Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία σε σκάνδαλα παιδεραστίας

Οι χειρότεροι εφιάλτες για Βατικανού γίνονται πλέον πραγματικότητα. Πρώτα ήρθε η  αποφασιστική στάση των βελγικών δικαστικών αρχών που τόλμησαν να ερευνήσουν την έδρα της αρχιεπισκοπής, του καθεδρικού, ακόμα και των τάφων δύο πρώην καρδηναλίων, αναζητώντας πειστήρια για τα σκάνδαλα παιδεραστίας κληρικών και για την απόκρυψή τους. Κι έπειτα ήρθε η απόφαση του ανερικάνικου Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο απέρριψε προσφυγή δικηγόρου της Αγίας Έδρας που ζητούσε την αναγνώριση της διπλωματικής ασυλίας για την εκκλησιαστική ιεραρχία, περιλαμβανομένου και του Πάπα. Άφησαν έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να κληθεί να καταθέσει σε δύο δίκες που διεξάγονται στις ΗΠΑ και όπου, η Κουρία στην μία και ο ίδιος ο Βενέδικτος στην άλλη, κατηγορούνται για συγκάλυψη κρουσμάτων παιδεραστίας.
Οι δικαστικές αρχές του Βελγίου στην διάρκεια των εφόδων τους κατάσχεσαν 475 φακέλους με καταγγελίες θυμάτων κακοποίησης. Από τον Απρίλιο, όταν αναγκάστηκε σε παραίτηση ο επίσκοπος Μπριζ μετά την παραδοχή ότι κακοποιούσε σεξουαλικά ένα ανήλικο, η κυβέρνηση του Βελγίου δια του Υπουργού Δικαιοσύνης και σε συνεργασία με την εκκλησία, επιχείρησε να περιορίσει την έκταση των σκανδάλων, αναθέτοντας σε μια εκκλησιαστική επιτροπή να διερευνήσει τις καταγγελίες και να αποφασίσει ποιούς κληρικούς θα στείλει στην Δικαιοσύνη!!! Η στρατηγική της αποσιώπησης απέτυχε χάρη στην επιμονή του ιερέα Ρικ Ντιβαλιέ, που από την δεκαετία του ΄80 μάταια προσπαθεί να λογοδοτήσει η εκκλησιαστική ιεραρχία για τις καταγγελίες και κατέθεσε στην εισαγγελία Βρυξελλών στοιχεία για 300 περιπτώσεις κακοποίησης ανηλίκων καθώς και την αλληλογραφία του με τον τότε καρδηνάλιο Ντάνελς που τις αγνόησε παντελώς, αναγκάζοντας την βέλγικη εισαγγελεία να κινηθεί αυτοδίκαια.
Είναι ενδεικτικές μερικές μόνο από τις τεκμηριωμένες αποκαλύψεις:
Ο Βενέδικτος, ως επίσκοπος Μονάχου το 1980, γνώριζε για την δράση του γερμανού παιδεραστή ιερέα Πέτερ Χούλερμαν, τον οποίο αντί να παύσει, συμβούλευσε να ακολουθήσει θεραπεία για να αντιμετωπίσει την παιδοφιλία του και αμέσως τον μετέφερε από το Έσσεν στην Βαυαρία όπου και συνέχισε να κακοποιεί σεξουαλικά ανήλικους χωρίς ποτέ να τον καταγγείλουν στις αρχές.
Ο σημερινός Πάπας γνώριζε τουλάχιστον από το 1998, αλλά αγνόησε τις κατγγελίες κατά του Μαρσιάλ Μασιέλ, ιδρυτή των Λεγεωνάριων του Χριστού, <<αγαπητού φίλου>> του πρώην Πάπα Ιωάννη Παύλου, σεσημασμένου παιδεραστή, μορφινομανούς και πατέρα κάπου 6 παιδιών που μαζί με μια παρέα κληρικών του κακοποιούσαν επί δεκαετίας ανήλικους.
Μόλις ένα χρόμο μετά την εκλογή του και όταν οι καταγγελίες πήραν μορφή χιονοστοιβάδας του επέβαλε την τρομερή τιμωρία... να εγκαταλείψει την Ρώμη και να αφιερωθεί στην προσευχή και την μετάνοια στην γενέτειρά του το Μεξικό. Και μόνο όταν τα παιδιά και οι γυναίκες του Μασιέλ άρχισαν τις λεπτομερείς αποκαλύψεις, σχηματίστηκε επιτροπή έρευνας των <<αμαρτιών>> του. Όπως αποκάλυψαν οι New York Times, ο Βενέδικτος ως επικεφαλής της Συνόδου του Δόγματος και της Πίστης αγνόησε 3 επιστολές καταγγελίας και αποφάσισε να μην παύσει τον αμερικάνο ιερέα Λόρενς Μέρφι που κατηγορήθηκε ότι κακοποίησε 200 κωφάλαλα παιδιά στο 1950-1974, σε νευρική κρίση το Βατικανό που απολογήθηκε ότι δεν τιμώρησε τον ιερέα γιατί όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο ήταν πολύ άρρωστος!!!!
Και όλα αυτά τα ενοχοποιητικά στοιχεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον του τόσο στις δίκες που διεξάγονται τώρα όσο και σε μελλοντικές, διαμορφώνοντας μια εκρηκτική κατάσταση για την ηγεσία της Καθο0λικής Εκκλησίας.

ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΠΠΟΥΛΗ!!!! ΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΦΡΟΚΡΕΜΑ ΤΩΝ ΙΕΡΕΩΝ ΚΑΝΕΙΣ ΠΑΡΕΑ!!! ΚΑΛΟΣ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΟΥ!!!! 

ΚΑΡΙΟΚΕΣ ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ










Υλικά
• 1 κούπα νερό
• 1 κούπα ζάχαρη
• 1/4 κούπας μαργαρίνη ή καλαμποκέλαιο
• 2 κουταλιές κονιάκ
• 1 1/2 κούπα τριμμένη φρυγανιά
• 1 1/2 κούπα χοντροκομμένα καρύδια
• 1/2 κούπα ψιλοκομμένο σύκο ή πορτοκάλι γλασέ
• 250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
• 150 γρ. βανίλια φοντάν

για την επικάλυψη
• 400 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
• 3 κουταλιές καλαμποκέλαιο


Εκτέλεση

Βάλτε σε κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και τη μαργαρίνη και βράστε τα 5'. Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει, ρίξτε και ανακατέψτε το κονιάκ και τη φρυγανιά κι αφήστε τη να μουλιάσει λίγο. Προσθέστε τα καρύδια και τα ψιλοκομμένα φρουί γλασέ. Λιώστε την κουβερτούρα μαζί με τη βανίλια σε μπεν μαρί και ανακατέψτε τη με τα υπόλοιπα υλικά. Πλάστε το μίγμα σε ρολό με πάχος 6 εκ., τυλίξτε το σε πλαστική μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο, να σφίξει. Χωρίστε το σε φέτες πάχους 0,5 εκ. Λιώστε την κουβερτούρα μαζί με το καλαμποκέλαιο σε μπεν μαρί και βουτήξτε μέσα τις καριόκες μια, μια, να σοκολατωθούν. Βγάλτε τις, σηκώνοντάς τις με τις μύτες ενός πηρουνιού, αφήστε να στραγγίσει λίγο η σοκολάτα κι ακουμπήστε τις σε αντικολλητικό χαρτί. Αφήστε τις να στερεωθεί η σοκολάτα και τυλίξτε τις σε αλουμινόχαρτο.

Καλή επιτυχία


ΠΗΓΗ: http://www.madata.gr






Καλαμαράκια κοκκινιστά με κρεμμυδάκια



















για 5-6 μερίδες χρειαζόμαστε:
2,5 κιλά καλαμαράκια (ζυγισμένα ακαθάριστα)
10 μέτρια ξερά κρεμμύδια
7 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας πελτέ
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
λίγο ξύδι

Πάμε να τα φτιάξουμε:
Καθαρίζουμε καλά τα καλαμαράκια, τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια, τα πλένουμε πολύ καλά, και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με λίγο ξύδι και ανάβουμε το μάτι της κουζίνας στο 3.
Τα αφήνουμε μόνα τους στην φωτιά για ένα τέταρτο.
Τα αποσύρουμε από την φωτιά και τα βάζουμε μαζί με το ζουμάκι τους σε μια λεκανίτσα.
Σκουπίζουμε καλά την κατσαρόλα και την ξαναβάζουμε στην φωτιά.

Ρίχνουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε μακρόστενες φετούλες μαζί με το λάδι και τον πελτέ για να σωταριστούν.
Τέλος ρίχνουμε τα καλαμαράκια μαζί με το ζουμάκι τους, το αλάτι και το πιπέρι. Εάν το ζουμάκι που έχουν δεν φτάνει να τα σκεπάσει, προσθέτουμε λίγο νερό.
Τα βράζουμε περίπου για 25 λεπτά.
Ο χρόνος που αναφέρω είναι ενδεικτικός, εσείς βγάλτε λίγο από το φαγάκι, δοκιμάστε εάν σας αρέσει και κρίνετε αναλόγως πότε θα το σβήσετε. Μην προσθέτετε κατά την διάρκεια του βρασίματος πολλά νερά γιατί το ζητούμενο είναι να έχουμε στο τέλος μια ωραία δεμένη σάλτσα.Σερβίρουμε με πιλάφι ή με πατάτες τηγανιτές και απολαμβάνουμε το φαγάκι μας προσπαθώντας να ξεχάσουμε την λαϊκή ρήση που λέει…. «από Μάρτη καλοκαίρι και από Αύγουστο χειμώνα» !!!!
Καλώς σας βρήκα !!!!!!

ΠΗΓΗ: http://feed2meme.com


Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Λιχαδονήσια, Βόρεια Ευβοια



Στο βόρειο Ευβοϊκό κόλπο, ανάμεσα στα Καμένα Βούρλα και στην Εύβοια, βρίσκεται μία συστάδα νησιών, που οι ντόπιοι αποκαλούν Σεϋχέλες। Είναι τα Λιχαδονήσια, ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών, τα οποία αναδύθηκαν μετά από μεγάλο σεισμό πριν χιλιάδες χρόνια. Τα παλαιότερα χρόνια κατοικούνταν, σήμερα όμως είναι ακατοίκητα και αποτελούν προστατευμένους οικολογικούς χώρους. Τα νησάκια αυτά αποτελούν εξαιρετικό προορισμό για μονοήμερες θαλάσσιες εκδρομές και εξερευνήσεις.

Τα μεγαλύτερα από τα νησάκια αυτά είναι η Στρογγυλή και η Μανολιά, λίγο μικρότερα η Μικρή Στρογγυλή, το Στενό, η Βάγια και μερικά ακόμα μικρότερα που ονομάζονται ποντικονήσια.

Σε ένα από τα νησάκια η παραλία είναι οργανωμένη και προσφέρει όλα τα απαραίτητα. Σε ένα άλλο έχουν βρεθεί απομεινάρια αρχαίου οικισμού, και σε ένα τρίτο υπάρχει μία εκκλησία όπου έχουν γίνει γάμοι και βαπτίσεις. Ο βυθός της Λιχάδας και των Λιχαδονήσων είναι εξαιρετικά πλούσιος και υπάρχουν αρκετά παλιά ναυάγια τα οποία κεντρίζουν το ενδιαφέρον των καταδυτών
Καθημερινά πραγματοποιούνται δρομολόγια με καΐκι από το Λιμάνι του Αγίου Γεωργίου στη Βόρεια Εύβοια καθώς και από τα Καμένα Βούρλα.
Εδώ και μερικά χρόνια μια χαριτωμένη οικογένεια από φώκιες έχει επιλέξει ως μόνιμη κατοικία τους ένα από τα μικρά Λιχαδονήσια. Αυτά τα ογκώδη αλλά ιδιαίτερα συμπαθή θυλαστικά, δε συνηθίζουν να χαλάνε το χατήρι των εχόντων φιλικές προθέσεις παρατηρητών τους. Οι εμφανήσεις τους σε μια καθορισμένη θαλάσσια περιοχή των Λιχαδονήσων είναι συχνές καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και οι πόζες τους για τους επιδέξιους φωτογράφους, ιδιαίτερα εντυπωσιακές.

Από την Ευβοια η πρόσβαση αν δεν εχετε δικό σας σκάφος γίνεται με το σκάφος "Τα είδα όλα" από τον Καβο.Πρόκειται για σκάφος taxi που σας πηγαίνει Δωρεάν και πληρώνετε στην επιστροφή... 3 ευρώ το άτομο! Ακόμα και μόνος σας να είστε η τιμή είναι παντα η ιδια. Το μονο που εχετε μολις φτασετε στον Καβο να καλέσετε το 6977628080 ή το 6972808181 και το "Τα είδα όλα" θα έρθει να σας πάρει.

Η διαδρομή είναι 5 10 λεπτά και θα σας αφήσει στη Στρογγυλή. Είναι το νησάκι με την οργανωμένη παραλία! Οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες είναι ΔΩΡΕΑΝ, υπάρχει φαγητό από σουβλάκια μεχρι θαλασσινά και φυσικά καφες και ποτό! Η παραλία έχει άμμο και η όλη εικόνα να κανετε μπανιο σε ενα μικρό νησί σας κανει λιγο "Ωνάσηδες"

Για να φτάσετε οδικώς στον Κάβο η απόσταση είναι 30Km από Αιδηψό! Λίγο μετά το λιμάνι της Αιδηψού παραλιακά υπάρχει μια διχάλα στο δρόμο προς Λιχαδα, Άγιο Γεώργιο, στρίβουμε εκεί και έχουμε στο αριστερό μας χέρι τη θάλασσα. Η διαδρομή είναι όμορφη και στο περισσότερο μέρος της κοντά στη θάλασσα η ανάμεσα από καταπράσινο δάσος. Πρώτα θα περάσετε τα Γιάλτρα, μόλις φτάσετε στο χωριό Άγιος Γεώργιος καλό είναι μετά το μοναδικό βενζινάδικο shell, θα το δειτε πανω στο δρομο στο δεξι σας χερι να κανετε στα 50 περίπου μετρα αριστερα για ναβγειτε στην παραλία Αγ Γεωργίου Λιχαδας και στη συνέχεια τελείως παραλιακά να φτάσετε μετά από5 Km στον Κάβο.



halkidatv

Οδηγός Συντάξεων: 'Ολες οι αλλαγές από 1/1/2011


Δείτε αναλυτικά πως θα υπολογίζονται οι συντάξεις του ΙΚΑ για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων. Αναλυτικοί πίνακες



Μισθωτοί που υπάγονται στο ΙΚΑ


Οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω 35ετίας των μέχρι τις 31/12/1992 ασφαλισμένων στην μικτή ασφάλιση του ΙΚΑ αλλάζουν:

- Χρόνος ασφάλισης: Από 1/1/2011 αναπροσαρμόζεται στα 12.000 ημερομίσθια, μέσω της προσθήκης 300 ημερών κατ' έτος.

- Σταδιακή αύξηση του 58ου έτους. Είναι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το οποίο από 1/1/2012 αυξάνεται ανα ένα έτος το χρόνο μέχρι να διαμορφωθεί στο 60ο.

ΕΤΟΣ ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ
2010 10.500 58
2011 10.800 58
2012 11.100 59
2013 11.400 60
2014 11.700 60
2015 12.000 60

Ποιοί μπορούν να πάρουν σύνταξη στα 60


Από το 2011 ανακαθορίζεται το όριο λήψης πλήρους και μειωμένης σύνταξης 35ετίας των ασφαλισμένων που έχουν δουλέψει 7.500 ημέρες στα βαρέα και ανθυγιεινά. Το όριο ηλικίας ανακαθορίζεται σταδιακά από το 55ο στο 60ο για λήψη πληρους σύνταξης και για μειωμένη από το 53ο στο 58ο.

ΕΤΟΣ ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΠΛΗΡΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΜΕΙΩΜΕΝΗ
2010 10.500 55 53
2011 10.500 55 & 9 ΜΗΝΕΣ 53 & 9 ΜΗΝΕΣ
2012 10.500 56 & 6 ΜΗΝΕΣ 54 & 6 ΜΗΝΕΣ
2013 10.500 57 & 3 ΜΗΝΕΣ 55 & 3 ΜΗΝΕΣ
2014 10.500 58 56
2015 10.500 58 & 9 ΜΗΝΕΣ 56 & 9 ΜΗΝΕΣ
2016 10.500 59 & 6 ΜΗΝΕΣ 57 & 6 ΜΗΝΕΣ
2017 10.500 60 58

* ΑΠΟ ΤΙΣ 10.500 ΗΜΕΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΙ 7.500 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΒΑΡΕΑ

Ποιοί θεμελιώνουν δικαίωμα από 1/1/2015

ΑΝΔΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ 1993

ΗΜΕΡΕΣ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ ΕΤΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ
4.500 ΟΠΟΤΕΔΗΠΟΤΕ 4.500 65
4.500 ΟΠΟΤΕΔΗΠΟΤΕ 4.500 60(ΜΕΙΩΜΕΝΗ)
10.000 ΕΩΣ 21/12/2010 10.000 62
10.000 2011 10.000 63
10.000 2012 10.000 63,5
10.000 2013 10.000 64
10.000 2014 10.000 64,5
10.000 ΜΕΤΑ ΤΗΝ 1/1/2015 10.000 65
10.500 ΕΩΣ 31/12/2010 10.500 58
10.500 2011 10.800 58
10.500 2012 11.100 59
10.500 2013 11.400 60
10.500 2014 11.700 60
10.500 ΜΕΤΑ ΤΗΝ 1/1/2015 12.000 60


ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ 1993 (ΠΛΗΡΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗ)

4.500 ΕΩΣ 31/12/2010 4.500 60
4.500 2011 4.500 61
4.500 2012 4.500 62
4.500 2013 4.500 63
4.500 2014 4.500 64
4.500 2015 4.500 65


ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟ 1993 (57 ΠΛΗΡΗΣ - 55 ΜΕΙΩΜΕΝΗ)


10.000 ΕΩΣ 31/12/2010 10.000 57 ΠΛΗΡΗΣ - 55 ΜΕΙΩΜΕΝΗ
10.000 2011 10.400 58 ΠΛΗΡΗΣ - 55 ΜΕΙΩΜΕΝΗ
10.000 2012 10.800 58 & 6 ΜΗΝΕΣ ΠΛΗΡΗΣ - 56 & 6 ΜΕΙΩΜΕΝΗ
10.000 2013 11.200 59 ΠΛΗΡΗΣ - 57 ΜΕΙΩΜΕΝΗ
10.000 2014 11.600 59 & 6 ΠΛΗΡΗΣ - 57 & 6 ΜΕΙΩΜΕΝΗ
10.000 ΜΕΤΑ ΤΗΝ 1/1/2015 12.000 60 ΠΛΗΡΗΣ



ΠΗΓΗ: http://www.newsit.gr

Ολη η Κρήτη θα χορέψει πεντοζάλη! - 200.000 χορευτές από τη μια άκρη του νησιού στην άλλη


Μια αγκαλιά θα γίνει αύριο όλη η Κρήτη, αφού, πάνω από 200.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο θα πιαστούν χέρι - χέρι και θα σχηματίσουν μια ανθρώπινη αλυσίδα.

Η εκδήλωση γίνεται μια ημέρα μετά την θλιβερή επέτειο της ρίψης της πρώτης ατομικής βόμβας στην Χιροσίμα και έτσι απλοί πολίτες και καλλιτέχνες θα στρέψουν επάνω τους το ενδιαφέρον όλων των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων.

Το σύνθημα είναι "Η Κρήτη γίνεται ένα", και η ανθρώπινη αλυσίδα θα ξεκινήσει από τις μεγάλες πόλεις της Κρήτης.
Δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζετε πεντοζάλη, απλά βγείτε στην εθνική οδό και θα τους συναντήσετε. Συμμετοχή έχουν δηλώσει άνθρωποι από όλο τον κόσμο όπως τον Καναδά, τη Νότια Αφρική αλλά και την Ιαπωνία.

Η αλυσίδα θα φτάσει από τον Κίσσαμο έως την Σητεία, δηλαδή μια απόσταση 200 χιλιομέτρων!

ΠΗΓΗ: http://www.newsit.gr

Ζευγάρι έστησε κομπίνα-μαμούθ 30 εκατομμυρίων


Με την ... κλασική πλέον μέθοδο της πυραμίδας κατάφεραν να “μαδήσουν” τα θύματά τους

Ένας οικονομολόγος και η σύζυγός του, σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Έθνος” είχαν στήσει μια εταιρία και εμφανίζονταν ως εκπρόσωποι μια ανύπαρκτης αμερικανικής εταιρίας στην Ελλάδα.

Πλησίαζαν επενδυτές και τους υπόσχονταν επενδύσεις με εγγυημένο επιτόκιο 6%. Το ύψος της απάτης υπολογίζεται στα 30 εκατομμύρια αν και όπως λένε οι πληροφορίες το ΣΔΟΕ κατάφερε να σταματήσει τη δράση τους πριν επεκταθεί πολύ!
Το λάθος του ζευγαριού ήταν ότι διακινούσε τα χρήματα μέσω τραπεζών. Όταν άρχισαν να μπαίνουν μεγάλα εμβάσματα στο λογαριασμό του σήμανε συναγερμός στο ΣΔΟΕ το οποίο ξεκίνησε έρευνα.
Άμεσα δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί τουλάχιστον τριών ατόμων οι οποίοι περιείχαν 15 εκατομμύρια ευρώ, 11 εκατομμύρια δολάρια και 190 χιλιάδες κορώνες Σουηδίας.

ΠΗΓΗ: http://www.newsit.gr

Υποθαλάσσιος ποταμός με ρεύματα και... καταρράκτες!

Εναν φυσικό θησαυρό ανακάλυψαν Βρετανοί επιστήμονες στη Μαύρη Θάλασσα. Εκπληκτοι οι επιστήμονες βρέθηκαν για πρώτη φορά ενώπιον ενός κανονικού ποταμού, ο οποίος όμως βρίσκεται... κάτω από τη θάλασσα και ο οποίος είναι ο έκτος μεγαλύτερος στη Γη!

Υποθαλάσσιος ποταμός με ρεύματα και... καταρράκτες!

Ο ποταμός, ο οποίος βρίσκεται κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα, έχει κανονική κοίτη, ρεύματα, ακόμα και καταρράκτες! Σε μερικά σημεία έχει βάθος μέχρι και 35 μέτρα, μήκος 60 χιλιομέτρων, πλάτος 800 μέτρων και μεταφέρει αλμυρό νερό και ιζήματα, με τον όγκο του νερού που μεταφέρει να είναι 350 φορές μεγαλύτερος από του Τάμεση. Σύμφωνα με τις "Daily Telegraph" και "Daily Mail", οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λιντς, υπό τον δρ Νταν Πάρσονς, χρησιμοποίησαν ρομποτικό υποβρύχιο που μελέτησε τον βυθό κοντά στην Τουρκία.

ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr

Απειλείται η Μεσόγειος Θάλασσα

Σε καμία άλλη θαλάσσια περιοχή της Γης η βιοποικιλότητα δεν δέχεται περισσότερες πιέσεις

Την μεγαλύτερη απειλή για την χλωρίδα και πανίδα της αντιμετωπίζει η Μεσόγειος Θάλλασα, σύμφωνα με μια επιστημονική έρευνα ορόσημο, την παγκόσμια Απογραφή Θαλάσσιας Ζωής, που διαρκεί εδώ και δέκα χρόνια.

Σε καμία άλλη θαλάσσια περιοχή της Γης η βιοποικιλότητα δεν δέχεται περισσότερες πιέσεις.


Απειλείται η Μεσόγειος Θάλασσα


Η απογραφή επίσης διαπίστωσε ότι οι αστακοί, τα καβούρια, οι γαρίδες και τα λοιπά μαλακόστρακα -και όχι τα ψάρια- αποτελούν το πιο κοινό είδος των θαλασσών του πλανήτη μας (ποσοστό 19% έναντι 12% των ψαριών), ενώ τα ύδατα της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας είναι αυτά που φιλοξενούν την μεγαλύτερη ποικιλία ειδών.

Η Μεσόγειος (που εκτιμάται ότι έχει συνολικά περίπου 17.000 είδη), μαζί με τις θάλασσες της Κίνας και τον Κόλπο του Μεξικού, συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα από άποψη βιοποικιλότητας.

Τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της δεκάχρονης έρευνας, που απασχόλησε 360 επιστήμονες και κόστισε 650 εκατ. δολάρια, δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό PloS ONE, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η μελέτη συνεχίζεται και νέα στοιχεία θα δοθούν στη δημοσιότητα τον Οκτώβριο, αλλά ακόμα και τότε δύσκολα θα μπορεί να θεωρηθεί πλήρης η απογραφή, όπως είπαν οι επιστήμονες, με δεδομένη την αχανή έκταση των ωκεανών και το μεγάλο βάθος τους, που συχνά είναι απρόσιτο.

Μέχρι στιγμής, κατά μέσο όρο η απογραφή έχει βρει 10.750 γνωστά είδη σε κάθε μια θαλάσσια περιοχή, αλλά εκτιμάται ότι υπάρχουν τουλάχιστον τετραπλάσια είδη που δεν έχουν ακόμα ανακαλυφθεί. Συνολικά υπολογίζεται ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες -ίσως και ένα εκατομμύριο- θαλάσσια είδη που παραμένουν άγνωστα στον άνθρωπο.

Τα σχετικά απομονωμένα νερά της Αυστραλίας. Ν.Ζηλανδίας και Ανταρκτικής έχουν τα περισσότερα ενδημικά είδη (μοναδικά στις περιοχές αυτές). Αντίθετα, η Μεσόγειος φαίνεται πως αποτελεί «κέντρο διερχομένων», αφού σε αυτήν διαβιούν τα περισσότερα «αλλοδαπά» είδη (γύρω στα 600 ή το 4% των συνολικών ειδών της), αυτά δηλαδή που προέρχονται από άλλη θάλασσα, κυρίως από την Ερυθρά, και «τρυπώνουν» στην Μεσόγειο μέσω του καναλιού του Σουέζ.

Η Μεσόγειος, η μεγαλύτερη περίκλειστη θάλασσα του κόσμου, μαζί με τον Κόλπο του Μεξικού, είναι οι δύο περιοχές που απειλούνται περισσότερο από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η μόλυνση και η υπεραλίευση, ενώ την κατάσταση επιδεινώνουν η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής και ο τουρισμός (200 εκατ. επισκέπτες επισκέπτονται την Μεσόγειο κάθε χρόνο).

Η απογραφή υπολογίζει ότι το 75% των ειδών που ζουν στα βαθύτερα νερά της Μεσογείου, δεν έχουν ακόμα ανακαλυφθεί, και ίσως ποτέ να μη γίνουν γνωστά, επειδή μπορεί στο μεταξύ να έχουν εξαφανιστεί.


ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr

Θλιβερό ρεκόρ μόλυνσης από ΒΡ

Σε εξέλιξη από χθες η κρίσιμη επιχείρηση για το οριστικό σφράγισμα της πετρελαιοπηγής

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί από χθες η διεθνής κοινότητα την προσπάθεια της BP να σφραγίσει οριστικά την πετρελαιοπηγή που προκάλεσε τη μεγαλύτερη διαρροή στην ιστορία παγκοσμίως! Οπως επεσήμαναν χθες οι αμερικανικές αρχές, ο επίσημος απολογισμός σχετικά με την ποσότητα πετρελαίου που διέρρευσε στον Κόλπο του Μεξικού είναι αποκαρδιωτικός.

Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή για τη θαλάσσια ζωή και τα πτηνά από τη διαρροή 4,9 εκατ. βαρελιών πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού

ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή για τη θαλάσσια ζωή και τα πτηνά από τη διαρροή 4,9 εκατ. βαρελιών πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού

Τα περίπου 4,9 εκατ. βαρέλια (τα οποία ισοδυναμούν με 780 εκατ. λίτρα αργού πετρελαίου) που ξεχύθηκαν στη θάλασσα μετά την έκρηξη στην εξέδρα άντλησης Deepwater Horizon τον Απρίλη αποτελούν τη σοβαρότερη διαρροή που προκλήθηκε ποτέ από ατύχημα στον κόσμο.

Η μοναδική περίπτωση όπου έχει καταγραφεί μεγαλύτερη μόλυνση της θάλασσας με πετρέλαιο είναι όταν ο ιρακινός στρατός άδειασε σκόπιμα στον Περσικό Κόλπο 8 εκατ. βαρέλια κατά τη διάρκεια του πολέμου το 1991. Εχοντας καταφέρει να σταματήσουν τη διαρροή πετρελαίου στις 15 Ιουλίου με την τοποθέτηση ενός καλύμματος κι ενώ από τη συνολική ποσότητα πετρελαίου που είχε διαρρεύσει μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν καταφέρει να συλλέξουν μόλις 800.000 βαρέλια, η επιστημονική ομάδα του βρετανικού πετρελαϊκού κολοσσού πραγματοποίησε χθες μια τελευταία δοκιμή έγχυσης πριν ξεκινήσουν την τελική επιχείρηση «static kill» (στατική παύση).

Η εν λόγω επιχείρηση αποτελείται από τρία κρίσιμα στάδια που έχουν ως τελικό σκοπό να σφραγιστεί μια για πάντα η πετρελαιοπηγή. Αρχικά, όπως αναφέρουν οι μηχανικοί, θα διοχετευτούν υγρά και στερεά υλικά στο πηγάδι, ώστε να σφραγιστεί αργότερα με σκυρόδεμα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της BP παραμένει άγνωστο το πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία, ακόμη και εάν όλα τα στάδια εκτελεστούν χωρίς απρόοπτα, ωστόσο επεσήμανε πως λίγες ώρες μετά την έναρξη της επιχείρησης οι μηχανικοί θα είναι σε θέση να γνωρίζουν εάν θα καταφέρουν να πετύχουν τον στόχο. Από την άλλη πλευρά, πολλά αμερικανικά ΜΜΕ εμφανίζονται συγκρατημένα ως προς το αποτέλεσμα, καθώς υπενθυμίζουν πως η συγκεκριμένη διαδικασία δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ στο παρελθόν και μια αντίστοιχη απόπειρα απέτυχε τον Μάιο.

Το χρονικό
9 νεκροί, ανυπολόγιστη καταστροφή

Η καταστροφική έκρηξη σημειώθηκε τον Απρίλιο στην εξέδρα άντλησης Deepwater Horizon με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 9 εργαζόμενοι. Η οικολογική καταστροφή που έχει προκαλέσει στον Κόλπο του Μεξικού και τις ακτές των ΗΠΑ είναι ανυπολόγιστη και η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία έχει δεσμευτεί να καλύψει το κόστος τόσο του καθαρισμού όσο και των αποζημιώσεων που υπολογίζεται να αγγίξει τα 32 δισ. δολάρια.

Λίγο πριν από την ανακοίνωση της αντικατάστασης του γενικού διευθυντή της BP, Τόνι Χέιγουαρντ, ο οποίος θεωρήθηκε υπεύθυνος για την καταστροφική επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης, η βρετανική εταιρεία εμφάνισε ζημιές ρεκόρ, ύψους 17 δισ. δολαρίων, στον ισολογισμό του τελευταίου τριμήνου.


πηγη: http://www.ethnos.gr

Νέο σοκ με κρέας από γόνους κλώνων

Σάλο προκαλεί στη Βρετανία ένα νέο σκάνδαλο με «κλωνοποιημένο» κρέας. Μετά την αποκάλυψη ότι το κρέας δύο ζώων που είχαν γεννηθεί από έμβρυο κλωνοποιημένης αγελάδας πέρασε στην τροφική αλυσίδα, η βρετανική Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων (FSA) δήλωσε ότι θα διευρύνει τις έρευνές της

Νέο σοκ με κρέας από γόνους κλώνων

Συγκεκριμένα, η FSA παραδέχθηκε ότι δεν γνωρίζει πόσα έμβρυα κλωνοποιημένων αγελάδων έχουν εισαχθεί στη χώρα και δήλωσε ότι θα στραφεί στον προσδιορισμό του αριθμού κλωνοποιημένων βοοειδών τρίτης γενιάς. Σύμφωνα με την κτηνοτροφική ένωση, τα δύο εν λόγω βοοειδή και ένας ακόμα κλωνοποιημένος ταύρος έχουν τεκνοποιήσει στη «γηραιά Αλβιόνα» συνολικά 97 αγελάδες. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες πανικό στη Βρετανία προξένησε η είδηση ότι γάλα από αγελάδα που είχε γεννηθεί από κλωνοποιημένο γονιό διατέθηκε στα σούπερ μάρκετ χωρίς την έγκριση της FSA.

ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr

Ερευνα για παράνομες συνταγογραφήσεις

Ενορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ) για τη διερεύνηση της υπόθεσης σε φαρμακείο της περιοχής του Λαυρίου, όπου βρέθηκαν 28 βιβλιάρια ασφαλισμένων του Ιδρύματος, διατάχθηκε από τη διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Ενορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ) για τη διερεύνηση της υπόθεσης σε φαρμακείο της περιοχής του Λαυρίου, όπου βρέθηκαν 28 βιβλιάρια ασφαλισμένων του Ιδρύματος, διατάχθηκε από τη διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με αφορμή τη διενέργεια ελέγχων της ειδικής υπηρεσίας ΥΠΕΔΥΦΚΑ του υπουργείου Εργασίας.


Ερευνα για παράνομες συνταγογραφήσεις

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, σε φαρμακείο της περιοχής του Λαυρίου, βρέθηκαν 28 βιβλιάρια ασφαλισμένων του Ιδρύματος και η διοίκηση ενημέρωσε ότι τα βιβλιάρια αυτά προέρχονταν από ασφαλισμένους διαφόρων περιοχών.
Στη συνέχεια, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τα απέστειλε προς τα αντίστοιχα υποκαταστήματά του - επτά τον αριθμό - για την ταυτοποίηση των κατόχων-ασφαλισμένων του.
Οι υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ακολουθώντας και εφαρμόζοντας τη νομοθεσία και τους κανονισμούς, προέβησαν στις ακόλουθες ενέργειες:
Σε σχέση με τους ασφαλισμένους τα βιβλιάρια των οποίων ευρέθησαν να εμπλέκονται στην υπόθεση, δόθηκε εντολή να επιβληθούν οι κυρώσεις, κατά τα προβλεπόμενα από τις αντίστοιχες διατάξεις.
Σε σχέση με τα φαρμακεία, η κεντρική μονάδα ζήτησε να εξετάσει το σύνολο της συνταγογράφησης όλων των ιατρών και τα στοιχεία επεξεργασίας όλων των φαρμακείων του Λαυρίου και κίνησε τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων στο εμπλεκόμενο φαρμακείο, σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας (ΠΔ 121-Ν.3846/2010).
Σε σχέση με τις δραστηριότητες του προσωπικού του Ιδρύματος, ιατρικού και διοικητικού προσωπικού, διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ) για τη διερεύνηση και εξέταση κάθε πτυχής της υπόθεσης.
Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ διαβεβαιώνει τους ασφαλισμένους του και κάθε άλλον ενδιαφερόμενο ότι θα συνδράμει με όλες τις δυνάμεις του για την εξιχνίαση και διαλεύκανση της υπόθεσης, ώστε να λάμψει η αλήθεια, ενώ, ταυτόχρονα, θα αναζητήσει και θα απαιτήσει την απόδοση κάθε διοικητικής και ποινικής ευθύνης προς κάθε κατεύθυνση.

ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr

Συντριβή ελικοπτέρου με δύο τραυματίες

Στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις νοσηλεύεται ο πιλότος, ενώ σοβαρή είναι και η κατάσταση του χειριστή του μηχανήματος πλύσης των μονωτήρων. Σύμφωνα με μαρτυρίες, το ελικόπτερο έπεσε όταν ο έλικας ακούμπησε σε καλώδια της ΔΕΗ

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου ο 36χρονος πιλότος του ελικοπτέρου που κατέπεσε χθες, στη διάρκεια εργασιών καθαρισμού πυλώνων της ΔΕΗ, στη θέση «Καστελλάκια», νοτίως της πόλης του Ρεθύμνου.

Κλιμάκιο της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων θα αναλάβει τις έρευνες, προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η πτώση του ελικοπτέρου

Κλιμάκιο της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων θα αναλάβει τις έρευνες, προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η πτώση του ελικοπτέρου

Ο 36χρονος χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς ως πολυτραυματίας, ενώ φέρει σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Σοβαρή είναι επίσης η κατάσταση του 35χρονου χειριστή του μηχανήματος πλύσης των μονωτήρων, ο οποίος υποβλήθηκε σε χειρουργικές επεμβάσεις στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, καθώς φέρει κατάγματα στα πόδια και στη λεκάνη.

Το ατύχημα συνέβη χθες λίγο πριν από τη 1 μετά το μεσημέρι. Οπως έγινε γνωστό, το ελικόπτερο τύπου Augusta Bell της εταιρείας Bellavia είχε ναυλωθεί από τη ΔΕΗ στο πλαίσιο σύμβασης -η οποία έληγε σήμερα- για τον καθαρισμό των πυλώνων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ατύχημα συνέβη κατά την προσγείωση του ελικοπτέρου, για ανεφοδιασμό του από φορτηγό της εταιρείας, που είχε αναλάβει το έργο.

Οπως αναφέρουν οι πρώτες μαρτυρίες, το ελικόπτερο βρισκόταν στη φάση της καθόδου και σε ύψος περίπου 15 μέτρων, ο έλικας «βρήκε» τα καλώδια της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να καταπέσει. Μάλιστα, κατά την πτώση του χτύπησε ένα κυπαρίσσι, μέρος του οποίου αποκόπηκε.

Τη στιγμή της συντριβής, στον τόπο, εκτός από τον 52χρονο εκπρόσωπο της ιδιωτικής εταιρείας, βρίσκονταν ακόμα ο δεύτερος χειριστής του ελικοπτέρου και πέντε άτομα του συνεργείου. Συνδικαλιστές της ΔΕΗ ανέφεραν στο «Εθνος» ότι ο νεαρός χειριστής, ο οποίος είναι αλλοδαπός, με αυτοθυσία μπήκε ανάμεσα στις φλόγες, προκειμένου να απεγκλωβίσει τον 36χρονο πιλότο, ενώ οι υπόλοιποι προσπάθησαν να κατασβέσουν τη φωτιά μέχρι να καταφθάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα.

Ο 52χρονος εκπρόσωπος της εταιρείας, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την καρδιά του, υπέστη σοκ και χρειάστηκε επίσης να διακομιστεί στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου ήδη είχαν μεταφερθεί οι δύο σοβαρά τραυματίες.

Ο τόπος του ατυχήματος αποκλείστηκε από αστυνομικές δυνάμεις, ενώ άμεσα ο αστυνομικός διευθυντής Ρεθύμνου, ταξίαρχος Μανόλης Παραβολιδάκης ενημέρωσε τον πρόεδρο της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, προκειμένου κλιμάκιο να αναλάβει τις έρευνες για τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε η πτώση του ελικοπτέρου.

Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Ρεθύμνου Γιώργο Μοσχοβάκη, χθες το μεσημέρι ο 36χρονος διακομίστηκε διασωληνωμένος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, προκειμένου να υποβληθεί σε νευροχειρουργική επέμβαση, ενώ ο 35χρονος παρέμεινε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου και μετά τις ορθοπεδικές επεμβάσεις στις οποίες υποβλήθηκε, θα έμπαινε στη ΜΕΘ.


ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr

Κινητοποιεί τα υπουργεία ο φόβος κατάρρευσης της σήραγγας Αχελώου

Το ενδεχόμενο να προσφύγει το γρηγορότερο στο Συμβούλιο της Επικρατείας εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων προκειμένου να ανακληθεί η προηγούμενη απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου περί αναστολής των εργασιών στο έργο του Αχελώου. Θα προηγηθεί συνεννόηση με το συναρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Με προσωρινές υποστηρίξεις έχει αφεθεί στο μεγαλύτερο μέρος της η σήραγγα Αχελώου, η οποία πλέον κινδυνεύει με κατάρρευση

Με προσωρινές υποστηρίξεις έχει αφεθεί στο μεγαλύτερο μέρος της η σήραγγα Αχελώου, η οποία πλέον κινδυνεύει με κατάρρευση


Οπως αποκάλυψε χθες το «Εθνος», με κατάρρευση κινδυνεύει η σήραγγα εκτροπής του Αχελώου, μήκους 12 χιλιομέτρων, καθώς έχει αφεθεί στο μεγαλύτερο μέρος της (7 χιλιόμετρα) με προσωρινές υποστηρίξεις και δεν έχει επενδυθεί κατάλληλα ώστε να είναι σταθερή και ασφαλής.

Τριμελής επιτροπή ξένων επιστημόνων που προσέλαβε το υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ κατέθεσε πριν από λίγες μέρες το πόρισμά του, στο οποίο επισημαίνονται οι κίνδυνοι και ζητείται η άμεση λήψη μέτρων το αργότερο μέχρι την περίοδο των βροχοπτώσεων του ερχόμενου φθινοπώρου.

Οι εμπειρογνώμονες ανησυχούν ιδιαίτερα για την κατάσταση της βραχομάζας που περιβάλλει τη σήραγγα και η οποία παρουσιάζει σημάδια διάβρωσης εξαιτίας αφενός της παρέλευσης μεγάλου χρονικού διαστήματος από την εκσκαφή της (δώδεκα χρόνια) και αφετέρου της ύπαρξης μεγάλου όγκου υδάτων μέσα στο τούνελ.

Συνιστούν την ολοκλήρωση της τελικής επένδυσης της σήραγγας το συντομότερο δυνατό και, αν αυτό δεν είναι δυνατό να γίνει γρήγορα, υποδεικνύουν ορισμένα επείγοντα μέτρα που πρέπει να γίνουν μέσα στο επόμενο διάστημα.

Στο υπουργείο Υποδομών Μεταφορών έχει ήδη σημάνει συναγερμός.

Οι αρμόδιοι πιστεύουν πως θα πρέπει να ζητηθεί η ανάκληση της απαγόρευσης των εργασιών και να προχωρήσουν οι υποδεικνυόμενες από τους εμπειρογνώμονες υποστηρικτικές παρεμβάσεις «ώστε να μην έχουμε προβλήματα καταπτώσεων», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου.

Εδώ πρέπει να αναφερθεί πως στο υπουργείο Υποδομών έχουν συγκροτηθεί ανάλογες επιτροπές ειδικών για το φράγμα Συκιάς και για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου εκτροπής.

Απόφαση αναστολής
Η αναστολή των εργασιών διατάχθηκε από το ΣτΕ τον περασμένο Φεβρουάριο, ύστερα από προσφυγή περιβαλλοντικών οργανώσεων. Είναι γνωστές οι αντιρρήσεις των οικολογικών οργανώσεων (αλλά και φορέων της Αιτωλοακαρνανίας) απέναντι στο έργο εκτροπής του Αχελώου. Τον περασμένο Μάρτιο το υπουργείο ΠΕΚΑ προκήρυξε μελέτη για την κατάρτιση σχεδίων διαχείρισης των λεκανών απορροής ποταμών σε Θεσσαλία, Ηπειρο και Στερεά Ελλάδα, κατ’ εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας-πλαίσιο για τα νερά.

Οπως έχει ανακοινωθεί, από τη μελέτη θα προκύψει η αναγκαιότητα -ή μη- της εκτροπής του Αχελώου.


ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr




Οι βάσεις στις 26-27 Αυγούστου

Η υπ. Παιδείας χαρακτήρισε ντροπή για τη χώρα να προσκομίζουν οι μαθητές ή ακόμη και οι γονείς τους πλαστά πιστοποιητικά γιατρών.

Αλλαγές στο καθεστώς που ισχύει με τις απουσίες των μαθητών λυκείων στο τέλος της χρονιάς, οπότε και παρατηρείται το φαινόμενο να είναι άδειες οι αίθουσες και οι μαθητές να προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές σε φροντιστήρια κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα, προανήγγειλε χθες, μιλώντας στο MEGA, η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου. "Είναι ντροπή για τη χώρα στο τέλος της χρονιάς το παιδί επειδή έχει δικαίωμα 150 απουσιών -το οποίο θα αλλάξουμε από φέτος- να προσκομίζει ψεύτικες βεβαιώσεις", ανέφερε η κ. Διαμαντοπούλου και πρόσθεσε ότι παρατηρείται το φαινόμενο να πηγαίνει ο γονιός το πλαστό πιστοποιητικό που έχει δώσει ο γιατρός και να το δέχεται ο δάσκαλος.

Οι βάσεις στις 26-27 Αυγούστου

"Στα 18 του ένα παιδί ξέρει ότι μπορεί να πάρει πλαστά χαρτιά από το δημόσιο σύστημα υγείας. Είναι αδιανόητο", υπογράμμισε ξεκαθαρίζοντας ότι θα κατέβει πολύ το όριο των απουσιών και θα υπάρχει σοβαρή τεκμηρίωση.

Κατά τα λοιπά, η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στα στοιχεία που θα εισαχθούν στο νέο σχολείο, όπου θα υπάρχει λιγότερη ύλη σε όλες τις βαθμίδες, ενώ περιέγραψε και τα βασικά σημεία των αλλαγών στο εξεταστικό σύστημα, που αφορούν όμως τα παιδιά που θα πάνε του χρόνου στην Α' Λυκείου, καθώς το νέο εξεταστικό σύστημα θα εφαρμοστεί ύστερα από τρία χρόνια. Συγκεκριμένα:

  • Ο μαθητής θα εισάγεται σε σχολή και όχι σε τμήμα
  • Η μετάβαση από το λύκειο στο πανεπιστήμιο θα συνδέεται με τον συνολικό του βαθμό και όχι μόνο από μια εξέταση.
  • Το πανεπιστήμιο θα ορίζει ποια μαθήματα θέλει κάθε σχολή και τι συντελεστής βαρύτητας θα υπάρχει σε κάθε μάθημα.

Η κ. Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε και στις συνταξιοδοτήσεις των εκπαιδευτικών -που θα είναι αυξημένες φέτος- λέγοντας ότι ο αριθμός θα γνωστοποιηθεί τέλος Αυγούστου. Για τις προσλήψεις υποστήριξε ότι ο αριθμός των δασκάλων και καθηγητών που προσλαμβάνεται σε κάθε ειδικότητα εξαρτάται από τις ανάγκες. "Πέρυσι υπήρχε νομός της χώρας που είχε πάρει 77 υπεράριθμους γυμναστές, υπήρχε νησί όπου είχε 6 υπεράριθμους καθηγητές γαλλικής φιλολογίας", είπε χαρακτηριστικά.

Προμηνύεται πτώση σε όλα τα πεδία
26 ή 27 Αυγούστου οι βάσεις για ΑΕΙ - ΤΕΙ

Στις 26 ή 27 Αυγούστου θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, γνωστοποίησε χθες η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.
Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, προμηνύεται πτώση των βάσεων σε όλα ανεξαιρέτως τα επιστημονικά πεδία, η οποία όμως θα είναι μικρότερη στα τμήματα που εδρεύουν στις μεγάλες πόλεις εξαιτίας του αυξημένου ανταγωνισμού. Κάθετη πτώση, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπερβεί τα δύο ή και τα τρεις χιλιάδες μόρια, αναμένεται σε σχολές χαμηλής ζήτησης, εξαιτίας της κατάργησης του βαθμολογικού πλαφόν.

Οσον αφορά τα περιζήτητα - υψηλόβαθμα τμήματα των πανεπιστήμιων, θα πρέπει να περιμένουμε πτώση η οποία θα ξεκινάει από τα περίπου 50 μόρια στα κεντρικά τμήματα Ιατρικής, στις Φαρμακευτικές Σχολές και στην Κτηνιατρική, ενώ θα φτάσει τα 200 σε ορισμένα Πολυτεχνικά της επαρχίας. Τα Παιδαγωγικά θα παραμείνουν και πάλι ψηλά στις προτιμήσεις των αριστούχων και οι υποψήφιοι δεν θα πρέπει να περιμένουν εντυπωσιακή πτώση, αφού δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 100 μόρια.

Ωστόσο, στην ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής θα υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις τμημάτων τα οποία θα "απαιτήσουν" περισσότερα μόρια συγκριτικά με πέρυσι.

Πρόκειται για Αστυνομικές και Στρατιωτικές Σχολές και κάποια μεμονωμένα τμήματα των ΑΕΙ-ΤΕΙ, με αντικείμενα σπουδών που οδηγούν άμεσα στην αγορά εργασίας.


ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr

Οπλοστάσιο σε θυρίδα

Μπροστά σε ένα πλήρες οπλοστάσιο βρέθηκαν οι αστυνομικοί, όταν άνοιξαν τη θυρίδα 45χρονου Χανιώτη, στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν πρόσφατα υποπολυβόλο τύπου Scorpion, ένα πιστόλι, τυφέκια και λοιπός οπλισμός.

Συγκεκριμένα εντοπίσθηκαν: πέντε πιστόλια γερμανικής προέλευσης τύπου LUGER με γεμιστήρες, τρία πιστόλια γερμανικής προέλευσης μάρκας WALTER με γεμιστήρες, δύο πιστόλια αμερικανικής προέλευσης μάρκας COLT με γεμιστήρες, ένα πιστόλι γερμανικής προέλευσης μάρκας MAUSER και ένα περίστροφο αμερικανικής προέλευσης μάρκας SMITH & WESSON.

Ακόμα βρέθηκαν 47 φυσίγγια πιστολιού και διάφορα ανταλλακτικά είδη οπλισμού. Ο 45χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Χανίων με την κατηγορία της παράνομης κατοχής και εμπορίας όπλων.


ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr

Τσιζκέικ μάνγκο


Υλικά

Για τη βάση:

  • 250 γραμμ. μπισκότα digestive ή πτι μπερ
  • 100 γραμμ. μαργαρίνη ή φρέσκο βούτυρο
  • 1 κουτ. σούπας μαύρη ζάχαρη

Για την κρέμα:

  • 500 γραμμ. φρέσκο τυρί κρέμα (Φιλαδέλφεια ή μασκαρπόνε)
  • 500 ml κρέμα γάλακτος
  • 8 φύλλα ζελατίνης ή 1,5 φακελάκι σκόνη
  • 150 ml γάλα
  • 100 ml πολτός μάνγκο
  • 3 κρόκοι αβγών
  • 200 γραμμ. ζάχαρη
  • 50 γραμμ. ζάχαρη άχνη
  • Μία πρέζα αλάτι
  • Ξύσμα ενός λεμονιού
  • Βανίλια

Για το γαρνίρισμα:

  • 1 κουτί ζελέ μάνγκο
  • 1 μάνγκο σε φέτες
  • 1 ποτήρι χυμό μάνγκο

Εκτέλεση
1. Φτιάχνετε πρώτα τη βάση: Θρυμματίζετε τα μπισκότα σε σκόνη, ανακατεύετε με τη μαλακιά ή λιωμένη μαργαρίνη, τη ζάχαρη και στρώνετε μια φόρμα με αφαιρούμενο δίσκο-τσέρκι. Ψήνετε στους 180° C για 3 λεπτά και αφήνετε τη βάση να κρυώσει.

2. Συνεχίζετε με την κρέμα: Βάζετε τα φύλλα ζελατίνης ένα ένα σε παγωμένο νερό και τα αφήνετε να φουσκώσουν 5-10 λεπτά. (Αν έχετε σκόνη, θα τη βάλετε στο χυμό μάνγκο, που θα βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου, θα την ανακατέψετε και μετά θα συνεχίσετε τη διαδικασία.)

3. Χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη και τους βάζετε σε μπεν μαρί με το γάλα και τον πολτό μάνγκο.

4. Ανακατεύετε συνεχώς την κρέμα μέχρι να αρχίσει να πήζει και να καλύπτει, δίχως να τρέχει, τα τοιχώματα του κουταλιού. Κατεβάζετε από τη φωτιά.

5. Στραγγίζετε τη ζελατίνη, τη βάζετε να λιώσει μέσα στο μείγμα των κρόκων και προσθέτετε το ξύσμα του λεμονιού ανακατεύοντας συνεχώς. Αφήνετε να κρυώσει.

6. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με την άχνη να πήξει. Προσθέτετε το τυρί κρέμα και χτυπάτε μαζί, προσθέτετε και τη βανίλια και το κρύο μείγμα κρόκων.

7. Στη συνέχεια «στήνετε» το τσιζκέικ: Επάνω στο κρύο μείγμα μπισκότων απλώνετε την κρέμα και αφήνετε τουλάχιστον 5-6 ώρες στο ψυγείο να πήξει τελείως.

8. Ετοιμάζετε το ζελέ μάνγκο με ένα ποτήρι βραστό νερό και, μόλις διαλυθεί καλά, προσθέτετε ένα ποτήρι κρύο χυμό μάνγκο αραιωμένο με λίγο νερό.

9. Βάζετε για λίγο στο ψυγείο να πήξει ελαφρά. Μόλις πήξει, το προσθέτετε επάνω από την κρέμα τυριού που έχετε κρυώσει στη φόρμα. Στη συνέχεια το βάζετε στο ψυγείο για 12-24 ώρες, να πήξει καλά η κρέμα.

10. Προτού σερβίρετε φτιάχνετε μια σάλτσα φρούτων με τις φέτες του μάνγκο και περιχύνετε το γλυκό, αφού πρώτα την αφήσετε να κρυώσει.


ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr

Mελιτζανοσαλάτα με σουσάμι











Yλικά

  • 6 μελιτζάνες φλάσκες
  • 2 κουτ. σούπας σουσάμι
  • 6 κλωναράκια δεντρολίβανο
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουτ. γλυκού ταχίνι
  • 1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:

Aν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε ψησταριά, θα πρέπει να προετοιμάσουμε τα κάρβουνα ώστε να έχουν την κατάλληλη στιγμή την υψηλότερη θερμοκρασία τους. Διαφορετικά, προθερμαίνουμε τον σπιτικό φούρνο στους 220°C και χρησιμοποιούμε τη σχάρα στο κέντρο του. Πρώτα, τρυπάμε με πιρούνι τις μελιτζάνες σε δύο ή τρία σημεία τους. Κατόπιν, τοποθετούμε τα κλωναράκια του δεντρολίβανου πάνω στη σχάρα και πάνω στο καθένα βάζουμε από μία μελιτζάνα. Ψήνουμε για 45 περίπου λεπτά ή μέχρι να καεί η φλούδα τους από όλες τις πλευρές. Eν τω μεταξύ, λιώνουμε το σκόρδο με τη λάμα ενός μαχαιριού, το ρίχνουμε σε ένα γυάλινο μπολ, προσθέτουμε από πάνω του το λάδι, το ταχίνι, τον μαϊντανό και το ξίδι, και τα ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσει το ταχίνι. Στη συνέχεια, ροδίζουμε το σουσάμι σε ένα στεγνό τηγάνι σε πολύ σιγανή φωτιά ανακατεύοντας συχνά. Τοποθετούμε τις ψημένες μελιτζάνες στον πάγκο της κουζίνας μέχρι να κρυώσουν. Aφαιρούμε την καμένη φλούδα τους και προσθέτουμε τη σάρκα της μελιτζάνας στο μπολ με το μείγμα λαδόξιδου-ταχινιού. Kόβουμε με ένα πιρούνι τη σάρκα σε πολύ μικρά κομμάτια. Aνακατεύουμε καλά, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, και σερβίρουμε.

ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr