Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ?

Την περίοδο 2004-2007, όταν άρχισε η ροή κφαλαίων προς το ελληνικό χρηματιστήριο, ένα μεγάλο μέρος προήλθε και από τις αγορές Ελλήνων εφοπλιστών που τοποθέτησαν χρήματα σε εισηγμένες εταιρείες. Άλλοτε παραγωγικά και άλλοτε για λόγους προβολής. Σήμερα, καθώς οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία ειναι τουλάχιστον αρνητικέσ για το 2010, η κατάργηση του υπουργείου Ναυτιλίας στερεί από την χώρα θέσεις εργασίας και σημαντικά έσοδα από το συνάλλαγμα των 17-18 δις που δημιουργεί η ελληνική ναυτιλία.
Πάρα πολλές ελληνικές εταιρείες έχουν επιλέξει τηνΕλλάδα, τον Πειραιά και την Αττική ως έδρες για τις επιχειρήσεις τους. Όχι μόνο εξαιτίας της ανοδικής φορολογίας στα χρηματοοικονομικά κέντρα, αλλά και επειδή μπορούν να στελεχώσουν τις εταιρείες τους με φθηνότερο κόστος.
Σύμφωνα με παλιότερη μελέτη, τουλάχιστον 10.000 θέσεις εργασίας συνολικά θα μπορούσε να απορροφήσει η δημιουργία ναυτιλιακού κέντρου στον Πειραιά.  Οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν είναι απλές: Κίνητρα για τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες που κατέχουν περίοπτη θέση στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης. Εξάλλου, το χρηματιστήριο διαθέτει το καθεστώς και την σχετική νομοθεσία για διπλή εισαγωγή των μετοχών των εταιρειών. Σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για την χώρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην υφίσταται υπουργείο Ναυτιλίας....

Δεν υπάρχουν σχόλια: