Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

ΑΝΔΡΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑ – Ρόλοι και θέσεις στην Οικογένεια


Αν και η ζωή μας έχει αλλάξει σημαντικά η γυναίκα δεν έχει χάσει το ρόλο της. Αυτή αποτελεί τον άξονα γύρω από τον οποίο κινούνται όλα τα μέλη της οικογένειας, ο άνδρας και τα παιδιά συναλλάσσονται μεταξύ τους σε μεγάλο βαθμό μέσα από τη γυναίκα. Ο ρόλος αυτός της δίνει την δυνατότητα να ελέγχει μέσα από την προσφορά της αλλά παράλληλα την κάνει να αισθάνεται στερημένη αβοήθητη και μόνη.
Οι ρόλοι του άνδρα κα της γυναίκας έχουν γίνει επάλληλοι και γι’αυτό το λόγο χρειάζεται συζήτηση διαπραγμάτευση και διάλογος. Η έκφραση των συναισθημάτων είναι βασικό στοιχείο της λειτουργίας επικοινωνίας, γίνεται όμως ανέφικτη καθώς είναι δύσκολη η εύρεση ενός καναλιού για να διοχετευτούν, με αποτέλεσμα να κρύβουν οι άνθρωποι τα συναισθήματά τους. Η απόκρυψη των συναισθημάτων μετατρέπεται σε πανοπλία που προστατεύει από την απογοήτευση και τον πόνο που συνεπάγονται οι ανθρώπινες σχέσεις.
Στη σημερινή κοινωνία η έκφραση των συναισθημάτων ανάγεται σε βασικό συστατικό της επικοινωνίας. Όταν αποφεύγουν τα άτομα τα συναισθήματα τους δεν αποκτούν αυτογνωσία με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται η έλλειψη επικοινωνίας και να απομονώνονται ψυχικά και σωματικά. Η απομόνωση ερμηνεύεται από τον σύντροφο ως αδιαφορία οπότε αποτραβιέται και αυτός.
Στο φαινόμενο της συζυγικής απομόνωσης συνήθως τα άτομα ανταποκρίνονται  προσφέροντας  αγαθά και υπηρεσίες που όμως δεν είναι ικανά να δημιουργήσουν γέφυρες επικοινωνίας. Αυτό που επακολουθεί είναι η έκφραση των αρνητικών συναισθημάτων που εκτοξεύονται ως κατηγορίες και πυρήνες ενοχών. Στην περίπτωση αυτή θα βοηθούσε πολύ αν η γυναίκα εξέφραζε κάποια δικά της συναισθήματα δίνοντας έτσι τη δυνατότητα και στο σύζυγο να μιλάει για τα δικά του.
Όσο αφορά στον άνδρα, προβάλλεται  η  κοινωνική του δραστηριότητα και ο ρόλος  του δεν έχει αλλάξει σημαντικά στην οικογένεια. Δυστυχώς για εκείνο όσα περισσότερα υλικά αγαθά φέρνει τόσο λιγοστεύει ο χρόνος και η διάθεση για συντροφικότητα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προσφέρει α΄πο τη μια πλευρά και να στερεί την παρουσία του από την άλλη στην οικογένεια. 
Αναμφίβολα όλα αυτά τα αισθάνονται οι περισσότεροι σύζυγοι – πατέρες αλλά τα συναισθήματα, τα παράπονα και οι αδυναμίες δεν ανήκουν ποτέ στα βιώματά τους για να μπορέσουν να τα εκφράσουν. Από την άλλη η γυναίκα στερημένη και η ίδια και φορτωμένη με πολλούς ρόλους δυσκολεύεται να δεχτεί την στέρησης του συζύγου της.
Το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι πληθαίνουν οι άνδρες που δηλώνουν ότι θέλουν να συμμετέχουν ενεργά στην οικογενειακή καθημερινότητα και φαίνονται διατεθειμένοι να δεσμευτούν σε μια ουσιαστική σχέση με την σύντροφό τους.  Οι επιτυχημένες αλλαγές όμως, απαιτούν χρόνο, αγώνα, συνεργασία και συναισθηματική ενημερότητα και για τους λόγους αυτούς θεωρείται δικαιολογημένη η σταδιακή και αργή διαδικασία αλλαγής των ρόλων και θ΄σεων στην κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: