Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Περισσότερα από 100.000 άτομα συμμετείχαν στη διαδήλωση που έγινε στην Ιρλανδία κατά του προγράμματος λιτότητας


Την Κυριακή (28/11) θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία για την είσοδο της χώρας στο μηχανισμό διάσωσης. Από την πλευρά της, η αστυνομία υποστηρίζει πως 50.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση. Μάλιστα, μετά τη λήξη της πορείας οι διοργανωτές έκαναν λόγο για αρχή των αντιδράσεων προαναγγέλλοντας τη διεξαγωγή νέων διαδηλώσεων.

"Θέλουμε να πείσουμε και να δείξουμε στην κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει καμία στήριξη για το σχέδιό της από την κοινωνία και ότι όποιο μέτρο έχουν λάβει μέχρι στιγμής είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που θα έπρεπε να κάνουν. Οι φόβοι μας για τον νέο προϋπολογισμό είναι ότι είναι ελλειμματικός επί δέκα. Παίρνει πολλά χρήματα από την οικονομία και σκοτώνει οποιαδήποτε πιθανότητα υπάρχει για κάποιου τύπου ανάπτυξη της οικονομίας", είπε στο βρετανικό δίκτυο BBC, η Μακντάρα Ντόιλ, πρόεδρος της ομοσπονδίας συνδικάτων ICTU .

Και όμως… Ο Ήλιος έχει ιδιοκτήτη και δεν είναι ο Θεός αλλά μια Ισπανίδα!


Αυτό υποστηρίζει η Άνχελες Ντουράν η οποία μάλιστα έχει και συμβολαιογραφική πράξη στα χέρια της! «Είμαι ιδιοκτήτρια του Ήλιου, ενός αστεριού φασματικού τύπου G2, που βρίσκεται στο κέντρο του ηλιακού μας συστήματος, σε απόσταση περίπου 149,6 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την Γη», γράφει η συμβολαιογραφική πράξη όπως δημοσιεύει η εφημερίδα La Voz de Galicia. Η ίδια είπε στην εφημερίδα πως υπάρχει μια «διεθνής σύμβαση που απαγορεύει στις χώρες να είναι ιδιοκτήτριες πλανητών» αλλά δεν αφορά κάθε άτομο ξεχωριστά. Προσέθεσε δε, πως υπάρχει και άλλος άνθρωπος ιδιοκτήτης πλανήτη και συγκεκριμένα τη Σελήνη.

Περίπου 2.000 εργαζόμενοι στις Νομαρχίες μετατίθενται υποχρεωτικά, αφού η συμμετοχή για εθελοντικές μετατάξεις κρίθηκε πάρα πολύ μικρή.


Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, το προσωπικό που υπηρετεί σε οργανικές μονάδες μετατάσσεται σε δήμους, στους οποίους περνούν και οι αρμοδιότητες των παλιών νομαρχιών προ Καλλικράτη. Οι υπάλληλοι που θα μεταταχθούν, πηγαίνουν σε δήμους εντός της έδρας ή των ορίων του Νομού, ενώ οι μόνιμοι αναλαμβάνουν συναφείς κλάδους και ειδικότητες.
Όσοι εργάζονται σε ΚΕΠ των νομαρχιών θα μεταταχθούν με την ίδια σχέση εργασίας που είχαν στο δήμο όπου λειτουργούσαν. Τέλος, το ίδιο θα συμβεί και για τους δόκιμους υπαλλήλους , καθώς ο κλάδος Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών έχει προβλεφθεί αποκλειστικά και μόνο για τη στελέχωση των ΚΕΠ και το προσωπικό αυτό δεν θα μπορεί να απασχοληθεί σε διαφορετικά καθήκοντα.

28Μμέρες στα αζήτητα Αθηνών

Ο Χρήστος Καλύβας 26 χρόνων, έφυγε ένα βράδυ από το σπίτι του στο Αίγιο με προορισμό την Αθήνα για να διασκεδάσει, αλλά δεν επέστρεψε ποτε. Οι γονείς του γεμάτοι ανησυχία άρχισαν να τον αναζητούν. Ρώτησαν στο τμήμα ομονοίας και πήραν πολλές φορές στο νεκροτομέιο για να σιγουρευτούν οτι το παιδί τους δεν ήταν νεκρο. Η απάντηση που έλαβαν για την τύχη του γιού τους ήταν αρνητική, κανεις δεν είχε νέα για τον άτυχο Χρήστο.
Και όμως, Ο Χρήστος βρέθηκε νεκρός απ’ τους αστυνομικούς του τμήματος Ακροπόλεως στην Πλατεία Δικαιοσύνης απέναντι από το ΡΕΞ στην Ομόνοια, βρίσκονταν στο νεκροτομείο απο την επόμενη ημέρα της εξαφάνησής του. Κανείς δεν μπήκε στον κόπο να ρωτήσει τους συγγενείς οι οποίοι είχαν καλέσει πολλές φορές στο νεκροτομείο, τα συμπληρωματικά στοιχεία του αγνοούμενου, για να τα διασταυρώσει με αυτά του άτυχου νέου που βρισκόταν εκεί χωρίς ταυτότητα.
Στο νεκροτομείο Αθηνών «ξύπνησαν» μετά την επίμονη έρευνα της εκπομπής Φώς στο Τούνελ. Καταλαβαίνοντας το λάθος τους ενημέρωσαν αμέσως την αστυνομία Ακροπόλεως και αυτοί την Ασφάλεια Αιγίου όπου είχε δηλωθεί η εξαφάνιση του άτυχου Χρήστου. Ο πατέρας κλήθηκε στην Αθήνα να αναγνωρίσει το πτώμα του παιδιού του. Τραγωδία. Η οικογένεια μέσα σε ένα χρόνο έχασε και τα δύο της αγόρια.

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Σπέρνω-Καλλιεργώ Σπανάκι

Σπανάκι
Το σπανάκι είναι ένα εύκολο στην καλλιέργεια κηπευτικό. Μπορεί να καλλιεργηθεί στον κήπο και το μπαλκόνι.
Το σπανάκι σπέρνεται από αρχές Σεπτεμβρίου έως αρχές Φεβρουαρίου.
Το σπανάκι είναι φυτό ψυχροαπαιτητικό. Θέλει δηλαδή χαμηλές θερμοκρασίες για να ευδοκιμήσει.
Το σπανάκι καλλιεργείται σε μεγάλη ποικιλία εδαφών, αλλά τα αμμοπηλώδη είναι τα πιο κατάλληλα. Για πρώιμες χειμωνιάτικες καλλιέργειες τα αμμώδη στραγγιζόμενα και πλούσια σε χούμο χώματα είναι τα ιδανικότερα.
Πειραματικά δεδομένα έδειξαν ότι το σπανάκι είναι πολύ ευαίσθητο σε όξινα χώματα με pH μικρότερο του 5,5. Το ιδανικό pH βρίσκεται μεταξύ 6 και –7.

Λίπανση – Λίπασμα για το σπανάκι

Το ιδανικό λίπασμα για το σπανάκι, έχει αναλογίες 8-–8–-8 ή 12–-12–-12. Για το τι σημαίνουν οι αριθμοί στο λίπασμα, δείτε το άρθρο: Βασικές γνώσεις για τα λιπάσματα.

Καλλιεργώ σπανάκι

Το σπανάκι έχει επιπόλαιο ριζικό σύστημα και ευδοκιμεί σε ομοιόμορφο υγρό χώμα. Το πρώτο πότισμα γίνεται αμέσως μετά το φύτρωμα, εφόσον δεν υπάρχει υγρασία. Ανάμεσα στο φύτρωμα και το μάζεμα πρέπει να γίνονται τρία ποτίσματα αν δεν υπάρχει βροχή ή υγρασία αρκετή.
Το σπανάκι αντέχει και σε θερμοκρασίες κάτω από –6 βαθμούς Κελσίου. Ο σπόρος φυτρώνει και σε θερμοκρασίες 5–-15 βαθμούς Κελσίου, ενώ η ανάπτυξη των φυτών συνεχίζεται και κάτω από τους 5 βαθμούς Κελσίου.
Για να έχετε συνεχή παραγωγή, σπείρετε τα σπανάκια με διαφορά 15 ημερών.

Ποικιλίες σπανακιού

Υπάρχουν δύο βασικές ποικιλίες. Αυτές που δίνουν σγουρά φύλλα και αυτές που δίνουν λεία φύλλα. Συνήθως σπέρνω και από τις δύο ποικιλίες.

Τρόπος σποράς

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος σποράς του σπανακιού είναι η τοποθέτηση των σπόρων απευθείας στο χώμα.
Το βάθος σποράς είναι περίπου 1 εκατοστό. Σε κάθε λακκάκι ρίξτε 3 με 4 σπόρους. Το κάθε λακκάκι πρέπει να απέχει 30 με 40 εκατοστά από το άλλο. Αν σπέρνετε σε σειρές, η κάθε σειρά πρέπει να απέχει 30 με 40 εκατοστά από την άλλη.

Σπέρνω το σπανάκι σε σειρές.
Ένας γείτονας, μου είχε προτείνει πέρυσι να ρίξω χύμα με το χέρι τους σπόρους στο έδαφος και απλά να τους σκεπάσω με χώμα. Το δοκίμασα στο κτήμα. Κατέληξε σε αποτυχία γιατί τα σπανάκια μπερδεύτηκαν με τα αγριόχορτα που μεγάλωναν εκείνη την εποχή. Όταν είναι μικρά, δε μπορείς να τα ξεχωρίσεις και να αφαιρέσεις τα αγριόχορτα. Τα αγριόχορτα έπνιξαν τα σπανάκια, τα οποία δε μεγάλωσαν ποτέ.

Το σπανάκι μπερδεύτηκε με τα αγριόχορτα.

Συγκομιδή σπανακιού

Υπάρχουν δύο τρόποι συγκομιδής. Εγώ προτιμώ το δεύτερο.
  1. Κόβετε το σπανάκι από τη ρίζα, λίγο κάτω από το χώμα. Αφαιρείτε όλο το φυτό. Αυτός ο τρόπος συγκομιδής είναι κατάλληλος για εμπορική καλλιέργεια.
  2. Κόβετε από το σπανάκι μόνο τα φύλλα που θέλετε. Το φυτό συνεχίζει να μεγαλώνει και να παράγει νέα φύλλα.

Συντήρηση σπανακιού

Τα σπανάκια ΔΕ συντηρούνται πάνω από 10 ημέρες στο ψυγείο.
Μπορείτε όμως να τα βράσετε, να τα στραγγίσετε και να τα βάλετε στην κατάψυξη. Με αυτό τον τρόπο θα διατηρηθούν για μήνες.

prasino-hamomilaki

Εναλλακτικά Εντομοκτόνα - Πρακτικές της Οικολογικής Γεωργίας

Κανόνας πρώτος
Μην υπερβάλλετε. Δύο-τρία έντομα στο σπίτι δεν αποτελούν εισβολή. Μερικά δε, όπως οι αράχνες, είναι και χρήσιμα γιατί τρώνε τα υπόλοιπα.

Choose Safe Insecticides to Protect Your Family

Κανόνας δεύτερος
Μπορείτε να αποφύγετε την παρουσία εντόμων τηρώντας στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και καθαριότητας. Μην αφήνετε εκτεθειμένα τρόφιμα.
Κλείστε τις χαραμάδες από όπου θα μπορούσαν να βγουν κατσαρίδες ή μυρμήγκια. Αερίζετε καλά τα ντουλάπια.
Οι κατσαρίδες όπως και άλλα έντομα λατρεύουν την υγρασία.

Αν παρόλ' αυτά εμφανιστούν έντομα, τότε μπορείτε να κάνετε τα εξής:
Χρησιμοποιήστε γλάστρες με φυτά που απωθούν τα κουνούπια και τις μύγες.
Ο βασιλικός είναι ένα τέτοιο φυτό. Η αρτεμισία (αψιθιά), το γαρύφαλλο και τα φύλλα κυπαρισσιού δεν είναι επίσης καθόλου αρεστά στα κουνούπια.
Σε χώρους που δε θα σας ενοχλήσει η μυρωδιά τους, τον ίδιο ρόλο μπορούν να παίξουν το ξύδι και το κρεμμύδι.
Για επάλειψη στο δέρμα κυκλοφορούν στο εμπόριο προϊόντα με έλαιο σιτρονέλλας που είναι ένα καλό εντομοαπωθητικό.

Για τα μυρμήγκια, ρίξτε λίγο λάδι λεβάντας στο δρόμο τους και δε θα τα ξαναδείτε μπροστά σας. Μπορείτε επίσης να ανακατέψετε βόρακα με ζάχαρη και να βάλετε το μίγμα στους χώρους όπου συχνάζουν τα μυρμήγκια.
Η τελική λύση αν τα μυρμήγκια επιμένουν είναι το ξύδι που τα θανατώνει ακαριαία.

Για τις κατσαρίδες, ακολουθήστε τα εξής
 Χρησιμοποιήστε φλούδες από αγγούρι, τη μυρωδιά του οποίου την απεχθάνονται.
Σε χαραμάδες και χώρους που συχνάζουν οι κατσαρίδες βάλτε βόρακα, είτε μόνο του, είτε με ζάχαρη για να τις προσελκύσει.

Για τα έντομα φυτών στον κήπο ή στις γλάστρες σας χωρίς τη χρήση συνθετικών φυτοφαρμάκων,  παρασκευάστε τα δικά σας οικιακά εντομοκτόνα.

Σαπούνι
Διαλύετε 50 γραμμάρια σαπούνι σε 1 λίτρο ζεστό νερό και ψεκάζετε.

Νερό με καπνό 
Βάζετε μια χούφτα καπνό σε 4 λίτρα ζεστού νερού και το αφήνετε για 24 ώρες. Στη συνέχεια ψεκάζετε με το διάλυμα. Προσοχή! Το διάλυμα αυτό είναι δηλητηριώδες. Κρατήστε το μακριά από παιδιά.

Καυτερές πιπεριές 
Βράζετε 2-3 καυτερές πιπεριές μαζί με μισό κρεμμύδι και μια σκελίδα σκόρδο. Τα αφήνετε για 2 μέρες και στραγγίζετε. Ψεκάζετε με το μίγμα. Μπορεί να φυλαχθεί στο ψυγείο για μελλοντική χρήση.

Τσουκνίδα 
Ένα καταπληκτικό παρασκεύασμα για προστασία από αφίδες και δυναμωτικό για τα φυτά. Βράζετε τσουκνίδες και ραντίζετε με το διάλυμα.

Αποτελέσματα στην καταπολέμηση των εντόμων έχουμε και με εκχυλίσματα άλλων φυτών όπως η φτέρη, το πολυκόμπι, το στεκούλι, το μελισσόχορτο, το χαμομήλι κλπ. 

Όλα αυτά τα φυτά χρησιμοποιούνται με επιτυχία στις πρακτικές της οικολογικής γεωργίας.
 

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Ηλικιομένη πέθανε στο Αλιβέρι επειδή δεν άντεξε να βλέπει να χτυπούν τον άντρα της....


Το θλιβερό γεγονός έχει συγκλονίσει την περιοχή οι οποίο δε μπορούν να πιστέψουν αυτό που συνέβη. Δύο άγνωστοι εισέβαλλαν στην κατοικία των ηλικιωμένων, έδειραν και φίμωσαν το σύζυγο ενώ αμέσως άρχισαν να ψάχνουν το σπίτι.Η γυναίκα δεν άντεξε και βλέποντας τον άνδρα της να υποφέρει έπαθε ανακοπή και πέθανε. Οι δράστες διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.Στο σπίτι αργότερα βρέθηκαν συγγενείς οι οποίοι βρήκαν τον άνδρα δεμένο και τη σύζυγο να έχει αφήσει την τελευταία της πνοή.

ΟΑΕΔ:Δύο προγράμματα για 65.000 ανέργους


Το πρώτο πρόγραμμα απευθύνει πρόσκληση ένταξης σε γυναίκες αυτοαπασχολούμενες, οι οποίες απασχολούν ως ένα άτομο πρόκειται για: “Ειδικό τετραετές πρόγραμμα προώθησης , με επιχορήγηση ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 40.000 ανέργων. Στην ουσία τις καλεί να προσλάβουν ένα επιπλέον άτομο, για να υποστηριχθεί η ατομική επιχείρηση τους, για χρονικό διάστημα 6 ως 18 μηνών. Σε περίπτωση που θελήσουν να συνεχίσουν το πρόγραμμα, θα δίνεται επιχορήγηση μέχρι τη συμπλήρωση 48 μηνών, και θα δεσμεύονται ότι θα κρατήσουν τον εργαζόμενο για 12 επιπλέον μήνες χωρίς επιχορήγηση.
Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά το καθεστώς μερικής απασχόλησης για 25.000 άτομα.
Πρόκειται για το ειδικό διετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης, με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 25.000 ανέργων" και για άτομα που θα προσλάβουν με καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Θερίζει ο καρκίνος στη Μεσσαπία


translate ΕκτύπωσηΌπως όλα μαρτυρούν οι θάνατοι από καρκίνο θερίζουν στην περιοχή της Μεσσαπίας. Άλλος ένας θάνατος στα Ψαχνά μόις χθες και το κακό είναι ότι αφορά άτομα κάτω των 70 ετών δείγμα του ότι "κάτι τρέχει" στην περιοχή μας. Είναι γνωστό σε όλους μετά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας από τη δράση οικολογικών συλλόγων και μεμονωμένων ανθρώπων ότι η περιοχή μας είναι ιδιαίτερα βεβαρημένη σε βαρέα μέταλλα όπως νικέλιο, κάδμιο, μαγγάνιο και άλλα όπως και σε ολικό και εξασθενές χρώμιο.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στο νερό όπως είναι σε όλους γνωστό και μένει να αποδειχθεί εάν επιρρεάζει και τα προϊόντα τς περιοχής καθώς και τη ζωική παραγωγή.

Ένας άλλος μεγάλος προβληματισμός επικρατεί από τις υπερβολικές τιμές νιτρικών που παρατηρούνται στην περιοχή μας. Νιτρικά τα οποία έχουν να κάνουν με την εκτεταμένη χρήση φυτοφαρμάκων καθώς και την ύπαρξη παλαιών πηγαδιών όπου χρισιμοποιούνται ως οικιακές αποχετεύσεις με αποτέλεσμα να μολύνουν συστηματικά τον υδροφόρο ορίζοντα.
Σύμφωνα με μελέτες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και παρά την αμφισβήτηση που δέχονται από πολλούς κύκλους επιστημονικούς αλλά πολύ περισσότερο πολιτικούς όλα αυτά αποτελούν αιτίες αύξησης των θανάτων από καρκίνο στην περιοχή μας.
Η όλη αυτή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, σε ότι αφορά το περιβάλον της Μεσσαπίας έχει οδηγήσει Περιβαλλοντικούς συλλόγους όπως τη Γαία και την Ταναΐδα, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας, να ζητήσουν από το Δήμο μεσσαπίων όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία θα χρησιμεύσουν ώστε να πραγματοποιηθεί επιτέλους επιδημιολογική μελέτη στον πληθυσμό της όπως συνέβει και στην περιοχή του Ασωπού.
Ο Δήμος από την πλευρά του έχει στείλει το απαραίτητο έγγραφο και ο Σύλλογος Γαία άμεσα θα στείλει άτομο ώστε να γίνει η καταγραφή αιτιών θανάτου από το 1999 έως σήμερα.
Πλέον θεωρείται κοινή πεποίθηση όσο από φορείς όσο και από τους πολίτες της περιοχής ότι παρά τις όποιες προσπάθειες έχουν γίνει έως σήμερα για την εξεύρεση πόσιμου νερού και τις όποιες εξαγγελίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τη χρήση νερού από τη θέση 'Μπενετούλια" χρίζει άμεσης και λεπτομερούς έρευνας το θέμα υδροδότησης της περιοχής από νέες πηγές καθαρού και πόσιμου νερού.
Μεγάλο θέμα θα παραμείνει η άρδευση της περιοχής και ιδιαιτέρως του κάμπου  της Μεσσαπίας μιας και σε αυτόν τον τομέα ασχέτως αν υπάρχουν υπόνοιες για τα προϊόντα ή όχι τόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και το αρμόδιο Υπουργείο και παρά την όποια δύσκολη οικονομική συγκυρία θα πρέπει να επισπεύσουν την ολοκλήρωση της κατασκευής του"περιβόητου" φράγματος, το οποίο όπως ανακοίνωσε η αρμόδια υπουργός, όταν είχε έλθει στα Ψαχνά, ότι έχει δρομολογηθεί και είναι μέρος του προγράμματος "Αλέξανδρος Μπαλτατζής", το οποίο θα δώσει ποιοτικά καλύτερο νερό μιας και θα βασίζεται στη μέθοδο της συλλογής των υδάτων της περιοχής κατά τους χειμερινούς μήνες ενώ ταυτόχρονα θα βοηθήσει στην αειφόρο ανάτυξη της περιοχής που το περιβάλλει.
Τέλος καιρός για χάσιμο δεν υπάρχει. Η νέα δημοτική αρχή επιβάλλεται να δρομολογήσει τα ανωτέρω και μάλιστα με τη διαδικασία του κατεεπείγοντος ως θέματα-έργα πρώτης πρωτεραιότητας μιας και η ολοκλήρωσή-επίτευξή τους δεν αποτελεί μόνο έργο για την περιοχή , αποτελεί ζήτημα ΖΩΗΣ.

messapia-news 

Η ανάρτηση με την οποία απειλούν οι ισλαμιστές την Ελεύθερη Ώρα

Στη Βουλή έφερε ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ κος Βελόπουλος την απειλή που εξαπέλυσε μέσω αναρτήσεως της η ιστοσελίδα islam.gr προς την εφημερίδα Ελεύθερη Ώρα. Εμείς βρήκαμε την ανάρτηση αυτή και την παρουσιάζουμε πρακάτω αυτούσια:
"Ο δήμιος του Ισλάμ... μερικά ψέματα είναι θανάσιμα

Μήπως είναι ώρα η εφημερίδα αυτή και οι παρόμοιες εφημερίδες να αλλάξουν πορεία ώστε να αποκτήσουν λίγο εμπιστοσύνη;

Μπορεί η προσευχή των μουσουλμάνων στις πλατείες της Αθήνας να μη ήταν η πιο σωστή επιλογή, αλλά το να την εκμεταλλευτούν μερικά « πατριωτικά» μέσα ενημέρωσης προκειμένου να δημιουργήσουν προβοκάτσιες εις βάρους του Ισλάμ, δεν είναι καθόλου φιλότιμο και σίγουρα αποτελεί αντιδεοντολογική πράξη. 

Η εφημερίδα « Ελεύθερη Ώρα»  δημοσίευσε, τη Τρίτη 16 Νοεμβρίου, ένα άρθρο με τίτλο (Ο... Δήμιος του Ισλάμ και η αλυσοδεμένη γυναίκα!) με  μια φωτογραφία για ένα πανό , με το παρακάτω σχόλιο «Προσέξτε καλά το πανό με τον...Δήμιο και την αλυσοδεμένη γυναίκα. Είναι από τη συγκέντρωση των μουσουλμάνων στα προπύλαια. Προσέξτε την καλά και σκεφτείτε τι μας ετοιμάζουν».  Θέλοντας έτσι να δείξει ότι το πανό ανήκει στην συγκέντρωση των μουσουλμάνων.

Παρακάτω το άρθρο αναπτύσσει μερικά σενάρια περί δήθεν ισλαμοποίησης της χώρας, σενάρια γνωστά, που σκοπό έχουν την δημιουργία έντασης και εκφοβισμού από το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους.
Αυτό που δεν ανέφερε η εφημερίδα είναι ότι το συγκεκριμένο πανό, το έχουν αναρτήσει πρόσφυγες από το Ιράν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση στην χορήγηση πολιτικού άσυλου από την ελληνική επικράτεια και όχι οι μουσουλμάνοι που γιόρταζαν εκεί για 2 ώρες πριν φύγουν.

Οι περαστικοί στην περιοχή ξέρουν καλά αυτό το πανό που είναι μέχρι σήμερα Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010, στο ίδιο χώρο και φαίνεται στη φωτογραφία μας.


Εμείς, στο islam.gr, Ποτέ δεν θέλαμε να ασχοληθούμε με λογομαχίες με εφημερίδες τέτοιου επιπέδου, προτιμώντας να δείξουμε τη σωστή εικόνα του Ισλάμ μέσω σοβαρών δημοσιευμάτων και άρθρων, αλλά το κάθε πράγμα έχει και τα όρια του και το κάθε ψέμα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει.
Η συγκεκριμένη εφημερίδα έχει προβεί στο παρελθόν σε τέτοιες φθηνές προβοκάτσιες εις βάρους του Ισλάμ και των μουσουλμάνων και φαίνεται πως θα συνεχίσει αυτήν την τακτική.
Μήπως είναι ώρα η  εφημερίδα αυτή και οι παρόμοιες εφημερίδες να αλλάξουν πορεία ώστε να αποκτήσουν λίγο εμπιστοσύνη;
Η προεκλογική εκστρατεία έχει τελειώσει κύριοι...
εξοικονομήστε τις προβοκάτσιες σας για τις επόμενες εκλογές...


evia-logos

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

ΠΑΟ - Μπαρτσελόνα: Με νέο προπονητή.


Το τελευταίο του χαρτί όσον αφορά στο μέλλον του στην Ευρώπη παίζει σε λίγη ώρα (9.45 μ.μ., ΝΕΤ) ο Παναθηναϊκός, υποδεχόμενος τη φημισμένη Μπαρτσελόνα στο ΟΑΚΑ. Οι "πράσινοι" στην προσπάθειά τους για μια καλή εμφάνιση κι ένα θετικό αποτέλεσμα θα έχουν 60.000 φίλους τους στην κερκίδα και για πρώτη φορά στον πάγκο τους τον Φερέιρα, που έχει καλή παράδοση κόντρα σε ισπανικές ομάδες. Για να έχει βέβαια ελπίδες ο Παναθηναϊκός, θα πρέπει να ξεχάσει τις έως τώρα κακές εμφανίσεις του στο Τσάμπιονς Λιγκ και να "κοιτάξει στα μάτια" την πρωταθλήτρια Ισπανίας.

Στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου ο Ζεσουάλδο Φερέιρα, δήλωσε: "Ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλη ομάδα και πρέπει να παίζει σαν μεγάλη ομάδα. Κόντρα στην Μπαρτσελόνα, που είναι από τις κορυφαίες ομάδες, πρέπει να παρατάξουμε μια ομάδα σοβαρή, που θα ξέρει τι θα κάνει και θα είναι αντίστοιχη των προσδοκιών που έχω. Ο σκοπός μου είναι να μπορέσω να δώσω το έναυσμα στους παίκτες μου, ώστε να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να φοβηθούμε κόντρα στην Μπαρτσελόνα. Ενδεχομένως δεν μπορούμε να αλλάξουμε πολλά πράγματα, αλλά ορισμένα μπορούμε. Και εννοώ όχι τις θέσεις των παικτών, αλλά τον τρόπο σκέψης τους. Αλλά πάνω απ' όλα θα πρέπει να δώσουμε στον Παναθηναϊκό τη δυνατότητα να δείξει το μεγαλείο του στην Ευρώπη".

Ο Πορτογάλος τεχνικός δεν ανακοίνωσε με ποιο τρόπο θα παραταχθεί η ομάδα αλλά είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα μείνει εκτός ενδεκάδας ο Πλεσί και τη θέση θα πάρει είτε ο Καντέ (με τον Κατσουράνη να περνάει στο κέντρο) είτε ο Σιμάο. Εκτός αποστολής έμειναν οι Νίνης (αισθάνθηκε χθες ενοχλήσεις), Λέτο, Γκοβού και ο τιμωρημένος Καραγκούνης.

Η Μπαρτσελόνα δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει την πρώτη θέση του ομίλου, αλλά μαθηματικά ούτε και την πρόκριση, κάτι που σημαίνει ότι θα κυνηγήσει μ' όλα τα "αστέρια" της τη νίκη, ανεξάρτητα με το ότι ακολουθεί τη Δευτέρα το ντέρμπι με τη Ρεάλ.

Ινδία: παιδί ζούσε με τέσσερα χέρια και τέσσερα πόδια!


Ο μικρός Ντιπάκ Κουμάρ γεννήθηκε με τέσσερα πόδια και τέσσερα χέρια, σε ένα από τα φτωχότερα κρατίδια της Ινδίας. Το παιδί έπασχε από το σύνδρομο «ischiopagus». Εκατοντάδες άνθρωποι τον επισκέπτονταν και τον προσκυνούσαν σαν Θεό. Του έφερναν χρήματα, λουλούδια, φρούτα, γλυκά και προσεύχονταν στο όνομά του. Πολλοί πιστοί άλλωστε θεωρούσαν ότι έμοιαζε στον θεό Βίσνα, που συχνά απεικονίζεται με τέσσερα χέρια.

Η μητέρα του έμεινε έγκυος σε δίδυμα αλλά κατά τη διάπλαση των εμβρύων στη μήτρα, ο Ντιπάκ "απορρόφησε" το αδερφάκι του. Τα επιπλέον μέλη που έχει στο σώμα του είναι του δεύτερου εμβρύου και προεξέχουν από το στέρνο του. Στο φτωχικό χωρίο της Ινδίας κανείς δεν πίστευε πως ο Ντιπάκ θα καταφέρει να επιβιώσει, αμέσως μετά τη γέννηση του. Τα περισσότερα παιδιά που γεννιούνται με παρόμοια προβλήματα συνήθως πεθαίνουν στη διάρκεια του τοκετού. "Όσα επιβιώνουν πέφτουν θύματα ανθρωποκτονίας", υποστηρίζει η οργάνωση Save the Children, για τα δικαιώματα των παιδιών. Το παιδί υποβλήθηκε σε πολύωρη επέμβαση για να διορθωθεί το πρόβλημα αυτό. Η επέμβαση ολοκληρώθηκε με επιτυχία και επιτέλους ο μικρός Ντιπάκ είναι ένα φυσιολογικό παιδί.

Η περίπτωση του Ντιπάκ, δεν είναι μοναδική στην Ινδία. Το 2007, η 2χρονη Lakshmi Tatma που επίσης είχε γεννηθεί με τέσσερα πόδια και τέσσερα χέρια, χειρουργήθηκε με επιτυχία. Πριν από την επέμβαση, το κοριτσάκι εντιμετωπιζότανε ως "θεότητα" και δεκάδες προσκυνητές έσπευδαν να την προσκυνήσουν. Ακριβώς το ίδιο συνέβει με τον 7χρονο Ντιπάκ. Η οικογένεια του, αν και ζει κάτω από τα όρια της φτώχιας, κατάφερε με τη βοήθεια των τοπικών αρχών να συγκεντρώσει το ποσό των 60.000 δολαρίων που χρειάζονταν προκειμένου να υποβληθεί ο μικρός σε εγχείρηση.



Κίνημα Ανεξάρητων Πολιτών


Ο Μίκης Θεοδωράκης, ετοιμάζεται την 1η Δεκεμβρίου να ανακοινώσει την δημιουργία του δικού του κινήματος ενός "Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών". Ο Μίκης ο οποίος μελοποίησε τον Ελύτη, αυτός που τραγούδησε για την πατρίδα, αυτός που την 25η Μαρτίου του 1943 υπέστη τα πάνδεινα από τους Ιταλούς κατακτητές. Αυτός που στα χρόνια του εμφυλίου εξορίστηκε στην Ικαρία και αργότερα στο νησί της Μακρονήσου. Αυτός που στα στα μαύρα χρόνια της επταετούς δικτατορίας αναδείχθηκε στην κορυφαία μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα.Συλλαμβάνεται τον Αύγουστο του 1967 και ακολουθεί η φυλάκισή του στο άντρο της ΕΑΤ-ΕΣΑ στην οδό Μπουμπουλίνας, η απομόνωση, οι φυλακές Αβέρωφ, η μεγάλη απεργία πείνας, το νοσοκομείο, η αποφυλάκιση και ο κατ' οίκον περιορισμός, η εκτόπισή του στη Ζάτουνα Αρκαδίας, και τέλος το στρατόπεδο Ωρωπού.  Πολλά από τα καινούργια έργα του κατορθώνει με διάφορους τρόπους να τα στέλνει στο εξωτερικό, όπου τραγουδιούνται από τη Μαρία Φαραντούρη και τη Μελίνα Μερκούρη. . Αυτός που το 1990 μπήκε στο ψηφοδέλτιο επικρατείας και αργότερα έγινε υπουργός με την Ν.Δ. επί Μητσοτάκη. Αυτός που όταν ακούμε τα άσματά του ανατριχιάζουμε ολόκληροι.
Καλή επιτυχία Μίκη!!!!!

Φτιάχνω κομπόστ για λίπανση εδάφους

Compost ονομάζεται το οργανικό υλικό που προέρχεται από την διαδικασία της κομποστοποίησης οργανικών υπολειμμάτων.Οι ανθρώπινες ενέργειες που έχουν σκοπό να επιταχύνουν και να καθοδηγήσουν τις φυσικές διεργασίες της βιοαποδόμησης των οργανικών υπολειμμάτων έχει επικρατήσει να ονομάζεται διεθνώς κομποστοποίηση (composting).
Το compost είναι ένα προϊόν με μεγάλη γεωργική αξία. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα οργανικό λίπασμα που βελτιώνει το έδαφος.
 Όταν προστεθεί στην καλλιέργεια δεν ανταγωνίζεται το άζωτο με τα φυτά, είναι απαλλαγμένο δυσοσμιών. Τα compost περιέχουν συνήθως 2 % άζωτο, 0,5 - 1 % φώσφορο και περίπου 2 % κάλιο. Το άζωτο αποδεσμεύεται και είναι διαθέσιμο στα φυτά με αργό ρυθμό.

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης compost είναι πολλά:
Τα φυτά γίνονται πιο ανθεκτικά στις διάφορες ασθένειες.
Η γεύση και το άρωμα των προϊόντων είναι καλύτερα.
Το έδαφος γίνεται πιο αφράτο, καλύτερο πορώδες, δουλεύουν καλύτερα οι μικροοργανισμοί και δεν κρατάει νερά.
Η απόδοση των φυτών είναι ίδια με την συμβατική καλλιέργεια.
Με τη χρήση του κομπόστ μπορούμε να βοηθήσουμε τα ταλαιπωρημένα εδάφη να ξαναγίνουν οργανικά εδάφη.

Υλικά κατάλληλα για κομποστοποίηση:Φύλλα από φυτά και δέντρα.
Υπολείμματα καλλωπιστικών φυτών δέντρων (κλαδιά, βλαστοί).
Διάφορα αγριόχορτα (να μην έχουν ώριμους σπόρους).
Μαραμένα λουλούδια.
Χώμα από γλάστρες (όταν ανανεώνεται το χώμα τους).
Κλαδιά δένδρων και θάμνων.
Στάχτη από ξύλα.
Κομμένο γρασίδι από χλοοτάπητες.
Ροκανίδια και πριονίδια ξύλου σε μικρές ποσότητες (όχι εμποτισμένης ξυλείας).
Υπερώριμα ή χαλασμένα φρούτα.
Τσόφλια από αυγά.
Υπολείμματα του καφέ και τσαγιού με το νερό τους.
Υπολείμματα λαχανικών από το καθάρισμα τους στην κουζίνα (φλούδες από λαχανικά και φρούτα, βολβοί από φασόλια, αρακά, κουκιά κ.ά.
Υπολείμματα βρασμένων φαγητών στα οποία δεν έχει προστεθεί λάδι.
Άχυρο από καλλιέργειες ή από ενσταυλισμό ζώων.
Φύκια θάλασσας.
Κοπριά από αιγοπρόβατα και βοοειδή






Υλικά Ακατάλληλα για κομποστοποίηση:
Πέτρες, μεταλλικά αντικείμενα, πλαστικά, γυαλί, τυπωμένο χαρτί, υπολείμματα φαγητών που περιέχουν λίπη, κρέας, κόκαλα, καθώς και τα υλικά καθαρισμού.





Κατασκευή Κομπόστ
Κομπόστ μπορεί να παρασκευάσει ο καθένας σε λίγα τετραγωνικά μέτρα ανθόκηπου ή λαχανόκηπου, συγκεντρώνοντας τα υλικά σε σωρούς ή μικρές αυτοσχέδιες κατασκευές από ξύλο ή συρματόπλεγμα. Ο χώρος κομποστοποίησης για λόγους αισθητικής και υγιεινής, δεν πρέπει να βρίσκεται κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Το κομπόστ μπορεί να γίνει σε έναν απλό σωρό αν ο όγκος είναι τουλάχιστον 3 κυβικά μέτρα. Το ύψος του σωρού δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 2 μέτρα για να αποφύγουμε τη συμπίεση και να μπορούμε να ανακατεύσουμε το σωρό πιο εύκολα. Η βάση του σωρού πρέπει να έχει λίγη κλίση για να στραγγίζουν τα νερά. Μπορούμε να φτιάξουμε το στρώμα της βάσης με καλά πατημένο χώμα, άμμο ή χαλίκι.
Το άριστο μέγεθος των υλικών για τον σωρό μας είναι από 1,5-7,5 cm περίπου. Το μέγεθος του υλικού επηρεάζει σημαντικά τη μικροβιακή δραστηριότητα αφού ο θρυμματισμός αυξάνει την επιφάνεια όπου δρουν τα μικροβιακά ένζυμα και μειώνει τα κενά αέρα. Στη βάση του σωρού θα ήταν καλό να τοποθετήσουμε το πρώτο στρώμα από ένα ξηρό ασυμπίεστο υλικό όπως θρύμματα ξύλου, για να εξασφαλίσουμε τον καλό αερισμό από κάτω. Μετά προσθέτουμε εναλλάξ ένα στρώμα υγρών υλικών π.χ. γρασίδι, φλούδες φρούτων και μετά συνεχίζουμε με μια στρώση από απορροφητικά υλικά π.χ. άχυρο, ξερά φύλλα, στάχτη. Καθώς προσθέτουμε κάθε στρώμα, το βρέχουμε με νερό. Τέλος προστατεύουμε το σωρό από τις καιρικές συνθήκες και τον καλύπτουμε με άχυρο ή με ένα μουσαμά στην κορυφή.
Αφού διαμορφωθεί ο σωρός, η αύξηση της θερμοκρασίας φανερώνει έναρξη της μικροβιακής δραστηριότητας. Τα πρώτα δύο ή τρία 24ώρα, η θερμοκρασία αυξάνει και μπορεί να υπερβεί τους 70 ° C και να διατηρηθεί για αρκετές μέρες. Μια θερμοκρασία γύρω στους 55 ° C - 60 ° C είναι απαραίτητη για ένα χρονικό διάστημα (Α΄ φάση) επειδή οδηγεί σε μερική αποστείρωση του υλικού. Κατά τη Β΄ φάση, η βέλτιστη θερμοκρασία κομποστοποίησης βρίσκεται ανάμεσα στους 30 ° C - 37 ° C, ενώ αν μειωθεί κάτω από τους 20 ° C η αποσύνθεση επιβραδύνεται.
Η βιοδιάσπαση είναι αερόβια διεργασία για αυτό οι οργανισμοί που συμμετέχουν πρέπει να εφοδιάζονται με το απαραίτητο οξυγόνο. Αν εκτραπεί η ζύμωση σε αναερόβια, εκλύονται από τον σωρό δύσοσμα αέρια όπως υδρόθειο, μεθάνιο, αμμωνία. Αυτό το διορθώνουμε διώχνοντας την υπερβολική υγρασία, γυρίζοντας το σωρό. Ελέγχουμε την υγρασία κάθε 5-10 μέρες και προσθέτουμε νερό όταν γυρνάμε το σωρό. Η υγρασία δεν πρέπει να υπερβαίνει το 70%. Το μυστικό για γρήγορη κομποστοποίηση είναι συχνό γύρισμα. Εξασφαλίζει τον καλό αερισμό και οι μικροοργανισμοί δουλεύουν κυριολεκτικά πυρετωδώς. Η θερμοκρασία ελέγχεται και μόλις πέσει, ο σωρός γυρίζεται. Η ανάδευση των σωρών πραγματοποιείτε κάθε 7-10 ημέρες. Για να επιτύχουμε όσο το δυνατόν καλύτερο αερισμό η αναστροφή γίνεται με διπλό τρόπο, μέσα έξω και τα πάνω κάτω. Στο τέλος της κομποστοποίησης έχουμε μείωση στο 65 - 70 % του αρχικού όγκου υλικών.

Στο σπίτι:
Ένα δοχείο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για παρασκευή compost στο σπίτι μας, είναι ένα παλιό ντεπόζιτο νερού. Θυμηθείτε να ανοίξετε αρκετές τρύπες στις πλευρές του ντεπόζιτου, κάτι που είναι απαραίτητο για την κυκλοφορία του αέρα.


prasino-hamomilaki

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Σε κατάσταση συναγερμού ο στρατός της Νότιας Κορέας

Οβίδες εναντίον νησιού της Νότιας Κορέας, εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα προκαλώντας την αντίδραση της Σεούλ, οι στρατιωτικές δυνάμεις της οποίας ανταπέδωσαν τα πυρά.Ένας νοτιοκρεάτης στρατιώτης..... σκοτώθηκε από τα πυρά του βορειοκορεατικού πυροβολικού, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο KBS, ενώ 14 στρατιώτες τραυματίσθηκαν.

Ο στρατός της Νότιας Κορέας επιβεβαίωσε ότι ένας νοτιοκορεάτης στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις από τους τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, ο βομβαρδισμός γύρω από το νησί της Νότιας Κορέας φαίνεται ότι σταμάτησε.

Προηγουμένως, ο στρατός της Νότιας Κορέας έστειλε μήνυμα στη Βόρεια Κορέα να παύσει τα πυρά του πυροβολικού.

Ο στρατός της Νότιας Κορέας έχει τεθεί σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, ανακοίνωσε το νοτιοκορεατικό υπουργείο Άμυνας, ενώ συγκαλείται έκτακτο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας στη Σεούλ. Το επιτελείο του προέδρου της Νότιας Κορέας συνεδριάζει σε υπόγειο καταφύγιο.

Ανησυχεί η Κίνα, προειδοποιεί η Ρωσία

Η Κίνα εξέφρασε την ανησυχία της για τις εχθροπραξίες μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας.

Ο Χονγκ Λέι, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι και οι δύο πλευρές στην κορεατική χερσόνησο πρέπει να «κάνουν περισσότερα για να συμβάλουν στην ειρήνη» και πρόσθεσε πως είναι επιτακτική ανάγκη να επιστρέψουν στις εξαμερείς συνομιλίες για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας.

Η Ρωσία προειδοποίησε κατά της κλιμάκωσης της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο, μετά την βορειοκορεατική επίθεση, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφαξ.

«Είναι σημαντικό, αυτό να μην οδηγήσει στην κλιμάκωση της κατάστασης», υπογράμμισε πηγή του υπουργείου.

to psaxtiri

Σπάει τα ταμεία ο Χάρι Πότερ

Ο μικρός ήρωας με τις μεγάλες δυνάμεις φαίνεται πώς έκανε πάλι τα μαγικά του αφού από το πρώτο τετραήμερο προβολής της νέας ταινίας συγκέντρωσε 330 εκ. δολάρια από 50 χώρες.

Περισσότεροι από 166.000 Έλληνες έσπευσαν για να προμηθευτούν το μαγικό χαρτάκι που τους έφερε «κοντά» στον αγαπημένο τους ήρωα.
Συγκεκριμένα, με 166.211 εισιτήρια, η ταινία «Ο Χάρι Πότερ και Οι κλήροι του Θανάτου: Α μέρος» έκανε στην Ελλάδα το δεύτερο καλύτερο άνοιγμα για ταινία του Χάρι Πότερ, πίσω μόνο από τα 178.400 εισιτήρια που είχε κόψει η τέταρτη ταινία της σειράς, «Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς», το 2005.
Μάλιστα, τα εισιτήρια του πρώτου μέρους του έβδομου Χάρι Πότερ, αποτελούν το 69% των εισιτηρίων που κόπηκαν το τετραήμερο στην Ελλάδα (240.160 εισιτήρια).
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, με εισπράξεις 28 εκατομμυρίων δολαρίων, το πρώτο μέρος των Κλήρων του Θανάτου έκανε ρεκόρ ανοίγματος όλων των εποχών.

 rokakias

5 ομάδες τροφίμων που θα σας βοηθήσουν να χάσετε κιλά

Δε χρειάζεται να λιμοκτονήσετε για να χάσετε τα περιττά κιλά. Τα πράγματα είναι πιο απλά. Μπορείτε να απολαμβάνετε μια μεγάλη ποικιλία υγιεινών τροφίμων και να αφαιρέσετε σιγά σιγά από τη διατροφή σας ανθυγιεινές επιλογές, όπως τα τηγανιτά, τα τρόφιμα που περιέχουν τρανς λιπαρά, το άσπρο ψωμί, η ζάχαρη, τα αναψυκτικά, τα πολλά ζυμαρικά και τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα. Μειώστε λοιπόν αυτά τα τρόφιμα και αντικαταστήστε τα με πιο υγιεινές τροφές, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά και άλλα.

Φρούτα και λαχανικά

Η πρώτη ομάδα των τροφίμων που θα πρέπει να καταναλώνετε συχνά είναι τα λαχανικά, που είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.

Είναι γευστικά και μαζί με τα φρούτα μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα και καρκίνο, ενώ βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και μειώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη.

Προϊόντα ολικής άλεσης

Η δεύτερη ομάδα τροφίμων που πρέπει να επικεντρωθείτε είναι το ψωμί ολικής άλεσης, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, το καφέ ρύζι, το πλιγούρι, το κριθάρι, η βρώμη και το σιτάρι.

Τα τρόφιμα αυτά αποτελούν εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών, οι οποίες ευνοούν την απώλεια βάρους και κάνουν καλό στην πέψη. Είναι σημαντικό, ιδίως όταν καταναλώνετε πολλά λαχανικά και πρωτεΐνες, να τα συμπεριλάβετε στην καθημερινή διατροφή σας.

Χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή δεν περιέχουν καθόλου λιπαρά αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου, που κάνει καλό στα οστά. Το γάλα 1 % και τα τυριά με χαμηλά λιπαρά είναι ιδανικές επιλογές.

Ξηροί καρποί

Η τέταρτη ομάδα των τροφίμων που είναι καλό να μη λείπει από τη διατροφή σας αν θέλετε να χάσετε βάρος είναι οι ξηροί καρποί, που είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες και σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία κάνουν καλό στην καρδιά.

Τα αμύγδαλα και τα καρύδια μπορούν να γίνουν τα αγαπημένα σας. Μια καλή ιδέα είναι να τα προσθέσετε στη σαλάτα με το κοτόπουλο ή τον τόνο ή να έχετε μια μικρή σακουλίτσα με αμύγδαλα ή καρύδια μέσα στην τσάντα σας για να μπορείτε να τσιμπολογήσετε όταν σας πιάσει λιγούρα στη δουλειά όταν είστε έξω για ψώνια.

Πρωτεΐνη

Η πέμπτη ομάδα τροφίμων που συνιστάται για την απώλεια βάρους είναι οι πρωτεΐνες. Το στήθος κοτόπουλου χωρίς την πέτσα,  η γαλοπούλα, τα ψάρια, τα όσπρια και τα αυγά αποτελούν ιδανική επιλογή.

Μερικά παραδείγματα είναι στήθος κοτόπουλο στη σχάρα μαζί με φρέσκια πράσινη σαλάτα, ένα βραστό αυγό, φακές,  καπνιστός σολομός στη σχάρα.

Πρόκειται για την πιο σημαντική διατροφική ομάδα, αφού η πρωτεΐνη είναι το καύσιμο για το σώμα σας και αυτή που σας  δίνει την ενέργεια που έχετε ανάγκη στην καθημερινότητά σας.

Μην ξεχνάτε την άσκηση

Η ισορροπία μεταξύ της διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας είναι κυριολεκτικά το κλειδί για την απώλεια βάρους αλλά και για τη διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Αν παραμείνετε πιστοί στις ημερήσιες ανάγκες σας σε θερμίδες, μπορείτε να διατηρήσετε το βάρος σας. Θα χάσετε όμως βάρος, αν αυξήσετε την άσκηση και ταυτόχρονα παραμείνετε προσηλωμένοι στις θερμιδικές ανάγκες του οργανισμού σας.
 

Λαχανόκηπος για το χειμώνα

Το κηπολόγιο είναι εδώ για να σου δώσει έναυσμα να καλλιεργήσεις τα δικά σου λαχανικά και το χειμώνα! Μπορεί να είχες το καλοκαίρι ζαρζαβάτια στον κήπο ή σε γλάστρες και να σου φάνηκε πολύ ζόρικη η διαδικασία: καθημερινό πότισμα, βοτάνισμα, δέσιμο σε καλάμια κτλ κτλ. Μην ξεχνάς ότι όλα αυτά συνέβησαν το καλοκαίρι. Ξέχασέ τα! Ανήκουν πια στο παρελθόν. Τα χειμωνιάτικα ζαρζαβάτια είναι πιο εύκολα στην καλλιέργεια, αφού μόνο και μόνο δε θα διψάν τόσο πολύ και μέσα στο χειμώνα δε θα φυτρώνουν τόσα ζιζάνια.




Μπορείς να φυτέψεις κατευθείαν έτοιμα μικρά φυτάκια. Τα πουλάν στα φυτώρια, ακόμη και σε μαγαζιά με γεωργικά εφόδια και φυτοφάρμακα στα κέντρα των πόλεων. Θα τα βρεις πολύ εύκολα. Τα έχουν μέσα σε μικρά μαύρα γλαστράκια ή σε δίσκους από φελιζόλ. Στην πρώτη περίπτωση ζητάς πόσα γλαστράκια θέλεις. Για να τα φυτέψεις βγάζεις τα φυτάκια σου με προσοχή από το γλαστράκι χωρίς να διαλυθεί η μπάλα και μείνει γυμνή η ρίζα. Στην περίπτωση του φελιζόλ και πάλι ζητάς πόσα θέλεις (κανείς δεν πρόκειται να σου δώσει όσα θέλει εκείνος!) και σου κόβουν ένα κομμάτι φελιζόλ, το οποίο έχει μικρές τρύπες διαμέτρου περίπου 2-3 εκατοστών μέσα στις οποίες βρίσκονται ριζωμένα τα φυτάκια σου. Πρόσεχε πώς θα τα βγάλεις από εκεί μέσα: άστα απότιστα μία δυο μέρες για να είναι ξερό το χώμα και να βγει με ευκολία η "μπάλα" του φυτού (χωρίς να διαλυθεί) μαζί με τη ρίζα. Μπορεί να σου φανούν υπερβολικά μικρά τα φυτάκια αυτά, αλλά δε χρειάζεται να είναι μεγαλύτερα. Θα μεγαλώσουν στον μπαξέ σου όσο πρέπει.

Τι φυτεύουμε; Αυτή την εποχή βρίσκεις μαρούλι, σγουρή σαλάτα, λάχανο και μπρόκολο. Τι; Σου φαίνονται βαρετά και δε σε ενθουσιάζει η ιδέα να τα φας και πάλι σκέτη σαλάτα; Το κηπολόγιο, γνωστό για την αγάπη του για το καλό και πολύ φαγητό, σου δίνει καμιά ιδέα παραπάνω, για να πεις στο μάγειρα τι να σου μαγειρέψει αύριο.

Μαρούλι και σγουρή: φρικασέ με μοσχαράκι. Τι να πω; Και μόνο στο άκουσμα τρέχουν τα σάλια μου νυχτιάτικα.
Μπρόκολο: ξέχνα τη βαρετή σαλάτα και φτιάξε σουφλέ μπρόκολο με λιωμένα τυριά στο φούρνο. Ποίημα σου λεω!



Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Ζουράφα: Το ελληνικό νησί του β.Αιγαίου που αναβλίζει από μόνο του.....το πετρέλαιο!!!!! Και που απαγορεύεται η ανάρτηση σε αυτό....... Ελληνικής σημαίας!!!!!

Η απόλυτη οριοθέτηση της Ελληνικής επικράτειας και της Ευρωπαικής Ενωσης. Υπάρχει η νήσος Ζουράφα ή πιο γνωστή ως Λαδόξερα. Η Ζουράφα (ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΛΑΤΟΣ: 40ο 28` 23`` και ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΜΗΚΟΣ: 25ο 50` 18``) είναι το Βορειανατολικότερο νησάκι των Θρακικών Σποράδων. Υπάγεται διοικητικά στον Νομό Εβρου, έχει μήκος ακτών μόλις 465 μέτρα και καταλαμβάνει επιφάνεια 9 στρεμμάτων σύμφωνα με παλαιότερες μετρήσεις της Υδρογραφικής Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ σύμφωνα με νεώτερους υπολογισμούς της είναι μικρότερη του ενός στρέμματος και έχει ακτογραμμή 32 μέτρα.....


Η νησίδα, είναι χαμηλής επιφάνειας και για αυτό εξαιρετικά επικίνδυνη, ιδίως με δυσμενείς συνθήκες ορατότητας για όσους πλέουν ανατολικώς της Σαμοθράκης, από το Βορειοανατολικό άκρο της οποίας (Άκρα Άγκιστρο ή Σκεπαστό) απέχει 6 ν.μ. περίπου. Όπως αναφέρουν διάφορα συγγράμματα, «επ` αυτής λειτουργεί φανός μεμονωμένου κινδύνου με αναλάμπον λευκό φως. Η μεταλλική πυραμίς του φανού είναι χρωματισμένη μαύρη με ερυθρή λωρίδα». Με την Ζουράφα ασχολήθηκε διεξοδικώς σε περισπούδαστο άρθρο του στη «Θρακική Επετηρίδα» ο διακεκριμένος λόγιος της Σαμοθράκης Νικόλαος Φαρδύς ο οποίος γεννήθηκε το 1853 και απεβίωσε το 1901. Ο Φαρδύς είχε δημοσιεύσει το 1897 μια μελέτη με τίτλο ( «Τα Ζγοράφα ως κέντρο των σεισμών της Σαμοθράκης και λείψανο τεσσάρων νήσων του Θρακικού Πελάγους προ αμνημονεύτων χρόνων καποντισθεισών») Διαβάστε λοιπόν τι γράφει ο λόγιος για τα νησάκια αυτά:

 «Στα Ζγοράφα, σε καιρό γαλήνης και νηνεμίας, διακρίνεται κάποια υγρή, ελαιώδη ουσία που επιπλέει επί των πέριξ υδάτων , που αποπνέει οξεία οσμή πετρελαίου». Ο ίδιος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι : «για πρώτη φορά διαπίστωσε προσωπικώς την ύπαρξη εκεί πετρελαίου το 1874 , του οποίου η πηγή ευρίσκετο επί της Ζουράφας. Επιπλέον σημειώνει ότι η Ζουράφα ήταν ονομαστή για την ποσότητα και την ποιότητα των σπόγγων της καθώς και ότι στην περιοχή της υπήρχαν πολλά ίχνη κτηρίων των οποίων διακρίνονται οι θύρες , τα παράθυρα οι κίονες , τα κιονόκρανα κ.λ.π.». Είναι λοιπόν προφανές, ότι από την πραγματεία του λόγιου Νικολάου Φαρδύ, αποδεικνύεται ότι οι ψαράδες είχαν κάθε λόγο να την ονομάσουν «Λαδόξερα», - με το όνομα αυτό είναι γνωστή σήμερα- αφού το πετρέλαιο που αναβλύζει μέχρι τις μέρες μας δημιουργεί μια ελαιώδη ουσία στην επιφάνειά της.

apodimos.com


Πρόκειται για την απαγόρευση ανάρτησης Ελληνικής σημαίας στη βραχονησίδα Λαδόξερα ή Ζουράφα καθώς και το δικαίωμα να αποβιβαστούν Έλληνες στην αδιαμφισβήτητα Ελληνική βραχονησίδα !

Όπως καταγγέλλουν οι πολίτες, το Λιμενικό απαγόρευσε τη μετάβαση, με την απίστευτη δικαιολογία ότι η ανάρτηση του ιστού της σημαίας ενδεχομένως να προκαλέσει ζημιές στο φάρο που υπάρχει στο έδαφος του νησιού...


δείτε και ένα ενδιαφέρον βίντεο... http://www.youtube.com/watch?v=O_uTu9XkNnA


to-sisaki

Οι Αμερικάνοι λένε ΟΧΙ στα διόδια....ΕΜΕΙΣ??????

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Κατεχόμενη Κύπρος... Ο Παράδεισος του κάθε καταζητούμενου!!!!!!

Λουκέτο και στο Δημόσιο


Με την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή ο Φ. Σαχινίδης μιλώντας στο «Βήμα» αποκάλυψε το όνομα και τον αριθμό των Δημοσίων φορέων και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου στους οποίους θα μπεί ''λουκέτο'' μέσα στο 2011. Σύμφωνα με τον υφυπουργό όλοι οι φορείς του Δημοσίου που λειτουργούν ως «δορυφόροι» σε υπουργεία, περιφέρειες και δήμους θα καταργηθούν καθώς ο προϋπολογισμός έκλεισε χωρίς να προβλέπει την καταβολή εγγυήσεων για τη δανειοδότησή τους από τις τράπεζες.
Η κυβέρνηση υπό το βάρος του δημόσιου χρέους και την ασφυκτική πίεση της τρόικας κλείνει το παράθυρο του δανεισμού και έτσι όσοι φορείς δεν έχουν δικά τους έσοδα θα οδηγηθούν στο κλείσιμο. Τα μέτρα θα εφαρμοστούν σε όλο το Δημόσιο και συνεπώς ισχύει και για μεγάλους οργανισμούς- όπως η Εργατική Εστία που απορροφάται από τον ΟΕΚ, ενώ σειρά παίρνουν ΤΕΙ και αργότερα περιφερειακά νοσοκομεία.

Τρόικα:Ζητάει εναλλακτικό σχέδιο


Εναλλακτικό σχέδιο ζητάει η Τρόικα από την κυβέρνηση καθώς δεν φάνεται να πείθεται από την σιγουριά της κυβέρνησης για την επίτευξη των στόχων του προυπολογισμού μέσα στις προθεσμίες. Το σχέδιο που προτείνει η Τρόικα περιλαμβάνει μειώσεις μισθών στο Δημόσιο αλλά και απολύσεις όπως και πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης.
Οι εκπρόσωποι της Τρόικας φαίνεται να διατηρούν μεγάλες επιφυλάξεις για το πρόγραμμα των μετατάξεων, στο οποίο στηρίζεται η κυβέρνηση,και την απόδοση του,αλλά και αφετέρου η μεγάλη υστέρηση στα έσοδα αλλά και το ότι συνεχώς είτε με τον ένα τρόπο είτε με τον άλλο δεν πιάνουμε τους στόχους. Σύμφωνα με κάποιες πηγές οι εκπρόσωποι της τρόικας έθιξαν και το θέμα του εφ΄ άπαξ των δημοσίων υπαλλήλων ζητώντας αναλογιστική μελέτη.
Όπως αναμενόταν ενέκριναν την επόμενη δόση του δανείου, όμως δεν θα ανεχτούν καμία δικαιολογία στους προσεχείς στόχους και χρονοδιαγράμματα ενώ περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την αυριανή συνέντευξη τύπου.

Γυναίκες οδηγοί θύματα επιθέσεων..Τι πρέπει να προσέχουν


H αύξηση της εγκληματικότητας είναι γεγονος. Πολλές γυναίκες σε ολόκληρη τη χώρα, πέφτουν θύματα επιθέσεων σχεδόν σε καθημερινή βάση. Γι αυτο το λόγο οι γυναίκες πρέπει να προσέχουν και να μπορούν να προστατέψουν τον εαυτό τους. Οι γυναίκες οδηγοί, φαίνεται να είναι η καλύτερη λεία για τους επίδοξους ληστές. Και όσο περνάει ο καιρός, τα πράγματα γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνα ειδικά για το γυναικείο φύλο.
Οι δράστες επιτείθενται σε ανυποψίαστες γυναίκες κλέβοντας τις τσάντες τους ενώ βρίσκονται μέσα στο αυτικίνητό τους. Συνήθως σπάνε το τζάμι από τη μεριά του συνοδηγού και αποσπούν τις τσάντες μέσα στον κόσμο. Οι δράστες συνήθως φοράνε κράνη και και οδηγούν μηχανάκια χωρίς ή με πλαστές πινακίδες. Ο κόσμος όταν βρίσκεται μπροστά σε ένα τέτοιο περιστατικό, δεν βοηθάει γιατί φοβούνται μήπως οι δράστες οπλοφορούν. Στα μάτια των ληστών οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες, θεωρούν ότι φοβούνται περισσότερο.
Έίναι άγνωστο πως μπορεί να αντιδράσει ο κακοποιός. Πολλές γυναίκες τις έχουν γροθοκοπήσει ή χαρακώσει στα χέρια με μαχαίρι. Το χειρότερο είναι ότι οι κακοποιοί δεν διστάζουν να επιτεθούν ακόμα και αν υπάρχει συνοδηγός.
Για να αποφύγουν οι γυναίκες τέτοιες επιθέσεις θα πρέπει να λάβουν τα μετρα τους, αυτά που πρέπει λοιπόν, να προσέξουν είναι τα εξής:
  1. Η τσάντα δεν πρέπει να τοποθετείται στη θέση του συνοδηγού, καλύτερη θέση για την τσάντα είναι το κάτω μέρος του καθίσματος ή στο πορτ μπαγκάζ.
  2. Αντικείμενα αξίας ή έγγραφα τα οποία μπορούν να τραβήξουν την προσοχή δεν πρέπει να βρίσκονται σε εμφανη σημεία.
  3. Οι γυναίκες οδηγοί πρέπει να αποφέυγουν τους σκοτεινούς δρόμους
  4. Κατα την διάρκεια της οδήγησης αλλά και όταν βρίσκεστε σε φανάρι θα πρέπει να ελέγχετε από τους καθρέφτες ύποπτα άτομα που ίσως κοιτάζουν επίμονα το εσωτερικό του αμαξιού σας.
  5. Αν αντιληφθείτε ότι κάποιος σας παρακολουθέι, εκτελέστε δύο φορές τον κύκλο ενός συγκεκριμένου οικοδομικού τετραγώνου. Αν συνεχίσει να ακολουθεί καλέστε τηναστυνομία
  6. Πριν μπίτε στο αυτοκίνητο καλό θα είναι να έχετε στα χέρια σας τα κλειδιά ώστε νη μην χρειαστεί να ανοιξετε την τσάντα σας έξω από το αυτοκίνητό σας.


Η Σπιναλόγκα είναι κλειστή..


Η Σπιναλόγκα από την 1η Νοεμβρίου δεν είναι επισκέψιμη για το κοινό εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, γεγονός το οποίο έχει εγείρει αντιδράσεις. Οι διαμαρτυρίες των φορέων και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, που καλούν τους αρμοδίους να δώσουν άμεση λύση ώστε να μπορούν οι τουρίστες να επισκέπτονται το νησί, είναι εντονότατες. Εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και επιχειρηματίες του Δήμου Αγίου Νικολάου, επισημαίνουν τις βαρύτατες συνέπειες που έχει στον τουρισμό της Κρήτης και την τοπική οικονομία η μη λειτουργία της Σπιναλόγκας, αφού, όπως επισημαίνουν, είναι ο δεύτερος σε επισκεψιμότητα μετά την Κνωσό προορισμός. Μάλιστα, σε επείγον έγγραφο που απεστάλη στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, τους βουλευτές Λασιθίου και τη 13η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Δημ. Κουνενάκης, ζητά να ανοίξει άμεσα η Σπιναλόγκα, τονίζοντας ότι τα έσοδα από τους επισκέπτες υπερκαλύπτουν τις λειτουργικές δαπάνες.

Ντόρα Μπακογιάννη:Δημοκρατική Συμμαχία (ΔΗ.ΣΥ)


Δημοκρατική Συμμαχία ονομάζεται το κόμμα της Ντόρα Μπακογιάννη , η ιδρυτική διακήρυξη του οποίου παρουσιάστηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση στο θέατρο Μπάντμιντον. Το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος θα προγραμματιστεί να γίνει έως τον ερχόμενο Μάρτιο. Σύμβολο του κόμματος είναι ένα κλαδί ελιάς.
Στην παρουσίαση του νέου πολιτικού σχηματισμού η ιδρυτής του, Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λόγο για μία «συμμαχία ανθρώπων που τους άλλαξε η κρίση». Η ίδια χαρακτήρισε επίσης αυτή τη συμμαχία ως «το πιο ζωντανό κομμάτι της Ελλάδας» και «εκφραστές της Ελλάδας που θέλει και μπορεί». Επίσης κατά την διάρκεια της ομιλίας της πρόσθεσε ότι η κρίση, «κατέρριψε μύθους ότι η Ελλάδα δεν χρεοκοπεί, ότι μπορούμε να ζούμε με δάνεια και στόχος ζωής των νέων μπορεί να είναι να βρουν μία θέση στο Δημόσιο». Ο νέος σχηματισμός θα επιχειρήσει να τοποθετηθεί μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας και να εκφράσει τη φιλελεύθερη οπτική για την ανάγκη ριζικών τομών και μεταρρυθμίσεων στη χώρα. «Απαιτείται φιλελεύθερη προσέγγιση στην οικονομία και την πολιτική αλλά σοσιαλιστική στα κοινωνικά προβλήματα, υπό την έννοια ενός ισχυρού δικτύου προστασίας για τους πολίτες» λέει η ίδια, απαντώντας στον αποδιδόμενο από τη Ρηγίλλης χαρακτηρισμό της νεοφιλελεύθερης.
Σε επίπεδο στελέχωσης, επιδιώκει να προσελκύσει κυρίως νέους. Αλλωστε, οι περισσότεροι εκ των υποστηρικτών της, ένα χρόνο πριν, δεν μοιάζουν πλέον πρόθυμοι να ακολουθήσουν. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι στο πλάι της δεν θα βρεθούν στελέχη γνωστά και μη εξαιρετέα. Οι διαγραφέντες ή αποχωρήσαντες Κ. Κιλτίδης, Χρ. Μαρκογιαννάκης, Θ. Σκυλακάκης ήταν παρόντες στην εκδήλωση. Ο κ. Ανδ. Ανδριανόπουλος έχει δηλώσει ότι θα συνδράμει, αυτή τη νέα προσπάθεια. Το «παρών» θα δώσουν και στελέχη της Κεντροαριστεράς, ενώ ανοικτή παραμένει η πόρτα για εν ενεργεία βουλευτές της Ν.Δ. αλλά, σε βάθος χρόνου, για να αποφύγουν την κατηγορία περί «αποστασίας» που είναι έτοιμη να αποδώσει η Ρηγίλλης.
Στην εκδήλωση δεν παρευρέθηκαν οι γονείς της και ο αδερφός της και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Το παρών έδωσαν αρκετά περιφερειακά στελέχη με πολυετή παρουσία στη ΝΔ, κυρίως από το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
H Ντόρα Μπακογιάννη θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τη Δευτέρα (22/11), μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της ίδρυση του κόμματός της, προκειμένου να τον ενημερώσει αλλά και να συζητήσει μαζί του για τα πολιτικά και οικονομικά ζητήματα της επικαιρότητας.





1.000 €/kg κοστίζει το τυρί από γάλα γαϊδάρας!

1.000 €/kg κοστίζει το τυρί που παράγεται από γάλα γαϊδάρας.
Το τυρί αυτό το προμηθεύει μια φάρμα στην περιοχή Σρέμσκα Μιτρόβιτσα της Σερβίας, η οποία είναι η μοναδική στα Βαλκάνια που ειδικεύεται σε αυτού του είδους την τυροκομική παραγωγή.
Η φάρμα φιλοξενεί 100 γαϊδουράκια, των οποίων το
γάλα αποτελεί τη βάση και το κυρίαρχο συστατικό για την παραγωγή προϊόντων όπως σαπούνι, λικέρ και αφρόλουτρο.
Σύμφωνα ωστόσο με τον επικεφαλή της φάρμας, Σλόμπονταν Σίμπιτς, από το γάλα των γαϊδάρων παράγεται και τυρί αλλά μόνο κατόπιν παραγγελίας.
Το κόστος είναι υψηλό καθώς για να παραχθεί 1 κιλό τυρί χρειάζονται 25 λίτρα γάλα γαϊδάρας.
Το τυρί από γάλα γαϊδάρας έχει ιδιαίτερη γεύση και δεν περιέχει συντηρητικά.


Read more: http://i-diadromi.blogspot.com/2010/11/1000-kg.html#ixzz15uZaiGYE

Η Νευροεπιστήμη χαρτογραφεί τον εγκέφαλο και όχι τις προθέσεις του


 Του Ανδρέα Κ. Παπανικολάου*
Κάποτε, αρμοδιότητα για θεμελιώδη ερωτήματα όπως «ποια η φύση του ανθρώπου;» ή «τι είναι και σε τι εξυπηρετεί η συνείδηση;» είχαν, μεταξύ άλλων, η Ιστορία, η Ανθρωπολογία, η Νευροφυσιολογία, η Ψυχολογία, αλλά προπάντων η Μεταφυσική. Σήμερα, το αξίωμα αυτό το ασκεί ή πρέπει να το ασκεί -σύμφωνα με τις εξαγγελίες πολλών ενθουσιωδών θιασωτών της- ηεπιστήμη των νευρικών κυττάρων και του εγκεφάλου, η Νευροεπιστήμη. Στις λίγες γραμμές που έπονται, θα αποπειραθώ να εξηγήσω γιατί ο μεν ενθουσιασμός δικαιολογείται η δε αναγόρευση της Νευροεπιστήμης, σε αποκλειστική αυθεντία, για τέτοια θέματα, είναι αδικαιολόγητη και εν πολλοίς επιζήμια.
Αρχίζω, λοιπόν, με το εύλογο του ενθουσιασμού: Μεταξύ άλλων τεχνολογικών θριάμβων που προάγουν τη Νευροεπιστήμη, προέκυψαν πρόσφατα και οι τεχνικές «λειτουργικής νευροαπεικονίσεως». Οι τεχνικές αυτές πράγματι αγγίζουν τα όρια της επιστημονικής φαντασίας διότι όχι μόνο απεικονίζουν την ανατομία του εγκεφάλου (όπως π.χ. η μαγνητική τομογραφία), αλλά απεικονίζουν και τις ηλεκτροχημικές διεργασίες εντός του, οι οποίες είναι αναγκαίες για τις αισθητικές, τις κινητικές και τις ψυχονοητικές λειτουργίες, όπως π.χ. η όραση, η μνήμη ή η εκφορά λόγου. Επιπλέον, ο κάθε απεικονιζόμενος σχηματισμός αυτών των διεργασιών έχει ιδιάζουσα μορφή, διαφορετική για κάθε λειτουργία, έτσι ώστε να είναι δυνατόν να αναγνωρίζουμε ποια λειτουργία τελεί το άτομο καθώς απεικονίζουμε τον εγκέφαλο του: Διαβάζει; Αναγνωρίζει πρόσωπα σε φωτογραφίες; Λύνει δύσκολα προβλήματα; Εξαγριώνεται, χαίρεται ή λυπάται;
Βέβαια, οι τεχνικές αυτές είναι πρόσφατες και μέχρι τώρα έχουμε κατορθώσει να απεικονίσουμε τα (ακόμα ατελή) περιγράμματα των σχηματισμών που αντιστοιχούν σε κάποιες μόνο βασικές λειτουργίες. Αλλά τα περιγράμματα αυτά βελτιώνονται με ραγδαίους ρυθμούς και κανείς δεν έχει λόγο να αμφιβάλλει ότι σύντομα θα απεικονιστούν με επαρκή ευκρίνεια οι σχηματισμοί όλων των βασικών λειτουργιών. Και αν η πρόβλεψη μου αυτή φαντάζει υπερβολικά αισιόδοξη μία σύντομη επίσκεψη στη διεύθυνση www.uth.tmc.edu/clinicaleuro ίσως σας πείσει για την εγκυρότητα της.
Σύντομα, λοιπόν, η Νευροεπιστήμη θα μας προσφέρει θησαυρό ανεκτίμητο: Τη γνώση του υλικού υποστρώματος των λειτουργιών, τη γνώση των νευρο-φυσιολογικών συνθηκών, του βασικού υποσυνόλου, δηλαδή, των αιτίων του ανθρώπινου ψυχισμού. Αρα, εύλογος ο ενθουσιασμός και δικαιολογημένες οι μεγάλες μας προσδοκίες.
Ωστόσο, το γεγονός ότι θα μπορούμε να αναγνωρίζουμε, βάσει των σχηματισμών, ότι π.χ. ο άλφα απεικονιζόμενος ανακαλεί κάποιες του αναμνήσεις ή ότι ο βήτα βιώνει βαθιά θλίψη, δεν σημαίνει ότι, επίσης, θα μπορούμε, βάσει των ίδιων σχηματισμών, να εννοήσουμε ποιες συγκεκριμένες αναμνήσεις βιώνει ο άλφα, γιατί να βιώνει αυτές και όχι κάποιες άλλες, ούτε εάν ο βήτα θα μπορούσε ή θα έπρεπε να καταστείλει τη θλίψη του, και ούτω καθεξής. Γιατί αυτό ισχύει, ενώ ποια ακριβώς είναι τα είδη των ερωτημάτων που είναι αδύνατο να απαντηθούν, βάσει τέτοιων μεθόδων, είναι θέμα που απαιτεί εκτενή ανάλυση και προϋποθέτει γνώση αυτών των μεθόδων (Βλ. π.χ. Andrew C. Papanicolaou fundamentals of functional brain imaging, 1998). Αλλά ελπίζω να είναι προφανές σε όλους, ειδικούς και μη, ότι η Νευροεπιστήμη αδυνατεί να απαντήσει τουλάχιστον σε ερωτήματα-(όπως κάποια από τα προηγούμενα) τα οποία αναφέρονται σε σκοπούς, σε προθέσεις, σε αξιολογικές κρίσεις και σε τελικά αίτια. Ελπίζω, δηλαδή, πως είναι προφανές ότι το να ξέρει κανείς ότι ο τάδε σχηματισμός εγκεφαλικής ενεργοποιήσεως αντιστοιχεί στη λειτουργία της μνήμης δεν σημαίνει ότι ξέρει και αν πρέπει ο απεικονιζόμενος να ανακαλεί τις αναμνήσεις που ανακαλεί κι όχι κάποιες άλλες, καθότι τα «πρέπει» και τα «δεν πρέπει» είναι, φύσει, μη απεικονίσιμα
Εν τω μεταξύ, για να διαλευκανθούν ζητήματα του τύπου «ποιοι είμαστε;», «πώς προκύψαμε;», «που πάμε και γιατί;» είναι αναγκαίο να απαντηθούν όχι μόνο
τα ερωτήματα στα οποία μπορεί να απαντήσει η επιστήμη των νευρώνων και του εγκεφάλου, αλλά και αυτά που η μεν Νευροεπιστήμη αδυνατεί να απαντήσει, ενώ οι δε άλλες μορφές έλλογης αναζήτησης ίσως μπορέσουν να απαντήσουν.
Οπότε είναι εντελώς αδικαιολόγητο να επιφορτίζουμε τη Νευροεπιστήμη με καθήκοντα στα οποία είναι φύσει αδύνατο να ανταποκριθεί. Είναι δε και παρακινδυνευμένο, στο μέτρο που κάθε ρητή ή άρρητη απόρριψη ή προγραφή εναλλακτικών τρόπων και μορφών έρευνας περιορίζει εκ των προτέρων την ελευθερία και μειώνει τις πιθανότητες ευόδωσης των αναζητήσεων του σκεπτόμενου ανθρώπου.

*0 κ. Ανδρέας Κ. Παπανικολάου είναι καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος Κλινικών Νευροεπι-στημών του University of Texas - Houston Medical School στις ΗΠΑ.


sapfiros

Τα Άγρια Ζώα μέσα από τα μάτια των παιδιών Αν είσαι μαθητής, γίνε περιβαλλοντικός ανταποκριτής

Η περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ, σε συνεργασία με την Ηλεκτρονική Εφημερίδα Kidpress (www.kidpress.gr), καλεί όλα τα παιδιά να συμμετέχουν σε έναν πρωτότυπο και δημιουργικό διαγωνισμό. 


Τα παιδιά καλούνται να γράψουν ένα μικρό άρθρο για τα μεγάλα σαρκοφάγα ζώα, την αρκούδα ή τον λύκο και μέσω αυτής της διαδικασίας να μάθουν και τα ίδια, ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα άγρια ζώα που ζουν στα ελληνικά βουνά.
Η πρόσκληση αφορά σε μαθητές κάθε ηλικίας (δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου), οι οποίοι θα γίνουν για λίγο περιβαλλοντικοί ανταποκριτές και θα γράψουν ένα άρθρο για την αρκούδα ή τον λύκο στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας έτσι την αξία των ειδών αυτών και παρουσιάζοντας τους κινδύνους που αυτά αντιμετωπίζουν. 
Ο διαγωνισμός αποτελεί το έναυσμα μιας δημιουργικής απασχόλησης που στόχο έχει την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των παιδιών.
Η διαδικασία επιλογής των νικητήριων άρθρων θα γίνει από εκπροσώπους τόσο της Καλλιστώς όσο και της Kidpress, ενώ τα άρθρα θα δημοσιευθούν όλα στην ηλεκτρονική εφημερίδα Kidpress και τα 3 καλύτερα θα βραβευθούν. 
Για να γίνεις και εσύ περιβαλλοντικός ανταποκριτής εγγράφεσαι στην παρακάτω διεύθυνση http://www.kidpress.gr/new_registrations.asp ή στέλνεις mail στην Καλλιστώ στο info@callisto.gr με θέμα: Τα Άγρια Ζώα μέσα από τα μάτια των παιδιών συμπληρώνοντας τα στοιχεία σου (ονοματεπώνυμο, ηλικία, διαμονή και τηλέφωνο).
Ο διαγωνισμός ξεκινάει τη Δευτέρα στις 22 Νοεμβρίου και θα λήξει στο τέλος του 2010. Οι νικητές θα κερδίσουν ένα αναμνηστικό από την Καλλιστώ καθώς και την ετήσια συνδρομή τους ως επίτιμοι υποστηρικτές της οργάνωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα της Καλλιστώς ή τη σελίδα της Kidpress όπου μπορείτε να βρείτε κάποια ενδεικτικά θέματα και οδηγίες.

Με τη βοήθεια και την ενθάρρυνση των γονιών και των δασκάλων κάθε παιδί μπορεί να συμμετάσχει ενεργά στην προστασία της άγριας ζωής. Ερευνούμε, μαθαίνουμε, γράφουμε, ευαισθητοποιούμε.



prasino-hamomilaki