Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: 94-81

Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε μια ονειρική χρονιά με το 94-81 επί του Ολυμπιακού και την κατάκτηση του πρωταθλήματος (3-1) που βάζει ένα ακόμη διαμάντι στην κορώνα του, το 11ο τα τελευταία 12 χρόνια, το 30ο σε όλη την ιστορία του και το 25ο (τρόπαιο!) του Φραγκίσκου Αλβέρτη!

Ο Ολυμπιακός πήγε στο ΟΑΚΑ για να παλέψει, αλλά άντεξε τρία δεκάλεπτα. Μετά, ο νόμος και οι συνήθειες του Παναθηναϊκού δεν άλλαξαν. Το τρόπαιο δεν μπορούσε να περιμένει και ο Φραγκίσκος Αλβέρτης είχε ένα ακόμη ραντεβού με την ιστορία, το τελευταίο της μεγάλης σε διάρκεια και 25 (!!!) τίτλους καριέρας του.

Οι "πράσινοι" είχαν περισσότερες λύσεις, είχαν 20.000 κόσμο στο πλευρό τους, είχαν την εμπειρία, είχαν αυτό που λείπει εδώ και 12 χρόνια (πλέον) από τον Ολυμπιακό. Την καρδιά και την ψυχολογία του πρωταθλητή.

Ο Παναθηναϊκός έφτασε τα 11 πρωταθλήματα σε 12 χρόνια, τα 30 στην ιστορία του και πέτυχε το δεύτερο triple crown μετά το 2007, κατόρθωμα που δεν έχει καταφέρει άλλη ελληνική ομάδα.

Με τον Ντρου Νίκολας και τον Βασίλη Σπανούλη να πετυχαίνουν από 17 πόντους, τον Μάικ Μπατίστ ασταμάτητο, τον Αντώνη Φώτση killer από την περιφέρεια και τον Δημήτρη Διαμαντίδη πολύτιμο στις κρίσιμες αμυντικές και επιθετικές στιγμές, οι πράσινοι αντέδρασαν σωστά σε όλα τα εμπόδια που τους έβαλε ο Ολυμπιακός, που για 30 λεπτά προσπάθησε να κάνει την ανατροπή και να πάρει πίσω το πλεονέκτημα έδρας.

Όμως, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Ζόραν Έρτσεγκ, του Λιν Γκριρ και τις σπασμωδικές αντιδράσεις του Τζος Τσίλντρες, η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη έμεινε για μια ακόμη χρονιά χωρίς τίτλο και έφυγε για μια ακόμη φορά ηττημένη από το ΟΑΚΑ (τελευταία νίκη τον Φεβρουάριο του 2007 στην κανονική περίοδο). Ακόμη και η... έκπληξη με τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη, παρότι λειτούργησε, δεν εξελίχθηκε σε κλειδί του ματς.

Η κακή απόδοση του Γιάννη Μπουρούση και του Νίκολα Βούισιτς, καθώς και τα φοβισμένα λόγω τραυματισμού πατήματα του Θοδωρή Παπαλουκά άφησαν τον Ολυμπιακό "γυμνό" σε σημαντικότατες θέσεις. Ο Ολυμπιακός έφτασε στο 47-51 στο τρίτο δεκάλεπτο, αλλά ακολούθησαν πέντε λάθος επιθέσεις. Στο ΟΑΚΑ, αυτές οι χαμένες ευκαίριες, πληρώνονται με ήττες.

Και ο Παναθηναϊκός δεν άφησε τη δική του ευκαιρία να πάει χαμένη. Αντέδρασε, εγκλώβισε τον αντίπαλό του, πήρε πόντους από τους παίκτες-προσωπικότητες και ξεκίνησε την πορεία του προς τη νίκη. Λύσεις; Πάρα πολλές, ακόμη και από την άκρη του πάγκου. Όπως ο Νίκος Χατζηβρέττας που στο τελευταίο κομμάτι του ματς, έπαιξε εξαιρετική άμυνα και έβαλε ένα απίστευτο τρίποντο (και φάουλ) στην αρχή της τέταρτης περιόδου, το οποίο κλόνισε για τα καλά την όποια ψυχολογία είχε δημιουργήσει ο Ολυμπιακός για τρία δεκάλεπτα.

Αλλά αυτά, είναι ψιλά γράμματα. Στα μεγάλα και στους τίτλους, αυτό που μένει, είναι ο Παναθηναϊκός στην κορυφή του βάθρου για μια ακόμη φορά. Μέχρι την επόμενη, βλέπουμε...

Ο αγώνας

Οι πρώτες φάσεις του ματς έμοιαζαν με τις περισσότερες στο ΟΑΚΑ, ειδικά από την πλευρά του Παναθηναϊκού. Ο Γιώργος Πρίντεζης έβαλε το πρώτο καλάθι του αγώνα, για να ακολουθήσει ένα ελεύθερο εύστοχο τρίποντο από τον Αντώνη Φώτση, ένα ποστάρισμα του Νίκολα Πέκοβιτς και το σκορ να γίνει 8-4 (είχε μεσολαβήσει και ένα καλάθι από τον Γιάννη Μπουρούση).

Ο Παναθηναϊκός περνούσε συχνά την μπάλα στον Πέκοβιτς για να κλείσει την άμυνα του Ολυμπιακού και να βγουν ελεύθερα σουτ ή για να παίξει ένας με έναν. Εκεί, στο 2ο μόλις λεπτό του ματς, ο Παναγιώτης Γιαννάκης έκανε την έκπληξη και σήκωσε τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη από τον πάγκο!

Ο "Σόφο" ισοφάρισε σε 10-10, ο Πέκοβιτς ένιωσε το... κορμί του θηριώδους σέντερ του Ολυμπιακού, άρχισαν οι βοήθειες από τους πράσινους και η άμυνα του Παναθηναϊκού προβληματίστηκε, με συνέπεια να κάνει ο Πέκοβιτς γρήγορα δύο φάουλ και να περάσει στον πάγκο, ώστε να τον αντικαταστήσει ο Μάικ Μπατίστ.

Με τον Αμερικανό οι γηπεδούχοι έγιναν πιο γρήγοροι, κυκλόφορησαν καλύτερα την μπάλα και ο Ντρου Νίκολας βγήκε επωφελημένος, αφού με δύο συνεχόμενα τρίποντα έκανε το σκορ 20-17 και έκοψε τη φορά του Ολυμπιακού.

Σε εκείνο το σημείο, μπήκε και ο Θοδωρής Παπαλουκάς στη θέση του Μίλος Τεόντοσιτς, αλλά ο αρχηγός του Ολυμπιακού φαινόταν πως δεν μπορούσε λόγω του ποδιού του. Πρόσεχε τα βήματά του σε άμυνα και επίθεση και δεν βοηθούσε όπως ήθελε την ομάδα του.

Στο μεταξύ, ο Κώστας Τσαρτσαρής με ακόμη ένα τρίποντο έδινε στον Παναθηναϊκό διαφορά πέντε πόντων (24-19), για να απαντήσει αμέσως ο Γιοτάμ Χαλπερίν με δικό του σουτ. Η διαφορά υπέρα του Παναθηναϊκού έφτασε και τους έξι πόντους με κάρφωμα του Τσαρτσαρή (28-22), αλλά το δεκάλεπτο έληξε με βολές του Τζος Τσίλντρες που έκανε το σκορ 28-24.

Όλα ανοιχτά

Με το που ξεκίνησε η δεύτερη περίοδος ο Χαλπερίν έβαλε δεύτερο τρίποντο και έδειξε για πρώτη φορά στους τελικούς ότι ήταν ζεστός. Όμως, ο Μάικ Μπατίστ εκμεταλλεύθηκε τα μεγάλα κενά στη ρακέτα (αφού ο Μπουρούσης και ο Βούισιτς ήταν σε κακή μέρα) για να δώσει στον Παναθηναϊκό διαφορά οκτώ πόντων (35-27), μέσα σε ένα ξέσπασμα ενθουσιασμού από τον κόσμο των γηπεδούχων, που έβλεπαν την ομάδα τους κάπως... κολλημένη.

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης προσπάθησε να αντιδράσει από τον πάγκο και προς μεγάλη έκπληξη, αντί να βάλει τον Πρίντεζη που είχε ξεκινήσει καλά (αλλά είχε δύο φάουλ νωρίς), έβαλε τον Ζόραν Έρτσεγκ. Ο Σέρβος χρειάστηκε μερικές φάσεις για να καταλάβει την ατμόσφαιρα, αλλά στη συνέχεια ξύπνησε και φάνηκε αρκετά ψύχραιμος όταν ευστόχησε και σε τρίποντο.

Στο μεταξύ, είχε επιστρέψει (έστω και με καθυστέρηση) ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης και τελικά ο Έλληνας σέντερ αφού πόσταρε δυο-τρεις φορές, πήρε το 4ο φάουλ από τον Πέκοβιτς που πήγε αμέσως στον πάγκο, δημιουργώντας σημαντικό πρόβλημα στον Ομπράντοβιτς.

Στην αμέσως επόμενη φάση ήταν το τρίποντο του Έρτσεγκ (40-35), για να ακουλουθήσει μια κακή επίθεση του Παναθηναϊκού και ένα φάουλ του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους πάνω στον Μίλος Τεόντοσιτς. Ο Λιθουανός διαμαρτυρήθηκε έντονα και δέχθηκε μια δίκαιη τεχνική ποινή. Τέσσερις βολές για τον Ολυμπιακό, όλες εύστοχες από τον Τεόντοσιτς, ενώ στην επίθεση που ακολούθησε, ο Λιν Γκριρ ευστόχησε σε τρίποντο και έβαλε την ομάδα του μπροστά στο σκορ (40-42), ολοκληρώνοντας ένα 10-0 σερί για τον Ολυμπιακό.

Ο Παναθηναϊκός είχε κολλήσει και έψαχνε τρόπο να ξεφύγει. Δύο βολές του Φώτση και ένα απίστευτο καλάθι του Δημήτρη Διαμαντίδη μπροστά στον Σχορτσανίτη έκαναν το σκορ 44-42, ενώ στη συνέχεια ο Βασίλης Σπανούλης είδε τα μεγάλα κενά στη ρακέτα των ερυθρολεύκων, ενώ δεν είχε πρόβλημα ούτε και με τον Χαλπερίν.

Το σκορ έγινε 47-42 με δικό του καλάθι και φάουλ, στον αιφνιδιασμό, ύστερα από βήματα εις βάρος του Γκριρ που αμφισβητήθηκαν έντονα από τον Παναγιώτη Γιαννάκη (εμείς χωρίς ριπλέι, είδαμε μια... αυστηρή παράβαση). Εν τέλει, με δύο βολές του Έρτσεγκ, το ημίχρονο έληξε με σκορ 47-44 και τα πάντα ήταν ανοιχτά.

Ανατροπή κι... ανατροπή

Το 7-0 σερί που έκανε ο Ολυμπιακός (Τεόντοσιτς, Τσίλντρες και Βούσιτς) πάγωσε το ΟΑΚΑ στα πρώτα λεπτά της τρίτης περιόδου, την ώρα που ο Παναθηναϊκός έδειχνε να κολλάει. Τα νταμπλ τιμ στον Μπατίστ έπιασαν, αλλά στη συνέχεια οι πράσινοι βρήκαν τη λύση.

Ο Βασίλης Σπανούλης πήρε πάνω του κάποιες ενέργειες, εκμεταλλεύθηκε τα πικ εν ρολ και με αντίπαλο τον Βούισιτς δεν δυσκολεύτηκε να βάλει τον ΠΑΟ μπροστά με 53-51. Ο Ολυμπιακός κόλλησε με τη σειρά του. Προσπάθησε να ποστάρει τον Σόφο, αλλά έκανε λάθος και ο Νίκος Χατζηβρέττας που μπήκε για να βοηθήσει στην άμυνα έκανε με τρίποντο το 56-51.

Οι ερυθρόλευκοι έκαναν κι άλλο λάθος με τον Πρίντεζη που προσπάθησε να περάσει την μπάλα στον Σχορτσανίτη. Ο Παναθηναϊκός στον αιφνιδιασμό έβαλε καλάθι με τον Φώτση και κέρδισε και το 4ο φάουλ του Πρίντεζη. Σκορ; 58-51.

Ο Ολυμπιακός παρότι βρισκόταν με διαφορά οκτώ πόντων πίσω σε κρίσιμο σημείο, έμεινε κοντά με τον εύστοχο Τσίλντρες από τις βολές. Όμως, το τρίποντο του Διαμαντίδη ανέβασε τη διαφορά στη μεγαλύτερη τιμή της (64-55) 2 λεπτά και 22 δευτερόλεπτα πριν το τέλος.

Δύο κακές επιθέσεις από τον Ολυμπιακό και τον Γκριρ έδωσαν την ευκαιρία στον Παναθηναϊκό να ανεβάσει τη διαφορά στους 10 πόντους με κάρφωμα του Μπατίστ και στο ΟΑΚΑ μπήκε... φωτιά! Ωστόσο, ο Ολυμπιακός μείωσε με καλάθι του Μπουρούση και με ένα τρίποντο του Γκριρ από τη σέντρα με ταμπλό στην εκπνοή του δεκαλέπτου!

"Καθάρισε" ο Παναθηναϊκός

Και αν η τύχη λένε ότι βοηθάει τους τολμηρούς, όπως ο Γκριρ, τότε βοηθάει και τους... γηπεδούχους! Στην πρώτη φάση του ΠΑΟ στο τελευταίο δεκάλεπτο ο Νίκος Χατζηβρέττας ευστόχησε σε τρίποντο και κέρδισε φάουλ από τον Τεόντοσιτς και με τέσσερις μαζεμένους πόντους έκανε το σκορ 71-62. Λίγο αργότερα, ο Τεόντοσιτς κέρδισε φάουλ, αλλά κλότησε την μπάλα προς το μέρος του πράσινου πάγκου και δέχθηκε τεχνική ποινή!

Άλλου που δεν ήθελε ο Παναθηναϊκός που έβλεπε τον κόσμο του να έχει στήσει... φιέστα από 33'! Το σκορ έγινε 75-62, για να μειώσει ο Έρτσεγκ με τρίποντο σε 75-65. Αν και υπήρχε χρόνος, η ψυχολογία ήταν όλη με το μέρος του Παναθηναϊκού. Και αυτό φάνηκε στο τρίποντο του Νίκολας και στο κλέψιμο που έκανε αμέσως μετά και με λέι απ ανέβασε τη διαφορά στους 15 πόντους (82-67).

Ο Έρτσεγκ πάλευε από τον Ολυμπιακό, αλλά δεν ήταν αρκετός στην επίθεση. Όμως, ο Γκριρ έβαλε πέντε μαζέμενους πόντους (αν και μεσολάβησε τρίποντη απάντηση από τον Διαμαντίδη) και το σκορ έγινε 86-73, ενώ 3.18 πριν το τέλος ο Αμερικανός γκαρντ των ερυθρολεύκων έριξε τη διαφορά κάτω από τους δέκα πόντους (86-77) πάλι με τρίποντο. Όμως, ο Παναθηναϊκός είχε το πάνω χέρι και ο Ολυμπιακός όχι τόσες δυνάμεις και αντοχές, ψυχολογικές, σωματικές και αγωνιστικές.

Μια λάθος πάσα του Παπαλουκά (λάθος επικοινωνία του Τσίλντρες με τον Έρτσεγκ), ένα άστοχο τρίποντο και ένα άστοχο λέι απ από τον αρχηγό του Ολυμπιακού, ήταν οι τελευταίες επιθετικές απόπειρες των φιλοξενουμένων για να μπουν και πάλι στο παιχνίδι.

Το καλάθι που έβαλε ο Σπανούλης (89-77) και ο χρόνος που απέμενε (1.22) ήταν πλέον οι βάσεις του Παναθηναϊκού για να στήσει άλλο ένα τρόπαιο. Ο κόσμος της ομάδας αποθέωνε ήδη τους πράσινους που όδευαν στον τρίτο τίτλο της σεζόν και στο δεύτερο triple crown της ιστορίας τους.

Το τελευταίο λεπτό ήταν διαδικαστικό. Ο Γκριρ έβαλε ένα καλάθι, ο Τσίλντρες έκανε το πέμπτο φάουλ και βγήκε φανερά εκνευρισμένος και απογοητευμένος, ο πράσινος κόσμος χόρευε σε όλο το ΟΑΚΑ και η ιστορία γραφόταν για μια ακόμη φορά, όπως όλα αυτά τα χρόνια.

Με τον Παναθηναϊκό Πρωταθλητή Ελλάδας, παρότι ξεκίνησε με μειονέκτημα έδρας. Ο Ομπράντοβις άκουγε πάλι το όνομά του από 20.000 φιλάθλους και το τρόπαιο ήταν ήδη έτοιμο για να το σηκώσει για τελευταία φορά στην καριέρα του ο Φραγκίσκος Αλβέρτης! Τελικό σκορ; 94-81.

Τα δεκάλεπτα: 28-24, 47-44, 67-62, 94-81

Παναθηναϊκός (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Γιασικεβίτσιους 2, Σπανούλης 17, Περπέρογλου, Μπατίστ 11, Φώτσης 13 (2), Χατζηβρέττας 7 (2), Νίκολας 17 (3), Τσαρτσαρής 9 (1), Διαμαντίδης 10 (2τρίπ., 5ασ.), Πέκοβιτς 8

Ολυμπιακός (Παναγιώτης Γιαννάκης): Παπαλουκάς, Πελεκάνος, Τσίλντρες 10 (1/8δίπ., 7ρ.), Βούιτσιτς 4, Μπουρούσης 4, Χαλπερίν 8 (2), Γκριρ 21 (4), Πρίντεζης 8, Έρτσεγκ 15 (2), Τεόντοσιτς 7 (1), Σχορτσιανίτης
sport24.gr, 

Δεν υπάρχουν σχόλια: