Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Αντίο με "ευχαριστώ" από Τζόρτζεβιτς

Ο μεγάλος αρχηγός του Ολυμπιακού με τους 18 τίτλους στην καριέρα του, Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, αποχαιρέτησε τους φιλάθλους των "ερυθρολεύκων" μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στα γραφεία του συλλόγου.

Σε αυτήν τόνισε ότι τα 12 πρωταθλήματα σε 13 χρόνια είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να φανταστεί στην καριέρα του ένας παίκτης, ενώ ευχαρίστηκε την διοίκηση αλλά και τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκε σε Πανηλειακό και Ολυμπιακό. Αναλυτικά η συνέντευξη:

Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς: "Γεια σας και από μένα επίσημα. Ευχαριστώ που είστε εδώ, γνωρίζετε για την απόφαση που πήρα πριν 2 μήνες. Ήταν μια δύσκολη απόφαση να αποχωρήσω από την ενεργό δράση και τον Ολυμπιακό. Θέλω να πω κάποια πράγματα από την πρώτη μέρα που ήρθα στην Ελλάδα. Θέλω να μιλήσω για την πορεία μου και για τους ανθρώπους που με βοήθησαν.

Ήταν 11 Δεκεμβρίου όταν πήγα στον Πανηλειακό. Ο κύριος Σταυρόπουλος μου έδειξε πολύ εμπιστοσύνη εξ'αρχής με προπονητή τον Γεωργιάδη και μια παρέα από ποδοσφαιριστές που ακόμη την κρατάω. Θέλω να τους ευχαριστήσω για τα 3μιση χρόνια που περάσαμε. Θέλω να ευχαριστήσω και τους ανθρώπους που με βοηθήσαν να έρθω στον Πανηλειακό, τον Κώστα Στράντζαλη και Άγγελο Τραυλό.

Από κει και πέρα τα ξέρετε. Ήταν ένα ωραίο καλοκαίρι του 1996 που ο Ολυμπιακός έδειξε ενδιαφέρον και καταλήξαμε εκεί που καταλήξαμε. Μετά από 13 χρόνια κατακτήσαμε και εγώ μαζί με την ομάδα 12 τίτλους. Είναι ό,τι πιο ωραίο μπορεί να ζήσει ένας ποδοσφαιριστής. Κανένας ποδοσφαιριστής δεν μπορεί να φανταστεί πως θα έχει τέτοια πορεία. Θέλω να ευχαριστήσω κάποιους ανθρώπους μπορεί να ξεχάσω κάποιον.

Χρωστάω πολλά στον Σωκράτη Κόκκαλη που μου έδειξε εμπιστοσύνη, στους προπονητές, τους φροντιστές ακόμα και στους μασέρ. Όλους τους συμπαίκτες ειδικά στο ξεκίνημα του 1996, ειδικά στους Καραταΐδη, καραπιάλη, Αλεξανδρή. Ελπίζουμε πως και εμείς αφήσαμε κάτι για τους νέους, θα το δούμε στην πορεία.

Η απόφαση είναι αρκετά δύσκολη, αλλά έκανε το κύκλο η καριέρα μου, έφτασε στο τέλος και πραγματικά είναι δύσκολο πάρα πολύ να αποχωρήσεις από κάποια πράγματα που σουν αρέσουν πολύ. Το κάνεις αυτό που αγαπάς σαν χόμπι είναι ό,τι καλύτερο.

Ευχαριστώ τον κόσμο της ομάδας που στήριξε όχι μόνο προσωπικά εμένα. Ξέρετε ότι είναι πολύ σημαντικό είναι να βοηθάει ο κόσμος του Ολυμπιακού την ομάδα και εύχομαι να συνεχίσει. Θέλω να ευχαριστήσω την διοίκηση του Ολυμπιακού που είχαμε τόσα χρόνια συνεργασία. Τώρα ανοίγει μια νέα σελίδα των διακοπών και βλέπουμε...

Θέλω να ευχαριστήσω και την εταιρία μου που με στήριξε αρκετά χρόνια την Nike, μου στάθηκε τόσα χρόνια δίπλα μου και με βοηθήσαν τόσο πολύ με τα υλικά που μου παρείχαν.

Ακολούθως ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς απάντησε σε σειρά ερωτήσεων που του απηύθυναν οι δημοσιογράφοι που έδωσαν το "παρών" στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου.

Αν του έλειψε κάτι: Δεν μου έλειψε κάτι. Η ομάδα θα μπορούσε να καταφέρει κάτι παραπάνω, έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Δεν μου έλειψε αφού πήρα 12 τίτλους σε 13 χρόνια. Στην Ευρώπη ίσως θα μπορούσαμε να είχαμε καλύτερη πορεία αλλά κάποιες φορές είχαμε ατυχία.

Καλύτερη και άσχημη στιγμή: Καλύτερες είναι πολλές αφού σε 13 χρόνια πήραμε 12 τίτλους. Το πιο σημαντικό είναι ότι από την πρώτη χρονιά κατακτήσαμε τον τίτλο μετά από πολλά χρόνια. Το 1996-97 ήταν σημαντικό το πρωτάθλημα στο παλιό Καραϊσκάκη.

Αν θεωρεί τον εαυτό του τον πιο επιτυχημένο στην ιστορία της ομάδας: Δεν ξέρω ποια είναι τα κριτήρια, αν είναι οι τίτλοι ίσως. Έχουν περάσει όμως μεγάλα ονόματα που ήρθαν ίσως σε λάθος εποχές. Θεωρώ τυχερό τον εαυτό μου που ήρθα στην ομάδα και δέθηκα. Το σημαντικό είναι να συνδυάσεις την επιτυχία της ομάδας με την προσωπική σου.

Αν του ζητήθηκε να μείνει: Θεώρησα πως έκλεισε ο κύκλος της καριέρας μου. Ότι ήταν να δώσω το έδωσα. Ήρθε η ώρα, το αισθάνθηκα και το κατάλαβα μετά από ώρες σκέψεις. Είναι η κατάλληλη στιγμή να αποχωρήσω. Δεν ξέρω αν μπορούσα 1-2 χρόνια αλλά εγώ αυτό κατάλαβα. Σίγουρα είναι δύσκολο. Δεν μου ζήτησαν να μείνω, κατάλαβε ο πρόεδρος και η διοίκηση πως έχω πάρει την απόφαση μου, οπότε δεν έκαναν κάτι να το αλλάξουν. Όσες αποφάσεις πήρα δεν μετάνιωσα ποτέ. Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού κατάλαβαν πως έχω πάρει την απόφαση μου και επειδή με ξέρουν δεν μπήκαν στην διαδικασία.

Για το μέλλον του: Όπως σας είπε και ο πρόεδρος είχαμε μια συζήτηση για την απόχωρηση και μια γενική συζήτηση. Σας είπε ότι χρειάζομαι κάποιον χρόνο να ξεκουραστώ. Δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες για πόστα, τι θα ήθελα και τι όχι. Το αφήσαμε για τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη να το ξανασυζητήσουμε. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια σκέψη, δεν έχουμε συζητήση. Ο Ολυμπιακός για μένα έχει προτεραιότητα, την ομάδα θα την στηρίζω πάντα αλλά δεν μπορώ να ξέρω τι θα προκύψει από την συζήτηση με τον πρόεδρο.

Το μεγαλύτερο βραβείο: Το μεγαλύτερο είναι η αναγνώριση του κόσμου. ΓΠραγματικά πέρασα πάρα πολλές ωραίες στιγμές στον Ολυμπιακό μαζί με τον κόσμο, είχαμε πολλές επιτυχίες κι αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο για τον ποδοσφαιριστή.

Για Ολυμπιακό στην Ελλάδα και την Ευρώπη: Όσο για την πορεία όλα αυτά τα χρόνια, ο Ολυμπιακός δεν έμεινε ποτέ στάσιμος. Παρόλο που παίρναμε τίτλους και πρωταγωνιστούσαμε στην Ελλάδα προσπαθούσαμε να βελτιώσουμε κάποια πράγματα. Αυτό είναι το σημαντικό για μια ομάδα να μην μένει στάσιμη, να βελτιώνεται και να βάζει στόχους. Την επόμενη μέρα μετά τον Πανιώνιο με βρήκαν Ολυμπιακοί και μου είπαν ότι του χρόνου θα είναι το πιο σημαντικό. Το θέμα είναι να πηγαίνεις ακόμη πιο ψηλά. Για την Ευρώπη φτάσαμε πολλές φορές κοντά αλλά ειδικά τότε με Γιουβέντους στο 88' με την ισοφάριση ήμασταν πολύ κοντά στα ημιτελικά αλλά μπάλα είναι και δεν ξέρεις τι θα συμβεί. Ήταν θέμα τύχης, απειρίας κανείς δεν ξέρει. Πολλές φορές η τύχη μας γύριζε την πλάτη. Ο Ολυμπιακός πρέπει να τα πηγαίνει ακόμη καλύτερα και εύχομαι στους νέους να τα καταφέρουν. Ο Ολυμπιακός έχει όλες τις προδιαγραφές ακόμα και για έναν τίτλο.

Το 2002, 2004, 2005 υπήρχαν στιγμές. Είχα μιλήσει με τον πρόεδρο και ήξερε για τις προτάσεις όμως δεν είχε καμιά διάθεση να συζητήσει για να φύγω. Δεν επέμενα να φύγω στο εξωτερικό. Βρήκα το δεύτερο σπίτι μου στον Ολυμπιακό, δέθηκα με την ομάδα. Από τα παιχνίδια με ομάδες του εξωτερικού έβλεπα αν μπορούσα να παίξω αλλά σε καμιά στιγμή δεν μετάνιωσα που δεν έφυγα. Λάτσιο, Γιουβέντους, Τότεναμ, Νιούκαστλ, Παρί Σεν Ζερμέν και κάποια στιγμή Μάντσεστερ, επίσης η Βαλένθια.

Για τον διάδοχο: Αγωνιστικά υπάρχουν 2 καλοί ποδοσφαιριστές όπως ο Λέτο που βέβαια δεν ξέρω αν θα μείνει, αλλά και ένα δικό μας παιδί, ο Σοϊλέδης που έχει προοπιτικές να παίξει στην πρώτη ομάδα. Όσο για τα αποδυτήρια υπάρχουν παιδιά που ξέρουν τόσα χρόνια τι χρειάζεται και πως πρέπει να αντιδράσουν. Ο Νικοπολίδης, ο Πάντος, ο Στολτίδης ξέρουν πως πρέπει να αντιδράσουν στα αποδυτήρια.

Για διαιτησία: Όταν είναι κάποιος είναι πρώτος προσπαθείς να τον μειώσεις με κάθε τρόπο ή να τον βγάλεις από μια πορεία ηρεμείας για να χάσει τον στόχο του. Στα 13 χρόνια σίγουρα υπάρχει αμφιβολία όμως όποια ομάδα και να ήταν στην θέση μας το ίδιο θα γινόταν. Το πιο σημαντικό όταν κατακτάς τίτλους είναι να κοιτάς τον εαυτό σου και όχι τους άλλους. Ο Ολυμπιακός δεν έμεινε στάσιμος παρά το γεγονός πως κατακτούσε τίτλους. Αν το καταλάβουν και οι άλλες ομάδες το ελληνικό πρωτάθλημα θα έχει περισσότερο ενδιαφέρον. Δεν έχει νόημα να λές για τους άλλους.

Τι πρέπει για για να παραμείνει πρώτος πάλι: Ο Ολυμπιακός πήρε καινούργιο προπονητή, υπάρχουν πολλά νέα παιδιά που ίσως στα 13 χρόνια που είμαι στον Ολυμπιακό να είναι η πρώτη χρονιά που έχει τόσα πολλά και καλά ταλέντα. Πήραμε και φέτος μια γεύση και να τους δοθεί η ευκαιρία για να δείξουν το ταλέντο τους. Σίγουρα χρειάζεται και υπομονή και χρόνος εμπιστοσύνης, Ο Ολυμπιακός έχει τα φόντα να συνεχίσει. Το σημαντικό είναι να γυρίσει στους ομίλους του Champions League. Σταμάτησα εγώ αλλά υπάρχουν και κάποια παιδιά που μπορούν να τα καταφέρουν μαζί με τους πάικτες που θα έρθουν κιόλας. Οι στόχοι είναι γνωστοί...

Η ιδανική ενδεκάδα: Είναι δύσκολο. Όχι αποφεύγοντας την ερώτηση αλλά ο Ολυμπιακός είχε τόσους πολλούς καλούς παίκτες που δεν χωράνε στην ενδεκάδα. Περάσαν τόσοι σπουδαίοι ποδοσφαιριστές που φτιάχνουν 3-4 πολύ καλές ενδεκάδες. Δεν θέλω να ξεχάσω και να αδικήσω κάποιους παίκτες που από την αρχή με βοήθησαν και είχα εξαιρετική συνεργασία. Μόνος σου δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα, αν δεν σε στηρίξουν οι παίκτες και ο κόσμος της ομάδας. Προσπάθησα να βγάλω μια ενδεκάδα γιατί περίμενα αυτή την ερώτηση, όμως δε μπορώ να βγάλω.

Πως φαντάζεται το μέλλον του: Να ξεκουραστώ. Είπα και πριν πως ο Ολυμπιακός θα είναι η πρώτη σκέψη, όλα αυτά τα χρόνια δεν σβήνονται με τίποτα, η αγάπη που πήρα δεν ξεχνιέται. Από κει και πέρα θα έχουμε μια συζήτηση. τώρα για το τι θα κάνω θα το δούμε, δεν υπάρχει συγκεκριμένο. Το να φαντάζομαι δεν ξέρω ποια θέση δεν έχει νόημα. Μ αρέσει να ονειρεύομαι αλλά με λογική. Δεν κουράστηκα από τους τίτλους αλλά χρειάζομαι ξεκούραση. Θα έρθει η στιγμή να μιλήσουμε.

Μαλντίνι: Είναι πολύ δύσκολο, Υπήρχαν βράδια που δεν έβρισκα τον ύπνο μου. Όταν ανακοίνωσα την απόφαση προσπάθησα μήπως δω κάποιο όραμα όπως ο Ζιντάν στη Εθνική. Είναι δύσκολο όμως κάποια στιγμή θα γινόταν είτε στα 36 στα 37 στα 40. Έψαχνα ένα όνειρο μήπως και γυρίσω άλλον έναν χρόνο όμως δεν το βρήκα...

Μέλλον ως προπονητής: Δεν ξέρω, δεν μπήκα σ' αυτή τη διαδικασία να σκεφτώ τι θα μπορούσα να κάνω. Θέλω να ξεκουραστώ και να δω. Είναι δύσκολο να πεις από τώρα τι μπορεί να γίνει σε 3 σε 5 χρόνια. Πολλές φορές δεν ξέρουμε αύριο τι μας γίνεται. Ο χρόνος θα δείξει...

Ποιος τίτλος είναι ο πιο χαραγμένος και ποιο γκολ: Οι τίτλοι είναι πολλοί. Νομίζω ότι το πρώτο ήταν το πιο σημαντικό. Το ξεκίνημα της ομάδας του 1997. Από κει και πέρα το 7ο που σπάσαμε το ρεκόρ, σε συνδυασμό με το ματς της Ριζούπολης με τον Παναθηναϊκό που θα μείνει για πάντα στις μνήμες μας. Και το 11ο σίγουρα είναι σημαντικό που έφτασα το νούμερο της φανέλας. Δεν μπορούσα να το φανταστώ. Το 12ο το αφιερώνουμε στον κόσμο του Ολυμπιακού που είναι σημαντικός για την πορεία της ομάδας και ειδικά στα αδικοχαμένα παιδιά της Θύρας 7. Μήπως να αλλάξουν φανέλα στην κερκίδα γιατί το 12 το ξεπεράσαμε... Πάντως και από τους 12 τίτλους μπορείς να βγάλεις ωραίες και σημαντικές στιγμές. Κάθε τίτλος είχε ωραία γεύση και αξέχαστη.

Όσο για το γκολ, είναι αρκετά και όλα έχουν μια ιδιαίτερη στιγμή. Είχα χάσει τον ύπνο μου μια εβδομάδα πριν και μετά για το γκολ στην Αλεξάνδρας με το πέναλτι που κέρδισε ο Βενετίδης. Τότε μπορεί να χάναμε το πρωτάθλημα και απέναντί μου είχα τον Αντώνη. Το σκεφτόμουν από πριν αν παίρναμε πέναλτι τι θα γίνει και το βράδυ σκεφτόμουν αν το έχανα τι θα γινόταν. Κάθε γκολ σίγουρα είναι κάτι ξεχωριστό.

Αν ήταν πρόεδρος ποιον παίκτη θα έπαιρνε: Δεν είμαι πρόεδρος. Δεν μπορώ να μιλάω με το "αν" και το "θα". Δεν έχω μπει ποτέ σ' αυτή τη θέση δεν ξέρω πως είναι. Σίγουρα θα είναι διαφορετικά όταν μπαίνεις σ' αυτή τη θέση. ΄Όπως και στην δική μας θέση κάποιοι δεν καταλάβαν κάποια πράγματα γιατί δεν ήξεραν. Ο παίκτης που θα μου άρεσε πολύ αλλά έχει σταματήσει είναι ο Ζιντάν αλλά και τον Ζιοβάνι θα ήθελα να ξαναδώ. Ήταν υπέροχος παίκτης πραγματικά.

Φίλοι: Έχω αποκτήσει πολλούς φίλους. Το ποδόσφαιρο μου έδωσε την δυνατότητα να γνωρίσω πολλούς παίκτες από διάφορες εθνικότητες. Όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει έχω πολύ καλή σχέση με τα παιδιά στον Πανηλειακό αλλά και στον Ολυμπιακό απέκτησα πολλούς και καλούς φίλους. Ο Νικοπολίδης που μοιράζαμε το δωμάτιο και αποκτήσαμε μια πολύ καλή φιλία. Όταν είσαι στο ξενοδοχείο στην προετοιμασία μπορείς να περάσεις πολλές στιγμές. Χαίρομαι που ήρθε ο Νικοπολίδης και βρήκε τον εαυτό του. Του εύχομαι ότι καλύτερο γιατί αξίζει πάρα πολλά. Το σημαντικό για τον Αντώνη είναι ότι βρήκε τον εαυτό του. Του ταιριάζει η ομάδα, ίσως η προηγούμενη να μην τον αντιπροσώπευε. Βοήθησε τον Ολυμπιακό.

Για πάγκο: Είτε στον πάγκο, είτε στην κερκίδα, είτε στο σπίτι, είτε και να έπαιζα όταν ο Ολυμπιακός έχανε, ποτέ δεν ένιωθα ωραία. Πάντα προσπαθείς να γυρίσεις το παιχνίδι και όπου και να είσαι θέλεις να κερδίσει η ομάδα. Δεν θα μ'αρέσει ποτέ ο Ολυμπιακός να χάνει αλλά στο ποδόσφαιρο θα είναι όλα ανοιχτά. Όπου και να είμαι θα προσπαθήσω να βοηθήσω την ομάδα. Είτε σαν φίλαθλος είτε σαν κάτι άλλο. Η σκέψη μου και η επιθυμία μου είναι να κερδίζει γιατί ο Ολυμπιακός είναι γεννημένος νικητής.

Δύσκολη περίοδο: Υπάρχουν και δύσκολες στιγμές φυσικά. Δεν μπορεί να είναι όλα ωραία αλλά τα περισσότερα ήταν καλά. Τις δυσκολίες που πέρασα πριν 2 χρόνια με τον Ριβάλντο που έφυγε και πήραμε τίτλο και μας αποδοκιμάσαν. Πραγματικά μετά από τόσα χρόνια δεν μπορώ να καταλάβω γιατί, αν είπα κάτι που τους πείραξε. Ήταν ένας δύσκολος μήνας. Οι αποδοκιμασίες του κόσμου είναι λογικές όταν είσαι 13 χρόνια σε μια ομάδα και παίζεις όλα τα παιχνίδια, ο κόσμος περιμένει πολλά. Θα σε χειροκροτήσουν και θα σε αποδοκιμάσουν. εκείνες τις στιγμές στεναχωριόμουν. Στο ποδόσφαιρο ήθελα να μ' αγαπάνε όλοι. Κάποιοι παίκτες αρέσουν περισσότερο στον κόσμο και κάποιοι λιγότερο. Δεν περίμενα να με στηρίζουν και να με αγαπάνε όλοι. Αυτό θα με στεναχωρούσε γιατί αυτό δεν θα ήταν φυσιολογικό. Δεν μπορείς να αρέσεις σ' όλους. Το ξεπεράσαμε όμως κι αυτό προχωρήσαμε σε επιτυχίες και τα επόμενα χρόνια.

Ποιόν αντίπαλο γούσταρε: Δεν είχα ιδιαίτερη επιθυμία με αντίπαλους. Με συμπαίκτες μπορεί. Με αντίπαλο δεν με απασχολούσε ποιος θα είναι απέναντι μου. Η επιθυμία μου ήταν να είναι η ομάδα σε καλή κατάσταση και να έχω καλή συνεργασία με τους συμπαίκτες μου.

Δύσκολος αντίπαλος: Δεν μπορώ να πω κάτι συγκεκριμένα. Όλοι είναι δύσκολοι και όλοι εύκολοι αναλόγως σε τι μέρα βρίσκεσαι. Οι άσχημες στιγμές υπάρχουν στο ποδόσφαιρο με χειρονομίες αντιπάλων. Αυτά δεν πρέπει να τα κρατάμε, για 90' είμαστε αντίπαλοι και μετά φίλοι ξανά. Δεν θυμάμαι να έχω κρατήσει κάτι συγκεκριμένο.

Για Κετσπάγια: Αντιδράσεις υπάρχουν για όλους, αυτό δεν είναι κριτήριο. Για τον Βαλβέρδε είχα πει την σκέψη μου από τον Γενάρη απ' όσα έβλεπα στις προπονήσεις. Η επιθυμία ήταν να παραμείνει όμως για διάφορους λόγους δεν έγινε. Αυτό το ξέρουν καλύτερα ο πρόεδρος και ο Βαλβέρδε γιατί δεν έγινε. Εμείς αυτό που εισπράξαμε μέσα στην ομάδα ήταν ότι έγινε σήριαλ του Βαλβέρδε. Κράτησε πολύ καιρό και δεν ξέρω από κει και πέρα λεπτομέρειες. Ήρθε ένας προπονητής που τον είχαν σαν αντίπαλο και είχαν την ευκαιρία να τον γνωρίσω από κοντά. Είναι καινούργιος κι αυτό που έκανε με την Ανόρθωση ήταν πολύ μεγάλη επιτυχία. Έρχεται με όρεξη για δουλειά και με την Ανόρθωση έβγαλε το 200%. Αν καταφέρεις να βγάλεις παραπάνω από τις δυνατότητες των ποδοσφαιριστών είναι μεγάλη επιτυχία. Ο Κετσπάγια με την Ανόρθωση πέρασε στους ομίλους, έκανε σπουδαία αποτελέσματα και έβγαλε παραπάνω απ'όσα η ομάδα μπορούσε να αποδώσει. Εύχομαι να το καταφέρει και στον Ολυμπιακό

Θέλω να ευχαριστήσω και την οικογένεια μου, είναι κάποιες δύσκολες στιγμές που με στήριξαν. Ευχαριστώ που ήρθατε, καλές διακοπές και καλό μήνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: