποία νόμιζα ότι ήταν η γυναίκα της ζωής μου. Αγόρασα το δαχτυλίδι, αλλά αποδείχθηκε ότι δεν ήθελε να προχωρήσουμε" δήλωσε ο πικραμένος και βιαστικός Anthony.

Ο 29χρονος θα δημοσιεύει γρίφους για το που βρίσκεται το δαχτυλίδι μέσω της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης Twitter(http:/twitter.com/donoogle_com) και αν οι δαχτυλιδοκυνηγοί δεν το βρούν μέχρι το βράδυ της Κυριακής, οι γρίφοι θα μετατραπούν σε οδηγίες.

Έχοντας αγοράσει το δαχτυλίδι στο Χονγκ Κονγκ δεν ήταν δυνατόν -όπως δήλωσε- να το επιστρέψει και δεν ήθελε να το πουλήσει, οπότε το έβαλε ως τρόπαιο σε κυνήγι θησαυρού.

Ο 29χρονος δήλωσε ότι το δαχτυλίδι "του έφερε κακή τύχη" και ότι επιθυμεί "να το βρει κάποιος που έχει μια καλή κοπέλα και θέλει να της το προσφέρει".

Και εδώ ξαναγυρίζουμε στον πρώτο τρόπο για να ξεπεράσεις τον χωρισμό. Μπορεί να έχει ρίσκο, να σου καταστρέφει το στομάχι και να σου στερεί 1-2 μέρες από τη ζωή σου, λόγω Hangover, αλλά είναι αξιοπρεπής.

Άσε ρε Anthony που δεν μπορούσες να το επιστρέψεις και δεν θές να το πουλήσεις. Κάλεσμα στην πρώην να γυρίσει είναι το "σαφάρι" και θυμίζει τους τύπους που κάνουν "απόπειρες" αυτοκτονίας ή τρέχουν με μια φωτογραφία στο σπίτι της..."μωρό μου τις έκαψα όλες, αλλά αυτή δεν μπόρεσα". Χίλιες φορές βουτιά στο βαρέλι με το ουίσκ

Ψέμα η "προίκα" των 9 εκατ. ευρώ που άφησε ο Κυριακού

Πέρασαν 100 ημέρες από την εκλογή του Σπύρου Καπράλου στην προεδρεία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και θέλησε σήμερα όχι να κάνει τον πρώτο «μίνι απολογισμό» όπως κάνουν στις ΗΠΑ, αλλά κυρίως να απαντήσει στον Μίνωα Κυριακού για όσα είχε πει αποχωρώντας στις 10 Φεβρουαρίου.
Ας ξεκινήσουμε από το ταμείο. Έψαξε από εδώ, έψαξε από εκεί για τα 9 εκατ. που είπε ο Μίνωας Κυριακού ότι άφησε, αλλά...
Τα 9 εκατ. ευρώ "προίκα" δεν βρέθηκαν.
Όχι, λεφτά άφησε, αλλά μόλις 3.9 εκατ. ευρώ.
Αυτό μάθαμε σήμερα δια στόματος Καπράλου:
«Στα ταμεία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής δεν βρέθηκαν 9 εκατομμύρια ευρώ, αλλά 4.9 εκατομμύρια. Από αυτά τα χρήματα, το ένα εκατομμύριο ανήκει σε εταιρεία η οποία το είχε διαθέσει για τον περιβάλλοντα χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Συμπερασματικά, το ποσό που έχουμε στη διάθεσή μας για τη λειτουργία της ΕΟΕ είναι 3.9 εκατομμύρια ευρώ».
Αντίθετος είναι ο κ. Καπράλος και με την περικοπή των προνομίων και ετοιμάζει δική του πρόταση: «Στο παρελθόν, τα προνόμια στους αθλητές δίνονταν πολύ απλόχερα. Τώρα η Πολιτεία πήρε απόφαση να κοπούν. Εμείς δεν συμφωνούμε ούτε με το ένα μέτρο, ούτε και με το άλλο. Θα κοιτάξουμε ώστε να καταθέσουμε σειρά προτάσεων έτσι ώστε να βρεθεί μια μέση λύση στο συγκεκριμένο θέμα. Θα πρέπει να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, αφού είναι γεγονός ότι οι αθλητές χρειάζονται προνόμια, όχι όμως υπερβολικά».
Εξασφάλισε από τώρα χρήματα για την Ολυμπιακή προετοιμασία αντίθετα δηλαδή με τη διοίκηση Κυριακού που βρήκε λεφτά τα δύο τελευταία χρόνια πριν από το Πεκίνο. «Όπως ανακοίνωσαν οι κ.κ Παπαθανασίου και Ιωαννίδης, 30 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την επιχορήγηση του τετραετούς κύκλου της προολυμπιακής προετοιμασίας εκ των οποίων τα 8 εκατ. θα δοθούν εντός του 2009. Ακόμη χαιρετίζουμε το γεγονός ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, εγκρίθηκε τόσο νωρίς από την Πολιτεία ο ετήσιος προϋπολογισμός των αθλητικών ομοσπονδιών και πλέον, όλοι έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο να γνωρίζουν το ακριβές ποσό της χρηματοδότησης τους, για το 2009, αλλά και να λειτουργήσουν καλύτερα θέτοντας τέλος σε σχετικά προβλήματα του παρελθόντος».
Για τα κριτήρια, το μοίρασμα των χρημάτων θα αποφασίσει αύριο η Ολομέλεια αφού το σχέδιο είναι έτοιμο.
Για το ντόπινγκ θα συνεχίσουμε τους ελέγχους: «Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενώσουμε τη φωνή μας, με όλους όσοι επιθυμούν καθαρό αθλητισμό. Για τους Μεσογειακούς Αγώνες της Πεσκάρα όλοι οι αθλητές θα περάσουν από ντόπινγκ κοντρόλ και όσοι αποτύχουν δεν θα μπουν στο αεροπλάνο για την Ιταλία. Όσον αφορά στις Ευρωπαϊκής Ημέρες Νεότητας, θα γίνουν ενδεικτικά κάποιοι έλεγχοι».
Τέλος για την επικοινωνία, σε λίγες ημέρες θα λειτουργεί η ιστοσελίδα που είναι «νεκρή» εδώ και μήνες, ενώ όπως είπε ο κ. Καπράλος «αναβάθμισαν την επικοινωνία» με νέα λίστα διαπιστευμένων.
Όπως είδατε δεν σχολιάσαμε τίποτε, όμως εδώ θα πρέπει να πούμε ότι αυτό δεν είναι επικοινωνία. Είναι ενημέρωση. Η επικοινωνία είναι άλλο πράγμα και δεν θα το κάνει η ΕΟΕ. Μία λίστα δεν λύνει το πρόβλημα της ασυνέπειας στην ενημέρωση και της αδυναμίας στήριξης των θέσεων της ΕΟΕ.
Ας είναι όμως.
Μόλις 100 ημέρες πέρασαν.
Χρόνος να διορθώσουν τα πράγματα υπάρχει…

Με… φιλοφρονήσεις περιμένουν να πάρουν τα 60 εκατ. δολ.

Η χρεοκοπία της General Motors εκτός από μεγάλο πλήγμα στην Αμερικάνικη βιομηχανία είναι πολύ μεγάλο πλήγμα και για τους Καναδούς και τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ο αμερικανικός κολοσσός ήταν χορηγός στη διοργάνωση του 2010 με περίπου 60 εκατ. δολ. από τα οποία τα περισσότερα με τη μορφή αυτοκινήτων και φορτηγών και σε μετρητά περίπου 12 εκατ. δολ.
Και δεν είναι μόνο η χορηγία της GM. Η εταιρία συντηρεί δική της εγκατάσταση για χόκεϊ στο Βανκούβερ όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία που τράβηξε το greek-olympics σε επίσκεψη του στο General Motors Place πριν από μερικούς μήνες.
Όπως είναι γνωστό η αυτοκινητοβιομηχανία κήρυξε πτώχευση με σκοπό να διασωθεί, κλείνει σχεδόν όλα τα εργοστάσια και φυσικά όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις δεν θα πληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Αυτό το τελευταίο φοβίζει το Βανκούβερ που μπορεί να μην έκανε υπερβολές στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων – έχουν και το πάθημα του Μόντρεαλ – όμως τα χρήματα δεν περισσεύουν.
Τα 12 εκατ. που περιμένουν να πάρουν σε μετρητά είναι ένα σημαντικό ποσό. Η GM από την πλευρά της τονίζει ότι δεν θα επηρεαστεί η χορηγία από τις εξελίξεις και ότι η συμφωνία θα εκτελεστεί, αφού είναι εξασφαλισμένα και το υλικό, αλλά και τα χρήματα. Στο ίδιο μήκος κύματος και η δηλώσεις της Οργανωτικής Επιτροπής που υπογραμμίζουν την άριστη συνεργασία και ότι είναι η GM εξαιρετικός συνέταιρος.
Με… φιλοφρονήσεις προσπαθούν οι Καναδοί να υλοποιήσουν τη χορηγία των 60 εκατ. δολ. μια χορηγία που μπορεί να έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου τρία χρόνια, όμως τα πολλά λεφτά είναι πάντα στο τέλος.
Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση το τέλος δεν είναι οι Αγώνες, αλλά το κλείσιμο της εταιρίας…

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

ΑΠΛΑ ΕΛΕΟΣ!!!!!!

Προφυλακιστέες κρίθηκαν, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, η σύζυγος και η μία κόρη του κατηγορούμενου στην υπόθεση της Siemens, Χρήστου Καραβέλα, ο οποίος καταζητείται από τις ελληνικές αρχές.
Οι άλλες δύο κόρες τού Χρ.Καραβέλα, μετά την απολογία τους στον ανακριτή, αφέθηκαν ελεύθερες με περιοριστικούς όρους (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους 3 φορές τον μήνα) και εγγύηση 1 εκατ. ευρώ η κάθε μία.
Ωστόσο, όπως μετέδωσε η ΝΕΤ, οι δύο κόρες που αφέθηκαν ελεύθερες δηλώνουν αδυναμία να πληρώσουν το ποσό της εγγύησης, επειδή οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους έχουν «παγώσει». Κατά συνέπεια είναι πιθανό να προφυλακιστούν και αυτές.
Στις απολογίες τους, και οι τρεις κόρες του πρώην διευθυντικού στελέχους της Siemens δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν για την ύπαρξη των τραπεζικών λογαριασμών στους οποίες εμφανίζονται συνδικαιούχοι. Όπως υποστήριξαν, ο πατέρας τους είχε υπογράψει και δεν είχαν κάνει ποτέ χρήση αυτών των τραπεζικών λογαριασμών.
Η σύζυγος του Χρήστου Καραβέλα αντιμετωπίζει την κατηγορία της συνέργιας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, καθώς εμφανίζεται συνδικαιούχος σε περισσότερους λογαριασμούς από τις κόρες της και με μεγαλύτερα ποσά.
Ο δικηγόρος της οικογένειας κ. Ι. Μαρκουλάκος, κάλεσε τους πολίτες να κρίνουν τις ενέργειες της Δικαιοσύνης που συλλαμβάνει νέα παιδιά και με τόσο σοβαρές κατηγορίες, επειδή ο πατέρας τους δεν εμφανίστηκε να καταθέσει.
"Δεν μπορεί να φυλακίζονται παιδιά 22 και 23 ετών γιατί ο πατέρας τους τους αγόρασε ένα σπίτι ή τους έδωσε κάποιο σπίτι" είπε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται, ότι ο ειδικός τέταρτος ανακριτής K. Ζαγοριανός εξέδωσε την προηγούμενη Παρασκευή διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον κ.Καραβέλα, ο οποίος δεν παρουσιάστηκε για να απολογηθεί, ακολουθώντας το παράδειγμα Χριστοφοράκου.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του αναφέρεται στην ημερομηνία ενημέρωσης του υπουργείου για το κρυπτογραφημένο σήμα της Πρεσβείας μας στην Ουρουγουάη, αναφορικά με τον φυγόδικο Χρ. Καραβέλα.
Ειδικότερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά από ενδελεχή έρευνα στο πρωτόκολλο του υπουργείου, ανακοίνωσε τα εξής: "Το κρυπτογραφημένο σήμα της Πρεσβείας της χώρας μας στην Ουρουγουάη έφτασε με κλητήρα του υπουργείου Εξωτερικών στο υπουργείο Δικαιοσύνης, την Τετάρτη 27 Μαΐου 2009 στις 14:30 και όχι την Τρίτη 26 Μαΐου 2009, όπως αναφέρεται λανθασμένα σε μερίδα του Τύπου. Το ίδιο έγγραφο πρωτοκολλήθηκε στο εμπιστευτικό πρωτόκολλο του γραφείου υπουργού του υπουργείου Δικαιοσύνης την Τετάρτη επίσης 27 Μαΐου 2009. Συνεπώς, τα σχόλια σε μερίδα του Τύπου για δήθεν "48ωρο καθυστέρησης" του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι παντελώς ανυπόστατα".
"Η Δικαιοσύνη κάνει καλά τη δουλειά της με το δικό της χρόνο", δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της ΝΔ, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη δικαστική έρευνα για τη Siemens.
Η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι ισχύει η χθεσινή της δήλωση ότι αναλαμβάνει την ευθύνη στο θέμα που αφορά στην καθυστέρηση ενημέρωσης για την εξαγωγή περιουσιακών στοιχείων του Χρήστου Καραβέλα, στην Ουρουγουάη.
Πρόσθεσε, όμως, ότι "επειδή περίσσεψε η υποκρισία και ο φαρισαϊσμός θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η συνεργασία μου με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Δένδια είναι άψογη".
Τέλος, ανέφερε, ότι οι όποιες ολιγωρίες στη δημόσια διοίκηση που σχετίζονται με τη διαφυγή του κ. Καραβέλα θα φανούν από την ένορκη διοικητική εξέταση και θα αποδοθούν ευθύνες.

Απολογούνται σήμερα Γεωργίου και Σκαρπέλης

Απολογούνται σήμερα οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της Siemens Ηλίας Γεωργίου, πρώην στέλεχος της εταιρείας και Γ. Σκαρπέλης πρώην στέλεχος του ΟΤΕ.
Οι δυο κατηγορούμενοι προσήχθησαν το πρωί της Δευτέρας ενώπιον του ανακριτή με τους συνηγόρους τους, οι οποίοι δήλωσαν ότι εξακολουθούν να μην έχουν παραλάβει το σύνολο της δικογραφίας - που εξακολουθεί από το πρωί του Σαββάτου να φωτοτυπείται από ειδικό συνεργείο δικαστικών υπαλλήλων - και ως εκ τούτου αδυνατούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.
Ζήτησαν από τον ανακριτή να προβεί σε ανάκληση των ενταλμάτων σύλληψης που εκδόθηκαν σε βάρος των δυο την Παρασκευή το απόγευμα, να επιβάλλει περιοριστικούς όρους και να δώσει πολυήμερη προθεσμία, ώστε να προλάβουν να μελετήσουν τα στοιχεία της υπόθεσης.
Ο ανακριτής δεν έκανε δεκτό το αίτημά τους και χορήγησε την προθεσμία για την Τετάρτη, οπότε και λήγει το όριο των πέντε ημερών που ορίζει ο νόμος στις περιπτώσεις κρατουμένων.
Στο μεταξύ, οι συνήγοροι ενημερώθηκαν για την έκδοση βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών (αριθμός 1709/2009) το οποίο έκανε δεκτό το αίτημα που υπέβαλε ο κατηγορούμενος Γιώργος Σκαρπέλης για χορήγηση εγγράφων της δικογραφίας.
Στο σκεπτικό του βουλεύματος αναφέρεται ότι το δικαίωμα του κατηγορουμένου να λάβει γνώση του συνόλου των εγγράφων και στοιχείων του φακέλου δικογραφίας αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ουσιαστική άσκηση του δικαιώματος ακροάσεως όπως ορίζεται στο Σύνταγμα.
Αναφέρει επίσης στο βούλευμα ότι το δικαίωμα γνώσης της δικογραφίας από τον κατηγορούμενο συνδέεται κατά κανόνα με την κορυφαία στιγμή άσκησης της υπεράσπισής του, δηλαδή την απολογία του, που αποτελεί και τον πυρήνα του δικαιώματος ακροάσεώς του.
Το βούλευμα απορρίπτει τα αιτήματα για ακύρωση της κλήσης σε απολογία, για ακυρότητα της πράξης γνωστοποίησης του κατηγορητηρίου, καθώς και για τη μετάφραση εγγράφων. Δέχεται επίσης, ότι καλώς έχουν συμπεριληφθεί στη δικογραφία τα έγγραφα της αμερικανικής δικηγορικής εταιρίας Ντεμπεβουάζ και Κλίμπτον, που διενήργησε εσωτερικό έλεγχο στη μητρική Siemens.
Τέλος, αναφέρει ως προς το αίτημα της πραγματογνωμοσύνης που ζητούν οι κατηγορούμενοι προκειμένου να προσδιοριστεί αν και πόση ζημιά υπέστη ο ΟΤΕ από την επίμαχη σύμβαση με τη Siemens το 1997, ότι εφόσον κριθεί αναγκαίο μπορεί να διαταχθεί στη διάρκεια της ανάκρισης.
Ωστόσο, εντολή για την άσκηση έφεσης κατά αυτού του βουλεύματος έδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Κυριάκος Καρούτσος, ο οποίος ήδη ανέθεσε σε αντεισαγγελέα Εφετών να προχωρήσει τις διαδικασίες.
Σε δηλώσεις τους οι συνήγοροι των δυο κατηγορουμένων σχολίασαν την κίνηση του κ. Καρούτσου, κάνοντας λόγο για περίεργη σπουδή της Εισαγγελίας Εφετών. Σύμφωνα με τον κ. Ματζουράνη συνήγορο του κ. Σκαρπέλη, η κίνηση της Εισαγγελίας Εφετών "πρέπει να αξιολογηθεί σε σχέση με την ολιγωρία που άνοιξε τα σύνορα για τους δυο φυγόδικους κατηγορούμενους και είναι επικίνδυνοι για το σύστημα και το κυβερνητικό κόμμα", ενώ ο κ. Πάρσαλης συνήγορος του κ. Γεωργίου έκανε λόγο σε δηλώσεις του "για περίεργη σπουδή της Εισαγγελίας Εφετών, τη στιγμή που το βούλευμα ενισχύει τη μήνυση σε βάρος του ανακριτή για υπεξαγωγή εγγράφων".

Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Άκαρπες οι έρευνες

Όλη τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη συνεχίστηκαν οι έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους Airbus της αεροπορικής εταιρείας Air France το οποίο εξαφανίστηκε μυστηριωδώς στη μέση του Ατλαντικού ενώ πραγματοποιούσε πτήση από το Ρίο ντε Ζανέιρο στο Παρίσι, με 228 επιβάτες και πλήρωμα.

Δύο αεροπλάνα της βραζιλιάνικης πολεμικής αεροπορίας, με ηλεκτρονικά βοηθήματα και ραντάρ επιχειρούσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας να βρουν κάποιο ίχνος του αεροσκάφους σε απόσταση 1100 χιλιομέτρων από τις ακτές της Βραζιλίας.

Το αεροσκάφος, που εκτελούσε την πτήση AF 447, απογειώθηκε από το Ρίο το βράδυ της Κυριακής και αναμενόταν να προσγειωθεί το πρωί της Δευτέρας στο Παρίσι. Δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του καθώς χάθηκε περίπου στα μισά της απόστασης μεταξύ Βραζιλίας και Αφρικής.

Περίπου 24 ώρες μετά την εξαφάνισή του, δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία ελπίδα να βρεθούν επιζώντες. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, παραδέχτηκε ότι οι πιθανότητες να εντοπιστούν επιζώντες είναι "μηδαμινές". Εάν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο θα πρόκειται για τη χειρότερη καταστροφή στην ιστορία της Air France, μιας εταιρείας που δεν είχε κανένα νεκρό σε ατύχημα μετά τη συντριβή του Κονκόρντ, τον Ιούλιο του 2000. Τότε είχαν χάσει τη ζωή τους 113 άτομα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών της Γαλλίας στο αεροσκάφος επέβαιναν άτομα από 32 χώρες. Μεταξύ αυτών ήταν 73 Γάλλοι (61 επιβάτες και 12 μέλη του πληρώματος), 58 Βραζιλιάνοι και 26 Γερμανοί.

Οι έρευνες επικεντρώνονται σε μια ζώνη που απέχει 1100 χλμ. από τις ακτές της Βραζιλίας, στα βόρεια και βορειοανατολικά της πόλης Νατάλ. Πολλές χώρες συμμετέχουν στην έρευνα. Η Γαλλία κινητοποίησε δύο αναγνωριστά αεροσκάφη που απογειώθηκαν από το Ντακάρ και αναμένεται να ξαναρχίσουν, με το ξημέρωμα, τις έρευνες. Η Βραζιλία συμμετέχει με έξι αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα και τρία πλοία τα οποία έπλεαν στη ζώνη όπου εξαφανίστηκε το αεροπλάνο. Οι ΗΠΑ έχουν στείλει ένα στρατιωτικό αεροσκάφος και μια ομάδα διάσωσης, κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας στο Πεντάγωνο να βοηθήσει στον εντοπισμό του Airbus.

Η ζώνη των ερευνών βρίσκεται 820 χλμ. από το αρχιπέλαγος του Φερνάντο ντε Νορόνια της Βραζιλίας, μεταξύ των εναέριων χώρων της Βραζιλίας και της Σενεγάλης και συμπίπτει με το τελευταίο, αυτόματο, σήμα που έστειλε το αεροπλάνο, τα ξημερώματα της Δευτέρας. Δεν έχει εντοπιστεί όμως ούτε ίχνος και κανένα από τα τρία ραδιοβοηθήματα δεν έχει εκπέμψει σήμα κάτι που σύμφωνα με το Cnes (Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών) σημαίνει ότι "η καταστροφή ήταν πολύ γρήγορη".

Ο διευθυντής επικοινωνιών της Air France, Φρανσουά Μπρους, δήλωσε ότι κατά πάσα πιθανότητα το αεροσκάφος χτυπήθηκε από κεραυνό. "Είχε εισέλθει σε μια ζώνη όπου επικρατούσε θύελλα, με σφοδρές αναταράξεις, που προκάλεσαν δυσλειτουργίες", πρόσθεσε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προσφέρουν "κάθε αναγκαία βοήθεια" για να προσδιοριστεί το τι ακριβώς συνέβη στο Airbus A330 της Air France το οποίο εξαφανίστηκε χθες Δευτέρα με 228 επιβαίνοντες πάνω από τον Ατλαντικό, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στο γαλλικό δίκτυο i-TV.

"Οι ΗΠΑ θα προσφέρουν κάθε αναγκαία βοήθεια για να βρεθεί το τι συνέβη", τόνισε ο Ομπάμα σε αποκλειστική του συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο.

"Η καρδιά μας ράγισε με την είδηση αυτή ακόμα και αν δεν γνωρίζουμε ακριβώς το τι συνέβη. Η σκέψη μου βρίσκεται με τις οικογένειες που περιμένουν...", είπε χαρακτηριστικά.

"Η ανησυχία μας είναι μεγάλη κάθε φορά που συμβαίνει μια αεροπορική καταστροφή", πρόσθεσε. "Οσο δεν γνωρίζουμε τι συνέβη δεν μπορώ να κάνω οποιοδήποτε άλλο σχόλιο", επισήμανε στην συνέντευξή του ο Ομπάμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη στείλει ένα στρατιωτικό αεροσκάφος και ομάδα διασωστών για να συμμετέχουν στις έρευνες με στόχο τον εντοπισμό του Airbus

Αντίο με "ευχαριστώ" από Τζόρτζεβιτς

Ο μεγάλος αρχηγός του Ολυμπιακού με τους 18 τίτλους στην καριέρα του, Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, αποχαιρέτησε τους φιλάθλους των "ερυθρολεύκων" μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στα γραφεία του συλλόγου.

Σε αυτήν τόνισε ότι τα 12 πρωταθλήματα σε 13 χρόνια είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να φανταστεί στην καριέρα του ένας παίκτης, ενώ ευχαρίστηκε την διοίκηση αλλά και τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκε σε Πανηλειακό και Ολυμπιακό. Αναλυτικά η συνέντευξη:

Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς: "Γεια σας και από μένα επίσημα. Ευχαριστώ που είστε εδώ, γνωρίζετε για την απόφαση που πήρα πριν 2 μήνες. Ήταν μια δύσκολη απόφαση να αποχωρήσω από την ενεργό δράση και τον Ολυμπιακό. Θέλω να πω κάποια πράγματα από την πρώτη μέρα που ήρθα στην Ελλάδα. Θέλω να μιλήσω για την πορεία μου και για τους ανθρώπους που με βοήθησαν.

Ήταν 11 Δεκεμβρίου όταν πήγα στον Πανηλειακό. Ο κύριος Σταυρόπουλος μου έδειξε πολύ εμπιστοσύνη εξ'αρχής με προπονητή τον Γεωργιάδη και μια παρέα από ποδοσφαιριστές που ακόμη την κρατάω. Θέλω να τους ευχαριστήσω για τα 3μιση χρόνια που περάσαμε. Θέλω να ευχαριστήσω και τους ανθρώπους που με βοηθήσαν να έρθω στον Πανηλειακό, τον Κώστα Στράντζαλη και Άγγελο Τραυλό.

Από κει και πέρα τα ξέρετε. Ήταν ένα ωραίο καλοκαίρι του 1996 που ο Ολυμπιακός έδειξε ενδιαφέρον και καταλήξαμε εκεί που καταλήξαμε. Μετά από 13 χρόνια κατακτήσαμε και εγώ μαζί με την ομάδα 12 τίτλους. Είναι ό,τι πιο ωραίο μπορεί να ζήσει ένας ποδοσφαιριστής. Κανένας ποδοσφαιριστής δεν μπορεί να φανταστεί πως θα έχει τέτοια πορεία. Θέλω να ευχαριστήσω κάποιους ανθρώπους μπορεί να ξεχάσω κάποιον.

Χρωστάω πολλά στον Σωκράτη Κόκκαλη που μου έδειξε εμπιστοσύνη, στους προπονητές, τους φροντιστές ακόμα και στους μασέρ. Όλους τους συμπαίκτες ειδικά στο ξεκίνημα του 1996, ειδικά στους Καραταΐδη, καραπιάλη, Αλεξανδρή. Ελπίζουμε πως και εμείς αφήσαμε κάτι για τους νέους, θα το δούμε στην πορεία.

Η απόφαση είναι αρκετά δύσκολη, αλλά έκανε το κύκλο η καριέρα μου, έφτασε στο τέλος και πραγματικά είναι δύσκολο πάρα πολύ να αποχωρήσεις από κάποια πράγματα που σουν αρέσουν πολύ. Το κάνεις αυτό που αγαπάς σαν χόμπι είναι ό,τι καλύτερο.

Ευχαριστώ τον κόσμο της ομάδας που στήριξε όχι μόνο προσωπικά εμένα. Ξέρετε ότι είναι πολύ σημαντικό είναι να βοηθάει ο κόσμος του Ολυμπιακού την ομάδα και εύχομαι να συνεχίσει. Θέλω να ευχαριστήσω την διοίκηση του Ολυμπιακού που είχαμε τόσα χρόνια συνεργασία. Τώρα ανοίγει μια νέα σελίδα των διακοπών και βλέπουμε...

Θέλω να ευχαριστήσω και την εταιρία μου που με στήριξε αρκετά χρόνια την Nike, μου στάθηκε τόσα χρόνια δίπλα μου και με βοηθήσαν τόσο πολύ με τα υλικά που μου παρείχαν.

Ακολούθως ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς απάντησε σε σειρά ερωτήσεων που του απηύθυναν οι δημοσιογράφοι που έδωσαν το "παρών" στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου.

Αν του έλειψε κάτι: Δεν μου έλειψε κάτι. Η ομάδα θα μπορούσε να καταφέρει κάτι παραπάνω, έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Δεν μου έλειψε αφού πήρα 12 τίτλους σε 13 χρόνια. Στην Ευρώπη ίσως θα μπορούσαμε να είχαμε καλύτερη πορεία αλλά κάποιες φορές είχαμε ατυχία.

Καλύτερη και άσχημη στιγμή: Καλύτερες είναι πολλές αφού σε 13 χρόνια πήραμε 12 τίτλους. Το πιο σημαντικό είναι ότι από την πρώτη χρονιά κατακτήσαμε τον τίτλο μετά από πολλά χρόνια. Το 1996-97 ήταν σημαντικό το πρωτάθλημα στο παλιό Καραϊσκάκη.

Αν θεωρεί τον εαυτό του τον πιο επιτυχημένο στην ιστορία της ομάδας: Δεν ξέρω ποια είναι τα κριτήρια, αν είναι οι τίτλοι ίσως. Έχουν περάσει όμως μεγάλα ονόματα που ήρθαν ίσως σε λάθος εποχές. Θεωρώ τυχερό τον εαυτό μου που ήρθα στην ομάδα και δέθηκα. Το σημαντικό είναι να συνδυάσεις την επιτυχία της ομάδας με την προσωπική σου.

Αν του ζητήθηκε να μείνει: Θεώρησα πως έκλεισε ο κύκλος της καριέρας μου. Ότι ήταν να δώσω το έδωσα. Ήρθε η ώρα, το αισθάνθηκα και το κατάλαβα μετά από ώρες σκέψεις. Είναι η κατάλληλη στιγμή να αποχωρήσω. Δεν ξέρω αν μπορούσα 1-2 χρόνια αλλά εγώ αυτό κατάλαβα. Σίγουρα είναι δύσκολο. Δεν μου ζήτησαν να μείνω, κατάλαβε ο πρόεδρος και η διοίκηση πως έχω πάρει την απόφαση μου, οπότε δεν έκαναν κάτι να το αλλάξουν. Όσες αποφάσεις πήρα δεν μετάνιωσα ποτέ. Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού κατάλαβαν πως έχω πάρει την απόφαση μου και επειδή με ξέρουν δεν μπήκαν στην διαδικασία.

Για το μέλλον του: Όπως σας είπε και ο πρόεδρος είχαμε μια συζήτηση για την απόχωρηση και μια γενική συζήτηση. Σας είπε ότι χρειάζομαι κάποιον χρόνο να ξεκουραστώ. Δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες για πόστα, τι θα ήθελα και τι όχι. Το αφήσαμε για τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη να το ξανασυζητήσουμε. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια σκέψη, δεν έχουμε συζητήση. Ο Ολυμπιακός για μένα έχει προτεραιότητα, την ομάδα θα την στηρίζω πάντα αλλά δεν μπορώ να ξέρω τι θα προκύψει από την συζήτηση με τον πρόεδρο.

Το μεγαλύτερο βραβείο: Το μεγαλύτερο είναι η αναγνώριση του κόσμου. ΓΠραγματικά πέρασα πάρα πολλές ωραίες στιγμές στον Ολυμπιακό μαζί με τον κόσμο, είχαμε πολλές επιτυχίες κι αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο για τον ποδοσφαιριστή.

Για Ολυμπιακό στην Ελλάδα και την Ευρώπη: Όσο για την πορεία όλα αυτά τα χρόνια, ο Ολυμπιακός δεν έμεινε ποτέ στάσιμος. Παρόλο που παίρναμε τίτλους και πρωταγωνιστούσαμε στην Ελλάδα προσπαθούσαμε να βελτιώσουμε κάποια πράγματα. Αυτό είναι το σημαντικό για μια ομάδα να μην μένει στάσιμη, να βελτιώνεται και να βάζει στόχους. Την επόμενη μέρα μετά τον Πανιώνιο με βρήκαν Ολυμπιακοί και μου είπαν ότι του χρόνου θα είναι το πιο σημαντικό. Το θέμα είναι να πηγαίνεις ακόμη πιο ψηλά. Για την Ευρώπη φτάσαμε πολλές φορές κοντά αλλά ειδικά τότε με Γιουβέντους στο 88' με την ισοφάριση ήμασταν πολύ κοντά στα ημιτελικά αλλά μπάλα είναι και δεν ξέρεις τι θα συμβεί. Ήταν θέμα τύχης, απειρίας κανείς δεν ξέρει. Πολλές φορές η τύχη μας γύριζε την πλάτη. Ο Ολυμπιακός πρέπει να τα πηγαίνει ακόμη καλύτερα και εύχομαι στους νέους να τα καταφέρουν. Ο Ολυμπιακός έχει όλες τις προδιαγραφές ακόμα και για έναν τίτλο.

Το 2002, 2004, 2005 υπήρχαν στιγμές. Είχα μιλήσει με τον πρόεδρο και ήξερε για τις προτάσεις όμως δεν είχε καμιά διάθεση να συζητήσει για να φύγω. Δεν επέμενα να φύγω στο εξωτερικό. Βρήκα το δεύτερο σπίτι μου στον Ολυμπιακό, δέθηκα με την ομάδα. Από τα παιχνίδια με ομάδες του εξωτερικού έβλεπα αν μπορούσα να παίξω αλλά σε καμιά στιγμή δεν μετάνιωσα που δεν έφυγα. Λάτσιο, Γιουβέντους, Τότεναμ, Νιούκαστλ, Παρί Σεν Ζερμέν και κάποια στιγμή Μάντσεστερ, επίσης η Βαλένθια.

Για τον διάδοχο: Αγωνιστικά υπάρχουν 2 καλοί ποδοσφαιριστές όπως ο Λέτο που βέβαια δεν ξέρω αν θα μείνει, αλλά και ένα δικό μας παιδί, ο Σοϊλέδης που έχει προοπιτικές να παίξει στην πρώτη ομάδα. Όσο για τα αποδυτήρια υπάρχουν παιδιά που ξέρουν τόσα χρόνια τι χρειάζεται και πως πρέπει να αντιδράσουν. Ο Νικοπολίδης, ο Πάντος, ο Στολτίδης ξέρουν πως πρέπει να αντιδράσουν στα αποδυτήρια.

Για διαιτησία: Όταν είναι κάποιος είναι πρώτος προσπαθείς να τον μειώσεις με κάθε τρόπο ή να τον βγάλεις από μια πορεία ηρεμείας για να χάσει τον στόχο του. Στα 13 χρόνια σίγουρα υπάρχει αμφιβολία όμως όποια ομάδα και να ήταν στην θέση μας το ίδιο θα γινόταν. Το πιο σημαντικό όταν κατακτάς τίτλους είναι να κοιτάς τον εαυτό σου και όχι τους άλλους. Ο Ολυμπιακός δεν έμεινε στάσιμος παρά το γεγονός πως κατακτούσε τίτλους. Αν το καταλάβουν και οι άλλες ομάδες το ελληνικό πρωτάθλημα θα έχει περισσότερο ενδιαφέρον. Δεν έχει νόημα να λές για τους άλλους.

Τι πρέπει για για να παραμείνει πρώτος πάλι: Ο Ολυμπιακός πήρε καινούργιο προπονητή, υπάρχουν πολλά νέα παιδιά που ίσως στα 13 χρόνια που είμαι στον Ολυμπιακό να είναι η πρώτη χρονιά που έχει τόσα πολλά και καλά ταλέντα. Πήραμε και φέτος μια γεύση και να τους δοθεί η ευκαιρία για να δείξουν το ταλέντο τους. Σίγουρα χρειάζεται και υπομονή και χρόνος εμπιστοσύνης, Ο Ολυμπιακός έχει τα φόντα να συνεχίσει. Το σημαντικό είναι να γυρίσει στους ομίλους του Champions League. Σταμάτησα εγώ αλλά υπάρχουν και κάποια παιδιά που μπορούν να τα καταφέρουν μαζί με τους πάικτες που θα έρθουν κιόλας. Οι στόχοι είναι γνωστοί...

Η ιδανική ενδεκάδα: Είναι δύσκολο. Όχι αποφεύγοντας την ερώτηση αλλά ο Ολυμπιακός είχε τόσους πολλούς καλούς παίκτες που δεν χωράνε στην ενδεκάδα. Περάσαν τόσοι σπουδαίοι ποδοσφαιριστές που φτιάχνουν 3-4 πολύ καλές ενδεκάδες. Δεν θέλω να ξεχάσω και να αδικήσω κάποιους παίκτες που από την αρχή με βοήθησαν και είχα εξαιρετική συνεργασία. Μόνος σου δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα, αν δεν σε στηρίξουν οι παίκτες και ο κόσμος της ομάδας. Προσπάθησα να βγάλω μια ενδεκάδα γιατί περίμενα αυτή την ερώτηση, όμως δε μπορώ να βγάλω.

Πως φαντάζεται το μέλλον του: Να ξεκουραστώ. Είπα και πριν πως ο Ολυμπιακός θα είναι η πρώτη σκέψη, όλα αυτά τα χρόνια δεν σβήνονται με τίποτα, η αγάπη που πήρα δεν ξεχνιέται. Από κει και πέρα θα έχουμε μια συζήτηση. τώρα για το τι θα κάνω θα το δούμε, δεν υπάρχει συγκεκριμένο. Το να φαντάζομαι δεν ξέρω ποια θέση δεν έχει νόημα. Μ αρέσει να ονειρεύομαι αλλά με λογική. Δεν κουράστηκα από τους τίτλους αλλά χρειάζομαι ξεκούραση. Θα έρθει η στιγμή να μιλήσουμε.

Μαλντίνι: Είναι πολύ δύσκολο, Υπήρχαν βράδια που δεν έβρισκα τον ύπνο μου. Όταν ανακοίνωσα την απόφαση προσπάθησα μήπως δω κάποιο όραμα όπως ο Ζιντάν στη Εθνική. Είναι δύσκολο όμως κάποια στιγμή θα γινόταν είτε στα 36 στα 37 στα 40. Έψαχνα ένα όνειρο μήπως και γυρίσω άλλον έναν χρόνο όμως δεν το βρήκα...

Μέλλον ως προπονητής: Δεν ξέρω, δεν μπήκα σ' αυτή τη διαδικασία να σκεφτώ τι θα μπορούσα να κάνω. Θέλω να ξεκουραστώ και να δω. Είναι δύσκολο να πεις από τώρα τι μπορεί να γίνει σε 3 σε 5 χρόνια. Πολλές φορές δεν ξέρουμε αύριο τι μας γίνεται. Ο χρόνος θα δείξει...

Ποιος τίτλος είναι ο πιο χαραγμένος και ποιο γκολ: Οι τίτλοι είναι πολλοί. Νομίζω ότι το πρώτο ήταν το πιο σημαντικό. Το ξεκίνημα της ομάδας του 1997. Από κει και πέρα το 7ο που σπάσαμε το ρεκόρ, σε συνδυασμό με το ματς της Ριζούπολης με τον Παναθηναϊκό που θα μείνει για πάντα στις μνήμες μας. Και το 11ο σίγουρα είναι σημαντικό που έφτασα το νούμερο της φανέλας. Δεν μπορούσα να το φανταστώ. Το 12ο το αφιερώνουμε στον κόσμο του Ολυμπιακού που είναι σημαντικός για την πορεία της ομάδας και ειδικά στα αδικοχαμένα παιδιά της Θύρας 7. Μήπως να αλλάξουν φανέλα στην κερκίδα γιατί το 12 το ξεπεράσαμε... Πάντως και από τους 12 τίτλους μπορείς να βγάλεις ωραίες και σημαντικές στιγμές. Κάθε τίτλος είχε ωραία γεύση και αξέχαστη.

Όσο για το γκολ, είναι αρκετά και όλα έχουν μια ιδιαίτερη στιγμή. Είχα χάσει τον ύπνο μου μια εβδομάδα πριν και μετά για το γκολ στην Αλεξάνδρας με το πέναλτι που κέρδισε ο Βενετίδης. Τότε μπορεί να χάναμε το πρωτάθλημα και απέναντί μου είχα τον Αντώνη. Το σκεφτόμουν από πριν αν παίρναμε πέναλτι τι θα γίνει και το βράδυ σκεφτόμουν αν το έχανα τι θα γινόταν. Κάθε γκολ σίγουρα είναι κάτι ξεχωριστό.

Αν ήταν πρόεδρος ποιον παίκτη θα έπαιρνε: Δεν είμαι πρόεδρος. Δεν μπορώ να μιλάω με το "αν" και το "θα". Δεν έχω μπει ποτέ σ' αυτή τη θέση δεν ξέρω πως είναι. Σίγουρα θα είναι διαφορετικά όταν μπαίνεις σ' αυτή τη θέση. ΄Όπως και στην δική μας θέση κάποιοι δεν καταλάβαν κάποια πράγματα γιατί δεν ήξεραν. Ο παίκτης που θα μου άρεσε πολύ αλλά έχει σταματήσει είναι ο Ζιντάν αλλά και τον Ζιοβάνι θα ήθελα να ξαναδώ. Ήταν υπέροχος παίκτης πραγματικά.

Φίλοι: Έχω αποκτήσει πολλούς φίλους. Το ποδόσφαιρο μου έδωσε την δυνατότητα να γνωρίσω πολλούς παίκτες από διάφορες εθνικότητες. Όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει έχω πολύ καλή σχέση με τα παιδιά στον Πανηλειακό αλλά και στον Ολυμπιακό απέκτησα πολλούς και καλούς φίλους. Ο Νικοπολίδης που μοιράζαμε το δωμάτιο και αποκτήσαμε μια πολύ καλή φιλία. Όταν είσαι στο ξενοδοχείο στην προετοιμασία μπορείς να περάσεις πολλές στιγμές. Χαίρομαι που ήρθε ο Νικοπολίδης και βρήκε τον εαυτό του. Του εύχομαι ότι καλύτερο γιατί αξίζει πάρα πολλά. Το σημαντικό για τον Αντώνη είναι ότι βρήκε τον εαυτό του. Του ταιριάζει η ομάδα, ίσως η προηγούμενη να μην τον αντιπροσώπευε. Βοήθησε τον Ολυμπιακό.

Για πάγκο: Είτε στον πάγκο, είτε στην κερκίδα, είτε στο σπίτι, είτε και να έπαιζα όταν ο Ολυμπιακός έχανε, ποτέ δεν ένιωθα ωραία. Πάντα προσπαθείς να γυρίσεις το παιχνίδι και όπου και να είσαι θέλεις να κερδίσει η ομάδα. Δεν θα μ'αρέσει ποτέ ο Ολυμπιακός να χάνει αλλά στο ποδόσφαιρο θα είναι όλα ανοιχτά. Όπου και να είμαι θα προσπαθήσω να βοηθήσω την ομάδα. Είτε σαν φίλαθλος είτε σαν κάτι άλλο. Η σκέψη μου και η επιθυμία μου είναι να κερδίζει γιατί ο Ολυμπιακός είναι γεννημένος νικητής.

Δύσκολη περίοδο: Υπάρχουν και δύσκολες στιγμές φυσικά. Δεν μπορεί να είναι όλα ωραία αλλά τα περισσότερα ήταν καλά. Τις δυσκολίες που πέρασα πριν 2 χρόνια με τον Ριβάλντο που έφυγε και πήραμε τίτλο και μας αποδοκιμάσαν. Πραγματικά μετά από τόσα χρόνια δεν μπορώ να καταλάβω γιατί, αν είπα κάτι που τους πείραξε. Ήταν ένας δύσκολος μήνας. Οι αποδοκιμασίες του κόσμου είναι λογικές όταν είσαι 13 χρόνια σε μια ομάδα και παίζεις όλα τα παιχνίδια, ο κόσμος περιμένει πολλά. Θα σε χειροκροτήσουν και θα σε αποδοκιμάσουν. εκείνες τις στιγμές στεναχωριόμουν. Στο ποδόσφαιρο ήθελα να μ' αγαπάνε όλοι. Κάποιοι παίκτες αρέσουν περισσότερο στον κόσμο και κάποιοι λιγότερο. Δεν περίμενα να με στηρίζουν και να με αγαπάνε όλοι. Αυτό θα με στεναχωρούσε γιατί αυτό δεν θα ήταν φυσιολογικό. Δεν μπορείς να αρέσεις σ' όλους. Το ξεπεράσαμε όμως κι αυτό προχωρήσαμε σε επιτυχίες και τα επόμενα χρόνια.

Ποιόν αντίπαλο γούσταρε: Δεν είχα ιδιαίτερη επιθυμία με αντίπαλους. Με συμπαίκτες μπορεί. Με αντίπαλο δεν με απασχολούσε ποιος θα είναι απέναντι μου. Η επιθυμία μου ήταν να είναι η ομάδα σε καλή κατάσταση και να έχω καλή συνεργασία με τους συμπαίκτες μου.

Δύσκολος αντίπαλος: Δεν μπορώ να πω κάτι συγκεκριμένα. Όλοι είναι δύσκολοι και όλοι εύκολοι αναλόγως σε τι μέρα βρίσκεσαι. Οι άσχημες στιγμές υπάρχουν στο ποδόσφαιρο με χειρονομίες αντιπάλων. Αυτά δεν πρέπει να τα κρατάμε, για 90' είμαστε αντίπαλοι και μετά φίλοι ξανά. Δεν θυμάμαι να έχω κρατήσει κάτι συγκεκριμένο.

Για Κετσπάγια: Αντιδράσεις υπάρχουν για όλους, αυτό δεν είναι κριτήριο. Για τον Βαλβέρδε είχα πει την σκέψη μου από τον Γενάρη απ' όσα έβλεπα στις προπονήσεις. Η επιθυμία ήταν να παραμείνει όμως για διάφορους λόγους δεν έγινε. Αυτό το ξέρουν καλύτερα ο πρόεδρος και ο Βαλβέρδε γιατί δεν έγινε. Εμείς αυτό που εισπράξαμε μέσα στην ομάδα ήταν ότι έγινε σήριαλ του Βαλβέρδε. Κράτησε πολύ καιρό και δεν ξέρω από κει και πέρα λεπτομέρειες. Ήρθε ένας προπονητής που τον είχαν σαν αντίπαλο και είχαν την ευκαιρία να τον γνωρίσω από κοντά. Είναι καινούργιος κι αυτό που έκανε με την Ανόρθωση ήταν πολύ μεγάλη επιτυχία. Έρχεται με όρεξη για δουλειά και με την Ανόρθωση έβγαλε το 200%. Αν καταφέρεις να βγάλεις παραπάνω από τις δυνατότητες των ποδοσφαιριστών είναι μεγάλη επιτυχία. Ο Κετσπάγια με την Ανόρθωση πέρασε στους ομίλους, έκανε σπουδαία αποτελέσματα και έβγαλε παραπάνω απ'όσα η ομάδα μπορούσε να αποδώσει. Εύχομαι να το καταφέρει και στον Ολυμπιακό

Θέλω να ευχαριστήσω και την οικογένεια μου, είναι κάποιες δύσκολες στιγμές που με στήριξαν. Ευχαριστώ που ήρθατε, καλές διακοπές και καλό μήνα.


ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: 94-81

Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε μια ονειρική χρονιά με το 94-81 επί του Ολυμπιακού και την κατάκτηση του πρωταθλήματος (3-1) που βάζει ένα ακόμη διαμάντι στην κορώνα του, το 11ο τα τελευταία 12 χρόνια, το 30ο σε όλη την ιστορία του και το 25ο (τρόπαιο!) του Φραγκίσκου Αλβέρτη!

Ο Ολυμπιακός πήγε στο ΟΑΚΑ για να παλέψει, αλλά άντεξε τρία δεκάλεπτα. Μετά, ο νόμος και οι συνήθειες του Παναθηναϊκού δεν άλλαξαν. Το τρόπαιο δεν μπορούσε να περιμένει και ο Φραγκίσκος Αλβέρτης είχε ένα ακόμη ραντεβού με την ιστορία, το τελευταίο της μεγάλης σε διάρκεια και 25 (!!!) τίτλους καριέρας του.

Οι "πράσινοι" είχαν περισσότερες λύσεις, είχαν 20.000 κόσμο στο πλευρό τους, είχαν την εμπειρία, είχαν αυτό που λείπει εδώ και 12 χρόνια (πλέον) από τον Ολυμπιακό. Την καρδιά και την ψυχολογία του πρωταθλητή.

Ο Παναθηναϊκός έφτασε τα 11 πρωταθλήματα σε 12 χρόνια, τα 30 στην ιστορία του και πέτυχε το δεύτερο triple crown μετά το 2007, κατόρθωμα που δεν έχει καταφέρει άλλη ελληνική ομάδα.

Με τον Ντρου Νίκολας και τον Βασίλη Σπανούλη να πετυχαίνουν από 17 πόντους, τον Μάικ Μπατίστ ασταμάτητο, τον Αντώνη Φώτση killer από την περιφέρεια και τον Δημήτρη Διαμαντίδη πολύτιμο στις κρίσιμες αμυντικές και επιθετικές στιγμές, οι πράσινοι αντέδρασαν σωστά σε όλα τα εμπόδια που τους έβαλε ο Ολυμπιακός, που για 30 λεπτά προσπάθησε να κάνει την ανατροπή και να πάρει πίσω το πλεονέκτημα έδρας.

Όμως, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Ζόραν Έρτσεγκ, του Λιν Γκριρ και τις σπασμωδικές αντιδράσεις του Τζος Τσίλντρες, η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη έμεινε για μια ακόμη χρονιά χωρίς τίτλο και έφυγε για μια ακόμη φορά ηττημένη από το ΟΑΚΑ (τελευταία νίκη τον Φεβρουάριο του 2007 στην κανονική περίοδο). Ακόμη και η... έκπληξη με τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη, παρότι λειτούργησε, δεν εξελίχθηκε σε κλειδί του ματς.

Η κακή απόδοση του Γιάννη Μπουρούση και του Νίκολα Βούισιτς, καθώς και τα φοβισμένα λόγω τραυματισμού πατήματα του Θοδωρή Παπαλουκά άφησαν τον Ολυμπιακό "γυμνό" σε σημαντικότατες θέσεις. Ο Ολυμπιακός έφτασε στο 47-51 στο τρίτο δεκάλεπτο, αλλά ακολούθησαν πέντε λάθος επιθέσεις. Στο ΟΑΚΑ, αυτές οι χαμένες ευκαίριες, πληρώνονται με ήττες.

Και ο Παναθηναϊκός δεν άφησε τη δική του ευκαιρία να πάει χαμένη. Αντέδρασε, εγκλώβισε τον αντίπαλό του, πήρε πόντους από τους παίκτες-προσωπικότητες και ξεκίνησε την πορεία του προς τη νίκη. Λύσεις; Πάρα πολλές, ακόμη και από την άκρη του πάγκου. Όπως ο Νίκος Χατζηβρέττας που στο τελευταίο κομμάτι του ματς, έπαιξε εξαιρετική άμυνα και έβαλε ένα απίστευτο τρίποντο (και φάουλ) στην αρχή της τέταρτης περιόδου, το οποίο κλόνισε για τα καλά την όποια ψυχολογία είχε δημιουργήσει ο Ολυμπιακός για τρία δεκάλεπτα.

Αλλά αυτά, είναι ψιλά γράμματα. Στα μεγάλα και στους τίτλους, αυτό που μένει, είναι ο Παναθηναϊκός στην κορυφή του βάθρου για μια ακόμη φορά. Μέχρι την επόμενη, βλέπουμε...

Ο αγώνας

Οι πρώτες φάσεις του ματς έμοιαζαν με τις περισσότερες στο ΟΑΚΑ, ειδικά από την πλευρά του Παναθηναϊκού. Ο Γιώργος Πρίντεζης έβαλε το πρώτο καλάθι του αγώνα, για να ακολουθήσει ένα ελεύθερο εύστοχο τρίποντο από τον Αντώνη Φώτση, ένα ποστάρισμα του Νίκολα Πέκοβιτς και το σκορ να γίνει 8-4 (είχε μεσολαβήσει και ένα καλάθι από τον Γιάννη Μπουρούση).

Ο Παναθηναϊκός περνούσε συχνά την μπάλα στον Πέκοβιτς για να κλείσει την άμυνα του Ολυμπιακού και να βγουν ελεύθερα σουτ ή για να παίξει ένας με έναν. Εκεί, στο 2ο μόλις λεπτό του ματς, ο Παναγιώτης Γιαννάκης έκανε την έκπληξη και σήκωσε τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη από τον πάγκο!

Ο "Σόφο" ισοφάρισε σε 10-10, ο Πέκοβιτς ένιωσε το... κορμί του θηριώδους σέντερ του Ολυμπιακού, άρχισαν οι βοήθειες από τους πράσινους και η άμυνα του Παναθηναϊκού προβληματίστηκε, με συνέπεια να κάνει ο Πέκοβιτς γρήγορα δύο φάουλ και να περάσει στον πάγκο, ώστε να τον αντικαταστήσει ο Μάικ Μπατίστ.

Με τον Αμερικανό οι γηπεδούχοι έγιναν πιο γρήγοροι, κυκλόφορησαν καλύτερα την μπάλα και ο Ντρου Νίκολας βγήκε επωφελημένος, αφού με δύο συνεχόμενα τρίποντα έκανε το σκορ 20-17 και έκοψε τη φορά του Ολυμπιακού.

Σε εκείνο το σημείο, μπήκε και ο Θοδωρής Παπαλουκάς στη θέση του Μίλος Τεόντοσιτς, αλλά ο αρχηγός του Ολυμπιακού φαινόταν πως δεν μπορούσε λόγω του ποδιού του. Πρόσεχε τα βήματά του σε άμυνα και επίθεση και δεν βοηθούσε όπως ήθελε την ομάδα του.

Στο μεταξύ, ο Κώστας Τσαρτσαρής με ακόμη ένα τρίποντο έδινε στον Παναθηναϊκό διαφορά πέντε πόντων (24-19), για να απαντήσει αμέσως ο Γιοτάμ Χαλπερίν με δικό του σουτ. Η διαφορά υπέρα του Παναθηναϊκού έφτασε και τους έξι πόντους με κάρφωμα του Τσαρτσαρή (28-22), αλλά το δεκάλεπτο έληξε με βολές του Τζος Τσίλντρες που έκανε το σκορ 28-24.

Όλα ανοιχτά

Με το που ξεκίνησε η δεύτερη περίοδος ο Χαλπερίν έβαλε δεύτερο τρίποντο και έδειξε για πρώτη φορά στους τελικούς ότι ήταν ζεστός. Όμως, ο Μάικ Μπατίστ εκμεταλλεύθηκε τα μεγάλα κενά στη ρακέτα (αφού ο Μπουρούσης και ο Βούισιτς ήταν σε κακή μέρα) για να δώσει στον Παναθηναϊκό διαφορά οκτώ πόντων (35-27), μέσα σε ένα ξέσπασμα ενθουσιασμού από τον κόσμο των γηπεδούχων, που έβλεπαν την ομάδα τους κάπως... κολλημένη.

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης προσπάθησε να αντιδράσει από τον πάγκο και προς μεγάλη έκπληξη, αντί να βάλει τον Πρίντεζη που είχε ξεκινήσει καλά (αλλά είχε δύο φάουλ νωρίς), έβαλε τον Ζόραν Έρτσεγκ. Ο Σέρβος χρειάστηκε μερικές φάσεις για να καταλάβει την ατμόσφαιρα, αλλά στη συνέχεια ξύπνησε και φάνηκε αρκετά ψύχραιμος όταν ευστόχησε και σε τρίποντο.

Στο μεταξύ, είχε επιστρέψει (έστω και με καθυστέρηση) ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης και τελικά ο Έλληνας σέντερ αφού πόσταρε δυο-τρεις φορές, πήρε το 4ο φάουλ από τον Πέκοβιτς που πήγε αμέσως στον πάγκο, δημιουργώντας σημαντικό πρόβλημα στον Ομπράντοβιτς.

Στην αμέσως επόμενη φάση ήταν το τρίποντο του Έρτσεγκ (40-35), για να ακουλουθήσει μια κακή επίθεση του Παναθηναϊκού και ένα φάουλ του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους πάνω στον Μίλος Τεόντοσιτς. Ο Λιθουανός διαμαρτυρήθηκε έντονα και δέχθηκε μια δίκαιη τεχνική ποινή. Τέσσερις βολές για τον Ολυμπιακό, όλες εύστοχες από τον Τεόντοσιτς, ενώ στην επίθεση που ακολούθησε, ο Λιν Γκριρ ευστόχησε σε τρίποντο και έβαλε την ομάδα του μπροστά στο σκορ (40-42), ολοκληρώνοντας ένα 10-0 σερί για τον Ολυμπιακό.

Ο Παναθηναϊκός είχε κολλήσει και έψαχνε τρόπο να ξεφύγει. Δύο βολές του Φώτση και ένα απίστευτο καλάθι του Δημήτρη Διαμαντίδη μπροστά στον Σχορτσανίτη έκαναν το σκορ 44-42, ενώ στη συνέχεια ο Βασίλης Σπανούλης είδε τα μεγάλα κενά στη ρακέτα των ερυθρολεύκων, ενώ δεν είχε πρόβλημα ούτε και με τον Χαλπερίν.

Το σκορ έγινε 47-42 με δικό του καλάθι και φάουλ, στον αιφνιδιασμό, ύστερα από βήματα εις βάρος του Γκριρ που αμφισβητήθηκαν έντονα από τον Παναγιώτη Γιαννάκη (εμείς χωρίς ριπλέι, είδαμε μια... αυστηρή παράβαση). Εν τέλει, με δύο βολές του Έρτσεγκ, το ημίχρονο έληξε με σκορ 47-44 και τα πάντα ήταν ανοιχτά.

Ανατροπή κι... ανατροπή

Το 7-0 σερί που έκανε ο Ολυμπιακός (Τεόντοσιτς, Τσίλντρες και Βούσιτς) πάγωσε το ΟΑΚΑ στα πρώτα λεπτά της τρίτης περιόδου, την ώρα που ο Παναθηναϊκός έδειχνε να κολλάει. Τα νταμπλ τιμ στον Μπατίστ έπιασαν, αλλά στη συνέχεια οι πράσινοι βρήκαν τη λύση.

Ο Βασίλης Σπανούλης πήρε πάνω του κάποιες ενέργειες, εκμεταλλεύθηκε τα πικ εν ρολ και με αντίπαλο τον Βούισιτς δεν δυσκολεύτηκε να βάλει τον ΠΑΟ μπροστά με 53-51. Ο Ολυμπιακός κόλλησε με τη σειρά του. Προσπάθησε να ποστάρει τον Σόφο, αλλά έκανε λάθος και ο Νίκος Χατζηβρέττας που μπήκε για να βοηθήσει στην άμυνα έκανε με τρίποντο το 56-51.

Οι ερυθρόλευκοι έκαναν κι άλλο λάθος με τον Πρίντεζη που προσπάθησε να περάσει την μπάλα στον Σχορτσανίτη. Ο Παναθηναϊκός στον αιφνιδιασμό έβαλε καλάθι με τον Φώτση και κέρδισε και το 4ο φάουλ του Πρίντεζη. Σκορ; 58-51.

Ο Ολυμπιακός παρότι βρισκόταν με διαφορά οκτώ πόντων πίσω σε κρίσιμο σημείο, έμεινε κοντά με τον εύστοχο Τσίλντρες από τις βολές. Όμως, το τρίποντο του Διαμαντίδη ανέβασε τη διαφορά στη μεγαλύτερη τιμή της (64-55) 2 λεπτά και 22 δευτερόλεπτα πριν το τέλος.

Δύο κακές επιθέσεις από τον Ολυμπιακό και τον Γκριρ έδωσαν την ευκαιρία στον Παναθηναϊκό να ανεβάσει τη διαφορά στους 10 πόντους με κάρφωμα του Μπατίστ και στο ΟΑΚΑ μπήκε... φωτιά! Ωστόσο, ο Ολυμπιακός μείωσε με καλάθι του Μπουρούση και με ένα τρίποντο του Γκριρ από τη σέντρα με ταμπλό στην εκπνοή του δεκαλέπτου!

"Καθάρισε" ο Παναθηναϊκός

Και αν η τύχη λένε ότι βοηθάει τους τολμηρούς, όπως ο Γκριρ, τότε βοηθάει και τους... γηπεδούχους! Στην πρώτη φάση του ΠΑΟ στο τελευταίο δεκάλεπτο ο Νίκος Χατζηβρέττας ευστόχησε σε τρίποντο και κέρδισε φάουλ από τον Τεόντοσιτς και με τέσσερις μαζεμένους πόντους έκανε το σκορ 71-62. Λίγο αργότερα, ο Τεόντοσιτς κέρδισε φάουλ, αλλά κλότησε την μπάλα προς το μέρος του πράσινου πάγκου και δέχθηκε τεχνική ποινή!

Άλλου που δεν ήθελε ο Παναθηναϊκός που έβλεπε τον κόσμο του να έχει στήσει... φιέστα από 33'! Το σκορ έγινε 75-62, για να μειώσει ο Έρτσεγκ με τρίποντο σε 75-65. Αν και υπήρχε χρόνος, η ψυχολογία ήταν όλη με το μέρος του Παναθηναϊκού. Και αυτό φάνηκε στο τρίποντο του Νίκολας και στο κλέψιμο που έκανε αμέσως μετά και με λέι απ ανέβασε τη διαφορά στους 15 πόντους (82-67).

Ο Έρτσεγκ πάλευε από τον Ολυμπιακό, αλλά δεν ήταν αρκετός στην επίθεση. Όμως, ο Γκριρ έβαλε πέντε μαζέμενους πόντους (αν και μεσολάβησε τρίποντη απάντηση από τον Διαμαντίδη) και το σκορ έγινε 86-73, ενώ 3.18 πριν το τέλος ο Αμερικανός γκαρντ των ερυθρολεύκων έριξε τη διαφορά κάτω από τους δέκα πόντους (86-77) πάλι με τρίποντο. Όμως, ο Παναθηναϊκός είχε το πάνω χέρι και ο Ολυμπιακός όχι τόσες δυνάμεις και αντοχές, ψυχολογικές, σωματικές και αγωνιστικές.

Μια λάθος πάσα του Παπαλουκά (λάθος επικοινωνία του Τσίλντρες με τον Έρτσεγκ), ένα άστοχο τρίποντο και ένα άστοχο λέι απ από τον αρχηγό του Ολυμπιακού, ήταν οι τελευταίες επιθετικές απόπειρες των φιλοξενουμένων για να μπουν και πάλι στο παιχνίδι.

Το καλάθι που έβαλε ο Σπανούλης (89-77) και ο χρόνος που απέμενε (1.22) ήταν πλέον οι βάσεις του Παναθηναϊκού για να στήσει άλλο ένα τρόπαιο. Ο κόσμος της ομάδας αποθέωνε ήδη τους πράσινους που όδευαν στον τρίτο τίτλο της σεζόν και στο δεύτερο triple crown της ιστορίας τους.

Το τελευταίο λεπτό ήταν διαδικαστικό. Ο Γκριρ έβαλε ένα καλάθι, ο Τσίλντρες έκανε το πέμπτο φάουλ και βγήκε φανερά εκνευρισμένος και απογοητευμένος, ο πράσινος κόσμος χόρευε σε όλο το ΟΑΚΑ και η ιστορία γραφόταν για μια ακόμη φορά, όπως όλα αυτά τα χρόνια.

Με τον Παναθηναϊκό Πρωταθλητή Ελλάδας, παρότι ξεκίνησε με μειονέκτημα έδρας. Ο Ομπράντοβις άκουγε πάλι το όνομά του από 20.000 φιλάθλους και το τρόπαιο ήταν ήδη έτοιμο για να το σηκώσει για τελευταία φορά στην καριέρα του ο Φραγκίσκος Αλβέρτης! Τελικό σκορ; 94-81.

Τα δεκάλεπτα: 28-24, 47-44, 67-62, 94-81

Παναθηναϊκός (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Γιασικεβίτσιους 2, Σπανούλης 17, Περπέρογλου, Μπατίστ 11, Φώτσης 13 (2), Χατζηβρέττας 7 (2), Νίκολας 17 (3), Τσαρτσαρής 9 (1), Διαμαντίδης 10 (2τρίπ., 5ασ.), Πέκοβιτς 8

Ολυμπιακός (Παναγιώτης Γιαννάκης): Παπαλουκάς, Πελεκάνος, Τσίλντρες 10 (1/8δίπ., 7ρ.), Βούιτσιτς 4, Μπουρούσης 4, Χαλπερίν 8 (2), Γκριρ 21 (4), Πρίντεζης 8, Έρτσεγκ 15 (2), Τεόντοσιτς 7 (1), Σχορτσιανίτης
sport24.gr, 

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

Τρία απλά και επίκαιρα μαθήματα δημοσιογραφίας για πρωτοετείς από έναν μοναδικό δάσκαλο και μεγάλο απόντα, τον Λέοντα Καραπαναγιώτη, που βοηθούν όποιον θέλει να ξετυλίξει το κουβάρι από την αρχή.


• Οι δημοσιογράφοι δεν μπορεί να είναι οι πρωταγωνιστές των γεγονότων, δεν μπορεί να είναι τα πρόσωπα - κλειδιά στις εξελίξεις και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να είναι μέρος του προβλήματος. Δεν είναι η δουλειά τους να δημιουργούν τα γεγονότα, αλλά να καταγράφουν τα γεγονότα. Όταν τα πράγματα εξελίσσονται διαφορετικά, με τους δημοσιογράφους να στρέφουν πάνω τους , τους προβολείς, να επιτίθενται, να καταγγέλλουν, να εξηγούν και να απολογούνται, τότε έχει χάσει η δημοσιογραφία, που αυτό σημαίνει ότι έχει χάσει η κοινωνία. Ποιος έχει κερδίσει? Η πολιτική εξουσία που βρίσκει δρόμο διαφυγής καθώς με ευκολία μπορεί να αμφισβητήσει την αξιοπιστία των ΜΜΕ και να υποδείξει ως φαύλους, παραμυθάδες και αργυρώνητους αυτούς που η δουλειά τους είναι μόνο να πληροφορούν.
• Η σχέση του δημοσιογράφου με τον πολιτικό, τον μεγάλο επιχειρηματία και τον τραπεζίτη, αυτούς δηλαδή που αποκαλούμε πηγές της ενημέρωσης, είναι εξαιρετικά δύσκολη. Δεν βρίσκονται στην ίδια πλευρά του λόφου και εάν βρεθούν, τότε οι δημοσιογράφοι έχουν προδώσει τους αναγνώστες, τους τηλεθεατές τους και τους ακροατές τους. Ο δημοσιογράφος με τον πολιτικό και τον οικονομικό παράγοντα δεν μπορεί να είναι <<κολλητοί>. Οι σχέσεις τους πρέπει να είναι, κοινωνικά, ευπρεπείς και οι αποστάσεις ασφαλείας να τηρούνται συστηματικά και συνειδητά. Όσες φορές ο κανόνας παραβιάζεται, χάνουν οι πολίτες καθώς γίνονται θεατές ενός στημένου παιχνιδιού.
• Ο δημοσιογράφος δεν μπορεί να είναι μεσολαβητής ούτε διαχειριστής στην επίλυση διαφορών των προσώπων της εξουσίας. Πολύ περισσότερο, δεν μπορεί να είναι διακινητής, <<βαποράκι>> δηλαδή, των πληροφοριών που συγκεντρώνει στο ρεπορτάζ. Διότι τότε υποκρύπτει από τους πολίτες όσα γνωρίζει και δίνει την ευκαιρία για κουκουλώματα στους παράγοντες της πολιτικής και οικονομικής ζωής.

Κυριακή 31 Μαΐου 2009

ΟΙ ΠΛΗΓΕΣ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Μαύρα είναι τα μαντάτα για τους ασφαλισμένος, καθώς τα ταμεία <<βουλιάζουν>> όλο και περισσότερο στα ελλείμματα και οι συντάξεις παραμένουν καθηλωμένες στα όρια της πείνας. Το <<κάθε πέρσι και καλύτερα…>> ισχύει απόλυτα στο ασφαλιστικό σύστημα, που οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο, προσφέροντας άλλοθι στην κυβέρνηση για την λήψη επώδυνων μέτρων.
Φυσικά, την ευθύνη δεν έχουν οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι όχι μόνο αποδεικνύονται ιδιαίτερα εργατικοί, αλλά συμβιβάζονται και με εξαιρετικά χαμηλές συντάξεις. Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση, η οποία με την αλλοπρόσαλλη πολιτική της ουσιαστικά επισπεύδει την κρίση.
Ενδεικτικό του παραλογισμού που επικρατεί είναι πως πάνω από 24 δις ευρώ έχουν χαθεί μεταξύ Δημοσίου, ιδιωτών και ασφαλιστικών ταμείων. Την ίδια στιγμή η εισφοροδιαφυγή παραμένει ανεξέλεγκτη, οι δαπάνες των κλάδων υγείας εκτοξεύτηκαν σε ύψη ρεκόρ και ο λογαριασμός για τις ενοποιήσεις πάει στους συνήθεις ύποπτους (ασφαλισμένοι).
Και, σαν να μην έφτανε αυτό, οι ασφαλισμένοι καλούνται να συμβιβαστούν με συντάξεις πείνας, που δεν ξεπερνούν το 55% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Αναλυτικά, οι κυριότερες πληγές του ασφαλιστικού συστήματος:
1. Δραματική επιδείνωση της αναλογίας εργαζομένων και συνταξιούχων. Με αργό και βασανιστικό θάνατο απειλούνται τα ταμεία, καθώς σε κάθε συνταξιούχο αναλογούν μόλις 1,77 εργαζόμενοι, όταν πριν από μια δεκαετία η σχέση διαμορφωνόταν στο 1 προς 2,77. Στο <<κόκκινο>> βρίσκονται οι ασφαλιστικοί φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αφού σε αρκετές περιπτώσεις οι συνταξιούχοι ξεπερνούν τους εργαζόμενους. Σκούρα είναι τα πράγματα και στον στενό δημόσιο τομέα, όπου η αποχώρηση μονίμων υπαλλήλων συνοδεύεται με πλήρωση των θέσεων με συμβασιούχους οι οποίοι δεν καταβάλουν εισφορές στα ταμεία του Δημοσίου.
2. Εκτόξευση των ελλειμμάτων στα μεγάλα ταμεία, στα 3,3 δις ευρώ στο τέλος του έτους( πέρσι ήταν 1,8 δις ευρώ).Στα ταμεία αυτά περιλαμβάνονται το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ (κλάδος υγείας), ο ΟΑΕΕ, το ΤΑΠ-ΟΤΕ, ο ΟΑΠ-ΔΕΗ και άλλοι φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
3. Άρνηση του Δημοσίου να εξοφλήσει τα ταμεία, με αποτέλεσμα τα <<χρέη>>, να φτάνουν τα 7,8 δις ευρώ. Και σαν να μην έφτανε αυτό, με την αναπροσαρμογή της χρηματοδότησης του ΙΚΑ-με βάση το αναθεωρημένο ΑΕΠ- οι οφειλές θα ξεπεράσουν τα 10 δις ευρώ.
4. <<Μεταφορά>> των οφειλών από ταμείο σε ταμείο. Οι οφειλές του ΙΚΑ προς ΕΤΕΑΜ και προς τρίτους καθώς και άλλων ασφαλιστικών φορέων (όπως το ΤΣΑ) προς το Ίδρυμα θα ξεπεράσουν τα 9 δις ευρώ.
5. <<Φέσωμα>> των ταμείων από ιδιώτες που ξεχνούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Στο σύνολο των ασφαλιστικών φορέων εκτιμάται ότι οι οφειλές των επιχειρήσεων ανέρχονται στα 7,5 δις ευρώ.
6. Ανεξέλεγκτη πορεία της εισφοροδιαφυγής που αισίως θα φτάσει φέτος τα 5,8 δις ευρώ.
7. Επικίνδυνη πορεία των δαπανών για υγειονομική περίθαλψη, οι οποίες την τελευταία τετραετία αυξήθηκαν κατά 65%. Το <<ρεκόρ>> έχουν οι δαπάνες για φάρμακα που την ίδια περίοδο αυξήθηκαν κατά 93%. Είναι σαφές ότι δεν μιλάμε για αυξήσεις δαπανών οι οποίες καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Μιλάμε για αυξήσεις δαπανών ως αποτέλεσμα προκλητικής ζήτησης υπηρεσιών και αδυναμίας ελέγχου των ταμείων, που πρακτικά καλύπτουν τις ανάγκες των προμηθευτών.
8. Κρίση των επικουρικών φορέων και των ταμείων πρόνοιας. Από τα 25 ταμεία και κλάδους επικουρικής ασφάλισης, τα 22 παρουσιάζουν από μικρά μέχρι πολύ μεγάλα αναλογιστικά ελλείμματα. Στον αντίποδα, μόνο 6 παρουσιάζουν πλεονάσματα.
9. Μαζική φυγή από τα ταμεία εξαιτίας της ανασφάλειας των εργαζομένων για τις επικείμενες αλλαγές. Υπολογίζεται πως 200.000 με 220.000 εργαζόμενοι στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έστω και για μειωμένη σύνταξη. Είναι σήμερα με το ένα πόδι στην σύνταξη και οι χειρισμοί των επόμενων μηνών θα κρίνουν πόσοι από αυτούς θα παραμείνουν ή θα αποχωρήσουν για σύνταξη.
10. Επιβάρυνση του ασφαλιστικού συστήματος με 1,1 δις ευρώ εξαιτίας των ενοποιήσεων. Η αρχή έγινε με το ΤΑΠΙΛΤ, όπου υπολογίζεται πως το ΙΚΑ μέχρι το 2015 θα επιβαρυνθεί με 600 εκατ. Ευρώ. Την σκυτάλη παίρνουν και άλλα ταμεία, όπως της Εμπορικής, της Αγροτικής και του ΤΑΥΣΟ, με αποτέλεσμα νέα επιβάρυνση του ΙΚΑ και του ΕΤΕΑΜ. Κοινώς, ο λογαριασμός για άλλη μια φορά πάει στους ασφαλισμένους.