Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Κυριακή 31 Μαΐου 2009

ΟΙ ΠΛΗΓΕΣ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Μαύρα είναι τα μαντάτα για τους ασφαλισμένος, καθώς τα ταμεία <<βουλιάζουν>> όλο και περισσότερο στα ελλείμματα και οι συντάξεις παραμένουν καθηλωμένες στα όρια της πείνας. Το <<κάθε πέρσι και καλύτερα…>> ισχύει απόλυτα στο ασφαλιστικό σύστημα, που οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο, προσφέροντας άλλοθι στην κυβέρνηση για την λήψη επώδυνων μέτρων.
Φυσικά, την ευθύνη δεν έχουν οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι όχι μόνο αποδεικνύονται ιδιαίτερα εργατικοί, αλλά συμβιβάζονται και με εξαιρετικά χαμηλές συντάξεις. Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση, η οποία με την αλλοπρόσαλλη πολιτική της ουσιαστικά επισπεύδει την κρίση.
Ενδεικτικό του παραλογισμού που επικρατεί είναι πως πάνω από 24 δις ευρώ έχουν χαθεί μεταξύ Δημοσίου, ιδιωτών και ασφαλιστικών ταμείων. Την ίδια στιγμή η εισφοροδιαφυγή παραμένει ανεξέλεγκτη, οι δαπάνες των κλάδων υγείας εκτοξεύτηκαν σε ύψη ρεκόρ και ο λογαριασμός για τις ενοποιήσεις πάει στους συνήθεις ύποπτους (ασφαλισμένοι).
Και, σαν να μην έφτανε αυτό, οι ασφαλισμένοι καλούνται να συμβιβαστούν με συντάξεις πείνας, που δεν ξεπερνούν το 55% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Αναλυτικά, οι κυριότερες πληγές του ασφαλιστικού συστήματος:
1. Δραματική επιδείνωση της αναλογίας εργαζομένων και συνταξιούχων. Με αργό και βασανιστικό θάνατο απειλούνται τα ταμεία, καθώς σε κάθε συνταξιούχο αναλογούν μόλις 1,77 εργαζόμενοι, όταν πριν από μια δεκαετία η σχέση διαμορφωνόταν στο 1 προς 2,77. Στο <<κόκκινο>> βρίσκονται οι ασφαλιστικοί φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αφού σε αρκετές περιπτώσεις οι συνταξιούχοι ξεπερνούν τους εργαζόμενους. Σκούρα είναι τα πράγματα και στον στενό δημόσιο τομέα, όπου η αποχώρηση μονίμων υπαλλήλων συνοδεύεται με πλήρωση των θέσεων με συμβασιούχους οι οποίοι δεν καταβάλουν εισφορές στα ταμεία του Δημοσίου.
2. Εκτόξευση των ελλειμμάτων στα μεγάλα ταμεία, στα 3,3 δις ευρώ στο τέλος του έτους( πέρσι ήταν 1,8 δις ευρώ).Στα ταμεία αυτά περιλαμβάνονται το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ (κλάδος υγείας), ο ΟΑΕΕ, το ΤΑΠ-ΟΤΕ, ο ΟΑΠ-ΔΕΗ και άλλοι φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
3. Άρνηση του Δημοσίου να εξοφλήσει τα ταμεία, με αποτέλεσμα τα <<χρέη>>, να φτάνουν τα 7,8 δις ευρώ. Και σαν να μην έφτανε αυτό, με την αναπροσαρμογή της χρηματοδότησης του ΙΚΑ-με βάση το αναθεωρημένο ΑΕΠ- οι οφειλές θα ξεπεράσουν τα 10 δις ευρώ.
4. <<Μεταφορά>> των οφειλών από ταμείο σε ταμείο. Οι οφειλές του ΙΚΑ προς ΕΤΕΑΜ και προς τρίτους καθώς και άλλων ασφαλιστικών φορέων (όπως το ΤΣΑ) προς το Ίδρυμα θα ξεπεράσουν τα 9 δις ευρώ.
5. <<Φέσωμα>> των ταμείων από ιδιώτες που ξεχνούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Στο σύνολο των ασφαλιστικών φορέων εκτιμάται ότι οι οφειλές των επιχειρήσεων ανέρχονται στα 7,5 δις ευρώ.
6. Ανεξέλεγκτη πορεία της εισφοροδιαφυγής που αισίως θα φτάσει φέτος τα 5,8 δις ευρώ.
7. Επικίνδυνη πορεία των δαπανών για υγειονομική περίθαλψη, οι οποίες την τελευταία τετραετία αυξήθηκαν κατά 65%. Το <<ρεκόρ>> έχουν οι δαπάνες για φάρμακα που την ίδια περίοδο αυξήθηκαν κατά 93%. Είναι σαφές ότι δεν μιλάμε για αυξήσεις δαπανών οι οποίες καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Μιλάμε για αυξήσεις δαπανών ως αποτέλεσμα προκλητικής ζήτησης υπηρεσιών και αδυναμίας ελέγχου των ταμείων, που πρακτικά καλύπτουν τις ανάγκες των προμηθευτών.
8. Κρίση των επικουρικών φορέων και των ταμείων πρόνοιας. Από τα 25 ταμεία και κλάδους επικουρικής ασφάλισης, τα 22 παρουσιάζουν από μικρά μέχρι πολύ μεγάλα αναλογιστικά ελλείμματα. Στον αντίποδα, μόνο 6 παρουσιάζουν πλεονάσματα.
9. Μαζική φυγή από τα ταμεία εξαιτίας της ανασφάλειας των εργαζομένων για τις επικείμενες αλλαγές. Υπολογίζεται πως 200.000 με 220.000 εργαζόμενοι στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έστω και για μειωμένη σύνταξη. Είναι σήμερα με το ένα πόδι στην σύνταξη και οι χειρισμοί των επόμενων μηνών θα κρίνουν πόσοι από αυτούς θα παραμείνουν ή θα αποχωρήσουν για σύνταξη.
10. Επιβάρυνση του ασφαλιστικού συστήματος με 1,1 δις ευρώ εξαιτίας των ενοποιήσεων. Η αρχή έγινε με το ΤΑΠΙΛΤ, όπου υπολογίζεται πως το ΙΚΑ μέχρι το 2015 θα επιβαρυνθεί με 600 εκατ. Ευρώ. Την σκυτάλη παίρνουν και άλλα ταμεία, όπως της Εμπορικής, της Αγροτικής και του ΤΑΥΣΟ, με αποτέλεσμα νέα επιβάρυνση του ΙΚΑ και του ΕΤΕΑΜ. Κοινώς, ο λογαριασμός για άλλη μια φορά πάει στους ασφαλισμένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: