Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Οι βάσεις στις 26-27 Αυγούστου

Η υπ. Παιδείας χαρακτήρισε ντροπή για τη χώρα να προσκομίζουν οι μαθητές ή ακόμη και οι γονείς τους πλαστά πιστοποιητικά γιατρών.

Αλλαγές στο καθεστώς που ισχύει με τις απουσίες των μαθητών λυκείων στο τέλος της χρονιάς, οπότε και παρατηρείται το φαινόμενο να είναι άδειες οι αίθουσες και οι μαθητές να προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές σε φροντιστήρια κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα, προανήγγειλε χθες, μιλώντας στο MEGA, η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου. "Είναι ντροπή για τη χώρα στο τέλος της χρονιάς το παιδί επειδή έχει δικαίωμα 150 απουσιών -το οποίο θα αλλάξουμε από φέτος- να προσκομίζει ψεύτικες βεβαιώσεις", ανέφερε η κ. Διαμαντοπούλου και πρόσθεσε ότι παρατηρείται το φαινόμενο να πηγαίνει ο γονιός το πλαστό πιστοποιητικό που έχει δώσει ο γιατρός και να το δέχεται ο δάσκαλος.

Οι βάσεις στις 26-27 Αυγούστου

"Στα 18 του ένα παιδί ξέρει ότι μπορεί να πάρει πλαστά χαρτιά από το δημόσιο σύστημα υγείας. Είναι αδιανόητο", υπογράμμισε ξεκαθαρίζοντας ότι θα κατέβει πολύ το όριο των απουσιών και θα υπάρχει σοβαρή τεκμηρίωση.

Κατά τα λοιπά, η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στα στοιχεία που θα εισαχθούν στο νέο σχολείο, όπου θα υπάρχει λιγότερη ύλη σε όλες τις βαθμίδες, ενώ περιέγραψε και τα βασικά σημεία των αλλαγών στο εξεταστικό σύστημα, που αφορούν όμως τα παιδιά που θα πάνε του χρόνου στην Α' Λυκείου, καθώς το νέο εξεταστικό σύστημα θα εφαρμοστεί ύστερα από τρία χρόνια. Συγκεκριμένα:

  • Ο μαθητής θα εισάγεται σε σχολή και όχι σε τμήμα
  • Η μετάβαση από το λύκειο στο πανεπιστήμιο θα συνδέεται με τον συνολικό του βαθμό και όχι μόνο από μια εξέταση.
  • Το πανεπιστήμιο θα ορίζει ποια μαθήματα θέλει κάθε σχολή και τι συντελεστής βαρύτητας θα υπάρχει σε κάθε μάθημα.

Η κ. Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε και στις συνταξιοδοτήσεις των εκπαιδευτικών -που θα είναι αυξημένες φέτος- λέγοντας ότι ο αριθμός θα γνωστοποιηθεί τέλος Αυγούστου. Για τις προσλήψεις υποστήριξε ότι ο αριθμός των δασκάλων και καθηγητών που προσλαμβάνεται σε κάθε ειδικότητα εξαρτάται από τις ανάγκες. "Πέρυσι υπήρχε νομός της χώρας που είχε πάρει 77 υπεράριθμους γυμναστές, υπήρχε νησί όπου είχε 6 υπεράριθμους καθηγητές γαλλικής φιλολογίας", είπε χαρακτηριστικά.

Προμηνύεται πτώση σε όλα τα πεδία
26 ή 27 Αυγούστου οι βάσεις για ΑΕΙ - ΤΕΙ

Στις 26 ή 27 Αυγούστου θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, γνωστοποίησε χθες η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.
Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, προμηνύεται πτώση των βάσεων σε όλα ανεξαιρέτως τα επιστημονικά πεδία, η οποία όμως θα είναι μικρότερη στα τμήματα που εδρεύουν στις μεγάλες πόλεις εξαιτίας του αυξημένου ανταγωνισμού. Κάθετη πτώση, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπερβεί τα δύο ή και τα τρεις χιλιάδες μόρια, αναμένεται σε σχολές χαμηλής ζήτησης, εξαιτίας της κατάργησης του βαθμολογικού πλαφόν.

Οσον αφορά τα περιζήτητα - υψηλόβαθμα τμήματα των πανεπιστήμιων, θα πρέπει να περιμένουμε πτώση η οποία θα ξεκινάει από τα περίπου 50 μόρια στα κεντρικά τμήματα Ιατρικής, στις Φαρμακευτικές Σχολές και στην Κτηνιατρική, ενώ θα φτάσει τα 200 σε ορισμένα Πολυτεχνικά της επαρχίας. Τα Παιδαγωγικά θα παραμείνουν και πάλι ψηλά στις προτιμήσεις των αριστούχων και οι υποψήφιοι δεν θα πρέπει να περιμένουν εντυπωσιακή πτώση, αφού δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 100 μόρια.

Ωστόσο, στην ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής θα υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις τμημάτων τα οποία θα "απαιτήσουν" περισσότερα μόρια συγκριτικά με πέρυσι.

Πρόκειται για Αστυνομικές και Στρατιωτικές Σχολές και κάποια μεμονωμένα τμήματα των ΑΕΙ-ΤΕΙ, με αντικείμενα σπουδών που οδηγούν άμεσα στην αγορά εργασίας.


ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: