Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Θλιβερό ρεκόρ μόλυνσης από ΒΡ

Σε εξέλιξη από χθες η κρίσιμη επιχείρηση για το οριστικό σφράγισμα της πετρελαιοπηγής

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί από χθες η διεθνής κοινότητα την προσπάθεια της BP να σφραγίσει οριστικά την πετρελαιοπηγή που προκάλεσε τη μεγαλύτερη διαρροή στην ιστορία παγκοσμίως! Οπως επεσήμαναν χθες οι αμερικανικές αρχές, ο επίσημος απολογισμός σχετικά με την ποσότητα πετρελαίου που διέρρευσε στον Κόλπο του Μεξικού είναι αποκαρδιωτικός.

Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή για τη θαλάσσια ζωή και τα πτηνά από τη διαρροή 4,9 εκατ. βαρελιών πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού

ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή για τη θαλάσσια ζωή και τα πτηνά από τη διαρροή 4,9 εκατ. βαρελιών πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού

Τα περίπου 4,9 εκατ. βαρέλια (τα οποία ισοδυναμούν με 780 εκατ. λίτρα αργού πετρελαίου) που ξεχύθηκαν στη θάλασσα μετά την έκρηξη στην εξέδρα άντλησης Deepwater Horizon τον Απρίλη αποτελούν τη σοβαρότερη διαρροή που προκλήθηκε ποτέ από ατύχημα στον κόσμο.

Η μοναδική περίπτωση όπου έχει καταγραφεί μεγαλύτερη μόλυνση της θάλασσας με πετρέλαιο είναι όταν ο ιρακινός στρατός άδειασε σκόπιμα στον Περσικό Κόλπο 8 εκατ. βαρέλια κατά τη διάρκεια του πολέμου το 1991. Εχοντας καταφέρει να σταματήσουν τη διαρροή πετρελαίου στις 15 Ιουλίου με την τοποθέτηση ενός καλύμματος κι ενώ από τη συνολική ποσότητα πετρελαίου που είχε διαρρεύσει μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν καταφέρει να συλλέξουν μόλις 800.000 βαρέλια, η επιστημονική ομάδα του βρετανικού πετρελαϊκού κολοσσού πραγματοποίησε χθες μια τελευταία δοκιμή έγχυσης πριν ξεκινήσουν την τελική επιχείρηση «static kill» (στατική παύση).

Η εν λόγω επιχείρηση αποτελείται από τρία κρίσιμα στάδια που έχουν ως τελικό σκοπό να σφραγιστεί μια για πάντα η πετρελαιοπηγή. Αρχικά, όπως αναφέρουν οι μηχανικοί, θα διοχετευτούν υγρά και στερεά υλικά στο πηγάδι, ώστε να σφραγιστεί αργότερα με σκυρόδεμα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της BP παραμένει άγνωστο το πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία, ακόμη και εάν όλα τα στάδια εκτελεστούν χωρίς απρόοπτα, ωστόσο επεσήμανε πως λίγες ώρες μετά την έναρξη της επιχείρησης οι μηχανικοί θα είναι σε θέση να γνωρίζουν εάν θα καταφέρουν να πετύχουν τον στόχο. Από την άλλη πλευρά, πολλά αμερικανικά ΜΜΕ εμφανίζονται συγκρατημένα ως προς το αποτέλεσμα, καθώς υπενθυμίζουν πως η συγκεκριμένη διαδικασία δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ στο παρελθόν και μια αντίστοιχη απόπειρα απέτυχε τον Μάιο.

Το χρονικό
9 νεκροί, ανυπολόγιστη καταστροφή

Η καταστροφική έκρηξη σημειώθηκε τον Απρίλιο στην εξέδρα άντλησης Deepwater Horizon με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 9 εργαζόμενοι. Η οικολογική καταστροφή που έχει προκαλέσει στον Κόλπο του Μεξικού και τις ακτές των ΗΠΑ είναι ανυπολόγιστη και η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία έχει δεσμευτεί να καλύψει το κόστος τόσο του καθαρισμού όσο και των αποζημιώσεων που υπολογίζεται να αγγίξει τα 32 δισ. δολάρια.

Λίγο πριν από την ανακοίνωση της αντικατάστασης του γενικού διευθυντή της BP, Τόνι Χέιγουαρντ, ο οποίος θεωρήθηκε υπεύθυνος για την καταστροφική επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης, η βρετανική εταιρεία εμφάνισε ζημιές ρεκόρ, ύψους 17 δισ. δολαρίων, στον ισολογισμό του τελευταίου τριμήνου.


πηγη: http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: