Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Άκαρπες οι έρευνες

Όλη τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη συνεχίστηκαν οι έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους Airbus της αεροπορικής εταιρείας Air France το οποίο εξαφανίστηκε μυστηριωδώς στη μέση του Ατλαντικού ενώ πραγματοποιούσε πτήση από το Ρίο ντε Ζανέιρο στο Παρίσι, με 228 επιβάτες και πλήρωμα.

Δύο αεροπλάνα της βραζιλιάνικης πολεμικής αεροπορίας, με ηλεκτρονικά βοηθήματα και ραντάρ επιχειρούσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας να βρουν κάποιο ίχνος του αεροσκάφους σε απόσταση 1100 χιλιομέτρων από τις ακτές της Βραζιλίας.

Το αεροσκάφος, που εκτελούσε την πτήση AF 447, απογειώθηκε από το Ρίο το βράδυ της Κυριακής και αναμενόταν να προσγειωθεί το πρωί της Δευτέρας στο Παρίσι. Δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του καθώς χάθηκε περίπου στα μισά της απόστασης μεταξύ Βραζιλίας και Αφρικής.

Περίπου 24 ώρες μετά την εξαφάνισή του, δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία ελπίδα να βρεθούν επιζώντες. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, παραδέχτηκε ότι οι πιθανότητες να εντοπιστούν επιζώντες είναι "μηδαμινές". Εάν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο θα πρόκειται για τη χειρότερη καταστροφή στην ιστορία της Air France, μιας εταιρείας που δεν είχε κανένα νεκρό σε ατύχημα μετά τη συντριβή του Κονκόρντ, τον Ιούλιο του 2000. Τότε είχαν χάσει τη ζωή τους 113 άτομα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών της Γαλλίας στο αεροσκάφος επέβαιναν άτομα από 32 χώρες. Μεταξύ αυτών ήταν 73 Γάλλοι (61 επιβάτες και 12 μέλη του πληρώματος), 58 Βραζιλιάνοι και 26 Γερμανοί.

Οι έρευνες επικεντρώνονται σε μια ζώνη που απέχει 1100 χλμ. από τις ακτές της Βραζιλίας, στα βόρεια και βορειοανατολικά της πόλης Νατάλ. Πολλές χώρες συμμετέχουν στην έρευνα. Η Γαλλία κινητοποίησε δύο αναγνωριστά αεροσκάφη που απογειώθηκαν από το Ντακάρ και αναμένεται να ξαναρχίσουν, με το ξημέρωμα, τις έρευνες. Η Βραζιλία συμμετέχει με έξι αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα και τρία πλοία τα οποία έπλεαν στη ζώνη όπου εξαφανίστηκε το αεροπλάνο. Οι ΗΠΑ έχουν στείλει ένα στρατιωτικό αεροσκάφος και μια ομάδα διάσωσης, κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας στο Πεντάγωνο να βοηθήσει στον εντοπισμό του Airbus.

Η ζώνη των ερευνών βρίσκεται 820 χλμ. από το αρχιπέλαγος του Φερνάντο ντε Νορόνια της Βραζιλίας, μεταξύ των εναέριων χώρων της Βραζιλίας και της Σενεγάλης και συμπίπτει με το τελευταίο, αυτόματο, σήμα που έστειλε το αεροπλάνο, τα ξημερώματα της Δευτέρας. Δεν έχει εντοπιστεί όμως ούτε ίχνος και κανένα από τα τρία ραδιοβοηθήματα δεν έχει εκπέμψει σήμα κάτι που σύμφωνα με το Cnes (Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών) σημαίνει ότι "η καταστροφή ήταν πολύ γρήγορη".

Ο διευθυντής επικοινωνιών της Air France, Φρανσουά Μπρους, δήλωσε ότι κατά πάσα πιθανότητα το αεροσκάφος χτυπήθηκε από κεραυνό. "Είχε εισέλθει σε μια ζώνη όπου επικρατούσε θύελλα, με σφοδρές αναταράξεις, που προκάλεσαν δυσλειτουργίες", πρόσθεσε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προσφέρουν "κάθε αναγκαία βοήθεια" για να προσδιοριστεί το τι ακριβώς συνέβη στο Airbus A330 της Air France το οποίο εξαφανίστηκε χθες Δευτέρα με 228 επιβαίνοντες πάνω από τον Ατλαντικό, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στο γαλλικό δίκτυο i-TV.

"Οι ΗΠΑ θα προσφέρουν κάθε αναγκαία βοήθεια για να βρεθεί το τι συνέβη", τόνισε ο Ομπάμα σε αποκλειστική του συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο.

"Η καρδιά μας ράγισε με την είδηση αυτή ακόμα και αν δεν γνωρίζουμε ακριβώς το τι συνέβη. Η σκέψη μου βρίσκεται με τις οικογένειες που περιμένουν...", είπε χαρακτηριστικά.

"Η ανησυχία μας είναι μεγάλη κάθε φορά που συμβαίνει μια αεροπορική καταστροφή", πρόσθεσε. "Οσο δεν γνωρίζουμε τι συνέβη δεν μπορώ να κάνω οποιοδήποτε άλλο σχόλιο", επισήμανε στην συνέντευξή του ο Ομπάμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη στείλει ένα στρατιωτικό αεροσκάφος και ομάδα διασωστών για να συμμετέχουν στις έρευνες με στόχο τον εντοπισμό του Airbus

Δεν υπάρχουν σχόλια: