Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Νέα εκστρατεία του Δικτύου Μεσόγειος SOS


Η 15η εθελοντική εκστρατεία καθαρισμού παράκτιων και άλλων φυσικών περιοχών, είναι γεγονός. Με σύνθημα «Καθαρίστε τη Μεσόγειο» ξεκινάει στις 1 Μαΐου και θα διαρκέσει ως το τέλος του μήνα .
Φέτος η εκστρατεία εστιάζει στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είδη και οικοσυστήματα εξαιτίας της ανεξέλεγκτης απόρριψης σκουπιδιών. Στην εκστρατεία μπορούν να συμμετέχουν μαθητές, εκπαιδευτικοί, δήμοι σύλλογοι, περιβαλλοντικοί και άλλοι κοινωνικοί φορείς, επιχειρήσεις και εθελοντές κάθε ηλικίας.
Πέρυσι η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή. Περισσότεροι από 17.500 εθελοντές καθάρισαν 279 φυσικές περιοχές (βυθούς, ακτές, όχθες ποταμών και λιμνών, πάρκα, άλση κλπ) σε όλη την Ελλάδα.
Στην εκστρατεία συμμετείχαν 256 φορείς σε 36 νομούς της Ελλάδος, από τους οποίους 116 ήταν σχολεία, 56 σύλλογοι (καταδυτικοί αλιευτικοί, ιστιοπλοϊκοί κ.α), 35 δήμοι, 19 επιχειρήσεις, 5 πρωτοβουλίες πολιτών – ΜΚΟ και 21 μεμονωμένοι φορείς.
Φέτος ο στόχος είναι ακόμη μεγαλύτερος, ακόμα περισσότεροι εθελοντές να δώσουν βροντερό παρόν στον συμβολικό εθελοντικό καθαρισμό ακόμη περισσότερων φυσικών περιοχών και αυτό γιατί το 2010 είναι μια ιδιαίτερα σημαντική χρονιά, αφού ανακηρύχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως έτος βιοποικιλότητας. Επίσης συμπίπτει με την παρουσία του Δικτύου Μεσόγειος SOS στα περιβαλλοντικά πράγματα, με ιδιαίτερη μέριμνα και συμβολή στην διαφύλαξη του θαλάσσιου και παράκτιου πλούτου της Μεσογείου.
Συνήθως το πλαστικό είναι ο ρυπαντής των παράκτιων και θαλάσσιων περιοχών, αφού ευθύνεται για το 37% της συνολικής ρύπανσης, ενώ ακολουθούν το γυαλί το χαρτί και το μέταλλο. Έρευνες έδειξαν ότι οι πιο επιβαρυντικές χερσαίες πηγές ρύπανσης συνδέονται με την αναψυχή και τους λουόμενους που επισκέπτονται τις παραλίες κάθε καλοκαίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: