Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Κινητοποιεί τα υπουργεία ο φόβος κατάρρευσης της σήραγγας Αχελώου

Το ενδεχόμενο να προσφύγει το γρηγορότερο στο Συμβούλιο της Επικρατείας εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων προκειμένου να ανακληθεί η προηγούμενη απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου περί αναστολής των εργασιών στο έργο του Αχελώου. Θα προηγηθεί συνεννόηση με το συναρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Με προσωρινές υποστηρίξεις έχει αφεθεί στο μεγαλύτερο μέρος της η σήραγγα Αχελώου, η οποία πλέον κινδυνεύει με κατάρρευση

Με προσωρινές υποστηρίξεις έχει αφεθεί στο μεγαλύτερο μέρος της η σήραγγα Αχελώου, η οποία πλέον κινδυνεύει με κατάρρευση


Οπως αποκάλυψε χθες το «Εθνος», με κατάρρευση κινδυνεύει η σήραγγα εκτροπής του Αχελώου, μήκους 12 χιλιομέτρων, καθώς έχει αφεθεί στο μεγαλύτερο μέρος της (7 χιλιόμετρα) με προσωρινές υποστηρίξεις και δεν έχει επενδυθεί κατάλληλα ώστε να είναι σταθερή και ασφαλής.

Τριμελής επιτροπή ξένων επιστημόνων που προσέλαβε το υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ κατέθεσε πριν από λίγες μέρες το πόρισμά του, στο οποίο επισημαίνονται οι κίνδυνοι και ζητείται η άμεση λήψη μέτρων το αργότερο μέχρι την περίοδο των βροχοπτώσεων του ερχόμενου φθινοπώρου.

Οι εμπειρογνώμονες ανησυχούν ιδιαίτερα για την κατάσταση της βραχομάζας που περιβάλλει τη σήραγγα και η οποία παρουσιάζει σημάδια διάβρωσης εξαιτίας αφενός της παρέλευσης μεγάλου χρονικού διαστήματος από την εκσκαφή της (δώδεκα χρόνια) και αφετέρου της ύπαρξης μεγάλου όγκου υδάτων μέσα στο τούνελ.

Συνιστούν την ολοκλήρωση της τελικής επένδυσης της σήραγγας το συντομότερο δυνατό και, αν αυτό δεν είναι δυνατό να γίνει γρήγορα, υποδεικνύουν ορισμένα επείγοντα μέτρα που πρέπει να γίνουν μέσα στο επόμενο διάστημα.

Στο υπουργείο Υποδομών Μεταφορών έχει ήδη σημάνει συναγερμός.

Οι αρμόδιοι πιστεύουν πως θα πρέπει να ζητηθεί η ανάκληση της απαγόρευσης των εργασιών και να προχωρήσουν οι υποδεικνυόμενες από τους εμπειρογνώμονες υποστηρικτικές παρεμβάσεις «ώστε να μην έχουμε προβλήματα καταπτώσεων», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου.

Εδώ πρέπει να αναφερθεί πως στο υπουργείο Υποδομών έχουν συγκροτηθεί ανάλογες επιτροπές ειδικών για το φράγμα Συκιάς και για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου εκτροπής.

Απόφαση αναστολής
Η αναστολή των εργασιών διατάχθηκε από το ΣτΕ τον περασμένο Φεβρουάριο, ύστερα από προσφυγή περιβαλλοντικών οργανώσεων. Είναι γνωστές οι αντιρρήσεις των οικολογικών οργανώσεων (αλλά και φορέων της Αιτωλοακαρνανίας) απέναντι στο έργο εκτροπής του Αχελώου. Τον περασμένο Μάρτιο το υπουργείο ΠΕΚΑ προκήρυξε μελέτη για την κατάρτιση σχεδίων διαχείρισης των λεκανών απορροής ποταμών σε Θεσσαλία, Ηπειρο και Στερεά Ελλάδα, κατ’ εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας-πλαίσιο για τα νερά.

Οπως έχει ανακοινωθεί, από τη μελέτη θα προκύψει η αναγκαιότητα -ή μη- της εκτροπής του Αχελώου.


ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: