Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 1 Μαΐου 2010

ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ,ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΜΕ.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ!!!!!!!!!!!!!!!!

Ayrton Senna da Silva 21/03/1960- 01/05/1994




Ο Ayrton Senna da Silva αγαπήθηκε όσο κανείς άλλος οδηγός στην ιστορία της Formula 1, αν και υπήρξε ιδιότροπος χαρακτήρας. Απόλυτα αφοσιωμένος στο στήσιμο και στην εξέλιξη του εκάστοτε μονοθεσίου, εκνευριστικά τελειομανής, με υπέρμετρη δίψα για διάκριση, ακόμα μεγαλύτερη εριστικότητα εντός των πιστών, δαιμονισμένα γρήγορος, εγωιστής και απίστευτα ικανός σε βρεγμένες συνθήκες ήταν σύμφωνα με τον Stirling Moss ο μόνος που δικαιούταν να δει το όνομά του γραμμένο στην ίδια πρόταση με τους Fangio και Clark.
Γεννημένος στο Sao Paulo της Βραζιλίας, στις 21 Μαρτίου του 1960, ο μικρός Senna έδινε την εντύπωση ενός προβληματικού και εξαιρετικά αφηρημένου παιδιού. Όμως τα πράγματα άλλαξαν όταν σε ηλικία μόλις 4 ετών ο πατέρας του τού δώρισε ένα παιδικό kart. Πίσω από το τιμόνι εκείνου του λιλιπούτειου kart του ενός ίππου το "προβληματικό" αγόρι μεταμορφωνόταν σε έναν πειθαρχημένο οδηγό με αφύσικη για την ηλικία του αυτοπεποίθηση. Στα 8 του οδηγούσε ήδη το οικογενειακό αυτοκίνητο των da Silva και είχε ως είδωλά του τους Jimmy Clark και Jackie Stewart. Το 1972 ο Emerson Fittipaldi γινόταν ο πρώτος Βραζιλιάνος που κατακτούσε πρωτάθλημα στη Formula 1 και απολύτως φυσιολογικά προστέθηκε αβίαστα στο επιλεκτικό πάνθεον ειδώλων του μικρού Ayrton. Εν τω μεταξύ, από το 1970, ο Senna σε ηλικία 10 ετών είχε ήδη αποκτήσει το πρώτο του αγωνιστικό kart, αλλά ήταν πολύ μικρός για να συμμετάσχει στο τοπικό πρωτάθλημα (ελάχιστο όριο ηλικίας ήταν τα 13 έτη). Αναγκαστικά, είχε περιοριστεί να εξασκεί το ταλέντο του κάνοντας προπόνηση μόνος του στη πίστα της περιοχής.
Στα 13 του αγωνίστηκε για πρώτη φορά επίσημα στο καρτοδρόμιο του Interlagos, αντιμετωπίζοντας όλα τα ταλαντούχα αστέρια της Βραζιλίας. Κέρδισε! Συνέχισε να εντυπωσιάζει κερδίζοντας το πρωτάθλημα Νοτίου Αμερικής το 1977 και το 1978, ενώ την επόμενη χρονιά τερμάτισε 2ος στο Πρωτάθλημα Κόσμου, στο πορτογαλικό Estoril. Την ίδια θέση κατέκτησε και το 1980 στο Nivelles του Βελγίου.
Το 1981 έφυγε για την Αγγλία με σκοπό να συμμετάσχει σε δυο από τα τρία πρωταθλήματα Formula Ford 1600 που διεξάγονταν εκεί, με την ομάδα του Ralph Firman (Van Diemen). Σχεδόν ταυτόχρονα παντρεύτηκε και τη κόρη του νέου του αφεντικού, την Liliane. Στη Formula Ford δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα προσαρμογής και κέρδισε και τα δυο πρωταθλήματα στα οποία πήρε μέρος. Για να συνεχίσει να αγωνίζεται όμως χρειαζόταν χορηγούς, τους οποίους δεν έβρισκε και έτσι αποφάσισε να εγκαταλείψει τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Γύρισε στη Βραζιλία για να δουλέψει στην επιχείρηση του πατέρα του αλλά το "σαράκι" της αγωνιστικής οδήγησης δεν τον άφηνε να ησυχάσει. Τελικά μετά από τέσσερις μήνες χώρισε τη Liliane κι επέστρεψε στην Αγγλία για να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα του '82. Με χορηγούς τον πατέρα του και μια βραζιλιάνικη τράπεζα, το κέρδισε κάνοντας 22 νίκες!
Το επόμενο βήμα ήταν το πρωτάθλημα του 1983 στη Formula 3, με βασικό αντίπαλο τον Άγγλο Martin Brundle. Με 9 συνεχόμενες νίκες ο Senna δεν άφησε πολλά περιθώρια στον Brundle, αποτελειώνοντάς τον όταν κέρδισε και τον τελευταίο αγώνα της περιόδου, στο Macau (σημ: στον αγώνα αυτόν συμμετείχαν οδηγοί από όλα τα τοπικά πρωταθλήματα Formula 3). Μέχρι τότε ο Senna είχε ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών ομάδων της F1 οι οποίες δεν άργησαν να τον πλησιάσουν. Τελικά, αφού ο Piquet ματαίωσε τον ερχομό του συμπατριώτη του στη Brabham (ασκώντας βέτο ως 1ος οδηγός της ομάδας), ο Senna υπέγραψε 3ετές συμβόλαιο στην αδύναμη Toleman.
Η Toleman ήταν η ομάδα που αργότερα αγοράστηκε από την Benetton και πήρε τίτλους στη δεκαετία του '90, όμως το 1984 ήταν από τις τελευταίες στη Formula 1. Ο Senna θα μάθαινε από πρώτο χέρι ότι ακόμα και ο καλύτερος οδηγός δεν μπορεί να ξεπεράσει τη μετριότητα χωρίς καλό μονοθέσιο. Μέτρια ήταν λοιπόν τα αποτελέσματά του με τη Toleman, με χειρότερο όλων το grand prix του Αγ. Μαρίνου όπου για πρώτη και μοναδική φορά στη καριέρα του ο Senna δεν κατάφερε να πάρει σειρά εκκίνησης.
Το επόμενο grand prix στο αγωνιστικό καλαντάρι ήταν το Μονακό, στα προκριματικά του οποίου ο Senna κατετάγη 13ος. Κατά τη διάρκεια του αγώνα όμως επιβεβαιώθηκαν οι δυσοίωνες μετεωρολογικές προβλέψεις και ο rookie Ayrton βρήκε την ευκαιρία που αναζητούσε. Με εντυπωσιακά γρήγορους ρυθμούς (και υπό καταρρακτώδη βροχή) αναρριχήθηκε στην βαθμολογούμενη εξάδα από τον 7ο μόλις γύρο! Μπροστά του οδηγοί όπως ο Lauda και ο Mansell εγκατέλειπαν, αδυνατώντας να ελέγξουν τα μονοθέσιά τους στην γλιστερή πίστα. Στον 20ο γύρο ο Senna ακολουθούσε από τη 2η θέση σε απόσταση 33 δευτερολέπτων τον προπορευόμενο Prost και μέχρι τον 30ο γύρο είχε μειώσει τη διαφορά στα 7 δεύτερα! Με επίσημη δικαιολογία την συνεχή επιδείνωση του καιρού (η οποία πάντως όντως υπήρχε) οι κριτές διέκοψαν τον αγώνα στον 31ο γύρο, στερώντας ουσιαστικά από τον εκπληκτικό rookie μια βέβαιη νίκη. Όμως, εκείνη την ημέρα γεννήθηκε ο θρύλος του Senna.
Στα μέσα της χρονιάς (και παρά το 3ετές συμβόλαιό του με την Toleman) ο Senna ξεκίνησε μυστικές διαπραγματεύσεις με τη Lotus, η οποία αντιπροσώπευε για αυτόν κάτι πολύ ξεχωριστό: ήταν η ομάδα των παιδικών του ειδώλων Clark & Fittipaldi. Η Lotus, από τη μεριά της, μετά τον θάνατο του ιδρυτή της Collin Chapman είχε πάρει τη "κάτω βόλτα" και οραματίστηκε στο πρόσωπο του νεαρού Senna τον οδηγό που θα την οδηγούσε ξανά σε επιτυχίες. Το ξεκίνημα της συνεργασίας ήταν όντως ελπιδοφόρο αφού ο Senna όχι μόνο έκανε τη 1η νίκη της καριέρας του στο βρεγμένο Estoril (Πορτογαλία) αλλά έκανε και 2η στο Spa (Βέλγιο). Όμως ακόμα και το τεράστιο ταλέντο του Βραζιλιάνου δεν ήταν αρκετό για να επιστρέψει η Lotus στην κορυφή. Στα επόμενα δυο χρόνια ο Senna έκανε μόλις 4 νίκες.
Τελικά το 1988 υπέγραψε στη Mclaren ως team-mate του δις παγκόσμιου πρωταθλητή Alain Prost, ο οποίος προς τιμήν του όχι μόνο δεν άσκησε βέτο αλλά καλωσόρισε χαμογελαστός τον Βραζιλιάνο. Στη πρώτη του μόλις χρονιά με τη McLaren/Honda ο Senna γράφει ιστορία, αφού γίνεται ο πρώτος οδηγός που σημειώνει 8 νίκες και 13 pole positions σε μια σαιζόν. Μαζί με τον Prost κερδίζουν όλους τους αγώνες πλην ενός και τελικά ο Aytron κατακτά τον 1ο του παγκόσμιο τίτλο αφήνοντας τον Γάλλο στη δεύτερη θέση.
Το 1989 αν και επιδεικνύει επανειλημμένα την ανωτερότητά του κόντρα στον κορυφαίο και ομόσταβλο Prost (κάνοντας πολύ περισσότερες νίκες) πέφτει θύμα των μαγειρεμάτων της FIA που ακυρώνει σκανδαλωδώς τη νίκη του στη Suzuka και χαρίζει στον Prost το 3ο του πρωτάθλημα. Η αντιπαλότητα Senna - Prost έχει φτάσει πλέον σε επικίνδυνα επίπεδα και στο τέλος του 1989 ο Γάλλος υπογράφει στη Ferrari. Το 1990 ο Senna ξεπληρώνει τα "χρωστούμενά" του στον Prost, πέφτοντας πάνω του στη πρώτη στροφή του τελευταίου αγώνα της σαιζόν. Και οι δυο τους εγκαταλείπουν τον αγώνα αλλά ο Senna είχε ήδη εξασφαλίσει τον 2ο τίτλο του. Το 1991, έχοντας πλέον team mate τον Gerhard Berger και μεγάλο αντίπαλο τον Nigel Mansell της Williams/Renault, ο Senna κερδίζει τον 2ο συνεχόμενο τίτλο του... 3ο και τελευταίο στη καριέρα του.
Η εντυπωσιακή άνοδος της Williams αλλά κυρίως η αποχώρηση της Honda από τη Formula 1 σηματοδότησε το τέλος της χρυσής οκταετίας της Mclaren (1984-1991). Στα επόμενα δύο χρόνια (1992,1993), ο Senna έκανε με την μη-ανταγωνιστική McLaren 6 νίκες, ενώ κατέκτησε την 4η θέση στο Πρωτάθλημα Οδηγών του 1992 και την 2η το 1993. Για πολλούς, το 1993 ήταν η καλύτερη χρονιά του Senna… κι ας μην κατέκτησε τελικά τον τίτλο. Αρχικά είχε επιχειρήσει να υπογράψει συμβόλαιο με την Williams (την εκ των προτέρων βέβαιη πρωταθλήτρια, λόγω της τεράστιας διαφοράς δυναμικού της απ' όλες τις υπόλοιπες ομάδες) αλλά η κατηγορηματική άρνηση του Prost να τον έχει (ξανά) team mate οδήγησε τις συζητήσεις σε ναυάγιο. Τελικά ο Senna έμεινε στη McLaren η οποία ήταν σαφώς κατώτερη, τόσο από την Williams του Prost, όσο κι από την ανερχόμενη Benetton του M.Schumacher. Ο Βραζιλιάνος άφησε τους πάντες άναυδους όταν κατέκτησε τελικά τη 2η θέση, κάνοντας συνολικά 5 νίκες.
Από αυτές τις νίκες η πιο εντυπωσιακή ήταν στο ευρωπαϊκό Grand Prix, που εκείνη τη χρονιά διεξαγόταν στο αγγλικό Donnington Park. Ξεκινώντας υπό βρεγμένες συνθήκες από την 4η θέση ο Senna κάνει άσχημη εκκίνηση δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον M.Schumacher να τον στριμώξει στην αριστερή πλευρά της πίστας. Ο αρχικά 5ος Wandlinger με Sauber επωφελείται της σύγχυσης και περνάει 3ος την στιγμή που ο Senna "χαζεύει" τον Schumacher (άλλάξε ξαφνικά γραμμή και τον πέρασε από δεξιά). Ο Wandlinger "υποκλίνεται" στην αμέσως επόμενη αριστερή όπου ο Senna τον προσπερνάει σαν σταματημένο από την εξωτερική (εντελώς εκτός γραμμής), κολλώντας το ρύγχος της McLaren στις εξατμίσεις της Williams του Damon Hill. Ο Άγγλος δεν προλαβαίνει καν να πάρει την εσωτερική της δεξιάς που ακολουθεί… ο Senna έχει ήδη βρεθεί μπροστά του και μπαίνει πρώτος στην είσοδο της στροφής. Οδηγώντας λες και βρισκόταν σε στεγνή πίστα συνεχίζει ακάθεκτος προς τον πρωτοπόρο Prost. Τον "καταπίνει" δυο στροφές πριν ολοκληρωθεί ο 1ος γύρος. Τελικά κερδίζει τον αγώνα ρίχνοντας γύρο σε όλους όσους τερμάτισαν. Ακόμα και σήμερα ο πρώτος γύρος αυτού του αγώνα χρησιμοποιείται ως δείγμα της οδηγικής ιδιοφυΐας του αξέχαστου Ayrton Senna.
Το 1994 ο Senna υπογράφει τελικά στη Williams πραγματοποιώντας έτσι την επί διετίας ανεκπλήρωτη επιθυμία του. Όμως η χρονιά που ξεκίνησε με τον καλύτερο οδηγό στο καλύτερο μονοθέσιο κατέληξε να μείνει στις μνήμες των ανθρώπων της Formula 1 σαν μια από τις χειρότερες σε όλη την ιστορία του αθλήματος, Στο τρίτο μόλις grand prix της περιόδου (Imola) την ημέρα των δοκιμών ο R.Barrichello έχει μια ανατριχιαστική έξοδο (ευτυχώς χωρίς σοβαρές συνέπειες), ενώ στα προκριματικά του Σαββάτου σκοτώνεται ο Roland Ratzeberger. Το κακό τριτώνει στον Κυριακάτικο αγώνα, στις 1 Μαΐου, όταν στη στροφή Tamburello ο Senna πάει ευθεία και "σκάει" με 300 χμ/ώρα στον τοίχο. Ο Βραζιλιάνος super star άφησε τη τελευταία του πνοή δυο ώρες αργότερα, παίρνοντας μαζί του τον τελευταίο "μεγάλο" οδηγό της Formula 1. Το "φάντασμα" του Senna περιπλανιέται ακόμα ανάμεσα στους φίλους του αθλήματος, οι οποίοι δεν έχουν σταματήσει να μιλάνε για αυτόν. Τα ακριβή αίτια του ατυχήματος δεν αποκαλύφθηκαν ποτέ, αν και η Williams δικάστηκε για το ξαφνικό σπάσιμο της κολώνας του τιμονιού στο μονοθέσιο του Senna. Αθωώθηκε μεν αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που ακόμα και σήμερα δεν έχουν πεισθεί απόλυτα.
Η McLaren, η ομάδα με την οποία ο Senna συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του, δεν ξανάκανε νίκη για 4 χρόνια μετά τη φυγή (και τον πρόωρο θάνατό) του... σύμπτωση; Σύμπτωση ή όχι, οι 65+1 pole positions του μεγάλου Ayrton εξακολουθούν μέχρι σήμερα να αποτελούν το απόλυτο ρεκόρ του αθλήματος


Πηγή : migf1.256.gr

ΜΕΣΙΤΕΙΕΣ......

Με γυροφέρνει η άνοιξη,
αλλά εγώ άλλη φορά
πορεία δεν αλλάζω για ένα έαρ.
Ας μοιάζει μ' οτιδήποτε το σούρουπο.
Δεν θα ποτίζω με το αίμα μου ομοιότητες.
Τα όνειρα που είδα
αποδείχθηκαν ανυπόληπτα:
πήγαν και μ' άλλους ύπνους.

Όχι, δεν παίρνω άλλο διαταγές.
Όταν μου λέγανε τα σύννεφα ταξίδευε
ταξίδευα
κι όταν μου λέγανε τα όνειρα περίμενε
περίμενα.
Όχι, δεν παίρνω άλλο διαταγές.
Τα δούλεψα πιστά τα διαλυτά.

Με γυροφέρνει από χθες η άνοιξη.
Μια νερατζιά με κοίταξε
με διάθεση υπόπικρη,
και μου 'κλεισε το δρόμο
μια μυρωδιά επιστροφής.

Με παζαρεύει η τοκογλύφος μνήμη:
για να μου δώσει έναν Μάιο παλιό,
μαζί και με τις νερατζιές,
για να μου δώσει κυρίως τη μορφή,
που στη μεταφορά της
από σταθμό της λήθης σε σταθμό
χτυπήθηκε στα μάτια και στο στόμα
- γι΄αυτά πληρώνεις - ,
μου παίρνει ένα μέλλον.

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ !

ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ.

Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ( ΔΝΤ ) - Η Αφαίμαξη των Λαών

Τι λαχανικά να φυτέψετε το Μάιο

Το Μάιο γενικότερα μπορούμε να φυτέψουμε όλα τα λαχανικά καλοκαιρινής συγκομιδής. 

Ο κατάλογος είναι μακρύς και φυσικά ξεκινάει από τη βασίλισσα του καλοκαιριού που δεν είναι άλλη από την ντομάτα. Μεταφυτέψτε τα φυτά που ετοιμάσατε από σπόρο ή αγοράστε έτοιμα φυτά από τα φυτώρια. 
Αν έχετε σπόρους ντομάτας μπορείτε να τους σπείρετε κι αυτή την εποχή αλλά θα αργήσουν περισσότερο μέχρι να σχηματίσουν τις πρώτες ντομάτες.
Μπορούμε επίσης να σπείρουμε ή να φυτέψουμε έτοιμα φυτά από πιπεριές, μελιτζάνες, πεπόνια, καρπούζια, κολοκυθιές, αγγουράκια, φασόλια, και φυσικά πατάτες και κοκκάρι για πράσινα κρεμμυδάκια. 
Επίσης αν θέλουμε να καλλιεργήσουμε πράσα μπορούμε να αγοράσουμε έτοιμα μικρά φυτά που μοιάζουν σαν πολύ λεπτά κρεμμυδάκια αυτή την εποχή.
Αν θέλετε πράσινες σαλάτες μπορείτε ακόμα να φυτέψετε ρόκα μια και μεγαλώνει πολύ γρήγορα.
Από αρωματικά φυτά μπορούμε να σπείρουμε βασιλικό, άνηθο, σέλινο και μαϊντανό ώστε να τα χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας φρεσκότατα.
 
prasino-hamomilaki

ΕΠΕΙΓΟΝ: Τα Σκόπια σε κατάσταση πολέμου.

Όπλα και κοσοβάροι αντάρτες εντοπίστηκαν στα Σκόπια!
Σύγκρουση ανταρτών με αστυνομικές δυνάμεις και έναν νεκρό

Η μπαρουταποθήκη των Βαλκανίων έτοιμη να εκραγεί και να σηματοδοτήσει μεγάλες αλλαγές στην Ευρώπη...
Σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας κήρυξε ο Νίκολα Γκρούεφσκι το κρατίδιο των Σκοπίων, αναμένοντας ανά πάσα στιγμή σοβαρή στρατιωτική παρέμβαση Κοσοβάρων Αλβανών εντός του Σκοπιανού εδάφους.

Σύμφωνα με πληροφορία ανώτατου στελέχους της κρατικής μηχανής των Σκοπίων, έχει κηρυχθεί σε κατάσταση συναγερμού και απόλυτης ετοιμότητας ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός και έχει απαγορευτεί η μετακίνηση σε όλους τους κρατικούς λειτουργούς μεσαίου και υψηλού βαθμού.

Συγκεκριμένα, έχει απαγορευτεί ακόμη και η μετακίνηση εκτός πόλης (στα περίχωρα) της πόλης των Σκοπίων, όλων των κρατικών λειτουργών, κάθε βαθμίδας.
Τί συνέβη όμως και η κυβέρνηση Γκρούεφσκι προχώρησε σε αυτά τα μέτρα ασφαλείας;

Η αποθήκη με τα όπλα που βρέθηκαν. Δείτε τον τεράστιο αριθμό τους...

Σύμφωνα με μήνυμα που στάλθηκε μέσα από το κρατίδιο των Σκοπίων και από ανώτατο στέλεχος του κυβερνητικού μηχανισμού:
"Στο Τανουσέμπσκι βρέθηκαν πάρα πολλά όπλα, και έχουν εντοπιστεί πολλοί αντάρτες μεταφερόμενοι από το Κόσοβο. Είναι πολύ επικίνδυνα, υπάρχει περίπτωση να έρθουν ξανά στο 2001. Δεν γνωρίζουμε τίποτε, μπορεί να έχεις δίκιο (για πόλεμο). Σήμερα έγινε επείγουσα συνάντηση με τους ανωτέρους.... Μας έχουν απαγορεύσει να βγούμε από τα Σκόπια"...
Το μήνυμα είναι σαφέστατο και αναμένεται από στιγμή σε στιγμή η έκρηξη. Εξάλλου, η προειδοποίηση του αμερικανού πρέσβη προς τον Νίκολα Γκρούεφσκι (πριν από 2 ημέρες) ήταν σαφής: "Κλείστε το θέμα με το όνομα"... Και όπως φαίνεται, οι ΗΠΑ βιάζονται όσο και ο Παπανδρέου, για να κλείσουν θέματα, αλλά και για να "πιέσουν" με μία πιθανή έκρηξη στην ευρύτερη περιοχή.

Το κείμενο στα Σκοπιανά:
"Vo Tanushevci e pronajdeno golema kolichina na oruzje ima mnogu teroristi ufrleni od kosovo postoi opasnost da se povtori 2001. Ne se znae nishto moze ti imashe pravo (za vojna).Deneska imavme ITEN SOSTANOK so GLAVNI ne znam i dali ke mozam da odam kaj roditelite. Imame zabrana za izlez od Skopje"...

Τι συμβαίνει άραγε και όλοι βιάζονται για να οριστικοποιήσουν αλλαγές -που αφορούν την χώρα μας- στην περιοχή;
Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, έχει υπάρχει ήδη μία σύγκρουση της αστυνομίας με ομάδα παραστρατιωτικών και υπήρξε ένας νεκρός κοσοβάρος αντάρτης. Η σύγκρουση έγινε σήμερα το πρωί και από εκείνη τη στιγμή υπάρχει μία παράξενη σιγή που αναμένεται να φέρει ριζικές και τραγικές αλλαγές, που θα επηρεάσουν και την Ελλάδα...
Οι αμέσως επόμενες ημέρες, μυρίζουν μπαρούτι και αίμα... δυστυχώς...

koykfamily

Αιφνιδιαστική άσκηση στον Έβρο με σενάριο "Βαριοπούλας" από την 3η Τ/Θ τουρκική Ταξιαρχία!

Αιφνιδιαστική άσκηση ταχείας ζεύξης υδάτινου κωλύματος, πιο απλά τη γεφύρωση του ποταμού Έβρου και την περαίωση εντός της ελληνικής επικράτειας τεθωρακισμένων δυνάμεων, έχει ξεκινήσει από σήμερα το πρωί η επίλεκτη 3η τουρκική Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία. Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει ιδιαίτερα το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ για το τόπο διεξαγωγής της (περιοχή Ορεστιάδας όπως κατά σύμπτωση προέβλεπε το γνωστό σχέδιο Βαριοπούλα) και το χρόνο που επιλέχτηκε να γίνει αυτή η άσκηση, μόλις δύο εβδομάδες πριν από την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Αθήνα.

Πρόκειται για μία άσκηση που περιλαμβάνει καθαρά επιθετικού χαρακτήρα σενάριο αφού το μόνο ουσιαστικά υδάτινο κώλυμα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τουρκικές Ένοπλές Δυνάμεις στην περιοχή είναι ο ποταμός Έβρος.

Η συγκεκριμένη μονάδα αποτελεί μία από τις καλύτερα εξοπλισμένες τεθωρακισμένες μονάδες του τουρκικού Στρατού και εδρεύει στην πόλη Cerkezkoy και Tekirdag (Ραιδεστός).

Οι μονάδες της 3ης Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία που σταθμεύουν στην πόλη Cerkezkoy απέχουν 118 χλμ από τον Έβρο και οι μονάδες που σταθμεύουν στην πόλη Tekirdag απέχουν λιγότερο από 100 χλμ από τις όχθες του Έβρου. Η άσκηση αυτή αναμφίβολα στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην ελληνική πλευρά, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με την πρόσφατη αποκάλυψη του σχεδίου εισβολής στον βόρειο Έβρο με τον κωδικό «Βαριοπούλα».

Το σχέδιο ως γνωστό περιελάμβανε την πρόκληση επεισοδίων και την διάβαση του ποταμού στο βόρειο τμήμα του Νομού Έβρου καθώς και την πλήρη αποκοπή του τμήματος αυτού. Θα ακολουθούσε ο πλήρης έλεγχος της περιοχής και επιχείρηση εθνοκάθαρσης κατά το πρότυπο που εφαρμόστηκε στους ελληνικούς πληθυσμούς στην νήσο Ίμβρο το 1964.

koykfamily

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΚΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Αθήνα, 29 Απριλίου 2010

Πρός τήν Γενική Γραμματεία τής Κυβερνήσεως,

Μέγαρο Βουλής τών Ελλήνων, Βασιλίσσης Σοφίας 2, Αθήνα, 10021

Εις προσοχήν τού Πρωθυπουργού κ. Γεωργίου Παπανδρέου



Κύριε Πρωθυπουργέ

1. Στά πλαίσια τής κωμικής διαδικασίας, όπως εξελίχθηκε, τής Open Government (Ανοικτή Διακυβέρνηση τήν ονομάσατε) καθυστερήσατε επί μήνες νά επιλέξετε τούς Γραμματείς τών Υπουργείων, μέ τραγικές συνέπειες γιά τήν Εθνική Οικονομία.

2. Δέν έφθασε όμως αυτό, πού επί μήνες τά Υπουργεία είχαν στάσιμη δραστηριότητα αφού δέν υπήρχαν Γραμματείς τής αποδοχής σας, αλλά καί μετά τόν διορισμό 3 Γραμματέων στό Υπουργείο Υγείας, μήνες μετά από τήν αρχική απαράδεκτη αργοπορία, πέρασαν άλλοι μήνες πού οι 3 Κύριοι είναι χωρίς αρμοδιότητες !!!

Σάς προτείνω,

Α. νά επιβεβαιώσετε τήν αλήθεια τού ισχυρισμού μου,

Β. νά διερευνήσετε τούς λόγους αυτού τού παράλογου φαινομένου,

Γ. νά επιβάλλετε,

* αφενός τήν άμεση διακοπή του, καί,

* τίς απαραίτητες κυρώσεις σέ όποιους φταίνε αφετέρου.

Η ανυπαρξία γραπτών αρμοδιοτήτων στούς 3 Γραμματείς τού Υπουργείου Υγείας, νομιμοποιημένων μέ δημοσίευση σέ Φ.Ε.Κ. π. χ.

· υπονομεύει τήν εύρυθμη λειτουργία όλων τών τμημάτων τού Υπουργείου Υγείας &

Κοινωνικής Αλληλεγγύης,

· επιτρέπει τήν ευκολότερη συνέχιση τών όποιων εκνόμων καταστάσεων,

· διευκολύνει τήν περαιτέρω ενίσχυση τής ασυδοσίας φορέων τής διαπλοκής,

· αυξάνει τήν κατά μήνα υπερχρέωση τών Δημ. Νοσοκομείων τού Ε.Σ.Υ., πού οι ρυθμοί της υπερβαίνουν τά 200 εκατ. ευρώ,

· αποδομεί καίρια τόν ήδη εξασθενημένο Δημ. Χαρακτήρα του, αλλά καί τήν αποτελεσματικότητά του,

· αυξάνει τήν επικινδυνότητά του !

Αντί νά βελτιώνεται δηλαδή η όλη κατάσταση τού Ε.Σ.Υ. σέ κάθε λειτουργική του παράμετρο, η ανυπαρξία αρμοδιοτήτων τήν χειροτερεύει δραματικά, σέ καιρούς θρασείας προσφυγής στό Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η δέ τιμωρία τής Πολιτικής Ηγεσίας τής Χώρας θά είναι, μεταξύ τών άλλων, ότι αυτό τό καθόλου ...φιλανθρωπικό «ίδρυμα» θά επιπέσει στήν λεπτομερή λειτουργία τού Ε.Σ.Υ., όπου κατασπαταλώνται επί 2,5 δεκαετίες εκατομμύρια εκατομμυρίων, ανενδοιάστως αλλά καί άνευ αναλόγων αποτελεσμάτων...

Τί σκοπεύετε άραγε νά κάνετε μέ αυτήν τήν καινούρια περίπτωση αργομισθίας Κύριε Πρωθυπουργέ ? Δέν θά πρέπει νά επιστραφούν τά αχρεωστήτως καταβληθέντα χρήματα ?

Ελπίζω νά τύχω τής όποιας απαντήσεως θεωρείτε επαρκή / σωστή επί τού αιτήματός μου.

Μέ τιμή


Ξενοφών Καραγεωργίου, τέως Διοικητής Γεν. Νοσοκομείου Θηβών,

Χρυσ. Σμύρνης 184, Βύρωνας, 16232

ΑΝΔΡΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑ – Ρόλοι και θέσεις στην Οικογένεια


Αν και η ζωή μας έχει αλλάξει σημαντικά η γυναίκα δεν έχει χάσει το ρόλο της. Αυτή αποτελεί τον άξονα γύρω από τον οποίο κινούνται όλα τα μέλη της οικογένειας, ο άνδρας και τα παιδιά συναλλάσσονται μεταξύ τους σε μεγάλο βαθμό μέσα από τη γυναίκα. Ο ρόλος αυτός της δίνει την δυνατότητα να ελέγχει μέσα από την προσφορά της αλλά παράλληλα την κάνει να αισθάνεται στερημένη αβοήθητη και μόνη.
Οι ρόλοι του άνδρα κα της γυναίκας έχουν γίνει επάλληλοι και γι’αυτό το λόγο χρειάζεται συζήτηση διαπραγμάτευση και διάλογος. Η έκφραση των συναισθημάτων είναι βασικό στοιχείο της λειτουργίας επικοινωνίας, γίνεται όμως ανέφικτη καθώς είναι δύσκολη η εύρεση ενός καναλιού για να διοχετευτούν, με αποτέλεσμα να κρύβουν οι άνθρωποι τα συναισθήματά τους. Η απόκρυψη των συναισθημάτων μετατρέπεται σε πανοπλία που προστατεύει από την απογοήτευση και τον πόνο που συνεπάγονται οι ανθρώπινες σχέσεις.
Στη σημερινή κοινωνία η έκφραση των συναισθημάτων ανάγεται σε βασικό συστατικό της επικοινωνίας. Όταν αποφεύγουν τα άτομα τα συναισθήματα τους δεν αποκτούν αυτογνωσία με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται η έλλειψη επικοινωνίας και να απομονώνονται ψυχικά και σωματικά. Η απομόνωση ερμηνεύεται από τον σύντροφο ως αδιαφορία οπότε αποτραβιέται και αυτός.
Στο φαινόμενο της συζυγικής απομόνωσης συνήθως τα άτομα ανταποκρίνονται  προσφέροντας  αγαθά και υπηρεσίες που όμως δεν είναι ικανά να δημιουργήσουν γέφυρες επικοινωνίας. Αυτό που επακολουθεί είναι η έκφραση των αρνητικών συναισθημάτων που εκτοξεύονται ως κατηγορίες και πυρήνες ενοχών. Στην περίπτωση αυτή θα βοηθούσε πολύ αν η γυναίκα εξέφραζε κάποια δικά της συναισθήματα δίνοντας έτσι τη δυνατότητα και στο σύζυγο να μιλάει για τα δικά του.
Όσο αφορά στον άνδρα, προβάλλεται  η  κοινωνική του δραστηριότητα και ο ρόλος  του δεν έχει αλλάξει σημαντικά στην οικογένεια. Δυστυχώς για εκείνο όσα περισσότερα υλικά αγαθά φέρνει τόσο λιγοστεύει ο χρόνος και η διάθεση για συντροφικότητα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προσφέρει α΄πο τη μια πλευρά και να στερεί την παρουσία του από την άλλη στην οικογένεια. 
Αναμφίβολα όλα αυτά τα αισθάνονται οι περισσότεροι σύζυγοι – πατέρες αλλά τα συναισθήματα, τα παράπονα και οι αδυναμίες δεν ανήκουν ποτέ στα βιώματά τους για να μπορέσουν να τα εκφράσουν. Από την άλλη η γυναίκα στερημένη και η ίδια και φορτωμένη με πολλούς ρόλους δυσκολεύεται να δεχτεί την στέρησης του συζύγου της.
Το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι πληθαίνουν οι άνδρες που δηλώνουν ότι θέλουν να συμμετέχουν ενεργά στην οικογενειακή καθημερινότητα και φαίνονται διατεθειμένοι να δεσμευτούν σε μια ουσιαστική σχέση με την σύντροφό τους.  Οι επιτυχημένες αλλαγές όμως, απαιτούν χρόνο, αγώνα, συνεργασία και συναισθηματική ενημερότητα και για τους λόγους αυτούς θεωρείται δικαιολογημένη η σταδιακή και αργή διαδικασία αλλαγής των ρόλων και θ΄σεων στην κοινωνία.

ΒΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΘΛΙΨΗ

Η θλίψη αποτελεί ένα πολύ «συνηθισμένο» και οικείο συναίσθημα, που όλοι σχεδόν οι άνθρωποι το βιώνουν αρκετές σε όλη τους τη ζωή. Σε περιόδους θλίψης τα άτομα αισθάνονται την ανάγκη να μείνουν μόνα τους, δεν έχουν διάθεση για δραστηριότητες, καταλαμβάνονται από αρνητικές σκέψεις και περιγράφουν την κατάσταση τους με φράσεις όπως «νιώθω πεσμένος», «αισθάνομαι ένα κενό», «δεν με ενδιαφέρει τίποτα». Η μελαγχολική διάθεση μπορεί να οφείλεται σε κάποιο συγκεκριμένο γεγονός ή να εμφανιστεί χωρίς εμφανή, για το ίδιο το άτομο, αίτια, τα οποία αναγνωρίζονται με τη βοήθεια ειδικού (πχ δεν συνέβη τίποτα θλιβερός τη ζωή μου αλλά εγώ νιώθω μέσα μου μια απροσδιόριστη θλίψη και ένα μεγάλο βάρος στο στήθος.
Συνήθως οι κοινωνικοί και εξωστρεφείς άνθρωποι, που εκφράζουν τα συναισθήματά τους και νιώθουν ότι «ανήκουν» μέσα σε σχέσεις αγάπης και αποδοχής, βιώνουν τη θλίψη με μικρότερη ένταση ή βρίσκουν ευκολότερα διέξοδο από αυτή. Αντίθετα όσοι δεν επικοινωνούν τα συναισθήματά τους τα συσσωρεύουν και νιώθουν μόνοι, είναι πιο ευάλωτοι στα ερεθίσματα του περιβάλλοντός, βιώνουν τη θλίψη με ένταση και δυσκολεύονται να βρουν λειτουργικές λύσεις (π.χ «μου είναι δύσκολο να μιλήσω για το πόσο άσχημα νιώθω»
Όλοι μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη της κατάστασης που τους προκαλεί θλίψη και σταδιακά να βρουν τους τρόπους να την αλλάξουν. Αρκεί να μην περιμένουν να έρθει η χαρά από μόνη της ή να τους προσφέρουν οι άλλοι (π.χ «μόνο αν ο συζηγός μου ήταν πιο πολύ στο σπίτι θα ήμουν χαρούμενη»/ «αν έκανα ένα δεύτερο παιδί θα έβρισκα τη χαρά και το νόημα της ζωής που έχασα»). Ένα πρώτο βήμα είναι να αφήσετε για λίγο τα «πρέπει» και να εστιάσετε στο πως «θέλετε» να είναι για εσάς η καθημερινότητα σας, οι σχέσεις σας, η ζωή σας! Κανείς δεν μπορεί να φτάσει ένα στόχο αν πρώτα δεν τον έχει ονειρευτεί βήμα προς βήμα. Όταν το αίσθημα της θλίψης και εντείνεται κάνοντας το άτομο που τη βιώνει να νιώθει «ανήμπορο» να απαλλαγεί από τα συμπτώματά του τότε σκόπιμο θα ήταν να τα διερευνήσει και να τα αντιμετωπίσει με τη βοήθεια ενός ειδικού. Μεταξύ άλλων παραγόντων οι σκέψεις και οι πεποιθήσεις που έχουν τα άτομα, παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των «δυσφορικών» συναισθημάτων.
Εκτός από αυτούς που αναγνωρίζουν τη θλίψη τους και ζητούν βοήθεια υπάρχουν κάποιοι που πιέζουν τον εαυτό τους, καμουφλάρουν και μεταμφιέζουν τα συναισθήματά τους, φοράνε μια χαμογελαστή μάσκα που από κάτω κρύβει ένα θλιμμένο ή θυμωμένο πρόσωπο. Αν παγιωθεί αυτή «αντιστροφή των συναισθημάτων» (π.χ «είμαι απογοητευμένη από το γάμο μου αλλά μπροστά στους γονείς μου δείχνω χαρούμενη για να μην πάρουν την ικανοποίηση ότι είχαν δίκιο όταν μου τα έλεγαν να μην τον παντρευτώ»/ «θέλω να κλάψω αλλά αναγκάζομαι να δείχνω χαρούμενη για να μη στεναχωρήσω το παιδί και τον άνδρα μου που δεν μου φταίνε σε τίποτα») τότε οι άνθρωποι παύουν να αναγνωρίζουν το τι πραγματικά νιώθουν.
Τα συναισθήματα και οι ανάγκες είναι αναπόσπαστο μέρος του εαυτού μας. Ο καθένας έχει την πλήρη ευθύνη του τι νιώθει, πότε το νιώθει και πως το εκφράζει. Οφείλουμε να τα αναγνωρίζουμε, να τα εκφράζουμε, να τα ελέγχουμε για να νιώθουμε κυρίαρχοι του εαυτού μας και ικανοί να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα. Σεβόμενοι τα συναισθήματά μας- δίνοντάς τους χώρο και χρόνο να εκφραστούν- γνωρίζουμε τον εαυτό μας καλύτερα, δημιουργούμε ειλικρινείς και ουσιαστικές σχέσεις, βρίσκουμε την εσωτερική μας δύναμη για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και τον τρόπο να δημιουργήσουμε περισσότερο ευχάριστες συνθήκες ζωής.
Δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να αναγνωρίσει με τα μάτια της ψυχής του , αν αυτά που έμαθε για να επιβιώσει του επιτρέπουν και να ζει ευχάριστα!

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ECOFIN


ΜΙΣΘΟΙ
*   Μείωση μισθών στο δημόσιο τομέα.
*   Θέσπιση κοινών κανόνων για τους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων και ΔΕΚΟ
*   Ενίσχυση ευελιξίας στο σύστημα συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
*   Ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος
*   Εξίσωση ορίων συνταξιοδότησης μεταξύ γυναικών και ανδρών στον δημόσιο τομέα
*   Αλλαγή του συστήματος καθορισμού ύψους σύνταξης
*   Αύξηση του μέσου όρου ηλικίας εξόδου από την εργασία

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
*   Ενίσχυση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Εξέταση της λειτουργικότητας της δημόσιας διοίκησης από ανεξάρτητο φορέα.
*   Συγκέντρωση (μείωση) του αριθμού των δήμων και των τοπικών συμβουλίων (κοινοτήτων)
*   Λήψη μέτρων ώστε οι δημόσιες υπηρεσίες να εκτελούνται με διαφανή, αποδοτικό και ανταγωνιστικό τρόπο.

ΑΓΟΡΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
*   Απλοποίηση διαδικασιών για έναρξη, παροχή άδειας και λειτουργία επιχειρήσεων
*   Υιοθέτηση και εφαρμογή σαφούς πλαισίου για την πολιτική στον ανταγωνισμό. Ενίσχυση της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού
*   Άμεση εφαρμογή των κανόνων της οδηγίας σχετικά με τις υπηρεσίες
*   Ανάληψη αποτελεσματικής δράσης για αύξηση του ανταγωνισμού στα κλειστά επαγγέλματα
*   Περαιτέρω απορρύθμιση στον τομέα των μεταφορών και ενέργειας.


Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

ΞΥΠΝΑ ΕΛΛΗΝΑ

Νέα εκστρατεία του Δικτύου Μεσόγειος SOS


Η 15η εθελοντική εκστρατεία καθαρισμού παράκτιων και άλλων φυσικών περιοχών, είναι γεγονός. Με σύνθημα «Καθαρίστε τη Μεσόγειο» ξεκινάει στις 1 Μαΐου και θα διαρκέσει ως το τέλος του μήνα .
Φέτος η εκστρατεία εστιάζει στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είδη και οικοσυστήματα εξαιτίας της ανεξέλεγκτης απόρριψης σκουπιδιών. Στην εκστρατεία μπορούν να συμμετέχουν μαθητές, εκπαιδευτικοί, δήμοι σύλλογοι, περιβαλλοντικοί και άλλοι κοινωνικοί φορείς, επιχειρήσεις και εθελοντές κάθε ηλικίας.
Πέρυσι η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή. Περισσότεροι από 17.500 εθελοντές καθάρισαν 279 φυσικές περιοχές (βυθούς, ακτές, όχθες ποταμών και λιμνών, πάρκα, άλση κλπ) σε όλη την Ελλάδα.
Στην εκστρατεία συμμετείχαν 256 φορείς σε 36 νομούς της Ελλάδος, από τους οποίους 116 ήταν σχολεία, 56 σύλλογοι (καταδυτικοί αλιευτικοί, ιστιοπλοϊκοί κ.α), 35 δήμοι, 19 επιχειρήσεις, 5 πρωτοβουλίες πολιτών – ΜΚΟ και 21 μεμονωμένοι φορείς.
Φέτος ο στόχος είναι ακόμη μεγαλύτερος, ακόμα περισσότεροι εθελοντές να δώσουν βροντερό παρόν στον συμβολικό εθελοντικό καθαρισμό ακόμη περισσότερων φυσικών περιοχών και αυτό γιατί το 2010 είναι μια ιδιαίτερα σημαντική χρονιά, αφού ανακηρύχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως έτος βιοποικιλότητας. Επίσης συμπίπτει με την παρουσία του Δικτύου Μεσόγειος SOS στα περιβαλλοντικά πράγματα, με ιδιαίτερη μέριμνα και συμβολή στην διαφύλαξη του θαλάσσιου και παράκτιου πλούτου της Μεσογείου.
Συνήθως το πλαστικό είναι ο ρυπαντής των παράκτιων και θαλάσσιων περιοχών, αφού ευθύνεται για το 37% της συνολικής ρύπανσης, ενώ ακολουθούν το γυαλί το χαρτί και το μέταλλο. Έρευνες έδειξαν ότι οι πιο επιβαρυντικές χερσαίες πηγές ρύπανσης συνδέονται με την αναψυχή και τους λουόμενους που επισκέπτονται τις παραλίες κάθε καλοκαίρι.

ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ?

Την περίοδο 2004-2007, όταν άρχισε η ροή κφαλαίων προς το ελληνικό χρηματιστήριο, ένα μεγάλο μέρος προήλθε και από τις αγορές Ελλήνων εφοπλιστών που τοποθέτησαν χρήματα σε εισηγμένες εταιρείες. Άλλοτε παραγωγικά και άλλοτε για λόγους προβολής. Σήμερα, καθώς οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία ειναι τουλάχιστον αρνητικέσ για το 2010, η κατάργηση του υπουργείου Ναυτιλίας στερεί από την χώρα θέσεις εργασίας και σημαντικά έσοδα από το συνάλλαγμα των 17-18 δις που δημιουργεί η ελληνική ναυτιλία.
Πάρα πολλές ελληνικές εταιρείες έχουν επιλέξει τηνΕλλάδα, τον Πειραιά και την Αττική ως έδρες για τις επιχειρήσεις τους. Όχι μόνο εξαιτίας της ανοδικής φορολογίας στα χρηματοοικονομικά κέντρα, αλλά και επειδή μπορούν να στελεχώσουν τις εταιρείες τους με φθηνότερο κόστος.
Σύμφωνα με παλιότερη μελέτη, τουλάχιστον 10.000 θέσεις εργασίας συνολικά θα μπορούσε να απορροφήσει η δημιουργία ναυτιλιακού κέντρου στον Πειραιά.  Οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν είναι απλές: Κίνητρα για τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες που κατέχουν περίοπτη θέση στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης. Εξάλλου, το χρηματιστήριο διαθέτει το καθεστώς και την σχετική νομοθεσία για διπλή εισαγωγή των μετοχών των εταιρειών. Σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για την χώρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην υφίσταται υπουργείο Ναυτιλίας....

ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες προς τις αλβανικές συστήνει η Ένωση Αλβανικών Βιονηχανιών, καθώς το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι καθημερινά στα πρωτοσέλιδα των αλβανικών εφημερίδων.Η Εθνική Τράπεζα παλιότερα είχε εκτημήσει ότι το 90% των Αλβανών είναι πελάτες ελληνικών τραπεζών, ενώ εκτιμήσεις του 2007 έκαναν λόγο για καταθέσεις ύψους 2 δις ευρώ. Πολλοί Αλβανοί είχαν βρει καταφύγιο στις ελληνικές τράπεζεσ ιδιαίτερα μετά το σκάνδαλο των  <<πυραμίδων>> στην Αλβανία το 1997, όπου πολύς κόσμος είχε χάσει τα λεφτά του. Οι ελληνικές τράπεζες είχαν δει με καλό μάτι τις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων από την Αλβανία που ήρθαν στην Ελλάδα για να εγαστούν και να ζήσουν, αφού σχεδόν όλοι έγιναν πελάτες τους και αρκετές προγραμμάτισαν μέχρι και τα ΑΤΜ τους έτσι ώστε το μενού συναλλαγών να εμφανίζεται και στην γλώσσα τους.....

Το απαγορευμένο.

Δεν θα ήταν 9 το βράδυ, περπατώντας στην Αμοργό μονάχος και χωμένος απο τρέλα σε όλα τα στενά, αναζητώντας λίγη χαρά, σε συνάντησα. Ηθελα να φωνάξω, σαν να θές να σπάσεις απο γέλια και χαρά μαζί, σαν να θες να κλάψεις αφού κάτι μπροστά σου δεν μπορεί να σου συμβαίνει. Καθόσουν όρθια με ένα πόδι στον τοίχο και το άλλο λυγισμένο. Μπροστά υπήρχε ο κόκκινος ήλιος και η θάλλασα.



Έτρεξα προς εσένα. Δεν με ενδιέφερε πια αν θα φαινόμουν χαζός και μωρός. Οταν έφτασα δύο βήματα μακριά σου σταμάτησα ακαριαία, ήθελα να σιγουρευτώ πως είσαι αγγελούδι απο ένα μεγάλο όνειρο. Γύρισες, έλαμπες. Άρχισα να γελώ, και γέλασες και εσύ, δυνατά με μεγάλη αυτοπεποίθηση και τρέλα.

Το βράδυ ήταν δικό μας. Σε πήρα απο το χέρι, χωρίς να ρωτήσω πως σε λένε, δεν ήθελα να το μάθω. Χορεύαμε στον δρόμο, περνώντας απο πλήθη, κόσμο και απόκοσμο, γεμίζοντας ενέργεια την σαπίλα τριγύρω μας. Μας ζήλευαν, ήμασταν σαν αγαπημένοι απο αιώνες, μα στην πραγματικότητα μόλις σε είχα πρωτοδεί.

Περάσαμε μέσα απο ήχους, στιγμές και εικόνες. Ήταν όλα δικά μας, και αυτό μας τάραζε. Έπρεπε να σε γευτώ, να σε κάνω δικιά μου, οι σκέψεις μου είχαν τρελαθεί. Μόλις ολοκλήρωσα μια μικρή φαντασίωση μέσα μου φτάσαμε στην άκρη του λιμανιού, περάσαμε και ενα μικρό θαλάσσιο δρομάκι και ήμασταν έξω απο τον φάρο, που φώτιζε όσα ο ήλιος είχε βαρεθεί να φωτίζει.
Σε έπιασα απο τα μαλλιά, απο πίσω, σαν να ήσουν μοναδικά δικιά μου. Σε σπρωξα στον στρογγυλό τοίχο του φάρου, και άρχισα να σε φιλάω με πάθος. Φίλούσες μοναδικά, και το είχες καταφέρει γιατί απλά σκεπτόσουν μονάχα εμένα, μονάχα την φαντασίωση που τόσο καιρό είχαμε στις ψυχές μας κλειδωμένη. Η ανάσα σου ήταν μουσική και μάλιστα τόσο δυνατή που άρχισα να χτυπιέμαι, χορεύοντας στον ρυθμό μας.

Έπεσα κάτω, σταμάτησαν όλα… κοίταξα ψηλά, σκέφτηκα πως ζω ένα ψέμα και τότε άρχισε να ψιχαλίζει. Έκλαιγα, ήταν όλα πραγματικά! Έτρεξα και σε έπιασα στην αγγαλιά μου, και στριφογύριζα γρήγορα γύρω απο τον άξονα μας, στην ταχύτητα του φάρου και στον ρυθμό της καρδίας μας. Φίλησα το δεξί σου στήθος, ήταν δικό μου, απερίγραπτα δικό μου. Έσφιξες το χέρι μου… Σήκωσα το κεφάλι ψηλά, όσο με έγδυνες με τα δόντια σου και την γλώσσα σου. Κάναμε χυδαίο έρωτα, για μονάχα μερικά λεπτά, τόσο χυδαίο που ευχόμουν να μας βλέπανε όλοι εκείνη την στιγμή, να σταματήσουν να φοβούνται τις ορμές τους.

Γυμνοί, κοιταχτήκαμε… και αφού μια ανάσα βγήκε απο τα στήθη μας πιαστήκαμε απο τα χέρια, τρέξαμε και βουτήξαμε στην θάλασσα που ήταν σκοτεινή και γεμάτη μυστήριο. Μου έδειξες τον βυθό, πάντα κοιτώντας με για να δείς μήπως φοβάμαι και κρατώντας το χέρι μου. Μετά απο μερικά λεπτά, έιχαμε φτάσει πολύ βαθιά πλέον, βρήκαμε εναν καθρέφτη απο κάποιο ναυάγιο. Πήγαμε να κοιταχτούμε, μα στον καθρέφτη δεν φαινόσουν εσύ.

Χάθηκαν τα πόδια μου, σε είχα δίπλα μου, σε ένιωθα μα δεν μπορούσε ο καθρέφτης να μου επιβεβαιώσει πως υπάρχεις. Σίμωσα, και είδα να είναι γραμμένο με σκόνη ” Έρωτας “. Ήταν γραμμένο στην πλευρά σου, εκεί που θα έπρεπε να υπάρχεις εσύ. Μου άφησες το χέρι, και με πήρε η άνωση και το νερό και με ανέβασε ψηλά.
Προσπάθησα να σε ξαναβρώ, μα δεν τα κατάφερα έρωτα μου…

Αλέξανδρος Φίλος.
www.alexfilos.com

ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ.....

Την ώρα που ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Απ. Ταμβακάκης, έλεγε πως δεν υπάρχουν διαρροές καταθέσεων έβγαιναν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που έλεγαν ότι 7,7 δις ευρώ έφυγαν από τα θησαυροφυλάκια των τραπεζών. Μέρος των χρημάτων πήγε στις θυρίδες των τραπεζών. Είναι τέτοια η ζήτηση, που δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμες θυρίδες.
Επίσης μέρος των χρημάτων κατέληξε στα στρώματα. Αυτό επιβεβαιώνει έμμεσα στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος που λέει ότι <<είχαμε διαρροές μεγάλων χαρτονομισμάτων>>. Δηλαδή έφυγαν από τις τράπεζες χαρτονομίσματα των 200 και 500 ευρώ. Επίσης μέρος των χρημάτων έγιναν ομόλογα του γερμανικού Δημοσίου ή του αμερικάνικου. Αυτό το έκαναν κυρίως εταιρείες που επένδυσαν τα διαθέσιμά τους σε διάφορες άλλες μορφές εκτός ελληνικών περιουσιακών στοιχείων.

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

ΚΙ ΑΝ.........

Ο Καλλικράτης στο Υπουργικό συμβούλιο


Στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου αυτήν την ώρα παρουσιάζεται, από τον υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννη Ραγκούση, το σύνολο των θεσμικών διατάξεων του σχεδίου, για τον νέο αυτοδιοικητικό σχεδιασμό της χώρας.
Ο χάρτης του «Καλλικράτη» αναμένεται να περιλαμβάνει λιγότερους από 360 δήμους και 13 αυτοδιοικητικές περιφέρειες. Ο Υπουργός ήθελε να κρατήσει στο μείον 10 το όριο που είχε θέσει αρχικά (κάτω από 370), προκειμένου , να έχει περιθώριο διαπραγμάτευσης στη διαβούλευση που θα ακολουθήσει.
Ακόμα και με την μορφή προσχεδίου ο «Καλλικράτης» έχει συναντήσει αντιδράσεις, κυρίως από τους δημάρχους, ενώ οι νομάρχες δηλώνουν υπέρ, αλλά, υπό προϋποθέσεις.
Με τον «Καλλικράτη» η κυβέρνηση ελπίζει σε σημαντικές περικοπές δαπανών από τους νέους δήμους, μεταξύ άλλων μέσω των σημαντικών σε αριθμό συγχωνεύσεων των δημοτικών επιχειρήσεων. Όπως εκτιμάτε η κατάργηση περίπου 670 δήμων και 68 νομαρχιών και επαρχιών σε όλη τη χώρα, θα έχει σαν αποτέλεσμα οικονομικό όφελος περίπου ,8 δις ευρώ τον χρόνο , μόνο από τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών.
Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους, το σχέδιο φέρνει χιλιάδες μετατάξεις, ενώ ερωτηματικά εξακολουθούν να υπάρχουν σχετικά με την πορεία των 25.000 χιλιάδων συμβασιούχων όταν λήξουν οι συμβάσεις τους.

ΠΩΣ ΔΙΑΛΥΕΙΣ ΜΙΑ ΧΩΡΑ...

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΑΣ!!!!!!

44ΧΡΟΝΗ ΣΤΑ ΙΜΑΛΑΪΑ

¬ Ο Εουν-Σουν. Η  Νοτιοκορεάτισσα είναι η  πρώτη γυναίκα που έκανε
  το ρεκόρ

ΜΙΑ 44ΧΡΟΝΗ νοτιοκορεάτισσα ορειβάτης, η οποία ανέβηκε χθες στην κορυφή Αναπούρνα των Ιµαλαΐων, έγινε η πρώτη γυναίκα που έχει ανέβει στις 14 πιο ψηλές κορυφές του κόσµου άνω των 8.000 µέτρων. Οπως µετέδωσε η νοτιοκορεατική τηλεόραση, η Ο Εουν-Σουν, έστησε µια σηµαία της χώρας της στο χιόνι στην κορυφή Αναπούρνα, σε υψόµετρο 8.091, φωνάζοντας «Μανσάε» («Ζήτω»). «Είµαι ευτυχισµένη, ευχαριστώ», είπε στρεφόµενη προς την κάµερα που κρατούσε εικονολήπτης του κορεατικού καναλιού ΚΒS. Και σκουπίζοντας τα δάκρυα χαράς πρόσθεσε:

«Μαµά, µπαµπά, µου λείπετε.

Τώρα θέλω να επιστρέψω στο σπίτι». Η Ο Εουν-Σουν έφτασε στην τελευταία κορυφή 13 χρόνια µετά την ανάβασή της στο πρώτο βουνό των Ιµαλαΐων Γκασερµπρούµ το 1997. Στο Εβερεστ ανέβηκε το 2004. Σε αυτήν της την ανάβαση είχε µαζί τη φωτογραφία της Κο Μι Γιάνγκ, µιας συµπατριώτισσας αντιπάλου της για την κατάρριψη του ρεκόρ που έχασε τη ζωή της πέρσι όταν έπεσε ενώ προσπαθούσε να κατακτήσει την κορυφή Νάνγκα Παρµπάτ.

Η κόντρα
Η Ο Εουν - Σουν έδινε µάχη µε µια ισπανίδα αλπινίστρια για το ποια θα επιτύχει πρώτη την ανάβαση των 14 ψηλότερων κορυφών. Κάποιοι ειδικοί µάλιστα έχουν εκφράσει αµφιβολίες για το εάν η Νοτιοκορεάτισσα κατέκτησε πραγµατικά τον περασµένο Μάιο την κορυφή Καντσεντζούγκα (8.586 µ.), την τρίτη ψηλότερη στον κόσµο, όπως ισχυρίζεται η ίδια.

Η 26χρονη Ισπανίδα Εντούρνε Πασαµπάν είχε κατακτήσει πριν από λίγες ηµέρες την κορυφή Αναπούρνα και ετοιµάζεται να ξεκινήσει την ανάβασή της στην τελευταία κορυφή άνω των 8.000 µέτρων, τη Σίσα Πάνγκµα (8.027 µ.) στο Θιβέτ.

tanea

Διοσκουρίδης: Έρωτας για την Φύση "Περί Ύλης Ιατρικής"



Ο θεμελιωτής της Επιστήμης της Φαρμακολογίας


Διοσκουρίδης (25;-90; μ.Χ.)
Ο ΔIOΣKOYPIΔHΣ είναι, μετά τον πατέρα της Βοτανολογίας Θεόφραστο (372-287 π.Χ.), ο θεμελιωτής της Φαρμακολογίας. Μέσα από το πεντάτομο έργο του «Περί Ύλης Ιατρικής» κέρδισε, μαζί με τον Ιπποκράτη και τον Γαληνό, την ύψιστη θέση στην Ιστορία της Ιατρικής. Το έργο του, με μοναδικές απεικονίσεις φαρμακευτικών φυτών, έχει πρακτική αξία έως σήμερα.
Γεννημένος περί το 25 μ.Χ. στην Ανάζαρβο της Κιλικίας, κοντά στην Ταρσό, έγινε διάσημος την εποχή του Νέρωνα και του Βεσπασιανού. Ακολούθησε ως στρατιωτικός ιατρός τις ρωμαϊκές λεγεώνες και εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο γνωστούς χειρουργούς της εποχής του. Προκειμένου να απολαμβάνει τα προνόμια των Ρωμαίων πολιτών -τα οποία δεν παραχωρούνταν ακόμα σε μη Ρωμαίους- υιοθετήθηκε σε μεγάλη ηλικία από Ρωμαίο της οικογενείας των Πεδανίων και πήρε το επίθετο Πεδάνιος. 
Πέθανε γύρω στο 90 μ.Χ., ενώ θα πρέπει να έγραψε το «Περί Υλης Ιατρικής» περί το 70-77 μ.Χ.
Mε την ιδιότητα του στρατιωτικού ιατρού ο Διοσκουρίδης ταξίδεψε σε πολλές ρωμαϊκές επαρχίες της Ανατολής, από την Ελλάδα έως τη Μεσοποταμία και την Αίγυπτο. Έτσι, είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τα φαρμακευτικά φυτά και τα ιατρικά παρασκευάσματα των πιο ανεπτυγμένων χωρών του τότε κόσμου. Με μοναδικό τρόπο και σύστημα κατέγραψε και περιέλαβε στο βιβλίο του όχι μόνο όλα τα τότε γνωστά φαρμακευτικά φυτά, αλλά και τις οργανικές και ανόργανες φαρμακευτικές ουσίες που συναντώνται στη φύση. Εντυπωσιάζει η παράθεση, για πρώτη φορά, των ονομάτων των φυτών και των παρασκευασμάτων σε διαφορετικές γλώσσες. Με αυτό τον τρόπο διευκολύνθηκαν η ενιαία ονομασία και η καταγραφή των διαφόρων φαρμακευτικών φυτών. Ο Διοσκουρίδης κατέταξε τις ουσίες αυτές όχι αλφαβητικά -όπως συναντάμε αργότερα σε αντίγραφα ή μεταφράσεις του έργου του- αλλά σε κατηγορίες ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τη δραστικότητά τους.

Απεσταλμένος του Θεού της Bοτανικής

Το «Περί Ύλης Ιατρικής», ή «De materia medica», όπως έγινε γνωστό στη Δύση, χωρίζεται σε πέντε «βιβλία». Ένα από αυτά είναι αφιερωμένο στα θεραπευτικά φυτά, τις αλοιφές και τα έλαια, το δεύτερο στα ζωικής ή φυτικής προέλευσης προϊόντα που έχουν φαρμακευτική χρήση, όπως το μέλι, το γάλα, το λίπος, το σιτάρι και τα κηπευτικά. Το τρίτο και το τέταρτο περιγράφουν συστατικά από δέντρα και ρίζες, και το τελευταίο τα κρασιά, τα αλκοολούχα και τα φάρμακα που περιλαμβάνουν συστατικά ορυκτών. Το Παράρτημα αναφέρεται στα δηλητήρια και τα αντίδοτά τους. Τα διάφορα φάρμακα είναι χωρισμένα σε ομάδες, όπως τα αφροδισιακά, τα αντιδιαρροϊκά, τα υπακτικά κ.ά

Διοσκουρίδης (1ος αι. μ.X.) ταξίδεψε στις παραμεσόγειες χώρες και μελέτησε πλήθος φυτών και φαρμακευτικών σκευασμάτων. Tο έργο του «Περί Yλης Iατρικής» (De Materia Medica) μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και άσκησε μεγάλη επιρροή. Στην εικόνα, ο Διοσκουρίδης, καθισμένος και με φωτοστέφανο στο κεφάλι, απλώνει το χέρι για να παραλάβει αντίγραφα του έργου (αραβική μετάφραση του abo Yosof Bihnam, B. Mεσοποταμία, 1229). Mουσείο Τοpkapi Sarayi, ahmet III, Kωνσταντινούπολη.

Το έργο αυτό ήταν ήδη πολύ γνωστό στην εποχή του Γαληνού (130-199 μ.Χ.) και μεταφράστηκε στα Συριακά, τα Λατινικά και τα αραβικά. Το παλαιότερο αντίγραφο που διασώθηκε είναι του 512 μ. Χ. και απεικονίζει 391 φυτά. Το πρωτότυπο του Διοσκουρίδη φαίνεται ότι περιείχε 435 φυτά, 400 από τα οποία αναφέρει και ο Ορειβάσιος (343-403) στο βιβλίο του «Ιατρικαί συναγωγαί». Ο Διοσκουρίδης, αναλύοντας συστηματικά τα φυτικά (794), τα ζωικά (104) και τα ορυκτά (105) προϊόντα, φθάνει σε ένα σύνολο 1.003 διαφορετικών ουσιών, οι οποίες αναμιγνυόμενες μεταξύ τους δημιουργούν ένα τεράστιο συνταγολόγιο.
Από την Αρχαιότητα έως την Αναγέννηση, και αργότερα με την τυπογραφία, το «Περί Yλης Ιατρικής» διαθόθηκε σε όλες τις τότε γνωστές γλώσσες στη Δύση και στην Ανατολή, και έως τον 19ο αι. υπήρξε πρότυπο για όλα τα φαρμακευτικά βιβλία. Οι Αραβες μάλιστα απεκάλεσαν τον Διοσκουρίδη «Απεσταλμένο του Θεού της Bοτανικής».
Το πλέον γνωστό και πολύτιμο αντίγραφο είναι αυτό που φυλάσσεται σήμερα στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Βιέννης (Cod med.gr. 1). Αντιγράφτηκε κατ' εντολήν των κατοίκων και των συντεχνιών του Πέρα το 512 μ.Χ. και δωρήθηκε στην Ιουλιανή εξ Αμικίων. aλλα πολύτιμα αντίγραφα είναι ο Κώδικας της Νεαπόλεως του 512 μ.Χ., διάφοροι αραβικοί κώδικες, και οι περίφημοι τουρκικοί κώδικες στο Τοπ Καπί της Κωνσταντινούπολης.

Kατόρθωμα
Βέβαια, ο Διοσκουρίδης δεν ανακάλυψε ο ίδιος τις ιδιότητες όλων αυτών των φυτών. 
Όπως επισημαίνει ο E. Mπάουμαν στο βιβλίο του «Η Ελληνική Χλωρίδα», οι γνώσεις για τις θεραπευτικές ιδιότητες της φύσης χάνονται στα βάθη των αιώνων, και την πρώτη καταγραφή της θεραπείας με βότανα την οφείλουμε στο Θεόφραστο. 
Όμως το κατόρθωμα του Διοσκουρίδη είναι ότι είχε αναγνωρίσει ως θεραπευτικά 500 περίπου φυτά από τα 6.000 που υπάρχουν στην Ελλάδα (8%), ενώ σήμερα μόνο το 5% από τα 600.000 φυτά που φυτρώνουν παγκοσμίως έχει ερευνηθεί.
Το «Μέγα Κενταύριο», ένα από τα 70 κενταύρια που φυτρώνουν στην Ελλάδα και κρατά ακόμα το όνομά του «Χειρωνιά» ή «Αίμα του Ηρακλέους», μας θυμίζει ότι ο Κένταυρος Χείρων είχε επιθέσει το βότανο αυτό πάνω στην πληγή που του προξένησε ο Ηρακλής. O Διοσκουρίδης θεωρεί το βότανο αξιόλογο φάρμακο για τη θεραπεία των ανοικτών τραυμάτων.
Το «Ελένιον» είναι μάλλον το «Πάνακες Χειρώνιον» του Θεοφράστου, το σημερινό Inola heleniom. Οι ρίζες του περιέχουν τις ουσίες Αλαντολακτόνη, Ινουλίνη, κ.ά. και χρησιμοποιούνταν για τονωτικό, διεγερτικό, όπως και για τη θεραπεία νοσημάτων του αναπνευστικού ή της στηθάγχης. Και σήμερα χρησιμοποιείται σε χρόνιο βήχα ή χρόνιο έλκος δωδεκαδακτύλου. Στο εμπόριο το βρίσκουμε με το όνομα Hanopect ή μέσα στο ελιξήριο Mellissengeist.
Η ρίζα του φυτού Μανδραγόρας χρησιμοποιείτο ήδη από την ομηρική εποχή ως υπνωτικό ή/και ως παυσίπονο. Ο γιος του Ασκληπιού Μαχάων την είχε χρησιμοποιήσει πάνω στην πληγή του Φιλοκτήτη. Σε άλλες περιπτώσεις μασούσαν κομμάτι της για υπνωτικό. Ο Διοσκουρίδης έπαιρνε χυμό από τη ρίζα του Μανδραγόρα και έφτιαχνε αραιωμένο μείγμα για ελεγχόμενη δοσολογία, επειδή μεγάλες δόσεις μπορούσαν να είναι επικίνδυνες. 
Η ρίζα του Μανδραγόρα περιέχει αλκαλοειδή, όπως η Υοσκυαμίνη, η Σκοπολαμίνη και η Ατροπίνη. Ακόμα, υπάρχουν ομοιοπαθητικά φάρμακα που παρασκευάζονται από τη ρίζα του, όπως το Αnhaloniom, Claoparest κ.ά. Εχουν όμως αντικατασταθεί από καθαρά χημικά παρασκευάσματα. Όντας το πρώτο γνωστό υπνωτικό, ο Μανδραγόρας έχει επιλεγεί ως έμβλημα την Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας.
Η άτροπος, η σημερινή Αtropa belladonna, είναι ένας πολύ ψηλός θάμνος, τις τοξικές ιδιότητες του οποίου είχε περιγράψει ο Διοσκουρίδης. Στο βάρος μιας αρχαίας δραχμής μπορούσε να προκαλέσει φαντασιώσεις, σε διπλή δόση οι φαντασιώσεις κρατούσαν τέσσερις ημέρες, και σε τετραπλή δόση προξενούσε τον θάνατο. Δέκα ή δώδεκα καρποί είναι θανατηφόροι. Το όνομα Belladona (μπέλλα ντόνα) σημαίνει ωραία γυναίκα, γιατί μερικές σταγόνες του καρπού στα μάτια προκαλούσαν διαστολή της κόρης του ματιού, κάτι που παλιά θεωρούνταν ότι ομόρφαινε τις γυναίκες. Η ατροπίνη χρησιμοποιείται ακόμα στην Οφθαλμολογία, αλλά και ενάντια στη βραδυκαρδία ή/και ως αντίδοτο στις δηλητηριάσεις από εντομοκτόνα ή νευροτοξικά αέρια.
Το Υπέρικο του Διοσκουρίδη, αλλιώς «βάλσαμο ψυχής» και σήμερα σκέτο «βάλσαμο», χρησιμοποιείτο κυρίως για τη θεραπεία των πληγών. Σαν τσάι θεωρείται και σήμερα το καλύτερο αντικαταθλιπτικό, μετά τους αναστολείς της Σεροτονίνης. Στην Ευρώπη και στην Αμερική είναι γνωστό με το όνομα St. John's Wort ή Johanneskraot, οι δε πωλήσεις του ξεπερνούν το 1 δισ. δολάρια τον χρόνο. Στην Ελλάδα φυτρώνει έξω από την πόρτα μας και οι γιαγιάδες μας το χρησιμοποιούσαν σαν παυσίπονο στα μωρά. Η αντικαταθλιπτική του δράση έχει ξεχαστεί.
Το ζουμί της καυκαλήθρας, το «Ιορδύλιον», το έδιναν, ανακατεμένο με κρασί, για ορισμένες νεφροπάθειες, τη δε μολόχα, τη «Μαλάχη», για τα δαγκώματα από δηλητηριώδη φίδια, ή χρησιμοποιούσαν τα λουλούδια της σαν τσάι, όπως σήμερα.
Όμως τα φαρμακευτικά φυτά που έχουν επιβιώσει έως σήμερα είναι άπειρα, και πάμπολλα εκείνα που η ιστορία και η μυθολογία μας έχουν συνδέσει με κάποια θεραπεία, ώστε είναι αδύνατον να χωρέσουν στη σύντομη αυτή αναφορά στη συμβολή του Διοσκουρίδη.
 

Ο σωστότερος τρόπος προστασίας από τους σεισμούς. Οδηγίες από κορυφαίο διασώστη για τις οποίες είχαμε λάθος εντύπωση....

Φίλοι και φίλες όλοι έχουμε ακούσει κατά καιρούς διάφορα για την προστασία από τους σεισμούς. Ολοι έχουμε κάποιες αποσπασματικές γνώσεις από το σχολείο ή από άλλες πηγές αλλά όταν μιλάει κάποιος που ανήκει στην ισχυρότερη ομάδα διάσωσης του κόσμου προφανώς γνωρίζει κάτι παραπάνω.....

Ο Doug Copp είναι ο Αρχηγός Διάσωσης και Διευθυντής Καταστροφών της Αμερικανικής Ομάδας Διεθνούς Διάσωσης (American Rescue Team International, ARTI), μία από τις η πιο έμπειρες ομάδες διάσωσης του κόσμου Ακολουθεί ένα απόσπασμα από το άρθρο του με τίτλο Triangle of Life που με πολύ πειστικό τρόπο ανατρέπει όλα όσα μας διδάσκουν στο σχολείο για την προστασία μας ενάντια στους σεισμούς.
"Το πρώτο κτίριο στο οποίο μπουσούλισα στα τέσσερα ήταν ένα σχολείο στη πόλη του Μεχικού κατά τη διάρκεια του σεισμού του 1985. Όλα τα παιδιά ήταν κάτω από τα θρανία. Όλα τα παιδιά κυριολεκτικά καταπλακωθήκανε σε σημείο ισοπέδωσης. Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί άμα είχαν ξαπλώσει δίπλα στα θρανία κατά μήκος του διαδρόμου. Ήταν φρικτό, καθόλου αναπόφευκτο και αναρωτήθηκα γιατί τα παιδιά δεν ήταν στους διαδρόμους. Δεν ήξερα εκείνη τη στιγμή ότι είχε δοθεί οδηγία στα παιδιά να κρυφτούν κάτω από οποιοδήποτε έπιπλο.
Απλά, όταν τα κτίρια γκρεμίζονται, το βάρος της οροφής που πέφτει πάνω στα διάφορα αντικείμενα ή έπιπλα ενός δωματίου συνθλίβει αυτά τα αντικείμενα, αφήνοντας κάποιο χώρο ή κενό δίπλα τους. Αυτός ο χώρος είναι αυτό που αποκαλώ "τρίγωνο της ζωής". Όσο μεγαλύτερο και δυνατότερο είναι το αντικείμενο, τόσο το λιγότερο θα συμπιεστεί. Όσο λιγότερο συμπιεστεί, τόσο μεγαλύτερο το κενό και τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πιθανότητα ο άνθρωπος που χρησιμοποιεί το κενό αυτό για την ασφάλειά του να μη τραυματιστεί. Την επόμενη φορά που θα δείτε κτίρια που έχουν καταρρεύσει στην τηλεόραση, μετρείστε τα "τρίγωνα" που έχουν σχηματιστεί. Είναι παντού. Είναι το πιο κοινό σχήμα που θα δείτε στα γκρεμισμένα κτίρια. Είναι παντού.

ΔΕΚΑ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟ
1. Σχεδόν όλοι που απλά "βουτούν και κρύβονται κάτω από κάτι" όταν καταρρέει ένα κτίριο συνθλίβονται μέχρι θανάτου. Οι άνθρωποι που χώνονται κάτω από αντικείμενα, όπως θρανία ή αυτοκίνητα, συνθλίβονται. 2. Οι γάτες, τα σκυλιά και τα μωρά πολύ συχνά και φυσικά διπλώνουν το σώμα τους στην εμβρυακή θέση. Πρέπει να κάνετε και εσείς το ίδιο σε περίπτωση σεισμού. Είναι ένα φυσικό ένστικτο ασφάλειας και επιβίωσης. Μπορείτε να επιβιώσετε σε ένα μικρό κενό. Πηγαίνετε δίπλα σε ένα αντικείμενο, δίπλα σε ένα καναπέ, δίπλα σε ένα ογκώδες αντικείμενο που θα συμπιεστεί ελαφρά αλλά θα αφήσει ένα κενό δίπλα του.
3. Τα ξύλινα κτίρια είναι η ασφαλέστερη κατασκευή που μπορεί κανείς να βρεθεί κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Το ξύλο είναι ελαστικό και κινείται με τη δύναμη του σεισμού. Αν όντως ένα ξύλινο κτίριο κατάρρευση, δημιουργούνται μεγάλα κενά επιβίωσης. Επιπλέον, ένα ξύλινο κτίριο έχει λιγότερη συμπυκνωμένη μάζα όταν καταρρεύσει. Τα κτίρια από τούβλα θα σπάσουν σε πολλά ατομικά τούβλα. Τα τούβλα αυτά θα προκαλέσουν πολλούς τραυματισμούς, αλλά λιγότερα πολτοποιημένα πτώματα σε σύγκριση με πλάκες από μπετόν.
4. Αν είστε ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι τη νύχτα και συμβεί σεισμός, απλά κυλήστε έξω από το κρεβάτι. Ένα ασφαλές κενό θα υπάρχει γύρω από το κρεβάτι. Τα ξενοδοχεία θα είναι σε θέση να πετύχουν ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης από σεισμό, απλά με το να αναρτήσουν μία πινακίδα στο πίσω μέρος της πόρτας κάθε δωματίου, που να λέει στους ενοίκους να ξαπλώσουν στο πάτωμα δίπλα στη βάση του κρεβατιού κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.

5. Αν συμβεί ένας σεισμός και δεν μπορείτε εύκολα να ξεφύγετε με το να βγείτε έξω από τη πόρτα ή το παράθυρο, τότε ξαπλώστε κάτω και διπλώστε το σώμα σας στην εμβρυακή θέση δίπλα σε ένα καναπέ ή σε μια μεγάλη καρέκλα. 6. Σχεδόν όλοι που πηγαίνουν κάτω από το κούφωμα της πόρτας όταν καταρρέει το κτίριο, σκοτώνονται. Και αυτό γιατί αν κάθεστε κάτω από το κούφωμα
και η πόρτα πέσει προς τα μπρος ή προς τα πίσω θα συνθλιβείτε από την οροφή από πάνω. Αν ή πόρτα πέσει προς τα πλάγια θα κοπείτε στη μέση από το κούφωμα. Και στις δύο περιπτώσεις θα σκοτωθείτε!
7. Ποτέ να μη πάτε στις σκάλες. Οι σκάλες έχουν διαφορετική ιδιοσυχνότητα (ταλαντώνονται διαφορετικά από το κεντρικό όγκο του κτιρίου). Οι σκάλες και το υπόλοιπο τμήμα του κτιρίου συνεχώς προσκρούουν μεταξύ τους μέχρις ότου οι σκάλες διαλυθούν εκ θεμελίων. Οι άνθρωποι που πάνε στις σκάλες πριν λάβει χώρα η οριστική διάλυσή τους, ακρωτηριάζονται φρικτά από τα σκαλοπάτια της σκάλας τη στιγμή που αυτά διαλύονται. Ακόμα και αν το κτίριο δεν καταρρεύσει, μείνετε μακριά από τις σκάλες, καθόσον αυτές είναι από τα πιο πιθανά μέρη του κτιρίου να υποστούν βλάβες. Ακόμα και αν οι σκάλες δεν καταρρεύσουν από το σεισμό, μπορεί να καταρρεύσουν αργότερα από την υπερφόρτωσή τους από τον πανικόβλητο κόσμο που έχει στραφεί σ’ αυτές για
εκκένωση του κτιρίου. Οι σκάλες πρέπει πάντα να ελέγχονται για καταλληλότητα μετά από σεισμό, ακόμα και αν το υπόλοιπο κτίριο δεν έχει
υποστεί ζημιές.
8. Πηγαίνετε κοντά στους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου ή έξω από αυτούς αν είναι δυνατόν. Είναι πολύ καλύτερα να είστε κοντά στο εξωτερικό του κτιρίου παρά στο εσωτερικό. Όσο πιό μακριά είστε από την εξωτερική περίμετρο του κτιρίου, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να μπλοκαριστεί η οδός διαφυγής
σας.
9. Οι άνθρωποι που βρίσκονται μέσα στα οχήματά τους συνθλίβονται όταν ο δρόμος από πάνω (ανισόπεδοι δρόμοι) κατάρρευση σε περίπτωση σεισμού και καταπλακώσει τα οχήματά τους. Αυτό είναι ακριβώς αυτό που συνέβη με τις πλάκες ανάμεσα στα καταστρώματα στη λεωφόρο Nimitz. Τα θύματα του σεισμού του Σαν Φραντσίσκο έμειναν όλα μέσα στα αυτοκίνητά τους. Σκοτώθηκαν όλοι. Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί απλά με το να είχαν βγει έξω και να είχαν καθίσει ή ξαπλώσει δίπλα στα οχήματά τους. Όλα τα καταπλακωμένα αυτοκίνητα είχαν κενά ύψους ενός μέτρου δίπλα τους, εκτός από εκείνα στα οποία οι κολώνες από μπετόν είχαν πέσει εγκάρσια πάνω τους.
10. Ανακάλυψα, καθώς μπουσουλούσα μέσα σε γραφεία εφημερίδων που είχαν κατάρρευση, καθώς και σε άλλα γραφεία με πολύ χαρτικά υλικό, ότι το χαρτί δεν συμπιέζεται. Μεγάλα κενά δημιουργούνται γύρω από στοίβες από χαρτί.

 koykofamily

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

ΟΑΕΔ: Επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων


Το ειδικό πρόγραμμα διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων σε εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα διευρυνθεί ώστε, να συμπεριλάβει και τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δωδεκάμηνης λειτουργίας, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.

Ειδικότερα, η έναρξη υποβολής αιτήσεων για τις εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ξεκίνησε ήδη την Δευτέρα 26 Απριλίου 2010 ενώ για τις επιχειρήσεις δωδεκάμηνης λειτουργίας θα αρχίσει αμέσως μετά την υπογραφή της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Η ακριβής ημερομηνία έναρξης υποβολής θα ανακοινωθεί με νεώτερη ανακοίνωση του Οργανισμού.

Διαβάστε περισσότερα: http://mantatanews.blogspot.com/2010/04/50000_27.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+MantataNews+%28Mantata+News%29#ixzz0mJlRxnwI

Οδηγός και δικαιώματα σε περίπτωση σύλληψης

Νομίζω ότι ο καθένας μας πρέπει να ξέρει τα δικαιώματα του απέναντι στην αστυνομία. Και αυτό κυρίως γιατί ακούω πολλούς γνωστούς μου να μου λένε για απάνθρωπη συμπεριφορά αστυνομίας προς εκείνους. Αναδημοσιεύω κείμενο έγκυρο.

1. Εξακρίβωση στοιχείων

Αν σας σταματήσει αστυνόμος στο δρόμο και απαιτήσει να του δείξετε την αστυνομική σας ταυτότητα, οφείλετε να το κάνετε. Αν αρνηθείτε, μπορεί να τιμωρηθείτε με φυλάκιση από 10 ημέρες ως 1 χρόνο. (άρθρο 157 του νόμου 2458/1953).
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αφού δείξετε την ταυτότητά σας, έχετε εκπληρώσει τις νόμιμες υποχρεώσεις σας. Μην απαντάτε σε άλλες ερωτήσεις, τύπου «τι κάνεις εδώ;» «πού πηγαίνεις;» κλπ διότι είναι παράνομες.

Μπορεί στη συνέχεια οι αστυνόμοι να σας ζητήσουν να τους ακολουθήσετε στο τμήμα για «εξακρίβωση στοιχείων». Εφόσον έχετε δείξει την ταυτότητά σας, αυτό είναι παράνομο, γι’ αυτό οφείλετε να διαμαρτυρηθείτε… Αν παρ’ όλα αυτά σας αναγκάσουν να τους ακολουθήσετε, τότε αυτό που συμβαίνει είναι στην πραγματικότητα μία παράνομη σύλληψη, αφού σας πηγαίνουν στο τμήμα χωρίς να υπάρχει ούτε ένταλμα σύλληψης ούτε κλήση για προσαγωγή μάρτυρα! Άρα στο τμήμα πρέπει απλώς να δώσετε και πάλι τα στοιχεία σας και να αρνηθείτε να απαντήσετε σε οποιαδήποτε άλλη ερώτηση. Να επαναλαμβάνετε διαρκώς πως είναι παράνομο να σας κρατούν εκεί και να απαιτείτε να μιλήσετε με το δικηγόρο σας.

2.Σύλληψη

Η αστυνομία μπορεί να σας συλλάβει μόνο αν συντρέχει μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:
Α. Αν έχει εκδοθεί εναντίον σας ένταλμα σύλληψης
Β. Αν διαπράξατε αυτόφωρο έγκλημα.

Α. Αν έχει εκδοθεί εναντίον σας ένταλμα σύλληψης

Το ένταλμα σύλληψης είναι έγγραφο το οποίο εκδίδεται από τον ανακριτή και επιδίδεται από την αστυνομία στον ύποπτο.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Πολύς κόσμος πιστεύει πως ο ανακριτής είναι ένας αστυνομικός. Αυτό είναι λάθος. Ο ανακριτής είναι δικαστής, που διενεργεί την ανάκριση, και μόνο αυτός μπορεί να υπογράψει ένταλμα σύλληψης.

Επιπλέον το ένταλμα, σύμφωνα με το νόμο, πρέπει να αναφέρει τα στοιχεία σας και ακριβώς την πράξη για την οποία κατηγορείστε! Τα γενικά και αόριστα εντάλματα είναι παράνομα. Ο κατηγορούμενος έχει δικαίωμα να ξέρει ακριβώς για τι κατηγορείται. Ελέγξετε το ένταλμα και απαιτείστε να υπογράψετε την «έκθεση σύλληψης», ένα έγγραφο που θα αποδεικνύει τον τόπο και το χρόνο της σύλληψης.

Στη συνέχεια, ακολουθείστε τους αστυνομικούς, χωρίς να απαντήσετε σε ερωτήσεις. Εννοείται πως οποιαδήποτε βιαιοπραγία ή εξύβριση προς κατηγορούμενο που συνεργάζεται είναι παράνομη. Αν σας συμβεί, οι αστυνομικοί θα διαπράττουν ποινικά αδικήματα και μπορείτε να τους μηνύσετε.

Β. Αν διαπράξατε αυτόφωρο έγκλημα

«Αυτόφωρο» ονομάζεται ένα έγκλημα από τη στιγμή στην οποία τελείται μέχρι το τέλος της επόμενης ημέρας. Σε περίπτωση αυτόφωρου εγκλήματος, ο νόμος δίνει στην αστυνομία το δικαίωμα να συλλάβει το δράστη, χωρίς δικαστικό ένταλμα σύλληψης. Αυτό κατ’ αρχήν είναι σωστό, διότι θα ήταν παράλογο να έβλεπε π.χ. ένας αστυνόμος κάποιον βιαστή ή ληστή επί τω έργω και να έπρεπε να περιμένει να εκδώσει ο ανακριτής το ένταλμα! Ως τότε, ο δράστης θα είχε ήδη εξαφανισθεί.
Από την άλλη, όμως, η ελευθερία αυτή της αστυνομίας, οδηγεί συχνά σε αυθαιρεσία, γι’ αυτό πρέπει να είστε ιδιαίτερα ψύχραιμοι και να ξέρετε ακριβώς ποια είναι τα δικαιώματά σας.

Οι αστυνόμοι που σας συλλαμβάνουν οφείλουν να σας δηλώσουν το έγκλημα για το οποίο σας πηγαίνουν στο τμήμα. Επαναλαμβάνουμε.. πως γενικές και αόριστες αιτίες συλλήψεως είναι παράνομες. Ζητήστε να υπογράψετε «έκθεση σύλληψης». Αυτό το έγγραφο θα αποδεικνύει το πώς ακριβώς έγινε η σύλληψη και θα σας είναι χρήσιμο στη συνέχεια.
Στο τμήμα δηλώστε τα στοιχεία σας και μην απαντήσετε σε άλλες ερωτήσεις. Μην αφήσετε να σας ξεγελάσουν, λέγοντας πως «δεν θα σας πουν ακόμα για τι κατηγορείστε» Απαιτείστε είτε να σας αφήσουν να φύγετε είτε να σας «αποδώσουν κατηγορία». Αυτό σημαίνει να σας πουν για τι ακριβώς κατηγορείστε, να σας ονομάσουν «κατηγορούμενο»…

Το να είσαι «κατηγορούμενος..», έχει τεράστια νομική σημασία. Ο κατηγορούμενος ΔΕΝ είναι μάρτυρας, δεν οφείλει «να πει την αλήθεια, και μόνο την αλήθεια, χωρίς φόβο και πάθος»! Το αντίθετο, ο κατηγορούμενος έχει το λεγόμενο «δικαίωμα της σιωπής». Δηλαδή σε όλες τις ερωτήσεις δεν οφείλει να πει την αλήθεια, δεν οφείλει να πει τίποτα, μπορεί απλώς να πει «αρνούμαι την κατηγορία» ή απλά να πει «δεν απαντώ»!
Ο κατηγορούμενος ΔΕΝ ορκίζεται και κάθε τι που δήλωσε, αν είχε αναγκασθεί να ορκισθεί, απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί στη μετέπειτα διαδικασία. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι πως αυτή η διάταξη δεν εφαρμόζεται αυστηρά και συχνά παραβλέπεται. Γι΄αυτό, για να μη χειροτερεύσετε τη θέση σας, αρνηθείτε να ορκισθείτε ή να υπογράψετε οποιοδήποτε έγγραφο που λέει πως κάνατε δηλώσεις υπό όρκο.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Μέχρι να έρθει ο δικηγόρος σας, μη δίνετε εξηγήσεις, μην προσπαθείτε να δικαιολογηθείτε.., μη λέτε καν «δεν ξέρω», μην υπογράφετε τίποτα. Δεν είστε υποχρεωμένοι να απαντήσετε, οι ελληνικοί νόμοι και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σας δίνουν το δικαίωμα να μην δώσετε ΚΑΜΙΑ εξήγηση.
Να ζητάτε διαρκώς το δικηγόρο σας. Μη σταματήσετε να το απαιτείτε, μέχρι να σας επιτρέψουν να μιλήσετε μαζί του. Είναι πρωταρχικό δικαίωμά σας, είναι παράνομο να σας το στερήσουν! Μάλιστα, αν δεν έχετε δικηγόρο, είναι υποχρεωμένοι να σας διορίσουν έναν.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Το μέγιστο χρονικό διάστημα που μπορούν να σας κρατήσουν στο τμήμα είναι24 ώρες. Μετά πρέπει να σας οδηγήσουν στον εισαγγελέα ή να σας αφήσουν ελεύθερους. Αν σας κρατήσουν πάνω από 24 ώρες, διαπράττουν βαρύτατο ποινικό αδίκημα, και το ίδιο το Σύνταγμα και ο Ποινικός Κώδικας επιβάλλουν ποινές. Διαμαρτυρηθείτε.. έντονα και φυσικά, μετά το τέλος της διαδικασίας έχετε δικαίωμα να τους μηνύσετε.

3.Έρευνα σε ιδιωτικό χώρο

Η έρευνα σε ιδιωτικό χώρο, όπως σπίτι, γραφείο κλπ, μπορεί να γίνει μόνο με «ένταλμα έρευνας» που πρέπει να το ζητήσετε πριν ανοίξετε την πόρτα. Επιπλέον, απαιτείται να διενεργήσουν την έρευνα τουλάχιστον δύο άτομα, από τα οποία ο ένας πρέπει να είναι δικαστικός, όχι αστυνομικός! Ελέγξτε τα στοιχεία των αστυνομικών και του δικαστικού, ελέγξτε το ένταλμα έρευνας και μόνο τότε ανοίξτε την πόρτα.
Αν η έρευνα γίνει μέσα στην ημέρα, τότε αρκούν τα παραπάνω.
Αν, όμως, η έρευνα γίνει νύχτα, πρέπει να υπάρχει και ένταλμα σύλληψης συγκεκριμένου προσώπου ή να διενεργείται αυτόφωρο έγκλημα. Σημειωτέον πως νύχτα είναι από τις 8μ.μ.-6π.μ. το χειμώνα (1 Οκτωβρίου – 31 Μαρτίου) και 9μ.μ.-5π.μ. το καλοκαίρι (1 Απριλίου – 30 Σεπτεμβρίου).

ΠΡΟΣΟΧΗ! Άλλο είναι το «ένταλμα έρευνας» και άλλο το «ένταλμα σύλληψης». Το ένταλμα έρευνας αναφέρεται σε συγκεκριμένο χώρο, ενώ το ένταλμα σύλληψης σε συγκεκριμένο άτομο, το οποίο πρέπει να βρίσκεται στο σπίτι, την ώρα που θέλουν να εισέλθουν για να τον συλλάβουν. Αν δεν υπάρχει ένταλμα σύλληψης τη νύχτα, τότε οι αστυνόμοι πρέπει να σας πουν ότι διενεργείται αυτόφωρο έγκλημα και θέλουν να ερευνήσουν γι’ αυτό. Πρέπει να μιλήσουν συγκεκριμένα και ειδικά πχ «Ακούστηκε πυροβολισμός και κραυγές, κάνουμε έρευνα για ανθρωποκτονία και σωματικές βλάβες».

alexfilos.com

ΠΟΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΣΥΓΧΟΝΕΥΟΝΤΑΙ.

Σήμερα λήφθηκαν οι τελικές αποφάσεις για την συγχώνευση και κατάργηση δεκάδων δημοσίων υπηρεσιών για την εξοικονόμηση πόρων. Στη διυπουργική συνεδρίαση υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο αποφασίστηκε να μεταταχθούν οι υπάλληλοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου που υπηρετούν στις υπηρεσίες που καταργούνται η συγχωνεύονται και να απομακρυνθούν όσοι εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Έχει ήδη καταρτιστεί ένας κατάλογος με υπηρεσίες που καταργούνται και αυτές που συγχωνεύονται, στο σύνολο τους 75.

Οι οργανισμοί που καταργούνται είναι:

-Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης
-Εθνική Ακαδημία Γραμμάτων και Επιστημών
-Ιόνιος Ακαδημία
-Ιχθυοκαλλιεργητικό Κέντρο Αχελώου Α.Ε.
-Διεθνής Ικάριος Αεραθλητική Ακαδημία
-Ένωση Αντισεισμικής Προστασίας Κρατών-Μελών Οργανισμού για τη Συνεργασία του Εύξινου Πόντου
-Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης (55 στο σύνολο)
-”ΑΓΡΟΓΗ” Α.Ε.
-Επιστημονικό και Ερευνητικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας
-Ολυμπιακό Χωριό Α.Ε.
-Μουσείο και βιβλιοθήκη του Εθνικού Τυπογραφείου
-Νόμος Α.Ε. Του υπουργείου Εσωτερικών
-Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής
-Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών
-Σχολή Επιμόρφωσης Υπαλλήλων Υπουργείου Οικονομικών
-“Λεύκιππος Α.Ε.”
-Εθνικό Κέντρο Ερευνών Υγείας
-Ινστιτούτο Έρευνας Ελέγχου Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας
-Κέντρο Κληρονομικών Νόσων Αίματος
-Ινστιτούτο Κοινωνικής Δημογραφίας και Έρευνας
-Εθνικό Παρατηρητήριο Ατόμων με Αναπηρίες

Οι Οργανισμοί που συγχωνεύονται είναι:

-Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης-Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
-Εταιρία Διανομής Αερίου(απορροφάται) -Επιχείρηση Παροχής Αερίου
-Οργανισμός Εργατικής Κατοικία-Οργανισμός Εργατικής Εστίας
-Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης με Helexpo και Ελληνικές Εκθέσεις
-Ελληνικό κέντρο Δέρματος-Αργυροχρυσοχοϊας-Αργιλομάζης-Γούνας (σε μία νέα Α.Ε.)
-Ενοποίηση διοικήσεων Ο.Π.Ε.Π ΑΕ και Τ.Α.Π.Α. των υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού.
-Ινστιτούτο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης-Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης