Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

ΑΠΛΑ ΕΛΕΟΣ!!!!!!

Προφυλακιστέες κρίθηκαν, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, η σύζυγος και η μία κόρη του κατηγορούμενου στην υπόθεση της Siemens, Χρήστου Καραβέλα, ο οποίος καταζητείται από τις ελληνικές αρχές.
Οι άλλες δύο κόρες τού Χρ.Καραβέλα, μετά την απολογία τους στον ανακριτή, αφέθηκαν ελεύθερες με περιοριστικούς όρους (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους 3 φορές τον μήνα) και εγγύηση 1 εκατ. ευρώ η κάθε μία.
Ωστόσο, όπως μετέδωσε η ΝΕΤ, οι δύο κόρες που αφέθηκαν ελεύθερες δηλώνουν αδυναμία να πληρώσουν το ποσό της εγγύησης, επειδή οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους έχουν «παγώσει». Κατά συνέπεια είναι πιθανό να προφυλακιστούν και αυτές.
Στις απολογίες τους, και οι τρεις κόρες του πρώην διευθυντικού στελέχους της Siemens δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν για την ύπαρξη των τραπεζικών λογαριασμών στους οποίες εμφανίζονται συνδικαιούχοι. Όπως υποστήριξαν, ο πατέρας τους είχε υπογράψει και δεν είχαν κάνει ποτέ χρήση αυτών των τραπεζικών λογαριασμών.
Η σύζυγος του Χρήστου Καραβέλα αντιμετωπίζει την κατηγορία της συνέργιας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, καθώς εμφανίζεται συνδικαιούχος σε περισσότερους λογαριασμούς από τις κόρες της και με μεγαλύτερα ποσά.
Ο δικηγόρος της οικογένειας κ. Ι. Μαρκουλάκος, κάλεσε τους πολίτες να κρίνουν τις ενέργειες της Δικαιοσύνης που συλλαμβάνει νέα παιδιά και με τόσο σοβαρές κατηγορίες, επειδή ο πατέρας τους δεν εμφανίστηκε να καταθέσει.
"Δεν μπορεί να φυλακίζονται παιδιά 22 και 23 ετών γιατί ο πατέρας τους τους αγόρασε ένα σπίτι ή τους έδωσε κάποιο σπίτι" είπε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται, ότι ο ειδικός τέταρτος ανακριτής K. Ζαγοριανός εξέδωσε την προηγούμενη Παρασκευή διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον κ.Καραβέλα, ο οποίος δεν παρουσιάστηκε για να απολογηθεί, ακολουθώντας το παράδειγμα Χριστοφοράκου.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του αναφέρεται στην ημερομηνία ενημέρωσης του υπουργείου για το κρυπτογραφημένο σήμα της Πρεσβείας μας στην Ουρουγουάη, αναφορικά με τον φυγόδικο Χρ. Καραβέλα.
Ειδικότερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά από ενδελεχή έρευνα στο πρωτόκολλο του υπουργείου, ανακοίνωσε τα εξής: "Το κρυπτογραφημένο σήμα της Πρεσβείας της χώρας μας στην Ουρουγουάη έφτασε με κλητήρα του υπουργείου Εξωτερικών στο υπουργείο Δικαιοσύνης, την Τετάρτη 27 Μαΐου 2009 στις 14:30 και όχι την Τρίτη 26 Μαΐου 2009, όπως αναφέρεται λανθασμένα σε μερίδα του Τύπου. Το ίδιο έγγραφο πρωτοκολλήθηκε στο εμπιστευτικό πρωτόκολλο του γραφείου υπουργού του υπουργείου Δικαιοσύνης την Τετάρτη επίσης 27 Μαΐου 2009. Συνεπώς, τα σχόλια σε μερίδα του Τύπου για δήθεν "48ωρο καθυστέρησης" του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι παντελώς ανυπόστατα".
"Η Δικαιοσύνη κάνει καλά τη δουλειά της με το δικό της χρόνο", δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της ΝΔ, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη δικαστική έρευνα για τη Siemens.
Η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι ισχύει η χθεσινή της δήλωση ότι αναλαμβάνει την ευθύνη στο θέμα που αφορά στην καθυστέρηση ενημέρωσης για την εξαγωγή περιουσιακών στοιχείων του Χρήστου Καραβέλα, στην Ουρουγουάη.
Πρόσθεσε, όμως, ότι "επειδή περίσσεψε η υποκρισία και ο φαρισαϊσμός θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η συνεργασία μου με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Δένδια είναι άψογη".
Τέλος, ανέφερε, ότι οι όποιες ολιγωρίες στη δημόσια διοίκηση που σχετίζονται με τη διαφυγή του κ. Καραβέλα θα φανούν από την ένορκη διοικητική εξέταση και θα αποδοθούν ευθύνες.

Απολογούνται σήμερα Γεωργίου και Σκαρπέλης

Απολογούνται σήμερα οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της Siemens Ηλίας Γεωργίου, πρώην στέλεχος της εταιρείας και Γ. Σκαρπέλης πρώην στέλεχος του ΟΤΕ.
Οι δυο κατηγορούμενοι προσήχθησαν το πρωί της Δευτέρας ενώπιον του ανακριτή με τους συνηγόρους τους, οι οποίοι δήλωσαν ότι εξακολουθούν να μην έχουν παραλάβει το σύνολο της δικογραφίας - που εξακολουθεί από το πρωί του Σαββάτου να φωτοτυπείται από ειδικό συνεργείο δικαστικών υπαλλήλων - και ως εκ τούτου αδυνατούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.
Ζήτησαν από τον ανακριτή να προβεί σε ανάκληση των ενταλμάτων σύλληψης που εκδόθηκαν σε βάρος των δυο την Παρασκευή το απόγευμα, να επιβάλλει περιοριστικούς όρους και να δώσει πολυήμερη προθεσμία, ώστε να προλάβουν να μελετήσουν τα στοιχεία της υπόθεσης.
Ο ανακριτής δεν έκανε δεκτό το αίτημά τους και χορήγησε την προθεσμία για την Τετάρτη, οπότε και λήγει το όριο των πέντε ημερών που ορίζει ο νόμος στις περιπτώσεις κρατουμένων.
Στο μεταξύ, οι συνήγοροι ενημερώθηκαν για την έκδοση βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών (αριθμός 1709/2009) το οποίο έκανε δεκτό το αίτημα που υπέβαλε ο κατηγορούμενος Γιώργος Σκαρπέλης για χορήγηση εγγράφων της δικογραφίας.
Στο σκεπτικό του βουλεύματος αναφέρεται ότι το δικαίωμα του κατηγορουμένου να λάβει γνώση του συνόλου των εγγράφων και στοιχείων του φακέλου δικογραφίας αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ουσιαστική άσκηση του δικαιώματος ακροάσεως όπως ορίζεται στο Σύνταγμα.
Αναφέρει επίσης στο βούλευμα ότι το δικαίωμα γνώσης της δικογραφίας από τον κατηγορούμενο συνδέεται κατά κανόνα με την κορυφαία στιγμή άσκησης της υπεράσπισής του, δηλαδή την απολογία του, που αποτελεί και τον πυρήνα του δικαιώματος ακροάσεώς του.
Το βούλευμα απορρίπτει τα αιτήματα για ακύρωση της κλήσης σε απολογία, για ακυρότητα της πράξης γνωστοποίησης του κατηγορητηρίου, καθώς και για τη μετάφραση εγγράφων. Δέχεται επίσης, ότι καλώς έχουν συμπεριληφθεί στη δικογραφία τα έγγραφα της αμερικανικής δικηγορικής εταιρίας Ντεμπεβουάζ και Κλίμπτον, που διενήργησε εσωτερικό έλεγχο στη μητρική Siemens.
Τέλος, αναφέρει ως προς το αίτημα της πραγματογνωμοσύνης που ζητούν οι κατηγορούμενοι προκειμένου να προσδιοριστεί αν και πόση ζημιά υπέστη ο ΟΤΕ από την επίμαχη σύμβαση με τη Siemens το 1997, ότι εφόσον κριθεί αναγκαίο μπορεί να διαταχθεί στη διάρκεια της ανάκρισης.
Ωστόσο, εντολή για την άσκηση έφεσης κατά αυτού του βουλεύματος έδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Κυριάκος Καρούτσος, ο οποίος ήδη ανέθεσε σε αντεισαγγελέα Εφετών να προχωρήσει τις διαδικασίες.
Σε δηλώσεις τους οι συνήγοροι των δυο κατηγορουμένων σχολίασαν την κίνηση του κ. Καρούτσου, κάνοντας λόγο για περίεργη σπουδή της Εισαγγελίας Εφετών. Σύμφωνα με τον κ. Ματζουράνη συνήγορο του κ. Σκαρπέλη, η κίνηση της Εισαγγελίας Εφετών "πρέπει να αξιολογηθεί σε σχέση με την ολιγωρία που άνοιξε τα σύνορα για τους δυο φυγόδικους κατηγορούμενους και είναι επικίνδυνοι για το σύστημα και το κυβερνητικό κόμμα", ενώ ο κ. Πάρσαλης συνήγορος του κ. Γεωργίου έκανε λόγο σε δηλώσεις του "για περίεργη σπουδή της Εισαγγελίας Εφετών, τη στιγμή που το βούλευμα ενισχύει τη μήνυση σε βάρος του ανακριτή για υπεξαγωγή εγγράφων".

Δεν υπάρχουν σχόλια: